آموزش نحوه کاشت نهال بادام
کاشت نهال بادام یکی از مواردی است که باید قبل از انجام تحقیقات وسیعی انجام دهید تا درخت به خوبی رشد کند و به سرعت به باردهی بیفتد. به همین دلیل در این مطلب قصد داریم انواع روش کاشت، نحوه کاشت درخت بادام، بهترین فصل کاشت و نحوه آبیاری و کوددهی را به شما معرفی نماییم تا در کمترین زمان به درختانی پربار و سالم برسید. اگر در این زمینه اطلاعات زیادی ندارید با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
آشنایی با درخت بادام
یکی از محبوبترین مواد غذایی در دسته آجیل نهال بادام است که به دلیل خوشمزگی و خاصیت فراوانش مورد استقبال کوچک و بزرگ قرار میگیرد. البته این محدودیت تنها مختص کشور ایران نیست و بزرگترین مصرف کنندگان آن کشورهای امریکا و اسپانیا هستند. در بسیاری از نقاط اقلیم ایران امکان کاشت درخت بادام وجود دارد و این مساله باعث شده تا بسیاری از باغداران و حتی مردم عادی در پی کاشتن این درخت در باغ یا باغچه خانه خود باشند.
بادام درختی اسید چرب اشباع نشده کمی دارد و در کاهش کلسترول موثر است. با مصرف متعادل بادام شما به تدریج تاثیر مثبت آن را بر روی پوست، مو، حافظه و هوش خود و فرزندانتان خواهید دید. فیبر بالای بادام، دشمن یبوست است و سیستم گوارش را بهبود میبخشد. وجود آهن، کلسیم، فسفر، منیزیم و منگنز در این آجیل باعث شده که برخی آن را مولتی ویتامینی گیاهی بدانند.
پوسته نرم و سبز رنگ میوه بادام میوه در فصل بهار به صورت نوبرانه بهار فروخته میشود و طعم ترش و جالبی دارد. اما با گذر زمان پوستی داخلی رشد میکند و سخت و محکم میگردد تا مغز بادام به خوبی در آن رشد کند.
انواع روش کاشت بادام درختی
راههای متفاوتی برای کاشت بادام وجود دارد که هریک بر اساس شرایط آب و هوایی، نوع خاک و میزان بارندگی متفاوت هستند. شما میتوانید کاشت بادام را به 3 صورت انجام دهید:
۱. کاشت نهال بادام
بهترین و سریعترین روش کاشت درخت بادام درختی، کاشت نهال آن است چرا که در مدت زمان کمتری به میوه دهی خواهد رسید و احتمال نگرفتن درخت کمتر است. برای انجام این روش تنها کافیست زمین مناسب با نوردهی کافی مناسبی را انتخاب کرده و مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
· خاک را به خوبی شخم بزنید تا سبک شود.
· چالهای به عمق 1 متر حفر کنید به طوری که تمام ریشه نهال در خاک قرار بگیرید.
· نهال را در گودال قرار داده ودر آن خاک بریزید.
· خاک را با بیل و پایتان فشار دهید تا هوای بین ذرات خاک گرفته شود.
· آبیاری نهال را به موقع و به اندازه انجام دهید تا ریشه به خوبی رشد کنند.
نکته: جهت کاشت نهال بادام تنها نهالهایی را انتخاب کنید که بادام شیرین بدهند چرا که بادام تلخ خواهان زیادی ندارد. لازم به ذکر است که برخی از درختان بادام تنها شکوفههای زیبایی دارند و میوه خاصی نمیدهند.
2. تکثیر بادام از طریق بذر
در این روش خاک مورد نظرتان باید قوی باشد و به صورت کامل شخم بخورد تا سبک گردد. بذرها را در فصل پاییز در عمق 2 تا 5 سانتی متر خاک قرار دهید و مقداری خاک بر روی آنها بریزید. آبیاری بذر باید همیشه به موقع و به اندازه انجام شود تا پس از حدود 6 ماه استراحت شروع به جوانه زدن کند. این روش بیشترین مدت زمان تا رسیدن به مرحله میوهدهی را نیاز دارد چرا که ابتدا باید جوانه بزند و به نهال تبدیل گردد و پس از آن پروسه رشد خود را تا مرحله میوه دهی ادامه دهد.
نکته: انتخاب بهترین بذر بادام، تاثیر زیادی در شیرین شدن میوه این درخت خواهد داشت.
3. پیوند زدن درخت
این روش نسبت به دیگر روشها از محبوبیت کمتری در ایران برخوردار است چرا که احتمال نگرفتن درخت بیشتر است. در این روش در فصل پاییز از وسط یا پایین شاخههایی که تازه جوانه زدهاند، قلمه گرفته میشود. بهترین فاصله پیوند 5 در 5 متر است و توصیه میکنیم پایه هلو بذری یا پایه هلو بادام را برای پیوند انتخاب نمایید.
نکته: این روش نیاز به تجربه بسیار بالایی دارد چرا که باید بهترین پایه جهت پیوند زدن را انتخاب کنید تا شانس پیوند بالاتر رود.
اقدامات لازم در نگهداری درخت بادام
کاشت نهال بادام به صورت اصولی پایان کار نیست و خبر از پرمیوه بودن درخت بادام شما در آینده نمیدهد. لذا شما باید تمامی مراحل نگهداری پس از کاشت نهال بادام را انجام دهید و این کار را تا بالغ شدن درخت به صورت سالیانه انجام دهید تا میوه هر سال درخت را داشته باشید. از جمله اقدامات لازم در نگهداری از نهال و درخت بالغ بادام میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. فاصله مناسب درختان از یکدیگر
اگر قصد کاشت درخت بادام در تعداد بالا را دارید حتما باید مساله فاصله درختان از یکدیگر را به خوبی بررسی کنید. نزدیک بودن بیش از حد درختان به یکدیگر در آینده مشکل ساز خواهد شد و در میزان میوه دهی آنها نیز تاثیر خواهد داشت. فاصله درختان با یکدیگر بسته به اینکه شکل هندسی باغ شما و نوع نهال بادام منتخبتان چیست، میتواند متفاوت باشد اما به طور معمول درختان باید با فاصله حدودا 7 متری از یکدیگر کاشته شوند تا بهترین نتیجه حاصل گردد.
نکته: در صورتی که کاشت نهال بادام خود را در باغچه خانه میخواهید انجام دهید حتما فاصله نهالها از یکدیگر را بین 6 تا 9 متر قرار دهید تا در هنگام رشد به مشکل برنخورند.
2. رنگ آمیزی تنه درخت
نهال بادام به طور طبیعی باید حداقل روزی 6 تا 7 ساعت به خوبی نور خورشید را دریافت کند تا گلدهی کافی داشته باشد. البته رنگ امیزی تنه درخت یکی از اقداماتی است که نباید از انجام این کار غافل شد. خصوصا اگر در منطقهای کاشت نهال بادام را انجام دادهاید که نور آفتاب بسیار شدید و مستقیم است.
رنگ آمیزی تنه نهال جهت جلوگیری از سوختن آن در برابر آفتاب شدید انجام میشود و میتواند تا حد زیادی جوندگان و حیوانات موذی را از نهال دور کند تا از پوسته نهال تغذیه نکنند. همچنین اگر در منطقهای اقدام به کاشت نهال کردهاید که تفاوت دمایی زیادی بین شب و روز آن وجود دارد، جهت جلوگیری از ترک خوردن تنه و انقباضات و انبساطات ناگهانی باید تنه نهالها را رنگ کنید. این کار در اواخر پاییز انجام میشود و به صورت سالیانه باید تمدید گردد.
نکته: بهترین رنگ برای انجام این کار رنگ لاتکس سفید است که کمترین جذب نور خورشید را دارد و اجازه رد شدن هوا و تنفس به نهال را خواهد داد. بدین ترتیب استفاده از رنگهای روغنی و تیره به هیچ وجه برای رنگ آمیزی تنه درخت بادام پیشنهاد نمیشود.
فصل مناسب کاشت نهال بادام
بذر و نهال نوپای درخت نهال به هیچ عنوان طاقت تحمل هوای مرطوب و گرم بهار را ندارد و به همین دلیل بهترین زمان برای کاشت نهال بادام فصل پاییز و زمستن است خصوصا ماه آبان تا اوایل دی ماه است.
در صورتی که زمستانهای بسیار سرد و سختی دارید حتما نهالهایی را برای کاشت نهال بادام انتخاب نمایید که دیرگل هستند و سرما را بهتر تمل میکنند.و نهالهای زودگل تحمل کمتری برای هوای سرد دارند و باید در مناقطی کشت شوند که زمستان معتدل و مرطوب و تابستانهای گرم و خشکی به همراه خواهند داشت.
انتخاب فصل و زمان مناسب در موفقیتآمیز بودن کاشت نهال بادام شما موثر نیست و نقش خاک مغذی و غنی و شخم زدن کامل آن پیش از کاشت نهال بادام را اصلا دست کم نگیرید. کوددهی مناسب، آبیاری صحیح و انتخاب نهال بادام با میوه شیرین از دیگر عوامل موثر در داشتن درختی پربار با میوههای خوشمزه است.
نحوه آبیاری نهال و درخت بالغ بادام
همانطور که پیشتر گفتیم نهال بادام تحمل رطوبت و گرمای زیاد را ندارد و به همین دلیل باید در هوای سرد کاشته شود تا با رسیدن فصل بهار قدرت کافی گرفته باشد. شما نیز باید با آبیاری صحیح نهال، به زنده و سالم ماندن آن در برابر هوای گرم و مرطوب کمک کنید.
بهترین روش آبیاری پس از کاشت نهال بادام، آبیاری قطرهای و سطحی به صورت روزانه هستند خصوصا اگر ریشههای نهال در سطح بالای خاک قرار دارند و خیلی عمیق نیستند. استفاده از روش آبیاری بارانی اصلا پیشنهاد نمیشود.
از سیراب شدن کامل نهال بادام در فصل بهار و تابستان مطمئن باشید و اجازه ندهید که نهال بیآبی بکشد. لذا نهالهای خود را به صورت روزانه با آبیاری قطرهای سیراب کنید. این مقدار برای نهال بادام حدود 6 سانتی متر است و برای درخت بالغ نهال به 8 سانتی متر آب خواهد رسید. البته اگر در فصل خشک سالی و بی آبی هستید باید این مقدار را بیشتر کنید.
کوددهی پس از کاشت درخت بادام
پس از کاشت نهال بادام و رشد شکوفههای آن، کوددهی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در صورت انجام نشدن این مرحله، احتمال باقی ماندن نهال و تبدیل شدن به درختی بالغ بسیار کم خواهد بود. اگر به دنبال میوهدهی درخت بادام خود در بالاترین حد ممکن هستید، اضافه کردن مواد تقویتی و کوددهی به خاک درخت بادام را اصلا دست کم نگیرید و این کار را تنها به فصل میودهی محدود نکنید چرا که کوددهی باید در تمام فصول انجام شود.
کود مناسب پس از کاشت نهال بادام و مراحل بعد ازآن، میتواند شیمیایی یا حیوانی باشد. با انجام این کار شاخهها بیشتر رشد میکنند و شاخههای جدیدی به تنه اضافه خواهند شد که تاثیر مثبتی در افزایش تعداد میوهها دارد. از طرفی کیفیت میوه بادام بالاتر خواهد رفت و عمر درخت نیز بیشتر خواهد شد.
نوع و میزان کود بسته به عمر درخت شما، حجم درخت و زمان کوددهی متفاوت است. کود مورد نظر باید دارای حاوی مقادیر زیادی پتاسیم باشد تا برگ درختان کوچک و کم رنگ نشوند و میوهها کوچک و ریز نباشند. وجود فسفر در کود نیز میتواند در رشد شاخهها و سلامت برگها موثر واقع شود. وجود روی در کوددهی فصل پاییز پس از برداشت محصول به شدت پیشنهاد میشود و بهتر است نیتروژن را در 3 مرحله در فصل زمستان و اوایل بهار به خاک اضافه کنید تا گرده افشانی بیشتر و بهتر انجام گردد.
در فصل بهار درخت بادام شما نیاز به نیترات پتاسیم و نیترات کلسیم بیشتری دارد و در کود مورد استفاده باید مقادیر زیادی اوره و آمونیوم وجود داشته باشد. گوگرد یکی از عناصر ضروری برای رشد درخت بادام است که میتواند با کود حیوانی به خوبی در خاک جذب شود. این عنصر تاثیر زیادی در افزایش باردهی، کنترل بیماریها و دفع آفات دارد.
هرس درخت بادام
با هرس کردن درخت بادام، عمر وسلامت درخت شما بیشتر خواهد شد که نتیجه را در باردهی درخت خواهید دید. هرس کردن از زمان کاشت نهال بادام شروع میشود و و این کار به صورت سالیانه تکرار میگردد.
جمع بندی
در این مطلب نحوه کاشت نهال بادام به شما معرفی شد و اقدامات لازم پس از کاشت درخت بادام جهت افزایش باردهی و سلامت درخت را به شما یادآور شدیم. شما میتوانید با رعایت تمامی موارد ذکرشده در کمترین زمان ممکن به میوه درخت خود برسید و عمر مفید درخت خود را تا حد زیادی افزایش دهید.