بهترین روش تکثیر درخت انار( آموزش روش‌ها و زمان تکثیر)

بهترین روش تکثیر درخت انار( آموزش روش‌ها و زمان تکثیر)

گیاهان مانند سایر جانوران برای حفظ بقا خود تولید مثل یا تکثیر می‌کنند اما برخلاف جانوران هم به صورت جنسی و غیر جنسی تکثیر می‌شوند، تکثیر جنسی، با تولید بذرهمراه است اما تکثیر غیرجنسی را به روش‌های مختلفی انجام می‌دهند، شیوه تکثیر گیاهان بر اساس نوع گیاه و محل رویش آن‌ها متفاوت خواهد بود، و درختان انار نیز از این قائده مستثنی نیستند، با ما همراه باشید تا بهترین روش تکثیر درخت انار را به صورت اختصاصی توضیح خواهیم داد.

روش تکثیر جنسی

به این روش تکثیر مستقیم نیز می‌گویند در این روش در زمان گرده افشانی، دانه گرده گل نر با خامه گل ماده لقاح پیدا می‌کند و در نهایت بذر تولید می‌شود و این روش تنوع ژنتیکی بالایی دارد .

مزایای تکثیر روش جنسی این روش نسبت به روش غیر جنسی ارزانتر است، به مدت طولانی می‌توان بذر را انبار کرد و بیماری‌های ویروسی را کنترل نمود.

معایب روش غیر جنسی: دوره رشد نونهالی طولانی خواهد بود، به علت تفرق صفات، بذر ویژگی‌های پایه مادری را ندارد، برای گیاهانی که دوره رشدی طولانی دارند هزینه بر خواهد بود. با توجه به معایت این روش نمی‌توان گفت که این روش بهترین روش تکثیر درخت انار می‌تواند باشد.

روش تکثیر با بذر

روش تکثیر با بذر به دو روش مستقیم و نشاکاری انجام می‌شود که به اختصار توضیح می‌دهیم:

  • در روش مستقیم برای بذرهایی با اندازه متوسط و بزرگ کاربرد دارد و این بذرها مستقیم درون خاک کاشته می‌شوند،
  • در روش نشاکاری برای بذرهای کوچک‌تر کاربرد دارد و بذرها درون گلدان یا جعبه نشا می‌کارند بعد از رشد و رسیدن به مرحله مشخص آن‌ها را وارد زمین اصلی می‌کنند.

تکثیر درخت انار

روش غیر جنسی

یک سلول گیاهی قادر است به گیاه کامل همانند پایه مادری تبدیل شود یا هر روشی که هر کدام از اندام‌های گیاهی بتوانند به گیاه کامل تبدیل شوند را روش تکثیر غیر جنسی می‌نامند. روش‌های تکثیر غیر جنسی عبارت‌اند از:

  • تقسیم بوته
  • استفاده از اندام‌های زیر زمینی مثل غده یا ریزوم
  • استفاده از برگ و ساقه به عنوان قلمه
  • استفاده از جوانه‌ها برای پیوند
  • خواباندن
  • استفاده از پاجوش
  • استفاده از استولون یا ساقه رونده
  • کشت بافت

بیشتر بخوانید: هرس درخت انار

روش های تکثیر انار

درخت انار مانند دیگر درختان در طی تکامل برای حفظ بقا خود به روش‌های مختلفی تکثیر می‌شود که تکثیر جنسی با تولید بذر همراه است و تکثیر غیرجنسی با استفاده از قلمه ساقه، پاجوش و… انجام می‌گیرد، اگر قصد دارید که درخت زیبای انار را داشته باشید بهتر است با روش های تکثیر انار آشنا شوید.

روش تکثیر جنسی انار

این روش با استفاده از بذر صورت می‌گیرد برای این منظور یک انار سالم را انتخاب کنید دانه‌های سرخ انار را جدا کنید سپس برای جدا کردن قسمت گوشتی دانه آن را درون آب گرم قرار دهید بعد از جدا شدن قسمت گوشتی، دانه‌ها را روی دستمال نرم و تمیز قرار دهید.

حال نوبت به کاشت دانه ‌ها رسیده برای این کار خاک مناسب به همراه کود حیوانی را آماده کنید گلدان مورد نظر را چک کنید که راه زهکش آن باز باشد کف گلدان سنگریزه بریزید و خاک را درون گلدان ریخته سپس حفره­هایی کوچک درون خاک ایجاد کنید و بذرها را درون آن‌ها بکارید و آبیاری کنید حال گلدان را در محیطی گرم قرار دهید معمولا 40 روز زمان برای جوانه زدن لازم است و در طی این مدت به فواصل منظم آبیاری نمایید.تکثیر درخت انار

معمولا از روش تکثیر جنسی انار استفاده نمی‌شود زیرا زمانبر است و احتمالا نهال ایجاد شده صفات مورد نظر را ندارد، همانطور که قبلا هم بیان شد روش تکثیر جنسی انار نمی‌تواند بهترین روش تکثیر درخت انار باشد.

روش‌های تکثیر غیرجنسی انار

درخت انار به روش‌های غیر جنسی زیادی از جمله، قلمه زنی، تولید پاجوش، پیوند زدن، خوابانیدن و کشت بافت تکثیر می‌شود برای آشنایی از این روش‌ها با ادامه مقاله همراه باشید، روش‌های تکثیر غیرجنسی انار را به صورت کاملا توضیح خواهیم داد.

 

  • قلمه زدن درخت انار

قلمه زدن درخت انار معمول‌ترین و به صرفه‌ترین روش تکثیر انار است در این روش، در انتهای زمستان از درخت سالم شاخه‌های 1تا 2 ساله  در حدود 40 تا 50 سانتی متر را جدا کنید و انتهای قلمه را به صورت اریب برش بزنید می‌توانید انتهای قلمه به منظور تسریع در ریشه زایی در هورمون ریشه زا فرو ببرید سپس در خاک مناسب که مخلوطی از ماسه و کود حیوانی است بکارید.

این قلمه‌ها را می‌توانید در خزانه یا زمین اصلی بکارید و به میزان لازم آبیاری نمایید در این مرحله دقت کنید چون قلمه فاقد ریشه است در اثر آبیاری زیاد دچار گندیدگی نشود. با توجه به کاربری بودن و کم هزینه بودن این روش می‌توان گفت بهترین روش تکثیر درخت انار خواهد بود.

قلمه زدن درحت انار

  • پاجوش درخت انار

درخت انار با استفاده از پاجوش نیز تکثیر می‌شود این درخت در طی رشد خود پاجوش‌های زیادی را تولید می‌کند، در روش پاجوش درخت انار، پاجوش‌های قوی را از نقطه اتصال به تنه به همراه ریشه به آرامی جدا کنید سپس در خاک مناسب در زمین اصلی یا خزانه بکارید.

تکثیر انار با استفاده از پاجوش کاربرد چندانی ندارد زیرا درخت حاصل از این روش محصول با کیفیت و مطلوبی ندارد و میوه‌های آن‌ها کوچکتر و دیرتر به بار می‌نشیند .

اما اگر باغی دچار سرمازدگی شده باشد برای احیای باغ این روش توصیه می‌گردد برای این منظور در سال اول اجازه رشد به همه پاجوش‌های را می‌دهیم در سال دوم چند تا از پاجوش‌ها را به منظور برقراری تعادل بین ریشه و اندام هوایی قطع می‌کنیم و در سال سوم 2 تا 3 تا از پاجوش‌های قوی را انتخاب می‌کنیم و بقیه را حذف می‌کنیم.

  • تکثیر درخت انار به روش خوابانیدن

تکثیر درخت انار به روش خوابانیدن بعد ازروش قلمه زدن بهترین روش برای تکثیر درخت انار می‌باشد. در این روش، در بهار پیش از باز شدن برگ‌ها شاخه‌های قوی 1 یا 2 ساله یا پاجوش‌ها را بدون اینکه از گیاه اصلی قطع شود روی زمین خم می‌کنند و روی آن خاک می‌ریزند اما باید دقت کرد که قسمت انتهای سرشاخه از خاک بیرون باشد با گذشت زمان در حدود اسفند این شاخه‌ها ریشه دار می‌شوند که می‌توان آن را از گیاه اصلی جدا کرد.

سپس نهال به دست آمده را در زمین اصلی کاشت درختان حاصل از این روش در سال چهارم شروع به گلدهی و میوه‌دهی می‌کنند.

  • روش تکثیر غیر جنسی انار با استفاده از کشت بافت

در دنیای امروز پیشرفت‌های زیادی در زمینه‌های مختلف زیست شناسی صورت گرفته است و یکی از این زمینه‌ها موضوع کشت بافت است در روش کشت بافت از یک یا چند سلول در محیط آزمایشگاهی یک موجود زنده تولید می‌کنند.

امروزه این تکنولوژی‌های جدید برای تکثیر گیاهان نیز کاربرد دارد و برای این منظور چند سلول گیاهی از نوک برگ، شاخه و یا قسمت‌های دیگر گیاه جدا می‌کنند در محیط کشت غنی از مواد غذایی و استریل قرار می‌دهند سپس به کمک هورمون‌ها یا تنظیم کننده‌های رشد گیاه جدیدی را تولید می‌‌کنند.

این روش کشت بافت در تکثیر انار نیز کاربرد دارد و نهال‌های انارحاصل از این روش کیفیت مطلوبی دارند در نهال‌های انار حاصل از کشت بافت بر روی ژنوتیپ آن‌ها کار می‌شود و ویژگی‎‌هایی از قبیل مقاومت به سرما، زود بازده بودن، میزان باردهی وغیره در نهال انار را ارتقا می‌دهند

نهال‌های انار کشت بافتی به صورت شناسنامه دار در نهالستان‌های معتبر یا مراکز تحقیقاتی با شرایط مختلف به فروش می‌رسند.

جمع بندی

در این مقاله بهترین روش تکثیر درخت انار و کاربرد آن آشنا شدید بنابراین اگر قصد احداث باغ انار و یا کاشت حتی یک اصله درخت انار را دارید توصیه می‌شود ابتدا بهترین نهال انار را انتخاب کنید که بهترین روش تکثر درخت انار باشد، برای این منظور به نهالستان‌های معتبر که فروش نهال انار به صورت اصلاح شده یا پیوندی و دارای شناسنامه است مراجعه کنید و بدون واسطه اقدام به خرید نهال  کنید و برای اطلاع از قیمت نهال انار با راه‌‌های ارتباطی این نهالستان‌ها در تماس باشید.

 

 

 

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال