نکات ضروری برای افزایش باردهی با کوددهی درخت انار

نکات ضروری برای افزایش باردهی با کوددهی درخت انار

یکی از مواردی که امروزه جهت افزایش بهره وری در باغداری بسیار حائز اهمیت است کود دهی است و می­دانیم کود دهی موجب افزایش باردهی درختان در واحد سطح می­شود و به تبعه آن موجب افزایش سود حاصله از احداث باغ می‌گردد.

بنابراین رعایت اصول کود دهی در طول سال زراعی برای درختان باید بسیار مورد توجه قرار بگیرد، که در این نوشتار سعی می­شود نکاتی در مورد اصول کود دهی درختان انار به اختصار بیان کنیم.

کوددهی درختان انار

کلیاتی در مورد کود دهی درخت انار

می­دانیم که هر درختی دارای نیاز­های متنوع و مختلفی در زمان­های متفاوت است بنابراین بسته به نوع درخت و نیازهای غذایی آن درخت برنامه کودی متفاوتی نیز باید برای آن درخت در نظر گرفته شود تا کود دهی بهترین اثر را در درخت داشته باشد و درخت بهترین عملکرد خود را به بار بیاورد.

از جمله درختانی که به برنامه کود دهی خاص خود نیاز دارند درخت انار است، زیرا انار یکی از درختان حساس است و از زمانی که یک نهال  انار کوچک است تا به یک درخت تنومند تبدیل شود توجه ویژه­ای را می­طلبد، بنابراین توصیه می­شود که هنگام خرید نهال از کارشناسان نهالستان مشاوره­های لازم را در خصوص نیاز غذایی درخت انار دریافت نمایید.

به طور کلی موارد زیر را در رابطه با کودهی درختان انار در نظر بگیرید:

1 در فصول پاییز و زمستان انتخاب کود باید بر اساس محافظت درخت از یخ زدگی و سرمازدگی ریشه­ی درخت باشد.

2 بهترین زمان را برای چالکود انتخاب کنید که در مورد درخت انار می­توان گفت این زمان اسفند ماه است.

3 هنگام استفاده از چالکود مراقب نوع کود استفاده شده باشید زیرا ممکن بعضی از کودها مانند کودهای آلی سبب پوسیدگی ریشه­ی درخت انار شوند

4 کودهای لازم پیش و پس از گلدهی را نیز فراموش ننمایید.

کودهای مناسب برای کود دهی درختان انار

برای کود دهی درختان میوه به ویژه درخت انار می­توان از کودهای شمیایی و کودهای حیوانی توام با هم استفاده نمود و از خواص هر دوی آنها بهره مند شد، میدانیم کودهای حیوانی که شامل کودهای مرغی، گاوی و گوسفندی و غیره است دارای عناصری هستند که باعث اصلاح ساختمان خاک و همچنین بهبود کیفیت و بافت خاک می­شوند.

از دیگر سو کودهای شیمیایی شامل عناصر ماکرو و میکرو و همچنین ریز مغذی­های مورد نیاز درختان هستند که مواد غذایی لازم جهت رشد درخت و افزایش باروری را در اختیار درخت انار قرار می­دهند.

برای انتخاب کود مناسب برای هر درخت ابتدا نیاز است که نیازهای غدایی درخت مربوطه را به درستی بشناسیم، و از این رو عناصر مورد نیاز درخت انار شامل موارد زیر است :

  1. نیتروژن: درخت انار برای فتوستنز و رشد رویشی به عنصر نیتروژن نیازمند است که این عنصر را می­توان از طریق کودهای اوره در اختیار درخت انار قرار داد.
  2. فسفر: درخت انار برای افزایش مقاومت ریشه و افزایش استحکام دیواره سلولی به عنصر فسفر احتیاج دارد که این عنصر را با استفاده از کودهای فسفر بالا به درخت انار می­رسانند.
  3.  پتاسیم: یکی از عناصری موثر در رشد میوه­های درخت انار کود پتاسیم است که باعث افزایش رشد و درشت شدن میوه می­گردد.
  4.  آهن: عنصر آهن موجب افزایش فتوسنتز در درختان انار می­گردد و یکی بهترین کودهای حاوی آهن کلات آهن است.
  5. گوگرد: در واقع گوگرد به عنوان یک عنصر ثانویه در کود دهی درختان انار به کار می­رود و موجب بهبود کیفیت میوه­ی انار می­شود.
  6. کلسیم: درخت انار به عنصر کلسیم برای بهبود کیفیت میوه به عنصر کلسم نیازمند است البته بایست گفت که کلسیم مانع از ترک خوردگی میوه­ی انار می­گردد.
  7. روی: روی جزو عناصر ریز مغذی دسته بندی می­شود که موجب بهبود کیفیت و مرغوبیت میوه می­شود.

 نکاتی در مورد برنامه کود دهی درختان انار

پیش از کشت هر درختی باید ویژگی­های خاک از جمله شوری خاک، اسیدیته خاک، بافت خاک، میزان عناصر موجود در بافت خاک و میزان حاصل خیزی خاک و همچنین نیازهای غذایی درخت را دانست تا بتوان یک برنامه کودی مناسب برای درخت انار را تدوین نمود.

اما به طور کلی برای درخت انار برنامه کودی زیر را می­توان در نظر گرفت بسته به شرایط خود می­توانید آن را کم و زیاد کنید

  1.  تا دو سالگی درخت انار : می­توان کود آلی 5 کیلوگرم، کود نتیروژن 250 گرم، عنصر فسفر به میزان 125 گرم و از 125 کود پتاس استفاده نمود.
  2.  در سه سالگی در خت انار : کود آلی 10 کیلوگرم، نیتروژن 500 گرم، عنصر پتاسیم 250 گرم و در نهایت 125 گرم فسفر می­توان استفاده نمود.
  3.  هنگام 4 ساله بودن درخت انار : مقادیر کود آلی 20 کیلوگرم، 500 گرم نیتروژن، 250 گرم عنصر پتاسیم و در نهایت 125 گرم عنصر فسفر توصیه می­شود.
  4.  در انتها از پنج سالگی تا پایان : می­توان از کودهای آلی به میزان 30 تا 40 کیلوگرم، از کود نتیروژن به میزان 625 گرم و پتاسیم و فسفر هر کدام به میزان 250 گرم استفاده نمود.

 

کوددهی درخت انار

مناسب ­ترین کودهای شیمیایی درخت انار با توجه به مراحل مختلف رشدی درخت انار

میدانیم یک درخت در زمان­ها و مراحل مختلف رشدی به عناصر مختلف و همچنین مقادیر مختلفی از این عناصر برای رشد بهینه و حداکثری خود نیازمند است و این موضوع در خصوص درخت انار نیز صادق است.

پس هنگام احداث باغ انار و خرید نهال انار باید نیازهای مختلف غذایی درخت انار را با توجه مرحله­ی رشدی درخت انار را بدانیم تا بتوانیم این عناصر را از طریق کودهای شیمیایی در اختیار درخت قرار دهیم تا درخت به حداکثر عملکرد خود برسد و باغ حالت اقتصادی داشته باشد.

کود مناسب درخت انار در زمستان

در زمستان گرچه درختان در خواب هستند اما بازهم نیازهای غذایی ویژه­ایی دارند که پس از انجام آزمایش خاک و بررسی و آنالیز نتایج به دست آمده می­توان نیازهای درخت را از طریق کود دهی بر طرف نمود.

در واقع زمستان بهترین زمان برای استفاده از چالکود است، البته دقت کنید که این کار را پس از دو یا سه سالگی درخت انار انجام دهید تا ریشه توسعه­ی کافی یافته باشد و آسیب نبیند، بنابراین توصیه می­شود در زمستان از کودهای مرغی و همچنین هیومیک اسید به میزان 300 تا 500 گرم استفاده نمود البته این میزان با توجه به سن درخت متغیر است.

کود مورد نیاز درخت انار برای تورم جوانه

یکی از مواردی که هنگام جوانه زنی درخت انار می­بایست استفاده نمود هیومیک اسید است زیرا که موجب جذب بیشتر عناصر دیگر برای درخت خواهد شد و باعث افزایش بهره وری کودهای استفاده شده می­گردد.

همچنین در این زمان درختان انار به کودهای فسفر بالا بسیار نیاز دارند که بهتر است همراه آب ابیاری در اختیار درختان انار قرار بگیرد، دیگر عناصر مورد استفاده درخت انار در زمان جوانه زنی می­توان به کلسیم و بور اشاره نمود که نحوه استفاده از آنها به صورت محلول پاشی است.

بهترین کود مورد نیاز درخت انار در زمان گل دهی

یکی از مراحل حساس رشدی درخت انار زمان گلدهی آن است که باید بسیار مورد توجه قرار بگیرد تا درخت بتواند به نهایت عملکرد خود نزدیک شود و سود دهی آن بهینه باشد، باید دقت کنید که کود دهی در این از مرحله از رشد درخت انار بهتر است که به صورت محلول پاشی انجام شود.

درخت انار در این مرحله از رشد خویش به عناصر نیتروژن،فسفر و پتاسیم نیاز دارد که می­بایست از طریق کودهای شیمیای در اختیار درخت انار قرار بگیرد و یکی از مهم­ترین کودها که می­تواند نیاز درخت را دراین زمان برطرف کند کودهای سه بیست است که هر سه عنصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم را به یک انداه دارا است.

البته نباید فراموش کنید که درخت انار در زمان گلدهی به عناصر ماکرو نیز نیازمند است پس این مهم را نیز مد نظر قرار دهید و حتما در کنار عناصر اصلی از کودهای ماکرو نیز برای رفع نیاز غذایی درخت انار استفاده نمایید.

کودهای لازم در زمان گردویی شدن میوه­ی درخت انار

گردویی شدن میوه­ی درخت انار به زمانی اطلاق می­شود که میوه­ی انار به اندازه یک گردو رسیده باشد که رنگ آن سبز است در این زمان نیز نیازهای غدایی متفاوتی دارد که باید مورد توجه و دقت قرار بگیرد.

باید گفت که درخت انار در این مرحله نیز به عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم احتیاج دارد که می­توان از طریق کودهای کامل سه بیست در اختیار درخت قرار داد که می­توان این کودها رو به صورت محلول در آب ابیاری به خاک افزود تا در اختیار درخت قرار بگیرد.

البته در زمان گردویی شدن میوه انار از مصرف عناصر کلسیم و بور غافل نشوید، زیرا این عناصر موجب افزایش کیفیت میوه می­گردند و درخت انار برای داشتن یک میوه­ی با کیفیت و بازار پسند به این عناصر نیازمند است که بایستی از طریق کود دهی در اختیار درخت انار قرار بگیرد.

مهم­ترین کودها برای بزرگ شدن میوه­ی درخت انار

یکی از مراحل رشدی میوه که باید مورد توجه و اهتمام ویژه قرار بگیرد زمان درشت شدن میوه­ی انار است که در این زمان در صورتی که نیاز غذایی درخت به درستی از طریق کود دهی تامین نشود اندازه و کیفیت میوه نامناسب خواهد شد و موجب کاهش بازار پسندی میوه­ی انار خواهد شد و از این رو موجب خسارت به باغداران می­گردد پس کود دهی در این مرحله را فراموش ننمایید.

از جمله مهم­ترین کودهای مورد نیاز درخت در این مرحله باید به پتاس اشاره نمود زیرا می­دانید که عنصر پتاسیم از عوامل مهم در رشد میوه است و نقش به سزایی در افزایش اندازه میوه دارد همچنین در این مرحله درخت انار به کودهای کامل ماکرو نیازمند است و بایستی کودهای ماکرو نیز در این مرحله در اختیار درخت قرار بگیرد.

زیرا در این مرحله از رشد ممکن است درختان ضعیف شوند و مورد تهاجم عوامل بیمارگر و آفات قرار بگیرند پس به منظور تقویت درخت و ممانعت از تضعیف درخت انار در مرحله درشت شدن میوه حتما از کودهای ماکرو استفاده نمایید تا درخت انار بهترین بهره وری را داشته باشد.

عناصر غذایی مورد نیاز درخت انار برای تغییر رنگ و قرمز شدن میوه و برداشت آن

در این مرحله از رشد رنگ میوه­ی درخت انار رفته رفته از سبز به قرمز تغییر می­کند و در واقع میوه رسیده می­گردد و آماده­ی برداشت می­شود، پس باغدار وظیفه دارد با استفاده از کودهای مناسب در این مرحله به درخت انار کمک کند.

از جمله مهم­ترین کودها در این مرحله باید به نیتروژن و پتاسیم اشاره کرد و همچنین مقادیر کمتری از عنصر فسفر نیز نیاز است تا درخت بتواند به درستی میوه را رسانده و آماده­ی برداشت نماید، البته دقت نمایید که بهترین روش برای کود دهی در این مرحله کود دهی به صورت محلول پاشی است که نباید از آن غافل شد.

همچنین با توجه به اهمیت این مرحله از رشد میوه بایستی تمامی نیازهای درخت به درستی بر طرف شود تا درخت از این مرحله به بهترین صورت ممکن عبور کند و میوه­ایی با کیفیت و بازار پسند تولید بنابراین عناصری همچون کلسیم و بور نیز در صورت نیاز باید در اختیار درخت قرار بگیرد.

اهمیت کود دهی به درخت انار پس از برداشت میوه

درختان میوه به ویژه درخت انار در تمام مراحل برای رشد بهینه و داشتن باروری چشم گیر به کودهای مختلف نیازمند هستند یکی از این مراحل حساس مرحله­ی پس از برداشت محصول است که اغلب مواقع مورد غفلت قرار می­گیرد.

زیرا باغداران تصور می­کنند پس از برداشت محصول درخت دیگر نیازی به کود دهی ندارد، اما این یک تصور اشتباه است که باید اصلاح شود زیرا درخت در تمام مراحل احتیاج به تغذیه و مراقبت کافی دارد.

بنابراین باغداران عزیز دقت کنید که درختان انار پس از برداشت برای باز یابی توان خود و همچنین آمادگی برای باروری و برداشت محصول در سال آینده نیازمند کودهایی همچون کودهای نیترات پتاسیم، جالبک ها و همچنین عناصر ریز مغذی هستند.

کوددهی درخت انار

کلام آخر

در نهایت باید گفت که کود دهی و بر طرف نمودن نیاز غذایی یک درخت امری تخصصی است که دانش خاص خود را می­طلبد زیرا رعایت نکردن اصول درست تغذیه­ی درخت عواقب جبران ناپذیری برای باغدار در پی خواهد داشت .

بدین منظور می­توانید از راهنمایی­ها و مشاوره­های مهندسین کشاورزی با تجربه که در نهالستان­های معتبر فرش نهال فعالیت می­کنند بهره مند شوید، تا در زمینه­ی کود دهی برنامه­ای دقیق علمی و اصولی داشته باشید.

بنابراین هنگام خرید نهال و انتخاب نهالستان تنها به قیمت نهال انار  اکتفا ننمایید بلکه به کادر مجرب فعال در نهالستان و اعتبار نهالستان نیز دقت ویژه داشته باشید تا در آینده دچار خسران نشوید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال