یکی از فاکتورهای مهمی که باغداران برای خرید و تهیه نهال انجیر در نظر میگیرند نحوه تکثیر نهال انجیر است، باغداران باید اطلاعات کاملی درباره فصل خرید نهال انجیر بدست بیاورند، روشهای گوناگونی برای تکثیر نهال انجیر وجود دارد، از جمله آنها میتوان به کاشت بذری، پاجوش و قلمه زدن اشاره کرد، طبق نظر مهندسین گیاه پزشکی، کشاورزانی که به دنبال احداث باغ تجاری انجیر هستند باید نهال انجیر را بر پایه قلمه و به صورت اصلاح شده از نهالستانهای تولیدکننده خریداری کنند.
درخت انجیر جزو درختانی است که در بین کشاورزان از محبوبیت خاصی برخوردار است، چون میوه انجیر دارای ارزش غذایی بالایی بوده و خرید و فروش آن در میادین میوه و تره بار پرفروش است، باغدارانی که باغات آنها در مناطق گرمسیری و مناطق معتدل قرار گرفته، بهتر است احداث باغ تجاری انجیر را مد نظر داشته باشند، در این قسمت میخواهیم مراحل قلمه زنی را برای شما آموزش دهیم، البته قلمه زنی خانگی برای کاشت تنها یک عدد انجیر مناسب است، جهت احداث باغ انجیر مدرن حتماً نهال را از نهالستان تهیه کنید.
درختانی را برای قلمه زنی انتخاب کنید، نژاد پربار و قدرتمندی داشته، همچنین با منطقه شما سازگاری داشته باشد، شاخههایی را برای قلمه انتخاب کنید حداقل سن آنها دو تا سه سال بوده، قطر آن ۱ سانتی متر و طول آن ۴۰ تا ۸۰ سانتی متر باشد،
اینکه در چه زمانی قلمه را تهیه کرده و آن را آماده سازی کنید، مهم است معمولاً در فصل پاییز یا زمستان وقتی شاخهها لخت است قلمه ها را آماده سازی میکنند، بعد از جدا کردن آن را در انبار و یا اتاق تاریک و در دمای کمتر از ۷ درجه سانتیگراد قرنطینه میکنند، در این ۳ الی ۴ ماه قلمه دار ریشه دار شده و شروع به رشد میکند.
با آغاز فصل بهار قلمه ها را در فضایی مناسب کاشت کنید که بستر سازی آن به خوبی انجام شده است، توجه داشته باشید بافت خاک کاملا سبک باشد همچنین با استفاده از کود دامی پوسیده خاک را مغذی کنیم.
بعد از گذشت یکسال قلمه ها را مورد بررسی قرار دهید قلمه هایی که با قدرت بیشتری رشد کردند مناسب کاشت در باغ یا حیاط منزل هستند، فقط به این نکته توجه داشته باشید که با این روش فقط میتوانید دو یا پنج عدد نهال بکارید.
نهال انجیر بر پایه قلمه دارای چندین ویژگی هست، ویژگیهای مثبت درخت انجیر بر پایه قلمه نسبت به درختان بذری و پاجوش به اندازهای زیاد است دیگر کمتر کسی به فکر تکثیر نهال انجیر به روشهای دیگر است، از حمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
درختان انجیر معمولاً گرمادوست هستند، آنها نسبت به سرما حساسیت بالایی نشان میدهند، بنابراین در مناطق کوهستانی و ارتفاعات احداث باغ تجاری انجیر کار چندان اقتصادی نیست، بیشتر توصیه شده باغ انجیر را در مناطق گرمسیری و مناطقی که حداقل ۸ ساعت آفتاب و گرمای تابستان مناسب داشته باشد احداث کنند، در ارتفاعات و مناطق سردسیری میتوان در حیاط منزل یا در باغ تنها چند عدد نهال انجیر در بین درختان کاشت، چون مانع از نفوذ سرما شده و درخت انجیر را محافظت میکنند.
از دیگر شرایط احداث باغ تجاری انجیر باید به بارش باران و ذخایر آبی منطقه اشاره کرد، آبیاری کمتر از حد استاندارد باعث کوچک شدن میوه انجیر و خشک شدن بافت درونی آن میشود، البته آبیاری بیش از اندازه نیز چندان صحیح نیست چون باعث حجیم شدن غیر اصولی آن شده و میوه انجیر طعم شیرین برای ریه خود را از دست می دهد و بیشتر طرح آب را خواهد داشت در اکثر اوقات میوه انجیر ترک خورده و کیفیت تجاری را از دست خواهد داد.
درخت انجیر برای رشد نیاز سرمایی طولانی مدت ندارد، بنابراین زمستانی منطقه باید ملایم و خنک باشد، زمستانهای سرد و خشن باعث یخ زدگی شاخه ها و تنک شدن درخت انجیر میشود، درخت انجیر بر پایه قلمه با اینکه بافت نامناسب خاک را تحمل میکند ولی برای باروری اقتصادی باید خاک را آماده سازی کنید، بستر نامناسب در طولانی مدت باعث صدمه به درخت و کاهش عمر اقتصادی آن خواهد شد، خاک لوم شنی با زهکشی عمیق باعث مستقر شدن بهتر ریشه درخت انجیر میشود، بهترین فصل فروش نهال انجیر اواسط پاییز و اواخر فصل زمستان است، کشاورزان در این بازه زمانی میتوانند نهال انجیر را به محوطه باغ منتقل کنند.
کلام آخر
برای احداث باغ تجاری انجیر نهالی که انتخاب میکنید حتما لیبل دار، تضمین شده و به همراه کارت گارانتی باشد از خرید نهال انجیر متفرقه از نهالستان متفرقه جداً خودداری کنید، مدیران نهالستانهای مجوز دار که پروانه کسب خود را به صورت رسمی از وزارت جهاد کشاورزی دریافت کردهاند مسئولیت محصول فروخته شده را حداقل تا دو سال بر عهده دارند و در صورت بروز مشکل و یا پایین بودن کیفیت نهال بلافاصله اقدامات لازم را برای رفع مشکل انجام میدهند.
با خرید مستقیم بدون واسطه نهال از نهالستان تولید کننده قیمت نهال انجیر کاملا با صرفه و اقتصادی خواهد بود و کشاورز هزینه کمتری را پرداخت خواهند کرد، در واقع در این قسمت نهال بر اساس کیفیت آنها مشخص میشود.
مقالات مرتبط
نظرات کاربران