نهال انار✔️ خرید + لیست قیمت انواع نهال انار [بهار 1403]

خرید نهال انار

در گذشته کاشت میوه انار فقط در مناطق مخصوص انجام می‌شد ولی امروزه سازگاری نهال انار به اندازه‌ای افزایش پیدا کرده است که در مناطق گرمسیری، معتدل و سردسیری می‌توان باغ آن را احداث کرد، فقط کشاورزان زمان راه اندازی باغ انار باید به توصیه کارشناسان نهالستان عمل کرده و تذکر های آنها را جدی بگیرند، برای خرید نهال انار تضمینی می‌توانید خرید اینترنتی و غیر حضوری از بزرگترین نهالستان شمال غرب کشور را امتحان کنید، نهالستان‌ی که در این خطه از سرزمین ایران قرار گرفته است، انواع نهال گرمسیری و معتدل و سردسیری انار را تولید و به دست کشاورزان می‌رساند، علاوه بر کیفیت بالای نهال عرضه شده باید اشاره کنیم، این محصولات دارای کارت گارانتی دو ساله بوده کارشناسان نهالستان در هر ساعت از شبانه روز آماده ارائه خدمات و مشاوره تخصصی به صورت رایگان و بدون دریافت هزینه‌ای به باغداران عزیز هستند.

انواع نهال انار

انواع نهال انار شامل نهال انار واندرفول، نهال انار شیراز، نهال انار ساوه میکس، نهال انار سردشت، نهال انار گره بان، نهال انار بردسکن، نهال انار پوست سیاه، نهال انار سفید، نهال انار ژله‌ای، نهال انار گرین گلوب، نهال انار قندهار، نهال انار دانه سیاه و … هست
شرکت برتر نهال در ضمینه تولید تمام ارقام نهال انار فعالیت می‌کند از این رو کاشت نهال انار بر اساس تمام شرایط اقلیمی و خاکی صورت خواهد پذیرفت، برای اطلاعات بیش‌تر در ضمینه ارقام نهال‌های انار به بخش بعدی مراجعه کنید.

نمایش محصولات



سوالات متداول

پاسخ به این سوال این است که فصل مناسب کاشت نهال انار، نه پاییز است نه زمستان! با توجه به این نکته که اکثر نهال‌های انار نسبت به سرمای زمستان و بهار مقاوم نیستند و نمی‌توان آنها را در مناطق سردسیری کشت کرد، بهتر است این گونه را در ابتدای فصل بهار یا اندکی قبل از فصل بهار در انتهای فصل زمستان در خاک قرار داد که تا فرارسیدن زمان گلدهی این نهال از برودت هوا تا حد بسیار زیادی کاسته شده باشد و آسیبی متوجه نهال جوان نباشد.

در صورتی که شما برای خرید ارقام مختلف نهال انار به صورت حضوری یا آنلاین یه نهالستاتی معتبر مراجعه کرده باشید می‌توانید از خدمات پس از فروش این گونه نهالستان‌ها بهره گیری کنید. خدمات پس از فروش نهالستان برتر نهال عبارتند از: پاسخگویی ۲۴ ساعته کارشناسان و مشاورن مجرب و متخصص، ارائه فاکتور و برگه ضمانت بازگشت کالا، ارسال رایگان نهال‌های خریداری شده به شهرهای دیگر بدون هیچ گونه آسیبی، راهنمایی احداث باغ انار و….

از آن جایی که فصل مناسب کاشت نهال انار، فصل بهار می‌باشد بهتر است در ابتدا باغدار تمامی شرایط کاشت نهال اعم از طراحی نقشه کاشت، تعیین فواصل مناسب، حفرد چالکود، غنی سازی خاک، تعیین نوع آبیاری و فراهم کردن مقدمات آن و… را مهیا کند و سپس درخواست انتقال نهال از پیش خریداری شده در انتها فصل تابستان را از نهالستان به باغ خود ثبت کند.

نحوه ارسال نهال‌های مختلف از نهالستان‌های مختلف فرق می‌کند و هر مجموعه شیوه ارسال خود را دارد اما رایج‌ترین و مناسب‌ترین شیوه ارسال آن است که نهال خریداری شده را به صورت گونی یا نایلون پیچ ( به دلیل محافظت از نهال و ریشه آن در برابر آسیب‌ها و صدمات فیزیکی احتمالی) از طریق پایانه‌های اتوبوس رانی میان شهری ارسال می‌کنند. مجموعه برتر نهال نیز همین شیوه را برای ارسال محصولات خود پیش گرفته و کمتر از ۷۲ ساعت پس از ثبت سفارش خود می‌توانید آن را درب منزل خود تحویل بگیرید.

در صورتی که قصد دارید نهال انار را به صورت آنلاین خریداری نمایید بهتر است وارد سایت برتر نهال شده و پس از مطالعع اطلاعات کافی در خصوص نهال انار و انتخاب گونه سازگار انار با منطقه خود بر روی ثبت سفلرش کلیک کرده و ادامه مراحل را تا ثبت نهایی سفارش و همچنین ثبت پیش فاکتور انجام دهید.

هرچه نهال جوان تر و کم سن تر باشد بازدهی بالاتری برای باغدار خواهد داشت زیرا نهال جوان و سرحال که در عین حال سالم هم باشد؛ می‌تواند عمر اقتصادی و بازدهی بالایی برای باغدار داشته باشد که از این طریق به کسب سود بیشتر بپردازد. سن تخمینی نهال را می‌توان از روی وضعیت و رنگ ریشه‌ها و همچنین قطر تنه و ساقه به صورت حدودی تشخیص داد. ارقام‌ مختلف نهال انار یک ساله و دوساله مناسب‌ترین گونه‌ها برای کاشت می‌باشند.

راه دومی که برای سفارش نهال انار از مجموعه برتر نهال وجود دارد، مراجعه حضوری به نهالستان است که از طریق شماره‌های درج شده در سایت می‌توانید اقدام کنید و یا از طریق آدرس درج شده به محل مراجعه کرده تا خریدی مقرون به صرفه را تجربه کنید.

بهترین و پر فروش‌ترین نهال انار، نهالی است که کاملا سالم و عاری از هر گونه بیماری و آفت باشد و علاوه بر آن میوه‌هایی قرمز رنگ و دانه درشت با طعم ملس تولید کند؛ زیرا اغلب مردم برای مصارف شخصی و تازه خوری به دنبال اناری با همچین ویژگی‌هایی هستند. ارقام نهال انار پر بازده و زودرس نیز بسیار پرطرفدار هستند و بیشتر باغدار به دنبال خرید این گونه‌ها از نهال فروشی می‌باشند.

نهال انار رو بیشتر بشناسید

از جمله میوه‌های خاطره انگیز پاییزه که اکثرا در شب‌های طولانی پاییز و زمستان در کنار خانواده صرف می‌شود، انار است، این میوه از تیره Punicaceae می‌باشد و بسته به نوع نژاد نهال ممکن است خاردار یا حتی بدون خار باشند.

اگر تا کنون نهال انار را از نزدیک مشاهده کرده باشید، شاخه‌های کوتاه این نهال را که میخچه نام دارد، دیده اید، این شاخه‌های کوتاه ممکن است در طول سال بیش از ۳ برابر گلدهی کنند و هر بار گل‌های قرمز رنگ زنگوله‌ای شکل با قطر میانگین ۳ سانتی متر تولید می‌کنند، جالب است بدانید که همه‌ی این گل‌ها بارور و ثمری نیستند و برخی از آن‌ها کاذب هستند به گونه‌ای که تحت عنوان گل‌های علفی یا نازا شناخته می‌شوند.

گل‌های انار ممکن است در سه حالت رویش یابند؛ یا این که کاملا سالم و بارور هستند که میوه‌هایی مرغوب تولید خواهند کرد یا نازا خواهند بود و با کوچک‌ترین وزش بادی خواهند ریخت و یا این که گل‌های حد وسطی هستند و در صورت تبدیل به میوه، میوه‌هایی نامرغوب تولید خواهند کرد، نهال انار از جمله ارقام نهال میوه است که سازگاری بالایی با اقلیم آب و هوایی گرمسیری و شرایط کم آبی یافته است؛ البته برخی گونه‌ها نیز وجود دارند که مناسب کاشت در مناطق سردسیری باشند اما توان تحمل دمای کمتر از منفی ۵ درجه سانتی گراد در زمستان‌های سرد را نخواهند داشت.

پس کاشت نهال انار در مناطق سردسیری توصیه نمی‌شود زیرا توجیه اقتصادی مطلوبی برای باغدار نخواهد داشت، به صورت کلی می‌توان گفت که نهال انار در ایران رشد و بازدهی بسیار خوبی دارد و با احداث باغ انار می‌توان به کسب سود خوبی دست یافت.

قیمت نهال انار بر چه اساسی تعیین می‌شود

اگر تا کنون برای خرید ارقام مختلف نهال انار به نهالستان‌های شهر خود مراجعه کرده باشید متوجه قیمت‌های نوسانی این محصول شده اید؛ به گونه‌ای که هر مرکز فروش نهال انار را با قیمت دلخواه و تعیین شده با تشخیص خودش به فروش می‌رساند، به راستی علت این تفاوت قیمت برای چیست و چه عواملی در این مورد تاثیر گذار است؟ قیمت مصوب نهال انار سالانه توسط سازمان جهاد کشاورزی اعلام می‌شود البته باید بدانید که این نرخ برای همه ارقام نهال یکسان نخواهد بود و به عوامل بیشماری بستگی دارد که در ادامه به شرح آن‌ها خواهیم پرداخت.

تمامی نهالستان‌های معتبری که تحت نظر جهاد کشاورزی فعالیت می‌کنند نرخ محصولات خود را طبق همین مصوبه سالانه اجرایی می‌کنند؛ پس توصیه می‌کنیم که برای خرید نهال انار حتما به مراکز فروش معتبری که تحت نظر این نهاد فعالیت می‌کنند بروید تا علاوه بر این که ارقام مختلف نهال انار را با قیمتی مناسب خریداری می‌کنید، از کیفیت و سالم بودن محصول نیز اطمینان خاطر دارید.

وجود برخی افراد دلال و واسطه گر نیز در این میان سبب افزایش قیمت نهال انار خواهد شد، اما با خرید مستقیم نهال از نهالستانی معتبر شما به حذف این واسطه‌ها کمک شایانی خواهید کرد، سالم و شناسنامه دار بودن نهال انار نیز از جمله مواردی است که تاثیر بسیار زیادی در تعیین قیمت این میوه دارد.

در صورتی قیمت نهالی را پایین تر از حد معمول و عرف بازار یافتید، ریسک نکنید زیرا ممکن است در قسمت‌هایی از نهال همچون ریشه یا ساقه و … لهیدگی یا خرابی داشته باشد و یا حتی نهال سالم نباشد و دچار انواع آفات و بیماری‌ها باشد، در این صورت ممکن است شما با خرید این نهال سرمایه خود را از دست خواهید داد.

عامل دیگر تعیین قیمت نهال انار سازگاری و بازدهی برخی گونه‌ها می‌باشد؛ به گونه‌ای که این ارقام نسبت به سایر ارقام نهال انار، قیمت بالاتری خواهند داشت. کمیاب بودن و وارداتی بودن نهال نیز از جمله عواملی است که سبب ایجاد اختلاف قیمت میان نهال‌های انار خواهد شد.

چرا باید نهال انار کاشت کرد

اگر شما جز آن دسته باغدارانی هستید که هنوز برای احداث باغ انار و آغاز این کسب و کار پر سود و البته سهل شک دارید، توصیه می‌کنیم ادامه مقاله را تا انتها مطالعه کنید، انار میوه‌ای است از لحاظ تجاری در جایگاه بسیار بالایی قرار دارد و علاوه بر این که در بازار داخلی طرفداران بسیاری دارد، در بازار‌های کشور‌های خارجی نیز متقاضیان خاص خودش را دارد و با صادرات ارقام با کیفیت و بسته بندی شده آن می‌توان به کسب درآمد پرداخت.

جالب است بدانید که از انار تنها به عنوان میوه در تازه خوری استفاده نمی‌شود؛ بلکه در تهیه رب انار، سس انار، لواشک، آب انار و دسر و ژله و … به کار گرفته می‌شود که هر یک از این مصارف گفته شده برای خود بازاری دارد که یک سری افراد به این واسطه در این بازار مشغول کار خواهند شد، پس پرورش نهال انار و احداث باغات آن کاری دو سر سود خواهد بود.

در ادامه می‌توان این نکته را هم اضافه کرد که نهال انار غالبا در مناطق خشک و گرمسیری که سایر ارقام دیگر قابلیت رشد ندارند، قابلیت رشد دارد و باعث گسترش پوشش گیاهی مناطق گرم و خشک می‌شود.

نکات خرید نهال انار

نکاتی که در هنگام خرید نهال باید به آن‌ها توجه کنید در دو تقسیم بندی کلی جای می‌گیرند که در ادامه به تفصیل به هر یک خواهیم پرداخت، برای مثال دقت داشته باشید که در خصوص نهال فروشی تحقیق و بررسی کنید و سپس بهترین گزینه را انتخاب کرده و برای خرید به صورت حضوری یا اینترنتی مراجعه کنید.

اگر در شهر خود نهالستان معتبر نیافتید نگران نباشید؛ چرا که شما می‌توانید با یافتن نهالستان معتبر در شهر‌های اطراف دور و نزدیک خود، نهال انار مد نظرتان را خریداری نمایید، فقط در این نوع خرید نهال انار دقت کنید که نهال خریداری شده گواهی نامه سلامت و قرنطینه حفظ نباتات از جهاد کشاورزی داشته باشند؛ در غیر این صورت ممکن است شما با خرید نهال بیمار و آفت زده نه تنها به باغ بلکه به سرمایه خود آسیب جدی بزنید.

دقت داشته باشید که قبل از مراجعه به نهالستان، نقشه باغ خود را طراحی کرده باشید تا در آن فواصل مورد نیاز درختان و نحوه چینش و فرم کاشت آن‌ها را مشخص کنید. شاید برایتان این سوال ایجاد شود که این کار چه اهمیتی دارد؟ در پاسخ به این سوال می‌توان گفت که با این کار می‌توانید تعداد نهال انار مورد نیاز و همچنین تعداد رقم گرده افشان (در صورت لزوم ) را با توجه به متراژ باغ خود تعیین کنید.

اگر در این کار تخصص کافی ندارید می‌توانید از کارشناسان برتر نهال در این خصوص راهنمایی‌های لازم را دریافت نمایید. دقت کنید که امروزه با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی، برترین و پار بازده‌ترین نهال‌ها، نهال‌های اصلاح شده هستند، در هنگام خرید از فروشنده در خواست نهال اصلاح شده کنید و به شکل ظاهری آن دقت فراوانی نمایید؛ چرا که فاصله نقطه پیوند از طوقه نهال نباید بیش تر از ۲۰ سانتی متر و همچنین کمتر از ۱۵ سانتی متر باشد و یا در برخی نقاط برآمدگی نداشته باشد. پس از در نظر گرفتن این نکات ساده اما مهم می‌پردازیم به نکات اصلی در هنگام خرید نهال انار که عبارتند از :

  • ارتفاع از دریا

    می‌دانیم که ارقام مختلف نهال انار در سخت‌ترین شرایط محیطی از جمله شرایط کم آبی، خاک نامطلوب و زهکشی نشده و با حتی خاک شور،گرمای شدید هوا و وزش بادهای موسمی شرقی مقاومت بسیار بالایی را از خود نشان می‌دهد و همچنان به رشد خود ادامه می‌دهد، جالب است بدانید با وجود رشد و پرورش نهال انار در این شرایط، از سطح کیفی و کمی محصولات باغ کاسته می‌شود.

    پس باید دقت کنیم که چه شرایط محیطی برای رشد نهال بهتر است. طبق گفته‌های کارشناسان و متخصصان کشاورزی، رشد نهال انار غالبا در اقلیم‌های آب و هوایی گرمسیری و نیمه گرمسیری مطلوب تر خواهد بود. میزان ارتفاع از سطح دریا برای برخی گونه‌های بسیار مقاوم تاثیری نخواهد داشت و آن‌ها همچنان به رشد خود ادامه می‌دهند اما برای نهال بهتر است مناطقی را انتخاب کنیم که از سطح دریا تا حداکثر ۱۰۰۰ متر ارتفاع داشته باشند، زیرا شرایط آب و هوایی در این ارتفاع با شرایط آب و هوایی مناسب رشد نهال انار که در بالا گفته شد تا حد بسیار زیادی شباهت دارد.

  • نوسانات دمایی

    اگر به صورت کلی بخواهیم تعریفی جامع از نوسانات دمایی مورد نیاز برای ارقام متنوع و سازگار نهال انار بیان کنیم، می‌توانیم این گونه بگوییم که حداکثر و حداقل دمای مورد نیاز برای رشد انار چه میزان است؟ در واقع باید گفت که چه مناطقی آب و هوای مطلوب برای رشد نهال را دارند؟ با توجه به این نکته که نهال انار بسیار گرما دوست و آفتاب دوست است باید آن را برای اقلیم‌هایی خریداری کرد که تابستان‌هایی با گرمای ملایم و نور آفتاب حداکثری باشند.

    دقت داشته باشید که این که ما گفتیم نهال انار آفتاب دوست است، به این معنا نیست که آن را در مناطقی که نور شدید خورشید وجود دارد باید کاشت زیرا گرمای بیش از حد و نور مستقیم و شدید خورشید، باعث می‌شود تا راندمان محصول کاهش چشمگیری داشته باشد و یا اینکه میوه‌ها یا خشک شوند و یا بسوزند.

    یکی از راهکار‌های مطمئن و تاثیر گذار در بهبود عملکرد نهال انار در نوسانات دمایی سالیانه، تامین نیاز سرمایی این نهال است که باید در هر سال در فصل زمستان حداکثر تا ۴۰۰ ساعت در دمای منفی ۷ درجه سانتی گراد قرار بگیرد تا در برابر این نوسانات مقاوم سازی شود، با این حال نهال انار از جمله گونه‌هایی است که نسبت به سرمای بهاره مقاوم نخواهد شد و در صورت بروز این سرما در فصل بهار با ریزش شدید گل‌های قرمز درخت انار مواجه خواهیم بود و این امر سبب کاهش سطح کیفی و حتی کمی محصولات خواهد شد.

    برای این که بتوانیم نهال انار را به خوبی به بار بنشانیم باید آن را در مناطقی با حداقل دمای منفی ۱۰ درجه سانتی گراد و حداکثر دمای ۴۰ درجه سانتی گراد قرار دهیم.

  • میزان بارش

    با توجه به این نکته که نهال انار نسب به شرایط کم آبی از مقاومت بسیار بالایی برخوردار است، برخی افراد توصیه می‌کنند که انار را به روش کشت دیم بکارید اما بهتر است بدانید که همین میزان کم آبیاری نهال انار به فواصل بسیار منظمی نیاز دارد که باید حتما رعایت شود تا بازدهی محصول بسیار خوبی داشته باشد.

    پس کشت دیم این نهال کار درستی نخواهد بود زیرا فواصل بارندگی در مناطق مختلف کشور یکسان نخواهد بود و نمی‌توان برنامه ریزی دقیقی در این باره داشت. میزان بارش برای آبیاری نهال انار، بیش از ۳۵۰ میلی متر خواهد بود‌، در خصوص آبیاری نهال انار و روش‌های مناسب آن در همین مقاله به تفصیل سخن خواهیم گفت.

  • بافت خاک

    هر گونه نهال برای این که رشد و بازدهی بیشتری داشته باشد باید در خاکی با بافت مناسب و مطلوب قرار گرفته شود؛ به همین علت توصیه می‌شود که نهال انار را در خاک‌هایی با بافت رسی، میزان هدایت الکتریکی ۲ دسی متر بر ثانیه و همچنین خاک‌هایی که میزان شوری متوسطی دارند کشت کنید.

    البته میزان هدایت الکتریکی خاک بستگی به نوع و جنس خاک دارد برای مثال خاک‌های لومی و شنی هدایت الکتریکی ۱ دسی متر بر ثانیه دارند، میزان هدایت الکتریکی یک خاک تاثیر بسیار زیادی در رشد بیشتر و دریافت حداکثر محصول دارد، میزان خشکی و شوری خاک مطلوب و سازگار با نهال انار، باید حد متوسطی داشته باشد زیرا این گونه تا حدی مقاوم سازی شده است، دقت داشته باشید که سالیانه باید قبل از کاشت نهال، خاک را به صورت کامل زهکشی و شخم زنی کنید.

بهترین نهالستان انار چه ویژگی‌هایی دارد

در صورتی که قصد دارید بهترین نهالستان انار را در شهر خود و یا شهر‌های دیگر شناسایی کنید، بهتر است به فاکتور‌های اساسی که در زیر گفته می‌شود توجه بسیاری بنمایید، دقت کنید که به نهالستانی مراجعه کنید که اول از همه تحت نظر جهاد کشاورزی فعالیت می‌کند و در این زمینه سابقه و شهرت دارد.

سلامت نهال‌های این نهالستان با وجود شناسنامه و گواهی سلامت مشخص می‌شوند، پس بهتر است توجه کنید که نهال‌ها گواهی سلامت داشته باشند‌، نژاد نهال نیز یکی از عوامل بسیار مهم در میزان باردهی و عملکرد نهال انار است، پس دقت داشته باشید که نهالستان مورد نظر شما نهال‌های مرغوب و سازگار با همان منطقه را داشته باشد.

بهره گیری از نوین‌ترین متد روز در علم کشاورزی، بهره گیری از مجهز‌ترین دستگاه‌ها و ابزار آلات کشاورزی و همچنین به کار گیری کارشناسان، متخصصان و مشاوران مجرب و کاردان در این حیطه از جمله فاکتور‌های اساسی بهترین نهالستان است که یک مجموعه برای بهبود عملکرد خود می‌تواند از آنها بهره بگیرد.

در واقع بهتر است بگوییم که بهترین نهالستان انار، نهالستانی است که در هنگام مراجعه مشتری در جهت خرید نهال انار، او را به درستی راهنمایی کرده و پس از ارائه مشاوره تخصصی در زمینه کاشت و احداث باغ انار، به او سازگارترین نهال انار و پر بازده‌ترین نوع گونه را به فروش برساند.

علت قیمت‌های متفاوت نهال انار در بین نهالستان‌ها چیست

در خصوص دلایل اصلی و مهم تفاوت قیمت نهال در شهر‌های مختلف به تفصیل صحبت کردیم اما چرا نهال انار در نهالستان‌های مختلف با قیمت‌های مختلفی عرضه می‌شود؟ در این باره می‌توانیم بگوییم که دلیل مشخصی برای این امر وجود ندارد اما به صورت قطع یک دلیل موجه و قابل قبول وجود خواهد داشت و آن هم این است که نهال‌های شناسنامه یا لیبل دار که در برخی نهالستان‌ها موجود هستند، قیمت بسیار بیشتری نسبت به همان گونه نهال اما بدون شناسنامه و لیبل، دارند.

شاید برایتان این سوال ایجاد شود که شناسنامه یا لیبل نهال چیست و چرا باعث ایجاد افزایش قیمت نهال می‌شود؟ شناسنامه یک نهال در واقع مانند همان کارت سلامت می‌ماند که نهال از همه لحاظ سالم است و در برابر آفات و بیماری‌های رایجی که ممکن است آن را تهدید کنند، بسیار مقاوم خواهد بود.

این نماد را نهالستان‌های معتبر و رسمی از جهاد کشاورزی دریافت می‌کنند و به نهال سالم می‌چسبانند تا مشتری سالم و با کیفیت بودن نهال را تشخیص دهد. برخی نهالستان‌های غیر معتبر پس از دریافت این نشان از جهاد کشاورزی آن را بر روی تمامی نهال‌های خود اعم از سالم و بیمار می‌چسبانند و مشتری از همه جا بی خبر نیز با گمان سالم بودن نهال، آن را خریداری کرده و در باغ خود می‌کارد، غافل از این که گونه خریداری شده سالم نیست و باعث وارد شدن خسارات شدید به باغدار خواهد شد.

خرید نهال انار برای چه استان‌هایی پر سود است

با توجه به شرایط و نیازهایی که برای ارقام ‌مختلف نهال انار گفته شد می‌توانیم بگوییم که این نوع نهال میوه را بهتر است در استان‌هایی با اقلیم گرم و خشک که در مناطق مرکزی و حومه کشور واقع شده‌اند و از لحاظ شرایط سازگاری زیادی با نیاز‌های نهال انار دارند، کاشت.

استان‌هایی همچون قم، مرکزی ( ساوه)، اصفهان، فارس، ایلام و…. از جمله استان‌هایی هستند که از لحاظ محیطی پتانسیل بالایی برای کاشت نهال انار در واریته‌های مختلف دارند و با احداث این باغات در حداقل زمان به حداکثر میزان سود خواهند رسید؛ زیرا میوه پر خاصیت انار تنها به عنوان تازه خوری مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و در تهیه بسیاری از خوراکی‌ها و مواد اولیه آشپزی نیز به کار گرفته می‌شود، به همین دلیل پرورش انار در این استان‌ها دارای سود قطعی و بدون ریسکی خواهد بود.

برخی از شهرها هم در ضمینه کاشت نهال معروف هستند، از جمله شیراز به طوری که انار شیراز در ایران زبان زد خاص و عام هست یا انار ساوه میکس، انار سردشت و انار گره‌بان

بهترین زمان خرید نهال انار چه زمانی است

با توجه به شرایط و نیازهایی که برای ارقام ‌مختلف نهال انار گفته شد می‌توانیم بگوییم که این نوع نهال میوه را بهتر است در استان‌هایی با اقلیم گرم و خشک که در مناطق مرکزی و حومه کشور واقع شده‌اند و از لحاظ شرایط سازگاری زیادی با نیاز‌های نهال انار دارند، کاشت.

استان‌هایی همچون قم، مرکزی ( ساوه)، اصفهان، فارس، ایلام و…. از جمله استان‌هایی هستند که از لحاظ محیطی پتانسیل بالایی برای کاشت نهال انار در واریته‌های مختلف دارند و با احداث این باغات در حداقل زمان به حداکثر میزان سود خواهند رسید؛ زیرا میوه پر خاصیت انار تنها به عنوان تازه خوری مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و در تهیه بسیاری از خوراکی‌ها و مواد اولیه آشپزی نیز به کار گرفته می‌شود، به همین دلیل پرورش انار در این استان‌ها دارای سود قطعی و بدون ریسکی خواهد بود.

برخی از شهرها هم در ضمینه کاشت نهال معروف هستند، از جمله شیراز به طوری که انار شیراز در ایران زبان زد خاص و عام هست یا انار ساوه میکس، انار سردشت و انار گره‌بان

پربارترین نژاد انار کدام است

اگر عوامل موثر بر باردهی که می تواند منجر به کاهش باردهی شود را نادیده بگیریم و زمینه ژنتیکی درختان انار را مبنای پربارده بودن آن در نظر بگیریم ارقام پربار از قرار زیر است:

نهال انار ساوه  ۴۵ الی ۵۰ تن در هکتار
نهال انار سردشت ۵۰ تا ۵۵ تن در هکتار
نهال انار واندرفول ۸۰ تن در هکتار
نهال انار سیاه شیراز ۶۰ تا ۷۰ تن در هکتار
نهال انار بردسکن ۵۰ تن در هکتار
نهال انار سفید ۴۵ تا ۵۰ تن در هکتار

کاشت، داشت و برداشت نهال انار

طبیعی است که قبل از این باغدار برای خرید ارقام نهال سازگار با منطقه خود به نهالستان معتبر مراجعه کند، در ابتدا به شناسایی ویژگی‌ها و نیاز‌های خاک منطقه خود بپردازد تا بتواند نهالی مقاوم و سازگار را برای آن منطقه خریداری نماید؛ به همین منظور کافیست در اصطلاح رایج مشتی از خاک را به ازمایشگاه ببرد تا بتواند به صورت دقیق و جزیی به شناسایی ویژگی‌ها و همچنین عناصر موجود در خاک و نیازهای آن بپردازد.

اصولا احداث یک باغ سه مرحله‌ی کلی آسان اما بسیار مهم دارد که هر یک از این سه مرحله کلی به مراحل جزیی‌تری تقسیم‌بندی می‌شوند، برای مثال: مرحله کاشت خود به مراحل اصول کاشت، خرید نهال، شناسایی خاک منطقه، آماده سازی باغ و… تبدیل می‌شود.

مرحله‌ی بعدی هم مرحله‌ی داشت هست که شامل مجموعه اقدامات مهم در راستای رسیدگی به نهال کاشته شده و بر طرف کردن نیازهای آن می‌شود تا زمان رسیدن به بلوع و بازدهی محصول.

مرحله‌ی آخر نیز که در انتها به شرح کامل آن خواهیم پرداخت مرحله‌ی برداشت محصول است که در رابطه با نحوه چینش محصول، زمان چیدن محصولات، میزان باردهی هر نهال، بسته بندی و…. صحبت می‌کند.

اصول کاشت نهال انار

در صورتی که تمامی نکات اولیه در هنگام خرید نهال انار سازگار را مطالعه کردید و حال به مرحله کاشت رسیده اید توصیه می‌کنیم تا این قسمت را نیز به صورت دقیق مطالعه نمایید و طبق اصول گفته شده با برتر نهال گام به گام پیش روید.

در هنگام کاشت نهال باید مواردی را رعایت کنید تا به موفقیت برسید؛ در ادامه به ترتیب به شرح تمامی مراحل در کاشت نهال انار خواهیم پرداخت، چنانچه احساس می‌کنید برای این کار تبحر و تخصص کافی ندارید، می‌توانید از کارشناسان ما کمک بخواهید.

هدف از این کار شناسایی دقیق بافت و جنس خاک و میزان عناصر موجود در آن است که توسط آزمایشگاه‌های معتبر و مجهز صورت می‌گیرد تا در انتها منتهی شود به رفع کمبود‌های خاک و کشف شیوه‌های جدید و مدرن در امر باغداری و پرورش نهال.‌

شاید برخی باغداران گمان کنند که این کار از مراحل بیهوده و اضافی در امر باغداری است و نمی‌توان به نتایج ان استناد قدی و دقیقی کرد و البته بر خلاف گمان و باور افراد این کار هزینه گزاف و بیهوده‌ای نخواهد داشت بلکه به کسب سود بیشتر شما خواهد انجامید؛ زیرا به کمک آن می‌توان از نیاز‌های خاک مطلع شد و رسیدگی جامع و اصولی تری نسبت به آن داشت.

در مرحله آماده سازی باغ برای کاشت نهال با توجه به نوع خاک می‌توانیم از ابزار‌های مختلفی برای شخم زنی و زهکشی خاک استفاده کنیم و معمولا خاک را با هدف ایجاد شرایط مناسب برای رشد ریشه‌ها تا عمق یک متری حفر می‌کنند تا لایه‌های سخت از بین بروند مانعی برای گسترش ریشه‌ها در زیر خاک وجود نداشته باشد و سپس در مرحله بعد باید چاله‌هایی با عمق حداکثر نیم متر (متناسب با ریشه نهال) حفر کرد که این میزان بسته به نوع نهال تفاوت خواهد داشت و تحت عنوان چالکود برای کاشت نهال مهیا کرد.

بر خلاف تصور برخی افراد که گفته می‌شود در هنگام کاشت نهال انار تنها کافیست گودال‌هایی را حفر کرد و نهال را درون آن کاشت، باید گفت که عمق و پهنای این گودال‌ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

برای هر گونه نهال این عمق و پهنا متفاوت خواهد بود و این مسئله تماما بستگی دارد به عواملی همچون: سن نهال، وضعیت ریشه نهال، اندازه نهال، نوع نژاد و گونه نهال و همچنین جنس و بافت خاک منطقه.

دقت داشته باشید که در هنگام خرید نهال به تمامی این عوامل دقت کافی کنید و اطلاعاتی از این قبیل را از فروشنده نهال دریافت کنید تا برای تعیین عمق و پهنای گودال به درستی تصمیم بگیرید.

برای نهال انار بهتر است گودال‌هایی به عمق ۷۰ سانتی متر و پهنای بیش از سه برابر پهنای ریشه حفر کنید‌، جالب است بدانید که این میزان عمق گفته شده فقط فضایی برای کاشت نهال نیست و در بسیاری از موارد حدود یک سوم این عمق به وسیله کود‌های پوسیده دامی و مواد آلی و معدنی مورد نیاز خاک برای غنی سازی بیشتر، پر می‌شود‌ و سپس بر روی آن نهال انار کاشته شده و در اطراف با خاک مطلوب و سازگار با ویژگی‌های نهال پر می‌شود‌ در انتهای کار بهتر است به کمک بیل یا پا چندین ضربه محکم اطراف خاک نهال کاشته شده بزنید تا فضاهای خالی و منافذ خاک تماما بسته شود.

از جمله مهم‌ترین عوامل تاثیر گذار در رشد نهال انار می‌توان به فواصل کاشت این میوه اشاره کرد که قبل از خرید نهال باید در نقشه‌های از پیش تعیین شده‌ای طراحی شده باشد و در زمان معیین و مناسب که به حفر چالکود اقدام می‌کنیم، پیاده سازی شود.

رایج‌ترین مدلی که برای نقشه باغ انار در نظر گرفته می‌شود، حالت مربع شکل ۴*۴ است که در آن هر نهال انار در اراضی بدون شیب می‌تواند در فاصله ۵ متری از نهال دیگر قرار بگیرد، این میزان را با توجه به ریشه بلند نهال انار که در کهنسالی به ۵ متر خواهد رسید، تعیین کرده‌ایم و با این روش گفته شده می‌توان در هر هکتار اراضی مطلوب میانگین ۶۰۰ اصله نهال را کاشت؛ در واقع فواصل کاشت نهال نیز از جمله عواملی که در میزان بازدهی و سود آوری موثر هستند، خواهد بود.

در آخرین مرحله از مراحل آماده‌سازی باغ برای کاشت نهال می‌رسیم به مرحله‌ی خرید ارقام نهال سازگار با شرایط اقلیمی منطقه، به گونه‌ای که در این مرحله باغدار باید پس از سنجش و آگاهی از منابع موجود به دنبال سازگارترین و پر بازده‌ترین گونه نهال انار از میان ارقام موجود باشد تا در نهایت آن را یافت کند.

در ابتدا به میزان ارتفاع منطقه خود از سطح دریا توجه کنید زیرا این عامل تعیین کننده شرایط جوی و پوشش گیاهی آن منطقه خواهد بود‌، میزان مقاومت نهال انار را در منطقه خود با توجه به منابع آبی و خاکی تعیبن کنید؛ یعنی اگر خاک منطقه شور یا نیمه شور است و یا منابع آبی کم و محدود است، گونه‌ای را انتخاب کنید که بتواند رشد خود را با چنین شرایطی وفق دهد.

نکات داشت نهال انار

یک مرحله مانده به برداشت محصول، مرحله داشت نام گذاری شده است که اگر به خوبی صورت گیرد به مرحله برداشت محصول با کیفیت و مرغوب خواهیم رسید؛ در غیر این صورت به مرحله برداشت نمی‌رسیم زیرا این مرحله شامل تمامی مراقبت‌های لازم برای رساندن نهال به محصول دهی است و باید به خوبی انجام شود.

هرس کردن در تمامی سال‌های عمر نهال، سمپاشی و کوددهی، آبیاری و زهکشی دائمی خاک و… از جمله مراقبت‌های ویژه برای نهال به شمار می‌رود.

هرس کردن نهال انار

بر خلاف برخی ارقام نهال میوه که نیاز چندانی به هرس کردن ندارند، نهال انار را باید هرسال به صورت منظم با بهره گیری از روش‌های اصولی هرس کنیم تا باردهی داشته باشد زیرا اصلی‌ترین روش تکثیر نهال انار استفاده از پاجوش و قلمه است و در این میان از سومین سال کاشت نهال در اطراف آن پا جوش‌های زیادی دیده می‌شود که برخی اضافه به نظر می‌رسند که باید حذف شوند.

هر چه سن نهال افزایش یابد رشد پاجوش‌ها کاهش چشمگیری خواهد داشت به گونه‌ای که در سال چهارم تنها کافیست نهال را تا ۱ متر هرس کنیم. شاید این سوال برایتان ایجاد شود که هدف اصلی از هرس کردن درختان انار چیست؟ معمولا باغداران نهال انار را تا حداکثر ارتفاع ۳ متری از سطح زمین نگه می‌دارند تا علاوه بر این که در هزینه‌های گزاف باغداری صرفه جویی شود؛ برداشت محصول نیز آسان تر باشد، البته این موضوع در رابطه با بحث سایه گیری و ممانعت از سوختگی نهال در برابر تابش بیش از حد نهال نیز بی ربط نخواهد بود و با توجه به اینکه هرس نهال انار بسیار با اهمیت است و در چند روش فرم دهی تنه، شکل متقارن ستاره و ‌.. انجام می‌شود تا اسکلت درخت در سال ششم شکل نهایی بگیرد، بهتر است توسط افراد متخصص انجام شود.

آبیاری نهال انار

تقریبا در اکثر قسمت‌های مقاله به مبحث مقاومت بالای نهال انار در برابر خشکی و کم آبی صحبت کردیم؛ در این قسمت قصد داریم به نحوه صحیح آبیاری نهال انار  و همچنین مدت زمان و فواصل لازم برای این امر صحبت کنیم.

تعیین فواصل آبیاری برای نهال انار بستگی به بافت و جنس خاک آن دارد؛ برای مثال برای خاک‌های سبک بهتر است فواصل را کمتر و هفتگی در نظر بگیرید اما در خاک‌های سنگین می‌توانید این پروسه را هر ۱۰ الی ۱۲ روز یکبار نیز تکرار نمایید.

دقت داشته باشید که اگر می‌خواهید میوه‌های ترک نخورده و نسوخته در حجم بالا برداشت کنید این فواصل آبیاری را لحاظ کنید، برخی باغداران روش غرقابی را برای آبیاری باغ انار برمی‌گزینند که در این روش حجم زیادی از آب ( حدود ۲۵۰۰۰ لیتر در هر هکتار) استفاده می‌شود که این میزان ممکن است هدررفت زیادی داشته باشد اما در روش آبیاری قطره‌ای که مقرون به صرفه‌ترین روش است و باعث افزایش راندمان محصول دهی خواهد این شد این رقم به ۱۵۰۰۰ لیتر در هر هکتار خواهد رسید.

سمپاشی نهال انار

معمولا هر ساله کشاورزان و باغداران برای کنترل آفات و بیماری‌های رایج در باغات انار، اقدام به سمپاشی درختان انار می‌کنند البته این اقدام باید به میزان لازم و متعادلی صورت گیرد و در فصل مناسب و شرایط مطلوبی باشد تا تاثیر گذار باشد؛ برای مثال نباید پس از سم پاشی نهال را آبیاری نمود تا کود کاملا جذب خاک شود حتی بهتر است قبل از سمپاشی نهال شرایط جوی را بسنجید تا اگر احتمال بارندگی وجود داشته باشد اقدام به سمپاشی نکنید.

دقت داشته باشید که سمی که برای نهال انار استفاده می‌کنید کاملا سازگار و کار آمد باشد. این کار را در اواخر فصل زمستان یا اوایل بهار انجام می‌دهند زیرا درختان هنوز برگ چندانی ندارند و سم مورد نیاز نهال برای پوشش دهی درختان نیز کم است به همین علت بسیار مقرون به صرفه خواهد بود.

بهتر است زمان برای سم پاشی نهال انار، زمانی است که دمای هوا حداکثر ۳۰ درجه سانتی گراد باشد؛ مثلا در اوایل صبح یا عصر که دمای هوا کمتر است، سم پاشی کنید تا در اثر گرما سموم از سطح درختان تبخیر نشود. استفاده از سموم آمونیوم مونو سولفات و منگنز سولفات از جمله رایج‌ترین سموم مورد استفاده در باغات انار است.

همچنین می توانید برای مطالعه بیشتر سمپاشی نهال گردو اینجا کلیک کنید.

کوددهی نهال انار

یکی از دغدغه‌های اصلی باغداران در هنگام کوددهی به نهال علاوه بر این که چه نوع کودی را انتخاب کنند، این است که چه میزان کود برای هر هکتار زمین زراعی مناسب است. اگر باغداری تازه کار و کم تجربه هستید توصیه می‌کنیم در این خصوص با کارشناسان برتر نهال مشاوره کنید تا به درستی فرآیند کوددهی نهال انار را به انجام رسانید.

در خصوص انتخاب نوع کود باید ابتدا جنس و بافت خاک را و سپس نوع نهال میوه خود را در نظر بگیرید و سپس اقدام به خرید انواع کود سازگار کنید، از آن جایی که کود تاثیر بسیار زیادی در رشد و بازدهی باغ شما خواهد داشت، بهتر است این موضوع را جدی بگیرید، یکی دیگر از نکات مهم در زمینه کوددهی نهال، انتخاب زمان مناسب برای کوددهی است؛ مثلا برای نهال انار بهتر است پس از زمان برداشت محصول باغ در سال دوم، با آغاز جوانه زنی درخت شروع به کوددهی کنید.

برای این گونه با توجه به نوع خاک مطلوب است از کود پتاسیم، فسفوریک اسید و نیتروژن که از یک به میزان ۸ درصد ترکیب شده است استفاده کنید، ( کود ۸.۸.۸) مشکل همیشگی باغداران انار معمولا ایجاد ترک بر روی میوه هاست که دلیل آن می‌تواند کمبود شدید مواد آلی و معدنی همچون روی و بور باشد که با ترکیب آن‌ها در خاک می‌توان از این مشکل پیشگیری کرد و می‌دانید که برای تقویت بیشتر خاک بهتر است از چند نوع کود برای خاک استفاده کنید به همین منظور توصیه می‌شور که؛ برای کودرسانی به یک هکتار هکتار اراضی باغات انار در حدود ۴۰ الی ۴۵ تن کود دامی پوسیده، ۵۰۰ کیلو گرم کود گوگردی و ۳۵۰ کیلوگرم کود پتاسه فسفر دار استفاده کنید.

نکات برداشت نهال انار

مرحله آخر در باغداری انار، مرحله برداشت محصول است که برای کاهش کیفیت و افت محصول، بهتر است توسط تجهیزات مدرن انجام شود و از برداشت محصول به کمک دست خودداری شود زیرا ممکن است استفاده از دست و اعمال فشار مکانیکی سبب افت کیفی محصولات و میوه‌ها شود، پس دقت داشته باشید که محصولات را با دقت بچینید و درون سبدهای مقاوم بسته‌بندی کنید.

اصولا نهال انار از هر گونه و رقمی که باشد، تا حدی در شمار ارقام دیر گل و میان رس به حساب می‌آیند، پس از گذشت سه سال از زمان کاشت نهال انار می‌توان شاهد به بار نشستن آن بود اما این میزان بازدهی در سال سوم، میزان حداکثری و قابل قبولی نیست زیرا از سال پنجم و ششم کاشت نهال انار می‌توان شاهد حداکثر راندمان محصول دهی باغات انار بود.

در خصوص زمان دقیق محصول دهی باغات انار نمی‌توان نظر قطعی داد زیرا این زمان دقیقا بستگی به منطقه و محل قرار گیری کاشت نهال دارد زیرا فاصله آغاز گلدهی نهال انار تا زمان تبدیل شدن به میوه حدود ۶ ماه به طول می‌انجامد.

در صورتی که گلدهی نهال انار در اوایل فروردین ماه صورت گیرد در اوایل پاییز نیز می‌توان منتظر ورود انار به بازار بود که البته باز هم این مدت زمان به عوامل مختلفی بستگی دارد.

میوه کروی شکل انار معمولا در رنگ‌های قرمز، سیاه، زرد و سفید وجود دارد که این تفاوت رنگ به دلیل تنوع گونه و واریته‌های مختلف این محصول است، طعم این میوه در زمانی که کاملا رسیده باشد، ملی و شیرین خواهد بود که البته برخی ارقام نهال در حالت رسیده هم طعم ترشی دارند که این ویژگی نژاد آن است.

معمولا گونه‌های زودرس نهال انار ترش و شیرین خواهند بود و ارقام دیررس طعمی میانه و ملس دارند. وزن هر انار رسیده و بالغ حدود ۲۰۰ الی ۳۰۰ گرم خواهد بود به گونه‌ای که هر ۴ الی ۵ عدد انار حدود یک کیلو گرم خواهد شد. جالب است بدانید که عمر اقصادی نهال انار نیز تماما بستگی به نوع گونه دارد و این میزان از ۵۰ تا ۱۰۰ سال متغییر خواهد بود و هر نهال در طول عمر خود تا حداکثر ۵ متر خواهد رسید.

درخت انار از جمله درختان پر بازده‌ای هستند که سالانه می‌توان در هر هکتار حدودا ۵۰ الی ۷۰ تن انار برداشت کرد، البته این میزان باردهی درخت انار تماما بستگی به نوع نژاد نهال و میزان رسیدگی باغدار به درختان انار، دارد ولی اگر بخواهیم این میزان بازدهی را به تفکیک برای هر نهال انار تعیین کنیم.

کاشت نهال انار بر اساس مناطق مختلف کشور

با توجه به تنوع گونه‌های نهال در ایران می‌توان در مناطق مختلفی گونه‌های سازگار را برگزید و اقدام به خرید آنها کرد، نهال انار را غالبا در مناطق گرمسیری، معتدل و سردسیری می‌توان کاشت، در هنگام خرید از کارشناسان مربوطه در خصوص سازگاری نهال با اقلیم‌های مختلف سوال کنید و سازگارترین گونه را برای آن منطقه خریداری نمایید.

  • نهال عناب گرمسیری

    جالب است بدانید که اکثر نهال‌های انار را در اقلیم‌های گرمسیری کشت می‌کنند ولی چند گونه وجود دارند که مخصوص کشت در اقلیم‌های سردسیری هستند که در ادامه به معرفی کلی آنها خواهیم پرداخت.

    اصولا گونه‌های گرمسیری نسبت به گرمای زیاد و خشکی و کم آبی زیاد از خود مقاومت بسیار زیادی نشان می‌دهند و بر طبق تعاریف اصولی علوم گیاهی این ارقام در شمار گونه‌های گزومورفی به حساب می‌آیند؛ یعنی دمای بالا را تحمل کرده و به آبیاری با میزان کم و فواصل زیادی نیاز دارند، از جمله گونه‌های سازگار در مناطق گرمسیری نیز می‌توان به ارقام انار دانه سیاه، انار بی دانه و انار واندرفول اشاره کرد.

  • نهال عناب معتدل

    در مناطق معتدله و کوهپایه‌ای با آب و هوای معتدل و نیمه گرمسیری امکان رشد برخی ارقام نهال انار وجود دارد و این ارقام که به نور خورشید غیر مستقیم نیاز دارند می‌توانند به خوبی در این مناطق به رشد و بازدهی برسند و برای باغدار سود خوبی ایجاد کنند. نهال انار پربر گونه‌ای سازگار و مقاوم در شرایط معتدله است.

  • نهال عناب سردسیری

    شاید برایتان جالب باشد اما نهال انار از جمله کمیاب‌ترین گونه‌های نهال میوه در بازار می‌باشد که نسبت به هوای سرد کمتر از منفی ۵ درجه سانتی گراد فراری است؛ به همین دلیل توصیه شده است که از کاشت نهال انار در مناطقی که سرمای دیررس بهاره و زمستان‌های خشک و طولانی دارند، خودداری نمایید.

    تنها چند رقم نهال انار محدود مختص این مناطق وجود دارند که تحت شرایط خاص می‌توان به کشت آنها پرداخت. گونه‌هایی که برای مناطق سردسیری اختصاص یافته‌اند در دسته ارقام پا کوتاه جای می‌گیرند.

مشخصات نهال انار استاندارد و سالم

اگر دقت کرده باشید دراکثر قسمت‌های مقاله تاکید داشتیم که برای این که باغ اناری پر بار و پر بازده داشته باشید، بهتر است نهال‌های سالم و عاری از بیماری و آفت خریداری نمایید، ممکن است برخی بگویند که چگونه این امر ممکن است و ما چگونه می‌توانیم نهال سالم را از نهال بیمار تشخیص دهیم؟

در ادامه به شرح فاکتور‌های سلامت نهال خواهیم پرداخت، با ما در ادامه مقاله همراه باشید‌. در صورتی که شما یک باغدار انار با تجربه هستید در اولین نگاه به نهال انار می‌توانید سالم و استاندارد بودن آن را تشخیص دهید اما اگر فرد تازه کار و بی تجربه‌ای در این زمینه هستید توصیه می‌کنیم که حتما در هنگام خرید نهال و پیش از ثبت فاکتور نهایی به صورت دقیق و جزیی به تنه نهال، ساقه‌های نهال، جوانه‌های نهال و همچنین ریشه‌های نهال دقت فراوانی کنید.

تنه یک نهال سالم، استاندارد و جوان باید از نظر فیزیکی کاملا یکدست باشد و هیچ گونه خمیدگی، لهیدگی و یا هر گونه تراوش صمغ نداشته باشد؛ در غیر این صورت نهال انار مورد نظر سالم نخواهد بود. در قسمت ساقه برخی ارقام نهال انار نشانه‌هایی از خراش آسیب دیدگی و زخم وجود دارد که همگی نشانه بیماری و آفت زدگی خواهند بود.

آخرین قسمت نهال که باید به آن توجه ویژه‌ای کرد، ریشه‌های نهال هستند که عضور اصلی نهال است و می‌توان عملکرد آن را از لحاظ حیاتی و مهم بودن به قلب یا مغز انسان تشبیه کرد. در هنگام توجه به ریشه‌های نهال حتما با دو فاکتور رنگ و تراکم ریشه دقت داشته باشید؛ زیرا نهال سالم و جوان دارای ریشه‌هایی بارنگ روشن و تراکم بالا هستند که در یکدیگر تنیده شده اند.

فاکتور‌های بالا را خواندیم و دانستیم که نهال سالم چه ویژگی‌هایی دارد اما مهم تر از همه خرید نهال انار از یک مرکز مجوز دار، معتبر و باسابقه از اصلی‌ترین موارد است؛ زیرا این مراکز به همراه نهال خریداری شده شناسنامه سلامت نهال، کارت گارانتی دوساله طلایی و ضمانت بازگشت کالا در صورت هر گونه عدم رضایت ارائه می‌دهند.

شایع‌ترین بیماری و آفات نهال انار

اگر تا کنون سری به باغات انار زده باشید وجود پلاستیک و یا دستمال‌های پارچه‌ای اطراف میوه درختان توجهتان را به خود جلب کرده است، به راستی دلیل و اهمیت این کار چیست؟ برای پاسخ به این سوال می‌توان گفت که وجود برخی بیماری‌ها و آفات رایج در باغات انار سبب می‌شود تا باغدار اقدام به چنین کارهایی کند؛ برای مثال کرم انار یکی از آفات متداول انار است که روی گل‌ها تخم گذاری کرده و پس از خروج کرم‌ها از تخم به میوه‌های روی درخت حمله کرده و باعث افت کیفی محصول می‌شود.

برخی دیگر از آفات میوه انار با جویدن و یا در برخی موارد سوزاندن میوه سبب ایجاد خسارت می‌شوند؛ کرم گلوگاه انار، سوسک چوبخوار و پرچم خوار انار، کرم سفید انار، شته انار و کرم به نیز از جمله آفات و بیماری‌های رایج در این محصول هستند که با به کار گیری روش‌های نوین می‌توان آن‌ها را ریشه کن نمود تا باعث خسارت زدن به درخت نشوند.

سود و درآمد هر درخت انار چقدر است

به صورت قطعی می‌توان گفت که کاشت نهال انار و یا حداث باغات آن برای باغدار سود قطعی و زیادی دارد که در این خصوص هیچ گونه اما و اگری وجود نخواهد داشت؛ ولی اگر بخواهیم در خصوص راه‌های افزایش این میزان سود بحث کنیم می‌توانیم به توجه و رسیدگی کافی به نیاز‌های نهال اشاره کنیم.

اصول نهال انار مراقبت چندانی نیاز ندارد؛ این به این معنی است که آبیاری زیاد و چندان منظمی نیاز نخواهد داشت، تنها با اندکی توجه و مراقبت‌های ویژه و البته سهلی که در ادامه خواهیم گفت می‌توانید راندمان برداشت محصول و همچنین سطح کیفی آنها را افزایش دهید تا به سود بیشتری دست یابید.

توجه داشته باشید که این امر کاملا شدنی است و کار بسیار سختی نیست که حتی یک باغدار تازه کار و کم تجربه نتواند از پس آن بر بیاید. توجه داشته باشید که نهال انار هم از گونه‌های زودبازده است؛ یعنی پس از حدود ۲ سال اولین باردهی خود را آغاز کرده و در گذر زمان و تا حدود ۱۰ سالگی به حداکثر راندمان محصول خود دست می‌یابد.

نهال انار زود بازده کدامند؟

یکی از رایج‌ترین اصطلاحاتی که میان باغداران و نهال کاران رایج است، اصطلاح نهال انار زودبازده است. احتمالا تا کنون این نام به گوشتان خورده است، در تعریف کلی که در خصوص نهال‌های زود بازده آمده است، می‌توان گفت که زمان آغاز فرآیند گلدهی و باردهی این ارقام نسبت به ارقام دیگر زودتر است‌ و در هنگام آغاز فصل محصول اولین نهالی که میوه هایش به بازار ورود پیدا می‌کنند میوه‌های این ارقام خواهند بود، از نهال‌های زودبازده می‌توان به انار واندرفول اشاره کرد که در سال دوم کاشت به باردهی می‌رسد.

نهال انار دیرگل کدام‌اند؟

پیش تر گفتیم که نهال انار غالبا در مناطق گرم و خشک رشد و بازدهی مطلوب تری دارند اما برخی ارقام وجود دارند که نسبت به سرمای متوسط (نه خیلی شدید) سازگاری و مقاومت دارند. این ارقام دیر گل و دیر هستند و میوه آن‌ها نیز نسبت به سایر ارقام دیرتر قابل برداشت و ورود به بازار خواهند بود‌.

این گونه‌ها دقیقا در نقطه مقابل نهال‌های زودگل قراردارند و در اصلاح رایج کشاورزی به نهال‌های دیرگل معروف هستند. از جمله ارقام نهال انار دیرگل می‌توان به انار سردشت اشاره کرد.

آیا نهال انار را می‌توان در باغچه کاشت

بر طبق گفته‌های پیشین کاشت بذر انار می‌تواند کار مقرون به صرفه‌ای باشد اما بسیار زمانبر است به گونه‌ای که صبرو حوصله بسیاری می‌طلبد؛ با اینکه خرید نهال اندکی گران تر از خرید بذر تمام می‌شود اما بازدهی سریع تر آن این کسری را جبران خواهد نمود.

برخی افراد تمایل دارند که در باغچه کوچک منازل خود اقدام به کاشت نهال انار کنند و علاوه بر این که از زیبایی این نهال گل قرمز بهره ببرند از محصول آن نیز در پاییز استفاده کنند؛ خوشبختانه باید گفت که این امر ممکن خواهد بود فقط باید در مناطقی باشید که آفتاب گیر خوبی دارد و همچنین آب و هوای گرمسیری داشته باشد؛ در چنین شرایطی می‌توان در باغچه نهال انار کاشت.

دقت داشته باشید که گونه‌های نهال سازگار در ایران بسیار متنوع‌اند ولی شرایط کاشت در باغچه اندکی تفاوت دارد و برای انتخاب گونه سازگار و پر بازده بهتر است با یک فرد متخصص مشورت کنید تا به درستی انتخاب نمایید.

نحوه پیوند زدن نهال انار و درخت انار

در گذشته تنها امکان این بوده که یک گونه نهال انار ترش را با گونه‌ای شیرین پیوند بزنند و تنها طعم و سطح کیفی نهال انار را بهبود بخشند اما امروزه می‌توان نهال انار را با میوه‌هایی همچون به، انگور، توت و… پیوند زد و میوه‌ای جدید با طعمی جدید ایجاد کرد که این کار نیازمتد تخصص فراوان در این زمینه است.

در فرآیند پیوند زدن از یک پایه در بخش پایینی و یک پیوندک در بخش بالایی استفاده کرد و با استفاده از نقاط قوت دو نهال یک گونه قوی تر با بازدهی بالاتر تولید کرد، روش پیوند زدن بهترین روش تکثیر نهال انار است که از طرق مختلفی صورت می‌گیرد:

  • پیوند شکمی انار
  • پیوند جوانه انار
  • پیوند ترصیعی انار
  • پیوند مجاورتی انار

خواص و ویتامین‌های موجود در انار

میوه بهشتی انار علاوه بر مصارف تازه خوری که دارد خواص و مصارف بسیاری نیز خواهد داشت که همگی سبب ایجاد محبوبیت در میان مردم شده است، انار را می‌توان به صورت پخته برای درمان بیماری‌های عفونی و ریوی و همچنین درمان کاهش سرفه استفاده کرد.

انار این میوه‌ی پر خاصیت سرشار از آنتی اکسیدان‌های ضد سرطان و غنی از فیبر است که می‌تواند سبب از بین بردن رادیکال‌های آزاد شود. به دلیل خواص ضد التهاب فراوانی که برای این میوه تخمین زده شده است می‌توان از آن در درمان بیماری‌های مزمنی همچون فشار خون، رماتیسم مفصلی و قلبی و … کمک گرفت.

در صنعت نیز از روغن هسته انار برای تولید انواع مختلف شامپو و کرم و حتی لوسیون بدن استفاده می‌شود‌ و به دلیل این که در ترکیبات انار ماده‌ای به نام اسید پونیکیک وجود دارد و نوعی محافظت کننده در برابر اشعه خورشید است می‌توان از آن برای ساخت کرم‌های ضد آفتاب بهره برد.

از رب و عصاره انار نیز برای درمان چاقی و رفع چربی‌ها و سلولیت‌های اضافی بدن استفاده می‌کنند‌. تمامی ویتامین‌های A, C,K,E,B6,B12 و انواع مواد و عناصر معدنی همچون آهن، پتاسیم و منیزیم در میوه انار و آب انار موجود است.

مطالعه بیشتر : 6 خاصیت شگفت انگیز انار که باید بدانید!

بهترین انار جهان

در خصوص شناسایی بهترین نهال انار جهان نمی‌توان به صورت دقیق پاسخ داد، برخی گمان می‌کنند همین که یک گونه نهال انار، به شهرت رسید، یعنی آن گونه بهترین نهال ممکن برای کاشت در هر منطقه و اقلیم و یا هر گونه شرایط آب و هوایی و جوی است.

برای مثال نهال انار شیراز یا نهال انار ساوه مطلوب‌ترین گونه برای کشت در شهر‌های شیرار و ساوه هستند و به سبب سازگاری بالایی که در این مناطق دارند، بازدهی و سود آوری بسیار مطلوبی را در این شهر‌ها داشته اند.

انار ساوه و شیراز هر دو سطح کیفی و کمی محصول بسیار بالایی دارند و جالب است بدانید که این دو گونه نهال تنها در همین دو اقلیم و یا اقلیم‌های مشابه می‌توانند چنین سازگاری و بازدهی داشته باشند‌. پس می‌توان نتیجه گرفت که برای شناسایی بهترین نهال، قدم اول آن است که اقلیم محل زندگی خود، شرایط و منابع آبی و خاکی، میزان رسیدگی به نهال از لحاظ کودهی و سمپاشی و… را با نیاز‌های نهال انار مد نظر بسنجیم و سازگار‌ترین و مناسب‌ترین گونه را خریداری نماییم.

شما در هر نقطه از جهان که باشید باید نهال انار مقاوم و سازگار با شرایط همان منطقه را خریداری نمایید، در واقع لفظ بهترین انار جهان در هر اقلیم می‌تواند متفاوت باشد و به نوع خاص و سازگار انار در همان منطقه اشاره کند‌.

زیر درخت انار چه بکاریم

به علت بهره وری بیشتر و همچنین کسب سود بیشتر از اراضی که در آن‌ها انار کاشته شده است، برخی ارقام زودبازده و زودگلی را می‌کارند که از لحاظ شرایط آبی، خاکی و آب و هوایی به شرابط رشد نهال انار شباهت داشته باشد و در مناطق خشک و کم آب رشد خوبی داشته باشد؛ به همین منظور باغدار باید تحقیق کند و این گونه را بکارد تا بتواند سود بیشتری از باغ خود کسب نماید.

انار اصلاح شده به چه معناست

در گذشته که هنوز شاهد پیشرفت علم و مدرن شدن علوم کشاورزی نبودیم اکثر نهال‌های انار را به روش بذری تکثیر می‌کردند که نه بازدهی چندان مطلوبی داشتند و نه در ختان سازگاری و عملکرد خوبی؛ اما امروزه کارشناسان با بهره گیری از علوم روز دنیا اقوام به تولید گونه‌های پیوندی نهال انار کرده‌اند به گونه‌ای که میزان بازدهی آنها چندین برابر ارقام بذری است. در اصطلاح رایج به این ارقام جدید، ارقام اصلاح شده نیز گفته می‌شود.

پرسود‌ترین درخت انار

یکی از سوالات رایج در میان باغداران این است که آیا نهال انار گونه‌ای سود آور خواهد بود؟ کدام یک از گونه‌های انار پر سود تر است؟ اصولا نهال انار به صورت میانگین از سال دوم پس از کاشت به بار می‌نشیند اما باردهی مثمر به ثمری که توجیه اقتصادی برای باغدار نیز داشته باشد از سال پنجم و ششم پس از کاشت آغاز می‌شود و در سال‌های اولیه راندمان محصول باغ به گونه‌ای است که پاسخگوی نیاز شخصی باغدار و اطرافیان خواهد بود.

پس از گذشت ۱۰ سال از کاشت، نهال انار به درختی بالغ و سود آور تبدیل شده است که علاوه بر افزایش سطح کمی محصولات، سطح کیفی نیز افزایش داشته و می‌توان به بهره وری و سود آوری خوبی از آن دست یافت.

پر سود‌ترین درختان انار ارقام سازگار و پر بازدهی هستند که از همان سال‌های ابتدایی کاشت به بار خواهند نشست. جالب است بدانید که ارقام نهال دیرگل و زودبازده که زودتر میوه می‌دهند پرسودتر هستند زیرا میوه‌های آن را می‌توان تحت عنوان نوبرانه در ابتدای فصل روانه بازار کرد و با قیمت بیشتری به فروش رساند.
کدام انار نیاز به گرده افشانی دارند

معمولا اغلب واریته‌های نهال انار در شمار ارقام خود بارور به حساب می‌آیند و گرده‌ها توسط زنبور عسل جا به جا می‌شود تا گلدهی صورت بگیرد که در برخی ارقام ممکن است این کار به کندی صورت بگیرد که می‌توان با کاشت نهال انار دیگر به این فرآیند سرعت بخسید؛ این کار ضروری نیست اما خب ضرری هم نخواهد داشت. در برخی موارد نیز می‌توان با کمک گرفتن از یک برس سبک یا دستمالی پنبه‌ای گرده‌ها رو از روی پرتوهای نر یک درخت به پرتوهای ماده درخت دیگر منتقل کرد.

پر بار‌ترین نژاد‌های انار کدام هستند

در این قسمت به معرفی چند رقم از پربارترین و پاربازده‌تربن ارقام نهال انار و معرفی کوچیکی از آنها می‌پردازیم، میوه‌های درشت و آبدار نهال انار ساوه که از قدیم الایام شهرت و محبوبیت بسیاری در میان مردم یافته است گرد و پوست کلفت هستند.

این نهال به سبب سازگاری بالایی که دارد می‌تواند در هوای گرم و خشک شهر ساوه که در مرکز کشور قرار دارد، مقاومت و سازگاری داشته باشد و حتی دمای ۵۰ درجه در برخی روزهای تابستان را هم تاب می‌آورد. در صورتی که به این نهال رسیدگی‌های کافی شود می‌تواند جز ارقام صادراتی باشد.

نهال انار دانه سیاه نیز بر خلاف نهال انار ساوه پوست بسیار نازکی دارد و سایز تاج آن نیز کوچک است. این رقم به سبب پربار بودن و مقرون به صرفه بودن در بازار طرفداران بسیاری دارد و جز ارقامی دیر گلی است که توانایی تحمل سرمای دیررس بهاره در اقلیم سردسیر را دارد. جالب است بدانید که طعم این گونه سردسیری و بسیار مقاوم ملس است، نهال انار آمریکایی و نهال انار سفید نیز جز ارقام کمیاب اما پر طرفدار و همچنین پر بازده انار هستند.

روش‌های تکثیر انار ( تفاوت انار بذری و انار پیوندی)

از جمله سوالات همیشگی و رایج در میان باغداران این است که برای احداث باغ انار، بذر انار را خریداری کنیم و سپس بکاریم یا مستقیما خود نهال را خریداری کرده و سپس در باغ بکاریم؟ برای پاسخ به این سوال بهتر است به طور دقیق تر به مزایا و معایب روش کشت بذری و کشت نهال بپردازیم.

خب طبیعتا همان گونه که می‌دانید قیمت بذر انار در بازار بسیار ارزان تر از قیمت نهال انار است و در نتیجه خرید بذر بسیار مقرون به صرفه تر خواهد بود اما سرعت رشد و رسیدن به زمان باردهی نهال انار سریع تر خواهد بود. این امر کاملا سلیقه‌ای است و بستگی به صبر و بردباری باغدار دارد که انتخاب کند.

در خصوص نحوه تکثیر نهال انار نیز می‌توان گفت که به دو روش بذری و پیوندی می‌توان انجام داد. معمولا در روش پیوند زدن از یک گونه نهال انار سازگار ترو مرغوب تر می‌توان به عنوان پایه استفاد کرد و نهال انار پیوندی را تکثیر کرد‌.

روش بذری نیز همان گونه که گفتیم برای به ثمر نشستن زمان و صبر زیادی می‌طلبد اما امروزه علاوه بر روش پیوند زدن، روش مطلوب و رایج تری برای تکیر نهال انار وجود دارد که همه آن را تحت عنوان قلمه زنی یه یاد می‌آورند. بهتر است تمامی روش‌های تکثیر نهال انار در انتهای فصل رشد نهال صورت گیرد تا پاسخ بهتری دریافت کنیم. در طی این روش بهتر است قلمه‌ها را مستقیما در خاک کشت کنیم یا در ابتدا اجازه دهیم تا پس از کشت در خزانه و ریشه دار شدن، آن را در خاک بکاریم. استفاده از قلمه‌های سخت چوب و نرم چوب بستگی به فصل دارد و توصیه می‌شور در فصل تابستان از انواع نرم چوب و در بهار از انواع سخت چوب قلمه استفاده شود.

مزایای احداث باغ انار

در خصوص فواید میوه انار پیش تر سخن گفتیم اما جالب است که همین موضوع می‌تواند دلیل خوبی برای احداث باغ انار باشد؛ چرا که از همین طریق می‌توان به کسب در آمد و سود پرداخت. برخی ارقام نهال انار میوه‌های بسیار با کیفیت و خوش طعمی دارند که اگر در بسته بندی‌های مناسب و جذاب قرار بگیرند تبدیل به یک محصول صادراتی ارز آور خواهند شد که برای باغدار بسیار مثمر به ثمر است. احداث باغ انار علاوه بر جنبه مادی که دارد می‌تواند بر گسترش پوشش گیاهی شهر‌های خشک و گرمسیری نیز موثر باشد و به نوعی کمک کننده باشد.

بهترین نژاد‌های انار کدامند؟

از جمله برترین نژاد‌های نهال انار عبارتند از:

  • نهال انار واندرفول: از جمله ارقام پر بازده با میوه‌های شیرین است که خاستگاه اصلی آن کشور آمریکا بوده و با توجه به عمر اقتصادی بسیار بالا (حدود ۱۰۰ سال) از گونه‌های پربازده خواهد بود. معمولا برای تکثیر این گونه از نهال انار جنگلی کمک می‌گیرند و با توجه به رشد ارتفاع ۵ متری درخت در طی بلوغ بهتر است آن را در خاک‌های زهکشی شده با فواصل ۳*۴ متر بکارید تا در هر هکتار حدود ۷۰۰ اصله درخت جای گیرد. با توجه به دیربازده بودن این رقم (۵ سالگی) می‌توان در هر هکتار ۵۰ تن سالانه بازدهی داشت.
  • نهال انار سفید: از جمله ارقام پر طرفدار برای کاشت در مناطق معتدل نیمه گرمسیری نهال انار سفید است که بیشتر خواص درمانی دارد و برای مصارف دارویی و درمانی پرورش می‌یابد. این رقم پر بازده و میان رس، طعم نیمه ترش رو به ملس دارد و به رنگ سفید است، همچنین این رقم نیز عمر اتصادی بالایی دارد.
  • نهال انار پا کوتاه: نهال انار پا کوتاه یا همان پایه کوتاه از جمله ارقام بسیار سازگاری است که قابلیت کشت در اکثر مناطق کشور اعم از گرمسیری، سردسیری، خاک‌های شور و زهکشی نشده و … دارد و تحت عنوان نهال زینتی نیز شناخته می‌شود. در صورتی که این گونه در خاک سنگین کاشته شود آبیاری آن در فواصل منظم ۱۰ روزه کافی به نظر خواهد رسید. میوه این گونه در شمار ارقام صادراتی به حساب می‌آید.
  • نهال انار دانه سیاه شیراز: این نهال مرتفع (۵ متری) به مناطق گرمسیری و نیمه خشک همچون شهر شیراز اختصاص دارد و میوه آن با دانه‌های سیاه رنگ در حدود ۳۰۰ الی ۴۰۰ گرم وزن خواهند داشت. از جمله گونه‌هایی که نسبت به سرمای بهاره واکنش نشان می‌دهند، نهال انار دانه سیاه است که باید در برابر سرما محافطت شود. این رقم بومی ایران است و تا ۲۰۰ سال بازدهی و توجیه اقتصادی خواهد داشت.
  • نهال انار چیکو: یکی از ارقام زودبازده و نارنجی رنگ انار پا کوتاه، انار چیکو می‌باشد که به صورت ریشه لخت و گلدانی در نهالستان‌ها موجود است و این گونه هم بومی ایران است که به دلیل متقاضیان زیادی که دارد به کشور‌های همسایه نیز صادر می‌شود.
  • نهال انار ساوه: از جمله ارقام مشهور و پر فروش نهال انار در ایران است که با کاشت آن می‌توان به کسب سود بسیار خوبی پرداخت. این گونه پر بازده با عمر اقتصادی بالا دارای میوه‌های درشت صادراتی می‌باشد که بسیار شیرین و آبدار هستند و در طول عمر خود ارتفاع این نهال به ۵ متر نیز می‌رسد. جالب است بدانید که این گونه به این علت قابلیت کشت در مناطق گرمسیری را دارد که بر خلاف نیاز سرمایی بالای آن ( حدود منفی ۱۰ درجه سانتی گراد) در سرما و یخبندان تمامی گل‌ها خواهند ریخت.

 

احداث باغ انار | مشاوره رایگان

شرط اول موفقیت و کسب سود در امر باغداری نهال انار این است که شما در این زمینه کاربلد و با تجربه باشید و علاوه بر آن با جزیی‌ترین و کوچک‌ترین ویژگی‌ها و نیاز‌های نهال انار آشنایی داشته باشید؛ در این صورت شما یک باغ انار پر بازده و پر سود خواهید داشت که هر ساله می‌توانید با فروش محصولات آن به سود و اعتبار خوبی دست یابید.

پس اگر قصد سرمایه گذاری و ایجاد یک کسب و کار پر رونق در این زمینه را دارید، بهتر است در ابتدا با مشاوران حرفه‌ای برتر نهال که به صورت ۲۴ ساعته به پشتیبانی رایگان شما می‌پردازند، مشورت بگیرید و پس از کسب اطلاعات و راهنمایی‌های لازم قدم سوم را برای آغاز کار خود بردارید.

شاید بپرسید که قدم اول و دوم چه بود؟ قدم اول همان تصمیم مهم و سرنوشت ساز شما برای احداث باغ و راه اندازی کسب و کار پرسود بود که خالی از لطف نیست اگر بگوییم که شما با این تصمیم برای چندین نفر اشتغال افرینی خواهید کرد، قدم دوم نیز مراجعه حضوری یا تلفنی به برتر نهال است که شما به کسب راهنمایی و مشورت می‌پردازید.

قدم سوم نیز خرید نهال انار سالم از نهالستان معتبر و مجوز دار است، حال ممکن است فرآیند خرید به صورت حضوری صورت گیرد و یا ممکن است به صورت اینترنتی و غیر حضوری باشد.

راهنمای خرید اینترنتی انواع نهال انار

جالب است بدانید که بر خلاف پرورش نهال انار، تکثیر آن از طریق روش‌های پیوندی و کاشت بذر و … کاری بسیار دشوار است و برای تکثیر آن غالبا از قلمه‌های ساقه کمک خواهند گرفت و آن را در خاک مخصوص به کمک هورمون‌های ریشه زایی دفن خواهند کرد تا نهال جوانه بزند،توصیه ما این است که اگر در این زمینه تخصص کافی ندارید از کارشناسان کمک بگیرید و یا خود نهال را به صورت آماده از نهالستان مجوز دار خریداری کنید.

برای خرید نهال می‌توان از دو روش حضوری و اینترنتی کمک گرفت که با توجه به شرایط کنونی و مشغله افراد بهتر است این کار را به صورت آنلاین از مراکزی که از قبل شناسایی کرده اید و به آن‌ها اعتماد کافی دارید، صورت دهید.

برتر نهال مرکز فروش نهال انار

یکی از تخصصی‌ترین مراکز و مراجع فروش نهال انار در شهر میاندوب، نهالستان برتر نهال است که با تجربه فراوان به مدیریت مهندس سعید قاسمی تحت نظارت جهاد کشاورزی اداره می‌شود. این مرکز به صورت تخصصی در زمینه تولید و فروش نهال انار با واریته‌های مختلف گرمسیری و سردسیری فعالیت می‌کند و شما می‌توانید ارقام با کیفیت و شناسنامه دار نهال را در این مرکز به صورت حضوری یا اینترنتی پیش خرید کنید. امکان ارسال نهال انار با اطمینان خاطر به سراسر کشور مهیا شده است و در صورت هر گونه بروز مشکل و سوال نیز می‌توانید ارقام را باز پس فرستید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال