یکی از دغدغههای کشاورزان به هنگام احداث باغ گلابی آشنایی با نحوه کاشت درخت گلابی است، متاسفانه کشاورزان هزینه زیادی صرف احداث باغ کشاورزی میکنند، از آنجایی که برخی از باغداران با اصول و طریقه کاشت درخت گلابی آشنا نیستند، باعث میشود کل وقت و هزینه آنها تلف شود، رعایت کردن چند نکته کوچک و اساسی در همان مراحل اولیه احداث باغ گلابی باعث میشود تا کشاورز با اطمینان بیشتری ادامه راه را طی کند.
با درخت گلابی آشنا شوید
درخت گلابی جزو درختان پایه کوتاه قرار گرفته است، این درخت خود بارور بوده و به تنهایی در حیاط منزل میتوان یک عدد درخت گلابی را کاشت کرد، ولی برای احداث باغ تجاری و حرفه ای باید کاشت گروهی گلابی به همراه ارقام گرده افشان پایه ریزی شود تا لقاح و باروری درختان با تضمین بیشتری انجام شود.
اکثر درختان گلابی زود بازده هستند، نهایتاً در سه سال اول گلدهی خود را آغاز میکنند، همچنین اگر باغدار موفق شود نهال گلابی اصلاح شده و پیوندی را خریداری کند، در ۶ الی ۷ سال اول احداث باغ گلابی کشاورز میتواند به درآمد اقتصادی برسد، البته با کمی بررسی و پرس و جو خواهید فهمید، نگهداری و مراقبت از درختان گلابی چندان هزینهبر نیست.
میوه درخت گلابی ۱۵۰ تا ۲۵۰ گرم است، تناژ تولید این درخت بالا بوده و در هر هکتار حداقل ۷۰ و ۸۰ تن میوه با کیفیت تولید میکند، به خاطر جایگاه میوه گلابی در طب سنتی و پزشکی نوین برای درمان انواع بیماریهای مزمن و گوارشی مطمئنا خرید و فروش آن در بازار میوه و تره بار بسیار پر رونق خواهد بود، از این رو باغدارانی که اولویت خود را احداث باغ گلابی قرار دادهاند، در این صنعت به موفقیتهای زیادی خواهند رسید.
مهمترین نکات برای خرید نهال گلابی
بهتر است قبل از اینکه مراحل کاشت درخت گلابی را برای شما توضیح دهیم، نکاتی طلایی را به شما بگوییم تا بر اساس آن بر اساس آن نکات بتوانید بهترین نهال گلابی را خریداری کرده و به هنگام کاشت آن دچار مشکلی نشوند:
- نهال گلابی خریداری شده حتما دارای شناسه و لیبل باشد یعنی مهم ترین فاکتور برای کشاورز لیبل دار بودن این درخت است.
- از نهالستانهایی خرید کنید که نهال گلابی را با کارت گارانتی و کارت ضمانت ارائه میدهند.
- مطمئن باشید مرکز فروش نهال گلابی حتماً مجوز رسمی خود را از وزارت جهاد کشاورزی دریافت کرده باشد.
- فصل خرید نهال گلابی را برای خود مشخص کنید، بر حسب اینکه زمین شما در مناطق گرمسیری قرار گرفته است یا در مناطق سردسیری، بررسی کنید تا بهترین بازه زمانی را برای منتقل کردن نهال گلابی به محوطه باغ را انتخاب کنید.
- به هنگام تهیه نهال گلابی حتما از کارشناسان نهالستان نحوه تکثیر و پایه آن را پرس جو کنید، بهترین نهال گلابی به صورت پیوندی و اصلاح شده و بر پایه گلابی جنگلی تکثیر میشود.
- نژاد زود گل و دیرگل بودن نهال گلابی یکی از فاکتورهای مهم برای خرید این درخت است، چون گرمسیری و سردسیری بودن نژاد درخت را مشخص میکند، البته در برخی از اوقات ارقام دیرگل نهال گلابی در مناطق گرمسیری کاشت میشود و هیچ محدودیتی برای آنها وجود ندارد.
- مناطقی که زمستان طولانی مدت دارند و بارشهای پاییزه خیلی سریع تر آغاز میشود بهتر است از کاشت درخت گلابی دیر رس اجتناب کنند، چون با بارش باران و بروز سرما کیفیت میوه های بر روی شاخه مانده افت میکند.
- به هنگام تهیه درخت گلابی مطمئن باشید این درخت دوره قرنطینه و دوره سرمایی خود را گذرانده باشد.
- با توجه به روزهای سرد فصل زمستان در مناطق احداث باغ درختانی را انتخاب کنید که دوره سرمایی آنها متناسب با سردی فصل زمستان باشد.
- ارقام نهالی که برای اقلیم سردسیری توصیه میشود نهالهای مانند شاه میوه، درخت گلابی بیروتی، درخت گلابی درگزی و درخت گلابی انجو است.
- درختانی که در مناطق گرمسیری سازگاری بیشتری از خود نشان میدهند میتوان به درخت گلابی اسپادانا یا درخت گلابی دم کج اشاره کرد.
مراحل احداث باغ گلابی را بدانید
احداث باغ گلابی دارای چندین مرحله مجزا از یکدیگر است، باغدار با طی کردن این مراحل به صورت متوالی و با حوصله میتواند باغ تجاری باکیفیت را احداث کند:
گود برداری و خاک ورزی
باغداران موظف هستند آنالیز خاک قبل از منتقل کردن درختان را فراموش نکنند، البته در علم نوین گیاه پزشکی توصیه شده است، سالانه آنالیز خاک و آنالیز برگ درختان را انجام دهید تا نوع کود و سمومی که باید مصرف شوند را به صورت علمی و دقیق مشخص کنند، باغدار باید کودهایی را استفاده کند که مورد نیاز باغ است با این کار هزینه مربوط به تهیه کود و سموم آن کاهش پیدا میکند.
برای درخت گلابی بهتر است حاصلخیزترین خاک را انتخاب کنید، برای این منظور از خاک لوم شنی و خاک رسی با زهکشی بالا بسیار مناسب است، حتما به تنفس ریشه ها نیز توجه داشته باشید، خاک سبک و در عین حال قوی باعث میشود تا رشد ریشه درخت گلابی بدون مشکلی انجام شده و از گره خوردگی و بیماری مربوط به ریشه از جمله پوسیدگی و سفیدک پودری جلوگیری شود.
نقشه برداری
فاصله بین درختان گلابی در مرحله نقشه برداری مشخص میشود، فاصله استاندارد برای درخت گلابی ۴ متر و الگوی مناسب برای آنها الگوی مربعی بوده و حداقل نور رسانی برای باغ گلابی روزانه ۸ ساعت است، در صورتی که طول روز کوتاه بوده و میزان نور رسانی کمتر از ۸ ساعت است، همچنین اگر بارش سالانه کمتر از میزان مقرر بوده، کشاورز باید تراکم درختانی که در یک هکتار جایی می گیرند را کاهش دهد و فاصله بین آنها افزایش داشته باشد.
البته این فاصله نباید بیشتر از حد مقرر شود، چون درخت گلابی برای باروری بهتر احتیاج به کاشت گروهی و گرده افشان دارد، اگر فاصله بیش از اندازه باشد فرایند گرده افشانی با مشکلی روبرو میشود، البته در صورتی که زمین شیب دار بوده و نور آفتاب شرایط ایده آل برای کاشت درخت گلابی باشد، گاهی از الگوی کاشت مستطیلی با ابعاد ۴ در ۴ نیز استفاده میکنند که باعث میشود در هر هکتار حداقل ۶۰۰ اصله نهال گلابی با کیفیت جای بگیرد.
حفر گودال برای جای دادن نهال گلابی
توصیه شده گودالی که برای کاشتن درخت گلابی در نظر میگیرید، حداقل عمق ۱.۵ متری داشته باشد، ولی برای مطمئن شدن از میزان پهنا و عمق گودال برای کاشت درخت گلابی کافی است طول ریشه های آن در نظر بگیرید، برای کندن گودال سه برابر طول ریشه کافی است.
برای پهنا نیز پراکندگی ریشه توجه کنید، در نظر داشته باشید، به هیچ عنوان ریشهها بر روی یکدیگر قرار نگیرد و کاملاً جدا از یکدیگر باشند، انتهای گودال را به همراه خاک تغذیه شده با کود دامی پوسیده پر کنید، تا ریشه های بلافاصله بتوانند از عناصر مفید تغذیه کنند، سپس ریشه ها را به آرامی در بستر خاک قرار داده و آنها را مستقر کرده و گودال را پر کنید، آبیاری بعد از کاشت به هیچ عنوان فراموش نشود.
استفاده از قیم
معمولاً در مناطق بادخیز که وزش باد سرعت زیادی دارد و باعث میشود تا نهال تازه کاشته شده تحت تاثیر قرار دهد یا وزش باد شدید ریشههای آن را تکان دهد، معمولا از قیم استفاده میکنند، جنس قیمه از چوب یا آهن بوده و طول آن حدود دو متر است، نهال تازه کاشته شده را به آن تکیه میدهند تا از تکانهای شدید در امان باشد، تا زمانی که ریشه درخت گلابی قوی شده و تنه درخت ضخیم سود از قیم استفاده میکنند.
آبیاری نهال گلابی تازه کاشته شده
از دیگر دلایل موفقیت کشاورزان در احداث باغ گلابی روش آبیاری باغ گلابی، همچنین رعایت کردن میزان و استانداردهای آبیاری باغات گلابی است، مجهز کردن باغ گلابی به تاسیسات آبیاری نوین و تازه شاید در مرحله اولیه نیازمند سرمایه باشد، ولی در سالهای بعدی به خاطر جلوگیری از هدر رفت آب و همچنین عملکرد مناسب باغ گلابی هزینه صرف شده جبران خواهد شد.
همچنین بعد از چند سال دیگر کشاورز مجبور نیست هزینه زیادی صرف آبیاری باغ گلابی کند، چون تقریباً ۹۰ تا ۹۵ درصد آب مصرفی مورد استفاده قرار گرفته و تنها هدر رفته سیستم آبیاری نوین فقط ۵ درصد است، در آبیاری قطره ای یا آبیاری شیاری آب به عمق خاک نفوذ کرده و ریشههایی که در لایه های زیرین خاک قرار دارند سیراب میشوند، همین امر مانع از خشکی ریشه و بیماری های مربوط به آن شده است.
زمان مناسب برای کاشت درخت گلابی
به طور معمول کاشت پاییزه برای درخت گلابی توصیه شده است، چون بعد از کاشت درخت گلابی خواب زمستانی خود را تجربه میکند، وقتی در بهار از خواب زمستانی بیدار میشود، ۷ الی ۸ ماه فرصت کافی برای رشد دارد، همچنین در بهار سال بعد گلدهی درخت آغاز میشود، در واقع در کاشت پاییزه درخت یک سال زودتر شروع به باروری میکند، البته در مناطقی که زمستان یخبندان دارند، بهتر است اواخر فصل زمستان یا اوایل فصل بهار قبل از جوان دهی درختان کاشت پاییزی آن را امتحان کرد.
کوددهی درخت گلابی
از دیگر مراقبتهایی که یک کشاورز باید اطلاعات کامل و جامع در مورد آن داشته باشد، نحوه کود دهی به باغات درخت گلابی است، این مسئله توجه داشته باشید رشد یک درخت، شکوفه دهی، گرده افشانی، باردهی، سلامت و سیستم دفاعی درخت گلابی کاملا به نوع کوددهی و تغذیه عناصر موجود در خاک بستگی دارد، در شرایط استاندارد کود دامی پوسیده و کود برگ برای مغذی کردن خاک باغ کافی است، ولی در شرایط حاد بهتر تحت نظر مهندسین کشاورزی از کودهای شیمیایی موثر استفاده کنید:
- در سال اول کاشت معمولاً از کود شیمیایی استفاده نمیشود.
- در سال اول باروری از کود نیتروژن دار استفاده نمیشود.
- با آغاز فصل پاییز صرفا از کود پتاسیم استفاده می کنند تا سیستم دفاعی درخت در برابر یخبندان افزایش پیدا کند، به هیچ عنوان از کود رشد برای درختان گلابی استفاده نمیکنند تا خواب زمستانی آنها را مختل کند.
- بهترین زمان کود دهی برای شکوفه دهی و باروری بهتر اوایل فصل بهار است تا درخت با انرژی بیشتر به باروری بپردازد.
سمپاشی درخت گلابی
باغداران باید بدانند که هر منطقه باکتری و آفت مخصوص به خود را دارد، پس بهتر است قبل از کاشتن درخت گلابی حتماً از باغداران همسایه یا از سازمان وزارت جهاد منطقه نوعی بیماری و آفاتی که درختان گلابی و سیب آن منطقه را مورد تهدید قرار میدهند را مورد بررسی قرار دهند، شناختن عامل باکتریایی یا ویروسی و همچنین آفتهایی که درختان منطقه مورد تهدید قرار میدهد، باعث میشود تا کشاورزی یک روتین اصولی و ایمنی سمپاشی را برای محافظت از درختان باغ خود رعایت کند.
کلام آخر
با توجه به توضیحات ارائه شده مشخص شده کاشت درخت گلابی چندان کار سخت و غیر قابل انجام نیست، منتها کشاورز باید میزان اطلاعات عمومی خود را در مورد این درخت را افزایش دهد تا در طول سال به راحتی و با صرف هزینه کمتر بتواند از درختان خود مراقبت و نگهداری لازم را بکند.
برای رسیدن به یک درآمد سالانه ثابت و کلان کافی از قدمهای اولیه احداث باغ گلابی را محکم بردارید، برای این کار شما لازم دارید درخت گلابی اصلاح شده و پیوندی را از نهالستان های معتبر به صورت گارانتی دار تهیه کنید، مهندسین کشاورزی بر این عقیده پافشاری میکنند که نهال گلابی پیوندی بر پایه درخت مقاوم نه تنها باروری بیشتری دارد و بلکه هزینه مربوط به نگهداری آن نیز خیلی کم و ناچیز است.
نهالستانهای تولیدکننده و مجوز دار که سابقه طولانی در تولید و تکثیر نهال گلابی دارند برای رعایت حال کشاورزان عزیز قیمت نهال گلابی را طبق مصوبه وزارت جهاد کشاورزی نظر گرفته اند، باغداران تنها با یک تماس با کارشناسان نهالستان میتوانند اطلاعات کاملی در این مورد و نحوه خرید نهال گلابی به دست بیاورند.