درخت انجیر جزوه درختان مثمر و میوه دعغ قرار گرفته است، اکثر باغداران به منظور رسیدن به درآمد بالا و ثابت در حوزه کشاورزی به فکر احداث واقع تجاری درخت انجیر هستند ولی همان اندازه که این درخت باروری مناسبی دارد باید خاطرنشان شویم، نگهداری و مراقبت از آن برنامه خاصی میخواهد، از جمله این برنامه ها میتوان به آبیاری درخت انجیر، کوددهی، سمپاشی و از همه مهمتر به هرس آن اشاره کرد، چون درخت انجیر رشد قوی و پر سرعتی دارد بنابراین با هرس نکردن آن در یک سال باعث میشود سال بعدی شاخه های آن بسیار شلوغ و پر ازدحام باشد، در علم گیاه پزشکی تاکید شده است درخت انجیر هرس نشده مستعد انواع بیماری و آفتزدگی است.
یکی از ویژگیهای درخت انجیر این است که درخت میتواند تا ۳ الی ۴ سال هرس نکردن شاخه هایش را تحمل کند، بخاطر زیاد بودن شاخهها باروری بیش از اندازه نیز خواهد داشت، و باغدار به اشتباه فکر میکنند اگر درخت انجیر را هرس نکند، میزان باردهی درخت انجیر افزایش پیدا میکند و این یعنی افزایش درآمد سالیانه!
بعد از ۳ الی ۴ سال چون تعادل بین تنه و قسمت فوقانی درخت با ریشه درخت انجیر متعادل نشده است، درخت هرس نشده دچار بحران و تنش خواهد شد، از معمول ترین آنها ضعف ریشه و صد البته افت کمیت و کیفیت میوه های تولیدی است، برای اینکه بتوانید هرس درخت انجیر را کاملا اصولی و استاندارد انجام دهی، باید به چند نکته توجه داشته باشید، البته کارشناسان نهالستان زمان فروش نهال انجیر اطلاعات لازم در مورد هرس آن را در اختیار شما قرار میدهند.
توالی میوه دهی درخت انجیر کمی متفاوتتر از درختان میوه دیگر است، معمولاً میوه دهی درخت انجیر در دو یا سه نوبت پیاپی انجام شده و بار تولید میکند، میوه هایی که در مرحله اول در فصل بهار شکوفه های آن به همراه برگها جوانه میزند، و میوه هایی که در ماه های بعدی بر روی سر شاخه ها جوانه زنی میکنند، باغداران در هرس تابستانه حتماً شاخه هایی که حاوی جوانه انجیر است را شناسایی کند تا به اشتباه آنها را حذف نکنند.
شاخههای درخت انجیر بسیار حساس است و وقتی که آنها را قطع میکنید اگر به خوبی تیمار نکرده و مراقب آن نباشید عامل بیماری زا به راحتی به بافت درونی درخت انجیر نفوذ کرده و درخت را آلوده میکند، همچنین به خاطر حساس بودن درخت انجیر نسبت به سرما اکیداً تاکید می شود در زمان سرما به هیچ عنوان هرس این درخت را انجام ندهید.
زمان مناسب برای هرس باغ انجیر بر اساس طولانی بودن زمستان منطقه مشخص نمیشود بنابراین می توان تایم خاصی را در نظر گرفته به طور معمول در مناطق گرمسیری که زمستان ها کوتاه هستند اواخر فصل زمستان کشاورز میتواند عملیات هرس درخت انجیر را آغاز کند و برعکس در مناطق سردحسیری، اواخر فروردین ماه وقتی آخرین سرمای بهاره اتفاق میافتد ولی ریشه درختان هنوز در خواب زمستانی هستند هرس درخت انجیر را شروع میکنند.
حتما به این نکته توجه داشته باشید رشد درختان انجیر در مناطق سردسیری با حساسیت بیشتری همراه است، وقتی شما درخت را زودتر از موعد مقرر هرس میکنید شاخه و جوانههای آن شروع به رشد میکنند و بخاطر شوک و تشنجات هوایی فروردین ماه از بین میرود، البته در مناطق سردسیری هیچگونه محدودیت زمانی وجود ندارد و کشاورز میتوانند تا ماه مرداد هرس درخت انجیر را انجام دهد، هدف از هرس درخت انجیر در مناطق معتدل جلوگیری از ازدحام تاج این درخت بوده تا نور و جریان هوا به خوبی به شاخهها نفوذ کند.
هرچه شاخه یخ زده و مرده درخت انجیر بیشتر باشد به همان اندازه امکان لانه گزینی آفت و نفوذ عامل باکتریایی و قارچی به درون درخت انجیر بیشتر میشود، بنابراین توصیه شده در فصل زمستان با مشاهده شاخههای بیمار و مرده حتما آنها را از درخت جدا کنید، البته نه در سرمای شدید فصل زمستان، بلکه اواسط آبان و اوایل اذر بهترین زمان برای هرس زمستانه محسوب میشود، روتین هرس درخت انجیر به صورت زیر است:
کلام آخر
با هرس استاندارد درخت انجیر در واقع انرژی درخت برای تولید بیشتر میوه و رشد سریع آنها ذخیرهسازی میشود، همچنین تعادل بین قسمتهای فوقانی و ریشه برقرار بوده و ریسک ابتلا به بیماری در درخت انجیر کاهش مییابد، درخت انجیر برای تولید طولانی مدت و طول عمر بالا احتیاج به هرس و جوانسازی دارد، هرس اصولی و استاندارد میتوان عمر اقتصادی درخت انجیر تا تا چند سال افزایش داد، برای آگاهی بیشتر از هرس اصولی و استاندارد درخت انجیر همچنین قیمت نهال انجیر میتوانید به وبسایت اینترنتی برتر نهال مراجعه کرده و با کارشناسان در تماس باشید.
مقالات مرتبط
نظرات کاربران