شیر درخت انجیر – خواص شیر درخت انجیر

شیر درخت انجیر – خواص شیر درخت انجیر

اکثر مصرف کنندگان شیر درخت انجیر را با شیره میوه انجیر اشتباه می‌گیرند، شیره میوه انجیر به صورت دستی از خود میوه انجیر به دست آمده خوراکی بوده و طعم شیرین و دلپذیری دارد؛ ولی شیر درخت انجیر ماده سفید رنگی است که از شاخه‌هایی یا برگ‌های شکسته درخت انجیر یا میوه نارس آن به دست آمده و خوراکی نیست؛ ولی به عنوان یک پماد و مرهم برای درمان انواع بیماری‌های پوستی و خارجی از آن استفاده می‌شود؛ شیر درخت انجیر چندان معروف نبوده ولی در طب سنتی جایگاه ویژه‌ای دارد، برای شناختن بهتر شیر درخت انجیر و خواص شیر درخت انجیر، همچنین شناختن شیره میوه انجیر در ادامه مقاله همراه ما باشید.

شیره درخت انجیر

خواص شیر درخت انجیر

تاریخچه استفاده از شیر درخت انجیر مربوط به مردمان کشور هندوستان است که اولین بار توانستند این ماده یا مرهم پرفایده و مفید را کشف کرده، با خواص شیر درخت انجیر آشنا شده  و از آن به عنوان یک پماد طبیعی برای درمان بسیاری از مشکلات پوستی استفاده کنند.

چون این ماده خاصیت آنتی میکروبی قوی داشته و باعث از بین بردن میکروب‌های قوی می‌شود که در بین سلول‌های پوستی لانه گزیده‌اند، برای شناختن بهتر خواص شیر درخت انجیر بهتر است با خود میوه انجیر و درخت انجیر آشنایی داشته باشید از این رو توصیه می‌کنیم جدول زیر را حتماً مطالعه کنید:

آشنایی با درخت و میوه انجیر
نام علمی Ficus carica
خانواده از گیاهان گلدار است که جزو خانواده انجیران محسوب می‌شود
کلاد در زیر مجموعه نهاندانگان و دو لپه‌ای قرار گرفته است.
راسته گل‌سرخ‌سانان
وطن اصلی نواحی مدیترانه‌ای آسیایی و اروپایی
احتیاج به گرده افشان این درخت خود سازگار است و احتیاج به گرده افشان ندارد
عمر درخت انجیر حداقل ۸۰ سال
مناطق سازگار مناطق معتدل و گرمسیری
رنگ میوه در رنگ‌های مختلف از جمله زرد بنفش و سبز
ویتامین موجود در میوه انجیر ویتامین‌های A،B1، B2
ریز مغذی های موجود در انجیر مس، پتاسیم، آهن، منگنز، منیزیم  و فسفر

بعد از شناختن درخت انجیر و خواص میوه انجیر بهتر است با شیر درخت انجیر نیز آشنا شوید؛ از خواص شیر درخت انجیر باید به وجود آنتی اکسیدان‌های فراوان اشاره کنیم، این آنتی اکسیدان‌ها باعث جوانسازی پوست شده و تمامی رادیکال‌های آزاد شده در بدن را از بین می‌برند؛ بسیاری از بیماری‌های پوستی مانند زگیل آکنه با مصرف خارجی شیر درخت انجیر درمان می‌شود.

بسیاری از لکه‌های پوستی و یا جای سوختگی که باعث اذیت بیمار می‌شود با گذراندن یک دوره مصرف شیر درخت انجیر از بین رفته و پوست آنها را صاف و جوان می‌کند؛ خاصیت ضد میکروبی شیر درخت انجیر برای درمان التهاب پوستی و زخم‌های تازه مصرف می‌شود که تاثیر زیادی دارد.

خواص شیره سفید انجیر برای پوست

زمان شیره سفید  انجیر برای پوست مفید خواهد بود که مصرف کننده آن را به طور منظم استفاده کرده و بعد از مدتی تاثیر آن را مشاهده کند، ما در ادامه هفت نمونه از خواص شیره سفید انجیر برای پوست و دیگر اعضای بدن را به شما ارائه خواهیم داد؛ البته توصیه می‌کنیم قبل از استعمال خارجی شیره سفید درخت انگور حتماً مطمئن شوید که نسبت به این ماده هیچ آلرژی و حساسیتی ندارید

  • برای از بین بردن درد گوش نوزادان: اگر شیر درخت انجیر را به همراه یک قطره روغن زیتون در گوش نوزاد بچکانید کمی درد آن را کاهش می‌دهد ولی بهتر از این کار را با احتیاط کامل انجام دهید.
  • ترک داشته پا: یکی از مشکلات پوستی برای اکثر مردم ترک پا و پینه بستن آن است یک روش کاملاً خانگی و گیاهی برای درمان ترک و پینه پا استفاده از شیر درخت انجیر است، برای این کار پوسته انجیر نارس را به همراه شیر آن به پاشنه پا مالیده و آن را ماساژ بدهید.
  • جوانسازی پوست: آنتی اکسیدان‌های موجود در شیر درخت انجیر باعث بسته شدن منافذ فاز پوست شده رنگ پوست را شفاف می‌کند و یک درخشندگی طبیعی به آن می‌بخشد.
  • درمان اگزما و پسوریازیس: اگزما و پسوریازیس جزو بیماری‌های مزمنی هستند که اگر درمان نشود باعث ریشه‌دار شدن این بیماری در نواحی مختلف بدن می‌شود، طب سنتی توصیه می‌کند برای درمان این بیماری از شیوه درخت انجیر استفاده کنید.
  • درمان زگیل و ضایعات پوستی
  • درمان شوره سر: مواد مغذی موجود نشید درخت انجیر فولیکول‌های موی سر را استحکام بخشیده نه تنها از ریزش آن جلوگیری می‌کند بلکه برای درمان شوره سر نیز مناسب است، چند قطره از شیر درخت انجیر را در ماسک مو چکانده و آن را به موهای خود بمالید.

شیره درخت انجیر

به خاطر خاصیت میکروب کشی که شیر درخت انجیر دارد از آن برای درمان بیماری بواسیر دیگر بیماری‌های پوستی استفاده می‌کنند؛ برای درمان التهاب ناشی از نیش حشرات از جمله زنبور عسل و مالاریا نیز تاثیرگذار است؛ ولی برای مصرف شیر درخت انجیر حتماً توجه و احتیاط کافی را داشته باشید مخصوصاً در قسمت‌هایی از صورت که نزدیک به لب و دهان و چشم است چون گاهاً باعث سوزش و حساسیت شدید می‌شود.

طریقه گرفتن شیره درخت انجیر

شیر درخت انجیر زمانی که میوه انجیر نارس است از درخت انجیر گرفته می‌شود این مایع سفید رنگ بوده و خاصیت درمانی زیادی دارد، طریقه گرفتن شیره درخت انجیر بسیار آسان بوده و احتیاج به روش یا فرمول خاصی ندارد؛ زمانی که میوه انجیر نارس است آن را از شاخه کنده، شیره سفید رنگی هم از انجیر و هم از شاخه به صورت قطره قطره خارج می‌شود، ظرف شیشه‌ای و استریل شده را مستقیماً زیر قطرات نگه داشته تا بدون تماس دست درون این ظرف‌ها بریزند، درب آن را محکم کرده و برای استعمال خارجی پوست از آن استفاده کنید.

انواع درخت انجیر در ایران

تنوع انجیرهای تولید شده در کشور ما بالا است، در زیر به انواع درخت انجیر در ایران اشاره می‌کنیم که پرفروش بوده و بازار صادرات آن پررونق است:

  1. نهال انجیر استهبان از معروف‌ترین برندهای انجیر در کشور ایران است که در منطقه استهبان و به صورت دیمی کاشت می‌شود، این درخت سیستم دفاعی قوی در برابر انواع بیماری‌ها مخصوصاً تنش‌های محیطی و خشکسالی دارد، نهال انجیر استهبان بر پایه قلمه تکثیر شده و حداقل ۸۰ تا ۱۰۰ سال می‌تواند باردهی اقتصادی را تجربه کند، نهال انجیر استهبان سبز رنگ بوده و میوه‌های کاملاً شیرین تولید می‌کند از این میوه برای تولید شیره انجیر نیز استفاده می‌شود.
  2. از میوه‌های انجیر درشت و گلابی شکل باید به نهال انجیر گلابی فرانسوی اشاره کرد، هر کدام از دانه‌های نهال انجیر گلابی قرمز فرانسوی ۸۰ تا ۱۳۰ گرم وزن دارد رنگ آن بنفش روشن بوده و طعم شیرینی دارد، این درخت زود بازده است و بهترین گزینه برای کاشت در مناطق گرمسیری محسوب می‌شود؛ عمر اقتصادی نهال انجیر گلابی قرمز بیشتر از ۸۰ سال تخمین زده‌اند و ارتفاع آن ۴ تا ۷ متر است.
  3. یکی از نهال‌هایی که برای مناطق معتدل مناسب است و می‌توان در حیاط منزل و ویلا باغ‌های مناطق سردسیری یک یا دو عدد از نهال انجیر را کاشت، باید به نهال انجیر گلابی زرد رنگ اشاره کنیم، این درخت در فروردین ماه گلدهی خود را آغاز کرده تا حدودی می‌تواند ارتفاعات را تحمل کند، میوه‌های درشت زرد رنگ و شیرین نهال گلابی زرد مورد توجه اکثر مصرف کنندگان قرار گرفته است، بر پایه قلمه تکثیر شده و ۸۵ سال عمر مفید و اقتصادی تجربه می‌کند.
  4. نهال انجیر عسلی میوه‌های زرد رنگ و فوق العاده شیرینی را تولید کرده و از این میوه‌ها برای تهیه شیره و انجیر خشک استفاده می‌کنند، نهال انجیر زرد یا عسلی بومی کشور ایران بوده باردهی بالایی دارد، سیستم دفاعی این درخت در برابر انواع آفت زدگی‌ها و بیماری‌های باکتریایی و عفونی بالا است.

نحوه کاشت درخت انجیر

کاشت نهال انجیر در مزرعه بعد از انتخاب نهال‌های سالم و مناسب، مراحل زیر را دارد، برای آشنایی با نحوه کاشت درخت انجیر همراه ما باشید:

  • آماده‌سازی زمین

ابتدا زمین را برای کاشت نهال انجیر آماده کنید؛ این شامل تخریب علف‌های هرز، تجمع سنگ‌ها و آماده‌سازی اصلاحی خاک می‌شود؛ برای بهره‌برداری بهینه از خاک با تغذیه مناسب خاک، بکارگیری کودهای آلی و معدنی و ایجاد تهویه و زهکشی صحیح اشاره کرد.

  • پیش‌ خرید نهال انجیر

قبل از کاشت، نهال‌ها را باید در نهالستان خریداری یا پیش‌ خرید کنید؛ بهتر است نهال‌ها جوان و سالم و بدون بیماری و آفات باشند، اولین فاکتور برای خرید نهال انجیر علاوه بر سازگار بودن آن با منطقه، خرید نهال لیبل‌دار و شناسنامه‌دار از وزارت جهاد کشاورزی است.

  • کاشت نهال در زمین

برای کاشت نهال انجیر، در زمین یک گودال کوچکی به ابعاد ۶۰ در ۶۰ را حفر کرده و نهال را در آن قرار دهید و سپس با خاک مخلوط شده با کودهای شیمیایی، کود دامی و کود برگ را درون گودال ریخته، گودال را هموار کرده و آبیاری کنید؛ با توجه به نیازهای آبی انجیر، بافت خاک مورد علاقه انجیر خاک صمغی بوده که حاوی رس و خاک مردابی است؛ خاکی با PH میانی بهتر بوده و سازگاری خوبی با انجیر دارد. به عنوان مثال PH خاک باید بین ۶ تا ۷ باشد.

شیره درخت انجیر

  • آبیاری منظم

نهال‌های انجیر باید به طور منظم آبیاری شوند، برای آبیاری صحیح نهال حتماً قبل از شروع به آبیاری خاک را چک کنید تا مطمئن باشید به اندازه کافی خشک شده باشد، در ماه‌های اول هفته‌ای دو بار نهال را آبیاری کنید؛ آبیاری باید به گونه‌ای باشد که خاک به خوبی تهویه شده و ریشه‌ها به آسانی به آب دسترسی داشته باشند.

  • مراقبت‌های نهال

در طول رشد نهال‌های انجیر، باید آن‌ها را از علف‌های هرز پاک سازی کنید و  آب و خاک خوبی را تامین کنید، نهال جوان نیاز به تغذیه‌دهی و کنترل آفات و بیماری‌ها خواهد داشت.

  • برداشت محصول

بعد از گذشت چند سال و رشد نهال‌ها، می‌توانید به برداشت محصول انجیر بپردازید؛ در این مرحله، نیاز است محصول‌دهی را با دقت بررسی کنید و زمان مناسب بین برداشت محصولات در نظر بگیرید.

زمان کاشت درخت انجیر

از آنجایی که درخت انجیر نسبت به سرما بسیار حساس است بنابراین خرید نهال انجیر و احداث باغ تجاری انجیر را در مناطق سردسیری توصیه نمی‌کنیم؛ در مناطق معتدل و مناطق گرمسیری چون زمستان منطقه چندان سرد نبوده و دمای یخبندان زیادی را تجربه نمی‌کند؛ کشاورزان می‌توانند اواسط فصل پاییز برای خرید نهال انجیر و کاشت آن در مزرعه اقدام کنند، در غیر این صورت می‌توانید اواخر فصل زمستان‌ قبل از بیدار شدن ریشه درختان از خواب زمستانی عملیات کاشت نهال انجیر را به پایان برسانید.

کلام آخر

انجیر یک میوه کاملاً مقوی است که از آن فراورده‌های مختلفی تولید می‌شود، ما در این مقاله در مورد شیر درخت انجیر یک ماده طبیعی و کاملاً ارگانیک برای درمان انواع بیماری‌های پوستی برای شما مطالبی ارائه دادیم، برای خرید نهال انجیر و آشنایی با شرایط احداث باغ آن می‌توانید به سایت تخصصی و علمی برتر نهال مراجعه کرده با کارشناسان این نهالستان به صورت مستقیم و آنلاین یا تلفنی در ارتباط باشید.

مقالات مرتبط




نظرات کابران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال