آبیاری درخت انجیر: صد و یک نکته ضروری درباره آبیاری

آبیاری درخت انجیر: صد و یک نکته ضروری درباره آبیاری

میوه انجیر میوه آبدار است، ولی درخت انجیر به خاطر شرایط ژنتیکی که دارد نیاز آبی کمتری داشته و کشاورزانی که ذخایر آبی مناطق آنها کم است نباید نگران آبیاری باغات انجیر باشند، آنها با پیاده کردن یک برنامه اصولی و رعایت کردن آن می‌توانند به راحتی نیاز آبی باغ انجیر را فراهم سازند.

مراقب تنش آبی درخت انجیر باشید

به همان اندازه که درخت انجیر نیاز آبی کمتری دارد، وجود کوچکترین تنش آبی در باغات انجیر باعث تاثیر منفی بر روی باردهی و کیفیت میوه تولیدی خواهد شد، رعایت نکردن فاصله زمانی بین دو آبیاری  و حجم آن تنش آبی برای درخت انجیر به همراه دارد، معمولاً باغداران موظف هستند که قبل از خرید نهال انجیر حتماً از کارشناسان نهالستان میزان آب مورد نیاز نهال را بپرسند.

چون نهال انجیر بر حسب نژاد و نوع تکثیر آن نیاز آبی متفاوتی را می‌طلبد، البته فراموش نکنید نوع اقلیم و اکوسیستم منطقه نیز تاثیر مثبتی بر روی آبیاری باغات درخت انجیر دارد، به طور معمول هر درخت انجیر در مدت آبیاری خود به ۱۵۰۰ تا ۳۵۰۰ لیتر آب احتیاج دارد، البته این زمانی است که بارش سالانه منطقه در حد استاندارد باشد، خشکسالی و گرمای بیش از حد در فصل تابستان نیاز آبی باغ انجیر را افزایش می‌دهد، نکات مهم برای آبیاری باغات انجیر به شرح زیر است:

  1. درصد رطوبت خاک درخت انجیر بین ۵۰ تا ۶۰ درصد باشد، دقت کنید که خاک انجیر مرطوب باشد، خیس غرقابی بودن خاک باعث پوسیدگی ریشه خواهد شد، برای حفظ رطوبت خاک از روش مالچ پاشی استفاده کنید.
  2. در صورت مالچ پاشی نکردن ارتفاع خشکی خاک باغ را در نظر بگیرید، معمولاً ارتفاع ۲ تا ۳ سانتی متر از سطح خاک خشک باشد، حتماً آبیاری آن را انجام دهید آبیاری که برای درختان انجیر در نظر گرفتند ماهانه دو بار است.
  3. اولین نشانه کم آبی و تشنه بودن درخت انجیر مربوط دز برگ درخت انجیر خود را نمایان می‌کند، در صورت ژولیده شدن برگ درخت و در شرایط حاد زرد شدن و ریزش بی دلیل برگ‌ها مطمئن باشید باغ شما تشنه است.
  4. ۱۵ روز مانده به برداشت میوه انجیر روتین صحیح آبیاری آن را به طور استاندارد انجام دهید، معمولاً در زمان برداشت میوه انجیر آبیاری آن را انجام قطع می‌کنند، چون جذب بیش از اندازه آب باعث حجیم شدن، آبکی شدن و ترک خوردن پوست آن خواهد شد.
  5. دستورالعمل مورد تایید آبیاری درختان باغات انجیر به این گونه است، هر ماه دوبار آبیاری عمیق آن را انجام می‌دهند در صورت گرم بودن بیش از اندازه هوا و خشک شدن سطح خاک می‌توانید در فواصل بین آبیاری از آب پاشی سطحی استفاده کنید.
  6. درصد رطوبت هوا نیز در آبیاری درخت انجیر تاثیر دارد، مناطقی با اقلیم خشک نیاز به آبیاری بیشتر و در مناطق شرجی و مرطوب درصد آبیاری کاهش پیدا می‌کند.
  7. با داران به این موضوع توجه داشته باشند، مهمترین هدف از آبیاری باغات انجیر حفظ سلامت درختان است.

آبیاری درخت انجیر

روش آبیاری درخت انجیر

کارشناسان نهالستان هنگام فروش نهال انجیر اطلاعات تخصصی و لازم در مورد آبیاری نهال انجیر در اختیار کشاورزان قرار می‌دهند، یکی از مهم از اطلاعات و آگاهی‌های لازم برای کشاورزان انتخاب بهترین روش آبیاری درخت انجیر است، برای رشد بهتر و پرسرعت درخت انجیر آبیاری تحت فشار بابلر توصیه شده است، آبیاری تحت فشار بابل به روش‌های گوناگونی انجام می‌شود، روش سازگار با باغات انجیر عبارتند از

  1. روش نشتی
  2. روش قطره‌ای

در باغ انجیر بیشتر بر روی آبیاری قطره ای تاکید می کنند، چون به راحتی می‌توان میزان قطرات آن را تحت کنترل قرار داد، در صورت لزوم می‌توان فشار قطرات را کاهش، فاصله و مدت زمان آبیاری را افزایش داد، همچنین برعکس برای آبیاری سریع  فشار و تعداد قطرات را در این روش افزایش و مدت زمان آن را کاهش داد، می‌توان از مزایای آبیاری قطره ای به موارد زیر را اشاره کرد.

  • آبیاری قطره‌ای مانع از رشد علف هرز می‌شود، در حالی که تجربه و تحقیقات انجام شده نشان داده در آبیاری سنتی حجم علف‌های هرز رشد شده بیشتر دارد.
  • در آبیاری قطره ای چون مدت زمان آبیاری طولانی است و قطرات به آرامی بر روی خاک جاری می‌شوند بنابراین رطوبت و آب به لایه های زیرین خاک نفوذ کرده و ریشه هایی که در لایه‌های زیرین هستند به خوبی سیراب می‌شوند.
  • در آبیاری قطره ای چون آب به طوقه درخت نمی‌رسد بنابراین توقه درخت انجیر از بیماری پوسیدگی در امان است.
  • آبیاری قطره‌ای مانع از انتقال عامل باکتریایی، ویروسی و قارچی از درختی به درخت دیگر می‌شود.

آبیاری درخت انجیر

نحوه کاشت درخت انجیر دیم

یکی از سوالاتی که معمولاً کشاورزان به هنگام احداث باغ تجاری انجیر از کارشناسان نهالستان می‌پرسند، نحوه کاشت درخت انجیر دیم است، کاشت دیمی درخت انجیر کاملاً وابسته به نژاد درخت انجیر، نحوه تکثیر آن، همچنین میزان بارش سالانه دارد، نهال انجیر اصلاح شده و برپایی قلمه که در نهالستان‌های معتبر مانند برتر نهال تولید و عرضه می‌شود، مقاومت بالایی در برابر خشکسالی و کم آبی داشته و باغدار می‌تواند آنها را به صورت دیمی کاشت کند.

اکر میزان بارش باران در مناطق  مناسب باشد مثلاً هر ۱۰ روز یکبار ۲ سانتی متر از سطح خاک خیس شود باغدار می‌تواند باغ انجیر را به صورت دیمی کاشت کرده و هیچ مشکلی پدید نمی‌آید، ولی در فصل تابستان حتما به خشکی هوا و خاک توجه کنید، صورت خشک بودن سطح خاک آبیاری انجام دهید.

کلام آخر

اگر هدف کشاورز و باغدار از احداث باغ انجیر رسیدن به یک درآمد ثابت و کلان است، تنها دغدغه آن نباید قیمت نهال انجیر باشد، او باید تمامی شرایط و ویژگی های درخت انجیر را مورد مطالعه قرار داده و نهالی را خریداری کند تا کاملا سازگار با منطقه داشته، همچنین نیاز آبی نهال انجیر را مورد بررسی قرار دهد تا با ذخایر آبی منطقه و بارش سالانه آن بتواند نیاز آبی باغ انجیر را برطرف سازد.

برای دریافت مشاوره تخصصی رایگان و بدون هزینه می‌توانید به سایت برتر نعال مراجعه کرده و با کارشناسان این سایت به صورت مستقیم در ارتباط باشید، آنها تمامی اطلاعات لازم در مورد نهال انجیر سازگار با مناطق شماره در اختیارتان قرار خواهند داد.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال