نهال انجیر✔️خرید + لیست قیمت انواع نهال انجیر [پاییز ۱۴۰۲]

خرید نهال انجیر

میوه انجیر فروش زیادی دارد، یکی از مزایای میوه انجیر می‌توان به فرآورده های زیادی اشاره کرد که از آن تولید می‌شود، مهمترین فراورده میوه انجیر می‌توان به انجیر خشک، سرکه انجیر و شیره انجیر اشاره کرد، نهال انجیر برای رشد بهتر احتیاج به آب و هوای گرم دارد، ولی برخی از نژادهای انجیر به صورت اصلاح شده در مراکز معتبر تکثیر شده اند، می‌توان در نواحی سردسیر کاشت کرد.
باغدارانی که می‌خواهند باغ انجیر را به صورت تجاری و مدرن احداث کنند و به دنبال خرید نهال انجیر با کیفیت به همراه کارت گارانتی هستند، بهتر است خرید اینترنتی و مجازی را مد نظر خود قرار دهند، آنها تنها با چند کلیک می‌توانند نهال انجیر در چندین مرکز مورد مقایسه قرار داده و شرایط هر کدام مناسب باشد برای خرید انتخاب کنند، خرید نهال انجیر از نهالستان معتبر به همراه کارت گارانتی به کشاورزان این اطمینان را می‌دهد، نهال خریداری شده دارای کیفیت کافی برای کاشت است.

انواع نهال انجیر

گونه‌های مختلف انجیر هریک شرایطی را برای رشد و باردهی می‌طلبند. لازم است باغدار از آن‌ها مطلع باشد تا انتخاب مناسب‌تری در هنگام خرید نهال انجیر داشته باشد، از انجیر‌های مختلف می‌توان به نهال انجیر استهبان،نهال انجیر بورسا و نهال  انجیر ازمیر ترکیه،نهال انجیر سه فصل، نهال انجیر عسلی می‌توان اشاره کرد که کاملا اقتصادی است، در ادامه به بررسی تمام خصوصیات این ارقام خواهیم پرداخت.

نمایش محصولات



سوالات متداول

یکی از مسائل مهم در مورد احداث باغ انجیر تعیین زمان کاشت نهال انجیر مناسب می‌باشد، با توجه به اینکه این درختان بیشتر در مناطق گرمسیر کشور کاشته می‌شوند بنابراین بهترین زمان کاشت برای آنها در فاصله‌ی زمانی پاییز تا بهار از زمان به خواب رفتن درختان تا قبل از بیدار شدن آنها در بهار می‌باشد، در تعیین تاریخ مناسب برای کاشت این درختان دقت داشته باشید که زمانی را انتخاب کنید که پس از کاشت نهال مواجه با نا آرامی‌‌‌های جوی به ویژه باد و سرما و یخبندان زمستانه نباشید.

برای پاسخ به این پرسش باید به مرکزی که برای خرید نهال از آن استفاده می‌کنید رجوع کنید، مراکز فروش معتبر که دارای مجوز باشند و از کادر مجرب و متخصص بهره می‌برند قطعا به شما باغداران عزیز راهنمایی‌‌‌های لازم برای کاشت نهال را خواهند داد و این تنها کمکی نیست که آنها به شما می‌کنند بلکه مهم‌ترین کمک آنها به شما این است که قبل از کاشت نهال به شما برای انتخاب بهترین رقم انجیر برای منطقه‌ی شما کمک کرده و شما رابرای انجام عملیات آماده‌سازی زمین برای کاشت نیز راهنمایی خواهند کرد، برای دریافت مشاوره و راهنمایی‌‌‌ لازم برای کاشت نهال انجیر و راهنمایی‌‌‌های لازم برای آماده‌سازی زمین با متخصصان مجرب ما در تماس باشید.

پس از اینکه شما محصول مورد نظر خود را انتخاب کرده و خرید یا پیش خرید می‌کنید، نهال‌‌‌ها به صورت گلدانی و یا گونی پیچ و به شکلی که کمترین آسیب را حین حمل و نقل ببینند به محل و شهر مورد نظر ارسال نهال انجام خواهد شد،یکی از مزیت‌‌‌های خرید از ما این است که پس از دریافت محصول چنانچه مشکلی برای هر یک از نهالها پیش آمده و نهال صدمه دیده بود می‌توانید آن را مرجوع کنید. به هر حال برای کاشت نهال‌‌‌های گلدانی و یا گونی پیچ راهنمایی‌‌‌های لازم و خاص هر کدام به شما داده می‌شود، نهال‌‌‌های گلدانی باید از گلدان خارج شده و درون چاله قرار بگیرد اما برای کاشت نهال‌‌‌های گونی پیچ یا نایلون پیچ نیازی به این کار نبوده و نهال را با گلدان و گونی دور آن در چاله‌ی مورد نظر می‌کارید.

ارسال نهال انجیر بسته به تعداد نهال سفارش داده با روش مناسب و متناسب با تعداد آن صورت خواهد گرفت اما ارسال به هر طریقی که انجام شود از بابت سالم رسیدن محصول به دست مشتریان از قبل اطمینان کامل حاصل شده است.

سفارش نهال انجیر به دو شیوه صورت می‌گیرد، روش اول این است که باغداران عزیز به محل نهالستان مراجعه کرده و نهال مورد نظر خود را انتخاب خریداری می‌کنند و روش دیگر که ساده‌تر است و نیاز به مراجعه حضوری ندارد خرید به صورت اینترنتی می‌باشد، شما با استفاده از وبسایت نهالستان ابتدا با برقراری تماس با مشاوران با تجربه نهال مناسب خود را انتخاب کرده و پس از انتخاب نهال خرید خود را انجام می‌دهید، برای پرداخت هزینه‌ی خرید نیز نیازی به مراجعه حضوری نبوده و می‌توانید این کار را نیز به صورت غیر حضوری و اینترتی انجام دهید، پس از تکمیل فرآیند خرید منتظر ارسال محصول و دریافت آن در محل مورد نظر خود باشید.همچنین برای دریافت لیست قیمت نهال های انجیر برتر نهال به بخش کاتالوگ قیمت مراجعه کنید.

مناسب‌ترین روش برای تکثیر نهال انجیر تکثیر به شیوه‌ی قلمه زنی می‌باشد،قلمه‌ها در صورتی که در خاک مناسب درخت انجیر و در شرایط مناسب کاشته شده باشند می‌توانند در سال دوم پس از قلمه زنی به زمین اصلی منتقل شوند، این نهالها همچنین قادرند در سال دوم پس از کاشت نهال به بار بنشینند و بنابراین انجیر یکی از محصولاتی است که فاصله‌ی زمانی بین تکثیر در نهالستان تا به بار نشستن آنها در زمین اصلی می‌تواند کمتر از سه سال به طول می‌انجامد و این زمان در برابر بسیاری از ارقام میوه کم خواهد بود. برخی از ارقام اصلاح شده نسبتاً زودتر به باردهی خواهند رسید به طوری که در سال اول کاشت نوبرانه باردهی خواهند داشت.

یکی از مشکلاتی که باغداران با آن روبه رو هستند با توجه به درگیری‌ها و مشغله‌ی زیادی که دارند این است که به نهالستان مراجعه کنند و خرید خود را انجام دهند، این کار ممکن است برای برخی از باغداران که فاصله‌ی مکانی زیادی از محل نهالستان دارند بسیار زمان بر باشد، این روزها با ایجاد بستر خرید و فروش نهال به صورت اینترنتی این مشکل بر طرف شده و باغداران می‌توانند پس از دریافت مشاوره‌ی غیر حضوری و به صورت تلفنی و یا اینترنتی نهال خود را انتخاب کرده و سفارش خود را نهایی کنند، پس از انجام سفارش به صورت اینترنتی به راحتی و بدون نیاز به صرف هزینه و زمان برای مراجعه‌ی حضوری به نهالستان باغداران محصول خود را در محل مورد نظر برای احداث باغ و در زمان مقرر تحویل خواهند گرفت.

ارقام نهال انجیر موجود در بازار هر کدام در شرایط خاص می‌توانند پرفروش‌ترین نهال انجیر به شمار بیایند، به عنوان مثال یک رقم انجیر با توجه به تحمل بالا به خشکی و کم آبی برای کسانی که قصد احداث باغ دیم دارند پر فروش‌ترین نهال انجیر به شمار می‌رود و یا یک نهال انجیر به دلیل مقاومت نسبی بالایی که به سرما دارد برای کسانی که قصد احداث باغ در مناطق معتدله دارند برای کاشت در این مناطق پر فروش‌ترین نهال خواهد بود، در این قسمت شما را با برخی از پر فروش‌ترین ارقام انجیر و مختصری از ویژگی‌‌‌های آنها آشنا خواهیم کرد. پر فروش‌ترین نهال انجیر برای مناطق معتدل نهال انجیر گلابی است که با شیوه‌ی قلمه زنی تکثیر شده و می‌تواند در سال دوم پس از کاشت نهال باردهی خود را آغاز کند، این انجیر تا 12 تن محصول در هکتار در شرایط مشاعد تولید خواهد کرد، نیاز سرمایی این درختان 100 تا 300 ساعت بوده و مقاومت نسبی به سرما در زمستان دارند. پر فروش‌ترین نهال انجیر برای مناطق سرد نهال انجیر زرد می‌باشد، این نهال پس از دوسال از کاشت نهال باردهی خود را آغاز کرده و یکی از قد بلند‌ترین ارقام انجیر به حساب می‌آید که در شرایط مساعد می‌تواند تا محصول زیادی تولید کند. پر فروش‌ترین نهال برای مناطق گرمسیری نهال نهال انجیر سیاه می‌باشد این انجیر می‌تواند تا 5 تن محصول در هکتار تولید کند و باردهی آن از سال دوم پس از کاشت نهال آغاز می‌شود. پر فروش‌ترین انجیر برای دیم کاری انجیر دیم می‌باشد که در سال دوم پس از کاشت نهال به بار نشسته و بیشتر از ده تن در هکتار در شرایط مساعد محصول تولید می‌کند

هر آنچه که باید درباره نهال انجیر بدانید

نهال انجیر یکی از ارقام نهال است که برای نواحی معتدل تا گرمسیر مناسب شناخته می‌شود و خاورمیانه یکی از اصلی‌ترین مناطق پرورش آن است. انجیر میوه‌ای بسیار پرخاصیت است و فروش قابل توجهی به صورت تازه و خشک دارد. درخت انجیر گونه‌های متنوعی دارد که هریک در شرایطی خاص رشد می‌کنند؛ به همین دلیل هنگام خرید نهال انجیر باید به این ویژگی‌ها توجه شود.

انجیر میوه‌ای تقریبا گرمسیری به شمار می‌رود [ بخوانید:  لیست درختان مناطق گرمسیری ]. شاخص‌ترین نواحی برای آن خاورمیانه، مدیترانه و جنوب غربی آسیا هستند. انجیر میوه‌ای با پوست لطیف و بافت داخلی خاص است و آن را از تیره توت‌ها به شمار می‌آورند. نهال انجیر به آب‌وهوای نسبتا گرم یا نیمه‌گرم و تابش نور خوشید نیاز دارد. به همین دلیل در مناطقی که ذکر شد، رشد خوبی دارد. البته علاوه بر این‌ها باید شرایطی از جمله خاک مناسب باغ انجیر و نیز آبیاری، کوددهی، هرس و سم‌پاشی به نحو مطلوب برای آن فراهم باشد.

این نهال به دلیل رشد در نواحی گرمسیری ممکن است در معرض آفات و بیماری‌های زیادی قرار گیرد بنابراین لازم است اقدامات و تدابیر لازم برای آفت‌کشی و حفظ سلامت آن صورت گیرد. اگر قصد احداث باغ انجیر را دارید، باید مسئله آفتاب‌گیر بودن زمین را کاملا جدی بگیرید.

بیشتر بخوانید: آیا در مناطق سردسیری باغ انجیر احداث کنیم؟ 

برای باغدارانی که قصد خرید نهال انجیر را دارند، عمر اقتصادی و میزان باردهی درخت انجیر مهم است، باید گفت انجیر گونه‌هایی متنوع دارد که از نظر ویژگی با یکدیگر تفاوت‌های شگفت دارند. مثلا عمر اقتصادی یک نوع از انجیرها ۲۰ سال است در‌حالی‌که نوع دیگر می‌تواند تا چند صد سال عمر کند! برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد درخت انجیر مقاله زیر را مطالعه کنید :

همه چیز در مورد درخت انجیر

 

نهال انجیر رو بیشتر بشناسید

انجیر درختی با نام علمی Ficus carica بوده که گل‌های خوراکی دارد، در واقع آن قسمت از این درخت که تحت عنوان میوه شناخته شده و مصرف خوراکی دارد محفظه‌ای برای نگهداری گل‌های ماده و نر بوده و پس از تلقیح در این محفظه تولید بذر می‌شود، اما این محفظه و گل‌های درون آن بافتی گوشتی، آبدار و خوش طعم دارد که در سراسر دنیا به عنوان میوه‌ی انجیر مورد مصرف قرار می‌گیرد.

این درخت بومی آسیا، خاورمیانه و قسمت‌‌هایی از اروپا بوده و در کشور‌‌‌های این مناطق در بسیاری موارد درخت انجیر به صورت خودرو و کوهستانی وجود دارد، درختان انجیر را از زمان‌‌‌های قدیم تحت عنوان درختانی که به گرما و خشکی مقاوم هستند به ویژه در مناق گرم و خشک کاشته می‌شده است، مقاومت این درختان به خشکی به حدی است که حتی در بسیاری مناطق گرم و خشک ایران مانند شهر استهبان، استان فارس به صورت دیم کاشته می‌شود و در واقع بیشترین سطح زیر کشت دیم انجیر در دنیا در استهبان استان فارس واقع شده است.

از دیگر مزایای این درختان کم توقع بودن آنها نسبت به تغذیه می‌باشد به طوری که اگر حاصلخیزی خاک باغ انجیر کم باشد نیز به خوبی رشد می‌کنند، بنابراین پرورش درختان انجیر در ایران به ویژه با شرایط فعلی بارندگی در کشور که با خشکسالی‌‌‌های پی در پی در بیشتر مناطق کشور روبه رو هستیم بسیار مناسب و اقتصادی خواهد بود در این مقاله قصد داریم شما را با جزئیات پرورش درخت انجیر و تولید محصول اقتصادی از آن آشنا کرده و به برخی سوالات رایج شما پاسخ دهیم پس با ما همراه باشید

چرا باید نهال انجیر کاشت کرد

در پیدا کردن چرایی کاشت یک درخت باید به چند مساله توجه داشت، اولین مساله به این مربوط می‌شود که هدف ما از احداث باغ انجیر یا کاشت یک درخت چیست؟ آیا هدف ما از کاشت انجیر تنها داشتن یک درخت در فضای حیاط منزل است و یا هدف ما احداث یک باغ که از آن به تولید اقتصادی برسیم می‌باشد؟ در هر دو صورت باید توجه داشت که آیا انتخاب انجیر با توجه به شرایط اقلیمی منطقه مناسب است یا خیر و آیا محصول انجیر آنقدر ارزش اقتصادی و غذایی انجیر دارد که تولید انبوه آن بتواند ما را به بهره‌برداری تجاری برساند؟

اولین دلیل کاشت درختان انجیر کم آب‌خواه بودن و کم‌توقع بودن این درختان در تامین عناصر غذایی می‌باشد، با توجه به شرایط آبی بیشتر مناطق کشور که در سال‌‌‌های اخیر با بحران کم آبی و محدودیت منابع آبی مواجه هستند یکی از بهترین گزینه‌ها کاشت درختان انجیر است، دلیل دوم کاشت درختان انجیر به ارزش محصول آن بر می‌گردد، میوه‌ی انجیر نه تنها به صورت تازه خوری در ایران و بازار‌‌‌های جهانی طرفدار دارد بلکه بیشترین میزان مصرف آن به تولید خشکبار از انجیر بر می‌گردد، ارزش انجیر خشک در بازار خشکبار بالا بوده و در صورت تولید انجیر خشک از محصول درختان باغداران به سود قابل توجهی دست پیدا می‌کنند، در نهایت کاشت و پرورش درختان انجیر یکی از کم دردسر‌ترین درختان خواهد بود و به همین دلیل طرفداران زیادی در بین باغداران دارد.

نهال انجیر اصلی- برتر نهال

راهنمای خرید نهال انجیر

زمان کاشت نهال انجیر اواخر پاییز و اوایل زمستان است. گاهی این امکان وجود دارد که بتوانید برای خرید نهال انجیر از مدتی پیش‌تر اقدام کنید یا به بیان دیگر آن‌ها را در تعداد و نوع مورد نظر پیش‌خرید کنید.

باغداران برای خرید نهال انجیر ضمن توجه به ویژگی‌های اقلیمی و زمین و امکاناتی که در اختیار دارند، باید به اعتبار نهالستان و خرید نهال‌هایی با شناسنامه و کارت سلامت توجه کنند.

عوامل دیگر چون زودبازده یا دیربازده بودن، میزان باردهی درخت انجیر و عمر اقتصادی نیز در انتخاب نهال تأثیر دارند.

راهنمای انتخاب بهترین نهال انجیر

انتخاب نهال باید با توجه به نوع نهال و میزان سازگاری آن با منطقه مورد نظر صورت گیرد. انجیر میوه سردسیری نیست و بیشتر ارقام و گونه‌های آن مناسب مناطق گرمسیر هستند. با این حال برخی از ارقام که تحمل سرمایی بیشتری دارند، مانند انجیر بورسا، با رعایت برخی مراقبت‌ها در مناطق نسبتا سرد قابل پرورش‌اند. برخی از نهال‌های انجیر برای مناطق معتدل یا نیمه‌گرم و برخی برای مناطق گرم مناسب‌ترند. بنابراین انتخاب بهترین نهال انجیر کاملا نسبی است.

خرید نهال انجیر یا پرورش بذر انجیر

انجیر را می‌توان به روش‌های مختلف کاشت و پرورش داد. منشأ اصلی هر گیاه بذر آن است اما برای صرفه‌جویی در زمان باغداران اقدام به خرید نهال انجیر می‌کنند، نهال‌های تولید شده دو ساله هستند،‌ به طوری که با یک هزینه کم شما دو سال از زمان خود را مدیریت کردین،

انجیر

قیمت نهال انجیر بر چه اساسی تعیین می‌شود

فاکتور‌‌‌های متفاوتی هستند که بر روی قیمت نهال انجیر تاثیر می‌گذارند، در این قسمت به برخی از مهم‌ترین این فاکتورها اشاره خواهیم کرد.

  • رقم انجیر: رقم انجیر بر روی میزان بازار پسندی محصول انجیر، کیفیت محصول انجیر، اندازه میوه و میزان باردهی درخت انجیر تاثیر خواهد داشت و بنابراین قیمت متفاوتی نیز خواهند داشت.
  • مقاومت انجیر: میزان مقاومت یا حساسیت ارقام انجیر به آفات، بیماری‌ها و خشکی و کم آبی در تعیین قیمت نهال انجیر موثر است، نهال‌‌‌های مقاوم به دلیل اینکه هزینه‌ی باغداری را به مراتب کاهش می‌دهند قیمت بالاتری خواهند داشت.
  • اصالت نهال: نهال‌‌هایی که اصیل و شناسنامه دار باشند قیمت بالاتری خواهند داشت.
  • سلامت نهال: نهال‌‌هایی که برای تعیین سلامت نهال انجیر و عاری از بیماری یا آفت بودنشان گواهی سلامت داشته باشند قیمت بالاتری خواهند داشت چرا که برای دریافت این تاییدیه‌ها آزمایشات مختلف بر روی آنها انجام شده که هزینه بر بوده است.

  • نهالستان: نوع مرکزفروش یا نهالستانی که از آن نهال تهیه می‌کنید بر روی قیمت نهال تاثیر گذار خواهد بود،چنانچه نهال را از فروشنده‌‌‌‌های دست فروش تهیه کنید، پایین‌ترین قیمت را خواهند داشت اما با این خرید هیچ گونه ضمانتی برای اصالت و سلامت نهال دریافت نکرده و حتی هیچ مشاوره و راهنمایی هم در زمینه‌ی احداث باغ انجیر و نحوه‌ی باغداری انجیر دریافت نمی‌کنید.

علت قیمت‌‌‌‌های متفاوت نهال انجیر در بین نهالستان‌ها چیست

دلایلی زیادی وجود دارد که سبب ایجاد اختلاف قیمت نهال انجیر در بین نهالستان‌های مختلف می‌شود در ادامه برخی از مهم‌ترین دلایل موثر بر قیمت نهال را بررسی می‌کنیم:

  • رقم درخت انجیر می‌تواند بر قیمت آن موثر باشد طبیعتا انجیر مقاوم نسبت به انجیر حساس گران‌تر است، انجیر پر بارده نسبت به انجیر کم بارده گران‌تر است، انجیر زود بازده نسبت به دیر بازده گران‌تر است.
  • گواهی سلامت: نهالستان‌‌هایی که برای نهال‌‌‌های خود گواهی سلامت دریافت کرده باشند برای دریافت این گواهی هزینه‌ی زیادی را صرف انجام آزمایشات گیاهپزشکی و ایاب و ذهاب کارشناسان متخصص کرده‌اند و این بر روی قیمت نهال هایی نهال موثر است اما فراموش نکنید با توجه به خسارت زیای که برخی آفات و بیماری‌های همراه با نهال با ورود به باغ می‌زنند و سالیان سال نه تنها خسارت هزینه‌ی سمپاشی را بر دوش باغدار می‌گذارند بلکه با کاهش عملکرد نیز زیانده می‌شوند، بهتر است و به صرفه‌تر است که حتما نهال گواهی شده خریداری شود تا از هزینه‌‌‌‌های گزاف بعدی جلوگیری شود.
  • شناسنامه نهال: نهال‌‌‌های اصیل با استفاده از شیوه‌‌‌‌های نوین در تولید نهال تولید شده‌اند و بیشترین مراقبت و دقت در تولید را داشته‌اند و در نهایت با صرف هزینه‌ی مشخصی تولید نهال اصیل صورت گرفته است، طبیعتا این هزینه‌ها بر روی قیمت نهال هایی نهال موثر است اما با توجه به اینکه باغداران نمی‌توانند به صورت چشمی اصالت نهال را تشخیص دهند صرفه با این است که نهال شناسنامه دار تهیه کند تا اینکه پس از چند سال از احداث باغ انجیر متوجه شوند نهالی که خریده‌اند آن نهالی نبوده که به ایشان معرفی شده است.
  • نهالستان‌هایی که تولید کننده نهال هستند، به قیمت عمده نهال‌ها را به فروش می‌رسانند و نسبت به خرده فروش‌ها قیمت‌های پایین‌تری را ارائه می‌دهند.

سود و درآمد هر درخت انجیر چقدر است

با توجه به کم توقع بودن درختان انجیر کاشت درختان انجیر و بهره برداری از آنها می‌تواند بسیار سود ده باشد، سود ده بودن درختان انجیر باید با در نظر گرفت هزینه‌ها و در آمد حاصل از فروش انجیر محاسبه شود، در این قسمت به فاکتور‌‌‌های مهم موثر بر روی میزان سود دهی درختان انجیر می‌پردازیم.

  • هزینه‌‌‌‌های جاری یک سال درختان انجیر: هزینه‌‌‌‌های جاری شامل هزینه‌ی کود دهی، هزینه‌ی سم پاشی، هزینه‌ی آبیاری در صورت کاشت آبی درختان، هزینه‌‌‌‌های اجرای سیستم آبیاری قطره ای، هزینه‌ی برداشت میوه و هزینه‌ی هرس سالانه‌ی درختان انجیر
  • میزان مقاومت ارقام مختلف انجیر: در صورت انتخاب ارقام مقاوم به خشکی، شوری، آفات و بیماری‌ها خسارت ناشی از این عوامل بر روی درختان انجیر به میزان زیادی کاهش یافته و با تاثیری که بر هزینه‌‌‌‌های می‌گذارد سبب افزایش سود دهی درختان انجیر می‌شود.
  • نوع فروش محصول انجیر: قیمت محصول انجیر تازه و خشکشده متفاوت می‌باشد،معمولا قیمت انجیر خشک بالاتر از انجیر تازه است و به همین دلیل سود حاصل از فروش نیز متفاوت خواهد بود، همانطور که پیشتر نیز عنوان شد انجیر‌‌‌‌های دیم در مناطق گرم و خشک بیشتر به درد تولید خشکبار از انجیر می‌خورند و سود باغات اینچنینی قطعا با سود باغات مناطق مرطوب که به درد تازه خوری می‌خورند متفاوت خواهد بود.
  • به طور کلی سود حاصله از فرمول زیر است:

تعداد درخت کاشته شده در هر هکتار به علاوه هزینه‌‌‌‌های درختان در هر هکتار کسر از درآمد حاصل از فروش محصول در هر هکتار برابر است با سود حاصل درخت انجیر در هر هکتار

پربارترین نژاد انجیر کدام است

اگر عوامل موثر بر باردهی که می تواند منجر به کاهش باردهی شود را نادیده بگیریم و زمینه ژنتیکی درختان انحیر را مبنای پربارده بودن آن در نظر بگیریم ارقام پربار از قرار زیر است:
<table”>

نهال انجیر استهبان ۱۰ الی ۱۳ تن در هکتارنهال انجیر قرمز فرانسوی۱۱ تا ۱۳ تن در هکتارنهال انجیر گلابی قرمز۱۲ تن در هکتارنهال انجیر گلابی زرد۱۳ تا ۱۴ تن در هکتارنهال انجیر سبز۱۳ تن در هکتارنهال انجیر ازمیر ترکیه۱۱ تا ۱۲ تن در هکتار

بهترین نهالستان انجیر چه ویژگی‌‌‌هایی دارد

یکی از سولاتی که در زمان خرید نهال انجیر برای باغداران مطرح می‌شود این است که بهترین نهالستان انجیر چه نهالستانی است؟ در بین تعداد بالای نهالستانی که وجود دارد چگونه می‌توان بهترین نهالستان انجیر را انتخاب کرد؟ در این قسمت شما را با فاکتور‌‌هایی که نشان دهنده‌ی مناسب بودن یک نهالستان برای خرید نهال انجیر می‌باشد آشنا می‌کنیم.

  • بهترین نهالستان انجیر در درجه‌ی اول باید درای مجوز فعالیت از ارگان‌‌‌های ذیصلاح باشد و این مجوز را به مشتریان خود نشان دهد، داشتن مجوز به معنای این است که تمام فعالیت‌‌‌های این نهالستان از تولید تا فروش زیر نظر ارگان‌‌هایی نظیر حفظ نباتانت، جهادکشاورزی و سازمان نظام مهندسی بوده و بنابراین این نهالستان قطعا تولید و فروش نهال را با کیفیت بالا و قیمت مناسب انجام می‌دهد.
  • بهترین نهالستان نهالستانی است که برای نهال انجیر تولید شده‌ی خود شناسنامه‌ی اصالت نهال و همینطور گواهی سلامت دریافت کرده و آنها را به مشتریان ارائه کند، اصالت و سلامت نهال بسیار اهمیت دارد، به شما اطمینان می‌دهیم که به هیچ عنوان نمی‌توانید سلامت و اصالت نهال را به طور چشمی و از طاهر درختان تشخیص دهید، چه بسیار هستند نهال‌‌‌‌های آلوده به ویروس و یا نماتد که در زمان خرید نهال به هیچ عنوان نمی‌توان از ظاهر نهال به ویژه نهال بدون برگ آلوده بودن آنها را تشخیص داد و تنها زمانی متوجه می‌شوید که پس از صرف هزینه‌ی بسیار باغ را احداث کرده اید.
  • بهترین نهالستان نهالستانی است که از مزیت داشتن تیم متخصص، باتجربه و تحصیلکرده در این زمینه بر خوردار بوده و بتواند به بهترین شکل ممکن مشتریان را در انتخاب رقم مناسب، کاشت درختان و همینطور در مراحل داشت باغ انجیر و باغداری درختان مشتریان را به نحو احست راهنمایی کند.
  • بهترین نهالستان نهالستانی است که برای نهال خود ضمانتنامه و خدمات پس از فروش ارائه کند.
  • ارتفاع از سطح دریا

    یکی از مهم‌ترین فاکتور‌‌هایی که در زمان احداث باغات میوه باید در نظر گرفت ارتفاع از سطح دریا می‌باشد، ارتفاع منطق مورد نظر از سطح دریا می‌تواند بر روی اقلیم آن منطقه تاثیر گذاشته و با تاثیری که بر اقلیم می‌گذارد می‌تواند ایجاد محدودیت درکاشت برخی ارقام گیاهی کند

    در مورد انجیر مزیتی که وجود دارد این است تقریبا در مورد بیشتر ارقام انجیر محدودیتی در رابطه با ارتفاع محل از سطح دریا وجود نداشته و اکثر ارقام انجیر را می‌توان در ارتفاع بین 100 تا 2000 متر از سطح دریا کاشت، این موضوع نشان دهنده‌ی این است که انجیر را می‌توان از مناطق پست و گرمسیر تا مناطق با ارتفاع بالا و کوهستانی و سردسیر کاشت.

     

    در زمان انتخاب نهال باید به این موضوع دقت داشت چنانچه در محل سردسیر اقدام به کاشت نهال انجیر می‌کنید باید ارقامی را انتخاب کنید که مقاومت سرمای بالایی در زمستان داشته و علاوه بر این دیر گل باشند تا محافظت از درخت انجیر در برابر سرمازدگی شود.

  • نوسانات دمایی

    نوسانات دمایی بر روی رشد و باردهی درختان انجیر مانند بسیاری دیگر از ارقام میوه موثر خواهد بود، در زمان کاشت نهال و تا زمانیکه درختان انجیر جوان هستند نوسانات دمایی به صورت یخبندان زمستانه و یا رخ دادن سرمای بهاره سبب می‌شود این درختان قدرت رشد خود را از دست داده و یا حتی منجر به از بین رفتن جوانه‌‌‌‌های رویشی و زایشی شود، بنابراین در زمان اقدام به کاشت نهال انجیر باید با در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی زمانی را انتخاب کنید که کمترین نوسانات دمایی وجود داشته باشد.

    علاوه بر این مورد سرمای دیر رس بهاره نیز که به عنوان یک نوسان دمایی بسیار معروف است نیز می‌تواند به ویژه بر روی جوانه‌‌‌‌های درختان جوان تاثیر بگذارد، در مناطقی که احتمال پدیده‌ی سرمای دیر رس بهاره زیاد است باید ارقامی انتخاب شود که کمترین آسیب را از این سرما به واسطه‌ی تاخیر در گلدهی ببیند.

  • میزان بارش

    میزان بارش فاکتوری است که می‌تواند بر روی تصمیم بر احداث باغ انجیر تاثیر بگذارد، این تاثیر به دو صورت است، در درجه‌ی اول میزان توانایی افراد در منطقه‌ی مورد نظر برای تامین نیاز آبی درختان را رقم خواهد زد، به این صورت در مناطقی که میزان بارندگی مناسب باشد می‌توان درختان انجیر را به صورت دیم کاشت و حتی کاشت درختان به صورت آبی نیز مشکلی ندارد، اما در مناطق کم باران و با سطح پایین منابع زیرزمینی آب باید ارقام مقاوم به خشکی را انتخاب کرد

    تاثیر دیگری که میزان بارندگی بر روی احداث باغ انجیر دارد تاثیری است که در هدف تولید انجیر می‌گذارد، انجیر زمانی که در مناطق گرم و خشک تولید شود برای تولید انجیر خشک بسیار مناسب است اما زمانی که انجیر در مناطق مرطوب و پر باران تولید می‌شود برای مصرف تازه خوری بسیار مناسب بوده و برای خشک کردن به دلیل آبدار بودن بافت میوه زیاد مناسب نیست، بنابراین دیمی‌کاران انجیر در مناطق گرم و خشکی مانند شهر استهبان که میزان بارش سالانه نیز زیاد نیست بیشتر با هدف تولید خشکبار انجیز اقدام به احداث باغ انجیر می‌کنند.

  • بافت خاک

    یکی دیگر از فاکتور‌‌‌های مهمی که بر کاشت درختان انجیر تاثیر گذار است بافت خاک درخت انجیر منطقه‌ی مورد نظر می‌باشد، درختان انجیر نه بافت خاک خیلی سبک و نه بافت خاک خیلی سنگین را می‌پسندند، این درختان بیشتر تمایل به رشد در بافت خاک متوسط مانند بافت لومی دارند،

    در بسیاری از مناطق گرم و خشک کشور مانند استان یزد و یا استان فارس در بیشتر مناطق بافت خاک سنگین است اما به هر حال این درختان بافت خاک متوسط را ترجیح می‌دهند، البته باید در نظر داشت که هر چه بافت خاک سبک‌تر شود از یک طرف خطر حمله‌ی نماتد‌ها افزایش پیدا کرده و از یک طرف به واسطه‌ی افزایش رشد رویشی درخت ممکن است باردهی درخت یک تا دو سالی به تاخیر بیافتد.

کاشت، داشت و برداشت نهال انجیر

کاشت، داشت درخت انجیر و برداشت انجیر سه مرحله‌ی بسیار مهم در باغدارای انجیر می‌باشد که هر کدام شامل مراحل و زیر مرحله‌‌‌‌های بسیار مهم و تعیین کننده در برداشت محصول اقتصادی از درختان انجیر می‌باشد، چنانچه قصد شما از خرید نهال انجیر احداث باغات اقتصادی و تجاری می‌باشد باید فاکتور‌‌‌های تعیین کننده و با اهمیت در زمینه‌ی احداث باغات انجیر در هر سه مرحله‌ی کاشت، داشت و برداشت را دانسته و آنها را رعایت کنید تا به بهترین محصول مورد نظر دست پیدا کنید، در این قسمت شما را با زیر مرحله‌‌‌‌های بسیار مهم در این سه مرحله آشنا خواهیم کرد.

اصول کاشت نهال انجیر

اولین گام در احداث باغات انجیر کاشت نهال انجیر می‌باشد، اما این مرحله تنها به معنای مراجعه به نهالستان و خرید نهال نمی‌باشد، قبل از اقدام به کاشت و همینطور در زمان خرید باید فاکتور‌‌‌های بسیار مهمی مانند نوع بافت خاک نهال انجیر و آماده‌سازی زمین و همچنین انتخاب رقم مناسب صورت بگیرد.

انجام آنالیز خاک برای تعیین نوع بافت خاک، میزان اسیدیته، میزان شوری و همینطور میزان عناصر غذایی مورد نیاز درختان بسیار ضروری می‌باشد، بافت خاک نقش تعیین کننده‌ای در کاشت درختان انجیر دارد و به طور چشمی نمی‌توان شناسایی دقیق از بافت خاک داشت با ارسال یک نمونه از خاک به آزمایشگاه تجزیه‌ی خاک می‌توان تمام فاکتور‌‌‌های مهم عنوان شده در خاک را تعیین کرد

در صورتی که نیاز به اصلاح باشد می‌توانید قبل از کاشت و حین عملیات خاک ورزی اصلاحات مورد نظر را انجام دهید، تعیین نوع اصلاحات و شیوه‌ی انجام اصلاحات یک کار تخصصی بوده و خود باغداران معمولا نمی‌توانند این کار را انجام دهند، باغداران می‌توانند با ارائه‌ی نتیجه‌ی آزمایش تجزیه‌ی خاک به مهندسین مشاور و راهنما، از ایشان راهنمایی‌‌‌های لازم را برای انجام امور اصلاحی دریافت کنند.

پس از دریافت مشاوره در زمینه‌ی انجام امور اصلاحی باغداران باید نسبت به آماده‌سازی زمین مورد نظر اقدام نمایند، انجام امور اصلاحی بر روی زمین از اضافه کردن خاک با بافت مخصوص برای اصلاح بافت خاک گرفته تا اضافه کردن کود پوسیده‌ی دامی برای تامین عناصر غذایی مورد نیاز به میزان مناسب باید به وسیله‌ی افراد متخصص انجام شود

پس از انجام خاکورزی و اصلاح بافت خاک باید اقدام به حفر چاله برای کاشت نهال کنید، در نظر داشته باشید که فاصله‌ی درختان انجیر با توجه به رقمی که انتخاب کرده اید و همینطور شیب زمین مورد نظر متفاوت است.

در زمان انتخاب نهال قبل از اقدام به آماده‌سازی زمین مشاوران شما را در این زمینه نیز راهنمایی کرده و به شما می‌گویند که با این رقمی که انتخاب کرده اید و شرایط زمین شما بهتر است در هر هکتار چند درخت و با چه فاصله‌ای کاشته شود و شما نیز بر اساس همین راهنماییها باید چاله‌ها را حفر کنید، اجرای سیستم آبیاری درختان انجیر بر روی زمین نیز از دسته اقدامات آماده‌سازی زمین قبل از کاشت به شمار می‌رود که باید به درستی و با نظارت مهندسین مشاور در حوزه‌ی آبیاری صورت پذیرد.

یکی از فاکتور‌‌هایی که باید در زمان حفر چاله در نظر گرفته شود عمق چاله می‌باشد، عمق چاله با توجه به بافت خاک متفاوت است، خاک‌‌هایی که بافت سبک دارند ریشه‌‌‌‌های ضعیف هم به خوبی می‌توانند در آن گسترش پیدا کنند اما خاک‌‌هایی که رس بیشتری دارند بهتر است عمق چاله بیشتر در نظر گرفته شود تا ریشه‌ی جوان درختان جوان بتواند در خاک به خوبی مستقر شود.برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تشخصی انواع خاک کشاورزی مقاله زیر را مطالعه کنید :

تشخیص انواع خاک کشاورزی ( بافت خاک )

به جرات می‌توان گفت تهیه‌ی ارقام مقاوم انجیر یکی از مهم‌ترین فاکتور‌‌‌های کاشت انجیر بوده که باید قبل از خرید نهال انجیر در نظر داشت، شرایط محیطی که درختان انجیر در آن کاشته می‌شوند برای بسیاری ارقام میوه قابل تجمل نیست، گرمای هوا، خشکی و کم آبی [ کدام میوه های در مناطق خشک قابل کاشت هستند؟ ]، کمبود مواد غذایی، همه این موارد فاکتور‌‌هایی است که می‌تواند باعث ضعف درخت و در نتیجه مستعد شدن به ابتلا به انواع آفات و بیماری‌ها می‌شود، خود این شرایط نیز در صورتی که درخت مقاوم نباشد تاثیر زیادی بر عملکرد درختان می‌گذارد، بنابراین در انتخاب رقم مناسب مقاومت درختان به انوع آفات، بیماری‌ها و شرایط نامساعد محیطی را در نظر بگیرید.

نکات داشت نهال انجیر

نگهداری از نهال انجیر یعنی تمام اقداماتی که بر روی درختان از زمان کاشت نهال انجیر تا زمان برداشت میوه‌ی انجیر انجام می‌شود، این مرحله خود شامل زیر مرحله‌‌‌هایی می‌باشد که در مورد هر کدام به اختصار به شما توضیح خواهیم داد.

هرس کردن نهال انجیر

یکی از مهم‌ترین اقدامات در زمان داشت درختان انجیر هرس کردن می‌باشد، درختان انجیر به هرس کردن واکنش بسیار خوبی نشان می‌دهند، هرس کردن با سه هدف انجام می‌شود:

  • هرس فرم دهی: این نوع هرس با حذف شاخه‌‌‌‌های اضافه و به قصد فرم دهی به درختان انجیر انجام می‌شود، انجام هرس فرم همچنین سبب عبور نور و تهویه‌ی مناسب بین درختان شده و از ابتلای درختان به انواع بیماری‌های قارچی جلوگیری می‌کند، همچنین در زمان برداشت کارگران مشکل مزاحمت شاخه‌‌‌‌های اضافه را نخواهند داشت، تنک کردن درختان و کنترل رشد قدی درختان از مهم‌ترین اهداف هرس فرم درختان انجیر می‌باشد، این هرس به محض رخ دادن اولین سرما در پاییز و پس از ریزش برگها انجام می‌شود اما دقت داشته باشید که قبل یا بلافاصله پس از انجام هرس بارندگی رخ ندهد، چراکه بارندگی و هرس با هم می‌توانند سبب انتقال عوامل بیمارگر شوند.
  • هرس باردهی: این نوع هرس با هدف تولید شاخه‌‌‌‌های یکساله‌ی بارده انجام می‌شود، هرس شاخه‌‌‌‌های پیر درختان را در بهار تحریک به تولید شاخه‌‌‌‌های زایای یک ساله می‌کند و بنابراین درختانی که هرس باردهی داشته باشند باردهی بیشتری خواهند داشت، این نوع هرس باید توسط افراد متخصصی انجام شود که بتوانند فرق شاخه‌‌‌‌های پیر و جوان را به خوبی تشخیص دهند، هرس باردهی در اواخر زمستان و در شرایط آرام جوی و بدون بارندگی انجام می‌گیرد.
  • هرس کنترل کننده: هرس کنترل کننده با هدف کنترل آفات و بیماری‌ها انجام شده و در آخر زمستان و یا آخر تابستان شاخه‌‌‌‌های بیمار و آفت زده باید حذف شده و خارج از باغ سوزانیده شوند، نکته‌ی اول اینکه شاخه‌‌‌‌های هرس شده چه شاخه‌‌‌‌های بیمار و آفت زده و چه شاخه‌‌‌هایی که با هرس فرم دهی و باردهی حذف شده‌اند نباید کنار باغ یا بیرون باغ تلنبار شوند چرا که مرکز انباشته شدن آفات و بیماری‌ها می‌شوند و نکته‌ی دوم اینکه شاخه‌‌‌‌های بیمار و آفت زده باید حتما قبل از بهار سوزانده شوند تا باعث افزایش اینوکولوم اولیه‌ی آفت و یا بیماری در بهار نشوند.

برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد آموزش هرس درخت مقاله زیر را مطالعه کنید:

آموزش هرس درخت

سمپاشی نهال انجیر

درختان انجیر با توجه به مناطقی که در آن کاشته می‌شوند با آفات و بیماری‌های بومی مختلفی درگیر می‌شوند، درست است که انتخاب ارقام مقاوم می‌تواند باعث کاهش خسارت شود اما چنانچه یک آفت و یا بیماری خاص حالت طغیانی پیدا کند می‌تواند مقاومت درختان را بشکند.

لازم به ذکر است که درختان دیم نسبت به شکسته شدن مقاومت بسیار آسیب پذیر‌تر نیز هستند اما این بدان معنی نیست که باغداران سمپاش را برداشته و به صورت برنامه ریزی شده هر سمی که باغداران دیگر استفاده می‌کنند را کپی وار مورد استفاده قرا بدهند، باغداران توجه داشته باشید که در طبیعت شکارگران و دشمنان طبیعی آفات و بیماری‌ها نیز وجود داشته که ممکن است آنها با سمپاشی‌‌‌های بی رویه از بین بروند، پس از از بین رفتن آنها ناگهان متوجه طغیانی شدن جمعیت آفات و بیماری‌هایی می‌شوید که اصلا اهمیت نداشته اند.

بنابراین برای استفاده‌ی درست از سموم شیمیایی توصیه می‌شود پایش مداوم در باغ را در برنامه داشته باشید و به محض مشاهده‌ی ورود آفت و بیماری تا زمانی که همه گیر نشده است اقدام به سم پاشی کنید در این صورت حتی ممکن است مشکل با سمپاشی لکه‌ای روی یک یا چند درخت بر طرف شده و با این کار حتی در هزینه‌‌‌‌های سمپاشی بسیار صرفه جویی خواهید کرد.

زمان سمپاشی درختان میوه را می دانید ؟

طلایی ترین زمان سمپاشی باغات میوه که شاید ندانید!

کوددهی نهال انجیر

درختان انجیر همانطور که قبلا هم بیان شد درختانی کم توقع بوده و حتی در خاک‌‌‌های با میزان کم عناصر غذایی به خوبی رشد کرده و باردهی می‌کنند، گواه این امر رشد کوهی ارقام بومی انجیر است که اتفاقا انجیر‌‌‌‌های خوش طعم و زیادی تولید می‌کنند در شرایطی که نه کود دهی و نه آبیاری مناسبی دارند، اما در باغداری تجاری تولید انجیر با کیفیت و خوش طعم بسیار اهمیت داشته و صرف کم توقع بودن درختان نباید به تغذیه‌ی آنها بی توجهی کرد.

با تغذیه‌ی مناسب درختان میوه‌‌‌‌های با کیفیت‌تر با راندمان بالاتر تولید کرده و تولید خود را اقتصادی‌تر می‌کنید، کود دهی بهتر است بر اساس آنالیز تجزیه‌ی خاک و برگ و تطبیق این دو باهم انجام شود.

در مناطق فلات مرکزی ایران در بیشتر موارد خاک بافتی آهکی و قلیایی داشته و در این شرایط برخی عناصر مانند ریز مغذی‌ها در خاک وجود داند اما بلاکه شده و از دسترس خارج هستند حتی اگر شما این عناصر را مجددا در خاک استفاده کنید باز هم از دسترس خارج می‌شوند برای مدیریت این شرایط یا باید کود به صورت محلول پاشی و جذب از طریق برگ به درخت برسد و یا باید با اصلاح بافت خاک اهکی و قلیایی به وسیله استفاده از فرم اسیدی کود عنصر غذایی را از حالت بلاکه در خاک خارج کرد، بنابراین اینجاست که اهمیت تجزیه‌ی خاک و برگ و تطابق آنها بر هم برای نشان دادن عناصری که در خاک وجود داشته‌اند اما نتوانسته‌اند جذب شوند مشخص می‌شود.

برای رشد درخت انجیر چه باید کرد ؟

برای رشد درخت انجیر چه باید کرد؟

آبیاری نهال انجیر

درختان انجیر همانطور که پیش‌تر نیز بیان شد درختان کم آب خواه و مقاوم به خشکی هستند، بیشترین سطح انجیر دیم دنیا متعلق به استان فارس در ایران می‌باشد و همانطور که می‌دانید شهر استهبان، استان فارس اتفاقا انجیر باکیفیت و معروفی نیز تولید می‌کند، این نشان دهنده‌ی موضوع تحمل بالای این درختان به خشکی بوده و اینکه میزان آبیاری تاثیری در کیفیت میوه نخواهد داشت.

در مورد آبیاری درختان انجیر باید دقت داشت که در صورت انتخاب نوع کاشت آبی درختان را نباید به صرف اینکه مقاوم به خشکی هستند دچار تنش آبی کنید، در صورتی که نوع کاشت آبی را انتخاب می‌کنید باید دور آبیاری منظم باشد و گرنه درختان دچار تنش آبی می‌شوند، در تنش آبی کیفیت میوه‌ها پایین آمده و به واسطه‌ی حساس شدن درختان به درگیری با آفات و بیماری‌ها کیفیت میوه بسیار تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

آیا بهترین روش های ابیاری کشاورزی مدرن را می دانید ؟

معرفی بهترین روش آبیاری درختان میوه

نکات برداشت نهال انجیر

میوه‌ی انجیر یک میوه با عمر انبار داری کوتاه است بنابراین یا انجیر باید با هدف خشک کردن میوه برداشت شود و یا اگر با هدف مصرف تازه خوری برداشت می‌شو باید کمی قبل از رسیدگی کامل برداشت شده و به سرعت به بازار برسد، در این شرایط اهمیت بازار یابی قبل از رسیدگی محصول روشن می‌شود.

زمان باردهی درختان انجیر پس از کاشت نهال با توجه به میزان تغذیه و هرس درختان و همینطور بافت خاک باغ انجیر متفاوت می‌باشد، هرچه میزان رسیدگی به درختان بیشتر باشد درختان زود‌تر به بار می‌نشینند، بافت خاک سبک نیز با تحریک درخت به رشد رویشی کمی در باردهی تاخیر ایجاد می‌کند اما به هر حال این درختان به طور معمول انواع ارقام پیوندی درختان انجیر از سال دوم پس از کاشت نهال شروع به باردهی می‌کنند و پس از شروع باردهی چند سال بعد به سن باردهی اقتصادی یا به اصطلاح به بلوغ باردهی می‌رسند.

در صورتی که نیاز به اصلاح باشد می‌توانید قبل از کاشت و حین عملیات خاک ورزی اصلاحات مورد نظر را انجام دهید، تعیین نوع اصلاحات و شیوه‌ی انجام اصلاحات یک کار تخصصی بوده و خود باغداران معمولا نمی‌توانند این کار را انجام دهند، باغداران می‌توانند با ارائه‌ی نتیجه‌ی آزمایش تجزیه‌ی خاک باغ انجیر به مهندسین مشاور و راهنما، از ایشان راهنمایی‌‌‌های لازم را برای انجام امور اصلاحی دریافت کنند.

عمر و باردهی اقتصادی ارقام مختلف انجیر با توجه به فاکتور‌‌‌های مختلف متفاوت می‌باشد، اولین فاکتور عمر اقتصادی ژنتیکی درختان است که ممکن است بین 60 تا 90 سال متغیر باشد اما درختی که بادرهی اقتصادی 80 سال دارد ممکن است در صورت خوب رسیدگی نشدن و یا کم توجهی کمتر از 50 سال عمر اقتصادی داشته باشد،بنابراین تنها به عدد ذکر شده در هنگام خرید نباید توجه کرد بلکه باید به میزان رسیدگی درختان در زمان داشت و برداشت محصول توجه کرد و به این موضوع دقت داشت که این میزان توجه ما به درختان است که عمر اقتصادی آنها را تعیین می‌کند.

میزان باردهی درختان انجیر تحت تاثیر فاکتورها و متغیر‌‌‌‌های زیر قرار دارد:

  • نوع کاشت: نوع کاشت آبیاری ویا دیم در میزان باردهی درختان انجیر با تاثیری که بر وزن میوه می‌گذارد موثر است،قطعا درختانی که به صورت دیم کاشته می‌شوند میوه‌‌‌‌های کم آب‌تر و سبک‌تر تولید می‌کنند و به همین دلیل است که این انجیر برای تولید خشکبار مناسب‌تر است.
  • رقم انجیر: ارقام مختلف انجیر به صورت ژنتیکی هر کدام ظرفیت تولید خاصی دارند این ظرفیت تولید در بین ارقام مختلف انجیر بین ۵ تا ۱۵ تن در هکتار متغیر می‌باشد.

میزان رسیدگی: رسیدگی در مرحله‌ی داشت درختان شامل هرس باردهی،کوددهی و سم پاشی‌‌‌های مورد نیاز برای جلوگیری از خسارت آفات و بیماری‌ها بر روی میزان محصول انجیر در واحد هکتار بسیار موثر است، درختانی که به خوبی رسیدگی شوند می‌توانند راندمانی معادل راندمان ژنتیکی و اسمی خود داشته باشند

مشخصات نهال انجیر استاندارد و سالم

برای اینکه از سالم بودن نهال انجیر و استاندارد بودن نهال اطمینان داشته باشید بهتر است به فاکتور‌‌‌های زیر توجه کنید:

  • گواهی سلامت نهال: تشخیص سالم بودن نهال به دلیل اینکه بیشتر آفات و بیماری‌ها به ویژه در مراحل اولیه‌ی ابتلا قابل تشخیص نیستند و تشخیص آن بدون آزمایش و یا مشاهده‌ی افراد غیر متخصص امکان پذیر نیست بنابراین بهتر است نهال گواهی شده خریداری کنید تا از این بابت آسوده خاطر باشید.
  • شناسنامه دار بودن نهال: شناسنامه نهال تاییدی بر اصالت نهال بوده و نهال اصیل وشناسنامه دار می‌تواند راندمانی را که از اسم یک درخت انتظار داریم به ما بدهد، تشخیص اصالت نهال از روی ظاهر کار ساده‌ای نیست وخرید از نهالستان‌های غیر معتبر و بدون شناسنانه ممکن است باعث خرید نهالی غیر از آن چیزی شود که انتظار داریم.
  • در زمان دریافت نهال‌ها و کاشت آنها بد نیست خودتان هم به ظاهر درخت توجه داشته باشید هر گونه شکستگی در شاخه، وجود علف‌‌‌های هرز در خاک گلدان حاوی نهال و یا نشانه‌‌‌‌های سوختگی و سیاه شدگی در جوانه‌ها مشاهده کردید نهال را نکاشته و مرجوع کنید.
  • درمان بیماری درخت انجیر

مشخصات یک نهال انجیر خوب

یک نهال انجیر خوب دارای ویژگی‌‌‌های زیر است:

  • اصالت نهال: از آنجایی که روش تکثیر بیشتر نهال‌‌‌ انجیر به شیوه‌ی قلمه زدن می‌باشد باید از مرکزی خرید کنید که از اصالت نهال با داشتن شناسنامه اصالت اطمینان داشته باشید و نهالی که می‌خرید دقیقا همان نهالی باشد که انتظارش را دارید.
  • سلامت نهال: سلامت نهال یعنی عاری از آفت و بیماری بودن در بسیاری از موارد حتی با چشم دیده نمی‌شود به عنوان مثال نهالی که ناقل ویروس و یا نماتد باشد را نمی‌توان از نهال سالم بدون انجام آزمایش تشخیص داد بنابراین در اینجا خرید نهال از نهالستان معتبر که برای نهال‌‌‌های خود گواهی سلامت در یافت کرده باشد.
  • مقاوم بودن: همه‌ی ارقام یک نوع انجیر نسبت به آفات و بیماری‌ها مقاوم نیستند، معمولا برای تولید رقم مقاوم نهالستان‌ها از روش پیوند زدن رقم مطلوب بر پایه‌ی مقاوم و بومی استفاده می‌کنند.
  • دارای شاخه‌‌‌‌های سالم و نشکسته باشد.
  • نهال انجیر گرمسیری

    نهال انجیر گرمسیری نهالی است که تابستان‌‌‌های گرم و زمستان‌‌‌های معتدل را می‌پسندد، ارقامی مانند نهال انجیر سیاه با نیاز سرمایی 100 تا 300 ساعت سرمای بین صفر تا هفت درجه سانتی گراد و باردهی تقریبا 7 تن در سال می‌تواند به عنوان مناسب‌ترین رقم برای مناطق گرمسیری باشد.

  • نهال انجیر معتدل

    نهال انجیر معتدل نهالی است که تابستان‌‌‌های گرم را دوست داشته باشد اما توان تحمل سرمای زمستان را نیز داشته باشد، همچنین به واسطه‌ی ویژگی دیر گل بودن در برابر سرمای دیر رس بهاره درخت انجیر نیز مقاوم باشد، نهال انجیر زرد یک نهال انجیر دیر گل بوده که در برابر سرمای دیر رس بهاره مقاوم بوده و برای مناطق معتدل مناسب است، علاوه بر انجیر سفید نهال انجیر گلابی نیز برای این مناطق مناسب می‌باشد.

    بیشتر بخوانید : کاشت نهال انجیر در مناطق معتدل

  • نهال انجیر سردسیری

    نهال انجیر سردسیری در واقع نهالی نیست که نیاز به سرمای طولانی در مناطق سردسیر داشته باشد، باید گفت چنین انجیری وجود ندارد اما ارقامی از انجیر وجود دارند که در برابر سرمای زمستان نسبت به ارقام دیگر مقاوت بالاتری نشان می‌دهند مانند نهال انجیر بورسا که می‌تواند در مناطق سردسیر رشد کند اما در برابر یخبندان زمستانه مقاوم نبوده و در این شرایط نیاز به پوشاندن درختان وجود خواهد داشت.

کاشت نهال انجیر بر اساس مناطق مختلف کشور

همانطور که پیش‌تر نیز بیان شد نهال انجیر در مناطق مختلف کشور و در سطوح مختلف ارتفاع از سطح دریا کاشته می‌شود، این اختلاف در سطح دریا سبب کاشت انجیر در مناطق مختلف آب و هوایی می‌شود اما در زمان کاشت نهال انجیر در مناطق مختلف باید یکسری عوامل بسیار مهم در نظر گرفته شود و درختان بر اساس شرایط آب و هوایی خاص هر منطقه انتخاب شوند.

شایع‌ترین بیماری و آفات نهال انجیر

در این قسمت شما را با انواع مهم و خسارتزای آفات و بیماری‌های شایع انجیر آشنا خواهیم کرد.

بیماری‌های مهم انجیر:

  • ترشیدگی میوه انجیر: این بیماری یکی از بیماری‌های شایع انجیر کمی قبل از زمان برداشت محصول می‌باشد، علت رخ دادن این بیماری تاخیر در زمان برداشت است، زمانیکه برداشت محصول تا زمان رسیدگی کامل و پس از آن به تاخیر بیوفتد وجود قند بالا در میوه سبب جلب توجه انواع حشرات مانند مگس‌‌‌های سرکه، مورچه‌ها و دیگر حشرات به سمت میوه می‌شود، پا‌‌‌های این حشرات معمولا آلوده به انواع مخمرها و باکتری‌ها بوده که با قرار گرفتن در کنار مواد قندی داخل میوه و طی فرایند تخمیر سبب ترشیدگی میوه‌‌‌‌های انجیر می‌شوند

برای کنترل این بیماری دو راه کار بسیار مهم وجود دارد، اول کاشت ارقامی که در زمان رسیدگی کامل پوست چرمی داشته و کمتر شکاف بردارند و از این طریق راه نفوذ حشرات و تماس آنها با داخل میوه محدود می‌شود و راه دوم برداشت میوه کمی قبل از رسیدگی کامل و زمانی است که درصد قند میوه روی درخت بالا نرفته باشد.

  • زنگ انجیر: این بیماری با عامل قارچی cerotelium fici در شرایط خنک و مرطوب روی درختان انجیر ایجاد بیماری کرده علائم آن به صورت لکه‌‌‌‌های قهوه‌ای رنگ و به رنگ زنگ آهن می‌باشد و با نفوذ به بافت برگ و کاهش قدرت فتوسنتز باعث کاهش راندمان و کیفیت محصول انجیر می‌شود، برای کنترل این بیماری تقویت درختان انجیر با کود‌‌‌‌های مناسب، کاشت ارقام مقاوم و مدیریت رطوبت موثر‌ترین راه می‌باشد، به منظور مدیریت رطوبت تنها کاری که می‌توان انجام داد هرس اصولی است به طوری که برگ درختان تحت تابش نور خورشید خشک شده و مدت زمان زیادی مرطوب باقی نمانند.
  • موزائیک انجیر: این بیماری با ورود ویروس موزائیک انجیر Fig mosaic virus به درختان ایجاد بیماری می‌کند علائم این بیماری به صورت لکه‌‌‌‌های رنگ پریده‌ی موزائیکی در برگ درختان بوده و سبب کاهش راندمان و حتی بدشکلی در میوه‌‌‌‌های انجیر می‌شود، این بیماری با نهال آلوده وارد باغ شده و با کمک ناقلین کنه‌ای منتشر می‌شود، بنابراین سازش کردن با درخت بیمار و تقویت آن فقط ممکن است به مرور زمان درختان دیگر را درگیر کرده و خطر همه گیر شدن بیماری در باغ را در پی دارد برای کنترل این بیماری در باغ توصیه می‌شود درختان آلوده حذف شوند و واکاری شوند و در زمان احداث باغ جدید و خرید نهال جدید از نهالستان‌های معتبر نهال گواهی شده تهیه کنید.
  • سرخشکیدگی درختان انجیر: این بیماری در اثر حمله‌ی قارچ فوموپسیس به سرشاخه‌‌‌‌های انجیر رخ می‌دهد، این بیماری در سال‌‌‌های اول آلودگی علائم خاصی ندارند اما به تدریج با توسعه‌ی قارچ در پوست شاخه سبب ترک خوردن و حتی آسیب دیدن آوندها و در نهایت خشک شدن سرشاخه‌ها می‌شود، برای کنترل این بیماری در ابتدا از خرید نهال سالم و گواهی شده برای احداث باغ انجیر اطمینان حاصل کنید تا از ورد بیماری به باغ جلوگیری کرده باشید

در درجه دوم در صورت مشاهده‌ی علائم بیماری به سرعت با هرس سرشاخه‌ها و سمپاشی با سموم مجاز از گسترش آنها جلوگیری کنید، این بیماری با باد و بارندگی به درختان سالم اما ضعیف منتقل می‌شوند و ایجاد خسارت می‌کنند بنابراین در هنگام احداث باغ ارقام مقاوم را انتخاب کرده و با تقویت و کود دهی مناسب درختان آنها را در برابر ابتلا به بیماری مقاوم کنید.

  • لکه سرکوسپوریایی انجیر: این بیماری در اثر حمله‌ی قارچ سرکوسپورا به برگ، میوه، دم برگ و دم میوه و حتی سرشاخه‌‌‌‌های تازه روئیده ایجاد لکه‌‌‌‌های قهوه‌ای رنگ می‌کند، در صورت آلوده شدن دم میوه و یا دم برگ شاهد ریزش میوه و برگ و کاهش راندمان تولید محصول درختان خواهیم بود، کنترل این بیماری به سادگی و از طریق سم پلاشی در زمستان برای کاهش اینوکولوم اولیه در بهار انجام می‌شود در زمستان درختان را با سموم مناسبی مانند کار بندازیم و یا دیگر سموم قارچ کش با پایه‌ی مسی سم پاشی کنید.

آفات مهم درختان انجیر:

  • شب پره‌ی برگخوار انجیر: این آفت همانطور که از نام آن پیداست حشره‌ای متعلق به راسته‌ی بال پولکداران بوده که در مرحله‌ی لاروی به برگها خسارت می‌زند، لارو این پروانه از برگها تغذیه کرده و با کاهش سطح فتوسنتز کننده‌ی درخت انجیر سبب کاهش راندمان محصول می‌شود، این آفت حتی ممکن است به صورت محدود روی میوه‌ها نیز فعالیت کنند، مونوفاژ بودن این آفت یا تک میزبانه بودن آن سبب می‌شود که از یک طرف خسارت آن روی انجیر تشدید شود اما از طرف دیگر نداشتن میزبان واسط کنترل آن را ساده‌تر می‌کند، برای کنترل این آفت استفاده تاز سموم مناسب و مجاز در اوج ظهور شب پره‌ها بسیار اهمیت دارد.
  • کنه‌‌‌‌های تارتن: کنه‌‌‌‌های تارتن با دایره‌ی میزبانی وسیعی که دارند و همینطور نقشی که به عنوان ناقل بیماری‌های ویروسی دارند می‌توانند در درختان انجیر خسارت زیادی ایجاد کنند، این کنه‌ تارتن علاوه بر تغذیه‌ای که از شیره‌ی گیاهی داشته و ایجاد ضعف در درختان می‌کنند با ایجاد تار و خاک آلود شدن برگ درختان سبب کاهش قدرت فتوسنتز در گیاهان شده و در نتیجه راندمان تولید محصول به شدت کاهش می‌یابد، زمستان گذرانی این آفت در برگ‌‌‌های ریخته کف باغ و داخل خاک و یا روی میزبان‌‌‌های ثانویه مانند علف‌‌‌های هرز باغ انجیر می‌باشد بنابراین رعایت بهداشت زراعی و از بین بردن برگ‌‌‌های کف باغ و همینطور کنترل علف‌‌‌های هرز تاثیر زیادی در کنترل آفت خواهد داشت و در نهایت در صورت وقوع آفت یک الی چند مرتبه سم پاشی با کنه کش‌‌‌های مجاز بسته به شدت طغیان آفت موثر خواهد بود، با توجه به خطرناک بودن کنه کشها برای سلامت انسان توجه داشته باشید که دوره‌ی کارنس سم نسبت به تاریخ برداشت حتما رعایت شده باشد.

نهال انجیر اصلی- برتر نهال

  • مگس میوه‌ی مدیترانه: این آفت که تا سال‌‌‌های اخیر در ایران قرنطینه بوده و در سال‌‌‌های اخیر وارد ایران شده توانسته به سرعت در بسیاری از شهر‌‌‌های ایران مستقر شده و با رسیدن به میزبان‌‌‌های حساس از جمله انجیر به سرعت تکثیر شده است، این آفت دلیل افت محصول شدید در بسیاری از مناطق انجیر کاری کشور بوده است، لارو این مگس از میوه‌ها تغذیه کرده و باعث کاهش راندمان تولید می‌شود.

برای کنترل این آفت ایمنی جمعی و همکاری تمام باغداران احتیاج است به طوری که در کل منطقه و به طور همزمان با تشخیص زمان صحیح خروج حشره‌‌‌‌های کامل باید نسبت به نصب تله‌‌‌‌های فرمونی و از بین بردن حشرات کامل اقدام کرد، کاشت ارقام مقاوم و همینطور تقویت درختان در کاهش خسارت آفت می‌تواند موثر باشد و از طرفی از بین بردن میوه‌‌‌‌های آلوده‌ی سال قبل که کف باغ ریخته یا روی شاخه مانده نیز بسیار اهمیت دارد این کار باعث کاهش جمعیت حشرات بالغ در اول فصل خواهد شد.

  • سوسک چوبخوار انجیر: لارو این آفت از هسته‌ی مرکزی چوب شاخه‌‌‌‌های انجیر تغذیه کرده و با قطع مسیر تغذیه‌ای درختان انجیر سبب کاهش شدید راندمان از طریق ایجاد سر خشکیدگی و خشکشدن شاخه‌‌‌‌های انجیر می‌شود، لازم به ذکر است که این آفت یک آفت فرصت طلب بوده و تنها به درختان ضعیف به لحاظ تغذیه‌ای حمله می‌کند بنابراین موثر‌ترین راه کنترل ین آفت در درجه‌ی اول کاشت نهال مقاوم و سالم و در درجه دوم تغذیه‌ی مناسب درختان می‌باشد، این آفت ممکن است از طریق نهال آلوده نیز وارد باغ شود بنابراین در خرید نهال گواهی شده و سالم کوتاهی نکنید.
  • کرم سفید ریشه خوار: این آفت بیشتر در مناطق معتدل و سردی که انجیر کاشته‌شده ایجاد خسارت می‌کند، این آفت سوسک‌‌‌های درشت با رنگ قهوه‌ای و پولک‌‌‌های سفید رنگ به شکل مدور و خال مانند روی بالپوش‌ها و سینه هستند که فرم ماده تخم خود را کنار ریشه‌ی درختان انجیر و بسیاری ارقام دیگر میوه قرار می‌دهد، لاروها از ریشه تغذیه کرده و پس از سه سال بالغ می‌شوند،

با توجه به زیر خاک بودن لاروها کنترل آنها کمی سخت می‌شود اما با بیل زنی خاک پای درخت و رو آمدن آنها می‌توان تا حدی آنها را از بین برد، مهم‌ترین راه کنترل این آفات استفاده از کود‌‌‌های کاملا پوسیده‌ی دامی، از بین بردن علف‌‌‌های هرز، کاشت ارقام مقاوم و از بین بردن حشرات بالغ با استفاه از تله‌‌‌‌های فرمونی می‌باشد، برای نصب تله‌ی فرمونی در زمان درست ابتدا از تله نوری استفاده کرده و اوج ظهور حشرات کامل را تشخیص داده و سپس از تله‌‌‌‌های فرمونی استفاده کنید.

نهال انجیر زود بازده کدام اند؟

نهال انجیر زود بازده نهالی است که به صورت اسمی یک الی دو سال پس از کاشت نهال باردهی خود را آغاز کرده و به سرعت وارد وره‌ی بلوغ باردهی می‌شود.

نهال انجیر دیربازده کدام اند؟

نهال انجیر دیر بازده نهالی است که بیشتر از دو سال طول می‌کشد تا به باردهی رسیده و حتی بلوغ باردهی نیز در آنها با تاخیر صورت می‌گیرد البته باید در نظر داشت که یک نهال زود بازده هم در شرایط نامساعد، کم توجهی و رسیدگی کم می‌تواند به نهال دیر بازده تبدیل شود و یا حتی برعکس یک نهال دیر بازده در صورت رسیدگی اصولی می‌تواند زودتر به ثمر برسد.

آیا نهال انجیر رو می‌توان در باغچه کاشت

در بسیار از مناطق و شهر‌‌‌های کشورمان ایران درخت انجیر را به صورت تک درخت در باغچه‌ی خانه می‌کارند، درست است که این درختان برای تولید بذر به گرده افشانی با زنبور‌‌‌های بلاستوفاگا نیاز دارند اما تولید بذر ربطی به تولید آن قسمت از درخت که به عنوان میوه مصرف می‌شود نداشته چرا که آن چیزی که از انجیر به عنوان میوه مصرف می‌شود در واقع مجموعه‌ای از گل‌ها بوده که حالت گوشتی و خوراکی دارد، درخت انجیری که گرده افشانی نشود بذر نمی‌دهد اما برای مصرف خانگی و حتی تولید تجاری مساله‌ای ندارد.

بیشتر بخوانید : آموزش جامع نگهداری از باغ و باغچه

خواص و ویتامین‌‌‌‌های موجود در انجیر

انجیر دارای ویتامینها و مواد معدنی و مغذی بسیار زیادی است که شیرینی آن حتی برای افراد دیابتی زیاد مضر نیست، مهم‌ترین خاصیت استفاده از انجیر در برنامه‌ی غذایی تنظیم سیستم گوارشی می‌باشد، انجیر با دارا بودن فیبر بالا می‌تواند به بر طرف کردن یبوست و بواسیر و همینطور جلوگیری از ابتلا به سرطان دستگاه گوارش به ویژه روده که در اثر یبوست‌‌‌های مزمن پدید می‌آید کمک کند، مصرف انجیر همچنین به رشد استخوان‌ها و جلوگیری از پوکی استخوان در کودکان و افراد مسن کمک می‌کند، تهیه‌ی شربت انجیر در فصل تابستان نه تنها یک نوشیدینی بسیار خوش طعم است بلکه بسیار مفید و مغذی نیز بوده و به بهبود گوارش در فصل تابستان کمک می‌کند.

بهترین انجیر جهان

بهترین نهال انجیر جهان نهالی است که بالاترین مقاومت را در برابر شرایط نامساعد زیستی و غیر زیستی مانند کم آبی، تنش‌‌‌های دمایی و خسارت آفات و بیماری‌ها نشان داده و بیشترین باردهی را داشته باشد، زود بازده باشد و مقاومت خوبی در برابر سرمای بهاره داشته باشد، ارقامی مانند نهال انجیر استهبان با ظاهر جذابی که دارد، نهال انجیر سبز با راندمان خوبی که دارد، نهال انجیر عسلی با طعم بی نظیر خود و نهال انجیر دیم با مقاومت بالای خود در برابر خشکی و کم آبی و در عین حال داشتن راندمان بالا از دسته بهترین ارقام انجیر و محبوب در کل دنیا می‌باشد.

نحوه‌ی پیوند زدن نهال انجیر و درخت انجیر

درختان انجیر به طور معمول با روش‌‌‌های تکثیر غیر جنسی و رویشی تکثیر می‌شوند، تکثر با استفاده از بذر تنها جنبه‌ی تحقیقاتی داشته و عمده شیوه‌‌‌‌های تکثیر به صورت قلمه، خوابانیدن شاخه، پاجوش و پیوند زدن انجام می‌شود، امروزه با استفاده از روش پیوند زدن درختانی مقاوم با میزان باردهی درخت انجیر بالا تولید شده‌اند که می‌توانند باردهی بسیار مطلوبی داشته باشند، پیوند به دو صورت پیوند جوانه و شاخه و در فصل مناسب انجام می‌گیرد، پیوند زدن باید به وسیله‌ی افراد متخصص با انتخاب جوانه و یا شاخه از درختان سالم و گواهی شده صورت پذیرد

بسیاری از بیماری‌های ویروسی به وسیله‌ی پیوند به سادگی منتقل می‌شوند بنابراین سالم بودن و گواهی بودن درخت مادر بسیار اهمیت دارد،از طرفی باید دقت داشت که با پیوند زدن قرار است چه اصلاحی انجام شود بنابراین توصیه می‌شود ارقام نهال پیوندی انجیر را از مراکز معتبر تهیه کنید تا از سلامت نهال و باردهی و میزان مقاومت نهال اطمینان کامل داشته باشید.

پرسودترین درخت انجیر

تمام ارقام انجیر همچون نهال انجیر ازمیر ترکیه، نهال انجیر بورسا، نهال انجیر بنفش، نهال انجیر چهار فصله، نهال انجیر یزدی و ….می‌توانند در شرایط خاص پر سود‌ترین رقم انجیر باشند در این قسمت به بررسی عوامل موثر بر سود انجیر می‌پردازیم:

  • پر بارده بودن ذاتی و ژنتیکی انجیر
  • زود بازده بودن ارقام انجیر: ارقامی که در یک الی دو سال اول به باردهی می‌رسند و زودتر به سن بلوغ می‌رسند در هزینه‌ها صرفه جویی کرده و زودتر سود مطلوب را ایجاد می‌کنند.
  • مقاوم باشند: مقاوم بودن رقم انجیر به کم آبی [مطالعه کنید نهال های مقاورم به کم ابی ]؛ تنش‌‌‌های محیطی و همینطور آفات و بیماری‌ها خسارات و هزینه‌‌‌‌های ناشی از این فاکتورها را کاهش داده و در نتیجه سبب افزایش سود درختان انجیر می‌شود.
  • رسیدگی مطلوب: درختان انجیر حتی اگر مقاوم و پر بازده باشند اما کود دهی، هرس و آبیاری اصولی نداشته باشند تمام این فاکتور‌‌‌های مثبت خود را از دست داده و به جای سود ده بودن زیان ده می‌شوند، بنابراین توجه به کود دهی، آبیاری و هرس را برای رسیدن به سود مطلوب دست کم نگیرید.

انجیر اصلاح شده به چه معناست

تمام انجیر‌ها برای تکثیر به شیوه‌ی بذری نیاز به گرده افشانی دارند، داخل محفظه‌ی مجوفی که تحت عنوان میوه‌ی انجیر شناخته می‌شود ترکیب و تجمعی از گل‌های نر بر روی گل‌های ماده وجود دارد اما این گل‌ها خود بارور نیستند و بنابراین به کمک زنبور‌‌‌های گرده افشان نیاز خواهند داشت، زنبور بلاستوفاگا با نیش خود روزنه‌ی کوچکی ایجاد کرده و از طریق این روزنه خود را به داخل محفظه جام گل می‌رساند، این سوراخ آنقدر ریز است که زنبور پس از ورود و در حین وارد شدن بال‌‌‌های خود را از دست داده و دیگر خارج نمی‌شود، پیکره‌ی زنبور پس از تخمگذاری درون محفظه تجزیه شده و از بین می‌رود و لارو‌‌‌های تولید شده پس از رسیدن به سن بلوغ از محفظه خارج شده و به سمت انجیر‌‌‌های دیگر می‌روند و به این صورت گرده افشانی را تکمیل می‌کنند، بنابراین درختان انجیر برای تولید جام گل که به آن میوه می‌گوییند به گرده افشانی نیاز ندارند اما اگر بخواهیم از انجیر بذر گیری کنیم باید حتما گرده افشانی انجام شود.

نهال انجیر

کدام انجیر‌ها نیاز به گرده افشانی دارند

تمام انجیر‌ها برای تکثیر به شیوه‌ی بذری نیاز به گرده افشانی دارند، داخل محفظه‌ی مجوفی که تحت عنوان میوه‌ی انجیر شناخته می‌شود ترکیب و تجمعی از گل‌های نر بر روی گل‌های ماده وجود دارد اما این گل‌ها خود بارور نیستند و بنابراین به کمک زنبور‌‌‌های گرده افشان نیاز خواهند داشت، زنبور بلاستوفاگا با نیش خود روزنه‌ی کوچکی ایجاد کرده و از طریق این روزنه خود را به داخل محفظه جام گل می‌رساند، این سوراخ آنقدر ریز است که زنبور پس از ورود و در حین وارد شدن بال‌‌‌های خود را از دست داده و دیگر خارج نمی‌شود، پیکره‌ی زنبور پس از تخمگذاری درون محفظه تجزیه شده و از بین می‌رود و لارو‌‌‌های تولید شده پس از رسیدن به سن بلوغ از محفظه خارج شده و به سمت انجیر‌‌‌های دیگر می‌روند و به این صورت گرده افشانی را تکمیل می‌کنند، بنابراین درختان انجیر برای تولید جام گل که به آن میوه می‌گوییند به گرده افشانی نیاز ندارند اما اگر بخواهیم از انجیر بذر گیری کنیم باید حتما گرده افشانی انجام شود.

 

روش‌‌‌‌های تکثیر نهال انجیر (تفاوت انجیر بذری و انجیر پیوندی)

روش بذری: این روش تنها با کمک زنبور گرده افشان بلاستوفاگا امکان پذیر می‌باشد، اما تولید و تکثیر انجیر بذری برای احداث باغ انجیر به طور معمول انجام نمی‌شود و این مسیر تکثیر تنها یک راه تحقیقاتی برای تولید ارقام جدید حاصل از لقاح دو رقم انجیر با کمک زنبور گرده افشان می‌باشد.

روش قلمه و خوابانیدن: در این روش نهالستان‌ها از نهال‌‌‌های اصیل و سالم و گواهی شده استفاده کرده و شاخه‌ها پر قدرت و مناسب را انتخاب کرده می‌خوابانند و یا قلمه می‌زنند، دقت داشته باشید که در این روش تمامی بیماری‌های موجود در شاخه از قبیل بیماری‌های قارچی و یا ویروسی می‌تواند به نهال جدید انتقال پیدا کند بنابراین خرید از مراکز معتبر که برای تولید نهال گواهی سلامت دریافت می‌کنند بسیار اهمیت دارد.

روش پیوند: در روش پیوند نوترکیبی و یا استفاده از ویژگی‌‌‌های مثبت پیوندک بر روی ویژگی‌‌‌های مثبت پایه نهالی تولید می‌شود که باردهی مناسبی داشته باشد اما این روش به عنوان یک روش مرسوم و رایج در باغات انجیر صورت نمی‌گیرد و استفاده از قلمه و یا روش خوابانیدن و حتی پاجوش مناسب‌تر می‌باشد، در روش پیوند نیز بیماری‌های ویروسی مانند ویروس موزائیک انجیر و یا حتی ویروئید‌‌‌های نظیر ویروئید کوتولگی رازک از پیوندک به پایه منتقل شده و پس از به بار نشستن درختان تنها شاهد باردهی بسیار کم درختان خواهید بود.

بهترین نژاد‌‌‌های انجیر کدام اند؟

بهترین نژاد‌‌‌های انجیر باید خصوصیات زیر را داشته باشند:

  • مقاومت بالا در برابر ابتلا به انواع آفات و بیماری‌ها داشته باشند.
  • راندمان تولید ژنتیکی بالایی داشه باشند.
  • محصول بازار پسند و با کیفیت و با ظاهری خوب تولید کنند.
  • باغداری آنها پیچیده و دشوار نباشد و هزینه‌ی زیادی در پی نداشته باشد.
  • زود بازده باشند به این معنا که حداکثر دو سال پس از کاشت نهال به بار بنشینند.

با توجه به مشخصات عنوان شده ارقامی مانند نهال انجیر مخملی با 12 تن محصول در هکتار، نهال انجیر قهوه‌ای با 25 تن محصول در هکتار،نهال انجیر گلابی با 7 تن محصول در هکتار و انجیر دیم با 10 تن محصول در هکتار می‌توانند به عنوان بهترین ارقام انجیر شناخته شوند.

مزایای احداث باغ انجیر

از مزیت‌‌‌های احداث باغ انجیر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تولید محصول با کیفیت و راندمان بالا که می‌تواند برای باغداران بسیار اقتصادی و سود آور باشد.
  • تولید انجیر خشک از محصول به دست آمده که می‌تواند بازار بسیار بیشتری حتی نسبت به محصول تازه داشته باشد و از طرفی انبارداری نهال انجیر بیشتری خواهد داشت.
  • صادرات انجیر خشک به کشور‌‌‌های همسایه و خاورمیانه و کسب سود حداکثری
  • باغداری ساده‌تر و بهتر
  • استفاده از اراضی با حاصلخیزی کم در مناطق گرم و خشک با میزان بارندگی کم که در این اراضی کاشت درختان میوه دیگر سخت و یا غیر ممکن می‌باشد [ حاصلخیزی خاک به چه عواملی بستگی دارد ]
  • صرفه جویی در منابع آب به دلیل کم آب خواه بودن
  • صرف هزینه‌ی کمتر در نگهداری و باغداری به دلیل کم توقع بودن نسبت به تغذیه و مقاومت در برابر آفات و بیماری‌ها
    این مزیتها بسیاری از باغداران به ویژه در مناطق گرم و خشک و منابع محدود آبی را تشویق به احداث باغات انجیر و رسیدن به بهره برداری مناسب از اراضی با حاصلخیزی متوسط کرده است. [ درختان مناسب مناطق گرم و خشک ]

 

نهال انجیر اصلی

خرید نهال انجیر برای چه استان‌هایی پرسود است

درختان انجیر به سرمای دیر رس بهاره و یخبندان زمستانه حساس هستند بنابراین کاشت این درختان در مناطقی که این ریسک‌ها وجود نداشته باشد بسیار پرسود خواهد بود شاید به همین دلیل است که بیشترین سطح زیر کشت انجیر در کشور متعلق به مناطق گرم وخشک کشور مانند استان‌ یزد، استان فارس، استان اصفهان و استان کرمان می‌باشد، البته میزان تحمل بالای این درختان به شرایط کم آبی،خشکی و شوری خاک نیز در انتخاب این درخت در این استان‌ها بسیار موثر بوده است، اما به هر حال بیشترین سطح زیر کشت انجیر در حال حاظر متعلق به این استان‌ها بوده و سود بالایی را نیز نصیب کشاورزان کرده است.

 

زیر درخت انجیر چه بکاریم

کاشت گیاهان دیگر مانند ارقام صیفی و یا گندم دیم می‌تواند منبعی برای تجمع آفات و بیماری‌ها شود و کاشت آنها به لحاظ اقتصادی صرفه نخواهد داشت.

 

دیر گل بودن نژاد انجیر چه مزیتی دارد

دیر گل بودن درختان انجیر در مناطق گرمسیری اهمیتی ندارد اما ارقامی که در مناطق معتدله و سردسیر کاشته می‌شوند برای جلوگیری از خسارت سرمای بهاره نیاز به ارقام دیرگل دارید تا پس از اتمام دوره‌ی سرمای دیر رس بهاره درخت انجیر شکوفه بدهند و در اثر این تنش خسارت نبینند.

پربارترین نژاد‌‌‌های انجیر کدام هستند

برخی ارقام انجیر مانند انجیر استهبان با 18 تن محصول‌تر و 5 تن محصول خشک و نهال انجیر بورسا با 15 تن محصول‌تر در هکتاز از دسته پر بارترین ارقام انجیر هستند.

بهترین زمان خرید نهال انجیر چه زمانی است

بهترین زمان برای خرید نهال انجیر به بهترین زمان برای کاشت نهال انجیر بر می‌گردد که این موضوع نیز متغیری وابسته به شرایط اقلیمی و آب و هوایی منطقه می‌باشد، پیشنهاد ما به شما این است که بدون در نظر گرفتن تاریخ مناسب برای کاشت درختان، ابتدا با دریافت مشاوره رایگان در زمان خرید نهال انجیر برنامه‌ریزی مناسبی در رابطه با تاریخ کاشت و نوع نهال انتخابی دریافت کنید، خرید خود را به صورت پیش خرید انجام دهید، نهال‌‌‌های خرید شده در محل نهالستان تا زمان تاریخ کاشت باقی می‌مانند

پس از انجام عملیات آماده‌سازی زمین می‌توانید نهال‌‌‌های خریداری شده را در تاریخ مورد نظر دریافت کرده و بکارید، به طور کلی در مناطق گرم و خشکی که خطر سرمای زمستان و یا سرمای دیر رس بهاره وجود ندارد در هر زمانی از فصل خواب درخت می‌توانید اقدام به کاشت نهال کرده و خرید خود را نیز باید قبل از فرارسیدن تارخ کاشت انجام دهید.

 

احداث باغ انجیر| مشاوره رایگان

برای احداث باغ انجیر باید مجموعه‌ای از شرایط محیطی، غیر محیطی و بسیاری از شرایط دیگر من جمله انتظار باغدار و همینطور هدف باغدار از باغداری انجیر را در نظر گرفت و با جمع بندی این فاکتورها رقم مناسب برای کاشت درختان انجیر را انتخاب و همینطور سیستم مناسب برای آنها را اجرا کرد.

علاوه بر اینها رقمی که انتخاب می‌کنید بر روی فاصله‌ی کاشت درختان انجیر و به طبع آن میزان برداشت محصول درخت در هکتار و در نهایت میزان باردهی درخت انجیر در هکتار موثر خواهد بود اما جمع بندی این عوامل کار ساده‌ای نبوده و بهتر است انجام اینکار را به افراد کار بلدی مانند مهندسین کشاورزی بسپارید، مهندسین مشاوری که در نهالستان‌های معتبر مشغول فعالیت هستند به دلیل سابقه کاری که در این زمینه دارند می‌توانند در مدت زمان کوتاه و به بهترین شکل ممکن شما را در این امر راهنمایی کنند

نهال انجیر

بنابراین بهتر است با خرید نهال از مراکز معتبر مزیت برخورداری از مشاوره را نیز بهره مند شوید، برای دریافت مشاوره رایگان از مشاوران مجرب می‌توانید از طریق پل‌‌‌های ارتباط قید شده در وبسایت اقدام نمایید،کارشناسان مادر کوتاه‌ترین زمان ممکن پاسخگوی شما خواهند بود.
در بسیاری از موارد باغداران به دنبال نهالستان مناسب در اینترنت جستجو می‌کنند، نهالستان‌های متعددی برای فروش نهال اقدام به ایجاد سایت کرده‌اند که ممکن است مجوزدار یا بدون مجوز باشند، باغداران باید در زمان جستجو در اینترنت و مراجعه به صفحات مختلف نهالستان‌های مختلف در صفحه‌ی نخست نهالستان‌ها در ابتدا به دنبال مجوز‌‌‌های قابل استعلام باشند، پس از اطمینان از اینکه این نهالستان مجوزدار است و به طور مجاز فعایت می‌کند می‌توانند با شماره تماس‌‌‌های قید شده تماس حاصل کرده و با مشاوران آنها در زمینه‌ی انتخاب نوع نهال و احداث باغ گفتگو کنند.

پس از دریافت مشاوره کامل و رایگان اقدام به آماده‌سازی زمین و خرید و یا پیش خرید نهال کرده و تمام مراحل احداث باغ انجیر را با مشورت گرفتن از متخصصان آن نهالستان انجام دهند، نهالستان‌هایی که وبسایت فروش دارند حتی زمینه‌ی خرید اینترنتی نهال را نیز فراهم کرده‌اند و با توجه به اینکه نهالستان‌های مجاز برای نهال‌‌‌های خود گواهی سلامت و اصالت دریافت کرده‌اند نیازی به مراجعه حضوری و چک کردن حضوری نهالها نیست، کافی است خرید خود را به صوت اینترنتی انجام داده و نهال‌‌‌های خود را در زمان مقرر دریافت کنید، در تمام مراحل نیز می‌توانید از مزیت مشاوره از راه دور به صورت تماس تلفنی و یا اینترنتی برخوردار شوید.

 

راهنمای خرید اینترنتی انواع نهال انجیر

در بسیاری از موارد باغداران به دنبال نهالستان مناسب در اینترنت جستجو می‌کنند، نهالستان‌های متعددی برای فروش نهال اقدام به ایجاد سایت کرده‌اند که ممکن است مجوزدار یا بدون مجوز باشند، باغداران باید در زمان جستجو در اینترنت و مراجعه به صفحات مختلف نهالستان‌های مختلف در صفحه‌ی نخست نهالستان‌ها در ابتدا به دنبال مجوز‌‌‌های قابل استعلام باشند، پس از اطمینان از اینکه این نهالستان مجوزدار است و به طور مجاز فعایت می‌کند می‌توانند با شماره تماس‌‌‌های قید شده تماس حاصل کرده و با مشاوران آنها در زمینه‌ی انتخاب نوع نهال و احداث باغ گفتگو کنند.

پس از دریافت مشاوره کامل و رایگان اقدام به آماده‌سازی زمین و خرید و یا پیش خرید نهال کرده و تمام مراحل احداث باغ انجیر را با مشورت گرفتن از متخصصان آن نهالستان انجام دهند، نهالستان‌هایی که وبسایت فروش دارند حتی زمینه‌ی خرید اینترنتی نهال را نیز فراهم کرده‌اند و با توجه به اینکه نهالستان‌های مجاز برای نهال‌‌‌های خود گواهی سلامت و اصالت دریافت کرده‌اند نیازی به مراجعه حضوری و چک کردن حضوری نهالها نیست، کافی است خرید خود را به صوت اینترنتی انجام داده و نهال‌‌‌های خود را در زمان مقرر دریافت کنید، در تمام مراحل نیز می‌توانید از مزیت مشاوره از راه دور به صورت تماس تلفنی و یا اینترنتی برخوردار شوید.

برتر نهال مرکز فروش نهال انجیر

برتر نهال باداشتن سالها تجربه در زمینه‌ی تولید و فروش نهال‌‌‌های مرغوب توانسته اعتماد باغداران را به خود جلب کند، این نهالستان با استفاده از تیم مجرب و کار آزموده در زمینه‌ی تولید نهال‌‌‌های مرغوب و در بهترین شرایط پرورشی فعالیت کرده و برای نهال‌‌هایی که تولید می‌کند شناسنامه‌ی اصالت و همینطور گواهی سلامت نهال را نیز دریافت کرده است.

برتر نهال تمام تلاش خود را برای آسودگی خیال باغداران انجام داده و در همین راستا بستر خرید و فروش نهال به صورت اینترنتی و از راه دور را محیا کرده است، از طرفی متخصصان مجرب برتر نهال مسئول پاسخگویی به سوالات باغداران و ارائه‌ی مشاوره و راهنمایی‌‌‌های لازم به ایشان در زمینه‌ی انتخاب نهال مناسب و همینطور نحوه‌ی احداث باغ می‌باشند، باغداران می‌توانند خرید خود را با آسودگی خیال از بر‌تر نهال انجام دهند چرا که این نهالستان تمام فعالیت‌‌‌های خود را زیر نظر سازمان جهاد کشاورزی و حفظ نباتات انجامداده و اقدام به تولید و یا فروش نهال از طریق روش‌‌‌های غیر مهندسی نخواهد کرد.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال