بهترین سم برای کرم خراط سیب چیست ؟(پیشگیری، کنترل و درمان کامل )

بهترین سم برای کرم خراط سیب چیست ؟(پیشگیری، کنترل و درمان کامل )

یکی از آفات سرسخت درختان میوه در مناطق سردسیر و معتدله مانند درخت سیب کرم خراط است، در گذشته به کسی که از تراشیدن چوب مجسمه های چوبی درست می کرد خراط می گفتند، آفت کرم خراط با پیشروی و تغذیه از چوب داخل ساقه و تنه ی درختان تراشه های چوب را به بیرون می راند و به همین دلیل به آن خراط می گویند، قطع سیستم آوندی در مسیر تغذیه سبب خشک شدن شاخه های درختان شده و همین موضوع خسارت زیادی را به بار خواهد آورد.

برای کنترل این آفت در باغات سیب راهکارهای محتلفی ارائه شده است و باغداران زیادی هستند که به دنبال سموم موثر علیه این آفت می گردند در این مقاله ضمن معرفی دقیق و آشنایی بیشتر با این افت راهکارهای اصولی و درست مدیریت آن را در باغات سیب مطرح خواهیم کرد،پس اگر با این آفت دست به گریبان هستید و یا نگران درگیر شدن باغ سیب خود به این آفت هستید مطالعه ی این مقاله را از دست ندهید.

بهترین سم برای کرم خراط سیب چیست ؟(پیشگیری، کنترل و درمان کامل )

شناسایی وجود آفت کرم خراط در باغ سیب:

برای کنترل آفت کرم خراط در باغ سیب باید در مرحله ی اول بدانید که این آفت در باغ شما مشغول فعالیت است یا خیر و در صورت وجود به دنبال راهکارهای مدیریتی باشید، در ادامه کلید شناسایی و روشهای ردیابی آفت کرم خراط در باغ سی را ارائه خواهیم کرد.

شکار آفت کرم خراط در باغ:

برای اینکه بدانید یک آفت را در باغ خود دارید یا نه اولین راهکار این استکه در زمان ظهور حشرات کامل آفت با استفاده از تله های مخصوص حشرع ی کامل را شکار کرده و با استفاده از ویژگیهای ظاهری برجسته آن را شناسایی کنید.

برای شکار حشرات کامل آفت کرمخراط می توانید از تله های نوری و یا فرمونی در باغ سیب استفاده کنید، تله های نوری تمام شب پره هایی که به نور جذب می شوند را شکار کرده و شما باید در بین حشرات شکار شده حشره ی کامل کرم خراط را از روی ظاهر شناسایی کنید.

ویژگیهای مورفولوژیک حشره ی کامل کرم خراط:

کرم خراط آفتی پروانه ای است که در واقع در مرحله ی حشره ی کامل پروانه ای زیبا و بی ضرر است اما در مرحله ی لاروی خسارت اصلی را به باغ سیب وارد می کند، حشره ی کامل آفت کرم خراط در مناطق مختلف در زمانهای مختلفی ظاهر می شود چرا که شرایط آب و هوایی می تواند در تاریخ خروج پروانه از شفیره تاثیر گذار باشد.

پروانه ی فری یا کرم خراط پروانه ای درشت است که طول بدن آن می تواند به 25 تا 35 میلیمتر برسد، قفسه ی سینه و بالها سفید رنگ بوده و روی آنها نقاط و خالهای سیاه رنگی قرار دارد، خالهای روی سینه یه صورت متقارن و دوتایی روبه روی هم قرار داشته و دارای شاخک پروش ونخی است، در ماده ها شاخکها به طور کامل نخی بوده و در نرها به دلیل نیاز به دریافت فرمون ماه در دو سوم ابتدایی شاخک پروش و در انتها نخی شکل است.

شکار حشره ی کامل با استفاده از تله ی فرمونی:

در صورتی که در بهار از تله ی فرمونی برای شکار حشره ی کامل استفاده کنید تله تنها پروانه ی فری را به خود جلب می کند چراکه فرمونها کاملا اختصاصی عمل کرده و عمومیت ندارند، با استفاده از تله های فرمونی می توانید زمانی را که بیشترین تعداد حشره ی کامل ظاهر می شود و به آن اصطلاحا پیک پرواز گفته می شود را در منطقه ی خود پیدا کنید و در سالهای بعد نیز از این دیتا به خوبی بهره بگیرید.

شناسایی حضور آفت از روی علائم و یا مراحل کامل نشده ی زندگی آفت:

همانطور که می دانید زمانهای محدودی در کل سال وجود دارد که حشره ی کامل این آفت ظاهر شده و شما با شکار آنها می توانید حضور آن در منطقه و یا باغ سیب خود را تشخیص دهید، در مراحل بعدی شما باید بتوانید با استفاده از علائم ایجاد شده روی درخت و یا از روی ظاهر لاروهایی که به درخت شما حمله کرده اند تشخیص دهید آیا با کرم خراط رو به رو هستید یا خیر؟ در جدول زیر راهنمایی برای شناسایی آفت کرم خراط از روی علائم و یا مراحل تکمیل نشده ی آفت ارائه خواهیم کرد.

نام آفت علائم خصوصیت تخم خصوصیت لارو
کرم خراط سبز خشک شدن شاخه های جوان زرد مایل به قهوه ای تا صورتی، یک میلیمتر طول تخم در مرحله ی آخر 50 تا 60 میلیمتر، زرد رنگ با خالهای سیاه
سوسک شاخک بلند رزاسه سبز خشک شدن شاخه های جوان نارنجی رنگ تا سفید و ریز در حد یک میلیمتر که به صورت تکی گذاشته می شود. لارو زرد رنگ بدون نقاط سیاه بر پشت
کرم جگری خشک شدن شاخه های جوان و پیر کرم رنگ رنگ لارو جگری و قرمز تیره که از دو آفت قبلی کاملا متمایز است
سوسک کپنودیس زردی و کم برگ و باری درخت و کاهش باروی و در نهایت خشک شدن درخت بسیار ریز و در اطراف شکاف پوست تنه و یا در خاک گذاشته می شود. لارو زرد رنگ اما دارای قفسه ی سینه ی پهن و کاملا متمایز از دو گونه ی اول

با توجه به جدول آمده در این بخش می توانید بفهمید که آفات متعددی هستند که با تغذیه از چوب درخت سیب می توانند سبب خشک شدن شاخه ها شوند اما دقت داشته باشید که باید به محل پیدا کردن لارو خسارت زا نیز توجه داشته باشید، به عنوان مثال لارو سوسک کپنودیس در زیر پوست تنه ی درخت نزدیک به سطح خاک دیده می شود اما لارو سه آفت دیگر در مرکز شاخه ها دیده می شوند.

زمانی که شاخه ای خشک شده را از زیر محل خشک شدگی قطع می کنید باید به مرکز شاخه دقت کنید و به دنبال تونل لاروی بگردید، شاخه را از مرکز باز کنید و لارو را پیدا کرده و با استفاده از خصوصیات ظاهری ذکر شده در جدول تشخیص دهید که با لارو کدام یک از سه آفت ذکر شده سر وکار دارید و اگر با توجه به شاخصه های ظاهری لارو به آفت کرم خراط رسیدید روشهای مدیریتی که در اینمقاله به آنها اشاره می شود اجرا کنید و در غیر این صورت به دنبال روش مدیریتی آفت مربوطه باشید.

نشانه ی دیگری که می توانید دو آفت کرم خراط و سوسک شاخک بلند رزاسه را از هم تشخیص دهید از روی نشانه های تغذیه ی آفت است، کرم خراط معمولا در طول مسیر تغذیه ی خود سوراخ هایی را روی شاخه و تنه ایجاد کرده و چوبهای بریده شده و فضولات را از آنجا به خارج رانده و معمولا زیر شاخه های تغذیه شده بریده های چوب ریخته می شود اما در مورد لارو سوسک شاخک بلند رزاسه این اتفاق نیوفتاده و لارو این آفت از طریق سوراخ ابتدایی فضولات را به بیرون رانده و چوب بریده شده به بیرون نخواهد راند.

بهترین سم برای کرم خراط سیب چیست ؟(پیشگیری، کنترل و درمان کامل )

کنترل آفت کرم خراط:

پس از گذراندن مراحل شناسایی و تایید حضور آفت کرم خراط در باغ برنامه ی مدیریتی اصولی این آفت باید به صورت بلند مدت و گام به گام چیده شود، برنامه ی مدیریت آفت کرم خراط دارای دو فاز اصلی پیشگیری و درمان است.

پیشگیری از هجوم آفت کرم خراط به باغ سیب:

پیشگیری از خسارت آفت کرم خراط از زمان خرید نهال آغاز شده و در تمام سالهای باغداری ادامه پیدا می کند، مراکز فروش نهال سیب بسیار زیادی وجود دارند که باغداران می توانند برای احداث باغ سیب به آنها مراجعه کنند اما باغداران باید هوشیارانه مرکزی را برای خرید نهال خود انتخاب کنند که از صحت و سلامت نهال با ارائه ی گواهی سلامت اطمینان داشته باشند.

در نظر داشته باشید که کرم خراط حمله ی خود را به شاخه های جوان آغاز کرده و سپس یه شاخه های مسن پیشروی می کند، بنابراین نهال در نهالستان طعمه ی خوبی برای این آفت می تواند باشد و خرید نهال سالم اولین راه پیشگیری از ورود آفت به باغ است.

راه دوم برای پیشگیری از خسارت آفت کم خراط تقویت درختان است، اولین سن لاروی این آفت بسیار ریز و ضعیف است و تنها به درون شاخه هایی نفوذ می کند که حساس تر بوده و یا دیواره ی سلولی ضعیف تری داشته باشد، اولین مرحله ی شناسایی درخت ضعیف به وسیله ی حشره ی کامل آفت انجام می شود، جالب است بدانید آفت تخم خود را تنها بر شاخه های ضعیف درختان حساس و تحت تنش آبی و غذایی می گذارد.

بنابراین با وجود اینکه ممکن است قیمت نهال سیب مقاوم با دیواره سلولی تقویت شده بالا تر باشد اما برای پرهیز از ابتلا به این آفت خسارتزا خرید نهال مقاوم و یا پایه های مقاوم را برای احداث باغ خود انتخاب نمایید.

در گام دوم پرهیز از تنش آبی و غذایی درختان سیب و استفاده از کودهای تقویت کننده ای مانند اسید هیومیک و کودهای حاوی پتاسیم و سیلیس می تواند به تقویت درختان و جلوگیری از ورود لارو آفت به درون شاخه ها کمک کند و بنابراین با مدیریت صحیح باغداری می توانید از خسارت بالای آفت در باغ خود پرهیز کنید.

هرس پیشگیرانه:

جالب است بدانید رویش شاخه های پیری و غیر بارده تنها برای درختان سیب ایجاد ضعف می کند و راه را برای هجوم آفاتی مانند کرم خراط باز می کند، با هرس شاخه های پیر و غیر مثمر به تقویت درختان خود کمک کرده و از خسارت آفت کرم خراط جلوگیری کنید.

کنترل درمانی آفت کرم خراط در باغ سیب

روشهای کنترلی که در این بخش مطرح می شود برای باغدارانی است که با این آفت در باغ خود دست به گریبان هستند و به دنبال راه اصولی برای کنترل خسارت آفت در باغ خود هستند.

  • استفاده از تله های نوری و فرمونی در بهار:

با استفاده از تله های نوری و فرمونی می توانید حشره ی کامل آفت را شکار کنید اما توجه داشته باشید که تعداد تله نوری در باغ با توجه به وسعت باغ متفاوت بوده و باید با دریافت مشاوره از مشاوران گیاهپزشک با توجه به جمعیت آفت در باغ و وسعت باغ خود تعداد مناسب از تله را در باغ نصب کنید، تعداد کم تله ی نوری تنها آفت بیشتری را به باغ دعوت کرده بدون اینکه بتواند آنها را کنترل کند.

تله های فرمونی به صورت چسبنده و یا تشتکی در بازار وجود دارند اما توجه داشته باشید فرمونی که در تله استفاده شده باشد بتواند به اندازه ی کافی قدرت جذب کنندگی داشته باشد و به اصطلاح مرغوب باشد.

  • هرس شاخه های خشک شده:

شاخه های خشک شده در اثر تغذیه ی لارو را تا محل وجود دالان هرس کرده و شاخه های هرس شده و حاوی لارو را بسوزانید.

  • شکار و از بین بردن دستی لاروها

لاروهای کرم خراط در طول دوره ی تکامل و تغذیه ی خود بارها از دالان بیرون می آیند برخلاف لارو آفت سوسک شاخک بلند رزاسه که بیرون شاخه دیده نمی شود، بنابراین هر زمان که لارو را روی شاخه ی درختان خود دیدید بی تفاوت از نار آن عبور نکنید، فراموش نکنید که این یک لارو می تواند تبدیل به یک حشره ی کامل شود که در آینده ده ها آفت تولید کرده و به باغ بر می گردد.

  • از بین بردن لارو درون دالان:

چنانچه تغذیه ی لارو به محل شاخه های اصلی رسیده است که از آن انشعابات شاخه های سالم وجود دارد و نمی تواند تا محل دالان و حضور لارو شاخه را قطع کنید بهترین راه برای از بین بردن لارو این است که با یک سیم مفتول که به درون دالان هدایت میکنید لارو را درون دالان بکشید.

چنانچه با مفتول به لارو دسترسی پیدا نکردید می توانید لارو درون دالان را با کمک پنبه آغشته به سموم تدخینی مسموم کرده و یا با مسدود کردن سوراخ لاروی با خمیر خاک رس از ورود هوا به دالان جلوگیری کرده و لارو را درون دالان خفه کنید.

  • شخم خاک در محل سایه انداز:

شخم خاک در محل سایه انداز به از بین بردن لاروهایی که روی زمین افتاده اند کمک می کند، در زمانی که لاروها از دالان خارج می شوند بسیاری از لاروها رئش زمین در محل سایه انداز درختان می افتند و شخم خاک در محل سایه انداز به از بین بردن لاروهای سرگردان آفت کمک خواهد کرد.

  • تقویت درختان:

همانطور که گفتیم با تقویت درختان با داشتن برنامه ی آبیاری وکود دهی مناسب نه تنها از ابتلای درختان به این آفت پیشگیری خواهید کرد بلکه حتی در صورت مبتلا شدن به این آفت می توانید از شدت خسارت آفت جلوگیری کنید.

بهترین سم برای کرم خراط سیب چیست ؟(پیشگیری، کنترل و درمان کامل )

کلام آخر:

درست است که آفت کرم خراط آفت سرسختی است اما فراموش نکنید که این آفت تنها در باغاتی که از مدیریت درستی برخوردار نیستند تبدیل به یک افت سرسخت شده و در باغاتی که به صورت مدرن احداث شده و از اصول مدیریت صحیح برخوردار هستند این افت نمی تواند خسارت به بار آوردف اطلاعات تکمیلی در رابطه با اصول مدیریت باغ سیب و احداث باغ سیب مدرن را می توانید در مقالات مربوطه مطالعه نمایید یا از مشاوران ما این اطلاعات را دریافت کنید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال