درختان همیشه در زندگی بشر نقش پررنگی ایفا کردهاند و از زمان پیدایش بشر تا به حال در تامین غذای بشر نقش مهمی داشتهاند و از طرفی امروزه به دلیل افزایش جمعیت و آلودگی هوا اهمیت درختان در پاک شدن هوای شهرها پررنگتر شده است از همین رو برای گسترش درختان نیاز است با روشهای تکثیر آنها آشنا شد بهترین روش تکثیر را انتخاب کرد.
درخت آلو یکی از درختان مهم میوه است و به دلیل بازار پسندی بسیار زیاد ارقام مختلف آن، باغات زیادی از این درخت احداث یا در حال احداث است از همین رو بهتر است با روشهای تکثیر آن آشنا شد و بهترین روش تکثیر را انتخاب کرد از طرفی نهالستانهای معتبر به روش اصولی درخـت آلو را تکثیر میکنند و نهال آلو اصلاح شده و پربازده را در اختیار خریداران قرار میدهند برای آشنایی با روشهای تکثیر آلو این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
درخت آلو متعلق به خانواده گلسرخیان یا Rosaceae و جنس Prunus است و دارای ارقام بسیار گوناگونی است که در اکثر مناطق دنیا قابلیت کاشت دارد، این درخت در پاییز خزان میکند و ارقام مختلف آن به اندازههای کوچک تا متوسط دیده میشود، درخت آلو دارای میوه گوشتی و کروی تا بیضی شکل با هسته سخت که رنگ میوه ارقام مختلف آن قرمز، سیاه وزرد دیده میشود و دارای مزه ترش، ملس و شیرین است
درخت آلو مانند سایر درختان به صورت جنسی و غیر جنسی تکثیر پیدا میکند در روش تکثیر جنسی با کاشت بذر یا هسته آلو امکان پذیر است و در روش غیر جنسی از طریق قلمه زدن، خوابانیدن و پیوند زدن صورت میگیرد هر کدام از این روشها دارای ویژگیهای خاص و به شیوه مخصوصی انجام میگیرد.
اگر قصد تکثیر و کاشت درخت آلو را در باغ یا حیاط خود دارید پیشنهاد میشود با هر کدام از روشهای تکثیر درخت آلو آشنا شوید تا مناسبترین روش تکثیر نهال را انتخاب نمایید.
این روش از طریق کاشت هسته آلو انجام میگیرد و برای این منظور یک میوه آلو خوش طعم و سالم را انتخاب کنید و هسته آن را از گوشت جدا کنید به طوری که باقی مانده میوه به هسته متصل نباشد.
به منظور تسریع در جوانه زنی میتوانید به کمک یک ابزار تیز مانند چاقو به آرامی یک شکاف روی هسته ایجاد کنید به صورتی که به مغز دانه آسیبی وارد نشود سپس هسته را درون ظرف پر از آب قرار دهید و اگر هسته روی آب به صورت شناور نماند و در ظرف آب ته نشین شد مناسب برای کاشت است و به مدت یک شب هسته درون آب باقی بمانند.
سپس هسته را درون کمپوست (بقایای گیاهی پوسیده شده) مرطوب قرار دهید و در صورت نبود کمپوست میتوانید درون دستمال کاغذی مرطوب درون ظرف درب بسته بگذارید و به منظور جوانه زنی هسته ظرف حاوی هسته را 3 ماه درون یخچال نگهداری کنید و یا کمپوستها را مرتب مرطوب نمایید.
سپس درون گلدان مقداری خاک مناسب ترکیب با کود حیوانی پوسیده شده بریزید و هسته را درون حفره به عمق 5 تا 7 سانتی متری بکارید و آبیاری کنید و گلدان را در محیط با نور و دمای مناسب قرار دهید و بعد از رشد نهال با فرا رسیدن بهار آن را به زمین اصلی منتقل کنید در صورتی که بخواهید مستقیم درون زمین بکارید باید این کار در زمستان انجام دهید که دیگر نیاز به نگهداری در یخچال نیست.
امروزه این روش تکثیر کمتر مورد استفاده قرار میگیرد وغالبا برای تحقیقات محققان، تولید نهالهای مقاوم با پایه بذری و یا به صورت کاشت تفننی آلو کاربرد دارد کاشت بذر آلو تقریبا 5 سال زمان لازم دارد که به رشد قابل قبول دست یابد و تولید میوه کند.
قلمه زنی یک روش تکثیر غیر جنسی محسوب میشود و بسیار پرکاربرد است که گیاه حاصل از این روش کاملا مشابه با گیاه مادری است در این روش یک رقم مقاوم به شرایط نامساعد محیطی و پربار را انتخاب میکنند بهتر است از قسمت میانی شاخه را برای قلمه گیری انتخاب کنید زیرا قسمت تحتانی شاخه به خوبی ثمر نمیدهد و قسمت فوقانی شاخه نازک یا ضعیف است.
زمان مناسب برای قلمه گیری درخت آلو در اواخر پاییز تا زمستان است و برای قلمه گیری آلو بهتر است به سراغ شاخههای میانی و قسمتهای پربار درخت آلو که به خوبی رشد کردهاند، بروید.
برای این کار، قلمهای به طول 30-25 سانتی متر با قطر 1 سانتی متر را انتخاب کنید و روی قلمه باید دارای چندین جوانه باشد سپس قلمه را به کمک قیچی باغبانی تیزی که به خوبی ضدعفونی شده است انتهای آن را به صورت اریب برش بزنید و برای افزایش سرعت ریشه زایی انتهای قلمه را در محلول ریشه زا فرو ببرید.
ظرف یا گلدان مناسبی را انتخاب کنید و کف آن را به منظور وجود زهکش چک کنید که حتما دارای چندین سوراخ باشد سپس با خاکی سبک حاوی پیت ماس و ماسه پر کنید و حفرهای درون خاک ایجاد کنید و انتهای قلمه را درون حفره قرار دهید و قلمه را بکارید و به نحوی آبیاری کنید که خاک مرطوب شود اما بر اثر آبیاری زیاد دچار لهیدگی نشود.
گلدان در مکانی پرنور با جریان هوای تازه و به دور از بادهای شدید قرار دهید معمولا 1ماه بعد قلمهها ریشه دار میشوند و گاهی ممکن است این زمان به 3 ماه به طول بیانجامد پس از اطمینان از ریشه زایی قلمه یک ماه دیگر به منظور رشد و تکامل بهتر ریشه صبر کنید سپس قلمهها را به زمین اصلی منتقل کنید و غالبا قلمهها در مناطق گرمسیری در پاییز و در مناطق سردسیری در بهار به زمین اصلی منتقل میکنند.
پیوند زدن به معنی الحاق یا اتصال دو گیاه که از دو گونه یا دو رقم متفاوت است و گیاه حاصل از این روش از نظر کیفیت در سطح بالاتری از دو گیاه قبلی است و میزان موفقیت در پیوند زنی به تشابه ژنتیکی این دو رقم بستگی دارد البته شرایط محیطی و شرایط فیزیولوژیکی گیاه در پیوند زنی نیز تاثیر دارد و هرچه دو گیاه از نظر ژنتیکی به هم نزدیکتر و از یک خانواده باشند احتمال موفقیت در پیوندزنی بالاتر میرود.
به درختی که پیوند زدن بر روی آن انجام میگیرد پایه و به جوانه یا بخشی از یک گیاه یا رقم دیگر که برای پیوند زدن انتخاب میشود پیوندک میگویند.
درختان بادام، آلوچه وحشی، زردآلو، گوجه سبز و هلو پایههای مناسبی برای درخت آلو هستند استفاده از گیلاس چینی به عنوان پایه باعث ایجاد درختان پا کوتاه میگردد.
معمولا سه تکنیک برای پیوند زدن آلو مورد استفاده قرار میگیرد، پیوند تاج، پیوند، جوانه سپر و پیوند شکاف دار که هر کدام در زمان خاص و به شیوه مخصوص انجام میگیرد.
روش پیوند زدن اسکنه و جوانه معمولا برای درخت آلو استفاده میشود اما پیوند جوانه موفقیت آمیزتر است و اگرپیوند زنی به روش پیوند جوانه انجام گیرد زمان مناسب برای این کار در اواخر بهار است و برای پیوند اسکنه زمان مناسب اواخر زمستان و در هوای سرد است.
پیوند زنی در درخت آلو سبب تولید ارقامی با بازدهی بالا، تقویت درخت، مقاوم به سرما و سازگاری بیشتر با شرایط نامساعد محیطی میشود.
روش تکثیر غیر جنسی دیگر خوابانیدن نام دارد و این روش برای درختان با قامتی کوتاه یا به اصطلاح پا کوتاه کاربرد دارد و دراوایل بهار زمانی که شیره گیاهی در درخت جریان دارد و به سمت بالا در حرکت است و پوست درخت به راحتی جدا میشود امکان پذیر است.
در این روش شاخههایی پربار 1تا 2 ساله درخت آلو که انعطاف پذیر هستند و در قسمت پایینی درخت قرار دارند به طرف زمین خم میکنند و یک یا چند قسمت از پوست آن را خراش میدهند تا ریشه زایی سریعتر اتفاق بیفتد سپس بر روی این قسمتها خاک میریزند تا شروع به ریشه دهی کنند.
این شاخهها را تا زمانی که ریشه دار نشدهاند نباید از گیاه مادری جدا کرد بعد از ریشه دهی نیز تا زمانی که ریشه به طور مستحکم در خاک قرار نگرفته است باید به گیاه مادری وصل باشد.
با روشهای تکثیر درخت آلو آشنا شدهاید و میتوانید در صورت نیاز یکی از این روشها را برای تکثیر درخت آلو استفاده کنید اما پیشنهاد میشود اگر میخواهید درخت آلو پربار و مقاوم به عوامل نامساعد محیطی داشته باشید اقدام به خرید نهال آلو از نهالستانهای معتبر کنید زیرا در این نهالستانها انواع ارقام آلو پیوندی و اصلاح شده که دارای بازدهی بالا هستند را به طور عمده تولید میکنند.
نهالستانهای معتبر در هنگام فروش نهال با توجه به شرایط اقلیمی و ویژگیهای مورد نظر شما از درخت آلو، رقم مناسب را در اختیار شما قرار میدهند و به دلیل اینکه ارقام متنوعی را به طور گسترده و اصولی تولید میکنند بنابراین قیمت نهال آلو به صورت عمده و بدون واسطه به مشتری عرضه میشود.
در هر زمان که تمایل دارید میتوانید به سایت معتبر این نهالستانها مراجعه کنید و از قیمت نهال و ویژگیهای ارقام مختلف آلو مطلع شوید سپس اقدام به خرید نهال به صورت آنلاین کنید.
نظرات کابران