نهال زرشک با مناطق معتدل و معتدل روبه گرمسیری سازگاری بالایی داشته و باعث میشود تا درختان کاشته شده باردهی بیشتر و طول عمر طولانیتری داشته باشد، از این رو به کشاورزانی که باغ آنها در این مناطق قرار دارند توصیه میشود حتماً احداث و راه اندازی باغ زرشک را در اولویت خود قرار دهند، میوه زرشک یکی از مهمترین اقلام صادراتی غیر نفتی کشور ایران است ،برای موفقیت در این زمینه بهتر است خرید نهال زرشک را از مراکز معتبر و مجوز داری انجام دهند که پروانه کسب خود را به صورت رسمی از وزارت جهاد کشاورزی دریافت کرده است، نهالستان تولیدکننده برای تکثیر نهال زیتون آن را به صورت اصلاح شده و بر پایه علم ژنتیکی کشاورزی انجام میدهند قابلیت های مثبت نهال زرشک را تا چند برابر ارتقاء دهند.
انواع نهال زرشک شامل نهال زرشک بیدانه پفکی، نهال زرشک بیدانه قائنات، نهال زرشک بیدانه سیاه، نهال زرشک بیرجندی، نهال زرشک قرمز، نهال زرشک پفکی است. در بخش بعدی تمام ارقام با توضیحات کامل آورده شده است، برای دست یابی به اطلاعات کامل نهال زرشک روی آن کلیک کنید.
نهال زرشک به صورت درختچهای رشد میکند و به طور معمول، در آب و هوای متناسب با یک درجه حرارت مشخص، رشد تقریبی یک تا سه متر را میتوان برای این نهال در نظر گرفت، اما اگر تمام موارد مورد نیاز نهال زرشک فراهم باشد؛ این نهال در حدود دو متر رشد میکند.
در ارتباط با مشخصه ظاهری نهال زرشک باید گفت که، برگههای این نهال، به صورت باریک بوده و شاخههای نهال زرشک بسیار باریک هستند، پایههای نهال زرشک یکی بوده و گلهای نر و ماده به صورت ترکیبی در این نهال قابلمشاهده هست.
هر خوشه گل نهال زرشک، شامل سه جز میباشد گل نهال زرشک علاوه بر گلبرگ، دارای پرچم نیز هست که تعداد پرچمهای گلهای این نهال به شش عدد میرسد که به صورت ردیف، کنار هم قرار دارند. برگهای نهال زرشک، سطحی صاف و حاشیهای دندانهدار دارد، در کل میتوان درختچهی نهال زرشک را یک زرشک درختچهای تیغدار دانست که هنگام برداشت محصول، باید مراقب این تیغها بود.
محصول نهال زرشک دارای خواص زیادی است و همین مورد، باعث میشود که، مردم به سمت خرید میوه این نهال تمایل پیدا کنند و میوه نهال زرشک در غذاها، به عنوان یک مواد اولیه مهم در نظر گرفته شود.
براساس تقاضای زیاد برای محصول نهال زرشک، کاشت آن نیز به یک الزام تبدیل میشود، زیرا باید همواره در بازار وجود داشته باشد تا بتواند نیاز مشتریان را برآورده کند، به علاوه در آب و هوایی که امکان کاشت این نهال فراهم است و نور زیاد و آب کافی به همراه دمای مناسب برای پرورش نهال زرشک وجود داشته میتوان، در سطح انبوه برای این نهال، زمینهای منطقه را زیر کشت نهال زرشک برد، تا از آن بهره برداری اقتصادی شود.
از دیگر دلایل کاشت نهال زرشک، بهعنوان یک کالای صادراتی میباشد به این صورت که، میتوان زرشکهای مرغوب را به کشورهای مختلف، برای صادرات ارسال کرد و با توجه به کیفیت زیاد زرشک نهال، یک محصول صادراتی با ارزش، میتواند، سبب رونق تجارت گردد و درآمدهای زیادی را روانه جیب باغداران نهال زرشک کند.
قیمت نهال زرشک بسته به رقم تجاری آن، متنوع است. به علاوه، کیفیت هر نهال زرشک از عوامل تأثیرگذار بر قیمت آن قلمداد میشود، سلامت رکن اصلی نهال زرشک محسوب میشود اگر این نهال مستعد آفت و پذیرش بیماریهای مختلف باشد؛ قطعاً، در کیفیت آن تأثیر خواهد گذاشت و زمانی که کیفیت نهال زرشک مورد تهدید قرار بگیرد، قیمت نهال زرشک قطعاً پایینتر در نظر گرفته میشود؛ تا امکان فروش آن میسر باشد.
به علاوه، اندازه هر نهال زرشک، ریشه نهال زرشک، سال نهال زرشک، همه این عوامل از عناصر تأثیرگذار بر روی قیمت نهال زرشک محسوب میشوند؛ به غیر از تمامی این موارد سیاست هر نهالستان و هزینههای جانبی که برای پرورش و تولید نهالهای مختلف زرشک کرده، در قیمت نهایی نهال زرشک تأثیر زیادی خواهد گذاشت.
همه این عوامل دست به دست هم میدهند تا در یک نهالستان بتوان نهالهای زرشک با قیمتهای متفاوت، مشاهده کرد و بسته به سلیقه و جیب خود بر اساس قیمت متفاوت آن، هر کدام از نهالها را جهت خرید انتخاب کنید.
برای باردهی بهتر نهال زرشک باید هنگام خرید یه سری مسائل مهمی را در نظر بگیریم برای مثال اگر ارتفاع از سطح دریا برای نهال زرشک در نظر گرفته نشود، آیا نهال زرشک میتواند پاسخگو بوده و امکان باروری داشته باشد؟ پس باید همواره قبل از هر چیزی بتوانید مشخص کنید که ارتفاع منطقه، و فاصله از دریا، مناسب نهال زرشک است یا خیر. آیا منطقهای که شما برای کاشت نهال زرشک در نظر گرفته اید، نوسانات دمایی مورد نیاز نهال زرشک را دارد یا خیر؟ آیا میزان بارش در منطقهای که قرار است نهال زرشک در آن به زمین منتقل شده و به یک باغ بزرگ تبدیل شود به صورت مداوم وجود دارد که کشت نهال زرشک بهصورت دیم انجام شود؟ آیا بافت خاک برای پرورش نهال زرشک برای تغذیهی آن مناسب هست؟ آیا عناصر مورد نیاز نهال زرشک، در خاک منطقه وجود دارد؟ آیا میتواند جوابگوی همه نیازهای غذایی نهال زرشک باشد یا این که باید خاک منطقه مورد تقویت قرار گیرد؟ قطعاً باید قبل از خرید نهال زرشک، کار آماده سازی را انجام داد. همه این موارد باید قبلاز خرید نهال زرشک در نظر گرفته شوند.
برای اینکه نهال زرشک بتواند رشد مطلوبی داشته باشد و باردهی مناسبی به کشاورز ارائه بدهد، ارتفاع مناسبی از سطح دریا نیاز دارد، این ارتفاع مناسب، میتواند از هزار متر به بالا باشد. اگر منطقه مورد هدف شما برای کاشت نهال زرشک، بیشتر از هزار متر از سطح دریا ارتفاع داشته باشد، میتوانید با خیال راحت به کاشت نهال زرشک در منطقه اقدام نمایید.
نهال زرشک نسبت به نوسانات دمایی تا حدودی میتواند مقاومت قابلتوجهی داشته باشد، برخی از نهالها در هوای سرد بهتر از هوای گرم جواب میدهد، البته این مورد نیز بسته به نوع نهال زرشک متغیر است.
یک نهال زرشک ممکن است در مناطق کوهستانی که دمای هوا به منفی بیست درجه زیر صفر میرسد استقامت زیادی داشته و همین دمای منفی بیست درجه برای رشد و پرورش و میوه دهی نهال زرشک یک عامل حیاتی محسوب شود، و برای همین، نهال زرشک ممکن است، هوای گرم و اقلیم گرمسیر به همراه بادهای گرم تابستان، یک عامل جدی برای از بین رفتن نهال به حساب آید.
اما گونههایی از نهال زرشک وجود دارند که در دمای سرد تحمل نداشته و به مقداری نور آفتاب برای رشد و نمو و به دمای معتدل رو به گرم برای رشد نیازمندند، اگر بخواهیم به صورت کلی نوسانات دمایی را برای نهال زرشک در نظر بگیریم، میتوان گفت که، نهال زرشک هم به سرمای شدید نیاز دارد و هم تا حدودی به یک هوای معتدل گرم نیازمند است.
باید همواره در نظر گرفت که، نهال زرشک در زمان وزش بادهای طولانی که همراه با شدت زیاد است، با خطر از دست دادن گلها روبرو میشود، و اگر گلهای روی نهال زرشک از دست بروند، قطعاً محصول نهال زرشک نیز دچار کمبود حجم خواهد شد؛ به همین دلیل، دانستن تمامی این نکات میتواند، کمک کننده به باغدار باشد.
البته لازم به ذکر این مورد است که، در برخی از قسمتها از نهال زرشک به عنوان بادشکن استفاده میشود، این در شرایطی است که شاید در نگاه اول، نهال زرشک نهالی ضعیف و ظریف به نظر آید، آن هم به دلیل شاخههای باریک و نازک آن، اما این نهال دارای استقامت خاصی بوده و میتواند جلوی بادهای آسیب زا را بگیرد. میانگین دمای مناسب که نهال زرشک در آن گل و سپس میوه میدهد، یک دمای متعادل چهارده، پانزده تا بیست درجه سانتیگراد است.
به طور کلی، میزان بارش برای همه نهالها حائز اهمیت است، اگر میزان بارش در یک منطقه، در حد قابل توجهی باشد، دیگر باغدار، دغدغه کمبود آب، برای نهالهای خود را نخواهد داشت، این مورد برای نهال زرشک نیز صادق است، بر اساس تحقیقات مختلف در منابع گوناگون، نهال زرشک نهال مناسب و مقاوم در برابر شرایط کم آبی است، یعنی اگر منطقه خشکسالی را تجربه کند، نهال زرشک آسیبی نخواهد دید؛ اما براساس همین نیاز کم نهال زرشک به آب میتوان گفت که، این نهال را میتوان به صورت دیم نیز کاشت؛ اما این در صورتی است که، منطقه دارای بارشهای مناسب باشد، بارشهایی که بتواند مقدار نیازی که نهال زرشک به آب دارد را تأمین نماید.
اگر بارشها در این حد بود، قاعدتاً دیگر به آبیاری نیاز نخواهد بود، و در فصلهایی که بارش وجود ندارد، باغدار باید جهت تأمین آب اقدام کند، بنابراین، بارشها نیز بر رشد و نمو و باروری یک نهال زرشک و آبدار بودن میوه آن تأثیر قابلملاحظهای خواهد گذاشت.
راجع به خاک مناسب برای کاشت نهال زرشک باید به این نکته اشاره شود که، بافت خاک برای کاشت این نهال، همواره باید بافتی بسیار سبک باشد، اگر منطقه از نظر خاک، دارای بافتی سبک و آهکی باشد قطعاً، نهال زرشک در آن، بیشترین باروری و بیشترین رشد را خواهد داشت.
به علاوه میتوان گفت که، خاکهایی از نوع لومی که همراه با شن بوده، برای کاشت نهال زرشک، خاک مرغوب محسوب میشوند، اما خاک رسی، خاک مناسب برای کاشت نهال زرشک نخواهد بود؛ زیرا، خاک رس، خاکی با بافت سنگین بوده و اگر در خاک لومی منطقه مقداری رس وجود داشته باشد، باعث سنگین شدن خاک خواهد شد و هنگامی که، خاک مقداری سنگین باشد، همان مقدار کم نیز، بر روی رشد و کیفیت نهال زرشک تأثیر زیادی خواهد گذاشت.
بنابراین، پیشنهاد میشود که، قبل از هر چیزی، از لومی و شنی بودن خاک منطقه اطلاعات دقیق داشته باشید، اگر بخواهیم نسبت به پی اچ خاک بررسی کنیم پی اچ هشت تا نه برای کاشت نهال زرشک مطلوب است؛ اما، بیشتر از این مقدار، کاشت نهال زرشک را با مشکل روبرو خواهد کرد.
در ارتباط با شوری خاک نیز، میتوان گفت که، شوری با مقدار ۵ برای نهال زرشک قابل تحمل است، اگر خاک باغ را مورد آزمایش قرار دادید و متوجه شدید که مقداری اندکی از عناصر مورد نیاز را ندارد، میتوانید، مقداری کود حیوانی تهیه کرده و خاک را با کود حیوانی ترکیب کنید، در گذشته این عمل انجام گرفته و نتایج بسیار خوبی برای باغداران داده بود، اما امروزه با توجه به این که، علوم کشاورزی، مسیر پیشرفت و توسعه خود را پیدا کرده، کودهای شیمیایی نیز وارد عرصه شدند و استفاده از آن برای نهال زرشک نیز جواب داده است؛ دیگر این به باغدار برمیگردد که هر کدام یک از این نوع کودها را انتخاب کنند اما پیشنهاد میشود، حتماً، برای این که نتیجه بهتری گرفته شود با یک متخصص در امور باغداری مشورتهای لازم صورت گیرد.
بهترین نهالستان زرشک، نهالستانی است که بر اساس مجوز رسمی از وزارت ذیربط کار خود را آغاز کرده باشد، نهالستانی است که در جریان فعالیت خود تمام نکات لازم در ارتباط با شیوه صحیح فعالیت را در پیش گرفته و پیش بردن منفعت شخصی را اولویت خود قرار ندهد. به علاوه، نهالستانی بهترین محسوب میشود که، نهالهای زرشک ریشه دار و سالم را جهت عرضه به باغداران ارائه دهد و نهالستانی بهترین نهالستان نهال زرشک قلمداد میشود که بیشتر نهالهایی که در نهالستان، به سمت باغات مختلف زرشک، فرستاده میشوند، نهالهایی پربازده، بدون آفت و نهالهایی مقاوم نسبتبه تهدیدات مختلف محیطی و آفتی باشد.
نهال زرشک را زمانی خریداری کنید که بتوانید با فاصله کم، نهال را به محل اصلی زندگی، که باغ نهال زرشک بوده منتقل کنید. نهال زرشک، یک دوره استراحت چند روزه نیاز دارد، آن هم برای این که خود را بتوانند، با شرایط باغ تطابق دهد؛ ولی با توجه به این که، بهترین زمان برای کاشت نهال زرشک در فصل پاییز و ماه آذر بوده، بهتر است که خرید نهال زرشک در اواخر مهر و آبان صورت گیرد، زمانی که بتوانید به راحتی و بعد از طی کردن یک دوره سه الی چهار روزه آن را به زمین باغ منتقل کنید، تا اینکه، فاصله زیادی بین کاشت و خرید نهال زرشک ایجاد نشود.
دلایل مختلفی وجود دارد که میتوانند باعث تفاوت قیمت نهال زرشک در نهالستان شود؛ قیمتها گاهی براساس انواع نهال زرشک تغییر میکند، گاهی نیز تغییر قیمتها به دلیل سن نهال و ساختار معمولی و اصلاح شده نهال زرشک است؛ در برخی موارد نیز قیمت نهال، تحت تأثیر تصمیمگیریهای مدیریت یک نهالستان بوده که آن هم برگرفته از هزینههای موجود است؛ به طور مثال، نهال زرشک پفکی نسبت به نهال زرشک سیاه، دارای قیمتهای متفاوتی هستند و این دو نهال در نهالستان با یک قیمت یکسان و مشابه عرضه نخواهند شد، به همین دلیل، فاکتورهای زیادی وجود داشته که باعث میشود، قیمت نهال زرشک، در محل نهالستان متغیر باشد.
خرید نهال زرشک برای استانهایی سودآور است که بتوانند تمام آن چه که یک نهال زرشک به آن نیاز دارد را تأمین کنند. به طور مثال، نهال زرشک به یک ارتفاع بیش از هزار متر نیاز دارد از این رو، میتوان نتیجه گرفت، شهری که ارتفاع آن از هزار متر بیشتر است برای کاشت نهال زرشک، شهری مناسب و پرسود میباشد.به علاوه، نهال زرشک، به نوسانات دمایی بین چهارده، پانزده الی نوزده درجه سانتیگراد برای رشد و نمو نیاز دارد، شهری که این دما را بتواند برای نهال زرشک تأمین کند، کاشت نهال زرشک در آن سودمند است، بهعلاوه باید گفت که شهری برای کاشت نهال زرشک مناسب است که، دارای بافت خاک لومی شنی و آهکی باشد، به علاوه شهرهای کوهپایه ای، آنهایی که در اطراف کوهها هستند و خاک آنها سنگلاخی هست، برای کاشت نهال زرشک شهرهای پرسود و منفعتی در نظر گرفته میشوند.
اگر عوامل موثر بر باردهی که می تواند منجر به کاهش باردهی شود را نادیده بگیریم و زمینه ژنتیکی درختان زرشک را مبنای پربارده بودن آن در نظر بگیریم ارقام پربار از قرار زیر است:
نهال زرشک بیدانه پفکی | 3 تن در هکتار |
نهال زرشک بیدانه سیاه | 3 تن در هکتار |
نهال زرشک بیدانه قائنات | 3 تن در هکتار |
نهال زرشک بیدانه قائنات | 3 تن در هکتار |
برای اینکه به یک باغ اقتصادی زرشک دست یابیم باید تمام مراحل کاشت، داشت و برداشت را بهصورت اصولی رعایت کنیم در ادامه هر بخش را به صورت تفتیک بررسی خواهیم کرد.
هنگامی که با اصول کاشت نهال زرشک آشنا باشید، به راحتی میتوانید تمام عملیات مربوط به نهال زرشک را، انجام دهید. از اصول مهم کاشت نهال زرشک، میتوان به آنالیز خاک، آماده سازی باغ برای کاشت نهال زرشک، عمق چاله نهال زرشک، فواصل کاشت نهال زرشک، تهیه ارقام مقاوم نهال زرشک اشاره کرد. دانستن تک به تک این عوامل، برای یک باغداری اصولی و پرورش نهال زرشک از الزامات اساسی محسوب میشود.
برای کاشت نهال زرشک، نیاز به یک تجزیه و تحلیل دقیق از خاک منطقه است؛ اطلاعات را میتوان از افرادی دریافت کرد که، سالها در زمینه علوم باغی به بررسی و تحقیقات مختلف پرداختهاند، پیامد تحقیقات آنها این است، خاکی که پی اچ و یا میزان اسید آن از عدد ۹ بیشتر نبوده برای کاشت نهال زرشک خاکی مناسب قلمداد میشود.
دیگر مورد برای آنالیز خاک نهال زرشک مربوط به بافت خاک است، خاکی برای کاشت نهال زرشک مناسب است که، علاوه بر سبکی، نرم نیز باشد، تجربه ثابت کرده که، نهال زرشک در ارتفاعات بلند و کوهستانی که دارای خاکهای سنگلاخی و سنگیرزههای مختلف بوده نیز رشد میکند، اما خاکی که پایه و جنس آن لومی خالص و یا لومی شنی بوده برای کاشت نهال زرشک، خاکی عالی در نظر گرفته میشود.
نهال زرشک نهالی است که میتواند تغذیه مناسب خود را از خاک دریافت کند؛ یعنی اگر خاک نتواند دارای ترکیبات غنی باشد، این نهال میتواند، میزان مواد مورد نیاز خود را از خاک تأمین نماید، هنگامیکه قصد آنالیز خاک را دارید، باید نمک خاک نیز مورد بررسی قرار بگیرد و خاکی که دارای کمترین مقدار نمک باشد، صد در صد برای کاشت مناسب است.
برای آمادهسازی جهت کاشت نهال زرشک، باید ابتدا زمین باغ را یک دست کرد و سپس خاکی مناسب جهت کاشت نهال زرشک تهیه شود؛ سپس به حفر چاله نهال زرشک اقدام گردد، ضرورت دارد که، هنگام حفر چاله، فاصله بین هر چاله، حتماً در نظر گرفته شود و برای این که، باغ زرشک کارآمد و با بهرهای زیاد باشد، حتماً باید ارقام مقاوم نهال زرشک خریداری گردد، ارقامی که بتواند نسبت به فقر خاک، نسبت به آب کم منطقه و نسبت به نوسانات دمایی مقاوم باشد.
برای مشخص کردن چالههای نهال زرشک، باید ابتدا کانالهایی طویل حفر شود و سپس در هر گودال، اقدام به حفر چاله گردد. از آن جایی که، نهال زرشک، دارای ریشههای نازک و ریشههای کم عمقی هست، نیازی به حفر گودال عمیق نیست، بلکه یک گودال بیست الی پنجاه سانتی متر عمق، میتواند جوابگوی، ریشههای نهال زرشک در خود باشد.
برای مشخص کردن چالههای نهال زرشک، باید ابتدا کانالهایی طویل حفر شود و سپس در هر گودال، اقدام به حفر چاله گردد. از آن جایی که، نهال زرشک، دارای ریشههای نازک و ریشههای کم عمقی هست، نیازی به حفر گودال عمیق نیست، بلکه یک گودال بیست الی پنجاه سانتی متر عمق، میتواند جوابگوی، ریشههای نهال زرشک در خود باشد.
هنگام تصمیم گیری برای خرید نهال زرشک، همواره رقم آن و میزان مقاومت نهال زرشک، باید مورد توجه قرار گیرد، به همین دلیل باید از بین ارقام مختلف نهال زرشک، نظیر نهال زرشک پفکی، نهال زرشک بدون دانه، نهال زرشک دانه دار، نهال زرشک پفکی و نهال زرشک سیاه، رقمی انتخاب شود که، در برابر آب و خاک، مقاومت بالایی داشته باشد؛ تا هنگام خرید نهال و کاشت آن بتوان با فروش زرشک که محصول اصلی این نهال بوده به درآمد رسید نه این که متضرر گردید.
برای اینکه از نهال زرشک به خوبی مراقبت کنید و عملیات داشت را به بهترین شکل انجام دهید، باید با هرس کردن نهال زرشک، آبیاری صحیح نهال زرشک، سم پاشی اصولی نهال زرشک، کود دهی نهال زرشک براساس قواعد و ضوابط و زمان مناسب شناخت و آگاهی کامل داشته باشید.
هرس کردن فعالیتی در باغداری بوده که تأثیر مثبت بر روی نهال میگذارد با استفاده از هرس میتوان شاخهها و ساقههایی که اضافی هستند و باعث ایجاد مزاحمت برای شاخههای اصلی رویشی و زایشی نهال زرشک شدهاند و باعث ازدحام زیاد شاخهها گردیدهاند را از روی نهال زرشک حذف کرد.
گاهی به یک شاخهی و یا ساقه نهال زرشک مواد لازم نمیرسد، به همین دلیل، شاخه ممکن است خشکیده شود و یا این که، آفت شاخه را خشک میکند به گونهای که در میان شاخههای سبز نهال زرشک، شاخه خشکیدهای وجود باشد.
اگر شاخه خشکیده از طریق هرس، از شاخههای درخت اصلی زرشک، جدا نشود؛ ممکن است، باعث آسیب و خسارت به شاخهها و ساقههای دیگر نهال گردد، بههمین دلیل، در عملیات هرس کردن، میتوان شاخههای خشکیده را از روی درخت جدا کرد؛ هرس کردن نهال زرشک باعث میشود که نهال بتواند، به طور کامل، نور خورشید را دریافت و سرمایه مورد نیاز در فصل زمستان را در شاخهها جذب و تمام نیازهای خود را به طور مساوی از هوا، خاک و خورشید دریافت نماید.
همچنین هرس کردن، مانع از شلوغی بی حد و اندازه یک نهال زرشک شده و باعث میشود که یک نهال زرشک بتواند، شکل تمیز و درستی داشته باشد، همچنین در میوه و گلدهی نهال زرشک نیز تا حدودی تأثیر خواهد گذاشت.
از آن جایی که، نهال زرشک نسبت به آب زیاد دارای حساسیت ویژهای هست و نسبت به کم آبی، مقاوم است، باید همواره آبیاری صحیح این نهال در برنامه باغداری قرار گیرد، در زمان آبیاری باید میزان بارندگی، فصل مورد نظر، درجه دمای محیط را در نظر بگیرید؛ همچنین خاک نیز، تأثیر زیادی در آبیاری دارد.
به طور مثال اگر نهال زرشک در شرایط کوهستانی کاشته شده باشد، جایی که، بارشها به صورت متوالی وجود دارد و خاک نیز میتواند مقداری، رطوبت را در خود حفظ کند و دمای هوا همواره خنک باشد و دما به طور میانگین، چهارده الی بیست درجه سانتیگراد باشد، آبیاری زیاد باعث میشود که، ریشهی نهال زرشک بپوسد؛ از این جهت،ضرورت دارد که، در این مناطق آبیاری به صورت ماهیانه انجام شود.
اما اگر نهال زرشک در موقعیت گرمسیری باشد، باید همواره آبیاری آن مورد توجه قرار گیرد؛ زیرا این آب است که، تا حدودی تأثیر زیادی بر روی کیفیت، گوشتی شدن و حتی آبدار شدن میوه یک نهال زرشک، خواهد شد، به همین دلیل، در چنین شرایطی، باید هر ده الی پونزده روز یک بار ریشههای نهال زرشک را سیراب کرد.
سم پاشی نهال زرشک، فعالیت حیاتی در مرحله داشت قلمداد میشود با سم پاشی نهال زرشک میتوان، از ورود شتههای مختلف و دیگر آفتها به در نهال زرشک جلوگیری کرد، همچنین سم پاشی میتواند میوه نهال زرشک را در امان نگه دارد و از ورود بسیاری از آفتها و موجودات ریز به در میوه این نهال جلوگیری کرد، اما سم پاشی نیز باید براساس قاعده و اصول مشخصی انجام گیرد.
کودهای مختلفی وجود دارد که با مخلوط کردن آن با خاک نهال زرشک، میتوانید باعث افزایش کیفیت محصول نهال زرشک و افزایش باردهی، همچنین استقامت و مقاومت نهال زرشک در برابر امراض مختلف شوید.
در گذشته، نهال زرشک را بیشتر با کودهای حیوانی تقویت میکردند گاهی نیز کود برگ برای تقویت کردن خاک این نهال به کار گرفته میشد، اما با توجه به این که، نهالهای زرشک، امروزه از نوع اصلاح شده هستند، بنابراین، باید کود دهی نیز، بر اساس روشهای جدید صورت گیرد؛ البته، افرادی که نسبت به کودهای حیوانی رویکرد مثبتی داشته، میتوانند از کودهای حیوانی استفاده کنند؛ بر اساس به کارگیری دانش آکادمیک در محیطهای عملیاتی، محققان و متخصصان توانسته اند، کودهای نیتروژندار تولید کرده، کودهایی که رشد نهال زرشک را تسریع میدهند.
عوانل تخصصی و مرتبط با برداشت نهال زرشک وجود دارد که دانستن آن در جهت باغداری اصولیتر، کمک کننده است، به طور مثال، یک باغدار باید نسبت به زمان باردهی نهال زرشک، عمر و باردهی اقتصادی نهال زرشک، میزان باردهی هر درخت زرشک اطلاع کسب کند.
همین طور در مواقعی که درختان زرشک موجود در باغ پیر میشوند و دیگر توانایی ارائه میوه در حجم اقتصادی را ندارند، نیاز به خرید نهال زرشک وجود دارد؛ به همین دلیل، اگر افراد و متقاضیان نهال زرشک، خرید اینترنتی آن را هدف قرار دهند، میتوانند بهترین عملکرد را در ارتباط با مدیریت زمان داشته باشند، به علاوه، شناختن یک نهال زرشک استاندارد و سالم نیز، در اولویت فوری افراد باید قرار بگیرد.
زمان باردهی دقیق نهال زرشک، بستگی به نوع و رقم آن دارد، اما به طور معمول یک نهال زرشک در سال اول و دوم نیز بر روی شاخههای آن زرشک قابل مشاهده است، ولی آن چه که در اینجا مطرح شده این است که، محصول نهال یک ساله زرشک، در حد چند گل بوده، به همین دلیل، نمیتوان آن را اقتصادی در نظر گرفت؛ زیرا هیچ برداشتی از آن نمیتوان کرد.
در سال چهارم شاخههای نهال زرشک حجم بیشتری میوه خواهد داد؛ اما اگر بخواهیم زمان دقیق، اقتصادی بودن محصول نهال زرشک را بیان کنیم؛ باید گفت که، پنج سال بعد از منتقل کردن نهال زرشک به زمین، محصولی مناسب فروش ارائه میدهد و دو سال بعد از پنج سال اول که معادل هفت سال است، تقریباً از هر نهال زرشک میتوان ۸ کیلو محصول برداشت نمود و در هر هکتار باغ زرشک که چندین نوع نهال زرشک در آن کاشته شده، دوهزار کیلو زرشک برداشت کرد.
البته، این رقم ثابت نیست و هر چه سن نهال زرشک افزایش پیدا کند، مقدار باری که ارائه میدهد نیز بیشتر میشود؛ تا جایی که در هر هکتار، میتوان تا 3 الی 3.5 تن نیز از هر نهال برداشت کرد، اوج باردهی نهال زرشک بعد از چهارده الی پانزده سال است و دقیقا نقطهای که صاحب باغ زرشک انتظار رسیدن با آن را میکشد.
نهال زرشک به طور معمول، در بهترین شرایط و در صورت مهیا بودن تمام نیازهای خود، چهل الی پنجاه سال عمر میکند؛ اما تا جایی برای باغدار صرفه اقتصادی دارد که، میتواند میوه آن را در سطح انلوه برداشت کرده و با مرغوبیت کامل، آن را جهت فروش به بازار عرضه کند؛ البته لازم است گفته شود، هنگامی که، کیفیت محصول نهال زرشک بسیار خوب باشد؛ تا جایی که به عنوان یک زرشک صادراتی محسوب میشود.
یک نهال زرشک درطول بیست و پنج الی سی سال میتواند تمام موارد گفته شده را داشته باشد؛ اما از سی سال به بعد، دیگر نهال زرشک توانایی ارائهی محصول اقتصادی را نخواهد داشت؛ به همین دلیل، به باغداران توصیه میشود که، اگر نهالهای زرشک، چندین ساله در باغ دارند، اقدام به کندن نهالهای پیر کرده و با نهالهای جوان آن را جایگزین نمایند؛ تا باغ از حالت رکود خارج و به درآمد اقتصادی برسد.
همانطوری که عنوان شد، میزان باردهی هر نهال زرشک، بسته به نوع نهال زرشک و سن آن متغیر است؛ به این صورت که، یک نهال زرشک در سالهای اولیه زندگی خود، از ۵۰۰ گرم زرشک شروع کرده و هر چه سن آن بیشتر شود، تا یک یک کیلو و پنج کیلو و همینطور با افزایش سن آن در سال هفتم به ده کیلو محصول زرشک نیز میرسد، تا جایی که، بیشترین میزان را در پانزدا سالگی خود میدهد؛ در این زمان، شاید هر درخت زرشک بتواند بالغ بر بیست الی سی کیلو زرشک از آن قابل برداشت باشد.
در جواب این سوال که آیا نهال زرشک را میتوان در باغچه کاشت؟ باید گفت بله، امکان کاشت نهال زرشک در باغچه وجود دارد؛ اما باید یک سری موارد رعایت شود تا نهال زرشک بتواند به خوبی رشد کند؛ نهال زرشک را میتوان به طرق مختلف تهیه کرد.
به طور مثال، میتوان بذر نهال زرشک را خریداری نمود و یا این که از یک نهال زرشک دو قلمه جدا کرده و آن قلمه را در باغچه کاشت که البته همه این فعالیت ها، لازم است که به فوت و فن قلمه زدن شناخت داشته، چون ممکن است، شاخهای را با یک حالتی از درخت جهت قلم جدا کرده که شکل اصلی قلمه زدن به این نحو نباشد.
بنابراین، ضرورت دارد که قبل از هر کاری، نسبت به آن به یک دانش تخصصی دست یافت؛ اما اگر به دنبال راحت ترینو مطمئن ترینراه جهت کاشت نهال زرشک در منزل هستید، بهتر است از نهالستان معتبر، یک نهال زرشک اصیل، سالم و مرغوب و درعینحال اصلاحشده تهیه کنید و سپس اقدام به کاشت آن در باغچه نمایید، البته قبل از این که آن را به باغچه منتقل کنید، باید یک دور استراحت بگذراند.
لازم است که خاک باغچه نیز از نظر، سبکی، آهکی و لومی، مورد آزمایش قرار بگیرد و اگر این عوامل برای خاک باغچه مطرح نباشد؛ باید حتماً خاک باغچه برای کاشت این نهال آماده شود؛ در غیر این صورت، نهال زرشک در منزل جواب نخواهد داد. بعد از این که خاک را آماده کردید، باید گودالی را حفر کنید که عمق سی الی چهل سانتیمتر داشته باشد؛ حفر گودال عمیق برای نهال زرشک ضروری نیست، زیرا ریشههای نهال زرشک گسترده و عمیق نیستند.
سپس شروع به کاشت و انتقال نهال به در گودالها کرده و بعد از این که نهال، در گودال قرار گرفت، مقداری کود حیوانی با خاک ترکیب کرده و بر روی آن بریزید و سپس شروع به آبیاری نهال کنید. آبیاری آن هم باید به صورت درست و در کفایت باشد؛ البته در زمان کاشت نهال، فصل مناسب هم باید در نظر گرفته شود. همانطور که بیان شد، بهترین فصل برای کاشت نهال زرشک در منزل، فصل پاییز و ماه آبان است.
نهال زرشک نیز، مانند گونههای دیگر نهال، دارای تنوع آب و هوایی است؛ به این صورت که، برخی از نهالهای زرشک، مناسب محیط گرم بوده و برخی دیگر مناسب محیطهای معتدل هستند که نهال زرشک معتدل نام دارند و برخی از نهالها هستند که نه در محیطهای گرم و نه در محیطهای معتدل جوابگو نخواهند بود و فقط باید در مناطقی کاشته شوند که، هوا برفی، کوهستانی و دمای هوا به شدت پایین باشد؛ که به این نهال ها، نهال زرشک سردسیری گفته میشود، در زیر به بیان نهال زرشک گرمسیری، نهال زرشک معتدل و نهال زرشک سردسیری پرداخته میشود.
نهالی که برای آب و هوای گرمسیری مناسب است، باید نور و گرمای خورشید را به مقدار زیاد دریافت کند؛ تا بتواند عملکرد مناسبی داشته باشد و به یک رنگ معمول و طبیعی برسد، عموم درختچههای مناطق گرمسیری به صورت بوتهای هستند و رشد آنها به شکل تدریجی بوده همچنین، نهال زرشک گرمسیری، نهالی بسیار مقاوم است که کشاورزان و باغداران، رغبت زیادی به کاشت این نوع نهال زرشک دارند.
مزه محصول نهال زرشک گرمسیری ترش هست و خاکهای حاصلخیز برای کاشت این نهال مناسب میباشد، همچنین بوته نهال زرشک گرمسیری، خارهای زیاد و فشرده داشته و میتوان این نوع نهال را، نهال زرشکی محسوب کرد که، خیلی زود به ثمر مینشیند.
نوع دیگر نهال زرشک، با انواع آب و هوای معتدل سازگاری قابل توجهی دارند و درختهای آن در هوای معتدل رشد مطلوب خود را داشته و شاخههای آن استقامت بالایی را در بر دارند؛ اگر درجه هوا از یک حد معمول فراتر رود؛ شاخههای موجود شکننده میشوند؛ زیرا تحمل هوای خیلی گرم و هوای خیلی سرد را نخواهند داشت.
محصول نهال زرشک سردسیر رنگ تیرهای دارد؛ به گونهای که، رنگ این محصول، تا حدودی سیاه است و به آن نهال زرشک سیاه نیز میگویند، این محصول نهال زرشک بر روی نهالهای سردسیری خوشهای شکل بوده که به صورت خوشههای کوچک یا بزرگ، کنار یکدیگر بر روی نهال قرار دارند، مزه محصول نهال زرشک سردسیر نیز، ترش است و بازارپسندی عالی دارد، این نوع نهال زرشک، بیشتر در مناطق کوهستانی وجود دارد و گاهی میتوان زرشکها را در جنگلها مراتع و کوهستانها به شکل خودرو پیدا کرد.
یک نهال زرشک استاندارد، دارای ظاهر بدون نقص است؛ ریشههای محکم و شاخههای درست که در تمامی قسمتهای آن میتوان شاهد برگهای سالمی باشیم، برگهایی که بر روی آنها هیچ آفتی ملاحظه نشده و هیچ سوراخی بر روی آن وجود ندارد.
همچنین مشخصات یک نهال سالم، آن است که، در یک محیط سالم و به دور از آلودگی پرورش داده شود و از نهالستان معتبر دارای مجوز تهیه گردد، به علاوه، در یک محیط مناسب و تحت مراقبت شدید متخصصان این رشته، رشد خود را آغاز کرده باشد.
نهال زرشک نیز مانند بسیاری از نهالهای دیگر در معرض خطر آفتها و بیماریهای گوناگونی قرار دارد و اگر باغدار رسیدگیهای لازم را جهت پیشگیری از این آفتها و بیماریها نکند، میتواند کل نهالهای موجود در باغ را تهدید کرده و همه آن را با خسارت بسیاری روبرو کند.
در زیر به تفسیر آفتهای مربوط به نهال زرشک پرداخته میشود، تا نسبت به آن ها، شناخت پیدا کرده و اگر بر روی شاخههای نهال زرشک آفت را مشاهده کردید، بتوانید تشخیص دهید که، چه نوع آفتی است و برای مقابله با آن باید چه کاری انجام داد. آفتها به ترتیب شامل زنگ زرد، زنگ سیاه، شته، زنبور سرشاخه خوار، پروانه، کرم برگ خوار میشود.
بیشتر بخوانید : آفات نهال (درخت) زرشک
زنگ زرد: این نوع آفت در کشور ما وجود دارد و میتواند نهال زرشک را مورد آسیب قرار دهد و جزء آفتهای شایع است، دلیل وجود آفت زنگ زرد، قارچهای مختلفی هستند که، ظاهری اسیدی دارند.
زنگ سیاه: نوع دیگر آفت نهال زرشک محسوب میشود که همین مورد نیز، شکل اسیدی دارد و محل به وجود آمدن این آفت، روی برگهای نهال زرشک هست، وجود این رنگ بر روی گونه زرشک میتواند یک تهدید جدی برای میوه آن قلمداد شود.
زنبور سرشاخه خوار: همانطور که از اسم این آفت میتوان متوجه شد سرشاخههای نهال زرشک را مورد تهدید قرار میدهد و بیشترین حمله را به زرشکهای بدون دانه میکند، این زنبورها در شاخههای جوان زندگی کرده و تخمگذاری میکنند و به مرور زمان باعث میشوند، این شاخهها شکننده و شکننده تر گردند تا جایی که، امکان دادن میوه برای سال بعد را نداشته باشند و اگر هم به میوه دهی برسند، میوههای آن ها، کیفیت و مرغوبیت قابل توجهی نداشته باشد.
شته: شته دیگر آفت رایج نهال زرشک که به کرات در باغات زرشک قابل دیدن هست و رشد نهال زرشک را مورد هدف قرار داده و سبب میشود که، این نهال رشد خیلی کمی داشته باشد و اگر دامنه شته بر روی شاخه گسترده تر شود، سبب از دست دادن شاخههای جوان و خشک شدن آنها میگردد. شته تخم گذاری میکند و اگر در هر شاخه نهال زرشک شروع به تخمگذاری کرد، آن شاخه را نابود میکند.
پروانه: پروانه دیگر نوع آفت زرشک محسوب میشود که، این آفت نیز در باغات زرشک ایران قابل مشاهد است، این پروانهها، برگهای نهال زرشک را میخورند تا جایی که شما روی نهال زرشک برگهای نصف و نیمه میبینید، هنگامی که، این برگهای آفت زده بر روی نهال زرشک دیدید، بدانید که پروانه تخم انگشتری آنها را خورده است.
کرم برگ خوار: همانطوری که از نام این کرم مشخص است، برگها را مورد حمله قرار میدهند، این کرم در فصل بهار، در برگها شروع به تخم ریزی میکنند، و باعث میشود که برگهای تازه درآمدهی نهال زرشک، توسط این کرم خورده شوند.
برای مقابله با تمام آفتهای بیان شده روشهای مختلفی وجود دارد که برخی از روشها به صورت ابتدایی و درگذشته به کار گرفته میشدند که امروزه نیز در بسیاری از موارد میتوانیم شاهد استفاده از آن روشها باشیم، به طور مثال، با استفاده از مواد شوینده سعی بر شستن نهال زرشک میکنند تا از این طریق بتوانند آفت را از روی نهال پاک کنند.
این مورد به صورت سطحی آفت را از بین میبرد. مورد دیگر استفاده از موجوداتی است که این آفتها را میخورند، بهطور مثال از کفشدوزک برای خوردن شته استفاده میکنند و روشی دیگر نیز استفاده از سم پاشی است، سم پاشی بهترین راه برای از بین بردن، آفتهای مختلف نهال زرشک است.
نهال زرشک نهالی است که، در تمام شاخههای آن، میتوان، حجم انبوهی از زرشک را مشاهده کرد و با توجه به وزن سبکی که دارد اما حجم آن زیاد است و همین حجم زیاد آن، باعث میشود که، در زمان فروش، بتوان مقدار خوبی از این محصول به دست آورد.
با توجه به این که، قیمت نهال زرشک در بازار به صورت کیلویی زیاد بوده و البته یک کیلو محصول نهال زرشک نیز حجم انبوهی است، میوه نهال زرشک، به صورت بسته بندی ارائه میشوند و در کل یک محصول اقتصادی و همراه با صرفه زیاد است. بنابراین، سود حاصل از باغ نهال زرشک، میتواند یک سود قابل توجهی برای باغدار محسوب شود؛ زیرا، این زرشک نیز یک کالای صادراتی بوده و با توجه به مطرح شدن محصول زرشک ایران، بازارهای زیادی در جهان، متقاضی محصول این نوع نهال هستند و هنگامی که یک محصول ارزش صادراتی داشته باشد، قطعاً سود آن نیز بسیار زیاد خواهد بود.
به طور کلی، آن چه که، در ارتباط با بازده نهال زرشک باید بیان شود، این است که، نهال زرشک جزء نهالهای زودبازده محسوب نمیشود، و این نهال حداقل هفت سال باید بگذرد تا به ارائهی مقدار حجمی از زرشک بینجامد، که ارزش اقتصادی داشته باش، به همین دلیل، میتوان تمام ارقام نهال زرشک را به صورت طبیعی و معمول دیربازده قلمداد کرد؛ اما براساس علوم مختلف و سرایت آن به نهالها دست افراد جهت تغییر تحول در ساختار ژنتیک نهالها باز شده است و با دستکاری نهال زرشک سعی بر بازدهی زود آن شده است؛ که البته این فعالیتها برای نهال زرشک کارساز بوده، تا جایی که، نهال زرشک در اولین سال کاشت آن در خاک، امکان ارائه حجم زیادی محصول را خواهد داشت.
از این رو میتوان ارقام زودبازده نهال زرشک را، انواع اصلاح شده آن در نظر گرفت؛ که البته این ارقام اصلاح شده نیز، از نظر ظاهری، با نهالهای معمول زرشک، تا حدودی متفاوت بوده، فرم و شکل ظاهری مخصوص به خود را دارند.
در طبیعت و ذات تمامی ارقام نهال زرشک، میتوان به دیربازده بودن آن پی برد و یک نهال زرشک بدون دخالت انسانی، حداقل در چهارده سال به یک بلوغ در باردهی خواهد رسید. به همین دلیل میتوان گفت که، نهال زرشک پفکی، نهال زرشک بیدانه، نهال زرشک دانهدار، نهال زرشک سیاه، تمامی این ارقام جزء ارقام نهال دیر بازده زرشک محسوب میشوند. باغدار باید از زمان انتقال آنها به در خاک، تا زمانی که میتواند درآمدهای قابل توجهی از آنها کسب کند، باید سالهای زیادی منتظر بماند.
چنانچه به فکر احداث یک باغ زرشک زیبا و پرسود هستید، میتوانید با کارشناسان مجموعهی برتر نهال در ارتباط باشید و مشاورههای تخصصی رایگان را در این زمینه دریافت نمایید.
مجموعهی برتر نهال یکی از بزرگترین و معتبرترین مراکز پرورش و خرید و فروش نهال در کشور است که زیر نظر سازمان جهاد کشاورزی فعالیت میکند، تخصص اصلی این مجموعه پرورش و فروش ارقام سالم و مقاوم و نهالهایی با کیفیت و شناسنامه دار است، کیفیت بالا و قیمت مناسب محصولات دو اصل مهمیست که در مجموعهی برتر نهال همواره به آن پایبن است.
شما میتوانید تمامی مشاورههای مورد نیاز را در زمینهی احداث باغ زرشک و کاشت و پرورش نهال آن را از طریق مجموعهی ما کسب کنید، کارشناسان ما با توجه به امکانات و شرایط شما بهترین راهکارها و گزینهها را پیش روی شما قرار میدهند و با خاطری آسوده میتوانید برای ثبت سفارشات خود اقدام نمایید.
زرشک علاوه بر این که، ارزش غذایی دارد و برای مصارف مختلف در صنعت غذا مورد استفاده قرار میگیرد، اما گاهی به عنوان، درمان برای برخی بیماریها نیز به کار گرفته میشود، براساس مطالعات و بررسیهای مختلف، بر روی محصول نهال زرشک، پی بردند که، این محصول سرشار از ویتامین سی است، علاوه بر ویتامین سی، در محصول نهال زرشک، ویتامین غنی بی نیز مشاهده شده است؛ به علاوه، دیگر مواد مغذی مانند روی نیز در این محصول وجود دارد؛ با توجه به بررسیهای جزئی تر بر روی نهال زرشک، متوجه شدند که، این محصول نوعی آنتیبیوتیک محسوب میشود که، میتوان با مصرف محصول نهال زرشک، به جنگ با عفونتهای باکتریایی و قارچی در بدن پرداخت؛ به غیر از خود محصول نهال زرشک، پوست، ساقه و حتی برگ این نهال نیز برای امراض مختلف مورداستفاده قرار میگیرد.
از دیگر ارزشهای تغذیهای زرشک، میتوان به وجود پروتئین، چربی، فیبر و کربوهیدرات در آن اشاره کرد، گاهی افرادی که به بیماریهای کلیوی، نظیر سنگهای مختلف کلیوی دچار میشوند، با خوردن آب زرشک سعی بر درمان کردن کلیههای خود و دفع سنگهای موجود در کلیه دارند که برای برخی از افراد نیز این کار جواب داده است.
به غیر از این موارد، زرشک را داروی اصلی، عفونت میدانند، این عفونت میتواند در هر قسمتی از بدن رخ دهد، عفونتهایی که از راه زخم در بدن به وجود آمدند، چنین عفونتهایی که موسوم به عفونتهای ادراری هستند، مصرف زرشک میتواند راهگشا و از بین برنده عفونتهای مختلف باشد.
به علاوه، هنگامیکه افراد دچار درد در ناحیه گلو میشوند که این درد میتواند از آنفلوانزا ناشی شده باشد و یا دیگر عوامل، خوردن زرشک به دلیل وجود ویتامینهای مختلف در آن، اختصاصاً ویتامین سی، باعث میشود که، گلودرد برطرف شود، افرادی که مبتلا به دیابت هستند نیز میتوانند از زرشک به یک مقدار کم استفاده کنند، یعنی اینکه در مصرف میوه نهال زرشک زیاده روی نکنند؛ علاوه بر این، زرشک به عنوان، کاهنده چربی خون نیز در نظر گرفته میشود؛ به طوری که، میتواند، میزان چربی در بدن را کنترل نماید؛ دیگر خواص زرشک، مربوط به خون هست زرشک خونساز بوده و افرادی که به کم خونی دچار هستند، میتوانند با مصرف زرشک تا حدودی به درمان کم خونی خود بپردازند.
بهترین زرشک، زرشکی است که افراد جهت خرید آن رغبت بیشتری داشته باشند و کیفیت قابل توجهی داشته و ارزش صادراتی داشته باشد. براساس نظرسنجی و میزان خرید مردم، میتوان گفت که، زرشک قائنات جزء پرفروش تریننهال زرشک، محسوب میشود؛ برای انتخاب بهترین زرشک جهان، میتوان زرشک قائنات را نام برد؛ آن هم به دلیل بیدانه بودن نوع آن و کیفیت زیاد و باردهی قابل توجه نهال زرشک قائنات است.
پرسودترین درخت زرشک درختی است که، علاوه بر مقاومت، در معرض آفت قرار نگرفتن میوه آن، نزد افراد بیشترین متقاضی را داشته باشد؛ براساس تجربه، مشتریان به زرشکهای بدون دانه نسبت به زرشکهای دانه دار تمایل بیشتری دارند، برهمین اساس اگر افراد به کاشت زرشکهای بدون دانه روی آورند میتوان بهتر و راحت تر محصول این نهال را به فروش برسانند؛ به غیر از این موارد، پرسودترین درخت زرشک، درختی است که، دارای بیشترین ثمر و بیشترین بازدهی باشد؛ به علاوه بازدهی طولانیمدت نداشته باشد، یعنی به این صورت نباشد که، باید سالهای زیادی منتظر باردهی اقتصادی نهال زرشک بود؛ به همین دلیل، رقمهای اصلاح شده نهال زرشک جزء پرسود تریننوع این نهال محسوب میشوند.
در اطراف نهال زرشک همیشه پاجوشهای زیادی قابل مشاهده هست، پاجوشهایی که میتوان از آن ها، برای تکثیر نهال زرشک، استفاده کرد. هنگام استفاده از این روش، به سن پاجوشها برای تکثیر توجه شود در یک تکثیر علمی و اصولی، پاجوشهایی که دارای سنهای بالا هستند برای تکثیر بهتر از پاجوشهای ضعیف و کوچک میباشند؛ به همین دلیل، باید حتماً دقت کنید و پاجوشهایی که یک، دو الی سه سال از بالا آمدن و رشد کردن آنها میگذرد را، جهت تکثیر انتخاب کنید.
برای این کار باید پاجوشها را از پایه اصلی نهال زرشک، جدا کنید و آنها را در خاکهایی آهکی و لومی بکارید؛ البته، باید به شوری خاکی که نهال در آن کاشته شده، دقت شود، همیتطور خاک پاجوشها نباید پی اچ بالایی داشته باشد، به علاوه، باید فصل نیز در زمان تکثیر از طریق پاجوش و هر روش دیگری در نظر گرفته شود؛ زیرا، هر زمانی برای قطع کردن پاجوشها از نهال اصلی مناسب نبوده و جواب نخواهد داد، فصل زمستان و ماه بهمن، اسفند و فروردین، بهترین فصلهایی هستند که میتوانید پاجوش های، دوساله و یا سهساله را از نهال مادری جدا کرده و آنها را در یک خاک مناسب بکارید.
از مزیت دیر گل بودن نهال زرشک، میتوان به کاهش ریزش گلها اشاره کرد؛ با توجه به این که، نژاد نهال زرشک، بعد از گذراندن دوره سرما و یخبندان طولانی، شروع به شکوفه دهی و گلدهی میکند، سرمایه زیر صفر نمیتواند بر روی گلها آسیب زیادی بگذارد و باعث از بین رفتن حجم زیادی از بار نهال زرشک شود. به علاوه، از دیگر ویژگی دیرگل بودن یک نهال زرشک این است که، حتماً باید نهال زرشک در هوایی قرار گرفته باشد که بتواند نیاز سرمای شدید نهال تأمین شود. نهالهای دیر گل زرشک به سرمایهی زیر صفر، طی دو الی سه ماه در طول سال نیاز دارند؛ به علاوه، باردهی و ثمردهی نهال زرشک دیر گل، طولانی است یعنی، باید یک دوره طولانی، منتظر ماند تا فصل میوه دهی این نهال فرا رسد.
به دلیل این که برتریهای قابل توجهی میان نهال زرشک اصلاح شده و نهال زرشک معمولی وجود دارد، در جهان امروز، رویکرد اکثر باغداران به سمت استفاده از نهال زرشک اصلاح شده است. باغداران با داشتن نهال زرشک اصلاح شده، میتوانند به عوامل بسیار زیادی دسترسی پیدا کنند که یکی از این عوامل ظاهر زیبای باغ هست، رشد نهال زرشک اصلاح شده به صورت یک فرم و یک شکل بوده و اختلال میان نهالهای موجود وجود ندارد.
میتوان ظاهر هر نهال زرشک را، با نهال زرشک دیگر مقایسه، و متوجه شد که، تفاوتی میان آنها وجود ندارد. به غیر از تفاوت میان ظاهر نهال زرشک و تأثیر آن بر زیبایی باغ، میتوان به افزایش میزان بار هر نهال زرشک اصلاح شده نسبت به نهال زرشک معمولی اشاره کرد.
یک نهال زرشک اصلاح شده، میتواند چندین برابر یک نهال زرشک معمولی، به بار بنشیند و چه بهتر برای یک باغدار، نهالی بکارد که، بتواند بیشترین ثمر را از آن برداشت کند و از راه ارائه ثمر به بازار، بتوانند به بیشترین درآمد برسد.
علاوه بر این، نهال زرشک اصلاح شده براساس اصلاحات انجام شده که در تنه، شاخه، ریشه و در کل هسته نهال صورت گرفته، میتواند باعث افزایش کیفیت نهال شده و میوه دهی و باردهی آن را زودتر از حد معمول کند؛ آن هم با توجه به این که، نهال زرشک دیر گل میدهد، دیر شکوفه میدهد و دیر به میوه مینشیند، بنابراین، انجام دخالتهای در آن میتوان، زمان میوه دادن آن را کاهش داد. به تمام فعالیتهایی که جهت تغییر در ساختار فیزیکی و ساختار دری نهال زرشک، صورت میگیرد و مسبب آن، دانشمندان و مهندسین حوزه کشاورزی و باغی هستند، علم اصلاح کردن نهال زرشک میگویند.
بر اساس پرتقاضا بودن محصول نهال زرشک در بازار، احداث باغ، برآورده کننده نیازهای زرشک جامعه است و به اقتصاد ملی یک کشور کمک زیادی میکند، زرشک جز ارقام صادراتی بوده که کشورهای زیادی تمایل به خرید زرشک ایرانی دارند، از این رو، کاشت نهال زرشک و احداث باغ در رشد صادرات یک کشور اثر قابل توجهی خواهد گذاشت، هنگامی که نرخ صادرات در یک کشور زیاد باشد، گامهای توسعه بهتر و سریعتر برداشته خواهد شد. از دیگر مزیت احداث باغ، کسب درآمد و سود برای احداث کننده است.
از مشخصات اصلی یک نهال زرشک سالم، میتوان به هم راستا بودن شاخههای آن در جهت رشد طبیعی، شکل صحیح میوه نهال زرشک، همچنین میزان و مقدار بار نهال زرشک، با دانه و بدون دانه بودن نهال زرشک، پی برد، به علاوه میتوان گفت که رنگ برگ نهال زرشک تا حدودی در کیفیت نهال زرشک و سلامت آن تأثیر قابل توجهی دارد.
اگر نهال زرشک از حالت طبیعی خود خارج شده و یک رنگ دیگری را گرفته باشد؛ قطعاً سلامت این نهال تحت تأثیر یک عامل قرار گرفته که آن عامل، باعث تغییر رنگ بر روی برگ در نهال زرشک شده است؛ بنابراین ممکن است که، ساقه نهال زرشک، دچار آسیب یا جراحت شده باشد که آسیب و جراحت باعث میشود، نهال زرشک مستعد، بیماریهای خاص باکتریایی و میکروبی شود، به همین دلیل از دیگر مشخصات نهال زرشک، داشتن ساقهها و شاخههای سالم و به دور از زخم و جراحت است.
نهال زرشک نیز، در بر گیرنده گونهها و ارقام متعددی است که هر کدام از این ارقام متعدد، دارای ویژگیها و خواص منحصر به فرد خود میباشند، پربارترین نژادهای زرشک، نژادهایی هستند که، بیشترین میوه زرشک را، میتوان از آنها برداشت کرد، در زیر به برخی از ارقام نهال زرشک که مورد توجه باغداران جهت کاشت بوده اشاره میشود.
نهال زرشک بدون دانه: این نوع نهال زرشک به دلیل بدون دانه بودن نها،ل محصول آن توجه بسیاری از افراد را هم جهت کاشت، هم جهت خرید میوه نهال، جلب میکند؛ از نظر مشخصات ظاهری، میوه این نهال شکل بیضی دارد که از لحاظ مزه و طعم، ترش بوده و از لحاظ ترکیب رنگ، رنگی قرمز آلبالویی دارد، از زرشک بیدانه در غذاهای مختلف و پلوها استفاده میشود که همین زرشک نیز، دارای ویژگیهای منحصر به فردی، جهت درمان برخی از بیماریها است.
نهال زرشک پفکی: جزء نهالهای زرشک پرطرف دار است که در واقع این فرایند رسیدن میوه نهال زرشک پفکی، تقریباً طولانی است، رنگ میوه این نهال زرشک نیز، مانند زرشک بدون دانه، قرمز رنگ بوده و جزء ارقام صادراتی محسوب میشود. از لحاظ گل دادن، جزء درختان، دیگر گل است و با توجه به دیر گل بودن، میوه آن نیز، دیر میرسد و پس از این که، سه سال در خاک قرار گرفت، شروع به ثمر دادن میکند.
روشهای متعددی برای تکثیر نهال زرشک، وجود دارد به این صورت که، میتوان پاجوشهایی که در کنار درختچههای نهال زرشک در حال رشد هستند را از شاخه مادری جدا نموده و با استفاده از قرار دادن آن در خاک، به تکثیر مجدد از هر کدام از این پاجوشها شود. روش دیگر این است که، از هر نهال زرشک، شاخهای را جدا کرده و این شاخه را به صورت افقی در خاک بگذارید، این شاخه هنگامی که، در خاک قرار دارند، شروع به ریشه زنی میکند و بعد از گذشت دوازده ماه، با برگ از خاک سر بر میآورد.
برای این روش، باید دمای هوا و میزان سرما را در نظر گرفت؛ زیرا سرما تأثیر فوق العادهای بر روی شاخه خوابیده شده در خاک خواهد گذاشت، بنابراین، نیازمند محافظت زیاد، از شاخههای قرارداده شده بر روی زمین است روش دیگر تکثیر نهال زرشک، روش قلمه زدن هست، این روش مرسوم، که از گذشته بسیار مورد توجه قرار میگرفت، در زمستان و در ماه اسفند شروع به استفاده از این روش تکثیر میکردند زیرا در این فصل سال، ریشهها قدرت زیادی داشتند و میتوانستند میوهها و ثمره قابل توجهی در آینده بدهند، بنابراین، اقدام به کندن قلمه ازهر شاخه نهال زرشک میشد و سپس قلمهها را در خاک مناسب قرار میدادند، خاکی که سازگاری با نهال داشته باشد و بعد از آبیاری منظم و مراقبت از قلمهها منتظر رشد آنها میماندند و بعد از این که قلمهها شروع به رشد و جوانه زدن کردند، آنها را در زمین میکاشتند؛ دیگر روش تکثیر نهال زرشک روش بذر است، روشی که در آن میتوان نهال زرشک را به تعداد زیادی رساند.
برای احداث باغ زرشک باید قبل از هر کاری، زمینی که قرار است، نهال زرشک در آن کاشت و مورد بهره برداری قرار گیرد، آماده سازی شود، این آماده سازی قبل از هر چیزی، به یک بررسی نیاز دارد، به این صورت که، باید از یک کارشناس جهت بررسی خاک باغ کمک گرفت؛ برای اینکه مشخص شود، خاک باغی که قرار است در آن کار کاشت نهال زرشک صورت گیرد، دارای چه نوع بافتی است، آیا در لا به لای عناصر این خاک، ذرات رس وجود دارد یا نه، که کاملاً یک خاک لومی باید باشد.
اگر باغدار تمایل به کاشت نهال زرشک دارد، باید در جهت سبک کردن خاک اقدام کند، با توجه به این که، ریشه نهال زرشک یک ریشه عمیقی نیست و تا حدودی ریشه نهال زرشک سطحی میباشد، کار باغدار برای کار کردن روی خاک باغ، جهت کاشت نهال زرشک، تا حدودی نسبت به مابقی نهالها راحت است؛ چون سطحی از خاک، که رشد حداکثری ریشه در آن صورت گرفته را تقویت میکند و آن را به یک خاک سبک تغییر میدهد.
به علاوه سعی میکند که، با انجام دادن موارد مختلف، باعث شود، خاک زهکشی شود که آب بتواند به راحتی تردد کرده و در آن نماند، اگر آب مدت زمان زیادی در یک خاک بماند، قطعاً آن خاک را از حالت سبک خارج کرده و باعث پوسیده شدن ریشه نهال زرشک میشود؛ آن هم، با توجه به این که، این نهال ریشه کم عمقی داشته، در معرض خطر بیشتری قرار دارد.
بنابراین، بسیار ضروری است که، قبلاز احداث باغ، علاوه بر کار کردن روی خاک منطقه، باید در پی یک نهالستان معتبر و دلسوز برای خرید نهال زرشک بود، نباید به هر نهالستان و مرکزی جهت خرید نهال زرشک مراجعه کرد؛ زیرا، اگر قصد تأسیس باغ به صورت اصولی وجود داشته و تمایل به بهره برداری زیاد از میوه نهال زرشک باشد، پس باید همهچیز بر طبق اصول و قاعده و به صورت منظم صورت گیرد.
امروزه پیدا کردن نهالستان با توجه به اینکه در عصر تکنولوژی قرار داریم، کار سختی نیست، بعد از پیدا کردن نهالستان، تصمیم به خرید نهال زرشک گرفته میشود و نهالی انتخاب میشود که مرغوب و نوعی را که برای پرورش آن، تمام شرایط لازم در اختیار باغدار باشد، سپس باید هنگام کاشت در باغ به فاصله هر نهال زرشک نسبت به هم و پایهای که قرار است نهال زرشک بر آن کاشته پرداخته شود.
در مرحله بعد نهال زرشک را در گودالهای خود قرار داده و کار کاشت این نهالها را انجام میدهید و سپس آبیاری نهال زرشک آغاز میشود، براساس منطقه کاشت در کل، نهال زرشک نهال آبدوستی نیست؛ بنابراین، باید آبیاری نیز به صورت اصولی صورت گیرد؛ تمام اطلاعات لازم در ارتباط با احداث باغ زرشک از صفر تا صد را میتوانید از طریق دریافت مشاورههای رایگان برتر نهال، توسط کارشناسان خبره و تحصیل کردهای این مرکز دریافت نمایید.
امروز بیشتر از گذشته، خرید اینترنتی مرسوم شده است، به طوری که، مردم تمایل دارند در شهر و حتی خانههای خود بنشینند و بدون طی کردن مسافتی طولانی در شهرهای مختلف به پیدا کردن نهالستانهای معتبر از طریق اینترنت بپردازند؛ اما، خرید اینترنتی نهال، میتواند دارای مزایای بسیاری باشد که یکی از این مزایا، مدیریت زمان هست و باغدار به راحتی میتواند بدون صرف زمان زیادی به نهان مرغوب و باکیفیت مورد نیاز خود، دست پیدا کند؛ اما برای این که به یک راهنمای دقیق، نسبت به خرید اینترنتی دست پیدا کنید؛ میتوانید به سایتهای اینترنتی نهالستانهای معتبر، مراجعه و با بررسی هرکدام از این سایتها و با برقراری تماس با کارشناسان آن ها، جهت اطمینان بیشتر اقدام به خرید اینترنتی نمایید.
رقمهای گوناگون نهال زرشک در نهالستان برتر نهال، آماده ارسال به مشتریان و متقاضیان خرید نهال زرشک است، خدمات پس از فروش نهال توسط برتر نهال، جزء امتیازهای اساسی این مرکز قرار دارد. این نهالستان در تمام مراحل خرید نهال زرشک، کاشت نهال زرشک، داشت نهال زرشک و برداشت نهال زدشک، با باغدار همکاریهای لازم را انجام میدهد. و امکان خرید به دو طریق حضوری و غیر حضوری را برای مشتریان خود فراهم کرده است.
نظرات کابران