آموزش کاشت درخت انار [کاشت درخت انار در خانه]

آموزش کاشت درخت انار [کاشت درخت انار در خانه]

در گذشته انسان کاشت بذر انواع گیاهان را به طور ابتدایی فرا گرفته بود اما امروزه برای احداث باغ میوه به صورت تجاری نیاز است به طور علمی با اصول کاشت آشنا باشید بنابراین با انتخاب بهترین نوع نهال میوه، در زمان و محل مناسب اقدام به کاشت اصولی آن ‌کنید در این مقاله به اصول کاشت انار می‌پردازیم.

هدف این مقاله آموزش اصولی کاشت درخت انار است که در صورت نیاز با مراجعه به این مقاله به صورت اصولی و علمی این کار را در باغ یا باغچه منزل تان انجام دهید تا به درخت اناری با بهترین عملکرد برسید، در ادامه مطالب مورد نیاز برای کاشت درخت انار را عنوان می‌کنیم.

بیوگرافی انار

انار با نام علمی Punica granatum شناخته می‌شود، با داشتن دانه‌های به رنگ یاقوت، سفید و یا قرمز درخشان و مزه شیرین تا ترش به یکی از محبوبترین میوه‌ها در سراسر دنیا بدل گشته است و میوه آن نیز به نام انار نیز خوانده می‌شود.

انار در کشور‌های خاورمیانه مثل ایران، پاکستان، عراق ، افغانستان و… کاشت می‌شود و در ایران قدمت این درخت در حدود 3هزار سال تخمین زده شده است، شهرستان‌های از جمله ساوه، نی ریز، بهشهر، شهررضا، کوهدشت، ارسنجان، بادرود و اشرف بیشترین سهم تولید انار را دارند. انار را به چند طریق می‌توان کاشت در ادامه به سه روش کاشت درخت انار می‌پردازیم.

کاشت انار از طریق بذر

در اسفند ماه، چند عدد از دانه‌های میوه‌های رسیده و مقاوم را انتخاب کنید و آن‌ها را درون مخلوطی از خاک و کود در خزانه یا گلدان بکارید و تا پاییز آن را آبیاری کنید و در پایان سال سوم نهال مورد نظر را به زمین اصلی منتقل کنید،استفاده از بذر جهت کاشت کاربرد چندانی ندارد چون نهال جدید همان صفات مورد انتظار پایه مادری را ندارد.

کاشت نهال انار

کاشت از طریق پا جوش

برای کاشت انار از طریق پاجوش باید در اواخر زمستان پاجوش‌های درختان انار مرغوب را از محل اتصال آن به پایه مادری به همراه ریشه جدا کرد سپس درون حفره ایی در زمین یا خزانه کاشت اما باید عنوان کرد که در این روش کیفیت محصول پایین است و میوه‌های حاصل از این روش کاشت کوچک و دیررس هستند.

کاشت از طریق قلمه

این روش رایج ترین روش کاشت انار است در این روش در اواخر زمستان قلمه‎‌ها سالم به اندازه 40-50 سانتی متر و 1تا 2ساله را از درختان مرغوب جدا کرد سپس می‌توان به دو روش آن‌ها را کاشت در روش کرتی قلمه‌ها به فاصله 50 سانتی متراز همدیگر وفاصله بین دو ردیف‌ها30 سانتی متر کاشته شود و در روش پشته‌ایی قلمه‌ها بر روی پشته به فاصله 20 تا 25 سانتی متری از یکدیگر کاشته شود و فاصله پشته‌ها 50-20 سانتی‌متر باشد.

کاشت نهال انار

فاصله مناسب کاشت

طبق تحقیقات انجام شده فاصله کاشت انار 3 در 4 و یا 4 در 4 مشخص شده است و در زمان کاشت به جهت شیب زمین نیز دقت شود بدین معنی برای تعیین جهت ردیف ‌های کشت ازجهت شمالی یا جنوبی استفاده گردد.

بیشتر بخوانید: بهترین روش تکثیر درخت انار

نکات لازم در حین کاشت

برای کاشت نهال یک گودال کم عمق در زمین ایجاد شود سپس یک بیل کود حیوانی پوسیده شده به همراه ماسه و یک لایه رس در آن ریخته شود سپس نهال را با احتیاط و بدون صدمه به ریشه درون گودال کاشت، بلافاصله یک آبیاری سنگین جهت خروج هوا از خاک برای اتصال بهتر ریشه و خاک انجام داده شود.

فصل مناسب کاشت انار

طبق نظر کارشناسان کشاورزی بهترین زمان کاشت نهال انار اوایل بهار پس از رفع سرما است.

کاشت درخت انار در خانه

نهال انار تا زمانی که کوچک و حساس است را می‌توان درون گلدان نگهداری کرد برای این منظور ته گلدان را چک کنید که راه زهکش باز باشد بعد گلدان را از کود،خاک و ماسه پر کنید سپس نهال درون آن را بکارید و آن را در جای مناسب در معرض نور خورشید قرار دهید.

خاک مناسب انار

انار را در انواعی از خاک‌ها مانند رسی، شنی و حتی شور می‌توان کاشت به شرط آنکه زهکش مناسب و خاک نیمه سبکی باشد اما بهترین نوع خاک با بافتی شنی- رسی است و هدایت الکتریکی خاک (EC) کمتر از 2 دسی زیمنس باشد.

آبیاری انار

عواملی که بر میزان و مدت آبیاری نهال یا درخت انار موثر هستند شامل موارد زیر است:

  • سن نهال یا درخت بالغ
  • شرایط اقلیمی منطقه
  • نیاز آبی
  • کیفیت آب و کیفیت خاک
  • روش آبیاری

در هنگام آبیاری نهال یا درخت بالغ باید دقت کرد آب به اندازه کافی به آن برسد اما به مدت طولانی پای طوقه راکد نماند زیرا منجر به پوسیدگی طوقه و ریشه می‌شود، انار شرایط خشکی را تحمل می‌کند اما برای تولید میوه به رطوبت  در خاک نیاز دارد، نیاز آبی انار در خاک رسی کمتر و در خاک شنی بیشتر است، لازم به ذکر است به هیچ عنوان روی نهال‌ها آبپاشی صورت نگیرد.

آبیاری در طی دوره رشدی انار باید اصولی انجام شود به ویژه در زمان گلدهی که اگر کمتر یا بیشتر از نیاز درخت باشد باعث ریزش گل‌ها می‌شود و زمان دیگر در پاییز است که اگر کمتر یا بیشتر از نیاز درخت باشد موجب ترک خوردن میوه انار می‌شود که این امر سبب خسارت به باغ می‌شود.

کوددهی انار

در طول دوره رشد انار بهتر است از ترکیب کودهای شیمیایی و حیوانی پوسیده به صورت چالکود استفاده گردد تا باعث رشد رویشی و زایشی درخت شود، کوددهی باید بر اساس بافت خاک، PHخاک و درصد کربن خاک تنظیم شود همچنین وجود مواد آلی خاک به تامین عناصر غذایی، بهبود ساختمان خاک، جلوگیری از تجمع نمک و کاهش تبخیر سطحی از خاک می‌شود.

نیتروژن در طی رشد درخت برای رشد شاخ و برگ لازم است و برای تامین آن از کودهای نیتروژن دار به نسبت 10-10-10 یا سولفات آمونیوم به کار گرفته می‌شود این کود را در اوایل پاییز و یا اوایل یا اواخر بهار به میزان 1یا 2 فنجان به ازای هر نهال توصیه می‌شود، استفاده از کودهای شمیایی ازته و فسفره باید اصولی و کنترل شده باشد

هرس انار

به طور کلی انار در طی دوره رشدی خود به 2 صورت هرس می‌شود:

  • هرس فرمدهی: این هرس برای فرم دهی بهتر درخت انار از سال اول تا پنجم صورت می‌گیرد
  • هرس باروری: این هرس به هدف افزایش باردهی درخت به دو صورت انجام می‌شود.
  • هرس سبز : در ماه‌های تیر یا مرداد شاخه‌ها مزاحم، پاجوش‌ها و نرک‌ها حذف شود.
  • هرس خشک :در ماه‌های بهمن و اسفند شاخه‌های سرمازده و خشک حذف شوند.

آفات و بیماری‌های شایع در انار

از آفات رایج در انار به شته انار، کرم گلوگاه انار و کرم سفید ریشه می‌توان اشاره کرد و از بیماری‌های مهم در انار به ترکیدگی انار، پوسیدگی و ترشیدگی انار را می­توان بیان نمود.

برای کنترل این آفات و بیماری‌ها از روش‌های تلفیقی استفاده کرد مثلا برای مبارزه با شته انار، پاجوش‌ها که محل تخم ریزی شته است حذف شود و از بالتوری‌ها و کفشدوزک های شکارگر شته استفاده شود بهتر است از سموم شیمیایی استفاده نشود.

کاشت نهال انار

انواع درخت انار

انار دارای ارقام گوناگون است که هر کدام با اقلیمی خاص سازگاری پیدا کرده است و بهترین عملکرد را از خود نشان می‌دهد، از این ارقام به چند مورد اشاره می‌کنیم:

  • نهال انار واندرفول
  • نهال انار ساوه
  • نهال انار پربر
  • نهال انار سفید
  • نهال انار پاکوتاه
  • نهال انار گراندا
  • نهال انار کینگ

جمع بندی

قبل از انتخاب نهال انار باید از شرایط اقلیمی منطقه و نوع میوه بازار پسند اطلاع داشت سپس بهترین نهال انار را خریداری کرد مرغوبیت نهال انار در میزان رشد و باروری آن نقش دارد پس قیمت نهال انار مرغوب و شناسنامه دار منطقی و اقتصادی به نظر می‌رسد زیرا نهال انار با کیفیت می‌تواند میوه مرغوب و بازار پسندی را تولید کند و مخارج ناشی از تولید را به راحتی در سال‌های اولیه تامین کند.

بعد از خرید نهال انار مناسب با رعایت اصول صحیح کاشت می‌توان شاهد رشد درخت تنومند و پربازده بود و در نهالستان معتبر فروش نهال انار مرغوب به صورت حضوری و آنلاین امکان پذیر است کافی است با کارشناسان فروش در نهالستان در ارتباط باشید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال