درخت سیب: کاشت و نگهداری درخت سیب

درخت سیب: کاشت و نگهداری درخت سیب

درخت سیب در بسیاری از استان­ها و مناطق کشور به صورت تک درخت در حیاط منازل و ویلاها و یا در غالب باغات وسیع و تجاری کاشته می­شود، این میوه­ی محبوب از بازار پسندی بسیار بالایی برخوردار بوده و علاوه بر بازار پسندی بالا در بازار ماندگاری بالایی نیز در انبار و سردخانه دارد، فصل برداشت این میوه معمولا در تابستان و پاییز است و ماندگاری بالا سبب شده که سیب یکی از میوه ­های محبوب در سبد میوه­ی عیدانه باشد.

علاوه بر مزیت­های ذکر شده این میوه در دنیا نیز محبوبیت بالایی داشته و صادرات این محصول برای باغدارانی که از ارقام بسیار مرغوب و با کیفیت در باغات خود استفاده کرده­اند می­تواند بسیار سود بخش باشد، به دلیل اهمیت تجاری بالای این میوه در این مقاله شما را با نکات مهمی در رابطه با کاشت و نگهداری درخت سیب آشنا می­کنیم، پس اگر قصد احداث باغ سیب دارید مطالعه­ی این مقاله به شما پیشنهاد می­شود.

کاشت و نگهداری درخت سیب

نهال پیوندی سیب

کسانی که به دنبال احداث باغات هکتاری و وسیع سیب هستند حتتما با اصطلاحات نهال سیب بذری، نهال سیب پیوندی و یا نهال سیب اصلاح شده و حتی نهال سیب خارجی رو به رو شده­اند و ممکن است این سوال در ذهن ایشان مطرح شده باشد که چه تفاوتی میان این ارقام سیب وجود دارد، در ادامه در این رابطه به تفصیل صحبت می­کنیم.

به زبان بسیار ساده روش تکثیر نهال سیب تفاوت زیادی در کیفیت میوه و میزان باردهی و همچنین در زمان شروع باردهی نهال سیب خواهد داشت، همانطور که می­دانید بسیاری از ارقام بسیار محبوب و پر طرفدار سیب در درنیا ارقام غیر ایرانی سیب مانند نهال سیب زرد و قرمز لبنانی، نهال سیب دو رنگ فرانسه و یا ارقام محبوبی مانند نهال سیب رد چف، نهال سیب گالا و نهال سیب لازانیا هستند.

ارقام معرفی شده اصالتا غیر ایرانی هستند و این غیر ایرانی بودن می­تواند سبب شود که این ارقام در برابر شرایط آب و هوایی و یا حتی آفات و بیماری­های گیاهی در ایران مقاومت خوبی نداشته باشند، به همین دلیل در نهالستان­های معتبر که بر پایه­ی اصول علمی اقدام به تکثیر نهال سیب می­کنند از روش تکثیر پیوندی برای تکثیر نهال سیب استفاده می­شود.

شاید برای شما جالب باشد بدانید که این روش تکثیر همچنین سبب بازدهی زود هنگام نهال سیب شده و باغاتی که با ارقام پیوندی احداث می­شوند در عرض یک الی دو سال پس از کاشت نهال بادهی خود را آغاز کرده و به همین نسبت رسیدن به باردهی مفید نیز در این باغات با سرعت بیشتری اتفاق می­افتد، بنابراین می­توان به سادگی این طور بیان کرد که نهال پیوندی سیب بهترین گزینه برای باغدارانی است که قصد احداث باغات هکتاری و تجاری سیب را دارند.

در باغات پیوندی سیب به طور خلاصه شاهد درختانی زود بازده با باردهی بالا و با کیفیت بالا هستیم که میوه­ی این باغات قابلیت صادرات را نیز داشته و به دلیل مقاومت بالای درختان نسبت به شرایط نامساعد ضرر دهی در این باغات به دلایل مختلف آفات و بیماریها و یا شرایط آب و هوای سرد و سرما زدگی بهاره بسیار پایین است.

هرس نهال سیب

یکی از اصول باغبانی در باغات سیب که می­تواند به افزایش در میزان باردهی منجر شود هرس نهال سیب در فصول مختلف تابستان، پاییز و زمستان است، هرس می تواند مزایای زیر را به دنبال داشته باشد:

  • تقویت درخت سیب

حذف شاخه­ های پیر و کم بارده سبب می­شود آب و مواد غذایی به اندازه­ی کافی به شاخه­ های جوان و در حال بارهی برسد و بنابراین هرس شاخه­ های پیر می­تواند منجر به تقویت درخت سیب و افزایش باردهی شود.

  • آفات و بیماری های سیب

در مورد بسیاری از آفات و بیماری­ها هرس شاخه­ های آفت زده و بیمار می­تواند منجر به کنترل و یا کاهش خسارت آفت و یا بیماری شود، آفات و بیماری­های سیب در صورتی که به موقع شناسایی شده و شاخه­ های آلوده به سرعت هرس شوند ممکن است حتی زحمت و هزینه سمپاشی در باغ را از دوش باغداران بردارند، در ادامه در باغاتی که طغیان یک آفت و یا بیماری در آن مشاهده شده است هرس شاخه ­های آلوده در طول فصل تا حد امکان می­تواند منجر به کاهش شدت خسارت آن آفت و یا بیماری شود. بنابراین انجام به موقع سمپاشی نهال سیب می‌تواند نقش موثری در رشد نهال سیب داشته باشد.

  • افزایش رشد سیب

در سال­های اول پس از کاشت نهال سیب تمرکز نهال بر افزایش رشد سیب است، این یک اصل است که تا نهال فاز رویشی خود را تکمیل نکند نمی­تواند وارد فاز زایشی و یا تولید میوه شود، بنابراین باغداران با انجام هرس می­توانند تکمیل فاز رویشی را سرعت ببخشند و با این کار به زود بادهی درخت سیب کمک می­کنند، تجربه ثابت کرده است نهال سیبی که پس از کاشت هرس سربرداری می­شود زودتر از نهال سیبی که هرس نمی­شود باردهی خود را آغاز می­کند، ضمن اینکه پس از شروع باردهی نیز هرس به درخت کمک می­کند تا هر چه سریع­تر به باردهی مفید برسد.

کاشت و نگهداری درخت سیب

  • فرم دهی درخت سیب

یکی از مزایای هرس فرم دهی درخت سیب است، این موضوع به ویژه در باغات وسیع و هکتاری اهمیت بسیار بالایی داشته و افزایش باردهی درختان کمک می­کند، در باغات وسیع که تعداد بسیار بالای نهال سیب کاشته می­شود پس از رعایت فاصله­ی مناسب در زمان کاشت نهال، هرس شاخه­ ها یکی از عواملی است که به دریافت نور بیشتر توسط درختان و ایجاد تهویه به واسطه­ی فرم گیری درختان کمک می­کند.

تهویه و دریافت نور سبب می­شود که به ویژه پس از بارندگی درختان به سرعت خشک شوند و عوامل بیمارگر به ویژه بیمارگرهای قارچی و باکتریایی فرصت نفوذ به درختان را پیدا نکنند، دریافت نور بیشتر همچنین به بهبود فتوسنتز در درختان کمک کرده و می­تواند به افزایش باردهی درختان سیب منجر شود، بنابراین با توجه داشتن به هرس اصولی می­توانید به طور غیر مستقیم به افزایش کیفیت و میزان باردهی درختان خود کمک کنید.

آفات و بیماری­ های درخت سیب

همانطور که همه شما می­دانید آفات و بیماری­های درخت سیب می­توانند تاثیر بسیار زیادی بر کاهش کمیت و کیفیت محصول در این باغات داشته باشند، در ادامه برخی از مهم­ترین آفات و بیماری­های درخت سیب را معرفی می­کنیم.

  • آتشک سیب و گلابی

از علائم بارز این بیماری سوختن و سیاه رنگ شدن سرشاخه ­های درخت سیب است به گونه­ای که گمان می­شود با روشن کردن آتش زیر درخت برگ­ها سوخته­اند، این بیماری باکتریایی و خطرناک بوده و برای کنترل آن هرس سرشاخه ­های آلوده و سم پاشی با سموم مسی موثر توصیه می­شود.

  • لکه سیاه سیب

باغداران سیب بیماری لکه سیاه سیب را به خوبی می­شناسند، این بیماری سبب ایجاد لکه­ های سیاه روی میوه­ی سیب و کاهش یازار پسندی می­شود، کنترل این بیماری با از بین بردن و سوزاندن میوه­ های آلوده و باقی مانده در باغ، سوزاندن برگ­های ریخته شده­ی درخت در پاییز و سم پاشی درختان در اوایل بهار و همزمان با متورم شدن جوانه ­ها است.

  • سفیدک پودری سیب

این بیماری با ایجاد لایه­ی سفید رنگ پودری روی برگ­ها و کاهش انرژی درخت برای تولید میوه­ی با کیفیت شناخته می­شود، برای کنترل این بیماری سم­پاشی در نوبت­های منظم در طول فصل و همچنین رعایت بهداشت در باغ و تقویت درختان با کودهای مورد نیاز توصیه می­شود.

  • لکه چوب پنبه­ای

لکه چوب پنبه­ای همان نقاط قهوه­ای و چوب پنبه­ای روی میوه­ی سیب هستند که در اثر صدمات فیزیکی و یا در اثر سرد بودن سردخانه و کاهش کلسیم در میوه­ی سیب ایجاد می­شوند، برای جلوگیری از ایجاد این نقاط باید در زمان برداشت دقت داشته باشید که میوه صدمه نبیند و همچنین دریافت کلسیم کافی در زمان رشد میوه­ی سیب و متعادل نگاهداشتن دمای سردخانه نیز از ایجا این لکه ­ها جلوگیری خواهد کرد.

  • کرم سفید ریشه

کرم سفید ریشه آفتی سرسخت با سیکل زندگی سه ساله است، این آفت در مرحله­ی لاروی و طی سه سال طول زندگی از ریشه­ی درخت سیب تغذیه کرده و سبب خشک شدن بخشی و یا کل درخت سیب خواهد شد، برای کنترل این آفت از کاشت گیاهاین زراعی و سبزی و صیفی در باغ سیب پرهیز کرده و از کود کاملا پوسیده و سالم دامی برای تقویت درختان خود استفاده کنید، در باغات مبتلا شخم و یخ آب زمستانه همراه با سموم موثر در کنترل آفت نقش مهمی خواهد داشت.

کاشت و نگهداری درخت سیب

  • کرم سیب

کرم سیب آفتی رایج و شناخته شده است که با استفاده از تله­ های نوری و فرمونی به راحتی در زمان مناسب و پیش از تخم گذاری پروانه­ ها قابل کنترل است.

  • شپشک­ها، شته­ ها و کنه­ ها

آفات مکنده نام برده تاثیر زیادی در کاهش کمی و کیفی محصول سیب دارند و از این رو پیشگیری از طغیان آنها اهمیت زیادی دارد، برای پیشگیری از طغیان این آفات تنها باید مدیریت تغذیه و آبیاری را در برنامه داشته و از سم پاشی بیش از اندازه جلوگیری کنید.

توجه داشته باشید که مدیریت تغذیه و آبیاری و مقاومت درختان سیب نقش مهمی در کنترل آفات و بیماری­های مهم سیب دارد، مقاومت درختان پیوندی سیب بالا است و شاید این یکی از دلایل بالاتر بودن قیمت نهال سیب پیوندی نسبت به نهال غیر پیوندی باشد، برای شناسایی بیشتر با آفت و بیماری­های نام برده و دیگر آفات و بیماری­های درختان سیب به مقالات سایت برتر نهال در این زمینه مراجعه کرده و یا با مشاوران ما در تماس باشید.

بهترین روش آبیاری درخت سیب

روش آبیاری مناسب تاثیر بسیار زیادی در عملکرد باغ شیب و از همه مهم­تر سلامت درختان سیب دارد، بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه که در بخش پیش به آن اشاره شد و بسیاری دیگر از بیماری­های خاکزاد مانند نماتد ریشه با کمک جریان آب سطحی به راحتی از درخت آلوده به سالم انتقال پیدا می­کند، بنابراین انتخاب شیوه­ی آبیاری درست می­تواند به افزایش باردهی و کیفیت باردهی درختان و همچنین عمر مفید بالاتر آنها کمک کند.

بهترین روش آبیاری درخت سیب در تمام مناطق با هر شرایط آب و هوایی و با هر میزان منابع آبی در دسترس قطعا شیوه­ی آبیاری تحت شار است، در شیوه­ی آبیاری تحت فشار آب در مسیر بسته­ی لوله­ ها و تیپ­های آبیاری از کنار درختان عبور می­کند و بنابراین امکان انتقال بیماری از درخت آلوده به سالم به صفر می­رسد.

یکی از معضلات مهمی که در باغات سیب معمولا باغداران با آن دست و پنجه نرم می­کنند مشکل رویش علف­های هرز است، رویش علف­های هرز در این باغات نه تنها منجر به ایجاد رقابت در دریافت عناصر غذایی کودها با درختان سیب می­شود بلکه این علف­های هرز منبعی برای زمستان گذرانی بسیاری از آفات و بیماری­های مهم گیاهی مانند لکه سیاه سیب، شته ­ها و کنه­ ها بوده و بنابراین مدیریت آنها باید در اولویت قرار بگیرد.

یکی از مهم­ترین اقدامات برای کنترل علف­های هرز در باغات سیب استفاده از سیستم آبیاری تحت فشار است، در این سیستم آبیاری آب مستقیما به درختان رسیده و در مناطق غیر هدف آب جاری نمی­شود و بنابراین آب به علف­های هرز نرسیده و این مشکل به سادگی حل می­شود.

مزیت دیگری که سیستم آبیاری تحت فشار در باغات سیب دارد صرفه جویی در منابع آب است، با استفاده از آبیاری سطحی بخش بزرگی از آب در مسیر انتقال جذب مسیر شده و یا به دلیل تبخیر از دسترس خارج می­شود بنابراین استفاده از سیستم آبیاری تحت فشار می­تواند به شما در کاهش هدر رفت آب کمک کند.

برداشت سیب

میوه­ی سیب را به عنوان یک میوه­پاییزه می­شناسیم اما زمان برداشت میوه­ی سیب بسته به رقم از اواسط تابستان تا اواسط پاییز خواهد بود، یکی از نکاتی که باغداران در زمان خرید نهال سیب باید به آن توجه داشته باشند همین زمان برداشت میوه با توجه به نوع رقم است، مشاوران فروش نهال سیب می­توانند شما را در این زمینه به خوبی راهنمایی کنند.

مزیت احداث باغ سیب ماندگاری بالای میوه پس از برداشت در انبار است و از همه مهم­تر انبار داری ساده­ی این میوه سبب می­شود هزینه­ی انبار داری نیز برای باغداران کاهش پیدا کند، در صورتی که در زمان برداشت سیب دقت کافی به خرج داده و میوه صدمه نبیند در یک انبار خشک، خنک و ضد عفونی شده می­تواند تا 6 ماه به راحتی باقی بماند و باغدار در زمان مناسب می­تواند محصول خود را راهی بازار کند.

انبار داری طولانی و ساده-ی میوه سیب سبب می­شود که صادرات این محصول نیز هزینه­ی کمتری برای باغدار به همراه داشته باشد، چرا که برای انتقال این میوه نیاز به عجله کردن و یا استفاده از وسایل حمل سردخانه دار که گران­تر از وسایل حمل معمولی هستند نیست و بنابراین باغداران می­توانند در زمان مناسب و با صرف هزینه­ی کمتر محصول خود را صادر کنند.

جمع بندی

با توجه به شرایط اقلیمی در مناطق سردسیر و یا معتدل در کشور ما درخت سیب به عنوان یک گزینه­ی اقتصادی و سودمند قابلیت کاشت در سطح وسیع را داشته و باغداران با خرید نهال سیب و احداث باغات وسیع و تجاری می­توانند سود دهی مطلوب را از باغ خود داشته باشند، توجه داشته باشید که موفقیت در مدیریت باغ سیب و رسیدن به سود دهی مطلوب مستلزم دریافت مشاوره از مشاوران ماهر خواهد بود، برای دریافت مشاوره با کارشناسان ما در تماس باشید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال