صفر تا 100 سم پاشی درخت انار

صفر تا 100 سم پاشی درخت انار

 

می­دانیم که پیشرفت دانش در حوزه کشاورزی نیز نمودهای زیادی داشته است و موجب افزایش عملکرد محصولات کشاورزی در واحد سطح گردیده است زیرا بشر امروزه با توجه به افزایش جمعیت جهانی به دنبال راه­های افزایش بهره وری است که میزان محصول در واحد سطح را افزایش دهد.

در این حوزه تلاش­های بسیاری از سوی متخصصین این فن صورت گرفته است و تولید سم را می­توان به عنوان یکی از پیشرفت­های علم کشاورزی درجهت افزایش بهره وری محصولات و کاهش خسارت بیان نمود.

که در این نوشتار سعی داریم سم پاشی درختان انار را به اختصار توضیح دهیم.

سم پاشی درخت انار

کلیات سم پاشی درخت انار

امروزه با توجه به افزایش جمعیت جهانی باغداران و کشاورزان برای افزایش بازده درختان در واحد سطح به دنبال راه­های مختلفی می­گردند و یکی از این راه­های افزایش محصول جلوگیری از خسارت آفات و بیماری­ها به درختان هستند.

باید بیان نمود که برای کنترل و کاهش خسارت و زیان آفات و بیماری­ها در باغ­ها و مزارع عوامل زیادی موثر هستند که می­توان به کنترل مکانیکی آفات و بیماری­ها، کنترل بیولوژیک آفات و بیماری­ها، استفاده از ارقام مقاوم و در نهایت کنترل شمیایی که به وسیله سم پاشی صورت می­پذیرد، اشاره نمود.

برای سم پاشی درختان میوه به ویژه درختان انار ابتدا لازم است که آفات و بیماری­هایی که به این محصول خسارت می­زنند را بشناسیم و نیز از زمان ظهور آنها آگاه باشیم تا بتوانیم با سموم مناسب و در زمان مناسب مانع از خسارت آنها به درخت و در نتیجه کاهش عملکرد باغ شویم، لازم به ذکر است در این خصوص می­توانید هنگام خرید نهال انار از کارشناسان فروش نهال انار راهنمایی دریافت نمایید.

آفات و بیماری­های مهم درختان انار و نحوه­ی سم پاشی برای کنترل آنها

کرم گلوگاه انار

می­توان گفت کرم گلوگاه انار یکی از مهم­ترین آفات درختان انار است که موجب خسارت جبران ناپذیر به این درخت می­شود این آفت در فصل بهار به ویژه در اواخر ماه فروردین و اوایل اردیبهشت ماه زمانی که گل­های سری اول درخت به وجود می­آیند ظاهر می­شود.

برای کنترل کرم گلوگاه انار بهتر است که سم پاشی مستقیم صورت نگیرد و به منظور حفظ دشمنان طبیعی این آفت بهتر است روش­هایی مانند تله فرمونی آغشته به سم و نیز کارت زرد آغشته به سم استفاده نمایید و در این خصوص تعداد این تله و کارت­ها در سطح باغ انار بسیار حائز اهمیت است و اگر تعداد مناسب نباشد به دلیل جذب آفت از باغ­های مجاور موجب افزایش تعداد این آفت در باغ می­گردد و خسارت بیشتری متوجه باغ می­شود.

شته سبز انار

یکی دیگر از آفات مهم درخت انار شته سبز انار است که فصل زمستان را به صورت تخم در روی سرشاخه­های درخت انار سپری می­کند و پس از طی شدن زمستان همزمان با بیدار شدن درخت از خواب زمستانی در روی سرشاخه­های جوان درخت و نیز گل و حتی میوه­های تازه تشکیل شده جمعیتش به حداکثر می­رسد.

آثار خسارت شته سبز انار به صورت پیچیدگی و بد شکل شدن برگ­ها، ریزش گل و میوه­های جوان درخت انار و نیز تولید عسلک ظاهر می­شود که همین عسلک تولید شده موجب رشد قارچ­های ساپروفیت از جمله فوماژین می­گردد باعث ضعیف شدن و نیز کاهش تنفس درخت می­گردد و تمام این عوامل در نهایت موجب کاهش عملکرد گیاه می­شود.

در صورت نیاز به کنترل شیمیایی این آفت جهت حصول به بهترین نتیجه باید زمان سم پاشی به درستی انتخاب شود و توصیه می­شود که سم پاشی با استفاده از ترکیبات روغنی یا سوزاننده و نیز ترکیبات فسفره­ی روغنی در زمستان و برای از بین بردن تخم­های این حشره صورت بگیرد همچنین در بهار برای کنترل این آفت با استفاده از سموم سیستمیک و قبل از گل دادن اقدام به سم پاشی نمایید.

سم پاشی درخت انار

کرم سفید ریشه درخت انار

از جمله دیگر آفات مهم درخت انار می­توان به کرم سفید ریشه انار اشاره نمود، این آفت علاوه بر ریشه درختان انار به ریشه سایر درختان همچون گلابی، سیب، گیلاس، پسته نیز حمله می­کند و باعث خشک و از بین رفتن درختان جوان می­شود و در درختان مسن­تر آثار خسارت به صورت ضعیف شدن و کاهش عملکرد بروز می­کند.

برای کنترل شیمیایی کرم سفید ریشه و سم پاشی بر علیه این آفت از سمومی مانند دیازینون و یا لیندین با نسبت­های مناسب استفاده نمایید به این صورت که ابتدا پس از آبیاری نمودن درختان خاک اطراف درخت بدون آسیب زدن به ریشه به شعاع مناسب بسته به سن درخت کنار زده مقدار 20 تا 30 لیتر از محلول سم داخل گودال بریزید و سپس مجددا خاک را روی آن بریزید.

دقت نمایید که برای سم پاشی بر علیه این آفت انتخاب زمان مناسب در کنار سایر عوامل بسیار حائز اهمیت و بهتر آن است که این عمل را با کمک و مشاوره مهندسین کشاورزی حفظ نباتات یا مشاورین فروش نهال انار در نهالستان­های معروف انجام دهید تا بهترین نتیجه به دست آید.

 

بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه انار

بیماری قارچی پوسیدگی ریشه و طوقه انار یکی از بیماری­های مهم درختان میوه است که عامل آنها بیمارگرهای خاکزاد مانند قارچ­های خاکزاد هستند و از جمله بیماری­های بسیار خسارت رسان در انارستان­ها به شمار می­رود.

این بیماری دارای علایمی مانند تیرگی و ترک خوردگی پوست اطراف طوقه، پوسیدگی اطراف طوقه و با گسترش بیماری با علایم ثانویه­ایی همچون ضعف عمومی و زوال درخت، کاهش رشد درخت، کم باری، زرد شدن برگ­ها و کاهش رشد شاخه­ها است.

برای کنترل این بیماری و ممانعت از خسارت آن روش­های متعددی وجود اما در این نوشتار تمرکز بر نحوه­ی سم پاشی و کنترل شیمیایی این آفت قرار دارد

برای کنترل شیمیایی پس از مشاهده علائم بیماری که پیشتر توضیح دادیم در درخت انار بایستی خاک اطرف طوقه را کنار زده و محل پوسیدگی را با چاقوی استریل باغبانی تراشید سپس با سموم مناسبی همچون ترکیب متالاکسیل و مانکوزب محل زخم ضدعفونی نموده و با چسب باغبانی بپوشانید و سپس خاک اطراف طوقه را با خاک سالم تعویض نمود.

یا می­توان برای این منظور از محلول رقیق نشده بردوفیکس نیز استفاد نمود و سپس کل درخت با محلول بردوفیکس سم پاشی گردد و همچنین در باغی که علایم بیماری مشاهده می­گردد بهتر است که یک مرحله آبیاری درختان با محلول رقیق شده بردوفیکس برای جلوگیری از گسترس بیماری صورت بگیرد.

توجه نمایید که اگر بیش از نیمی از تنه درخت پوسیده باشد تیمار با سم جوابگو نخواهد بود و نیاز است که درخت آلوده به سرعت به منظور جلوگیری از گسترش بیماری در باغ حذف گردد، همچنین برای جلوگیری از گسترش بیماری از آبیاری به روش­هایی که آب به مدت طولانی و در حجم زیاد در پای طوقه و ریشه قرار خواهد گرفت اجتناب کنید.

 

نماتد انار

انار یکی از درختان حساس به نماتد ریشه گرهی است که بایستی گفت نماتد ریشه گرهی یکی از عوامل مهم محدود کننده کشت انار در اکثر کشورهایی است که به کشت انار می­پردازند و خسارت­های سنگینی به باغات انار وارد می­کند.

خسارت نماتود مولد ریشه گرهی در باغ­های جوان و نیز باغ­هایی که دارای خاکی با بافت سبک هستند بسیار چشم گیرتر و زیان بارتر است زیرا بافت سبک خاک برای رشد نماتود بسیار مناسب و ایده آل است.

سم پاشی درخت انار

علایم خسارت نماتد به صورت توقف رشد درخت، ضعیف شدن درخت به صورت عمومی، زرد شدن برگ­ها و پژمردگی و ریزش شدید، خشک و لخت شدن سرشاخه­ها به دلیل ریزش برگ‌های فوقانی و درنهایت ریشه گرهی شدن ریشه درخت انار بروز می­نماید.

برای کنترل این آفت روش­های متنوعی وجود دارد اما در صورت نیاز و در شرایطی که با سایر روش­ها موفق به کنترل آن نشدید می­توان با استفاده از سموم نماتد کش مجاز موجود در بازار اقدام به سم پاشی بر علیه آن نمود و از علایم خسارت آن کاست و مانع از کاهش عملکرد درخت انار شد.

اصول صحیح سم پاشی انار

با توجه به تاثیر آفات و بیماری­ها در باغ­های میوه و کاهش عملکرد درختان به ویژه باغ انار کشاورزان و باغداران زیادی همه ساله به منظور کاهش زیان ناشی از حمله­ی آفات و بیماری­ها اقدام به سم پاشی باغ­های خود می­نمایند که لازم است جهت حصول به بهترین نتیجه از عمل سم پاشی باغ انار نکات زیر را در نظر بگیرند

  1. سم پاشی باید به میزان مناسب و لازم و در زمان صحیح صورت بگیرد زیرا عدم توجه به این دو فاکتور باعث بی اثر شدن سم خواهد شد.
  2. پس از سم پاشی از آبیاری کردن باغ به منظور افزایش تاثیر سم خوداری کنید بنابراین بهتر است پیش از سم پاشی درختان انار آبیاری نمایید.
  3. برای سم پاشی درختان انار از سموم مناسب و سازگار با درخت انار استفاده کنید.
  4. هنگام سم پاشی درختان انار تمام قسمت­های آن را کاملا با سم آغشته کنید و دقت کنید بخش­های داخلی درخت محل اصلی آلودگی به عوامل بیمارگر و تخم و لارو آفات است که نیاز به توجه و دقت بیشتری هنگام سم پاشی دارد.
  5. برای انجام سم پاشی باغ­های انار شرایط جوی را مد نظر قرار دهید و از سم پاشی در روزهایی که احتمال بارندگی هست خودداری کنید.
  6. بهترین دما برای تاثیر بخشی سم پاشی 35 در جه سانتی گراد است بنابراین از سم پاشی در دماهای بیشتر خودداری کنید و برای این منظور بهتر است سم پاشی را در ساعات اولیه روز و یا عصر هنگام که هوا خنک است انجام دهید.
  7. از سم پاشی پس از هرس درختان انار غافل نشوید.
  8. می­توان گفت که سموم آمونیوم مونو سولفات و منگنز سولفات از سموم پر استفاده در باغ­های انار هستند.

سم پاشی درخت انار

کلام آخر

باید توجه کنید که امروزه قیمت سم یکی از هزینه­هایی که به کشاورزان و باغداران تحمیل شده است و موجب افزایش هزینه­های باغداری شده است پس بهتر است برای کنترل آفات و بیماری­های موجود در باغ انار سم پاشی را به مرحله­ی آخر و پس از اقداماتی همچون استفاده از رقم مقاوم و کنترل مکانیکی و غیره موکول نمود زیرا این امر علاوه بر کاهش هزینه­ها موجب افزایش سلامت میوه­ی تولید شده و نیز حفظ محیط زیست می­گردد.

بنابراین با توجه به تاثیر ارقام مقاوم درکاهش خسارات آفات و بیماری­ها هنگام انتخاب نهال مناسب قیمت نهال انار در برابر هزینه­های باغداری که در اثر انتخاب نهال نا مناسب و حساس بر باغدار تحمیل می­شود بسیار ناچیز است

دقت کنید در صورتی که نیاز به سم پاشی در باغ انار باشد حتما از سموم مناسب و مجاز استفاده نمایید از سموم منسوخ شده در دنیا که عوارض جبران ناپذیری بر سلامت بشر دارند خودداری نمایید.

 

 

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال