میوه سنجد به عنوان یک خوراکی و دارویی گیاهی شناخته شده است از میوه سنجد بسیاری از داروهای گیاهی را تولید میکند، پس خرید نهال سنجد و تأسیس باغ آن برای کشاورزان پرسود خواهد بود، البته نهال سنجد به عنوان یک درخت گرمسیری شناخته شده و بهترین محیط برای کاشت و نگهداری آن محیط های گرمسیری و معتدل روبه گرمسیری است، البته بعضی نژاد اصلاح شده آن در مناطق سردسیری نیز رشد میکند.
انواع نهال سنجد شامل: ۱- نهال سنجد حاج حسینی ۲- نهال سنجد محلی ۳- نهال سجند قزل هست. برای مطالعه در مورد هر کدام از انواع نهال سنجد روی لینک زیر کلیک کنید و مشخصات کامل هر یک را مطالعه کنید.
در میان اقوام مختلف، میوه سنجد همواره مورد توجه بوده و به نحوی در سبد غذایی آنها میتوان این میوه را مشاهده کرد، نهال سنجد خاستگاه آسیایی دارد و آن را محدود به آسیای غربی میدانند که البته در اروپا نیز پراکنده شده است؛ در کشور ایران اکثر مناطق برای کاشت نهال سنجد، بسیار مناسب است تا جاییکه در برخی از قسمتها میتوان نهالهای سنجد خودرو را مشاهده نمود.
این نهال برای کاشت به سرمای زیاد نیاز ندارد و در مناطقی که باران وجود داشته باشد به صورت دیم امکان کاشت نهال سنجد وجود دارد، علاوه بر این، باید به این نکته نیز اشاره کرد که، نهال سنجد مقاومت زیادی در برابر سرمای محیط دارد، ریشه نهالهای سنجد باعث ایجاد حاصلخیزی در خاک شده و رشد سریع را در پی دارد؛ درخت سنجد میتواند دورههای خشک سالی را پشت سرم بگذارد بدون این که هیچ گونه آسیبی ببیند.
نهال سنجد در واقع نوعی گیاه دارویی محسوب میشود، دارای ویژگیهای با ارزشی برای زیستمحیط زیست یک کشور است، در کل میتوان نهال سنجد را مناسب با هوای سرد و معتدل در نظر گرفت به این صورت که، این نهال در هوای سرد و معتدل بیشترین رشد و بهترین کیفیت میوه را خواهد داشت و ارتفاع آن در شرایط مناسب، به ۷ متر نیز خواهد رسید و جزء نهالهای مرتفع محسوب میشود.
بر روی ساقههای نهال سنجد میتوان خارهایی را مشاهده نمود، ساقهها و برگها و جوانههای این نهال، رنگهای نقرهای تا خاکستری دارند به طوری که، در برخی اوقات رنگ سبز آنها به خاکستری تمایل پیدا میکند، حاشیهی برگهای نهال سنجد صاف بوده و هیچ دندانهای بر کنارههای آن مشاهده نمیشود؛ به طوریکه قسمت زیر برگ به طور کامل، خاکستری و قسمت روی برگ تا حدودی سبز است، اما درجه سبزی رنگ برگ نهال سنجد، تیره است، گلهای نهال سنجد نیز زرد بوده، به طوریکه در فصل گل دهی میتوان نهال سنجد را، پوشیده از گل ملاحظه کرد، به گونهای که رنگهای زرد گلها با خاکستری و سبز تیره برگها قاطی میشود همینطور باید عنوان کرد که، گلهای نهال سنجد عموماً معطر و دارای بوی خوش هستند و نحوه قرارگیری آنها به صورت یکی و یا سه تا کنار هم است، گلهای نهال سنجد به صورت نر و ماده و یا بین این دو جنس قرار میگیرند؛ ویژگی گلهای نر و به این صورت است که، دارای چهار پرچم هستند اما گلهای ماده، دارای یک مادگی بوده و گلهای نر و ماده، هم زمان با یکدیگر نیز دارای چهار پرچم و یک مادگی هستند.
با توجه به اهمیت میوه نهال سنجد و به کارگیری آن در شیوههای مختلف، هم بهصورت دارویی و هم بهصورت مصرفی در سبد غذایی خانوارها، همواره توجه زیادی به کاشت این نهال صورت میگیرد.
از دلایل دیگر کاشت نهال سنجد دوام و استقامت طولانی این نهال و بهره برداری اقتصادی برای یک مدت طولانی است، به طوری که باغدار بعد از کاشت نهال، اطمینان دارد که میتواند، از میوه نهال سنجد، تا سالهای طولانی برای فروش استفاده کند و با توجه به این که، از نیازهای مرسوم جوامع و به عنوان یکی از مواد اولیه کارخانهها جهت تولیدات دارویی و تولیدات مصرفی محسوب میشود، افراد زیادی هستند که به کاشت این نهال مبادرت میورزند.
به علاوه سازگاری نهال سنجد در خاکهای مختلف برای کاشت و سهولت در مراقبت و نگهداری از این نهال، بستر لازم برای کاشت بیشتر نهال سنجد را به ارمغان میآورد، به علاوه از میوه نهال سنجد میتوان روغن تهیه کرد و روغن را برای درمانهای مختلف به کار گرفت؛ تمامی این عوامل کنار یکدیگر از دلایل کاشت نهال سنجد محسوب میشوند.
قیمت نهال سنجد بر اساس متغیرهای مختلفی تعیین میشود و به نوعی، عوامل زیادی بر روی قیمت گذاری نهال سنجد، تأثیر چشمگیری دارد، در هر نهالستان با توجه به سن نهال سنجد و انعطافپذیری آن برای محیطهای مختلف و نوع نهال سنجد، آن را قیمتگذاری میکنند، در برخی مواقع در نهالستانها میتوان نهالهای سنجدی مشاهده کرد که، دارای قیمتهای پایینتری نسبت به، نوعهای مشابه خود هستند.
گاهی زرد شدن برگ نهال سنجد، بر روی قیمت نهایی آن تأثیر ویژهای میگذارد، زیرا افراد حاضر به خرید نهال سنجد با یک برگ زرد نیستند؛ به همین دلیل باغداران به افراد توصیه میکنند که این نهال را زیر قیمت بر دارند و به آنها این اطمینان را میدهند که این زردی برگ، بر روی کیفیت نهایی تأثیر نخواهد گذاشت.
به علاوه میتوان فاکتورهای دیگر را در تعیین قیمت نهال سنجد مؤثر دانست؛ به طوریکه، نهال سنجدی که برای مناطق سردسیر مناسب است با نهال سنجدی که دارای سازگاری با مناطق معتدل است، قیمتهای مختلفی دارد؛ البته باید خاطرنشان کرد که، در این جا سیاستهای قیمت گذاری هر نهالستان، حرف اول را میزند و هر نهالستان، بسته به هزینههای خود که، صرف خرید سموم مختلف، کودهای مختلف، نیروی انسانی موجود در نهالستان و سایر هزینهها کرده، اقدام به تعیین قیمت بر روی نهالها میکند.
اما باید ذکر شود که، قیمت جزء عوامل مهم در خرید محسوب میشود و اگر قیمتها به صورت نجومی و غیر واقعی ارائه گردند؛ قطعاً هیچ باغداری حاضر به خرید نهال سنجد نخواهد بود؛ به همین دلیل، نهالستان همواره سعی میکنند، با سود کمتر، شرایط را هم برای فروش زیاد خود و هم برای خرید مجدد باغداران فراهم کنند.
برخی از نکات وجود دارند که، در زمان خرید نهال سنجد همواره باید به آنها دقت کرد و آنها را به عنوان یک مبنا جهت خرید اثربخش در نظر گرفت، به عنوان مثال، نکاتی نظیر ارتفاع سطح منطقه از دریا، نوع خاک، نوسانات دمایی برای کاشت نهال سنجد، میزان و مقدار بارش سالانه در منطقه و همچنین سنگینی، شوری، پی اچ خاک همه این موارد بر روی نهال سنجد تأثیر گذار هستند؛ همین طور باید به برآوردهای لازم در ارتباط با میزان سود و درآمد حاصل از تأسیس باغ سنجد و هزینههای که برای احداث باغ صورت گرفته بپردازند، تا ببیند، آیا احداث باغ صرفه اقتصادی دارد یا فقط ی زحمت محسوب میشود.
