6 اصل کوددهی به درختان میوه که باعث افزایش باردهی می‌شود!

6 اصل کوددهی به درختان میوه که باعث افزایش باردهی می‌شود!

کود دهی از مهمترین اصول باغبانی است که می‌تواند منجر به افزایش باردهی درختان میوه شود، در واقع باغبانان می توانند با رعایت اصول علمی کود دهی از حداکثر ظرفیت باردهی درختان خود بهره ببرند و علاوه بر آن با افزایش کیفیت تولیدات خود آنها را با ارزش بالاتری در بازار به فروش برسانند، کود دهی اصولی و علمی نه تنها سبب افزایش در باردهی می شود بلکه در افزایش وزن میوه، بهبود رنگ گیری، بهبود طعم و عطر میوه نیز بسیار موثر بوده و سبب افزایش بازارپسندی میوه می شود.

کوددهی درختان میوه

بهترین نوع کود برای درختان میوه

با توجه به اهمیت کود دهی در افزایش باردهی و کیفیت محصولات میوه ای در این لحظه این سوال مطرح می شود که چه نوع کودی می تواند منجر به افزایش باردهی و کیفیت محصول شود؟ در جستجوی پاسخ برای این سوال همواره باغداران به دنبال کودی معجزه آسا هستند که بتواند تمام نیازهای درختان آنها را تامین کند و به افزایش باردهی برساند.

بهترین کود برای درختان میوه کودی است که بتواند نیازهای درختان شما را تامین کند، نیازهای غذایی درختان میوه شامل مجموعه ای از عناصر پر مصرف و عناصر ریز مغذی مانند نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن، روی، منیزیم است، علاوه بر عناصر ریز مغذی و پرمصرف درختان میوه برای افزایش کیفیت باردهی به آمینو اسیدها و کودهای آلی نیاز دارند.

در فروشگاه های کود و نهاده های کشاورزی نیز انواع کودها با ترکیب عناصر مختلف در برندهای مختلف وجود دارند و این موضوع سبب می شود بسیاری از باغداران در انتخاب نوع کود و برند مناسب گمراه شوند، این که چه کودی با چه درصد عناصر و یا چه نوع عنصری را باید تهیه کنند و یا اینکه کدام برند کود می تواند بهترین برند برای آنها باشد سوالاتی است که ذهن باغداران را درگیر خود می‌کند.

کوددهی درختان میوه

در یک جمله ی کوتاه و مختصر باید گفت هیچ نسخه ی از پیش تعیین شده ای برای هیچ نوع درخت میوه ای وجود ندارد که بگوید فلان نوع کود و یا برند خاص می تواند تاثیر فراوان در باردهی این درختان داشته باشد، دلیل این امر آن است که در هر منطقه و هر زمین کشاورزی با توجه به سابقه ی کشاورزی و پوشش گیاهی و همینطور شرایط آب و هوایی آن منطقه میزان عناصر غذایی و نوع عناصر غذایی می تواند متفاوت باشد.

دلیل دیگر بر این امر آن است که خاک در مناطق مختلف دارای اسیدیته ی متفاوت است، اسیدیته تاثیر بسزایی در جذب عناصر غذایی در خاک داشته و همین امر در بسیاری از موارد سبب ایجاد کمبود کاذب عناصر در درختان می شود به این معنا که عنصر در خاک وجود دارد اما به دلیل اسیدیته ی نامناسب خاک قابلیت جذب شدن ندارد، به عنوان مثال عنصر آهن در خاک قلیایی قابلیت جذب نداشته و از این رو در خاکهای قلیایی درختان اکثرا علائم کمبود آهن نشان خواهند داد.

برای اینکه بتوانید نسخه ی کود دهی خاص باغ خود را پیدا کید که با آن نسخه به حداکثر باردهی و حداکثر کیفیت در باردهی برسید باید با انجام آزمون تجزیه ی خاک عناصر غذایی موجود در خاک را تجزیه و تحلیل کرده و بر مبنای نیاز خاص غذایی در باغ خود اقدام به تعیین برنامه ی کودی مناسب باغ خود کنید.

کوددهی به درختان میوه

در بسیاری از مراکز فروش نهال و نهالستانها کارشناسان تغذیه حضور دارند که می توانند باغداران را با توجه به آزمایش تجزیه ی خاک محل باغشان راهنمایی کرده و برنامه ی کودی و غذایی خاص ایشان را به آنها ارائه کنند، این برنامه ی غذایی به ویژه برای کسانی که قصد احداث باغ و کاشت نهال را دارند بسیار اهمیت دارد چرا که با استفاده از یک برنامه ی غذایی خوب در ابتدای کاشت است که درختان می توانند زود به بازدهی رسیده و حتی بلوغ باردهی نیز بدون تاخیر خواهد بود.

بهترین زمان برای کود دهی به درختان میوه

اصل دیگری که در زمینه ی کود دهی می تواند باردهی و کیفیت باردهی را در باغ افزایش دهد کود دهی در زمان درست است، کود دهی در زمان درست می تواند انرژی لازم و کافی برای درختان برای باردهی و همچنین غلبه بر آفات و بیماریها و حتی غلبه بر سرمای زمستان را تولید کرده و درختان باغ شما علاوه بر اینکه می توانند باردهی بالا و با کیفیت داشته باشند در صورت کود دهی به موقع می توانند بر آفات و بیماریها و همچنین سرمای زمستانه مقاومت نشان دهند.

کوددهی درختان میوه

در رابطه با زمان درست کود دهی می توان زمان بندی را به صورت زیر تقسیم بندی کرد:

1)کود دهی قبل از کاشت نهال و یا هنگام کاشت نهال

این مرحله مهمترین مرحله ی کود دهی به درختان میوه است، باغداران باید حتما قبل از اقدام به خرید نهال با دریافت مشاوره و بر اساس نتیجه‌ی آزمایش خاک زمین مورد نظر خود کود لازم برای کاشت نهال را تعیین کرده و این کود را یا در زمان خاک ورزی و یا در زمان کشت نهال مورد استفاده قرار دهند.

کود دهی در این زمان می تواند رشد رویشی در یک الی دو سال اول پس از کاشت نهال را تسریع کند تا نهال بتواند در سال دوم و یا نهایتا سال سوم پس از کاشت باردهی خود را آغاز کند.

2)کود دهی به نهال پیش از شروع باردهی

ارقام مختلف درختان میوه بر اساس زود بازده و یا دیر بازده بودن ممکن است بین یک الی 5 سال پس از کاشت شروع به باردهی کنند، این شروع باردهی هر چند اندک باشد اما می‌تواند طی چند سال به بلوغ باردهی برسد.

با توجه به اینکه اکثر ارقام درختان میوه‌ای که این روزها در نهالستانها به فروش می‌رسند پیوندی و البته زود بازده هستند این درختان بین یک تا سه سال پس از کاشت نهال باردهی خود را آغاز می کنند، چنانچه کود دهی پیش و یا در زمان کاشت نهال انجام شده باشد تا زمان شروع باردهی در ارقام زود بازده نیازی به کود دهی وجود ندارد، برعکس کود دهی بیش از اندازه در این زمان سبب افزایش رشد رویشی و تاخیر در شروع بادهی خواهد شد.

3)کود دهی پس ازشروع باردهی

پس از اینکه باردهی درختان آغاز شد هدف باغداران این است که درختان هر چه زودتر بتوانند به بلوغ باردهی برسند، گذشته از آنکه شیوه‌ی انجام هرس فرم دهی و باردهی با توجه به نوع درخت میوه می‌تواند در شروع بلوغ باردهی درختان بسیار موثر باشد کود دهی با عناصر غذایی مورد نیاز نیز می تواند در این امر بسیار موثر باشد.

پس از شروع باردهی درختان باید مجددا آزمایش تجزیه ی خاک گرفته شود تا کمبودهای غذایی در خاک و همینطور اسیدیته ی خاک به درستی تعیین شود، علاوه بر انجام آزمایش تجزیه ی خاک بهتر است آزمایش تجزیه ی برگ درخت نیز انجام شود تا بتوانید دریابید چه عناصری در خاک وجود دارد که به هر دلیلی قابلیت جذب نداشته و درخت باغ شما در شرایط کمبود این عناصر قرار دارد.

کود دهی پس از شروع باردهی در سه نوبت انجام می شود که هر کدام اهداف خاص خود را دارد:

 

کوددهی درختان میوه

4)کود دهی در زمستان

کود دهی در زمستان تامین بلند مدت عناصر غذایی برای درختان است، در واقع در این فصل کودهایی که جذب آنها زمان بر است مانند انواع کودهای دامی کاملا پوسیده به همراه کودهای آلی مانند اسید هیومیک مورد استفاده قرار می گیرد، این نوع کود دهی نیاز غذایی درختان را برای طول سال باردهی بعدی تامین کرده و علاوه بر آن استفاده از هیومیک اسید در آب آبیاری در زمستان و یا استفاده در چالکود می تواند سبب افزایش ایمنی درختان در برابر سرمای دیر رس بهاره، آفات و بیماریهای گیاهی شود.

5)کود دهی در زمان باردهی

کود دهی در زمان باردهی تقسیم‌بندیهای مختلفی دارد، کود دهی پیش از شکوفه دهی، کود دهی پس از فندقی شدن میوه و کود دهی در زمان رشد سریع میوه، برای هریک از این مراحل کودهای خاصی مورد نیاز است، به عنوان مثال در زمان رنگ گیری میوه چنانچه از آمینو اسیدها استفاده شود می تواند سبب بهبود رنگ و طعم میوه شود، در همه ی این مراحل در صورتی که با توجه به آزمایش خاک و برگ کمبود هر یک از عناصر پرمصرف و یا ریز مغذی وجود داشته باشد باید نیاز درختان از طریق محلول پاشی و یا استفاده در آب آبیاری تامین شود.

6)کود دهی پس از برداشت

پس از برداشت میوه و پیش از شروع برگ ریزی درختان کود دهی با عناصر غذایی مناسب و مورد نیاز سبب می شود که جوانه های میوه دهنده برای سال آینده بیشتر تشکیل شوند و باردهی در سال آینده افزایش پیدا می کند، علاوه بر آن کود دهی در این زمان می تواند سبب افزایش مقاومت درختان در برابر سرمای زمستان شود اما توجه داشته باشید که به محض شروع زرد شدن برگ درختان باید کود دهی به ویژه با کود هایی که سبب تسریع در رشد رویشی می شوند مانند کودهای نیتروژن دار را باید متوقف کنید چرا که این قبیل کودها سبب تاخیر در خواب درختان شده و درختان میوه را نسبت به سرمای زمستان حساس می‌کند.

علاوه بر این موارد زمان کود دهی در طول روز نیز بسیار اهمیت دارد، کود دهی به ویژه در طول فصل رویش به هیچ عنوان نباید در طول روز انجام شود چرا که می تواند سبب گیاهسوزی در درختان شود، کود دهی در طول فصل رویش باید حتما صبح زود و یا پس از غروب آفتاب انجام شود اما زمان انجام چالکود در طول روز اهمیتی ندارد چرا که کودهای مورد استفاده در چالکود دیر جذب بوده و گیاهسوزی ایجاد نمی کند.

بهترین روش برای کود دهی به درختان میوه

آخرین اصل کود دهی که در صورت رعایت شدن می تواند سبب افزایش در کیفیت و میزان باردهی درختان میوه شود اصل روش کود دهی است، کودها فرمولاسیونهای مختلفی دارند که با توجه به نوع فرمولاسیون روش مصرف خاص خود را دارند، به عنوان مثال فرمولاسیونهای قابل حل در آب را می توان در آب آبیاری مورد استفاده قرار داد و یا در صورت نیاز محلول پاشی کرد اما فرمولاسیون پودری را باید به صورت خاکی مورد استفاده قرار داد.

کوددهی درختان میوه

گذشته از نوع فرمولاسیون کود، زمان و میزان نیاز نیز می تواند بهترین شیوه ی استفاده را تعیین کند، به عنوان مثال از انواع کودهای دامی پوسیده و کودهای پودری و گرانوله در ترکیب کودی در چالکود زمستانه می توان استفاده کرد، اما در صورتی که نیاز شدید به یک عنصر در بهار و تابستان وجود داشته باشد و یا شرایط اسدیته ی خاک مانع از جذب یک عنصر خاص باشد باید آن عنصر را به صورت محلول پاشی مورد استفاده قرار داد.

به عنوان مثال در پسته کاریهای استانهای مرکزی کشور مانند استان یزد و کرمان به دلیل شور و قلیا بودن خاک در طول فصل باردهی معمولا کمبود عنصر آهن به شدت احساس می‌شود و بنابراین باید این عنصر را در طول فصل باردهی به صورت محلول پاشی مورد استفاده قرار داد.

بنابراین بهترین نوع روش مصرف باید با توجه به نوع نیاز درخت به عنصر، شرایط خاک و فصل تعیین شده و باغداران باید مجموعه ای از عوامل را برای تعیین روش کود دهی در نظر داشته باشند.

کلام آخر

با توجه به اهمیت کود دهی در باردهی درختان میوه توصیه می شود اصول کود دهی ذکر شده در این مقاله را به یاد داشته باشید و به هیچ عنوان از اهمیت دریافت مشاوره و راهنمایی از کارشناسان تغذیه در این زمینه از ابتدای احداث باغ تا زمان رسیدن به بلوغ باردهی و حتی پس از آن و همچنین از اهمیت داشتن برنامه ی غذایی بر اساس آزمایش تجزیه ی خاک و برگ به صورت سالیانه غافل نشوید، مشاوران ما آماده ی ارائه ی اطلاعات کامل در رابطه با قیمت نهال درختان میوه در ارقام مختلف و همچنین ارائه ی برنامه ی غذایی بر مبنای اصول علمی به شما عزیزان هستند.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال