درخت گردو یکی از تجاریترین و پر سودترین انواع درختان میوهای است که در بسیاری از مناطق ایران قابلیت کاشت دارد و باغداران بسیاری این نوع درخت میوه را با هدف برداشت تجاری و بهره برداری اقتصادی به صورت وسیع و در غالب باغات هکتاری میکارند، به دلیل پر سود و پر بهره بودن این نوع درخت قصد داریم تا در این مقاله شما را به صورت مختصر و مفید با روش کاشت و اصول نگهداری درخت گردو آشنا کنیم، در صورتی که قصد احداث باغ گردو را دارید مطالعهی این مقاله را از دست ندهید، این مقاله راهنمای جامعی برای شروع کار شما خواهد بود.
اولین و مهمترین اصلی که در باغداری گردو باید به صورت ویژه در نظر داشته باشید اصول کاشت درخت گردو است، روشهای مختلفی برای کاشت گردو پیشنهاد میشود اما در ادامه ما بهترین روش کاشت درخت گردو در باغات تجاری و اقتصادی را شرح میدهیم.
این روش کاشت گردو در گذشته برای کاشت ارقام بومی و محلی گردو توسط باغداران مورد استفاده قرار میگرفت، ارقام بومی و محلی گردو ارقامی با باردهی کم اما با مقاومت بالا نسبت به شرایط آب و هوایی و البته نسبت به آفات و بیماریهای غالب در منطقه هستند، در واقع مقاوم شدن ارقام بومی و محلی در طی سالیان دراز منجر به کاهش باردهی و یا حتی کاهش کیفیت میوه گردو شده است، بنابراین در سالهای اخیر از روش تکثیر بذری تنها برای تولید پایهی مقاوم برای تکثیر ارقام تجاری گردو به صورت پیوندی استفاده میشود.
دومین و رایجترین روش کاشت گردو روش کاشت نهال گردو است که ممکن است به صورت بذری و یا پیوندی تکثیر شده باشد، اما اگر بخواهیم بهترین روش کاشت نهال گردو را معرفی کنیم قطعا روش کاشت نهال گردو پیوندی بهترین گزینه برای باغداران گردو خواهد بود.
در روش کاشت نهال گردو پیوندی ارقام تجاری بر پایهی نهال بذری و بومی که مقاوم هستند پیوند خورده و بنابراین شما نهال گردو با باردهی بالا و البته با کیفیت باردهی بالا خواهید داشت که نسبت به شرایط محیطی، آب و هوایی و آفات و بیماریها مقاومت بالایی دارند، این مقاومت از پایه به درخت منتقل شده و بنابراین شکسته نمیشود.
روش کاشت نهال گردو پیوندی علاوه بر افزایش کیفیت و کمی باردهی و افزایش مقاومت نسبت به شرایط آب و هوایی یک مزیت بسیار مهم دیگر به درختان گردو میبخشد و آن زود بازده شدن درختان گردو است، درختان گردو بومی و غیر پیوندی در سال پنجم تا ششم پس از کاشت باردهی خود را آغاز میکنند و ممکن است تا ده سال رسیدن به باردهی مفید آنها طول بکشد.
اما ارقام پیوندی در سال اول پس از کاشت نهال باردهی خود را آغاز کرده و در سال پنجم پس از کاشت نهال به باردهی مفید میرسند، یکی از دلایل تجاری بودن این ارقام در واقع پس از باردهی بالا زود بازده بودن آنها است و این مورد سبب میشود باغداران سالیان سال هزینه را بدون رسیدن به باردهی مفید تلف نکنند.
نکتهی مهم دیگری که برای احداث باغ وسیع و تجاری گردو باید در نظر داشته باشید انتخاب بهترین رقم گردو در ایران است، در مناطق مختلف ایران شرایط آب و هوایی، میزان بارندگی و همچنین ارتفاع منطقه از سطح دریا با یکدیگر متفاوت است.
باغداران باید متناسب با شرایط آب و هوایی و اقلیمی در منطقهی خود به دنبال بهترین رقم گردو باشند، در واقع به صورت صد در صدی نمیتوان گفت کدام رقم گردو برای کاشت در تمام مناطق ایران مناسب است، در برخی از مناطق زمستان طولانی است و یا احتمال فرا رسیدن سرمای دیر رس در بهار بسیار زیاد است، بنابراین در زمان انتخاب رقم دیرگل بودن و یا دوبار گل بودن رقم گردو مهمترین ویژگی است که باغداران باید در نظر داشته باشند.
در برخی از مناطق تابستانها گرمتر بوده و باغداران باید به دنبال ارقامی از گردو باشند که تحمل گرمای تابستان را داشته باشد و در واقع باید به دنبال ارقام گرما دوستتر و یا به اصطلاح ارقام گرمسیری گردو باشند، شاید برای شما جالب باشد بدانید ارقامی از گردو مانند نهال گردو پکان به دلیل تحمل بالای گرمایی که دارند برای کاشت در استانهای جنوبی کشور مناسب بوده و کیفیت این رقم گردو صادراتی است.
بیشتر بخوانید: احداث باغ گردو
با توجه به موارد ذکر شده ارقام گردو در سه دستهی ارقام گردو سردسیری مناسب برای مناطقی که سرمای بسیار شدید و طولانی در زمستان دارند، ارقام معتدله گردو که برای مناطق با شرایط آب و هوای معتدل مناسب هستند و ارقام گردو گرمسیری که برای کاشت در ناطق گرمسیری مناسب هستند دسته بندی میشوند.
بهترین ارقام گردو سردسیری نهال گردو ژنوتیپ پالیز، نهال گردو ژنوتیپ فرنور، نهال گردو ژنوتیپ برتر، نهال گردو کانادایی و نهال گردو چندلر هستند، از بهترین ارقام گردو برای مناطق معتدله میتوان نهال گردو تویسرکان اشاره کرد البته لازم به ذکر است که ارقام گردو سردسیری را میتوانید در مناطق معتدل نیز بکارید و مشکلی برای خرید نهال گردو در این مناطق وجود ندارد.
بهترین رقم گردو برای مناطق گرمسیری البته بستگی به میزان گرما در این مناطق دارد، در صورتی که در منطقهی معتدلهای که سرمای زمستان دارد اما در تابستان هوا گرم است قصد کاشت درخت گردو دارید به شما نهال گردو ژنوتیپ پالیز تیپ گرمسیری پیشنهاد میشود اما برای مناطق گرمسیری جنوبی کشور که زمستان سرد و طولانی وجود ندارد تنها نهال گردو پکان مناسب خواهد بود.
باغداری گردو با انتخاب نهال گردو و رعایت اصول کاشت آغاز میشود و در ادامه با رعایت اصول نگهداری از درخت گردو در سالهای بعدی ادامه پیدا میکند، در ادامه برخی از مهمترین اصول نگهداری از نهال گردو پس از کاشت را به شما آموزش میدهیم.
اولین و مهمترین اصل نگهداری از نهال گردو، آبیاری نهال گردو بعد از کاشت است، نهال تازه کاشته شده به صورت منظم به آبیاری نیاز دارد اما در صورتی که نهال گردو را در پاییز به زمین اصلی منتقل کرده باشید و یا در زمانی که بارندگی نیز رخ دهد باید متناسب با میزان بارش دور و میزان آبیاری را تعیین کنید.
در روزهای اول پس از کاشت ریشهی نهال باید مرطوب باند اما اینکه بدانید به چه حجم و یا دور آبیاری متناسب با شرایط آب و هوایی در منطقهی خود نیاز دارید نیاز به دریافت مشاوره و راهنمایی خواهد داشت که در صورتی که نهال را از مراکز فروش نهال گردو که به صورت معتبر فعالیت میکنند و یا نهالستانهای معتبر تهیه کرده باشید مشاوره رایگان برای آبیاری نهال س از کاشت خواهید داشت.
به مرور با بزرگتر شدن نهال میتوانید دور و حجم آبیاری را نیز افزایش دهید که این تغییر در میزان و دور آبیاری نیز باید با نظارت کارشناسان و به تدریج البته با در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی صورت بگیرد.
کود دهی نهال گردو تاثیر بسیار زیادی بر میزان باردهی درخت گردو در سالهای آتی دارد، بهترین زمان کود دهی به نهال گردو در زمان کاشت خواهد بود، برای اینکه بدانید چه نوع کودی و به چه میزان مورد نیاز است پیش از کاشت باید با انجام یک آزمایش تجزیهی خاک از شرایط خاک اطلاع کسب کرده و و بر اساس کمبود عناصر خاک باغ خود کود مناسب را در زمان کاشت مورد استفاده قرار دهید، در صورتی که در زمان کاشت کود دهی انجام شده باشد تا زمان شروع باردهی نیازی به کود دهی نخواهید داشت.
یکی دیگر از مراقبتهای ضروری نهال گردو پس از کاشت هرس نهال گردو تازه کاشت شده است، هرس نهال گردو در زمان کاشت باید به صورت هرس سربرداری انجام شود، هرس سربرداری نه تنها رشد رویشی نهال را تسریع میکند بلکه به فرم دهی شاخههای گردو در سالهای بعد نیز کمک خواهد کردو و از طرفی به زود بازده شدن نهال گردو نیز کمک میکند، بنابراین با توجه به رقم گردو پس از دریافت مشاوره نوع و میزان هرس را تعیین کرده و طبق برنامه از پیش تعیین شده هرس درختان را انجام دهید، توجه داشته باشید که در زمان کاشت نهال گردو و یا پس از آن شاخههای بیمار، آفت زده و آسیب دیده نیز باید بدون توجه به سربرداری هرس و حذف شوند.
بیشتر بخوانید: گردو برای مناطق معتدل
برای اینکه بدانید برای افزایش باردهی درخت گردو چه کارهایی باید انجام دهید باید به عواملی توجه کنید که بی توجهی به آنها میتواند سبب کاهش باردهی و البته کاهش کیفیت باردهی درختان گردو شود، در ادامه مهمترین مواردی که توجه به آنها میتواند منجر به افزایش کمی و کیفی باردهی درخت گردو شود را به شما آموزش خواهیم داد.
آبیاری درخت گردو پس از شروع باردهی درختان در میزان و کیفیت باردهی بسیار موثر است، نظم در حجم و دور آبیاری سبب افزایش فشار آوندی شده و همین مورد سبب جلوگیری از خسارت آفات و بیماریهای گیاهی نیز میشود، در واقع یکی از اصول مهم باغداری که در زمان ابتلا درختان گردو به آفت و یا بیماری توصیه میشود رعایت نظم در آبیاری درختان گردو است.
بهترین روش آبیاری درختان گردو سیستم آبیاری تحت فشار است، این سیستم آبیاری مانع از انتشار آفات و بیماریهای خاکزاد میشود، از رشد علفهای هرز جلوگیری کرده و در مدیریت بهینهی منابع آبی به باغداران کمک خواهد کرد، در صورتی که امکان استفاده از سیستم آبیاری تحت فشار ندارید بهتر است از سیستم آبیاری سطحی با طراحی حوضچهای استفاده کنید تا با جدا سازی آبیاری درختان از هم دست کم مانع از انتشار آفات و بیماریهای خاکزاد شوید.
کود دهی درخت گردو یکی دیگر از مهمترین اصول باغبانی است که به افزایش رشد و باردهی درختان گردو کمک خواهد کرد، در واقع زمانی که صحبت از افزایش باردهی به میان میآید اولین کاری که به ذهن باغداران میرسد کود دهی است، کود دهی درخت گردو باید به صورت اصولی انجام شود در غیر این صورت استفادهی بیش از اندازه از برخی از عناصر میتواند خسارات جبران ناپذیری را به بار بیاورد.
برای کود دهی مطابق با نیاز درختان باید در تابستان از برگ درختان گردو نمونه گرفته و با انجام آزمایش تجزیهی برگ کمبودهای درختان خود را تشخیص دهید، برنامهی کودی در تابستان و همچنین در فصول بهار و زمستان باید با توجه نتیجهی آزمایش تجزیهی خاک و برگ تعیین شود.
آفات و بیماری های درخت گردو یکی از مهمترین دلایل کاهش کمی و کیفیت محصول درختان گردو است، برای این که بتوانید آفات و بیماریهای گیاهی را به خوبی در باغ خود کنترل کنید در درجهی اول باید ارقام مقاوم را در باغ خود کاشته باشید، پس از کاشت درختان گردو باید برنامهی پایش منظم را در باغ پیاده کنید، در باغ به صورت برنامه ریزی شده و مستمر پایش دقیق انجام داده و هر گونه خارج شدن درختان از حالت طبیعی، زرد شدن و ریزش برگها و یا کاهش و یا متوقف شدن رشد را بررسی کنید.
شناسایی دقیق آفت و یا بیماری مهمترین اقدام برای کنترل آنها است، سم پاشی بی رویه بدون تشخیص درست نوع آفت و یا بیماری نه تنها به کنترل آنها در باغ کمکی نمیکند بلکه سبب مقاومت آفات به سم شده و شما را در آینده با طغیان آفات و بیماریها رو به رو میکند.
برای تشخیص دقیق آفت و یا بیماری بهتر است از متخصصان گیاهپزشک کمک بگیرید، در صورت نیاز آزمایشات لازم را انجام دهید و پس از تعیین نوع آفت و یا بیماری نیز برنامهی درست مدیریت آفت را در باغ پیاده کنید.
جمع بندی
علاوه بر موارد عنوان شده در راستای احداث موفقیت آمیز باغ تجاری گردو یک مورد بسیار مهم دیگر وجود دارد که میتواند بر تمام موارد ذکر شده تاثیر بگذارد و آن هم انتخاب نهالستان معتبر برای خرید نهال گردو است، در صورتی که از یک نهالستان معتبر نهال مورد نظر خود را تهیه کرده باشید نه تنها از قیمت نهال گردو آسوده خاطر هستید بلکه از سلامت و اصالت نهال نیز اطمینان داشته و کمتر با مشکل کنترل افات و بیماریها مواجه میشوید و از طرفی دریافت مشاورهی رایگان در تمامی مراحل احداث باغ و باغداری میتواند به شما کمک بسیار بزرگی کند.
نظرات کابران