مورد دیگر این است که، حتماً در زمان خرید نهال سنجد، در میان نهالستانهای مختلف بهترین نهالستان انتخاب شود و بهترین نهالستان در شرایطی انتخاب میشود که، بیشترین تحقیق حول محور نهالستانها صورت گیرد و با مشاورههای مختلف و گرفتن اطلاعات از باغداران بتوانند بهترین نهالستان را انتخاب کنند.
اکثر ارقام نهال سنجد محدودیت ارتفاعی ندارد، و در هر منطقه با هر میزان ارتفاع از سطح دریا، امکان کاشت آن وجود دارد.
نوسانات دمایی برای نهال سنجد به این صورت است که، در فصل سرد زمستان، توانایی تحمل دمای فوق سرد، یعنی منفی سی و چهار الی سی و پنج درجه زیر صفر را نیز دارند؛ این مورد، متقابلاً برای فصل تابستان نیز مطرح میشود؛ به این صورت که، میتوانند گرمای بیش از چهل و پنج درجه در تابستان را تحمل کنند بدون اینکه هیچ گونه خللی در هیچ قسمتی از نهال سنجد به وجود آید.
اما همه این موارد، دارای نکاتی است، به این صورت که، اگر در فصل سرد زمستان نیز سرمای شدید هوا با بادهای سرد و خشک همراه باشد در این شرایط احتمال آسیب رسیدن به نهال سنجد وجود دارد و ممکن است که شاخهها و سرشاخههای نهال سنجد خشک شوند و این خشکی بعد از پایان دوره یخبندان بهتر نشده و سبب از بین رفتن کلی نهال سنجد گردد.
مورد بعدی، در ارتباط با گرما در فصل تابستان بوده اگر، گرما و نور از پنجاه درجه بیشتر شد و به همراه هوای گرم، بادهای سوزانی نیز وجود داشته باشد؛ برگههای نهال سنجد پوسته پوسته خواهند شد؛ و به نوعی از بین میروند. اما هوای معمول میتواند دمای سی و پنج درجه سانتیگراد برای رشد نهال سنجد مناسب باشد و این نهال انعطافپذیری رشد در مناطق مختلف را دارد.
اما فقط رطوبت زیاد منطقه، میتواند جلوی رشد نهال سنجد را بگیرد؛ به همین دلیل، رطوبت موجود در هوا، نباید از شصت و پنج درصد بیشتر باشد که اگر این عدد به وجود آمد، قطعاً باعث ریزش گلهای نهال سنجد خواهد شد و هنگامی که، گلهای نهال سنجد دچار ریزش شوند، قطعاً بر روی کیفیت و حجم میوهی آن نیز تأثیر خواهد داشت، و ممکن است ریزش تا جایی ادامه پیدا کند که، هیچ گلی بر روی نهال سنجد باقی نماند و نهال سنجد هیچ میوهای ندهد.
البته در محلهایی که بادهای فراوان چه بادهای سرد و چه بادهای گرم، همواره در حال وزیدن هستند امکان کاشت این نهال وجود دارد، اما باید با استفاده از تدابیری نظیر ساخت بادشکن، جلوی شدت برخورد بادها به نهال گرفته شود، در برخی مواقع نیز خود نهال سنجد، نوعی بادشکن محسوب میشود.
با توجه به این که، نهال سنجد، نهالی مقاوم در شرایط خشکسالی محسوب میشود؛ اگر بارشها در مناطق، به صورت متوسط و حتی پایینتر از حد متوسط، وجود داشته باشد، امکان کاشت نهال سنجد وجود دارد و میتوان به آبیاری نهال سنجد در فصل زمستان با استفاده از همین بارشهای پراکنده اکتفا کرد؛ اما، اگر این بارشها در مناطق نیمه گرم و نیمه سردسیر باشد، بهتر است که، در فصلهای گرم، در یک فواصل منظم، نهال سنجد مورد آبیاری قرار گیرد.
زیرا آب باران جوابگوی نیاز آبی آن نخواهد بود؛ البته، باید دوباره تأکید شود که این در شرایط وجود بارشهای بسیار کم هست اما اگر منطقه، دارای میزان متوسط بارندگی باشد، این میزان متوسط بارش، میتواند پاسخگوی نیاز آبی نهال سنجد بوده و آن را نسبت به آبیاری در فصل زمستان و حتی پاییز بی نیاز کند، باید همواره مخازنی برای آبیاری نهال سنجد وجود داشته باشد.
نوع خاکی که نهال سنجد در آن به کاشت میرود، عموماً دارای ویژگیهای برجسته نمیباشد؛ یعنی این که، خاک فوقالعاده عالی با ترکیبات زیاد برای کاشت نهال سنجد نیاز نیست، بلکه در یک نوع خاک معمولی، امکان رشد نهال سنجد، وجود دارد؛ اما موردی که باید به آن توجه شود این است که، رطوبت خاک باید مورد توجه قرار گیرد و این به در اثر ماندگاری و دوام آب در خاک است، اگر ماندگاری و وجود آب در خاک طولانی مدت باشد، ممکن است، به ریشه نهال سنجد آسیب وارد شود.
زیرا ریشه نهال سنجد و قرار گرفتن طولانی در جای مرطوب، با آب زیاد باعث پوسیده شدن آن میشود، به همین دلیل، همواره باید توجه شود که، خاک منطقهای که در آن قرار است نهال سنجد کاشته، طوری باشد که آب و هوا به طور مناسب، بتواند از آن عبور کند و آب برای مدتی در آن نماند، همین مورد، زهکشی خاک برای نهال سنجد را، واجب میکند؛ پس بهتر آن است که، قبل از کاشت نهال سنجد، حتماً خاک موردنظر زهکشی شود؛ تا این مشکل به وجود نیاید.
براساس تجربه و مشاهده میتوان ملاحظه کرد که، نهال سنجد در خاکهای سنگلاخی که در آن سنگ ریزه زیاد وجود دارد؛ همچنین خاکها شیبدار هستند و بافتهای متوسطی دارند نیز نهال سنجد کاشت و مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.
با توجه به این که، این نوع خاکهای کوهپایهای اغلب فقیر هستند؛ اما برای کاشت نهال سنجد دارای مقدار مشخصی مواد معدنی مورد نیاز بوده، به علاوه باید خاطرنشان کرد که، در زمان کاشت نهال سنجد، نباید نگران کوددهی آن بود؛ زیرا نهال سنجد به کوددهی نیازی نداشته، اما اگر در طول سال مقدار مشخصی، نزدیک به ده هزار یا بیست هزار کیلو کود حیوانی کنار آن ریخته شود، میتواند تأمینکننده نیاز نهال سنجد باشد؛ البته، این هم در موردی اتفاق میافتد که، نهال سنجد، در مناطق کوهستانی و کوهپایهای و جاهایی که دارای سنگلاخ بوده کاشته شود، نهال سنجد نسبت به شوری و خشکی خاک نیز تا حدودی دارای مقاومت مناسبی نسبت به نهالهای دیگر است؛ پس اگر خاکی دارای شوری باشد، نباید نگران عدم رشد نهال سنجد در آن بود؛ زیرا، خاصیت و ساختار ژنتیک این نهال با شوری خاک هماهنگی دارد.
از ویژگیهای مناسب یک نهالستان، میتوان به این مورد اشاره کرد که، در نهالستان مربوطه تدابیری اندیشیده میشود تا بتوانند از اصالت ژنتیک اصلی نهال سنجد مراقبت کنند؛ این مورد خود نیازمند رعایت یک سری نکات ویژه بوده و لازم است که، اقدامات قابل توجهی در این باره، صورت گیرد.
به علاوه، در نهالستان همواره از نهالهای مادری سنجد مراقبت میشود؛ تا آفتها و بیماریها نتوانند به آنها حمله کنند، با توجه به این که، سرمایه نگهداری از این عوامل، بسیار زیاد است، باید همواره یک نهالستان خوب نسبت به این موارد هزینه کرده، تا در جهت تولید میوه و کیفیت عالی تر انجام گیرد؛ بر اساس عوامل بیان شده، باید ذکر کرد که، نهالستانی میتواند، بهترین نهال را داشته باشد که، محل احداث آن، جایی باشد که، شرایط آب و هوایی عالی داشته و آفات و بیماریها نتوانند کمترین آسیب را به آن وارد کنند.
به علاوه، ویژگی دیگر یک نهالستان این است که، از فاضلاب خانههای مسکونی و کارخانهها برای آبیاری نهالها استفاده نکند؛ از ویژگی دیگر نهالستان نهال سنجد این است که، درختان غیرمستمر را در کنار این نهال نکارد، زیرا درختان غیر مثمر، باعث ایجاد آفات میشوند و بیماریها را به در نهال سنجد منتقل میکنند.
بنابراین، میتوان گفت که، یک نهالستان خوب همواره، برای کسب سود و درآمد ردیفهای مختلفی از درختان مثنر و غیر مثمر را ایجاد نمیکند بلکه به دنبال انجام راهکارهای مناسب، جهت پرورش نهال سنجد خوب هست؛ همین طور یک نهالستان خوب، از ابزار و وسایل مدرن کشاورزی در جهت تولید و پرورش استفاده میکند و همواره در حال ضدعفونی محل، برای جلوگیری از ورود آفتها به در نهال سنجد است.
این نهالستان به هیچ عنوان از کودهای شیمیایی استفاده نمیکند و کودهای حیوانی و برگهایی که به درجه عالی نرسیدهان برای استفاده و تقویت خاک مناسب نبوده را بکار نمیگیرند.
نهال سنجد جزء درختان ثمردار محسوب میشود که سالانه حجم انبوهی از میوهها را میتوان بر روی شاخههای ریز و درشت این نهال مشاهده کرد، به علاوه، برگهای نهال سنجد، هموار درگیر خزانپذیری فصل پاییز میشود؛ به طوری که، با شروع فصل پاییز، برگها کمکم زرد شده و دچار ریزش میشوند
برای این که، بتوانیم زمان دقیق خرید نهال سنجد را بدانیم، باید به زمان مناسب کاشت این نهال توجه کرد، نهال سنجد را بهتر است در اوایل زمستان بر زمین منتقل کرد، تا این دوره برای رشد آن مناسب باشد و سرمایه دوره سرما زمستان را پشت سر گذاشته تا باعث تقویت بنیه این نهال پر از بازده شود.
زمان کاشت همواره جزء فاکتورهای اصلی و اثربخش در کیفیت نهال محسوب میشود؛ اگر زمان کاشت رعایت نگردد، قطعاً خروجی کار که یک نهال میوه دار است، با مشکل مواجه میشود؛ زیرا درخت نمیتواند بازدهی و عملکرد مطلوب را داشته باشد بنابراین، اگر قصد کاشت نهال سنجد را دارید حتماً اوایل زمستان برای کاشت آن اقدام کنید؛ زیرا مقداری سرما نیاز دارد که در آن زمان فقط امکان دریافت آن برای نهال سنجد وجود دارد.
علت تفاوت نهال قیمت نهال در نهالستانهای مختلف کشور، میتواند دلایل مختلفی داشته باشد، که برخی از این دلایل به صورت اختصاصی و مخصوص به نهالستان مربوط بوده و برخی دلایل نیز بهصورت عمومی هستند، به این صورت که، قیمتها هر نهالستان با توجه به فعالیتی که بر روی نهال سنجد صورت داده است، قیمت خرید هسته نهال سنجد و تمام اقدامات و عوامل لازم که بر روی هسته صورت گرفته تا هسته به نهال تبدیل شود.
مراقبتهای مختلف، سموم گوناگون، کودهای مختلف، همه این موارد، براساس هزینههای متفاوت هر نهالستان، بر روی قیمت پایانی نهال تأثیرگذار خواهد بود و این موارد به صورت اختصاصی بوده و مخصوص هر نهالستان است.
بخش عمومی تعیین قیمت نهال بر میگردد به قیمتهایی که صنفهای مخصوص هر فعالیت برای آن در نظر میگیرند؛ به طور مثال، هر نهالستان باید طبق مصوبههای موجود جهاد کشاورزی، کار قیمت گذاری را انجام دهد، البته یک سری انعطافپذیریهایی، در این رابطه وجود دارد که، دست نهالستان را برای قیمت گذاری تا حدودی باز میگذارد، اما با توجه به شرایط مختلف کشور، هر باغدار میتواند، نهال مورد نیاز خود را با بر اساس یک قیمت مناسب و با کیفیت عالی از نهالستان معتبر در هر قسمتی از کشور تأمین کند.
با توجه به انعطاف پذیری نهال سنجد در خاکهای مختلف و نیاز کم این نهال به آب، همچنین نوسانات دمایی متعادل نهال نظیر این که، در سرمای بیش از حد نظیر منفی جلو سی و پنج درجه میتواند عمر کند و در گرمای بیشتر از چهل پنج درجه نیز ماندگار هست، میتوان گفت که، بیشتر مناطق کشور، مناطق معتدل، سردسیر و حتی گرمسیر برای کاشت نهال سنجد مناسب است.
اما توصیه میشود که، شهرها و مناطقی از ایران که، رطوبت بیشتر از شصت و پنج درصد دارند، به کاشت این نهال اقدام نکنند؛ زیرا، نهال سنجد، نسبت به رطوبت زیاد، حساس بوده و در زمانی که، رطوبت زیاد باشد هیچ گلی بر روی نهال سنجد نمیماند و اگر بر روی نهال سنجد گلی نماند، قطعاً نهال سنجد میوهای هم نخواهد داد و هنگامی که یک نهال میوه نمیدهد، نمیتواند برای باغدار سودی داشته باشد؛ به همین دلیل، توصیه نمیشود که مناطق رطوبتی کشور به کاشت این نهال اقدام کند.
علاوه بر این که، رطوبت این مناطق تأثیر منفی بر روی گلدهی نهال سنجد خواهد گذاشت و قطعاً باعث پوسیده شدن ریشههای نهال سنجد نیز میشود، زیرا، نهال سنجد به شدت بر روی آب زیاد حساس بوده و اگر ریشههای آن، مدت طولانی در آب بمانند، باعث پوسیده شدن میشود؛ از آن طرف شهرها و مناطق سردسیر که دارای رطوبت متعادل زیر شصت و پنج درصد هستند، با هر نوع خاکی و با هر نوع قابلیت هوا میتوانند به کاشت این نهال مبادرت ورزیده و از آن در سطح انبوه بهرهبرداری کنند.
زیرا نهال سنجد نهال حساسی نیست و در صورت فراهم بودن یک بستر معمولی میتواند حجم انبوهی میوههای صادراتی را به باغدار ارائه دهد.
اگر عوامل موثر بر باردهی که می تواند منجر به کاهش باردهی شود را نادیده بگیریم و زمینه ژنتیکی درختان سنجد را مبنای پربارده بودن آن در نظر بگیریم ارقام پربار از قرار زیر است:
نهال سنجد قزل | ۸ الی ۹ تن در هکتار |
نهال سنجد محلی | ۸ تن در هکتار |
نهال سنجد حاج حسینی | ۱۰ تن در هکتار |
نهال سنجد خرمایی | ۹ تن در هکتار |
اصول کلی باغداری در سه مرحله از کاشت، داشت و برداشت خلاصه میشود، که هر مرحله از اهمیت ویژهای برخوردار است در ادامه به تفتیک هر مرحله را توضیح خواهیم داد.
اصول کاشت نهال سنجد دانستن عواملی نظیر، تجزیه و تحلیل خاک است، خاک یک منطقه جزء عناصر با ارزش محسوب میشود، به همین دلیلط ضرورت دارد، یک بررسی موشکافانه نسبت به خاک منطقهط به عمل آید، سپس آمادهسازی برای کاشت نهال سنجد در دستور کار قرار گیرد.
مورد بعدی این است که، عمق چالهای که برای کاشت نهال سنجد حفر میشود باید چقدر باشد، از دیگر عوامل با اهمیت، رعایت فواصل مناسب برای کاشت نهال سنجد است، به این صورت که، بهتر از میان هر نهال سنجد چه مقدار فاصله رعایت شود، همه این موارد جز اصول با ارزش تلقی میشوند.
همانطور که قبلاً بیان شد، نهال سنجد در خاکهای مختلف، خاکهای رسی، شنی، ماسهای، سنگریزهای امکان کاشت و میوه دهی آن وجود دارد، با توجه به این که، طی سالهای اخیر شاهد کاشت گونههای مختلف سنجد بر روی زمینهای شیبدار، کوهپایهها و دشتها بودهایم و بر روی شاخههای این نهال، میوههای بسیاری مشاهده شده است، به این نتیجه میتوان رسید که، نهال سنجد در هر خاکی، امکان رشد و باردهی آن وجود دارد.
خاکهای با بافت سنگین و درصد شوری هم، پتانسیل پرورش نهال سنجد را دارند، اما برای فردی که قصد تأسیس یک باغ سنجد را دارد، باید تمام نکات مربوط رعایت شود، یکی از نکات حائز اهمیت در این میان وجود خاک مناسب هست، باغدار باید همواره، خاک منطقه را مستعد کشت سنجد کند.
با توجه به این که، سنجد حساسیت خاکی ندارد، اما همیشه راههایی برای بهتر شدن خاک وجود دارد؛ به همین دلیل، ضرورت دارد که، خاک باغ زهکشی شود، تا آب و هوا، به راحتی در آن تردد کرده و آب برای مدتی در خاک و محل کاشت نهال سنجد باقی نماند، هرچه خاک مرطوب تر باشد، ریشه نهال سنجد در معرض خطر پوسیدگی قرار میگیرد.
برای کاشت نهال سنجد در باغ، ابتدا باید به آماده سازی خاک در باغ پرداخت، قبل از هر کاری، خاک منطقه یک آزمایش کلی قرار میگیرد، تا از لحاظ ترکیبات آلی و مواد مغذی مورد نیاز نهال سنجد، مورد آزمایش قرار گرفته باشد، سپس اگر خاک منطقه درصدی از مواد لازم را دارا نبود، باید اقدام به تقویت کردن خاک باغ، برای کاشت نهال سنجد کرد، که این تقویت کردن از طریق تزریق کودهای مختلف به خاک صورت میگیرد.
علیرغم این که، نهال سنجد نسبت به خاک انعطافپذیر بوده و میتواند در هر خاکی کشت شده و بیشترین بازدهی را دهد، اما همواره فردی که برای فروش و به عنوان یک کسب درآمد اقدام به کاشت این نهال میکند باید همه این موارد را در نظر بگیرد و بهترینها را ملاک کار قرار دهد و نباید همینطور نهال را به خرید نهال سنجد اقدام کرده و سپس نهال سنجد را به در زمین منتقل کند.
باید یک سری اصول و قاعده را هنگام کاشت رعایت نماید، مورد بعدی وجود یک منبع آب ذخیره شده در کنار باغ هست، اگر باغ در امتداد یک رود و یا نهر آبی قرار نگرفته باشد، باید حتماً مخازن آب تهیه شده، تا نیاز آبی نهال سنجد بر طرف شود، این هم باید عنوان شود که، نهال سنجد، نهالی است که، به آب چندانی نیاز ندارد؛ اما در کل مانند همه درختان و گیاهان برای رشد و نمو، مقدار کافی آب نیاز دارد.
اگر نهال سنجد در منطقهای کاشته شده که بارشهای متوالی در طول سال وجود دارد، میتوان باغ را با هدف کشت دیم کاشت، ولی اگر بارشها به صورت ناپایدار هست و مشخص نیست که در هر سال چه میزان بارشی وجود دارد، برای اطمینان بیشتر حتماً باید یک منبع ذخیره آب در نظر گرفته شود.
عمق چالهای که نهال سنجد در آن کاشته میشود، باید تقریباً متعادل باشد، یعنی این که، نه از عمق زیادی برخوردار باشد و نه اینکه کم عمق باشد، به طور معمول، یک عمق سی سانتیمتر تا ۶۰ سانتیمتر برای کاشت نهال سنجد عمقی مطلوب در نظر گرفته میشود، باید همواره دقت شود که حتماً در زمان حفر چاله، وقتیکه به عمق عدد استاندارد رسید، مقداری کود حیوانی به همراه خاک حاصلخیز در چاله ریخته و سپس به منتقل کردن نهال سنجد در چاله اقدام شود.
رعایت فاصله بین هر نهال سنجد در باغ، بستگی به عوامل مختلفی دارد که، این عوامل مختلف تأثیر چشمگیری بر روی میزان بارخواهند داشت، به طور معمول، اگر فضای محدود برای کاشت نهال سنجد در اختیار داشته باشید، نیازی نیست که، بین هر نهال سنجد، فاصله بسیار زیاد قرار دهید، یک فاصله معمول ۴ الی ۵ متر برای فضای محدود باغ میتواند مناسب باشد؛ اما اگر یک فضای گسترده، تحت اختیار شما بوده بهتر است که، به جای چهار متر، ۶ متر فاصله بین هر نهال سنجد در نظر بگیرید.
این فاصله بین هر نهال موردی حیاتی در زمان کاشت نهال سنجد محسوب میشود؛ زیرا، در صورت عدم رعایت فاصله دقیق میان هر نهال سنجد، میتواند منجر به مشکلاتی شود که، هر کدام از این مشکلات میتواند، باعث از بین رفتن نهال سنجد گردد؛ بنابراین، به طور مثال، اگر نهال سنجد در کنار یکدیگر کاشته شود چطور میتواند نور کافی به شاخ برگ و ریشههای نهال برسد.
این درصورتی است که نهال رشد میکند و برای رشد کردن نیاز به یک فضا دارد و اگر نهالها کنار یکدیگر قرار گرفته شود ریشههای هر نهال در هم آمیخته شده و امکان رشد و بزرگتر شدن نهال را میگیرد و یا این که، هنگام آبیاری ممکن است، آبی که برای یک نهال سنجد داده میشود به نهال سنجد دیگر نیز که قبلاً آبیاری شده، برسد و آبیاری مجدد آن، باعث از بین رفتن، پوسیده شدن ریشه نهال سنجد شود؛ این عوامل و عوامل بسیاری وجود دارند که، باغدار را ملزم به رعایت فاصله بین هر نهال سنجد موقع کاشت میکند.
نهال سنجد ارقام مختلفی دارد، به طور مثال، میتوان از ارقام مختلف نهال سنجد خرمایی، زودبازده، نهال سنجد گل زودبازده، نهال سنجد خوشه ای، نهال سنجد حاج حسینی، اشاره کرد.
هنگامی که، از یک نهال سنجد نتوان بهرهبرداری کرد و محصول آن را جهت فروش به بازارهای ایران و خارج فرستاد آوردهای برای باغدار نخواهد داشت و این مورد حتی نمیتواند جوابگوی هزینه خرید نهال هم باشد، به همین دلیل، لازم است، قبل از تهیه ارقام مختلف نهال سنجد، حتماً اطلاعات کافی و جامع، درباره خاک، آب، منطقه، سازگاری نهال سنجد و حتی رسیدگیهای لازم، شیوه هرس نهال، بسیاری از اطلاعات جامع را کسب کرد و با یک دانش خاص به سمت خرید نهال سنجد و کاشت آن در باغ اقدام نمود.
برای اینکه بتوانید یک نهال سنجد را برای سالیان طولانی داشته باشید باید عملیات و نکات لازم مربوط به داشت نهال سنجد را بدانید، به طور مثال، باید شیوه دقیق هرس کردن نهال سنجد را دانست، و به این صورت نباشد که، یک دانش کم در ارتباط با نهال سنجد سبب شود که شما هنگام هرس شاخههای اصلی و بازده نهال سنجد را مورد هرس قرار دهید و یا اینکه باید نسبت به آبیاری دقیق نهال سنجد، اطلاع دقیق از متخصصان این رشته کسب کنید، زیرا نهال سنجد، نسبت به آبیاری زیاد حساس بوده و ممکن است، دچار پوسیدگی ریشه شود.
به طور کلی، نهال سنجد به هرس دقیق و جزیی نیاز ندارد، مثلاً، هرس برای برخی از درختان بسیار ضروری قلمداد میشود، به طوری که، در رشد شاخه و برگ و میوهدهی آنها تأثیر زیادی دارد و این برای نهال سنجد مطرح نیست، زیرا، اگر نهال سنجد هرس کامل شود در این شرایط، ممکن است به شاخهها و میوه آن آسیب کلی وارد شده و عملکرد شکوفهدهی و میوهدهی آن با مشکلات زیادی روبرو گردد.
فقط کافی است در زمستان، شاخ و برگهای نهال سنجد که عریض و بلند شده را مقداری کوتاه کرد و به خلوت نمودن بین هر شاخهها در زمان هرس اقدام شودط تا با خلوت شدن نور کافی از خورشید جذب شاخههای زایشی نهال سنجد گردد.
به علاوه هرس نهال سنجد، فعالیتی هست که، جلوی رشد بیاندازه تاج محل را خواهد گرفت، اما به این صورت نیست که، حتماً اگر هرس صورت گیرد و در همان سال نهال سنجد چندین برابر میوه میدهد، این مورد مطرح نیست، بلکه هرس جلوی شلوغی و ازدحام شاخههای نهال سنجد را خواهد گرفت؛ اما باید همواره در زمان هرس این نهال، دقت کافی صورت گیرد تا هرس زیاد به نهال سنجد آسیب نرساند.
برای این که، بتوان از نهال سنجد مراقبت کرد، علاوه بر فعالیتهایی نظیر آبیاری و کوددهی و هرس و دیگر عوامل، سمپاشی نیز از موارد اساسی و مهم محسوب میشود. سمپاشی با هدف جلوگیری از ورود آفت به در نهال سنجد صورت میگیرد؛ اما زمان مناسبی برای این کار وجود دارد که اگر، در هنگام سمپاشی زمان مناسب در نظر گرفته نشود.
سمپاشی آثار سوء بر نهال سنجد خواهد گذاشت؛ بههمین دلیل، بهتر است که، سمپاشی نهال سنجد در فصل بهار و در اردیبهشت ماه صورت گیرد، در این فصل، سمپاشی میتواند باعث تقویت شدن نهال و قدرتمند کردن آن، در برابر آفتهای احتمالی گردد؛ به علاوه، میتوان، سمپاشی را در فصل بهار، برای نهال سنجد به دو دوره اختصاص داد و این مورد باعث میشود که، دیگر میوه نهال سنجد مورد آسیب حشرات و بیماریها قرار نگیرد.
نهال سنجد به طور معمول، به کوددهی نیاز ندارد اما با توجه به این که، دارای عمری طولانی است و در اثر ماندگاری زیاد در خاک و تغذیه ریشهها از خاک موجود، ممکن است بعد از مدتی، خاک منطقه فقیر شود به همین دلیل، بهتر است که، کوددهی نهال سنجد در دستور کار قرار گیرد.
لازم به ذکر این مورد است که، برای کاشت نهال سنجد در ابتدا نیاز به مقداری کود دامی و حیوانی وجود دارد، همانطور که بیان شد، مقداری از آن را باید در چالههای نهال سنجد قرار داد، اما این کودها نیز در اثر مرور زمان و با گذشت سالهای طولانی، خاصیت خود را از دست داده و به کوددهی مجدد نیاز هست، به همین دلیل، لازم است که، هر چند سال یک بار، با استفاده از کودهای مختلف دامی، شیمیایی، آلی، کمپوست خاک درخت سنجد را تقویت کرد، تا علاوه بر کمک به آن در جهت باردهی بیشتر، سبب مقاومت آن دربرابر آفات، بیماری ها، حشرات، پشهها و دیگر موارد شود.
عوامل مرتبط با برداشت نهال سنجد، به زمان باردهی، عمر باردهی اقتصادی نهال سنجد، میزان باردهی هر درخت سنجد، مشخصات یک نهال سالم و استاندارد و همچنین، راهنمای جامع خرید اینترنتی برای انواع نهال سنجد بر میگردد؛ که هر کدام از این موارد، در بر گیرنده نکاتی است که، دانستن نکات میتواند، به باغدار، جهت کمک به تولید تجاری محصول سنجد کمک شایستهای نماید.
زمانی که برای آغاز باردهی نهال سنجد، در نظر گرفته میشود به این صورت است که، بعد از گذشت سه سال از انتقال نهال به در زمین و مراقبت دائمی و پیوسته از آن، نهال شروع به گلدهی میکند، گلدهی نهال نیز در فصل بهار رخ میدهد، این نهال در اردیبهشت ماه، شروع به گل دادن میکند، تا تبدیل به میوه شدن این نهال و رسیده شدن میوه ها، تقریباً بین سه الی چهار ماه طول میکشد و بستگی به نوع رقم نهال سنجد، میتوان گفت که، در پایان شهریور و آغاز مهر ماه فصلی است که میتوان در باغات نهال سنجد، شاهد برداشت این محصول بود.
نهال سنجد، دارای عمری طولانی است و تا شاید یک نهال سنجد چندین قرن عمر کند، عمر اقتصادی نهال سنجد، مربوط به این موضوع میشود که، نهال سنجد، بتواند بیشترین محصول را بدهد و محصول آن نیز دارای کیفیت بالا باشد و اگر محصول نهال، مرغوبیت زیادی داشته که جهت صادرات بتوان آن را به کشورهای دیگر ارسال کرد، بیشترین نوع صرفه اقتصادی را میتوان از محل نهال سنجد، به دست آورد.
بر اساس عمر طولانی نهال سنجد، عمر اقتصادی آن نیز زیاد است و باغدار میتواند، تا قرنهای آینده نیز، به نسلهای خود را منتفع کرده و آنها نیز بتوانند از محل محصول نهال سنجد، به درآمد زیادی برسند. پس نهال سنجد نیز مانند نهال زیتون، یک نهال میراثی محسوب میشود. نهالی است که، در برابر خشکسالی، آفتهای گوناگون، فقر خاک و دیگر عوامل دارای ماندگاری است و با توجه به تمام این کمبودها، توانایی تأمین میوه در حجم بالا را نیز دارند.
میزان باردهی درخت سنجد، بستگی به سن آن دارد، در سالهای آغازین و ابتدایی برداشت از نهال سنجد، حداقل از هر درخت، در شرایط مطلوب میتوان، سه کیلو سنجد برداشت کرد که، در صورت مراقبت درخت و رسیدگی و بالغ شدن آن، تقریباً در سال دوم، نهال سنجد میتواند بیش از سی کیلو سنجد را به باغدار ارائه دهد.
براساس تنوع مختلف آب و هوایی، میتوان تنوع را در نهال سنجد نیز مشاهده کرد، به گونهای که برای مناطق سردسیر، نهال سنجد متناسب با آب و هوای آن، نهال سنجد سرد سیری داشته باشیم و برای مناطق گرمسیری بر اساس هوای گرمسیر و میزان تابش نور خورشید و ارتفاعات مختلف، نهال سنجد گرمسیری را برای ارائه داشته باشیم و برای آب و هوای معتدل نیز، نهال سنجد معتدله وجود داشته باشد، خاصیت و ساختار ژنتیک هر نهال سنجد به گونهای است که، فقط در آب و هوا و خاک مخصوص به خود رشد میکند و به این صورت نیست که، امکان کاشت نهال سنجد سردسیری در هوا و خاک منطقه گرمسیر وجود داشته و امکان بهره برداری از آن مقدور باشد.
نهال سنجد گرمسیری، نهالی است که در آب و هوای گرم امکان کاشت و به ثمر نشستن آن وجود دارد و میتواند تابستانهای گرم و نور خورشید را تحمل کند؛ همچنین دمای هوا تا چهل و پنج الی پنجاه درجه سانتیگراد نمیتواند باعث از بین رفتن این نهال سنجد گردد، به علاوه، ویژگی نهال سنجد به این صورت است که، به این نوع آب و هوا و این درجه دما نیاز دارد، علاوه بر این، نهال سنجد با توجه به اینکه، نسبت به کم آبی دارای استقامت هست و در مناطق گرمسیری که حداکثر صد میلیمتر باران ببارد کاشت نهال سنجد گرمسیری رخ میدهد.
اکثر ارقام اصلاحشده نهال سنجد، برای کاشت در مناطق سردسیر،بسیار مناسب هستند. این ارقام توانایی تحمل سرمای بیش از حد را داشته و تا سرمای منفی سی درجه سانتیگراد در مناطق سردسیر نمیتواند، به نهال سنجد این منطقه آسیب رساند. به علاوه، این نهال ها، توانایی گرمای متعادل سی الی سی و پنج درجه را نیز در مناطق سردسیر دارند.
اما اگر گرمای هوا از مقدار مشخص شده، بیشتر شد، نهال سنجد سردسیری، مقاومت خود را از دست داده و آسیب پذیر میشود و ممکن است به طور کامل، نهال سنجد مورد آسیب قرار گیرد، دمای معمولی که در طول سال، نهال سنجد سردسیری به آن نیاز دارد، دمای معمول بیست الی بیست و یک درجه سانتیگراد است، این نهال به دورههای یخبندان نیز تا حدودی نیازمند است.
برخی از مشخصات نهال از نظر سلامت مربوط به ظاهر نهال است و برخی دیگر به در نهال مربوط میشود، مشخصات ظاهری نهال سنجد، که اکثر باغداران، میتوانند آن را مشاهده و نسبت به سلامت نهال پی ببرند، زرد شدن برگ نهال، شکستن شاخههای نهال، از خاک خارج شدن ریشهها و پوسیده بودن ریشهها است، به نوعی که با گذاشتن دست بر روی هر کدام از ریشهها میتوان شاهد پودر شدن آنها بود.
همه این موارد، عوامل ظاهری هستند که میتوان با مشاهده، هر کدام از آنها پی به بیمار بودن نهال برد، اما اگر هرکدام از این نشانههای ظاهری، در نهال سنجد قابل مشاهده نباشد، میتوان گفت که، نهال سالم است.
برخی از عوامل در نهال هستند که، مربوط به هسته ابتدایی نهال و رشد غیراصولی آن است، این موارد تخصصی هستند که، فقط مسئولان و متخصصان موجود در نهالستان میتوانند نسبت به آن مطلع شوند.
به دلیل توان بالا و استقامت زیاد نهال سنجد، همواره آفات امکان حملهور شدن به این نهال را نخواهند داشت؛ ولی با توجه به این که، نهال سنجد نیز یک نهال مثمر است، همواره چند نوع آفت وجود دارد که میتواند، به عنوان یک تهدید، برای نهال سنجد محسوب شده و حتماً شناسایی آنها و روشهای مقابله با آنها ضرورت دارد و به صورتی که تا امکان شناخت این آفتها وجود نداشته باشد، قطعاً شیوه مناسب برای مقابله با آنها نیز پیدا نخواهد شد در زیر به برخی از این آفتها اشاره میشود:
شپشک: این آفات همواره جزء حشرات محسوب میشوند که میتوانند از عوامل خطرزای نهال سنجد محسوب گردد.
لکه برگ: بر اثر عوامل مختلف بر روی برگهای نهال سنجد، لکههایی ایجاد میشود که، این لکهها میتواند دلایل گوناگونی داشته باشند؛ به این صورت که، گاهی بیماریها باعث قطع شدن عمل فتوسنتز میشوند، مورد دیگر این است که، باید برای تشخیص نوع بیماری به رنگ لکهها توجه شود، برخی از لکهها قهوهای رنگ هستند که این نوع جزء لکههای قارچی محسوب میشود و قارچها و باکتریهای مختلف میتوانند، از دلایل ایجاد لکههای قهوهای، لکههای قرمز، نارنجی، زرد و یا نوع دیگر لکهها باشند؛ از دیگر بیماریهای رایجی که میتوانند بستر وجود لکه بر روی برگ نهال سنجد شود، بیماری آنتراکنوز، ونتوریا و سپتوریا است.
قانقاریــا: این مورد نیز بافت میوه نهال سنجد را مورد حمله قرار میدهد و سبب بی کیفیت شدن میوه میشود.
پژمردگــی ورتیســلیوم: این نوع بیماری از تهدید کنندههای جدی نهال سنجد محسوب میشود که میتواند، از یک عفونت قارچی ایجاد گردد؛ به علاوه کل نهال سنجد، از ریشه، ساقه، برگ و گل و حتی میوه آن را نیز میتواند تحت تأثیر قرار دهد، گاهی به یک باره باعث از بین رفتن کلی نهال سنجد میشود. به همین دلیل، ضرورت دارد که، همواره به جلوگیری از مبتلا شدن نهال سنجد به این نوع آفت اقدام گردد، علایم گوناگونی برای این آفت وجود دارد که، میتواند از دلایل آن، وجود رطوبت زیاد در خاک و یا خشکی بیاندازه خاک باشد.
ســوختگی بالیــت: این نوع آفت نیز از تهدیدکنندههای نهال سنجد محسوب میشود که برگها و شاخهها و حتی ریشههای نهال سنجد را میسوزاند.
برای برآورد سود و درآمد ناشی از نهال سنجد باید به محاسبه، متغیرهای مختلفی در این ارتباط دست زد، نوع نهال سنجد، کیفیت نهال سنجد، میزان باردهی نهال سنجد، بر درآمد آن تأثیر چشمگیری میگذارد؛ به طور مثال، اگر یک نهال سنجد دارای ویژگی اصلاح شده باشد و بتواند در دوران گلدهی بیشترین مقدار گل تولید کرده و سپس تمام گلهای موجود به میوه سنجد تبدیل شوند، در این شرایط باغدار میتواند نسبت به شرایطی که هر درخت سنجد دارای گلدهی کم بود و گلهای ریزش زیادی دارند به درآمد بیشتری برسد، بنابراین، لازم است که، برای رسیدن به سود، باغدار، همواره بستر کافی برای مراقبت از نهال سنجد و بهبود کیفیت گلها و میوههای آن اقدام کند.
در این راستا، ضرورت دارد که، باغدار به مطالعه و بررسیهای لازم، حول محور انتخاب درست نهال سنجد و سلامت نهال سنجد بپردازد، تا هر کدام از این ها، بتوانند در جهت رسیدن به یک درآمد پایدار به باغدار کمک کند؛ همچنین اگر باغدار بتواند نسبت به، آفتهای احتمالی نهال سنجد، شناخت پیدا کند، قطعاً بهتر میتواند، در برابر آن آفتها ایستاده و جلوی ضرر آفتها به باغ را بگیرد.
بسیار واضح است که، گاهی یک آفت کوچک یا یک بیماری میتواند سود کلی یک باغ سنجد را تحت تأثیر قرار داده و باعث آسیب رساندن به میوه نهال سنجد شود. وقتی که، میوهی نهال سنجد، دچار آسیب و آفت شد قطعاً مشتری تمایلی به خرید آن نخواهد داشت و همین مورد باعث ایجاد خسارت در باغ و ضرر دیدن باغدار میشود.
نهال سنجد زودبازده، بستگی به عوامل مختلفی دارد، گاهی نهال سنجد بر پایه کوتاه کاشته میشود و میتواند بیشترین ثمر را از آن برداشت کرد، علاوه بر پایه، موارد دیگر در زود بازده بودن نهال سنجد مؤثر هستند؛ بهطور مثال، هنگامیکه نهال سنجد در آزمایشگاه مخصوص هر نهالستان، مورد بررسی و تحلیل قرار میگیرد و بر روی ژنتیک و ساختار درونی نهال سنجد تداخلاتی صورت میگیرد تا با استفاده از این دخالتهای موجود در ژنتیک نهال، بتوانند زمان باردهی نهال را کوتاهتر کنند و آن را به یک نهال اصلاح شده تبدیل نماید؛ همه این عوامل بر روی نهال سنجد و بازده زود آن مؤثر است، به علاوه، هنگامی که یک نهال زود شروع به گل دهی میکند، جز نهال زود بازده محسوب میشود.
دیر گل بودن نهال سنجد باعث افزایش مقاومت آن دربرابر عوامل خطرزا میشود، به طور مثال، نهال سنجد دیر گل، میتواند سرمای شدید منطقه را بدون کوچیکترین مشکلی تحمل کند و از مسائل باغداری بکاهد، با توجه به این که، سرما در مناطق سردسیر ممکن است به صورت غیرمنتظره رخ دهد، نهال سنجد دیرگل، میتواند سرمای بهار، پاییز و زمستان را بپذیرند و خسارت زیادی به باغ سنجد وارد نشود.
به علاوه، نهال سنجد دیر گل، براساس زمان دیر گل دادن، میوه آن نیز دیر میرسد و زمان برداشت آن نیز دیر هست، همچنین این نهال میتواند، خشکی هوا و آب را تا حدودی تحمل کند و از نظر رشد نیز، رشد طبیعی و متعادلی دارد. نهال سنجد، باید دوره سرما را پشت سر بگذرد و سپس شروع به گل دادن کند تا گلهای آن تحت تاثیر سرمای زیاد دچار ریزش نشوند.
کاشت نهال سنجد در باغچه امکانپذیر بوده بهتر است، برای کاشت نهال سنجد در باغچه، ابتدا یک نهال مرغوب از یک نهالستان معتبر، تهیه کرده و سپس در باغچه کاشته شود، حتماً ذکر گردد که نهال تهیه شده، نهال سالم باشد در مرحله بعد، باید یک گودال با عمق سی الی شصت سانتیمتر در باغچه حفر کنید و قبل از این که، نهال را در آن قرار دهید، مقداری کود همراه با خاک مناسب در گودال ریخته و سپس اقدام به قرار دادن نهال سنجد در آن نمایید.
سپس نهال را کاشته و در همان روز آن را آبیاری کنید، روزهای نخستین که نهال در زمین قرار گرفته، به آبیاری زیاد نیاز دارد؛ بنابراین، حتماً فراموش نکنید که هفتهای یک بار، نهال را آبیاری کنیدط با توجه به این که، نهال سنجد مرتفع و گسترده میشود، در سالهای بعد، حتماً یک هرس جزئی نهال سنجد را کنید، تا گستردگی نهال سنجد باعث سخت شدن تردد در باغچه نشود، اما همین مورد نیز بهدقت کافی نیاز دارد.
قبل از کاشت نهال سنجد، حتماً به آمادهسازی زمین برای احداث باغ بپردازید؛ زیرا زمین عنصر حیاتی در کاشت و رشد نهال سنجد محسوب میشود و اگر خاک منطقه، آماده بوده به این صورت که، آمادگی پذیرفتن نهال سنجد را داشته باشد، قطعاً این نهال بهترین رشد خود را خواهد کرد، نباید قبل از هرگونه اقدامی برای آماده کردن خاک و زمین منطقه به خرید نهال سنجد پرداخت.
از ضروریات احداث باغ توجه به به ریزترین و جزئیترین عوامل مؤثر در باغداری است، نکاتی وجود دارد که، اگر باغدار عمداً یا سهواً آنها را لحاظ نکند و چشم خود را روی آنها ببندد، این رویکرد در طولانی مدت تأثیر منفی خواهد گذاشت، به همین دلیل ضرورت دارد که، همواره برای عملکرد بهتر مشاورههای مختلف از نهالستانهای تخصصی گرفته شود.
نهالستانهایی نظیر برتر نهال، به صورت رایگان، اطلاعاتی را در قالب مشاورههای عمومی و اختصاصی به باغداران میدهند؛ تا آنها بتوانند، به هنگام تأسیس، با ضرر مواجه نشوند آنها باید اطلاعات کافی درباره نحوه کاشت، شیوه اصولی مراقب، استاندارد چالهها، کوددهی نهال سنجد و تمام این موارد را با دقت بدانند تا احداث باغ سنجد برای امفید و باردهی قابل توجهی به همراه داشته باشد.
میوه نهال سنجد علاوه بر خواص خوراکی دارای خاصیتهای مهم دارویی نیز است. سنجد را میتوان برای استقامت، ماهیچههای بدن و کاهش درد استخوان ها، همچنین برای بهبود بینایی مصرف کرد. دلیل تأثیر نهال سنجد بر روی بینایی میتواند وجود مقادیر زیاد ویتامین آ در میوه این نهال باشد. علاوه بر، موارد گفته شده، اگر خانمهای باردار در دوران بارداری، سنجد را در برنامه غذایی خود قرار دهند میتوانند یک جنین سالم، با وزن مناسب داشته باشند.
به علاوه، افرادی که، مشکل باروری دارند، ثابت شده که سنجد خواصی دارد که میتواند به باروری کمک کرده، بنابراین، بهتر است که، همواره در سبد غذایی، جایی برای این میوه قرار داده شود، افرادی که مشکلات معده دارند و افرادی که درگیر بیماریهای گوارشی هستند با مصرف سنجد میتوانند، تا حدودی از مشکلات به وجود آمده در سیستم گوارشی خود بکاهند.
همچنین اگر عفونتی در روده کوچک و روده بزرگ وجود داشته باشد، خواص موجود در سنجد میتواند بر طرف کننده التهابات روده بوده و با انواع مختلف سرطان ها، به وسیله داشتن ویتامین مختلف مبارزه کند. علاوه بر وجود ویتامین آ، در نهال سنجد، میتوان به وجود ویتامین بی یک نیز در این میوه اشاره کرد. این ویتامین سبب میشود که، سلولهای عصبی بتوانند بهراحتی، فعالیت خود را انجام داده و علاوه بر تأثیر آن بر روی سلولهای عصبی به حافظه نیز کمک زیادی کنند و به نوعی به عنوان یک پیشگیری از بیماری آلزایمر محسوب میشود.
ویتامین B2 موجود در محصول نهال سنجد، میتواند باعث زیباتر شدن و ایجاد براقیت و سفیدی پوست گردد، همچنین کمک بزرگی به سلولوهای خون بدن میکند، از دیگر فواید سنجد، داشتن ویتامین B6 است، این ویتامین باعث عملکرد بهتر مغز خواهد شد و به سوخت و ساز بدن، کمک شایستهای میکند.
علاوه بر وجود دو ویتامین گفته شده میتوان به وجود ویتامین C در نهال سنجد اشاره کرد. همین ویتامین C موجود برای افرادی که اختلالات مربوط به فشارخون بالا دارند، میتوانند با مصرف محصول نهال سنجد، تا حدودی از فشارخون خود بکاهند؛ همچنین افراد دارای بیماریهای قلبی و عروقی نیز میتوانند از این محصول برای تقویت اندامهای گفته شده، استفاده کنند.
اگر مشکل در رشد مو وجود داشته باشد، سنجد دارای خواصی هست که میتواند، باعث افزایش رشد موی سر شود، ویتامینای موجود در نهال سنجد، همواره باعث ایجاد شفافیتها و زیبایی پوست میشود، علاوه بر موارد گفته شده، میتوان گفت که، نهال سنجد دارای فیبر و کلسیم پروتئین در حجم زیادی است.
بهترین نهال سنجد جهان، سنجدی است که، دارای بیشترین ترکیبات مواد مغذی در محصول سنجد آن باشد، سنجدی که علاوه بر مصرف در زمینه خوراکی میتواند برای مصارف دارویی نیز مورد استفاده قرار گیرد، نهال سنجد که بازدهی قابل توجهی داشته و بیشترین ثمر را دهد، نهال سنجدی که نگهداری آن هزینه زیادی برای باغدار نداشته باشد و صرفه اقتصادی آن زیاد باشد.
زمانی یک نهال سنجد میتواند پرسودترین درخت سنجد لقب گیرد که، میوههای با کیفیت در تعداد زیاد دهد. سود یک نهال از محل فروش میوه آن نهال به دست میآید و اگر حجم میوه نهال سنجد زیاد باشد، بالطبع، فروش آن نیز بیشتر بوده و فروش وقتی بیشتر باشد، درآمد حاصل از باغ سنجد نیز افزایش پیدا میکند، بنابراین درخت سنجد حاج حسینی به خاطر پربار بودن و محصول با کیفیت داشتن میتوان گفت که پرسود هست.
نهال سنجد تا حدودی خودافشان محسوب میشود، یعنی میتواند خودباوری داشته باشد، اما این نهال نیز مانند بسیاری از نهالهای دیگر، ممکن است تحت عمل گرده افشانی، میوه بهتر و مرغوب تری دهد. عمل گرده افشانی نهال سنجد، براساس نمونه شرایط کاشت آن میتواند به وسیله باد صورت گیرد.
بیشاز چهل نوع نهال سنجد در جهان وجود دارد که در تمام قسمتهای کره زمین میتوانیم شاهد وجود این نهالها باشیم؛ اما در کشور ما دو نوع نهال سنجد وجود دارد که میتوان بیشترین بهره برداری را از آنها صورت داد و همین دو نوع نهال سنجد را در آزمایشگاه مورد دست کاری قرار داد و بر کیفیت نهال و میزان باردهی نهال سنجد تأثیر چشمگیری گذاشت. به همین دلیل، پربارترین نژادهای سنجد در کشور دو نوع محسوب میشوند که همواره میتوان شاهد کاشت آن در باغات سنجد جهت بهره برداری و تولیدات تجاری برای بازرگانی و صادرات به کشورهای دیگر بود، ولی نهال سنجد حاج حسینی پربارترین نهال سنجد در ایران هست.
چندین روش تکثیر برای نهال سنجد وجود دارد که قلمه، بذر و خواباندن از روشهای مرسوم تکثیر نهال سنجد است. روش تکثیر از طریق بذر، باید ابتدا صبر کرد تا میوه نهال سنجد برسد، سپس میوه را از درخت چیده و به جدا کردن گوشته از هسته آن بپردازید بعد از این که اطمینان کامل از تمیز شدن هسته از گوشته کردید، آن را در یک خاک تحت مراقبت بکارید. خاک مورد نظر باید دارای رطوبت کافی باشد و زمان کاشت را نیز حتما در نظر بگیرید برای تکثیر از این طریق آبان ماه مناسبی است.
اگر تصمیم به تکثیر از طریق قلمه دارید، باید در فصل تابستان، چوبی از درخت سنجد کنده شود، اندازه این چوب بهتر است ۱۵ الی ۲۰ سانتیمتر باشد، بهتر است چوب را از شاخههای جدید بگیرید. در روش تکثیر از راه خواباندن، باید ساقه را در یک عمق ۲۰ سانتیمتری در زمین بخوابانید، برلی این که ریشه کردن ساقه به سرعت انجام شود، مقداری از پوست روی ساقه را کنده و سپس آن را در زمین قرار دهید.
احداث باغ سنجد دارای مزایای زیادی است، اولین مزیت آن تولید میوه سنجد بوده که استفادههای مختلفی دارد، هم میتوان خود میوه را استفاده کرد و هم میتوان به عنوان مواد اولیه در تولیدات دیگر من جمله تولیدات دارویی آن را به کار گرفت.
مزیت دیگر احداث باغ سنجد تامین چوب است، از چوب این نهال میتوان استفادههای بسیاری کرد، نهال سنجد به نوعی یک بادشکن محسوب میشود، و اگر منطقه در معرض بادهای شدید باشد، شاخه و برگهای نهال سنجد به نوعی یک بادشکن محسوب میشوند. با توجه به موارد گفته شده کاشت نهال سنجد از هر لحاظ سودآوری دارد.
نهال سنجد اصلاح شده نهایی است که، باید در یک مرکز تخصصی زیر نظر یک متخصص تحصیل کرده و آموزش دیده در این زمینه صورت گیرد، البته، اصلاح کردن نهال سنجد هزینه بر است و باید هزینههایی برای اصلاح کردن نهال صرف شود.
به همین دلیل، لازم است که یک نهالستان همواره، تدابیر لازم جهت مهیا نمودن بستر کافی برای اصلاح کردن نهال و تغییر در ساختار ژنتیکی آن برای افزایش بازدهی را در دستور کار خود قرار دهد و با توجه به تمام مواردی که بر روی نهال سنجد صورت میگیرد؛ نهال سنجد اصلاح شده نسبت به یک نهال سنجد معمولی، دارای قیمت بیشتری است، اما براساس حوزه عملکرد زیاد این نهال، قطعاً ارزش آورده بیشتری برای بادار دارد.
یک نهال خوب سنجد هنگام کاشت دارای عملکرد مناسبی است، به این صورت که، دوره رشد و نمو آن به صورت طبیعی طی میشود و به این صورت نیست که بعد از مدتی قرار گرفتن در زمین دوره رشد آن متوقف شود.
اگر نهال سنجد این ویژگی را داشته باشند، قطعاً، یک نهال سنجد ناسالم خواهد بود، بنابراین مشخصه اصلی نهال سنجد سالم، میتواند وجود یک ساختار مناسب و متعادل بوده همچنین شاخ و برگهای نهال در جهتهای درست رشد کرده و ریشه نهال نیز دارای رشد مناسب و کاملی باشد. علاوه بر این، آفتها در نهال زندگی نکرده و تنه نهال دارای مقداری رطوبت متوسط باشد.
یک نهال خوب نهالی است که بازدهی سریع و ثمر زیاد بدهد، یعنی بلافاصله بعد از کاشت آن در زمین، بعد از طی یک دوره کوتاه، نهال شروع به میوه دادن کند و بعد از یک الی دو سال میوه نهال سنجد، قابلیت جمعآوری و فروش داشته باشد. به علاوه، مرغوبیت میوه نهال سنجد باید در حدی باشد که امکان صادرات آن فراهم شود.
بهترین نژاد نهال سنجد، نژادی است که صرفه اقتصادی داشته و بتوان بیشترین محصول را از آن برداشت کرد، ارقام نژاد خوب سنجد زیاد هستند از بین آنها نهال سنجد حاج حسینی و نهال سنجد قزل از نژادهای خوب سنجد هستند.
برای اینکه، بتوان از فضای زیر نهال سنجد استفاده کرد، دغدغه اکثر کشاورزان و باغداران پیدا کردن نهال مناسب است که، بتوانند آن را زیر درخت سنجد کاشته و به یک بهرهبرداری دو برابری برسند، بهتر است که، در این زمینه با کارشناسان و متخصصان مربوطه ارتباط گرفت و از آن ها، بهترین مشاورهها را دریافت کرد.
شاید اگر بدون آگاهی و بررسی اقدام به کاشت یک نهال کنار نهال سنجد کنید، نهال کاشته شده برای نهال سنجد، مضر باشد، به این صورت که، ترکیبات بیشتری را از خود گرفته و ریشه آن در ریشه نهال سنجد پیچیده و باعث شود که، کلا عملکرد و ثمردهی نهال سنجد را تأثیر قرار دهد؛ به همین دلیل، ضرورت دارد که، حتماً برای این کار، از یک متخصص در زمینه باغداری کمک گرفت.
با توجه به این که، امروز اینترنت مرزهای تجارت را درنوردیده و امکانات مختلف برای خرید و فروش را فراهم کرده است، میتوان نهال سنجد را به صورت اینترنتی، از نهالستانهای معتبر کشور خریداری کرد.
برای خرید اینترنتی نهال سنجد، خود را معطوف به منطقهی زندگی نکرده و بهترین نهال را از بهترین نهالستان تهیه کرده و با توجه به افزایش وسایل ارتباطی و امکان ارسال سریع نهالها به شهرهای مختلف کشور، خرید اینترنتی نهال سنجد، امکانپذیر است.
برای این که، بتوانید یک راهنمای دقیق خرید سنجد به دست آوردید، میتوانید، به سایت نهالستان مربوط مراجعه و جزئیات کامل درباره خرید نهال سنجد را، از طریق برقراری ارتباط با شماره تماس موجود در سایت، از مشاورین نهالستان پرسیده و نسبت به خرید اینترنتی نهال اقدام نمایید.
برتر نهال یک مجموعه تخصصی برای فروش نهال سنجد محسوب میشود، مجموعهای که تمام خدمات مورد نیاز را به صورت رایگان به علاقهمندان و باغداران به کاشت نهال سنجد میدهد. ارقام مختلف نهال سنجد موجود در نهالستان برتر نهال موجود بوده، و امکان ارسال آن برای همه مناطق وجود دارد، فقط کافی است از طریق شماره تماس موجود در سایت با کارشناسان تماس گرفته و تمام ابهامات خود در زمینه خرید نهال را برطرف نمایید.
نظرات کابران