درخت انجیر: طریقه­ کاشت و نگهداری درخت انجیر

درخت انجیر: طریقه­ کاشت و نگهداری درخت انجیر

ایران به عنوان پنجمین تولید کننده­ی انجیر در دنیا شناخته می­شود اما نکته­ی مهم در مورد تولید انجیر در ایران این است که بیشترین سطح زیر کاشت انجیر دیم در دنیا نیز به ایران تعلق داشته و یکی از تولید کننده­های با کیفیت انجیر در دنیا به شمار می­رود، رسیدن به این جایگاه­ها و دست یافتن به انجیر با کیفیت صادراتی به آسانی امکان پذیر نبوده چرا که تنها در صورتی این امر محقق می­شود که باغداران با اصول احداث باغات دیم و آبی انجیر آشنایی داشته باشند، بنابراین آشنایی با طریقه­ی کاشت و نگهداری درخت انجیر اهمیت بسیار زیادی دارد.

یکی از دلایلی که سبب می­شود بسیاری از باغداران به کاشت انجیر و احداث باغ انجیر فکر کنند کم توقع بودن این درختان است، درختان پر توقع که نیاز زیادی به آبیاری و کود دهی و رسیدگی داشته باشند و یا به دلیل حساس بودن به آفات و بیماری­ها مدام در معرض خطر باشن گزینه­ی مناسبی برای باغدارانی نیستند که زمان زیادی برای رسیدگی به باغ خود ندارند.

درخت انجیر گزینه­ی مناسبی حتی برای باغدارانی است که تجربه­ی کمی در باغداری دارند اما با این وجود باید بدانید که کم توقع بودن این درختان سبب نمی­شود شما آنها را به حال خود رها کنید و منتظر سود دهی باغ انجیر باشید، درختان انجیر نیز حساسیت­های خود را در کاشت و نگهداری دارند.

در صورتی که قصد احداث باغ انجیری دارید که برای سود دهی و راندمان بالای آن برنامه ریزی می­کنید باید بدانید که هر چه احداث باغ و مراقبت از این درختان اصولی­تر باشد شما را به سود دهی نزدیک­تر خواهد کرد، برای سود دهی بیشتر شما باید میوه­های با کیفیت و تناژ بالای تولید داشته باشید، در ادامه روش­های اصولی کاشت و مراقبت از درختان انجیر را به شما آموزش خواهیم داد.

کاشت درخت انجیر

آب و هوای مناسب برای کاشت درخت انجیر

اگر بخواهید یک باغ انجیر پر سود داشته باشید در درجه­ی اول باید به شرایط آب و هوای مناسب برای کاشت درخت انجیر توجه داشته باشید، درخت انجیر یک درخت خزان دار است به این معنا که برای باردهی و شکوفایی خود در بار نیاز به سپری کردن سرما در زمستان دارد اما در عین حال گرمای تابستان را دوست داشته و در برابر گرما و خشکی هوا آسیب پذیری ندارد، این درختان در برابر یخ بندان شدید در زمستان حساس بوده و سرمای دیر رس بهاره در مناطق معتدل سردسیری و سردسیری می­تواند آسیب زیادی به آنها وارد کند.

با توجه به شرایط خاص درختان انجیر باید گفت این درختان برای احداث باغ انجیر در مناطق گرمسیری که در زمستان ساعات محدود سرمای زیر هفت درجه داشته باشند و تابستان­های گرمی داشته باشند و یا به اصطلاح گرمسیر باشند بسیار گزینه­ی مناسبی خواهد بود.

توجه داشته باشید که شرایط مناسب آب و هوایی اولین و مهم­ترین رکن در احداث باغ انجیر بوده و در صورتی که باغ انجیر را در منطقه­ای با شرایط آب و هوای نامناسب احداث کنید به دلیل آسیب و خسارت سرما به این درختان نه تنها باغ شما سود دهی نخواهد داشت بلکه سبب متضرر شدن شما نیز خواهد شد، در صورتی که نمی­دانید آیا شرایط آب و هوایی در منطقه­ی شما می­تواند برای کاشت درخت انجیر و سود دهی باغ انجیر مناسب است یا خیر توصیه می­شود با مشاوران فروش نهال انجیر در نهالستان­هایی مانند نهالستان برتر نهال تماس گرفته و با ایشان در این زمینه مشورت کنید.

خرید نهال انجیر

پس از اینکه از مناسب بودن شرایط آب و هوایی منطقه­ی خود برای کاشت درخت انجیر اطمینان پیدا کردید باید به دنبال یک نهالستان معتبر برای خرید نهال انجیر باشید، در نظر داشته باشید که بسیاری از مراکز فروش نهال و گلخانه­ها نیز ممکن است در شهر شما اقدام به فروش نهال درختان میوه مانند انجیر کنند به ویژه در فصل زمستان و اسفند ماه که زمان نهال کاری است.

در مورد انتخاب مرکز فروش مناسب باید در نظر داشته باشید که خرید نهال انجیر از نهالستان به دلیل خرید بدون واسطه از تولید کننده قطعا مناسب­تر بوده و قیمت نهال تنجیر در نهالستان کمتر از مراکز فروش دیگر است، نکته­ی مهم دیگری که باید در نظر داشته باشید این است که در مراکز فروش نهال ممکن است نهال مدت زمان زیادی در شرایط نامناسب باقی مانده باشد و این گیرایی نهال را کاهش می­دهد، اما شرایط نگهداری نهال در نهالستان بسیار مناسب­تر خواهد بود.

در نهایت نکته­ی دیگری که باید در زمان انتخاب نهالستان در نظر داشته باشید اعتبار نهالستان است، نهال انجیر در نهالستان­های معتبر به صورت اصولی تولید شده و فاقد هر گونه آفت و بیماری بوده و در بسیاری از نهالستان­های معتبر علاوه بر گواهی سلامت نهال ضمانت نامه نیز ارائه می­کنند تا خیال باغداران از خریدشان کاملا راحت باشد.

روش کاشت نهال انجیر

پس از در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی و انتخاب نهال انجیر و پیش خرید کردن آن از نهالستان باید با تعیین تاریخ کاشت مناسب نهال را در زمین مورد نظر خود بکارید، اما در صورتی که روش کاشت نهال انجیر را به درستی بدانید می­توانید یک باغ پربار و سالم را در آینده داشته باشید.

با توجه به اینکه انجیر در مناطق گرمسیری کاشته می­شود بنابراین برای تعیین تاریخ کاشت می­توانید هر زمانی از برگریزی کامل درختان در پاییز تا اخر زمستان را برای کاشت نهال انجیر در نظر بگیرید، تنها نکته­ای را که باید در نظر داشته باشید شرایط مساعد آب و هوایی در تاریخ مشخص شده است، توجه داشته باشید در صورتی که با شرایط نامساعد جوی در تاریخ از پیش تعیین شده رو به رو شدید تاریخ کاشت را باید به تعویق بیاندازید.

انجام آزمایش خاک پیش از کاشت نهال انجیر اهمیت بسیار زیادی دارد، در مناطق گرمسیر کشور مشکل شوری و یا آهکی بودن خاک وجود دارد و شما باید از قابل تحمل بودن حد شوری و یا آهکی بودن خاک برای درختان انجیر اطمینان حاصل کنید، در صورتی که خاک نیاز به اصلاح داشته باشد و در صورت امکان اصلاح انجام شود.

علاوه بر میزان شوری و اسیدیته باید میزان مواد غذایی موجود در خاک نیز بررسی شود، از آنجایی که در مناطق گرمسیری کشور معمولا خاک از نظر مواد آلی و غذایی دارای کمبود است باید کمبود عناصر غذایی و آلی در زمان کاشت با اضافه کردن کودهای مناسب تامین شود.

چاله­ی کاشت نهال باید پیش از فرارسیدن تاریخ کاشت به عمق و فاصله­ی مناسب از هم حفر شده باشد و در زمان کاشت باید دقت کنید که طوقه­ی نهال زیر خاک قرار نگیرد، طوقه­ی نهال انجیر در تماس با آب و خاک درگیر بیماری کشنده­ی گموز شده و بنابراین باید به این نکته توجه داشته باشید.

پس از کاشت نهال باید شاخه­های آسیب دیده و شکسته را هرس کنید و هرس سربرداری نیز تاثیر زیادی در رشد و باردهی درخت انجیر در سال­های آینده خواهد داشت، آبیاری نهال انجیر نیز بسته به فصل و نوع کاشت انجیر باید انجام شود، در صورتی که انجیر به صورت آبی کاشته شده باشد باید به صورت منظم آبیاری شود، در صورتی که پس از کاشت نهال به گرمای هوا برخورد کردید نباید از اهمیت آبیاری منظم و دور کوتاه نهال تازه کاشته شده غافل شوید اما حجم آبیاری باید کم باشد.

نحوه کاشت نهال انجیر

مراقبت از درخت انجیر

درخت انجیر درخت کم توقعی است و به همین دلیل در شهرهای گرمسیری در حیاط بسیاری از منازل از درخت انجیر استفاده می­شود، چرا که نیاز به مراقبت چندانی ندارد و در عین حال باردهی خوبی دارد، میوه­ی خشک انجیر نیز در بین مردم محبوب بوده و از همان یک درخت انجیر در حیاط می­توان انجیر خشک مورد نیاز را نیز تامین کرد اما در صورتی که قصد شما از کاشت انجیر احداث باغ تجاری و وسیع باشد نمی­توانید از مراقبت اصولی درختان غافل شوید.

در باغداری تجاری هر گونه سهل انگاری می­تواند از راندمان و کیفیت تولید محصول در باغ شما بکاهد و از این رو چند نکته­ی مهم در مراقبت از درختان انجیر را به شما آموزش می­دهیم.

  • هرس درخت انجیر

هرس درختان انجیر با سه هدف افزایش باردهی، ایجاد فرم دهی و کاهش آفات و بیماری­های گیاهی انجام می­شود، در مورد هرس فرم دهی باید بدانید که درختان انجیر در صورت هرس نشدن تولید شاخه­های فرعی بسیار می­کنند و این شاخه­ها با ایجاد سایه اندازی و ایجاد مانع در عبور هوا و تهویه­ی مناسب مانع از باردهی و رشد مناسب درخت می­شود، انجام عملیات برداشت و عبور و رور را نیز در باغ با مشکل مواجه می­کند.

هرس باردهی نیز با هدف افزایش باردهی درختان انجیر در اواخر زمستان انجام می­شود، از آنجایی که باردهی بیشتر روی شاخه­های یک و دو ساله رخمی­دهد هرس شاخه­های پیر درخت را در بهار به تولید شاخه­های جوان تحریک کرده و سال به سال باردهی بیشتر خواهد شد.

نوع دیگری از هرس نیز باید در درختان انجیر انجام شود که هدف آن کنترل آفات و بیماری­های گیاهی است، در صورتی که در باغ انجیر پایش منظم انجام شود باغداران به سرعت از آلودگی درخت به آفت و یا بیماری آگاه شده و با انجام هرس از تحمیل هزینه­ی سم پاشی جلوگیری می­کنند، حتی در صورت انجام سم پاشی با حذف شاخه­های آلوده کنترل سم پاشی نیز موفق­تر عمل می­کند.

  • کود دهی به درخت انجیر

در صورتی که درخت انجیر در منطقه­ی حاصلخیز کاشته شده باشد  کود دهی به درخت انجیر  الزامی نیست، اما با توجه به مناطقی که بیشتر انجیر کاشته می­شود امکان فقیر بودن خاک بالا است و شما باید به صورت سالیانه از میزان عناصر غذایی موجود در خاک اطمینان حاصل کرده و بدانید که آیا با توجه به اسیدیته و یا شوری خاک این عناصر قابل جذب هستند یا خیر؟ به عنوان مثال عنصر آهن در خاک قلیایی جذب نمی­شود و کود دهی به درخت انجیر باید به صورت محلول پاشی آهن انجام شود.

انجام آزمایش برگ در تابستان نیز راهنمای خوبی برای این است که بدانید درخت شما به چه عناصری نیاز دارد و در صورتی که از خاک قابل جذب نباشد باید به صورت محلول پاشی این عناصر را به درخت خود برسانید.

مراقبت از درخت انجیر

  • سم پاشی درخت انجیر

با وجود اینکه درختان انجیر کم توقع هستند اما به دلیل شرایط خشکی، کم آبی و گرمایی که در منطقه حاکم است این درختان در برابر آفات و بیماری­ها حساس می­شوند و در باغاتی که تغذیه و آبیاری به خوبی مورد توجه قرار نگرفته باشد آفات و بیماری­ها مشکل جدی­تری ایجاد می­کنند.

بنابراین مراقبت از درختان می­تواند شما را از سم پاشی درخت انجیر بی نیاز کند، انجام هرس شاخه­های آفت زده و بیمار نیز هزینه­ی سم پاشی را کاهش می­دهد اما در نهایت شما باید آگاهی کامل در رابطه با آفات و بیماری­های مهم انجیر داشته باشید که بتوانید در زمان سر زدن به باغ به سرعت از وجود آنها در باغ و روی درختان خود آگاه شوید.

فهرست مهم­ترین آفات و بیماری­های انجیر در سایت نهالستان برتر نهال در دسترس شما است و شما می­توانید اطلاعات تکمیلی را نیز در رابطه با هر یک در این وبسایت مطالعه نمایید.

  • آبیاری درخت انجیر

در باغات آبی انجیر درختان انجیر باید به صورت منظم آبیاری شوند، شاید به دلیل مقاومت بالای برخی از ارقام انجیر نیازی به آبیاری با دور کوتاه و یا حجم زیاد نباشد اما نظم در آبیاری درخت انجیر بسیار اهمیت دارد، در مناطق گرمسیر استفاده از سیستم­های آبیاری تحت فشار از بخار شدن آب آبیاری سطحی در مسیر آبیاری جلوگیری کرده و بنابراین مدیریت بهتری روی منابع آبی به ویژه در مناطقی که بحران آب وجود دارد می­شود.

احداث باغ انجیر دیم

همانطور که می­دانید درخت انجیر را می­تواند در برخی از مناطق به صورت دیم نیز کاشت، دیم کاری انجیر به معنای استفاده از آب باران برای تامین نیاز آبی درختان انجیر است، در سال­هایی که میزان بارش کمتر از حد بیش بینی شده باشد برای جلوگیری از خسارت تنش آبیاری باید درختان آبیاری شوند، در احداث باغ دیم باید بستر سازی لازم برای جمع آوری حداکثری آب باران و هدایت آن به درختان و همچنین استفاده از مالچ برای جلوگیری از تبخیر آب از خاک انجام شود.

احداث باغ انجیر

درآمد باغ انجیر

در صورتی که در باغ خود از ارقام پر سودی مانند نهال انجیر چهار فصله، نهال انجیر بورسا، نهال انجیر استهبان و یا نهال انجیر یزدی استفاده کرده باشید درآمد باغ انجیر و در نهایت سود دهی باغ نیز افزایش پیدا می­کند.

توجه داشته باشید که ارقام انجیر مختلفی که در دیم کاری­ها به کار می­روند بیشتر با هدف تولید انجیر خشک مورد استفاده قرار می­گیرند و تولید انجیر خشک نیز یکی از راه­های سود دهی و درآمد زایی باغ انجیر است.

به طور کلی تولید انجیر در باغات آبی که از ارقام پر بار در آنها استفاده شده باشد می­تواند به 10 تا 15 تن در هکتار برسد که رقم قابل توجهی است.

کلام آخر

همانطور که دیدید احداث باغ دیم و آبی انجیر نکات بسیار مهمی دارد که رعایت کردن این نکات می­تواند سود دهی باغ شما را تضمین کند، برای آگاهی بیشتر در رابطه با اصول کاشت و نگهداری از درخت انجیر با مشاوران ما در نهالستان برتر نهال در تماس باشید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال