درخت هلو: روش های کاشت هلو + اصول نگهداری

درخت هلو: روش های کاشت هلو + اصول نگهداری

هلو یکی از محبوب­ترین میوه­های تابستانه است که در بینمردم به عنوان میوه­ی سر درختی نیز شناخته می­شود، این درخت میوه در بسیاری از مناطق سردسیر و معتدله کاشته شده و ارقام تجاری آن می­تواند بسیار اقتصادی و سود بخش باشد، در این مقاله شما را با روش­های کاشت هلو در منزل و یا در باغ و همچنین اصول نگهداری این درخت میوه آشنا خواهیم کرد.

کاشت هلو در منزل

پیش از این که بخواهید برای کاشت درخت هلو در منزل خود اقدام کنید در درجه­ی اول باید بدانید آیا منطقه­ی شما برای کاشت هلو مناسب است یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال باید بدانید که هلو یک درخت میوه­ی معتدله است، به این معنا که برای باردهی نیاز به گذراندن ساعات خاصی سرما در زمستان دارد، تعداد ساعات سرمای زمستانه بسته به نوع رقم ممکن است کمی متفاوت باشد اما به طور کلی به این نیاز درختان هو نیاز سرمایی گفته می­شود.

درختان هلو در زمستان معمولا به دو ماه سرمای زیر هفت درجه­ی سانتی گراد نیاز دارند، این درختان را در مناطق جغرافیایی مختلف با ارتفاع کم تا ارتفاع 3000 متر از سطح دریا بسته به رقم می­توانید بکارید، بنابراین برای انتخاب رقم هلو مناسب باید این دو فاکتور مهم یعنی میزان سرما سرما در پاییز و زمستان و همچنین ارتفاع منطقه از سطح دریا را در نظر داشته باشید و سپس بر اساس این دو فاکتور از مشاوران فروش نهال هلو بخواهید بهترین و مناسب­ترین رقم را به شما پیشنهاد دهند.

روش های کاشت نهال هلو

ممکن است یک فرد هسته­ی هلورا در گلدان و یا درحیاط منزل خود بکارد و پس از چند سال مراقبت از آن صاحب یک درخت هلو شود، اما اگر بخواهید در زمان خود صرفه جویی کنید به شما پیشنهاد می­شود که کاشت نهال آماده و پیوندی هلو را انتخاب کنید.

زمانی که شما هسته­ی هلو را می­کارید و یا به اصطلاح روش بذری را برای تکثیر هلو انتخاب کرده­اید در درجه­ی اول هیچ تضمینی وجود ندارد که دقیقا همان رقم هلو مورد علاقه­ی خود را داشته باشید، چرا هسته­ی هلو حاصل گرده افشانی بوده و ممکن است گرده­ی رقم دیگر در تولید میوه نقش داشته باشد و بنابراین هلو مورد نظر شما با ویژگی­هایی که دوست دارید ممکن است تولید نشود.

نکته­ی دوم در کاشت هسته­ی هلو در باغچه این است که ممکن است آن هسته به دلایل مختلف قوه­ی نامیه نداشته و یا اینکه در صورت جوانه زدن نیز به سال­های زیادی مراقبت و نگهداری نیاز دارد تا بتواند به شما یک درخت هلو پر بار بدهد، بنابراین بهترین راه برای کاشت هلو در منزل کاشت نهال هلو است.

نهال هلو را می­توانید از نهال فروشی­ها و یا نهالستان­های معتبر تهیه کنید، نهالستان­های معتبر و پر فروشی مانند برتر نهال علاوه بر ارائه­ی نهال سالم و با کیفیت به شما می­توانند راهنمایی­های لازم را برای کاشت درخت هلو در منزل به شما ارائه دهند، در زمان خرید نهال هلو شما می­توانید با دریافت مشاوره بهترین و مناسب­ترین رقم را متناسب با شرایط آب و هوایی و جغرافیایی در شهر خود انتخاب کنید.

روش کاشت هلو در باغ

باغداران خوشبختانه اطلاعات پایه­ای و ابتدایی در رابطه با کاشت و نگهداری از درختان میوه را دارند، اما در روش کاشت هلو در باغ و احداث باغات وسیع و هکتاری توجه به چند نکته بسیار اهمیت دارد که در ادامه به آنها اشاره می­کنیم.

1- انتخاب رقم مناسب

در مورد احداث باغات وسیع و هکتاری که با هدف بهره برداری تجاری احداث می­شوند قطعا دو فاکتور باردهی بالا و همچنین کیفیت و بازار پسندی میوه اولویت بسیار زیادی برای باغداران دارد، بنابراین شما باید با توجه به شرایط آب و هوایی و جغرافیایی منطقه­ی خود ارقام پر بار و با کیفیت را انتخاب کنید که در این زمینه می­توانید از مشاوران فروش نهال در نهالستان­ها نیز کمک بگیرید.

2- داشتن آگاهی کامل نسبت به اصول کاشت و نگهداری هلو در باغ:

برای اینکه آگاهی خود در زمینه­ی نگهداری درخت هلو در باغ افزایش دهید باید مقالات و مطالب مربوط را مطالعه کنید، به این مقالات و مطالب می­توانید در وبسایت دسترسی داشته باشید، اما ساده­ترین راه برای دسترسی داشتن به این اطلاعات و عملی کردن آنها در باغ خود این است که از مشاوره و راهنمایی افزاد کارشناس و ماهر در این زمینه بهره بگیرید، در زمان احداث باغ مشاوران نهالستان به شما رانمایی­های لازم را ارائه می­کنند و شما می­توانید از مزیت راهنمایی گرفتن در سال­های بعد نیز برخوردار باشید.

روش کاشت نهال هلو در باغ به طور کلی و خلاصه از قرار زیر است:

1- گرفتن آزمایش از خاک باغ پیش از اقدام به آماده سازی زمین

با گرفتن یک نمونه از خاک باغ خود و ارسال آن به آزمایشگاه خاکشناسی و گیاهپزشکی از وضعیت خاک و میزان مواد غذایی موجود در آن اطلاع کسب کرده و با ارسال نمونه به آزمایشگاه گیاهپزشکی از وجود آفات و بیماری­های مهم که می­توانند سلامت درخت هلو را در آینده تهدید کنند مطلع شده و آنها را کنترل می­کنید.

2- آماده سازی زمین

آماده سازی زمین باید بر اساس نتیجه­ی آزمایش خاک انجام شود، به این معنا که در صورت وجود آلودگی به آفت و یا بیماری باید اقدامات کنترلی انجام شده و در صورت نامناسب بودن شوری، بافت و اسیدیته باید هنگام خاکورزی این موارد در نظر گرفته شده و عملیات اصلاح خاک انجام شود.

در هنگام آماده سازی زمین باید فاصله­ی کاشت نهال را در نظر گرفته و با توجه به این فاصله چاله با عمق و اندازه­ی مناسب حفر کنید، در نظر داشته باشید که ممکن است ارقام مختلف هلو در فاصله­ی مناسب با هم کمی متفاوت باشند، فاصله­ی کاشت بستگی به ارتفاع و حجم تاج درخت دارد اما به طور کلی درختان هلو را در فاصله­ی سه تا چهار متری از هم می­کارند تا بهترین بازدهی را داشته باشند.

نحوه­ی آبیاری نهال هلو

اگر قصد احداث باغ هلو را دارید به شما توصیه می­شود تا پیش از هر کاری منابع آبی خود را بررسی کنید، ارقام مختلف هلو از نظر میزان نیاز آبی با هم تفاوت دارند اما بیشتر ارقام تجاری و پربار هلو به میزان بالایی از اب آبیاری نیاز دارند و در صورتی که نتوانید نیاز آبی درخت هلو را تامین کنید باردهی مورد انتظار به دست نخواهد آمد.

روش های کاشت نهال هلو

در مورد نحوه­ی آبیاری نهال هلو باید به نکات زیر دقت داشته باشید:

1- تنظیم حجم و دور آبیاری با توجه به سن

تنظیم حجم و دور آبیاری باید با توجه به سن درخت به این معنا است که نیاز آبیای درختان هلو با توجه به سن متفاوت است، نهال هلو تازه کاشته شده به حجم کمی از آب آبیار نیاز دارد اما دور آبیاری باید کوتاه­تر باشد تا نهال تازه کاشته شده بتواند به خوبی در مکان جدید مستقر شود.

2- تنظیم آبیاری درخت هلو بر اساس بافت خاک

توجه داشته باشید که بافت خاک نیز تاثیر زیادی در تنظیم دور و حجم آبیاری درختان هلو دارد، بهترین بافت خاک که می­تواند حجم و دور آبیاری مناسب را به شما بدهد بافت خاک لومی است، در بافت خاک رسی و شنی درخت به دور آبیاری کوتاه­تر نیاز دارد چرا که آب مورد نیاز خود را دریافت نمی­کند و یا اینکه آب به سرعت از دسترس خارج می­شود.

3- تنظیم آبیاری درخت هلو بر اساس سیستم آبیاری

همانطور که می­دانید به دلیل اتلاف بالای آب در سیستم آبیاری سطحی شما در زمان احداث باغ باید دقت زیادی در موجود بودن منابع آب کافی داشته باشید، در صورتی که باغ خود را با سیستم آبیاری تحت فشار آبیاری کنید می­توانید کنترل بهتری بر آبیاری داشته باشید و بنابراین هدر رفت منابع آبی بسیار کاهش پیدا می­کند.

تقویت کننده ی درخت هلو

نکته­ی بسیار مهم دیگری که می­تواند به ثمر دهی بیشتر و با کیفیت­تر درختان هلو در باغ شما کمک کند کود دهی مناسب این درختان است، کود دهی با تقویت کننده­ی درخت هلو باید حتما بر اساس نیاز آنها انجام شود و بنابراین مراحل کود دهی را به صورت زیر دسته بندی می­کنیم:

1- کود دهی در زمان کاشت نهال

اولین و مهم­ترین مرحله در کود دهی درختان هلو کود دهی در زمان کاشت نهال است، این مرحله باید با تکیه بر نتیجه­ی آزمایش تجزیه­ی خاک در زمان آماده سازی زمین انجام شود، نتیجه­ی آزمایش خود را به کارشناسان مشاور در نهالستان نشان داده و از ایشان بخواهید شما را در زمینه­ی تعیین نوع کود مناسب در زمان کاشت نهال راهنمایی کنند، در زمان کاشت نهال باید کود را در لایه­ی آخر پرکردن چاله بریزید و در نهایت یک لایه خاک روی آن یک لایه کود بریزید و با فشار خاک اطراف نهال را فشرده کنید.

2- کود دهی پس از به ثمر نشستن درختان هلو

درختان هلو پیوندی و ارقام تجاری و زود بازده حداکثر پس از دو سال از کاشت نهال باردهی خود را آغاز میکنند و بنابراین به کود دهی مناسب نیاز دارند تا هر چه سریع­تر بتوانند به بلوغ باردهی برسند، در این زمان شما به دو مرحله کود دهی نهال هلو بسیار اساسی نیاز دارید.

کود دهی زمستانه و کود دهی تابستانه دو مرحله کود دهی مهم برای بلوغ باردهی و افزایش کیفیت باردهی درختان هلو است، در کود دهی زمستانه شما باید بر اساس نتیجه­ی آزمایش خاک باغ نوع کود مناسب و مورد نیاز را انتخاب کرده و به صورت چالکود مورد استفاده قرار دهید، البته برخی از کودها مانند هیومیک اسید را در آب آبیاری نیز می­توانید استفاده کنید، این کود آلی سبب افزایش باردهی و کیفیت باردهی و همینطور افزایش مقاومت درختان به آفات و بیماری­ها در بهار می­شود.

زمان برداشت هلو + نکات مهم

هلو یک میوه با عمر انبار مانی کوتاه است و برای نگهداری از آن باید سردخانه­ مناسب را در نظر گرفته باشید، نکات مهم در زمینه­ی برداشت میوه­ی هلو را در ادامه عنوان می­کنیم.

بهترین زمان برداشت میوه­ی هلو کمی قبل از رسیدگی کامل است، انتقال میوه­های هلو به سردخانه باید با دقت انجام شود و در زمان برداشت هلو باید تلاش کنید که آسیب فیزیکی به میوه وارد نشود.

روش های کاشت نهال هلو

در زمان بسته بندی میوه­ها و ارسال به سردخانه دقت کنید که میوه­های ضربه خورده و یا لک دار و سوراخ دار را همراه با میوه­های سالم بسته بندی نکرده و این میوه­ها را از میوه­های کاملا سالم جدا کنید.

میوه­ها پیش از ارسال به سردخانه باید کمی خنک شوند، میوه­ها که در اثر تابش آفتاب گرم و پر حرارت هستند را باید فورا به سردخانه منتقل کرد چرا این تغییر دمایی سبب ایجاد آسیب و پوسیدگی می­شود.

در صورتی که قصد صادرات هلو را دارید باید در نظر داشته باشید که ماشین حمل مناسب را کرایه کنید، ماشین سردخانه دار و بسته بندی مناسب به صورتی که به میوه­های هلو فشار وارد نشود اهمیت بسیار زیادی در ارسال بی ایراد میوه­ی هلو به خارج از کشور دارد.

آفات و بیماری ­های درخت هلو

به عنوان باغدار قطعا به اهمیت کنترل آفات و بیماری­های درخت هلو واقف هستید، به خوبی می­دانید آفات و بیماری­های در تمام مناطق به صورت طبیعی وجود دارند و این شما هستید که باید با مدیریت صحیح باغات خود از آسیب و خسارت دیدن از این نظر جلوگیری کنید.

آفات و بیماری­های مهمی مانند لب شتری برگ هو، شته سبز هلو، بیماری­های ویروسی درخت هلو، پوسیدگی ریشه و طوقه درختان هلو، نماتد ریشه گرهی، کرم خراط، کرم سفید ریشه، سوسک سرشاخه­خوار رزاسه و بسیاری از آفات و بیماری­های مهم که در بسیاری از مناطق هلو کاری در کشور وجود دارند و شما باید برای کنترل آنها علاوه بر انتخاب ارقام مقاوم باغ خود را به صورت مدام در نظر داشته باشید و با مشاهده­ی کوچک­ترین علائم خسارت اقدام به شناسایی و کنترل عامل کنید.

کلام آخر

نکات بسیار زیاد و مهمی هستند که باید در زمان کاشت نهال هلو تا زمان به ثمر رسیدن این درختان رعایت شود تا باردهی مطلوب را داشته باشید، بخش کوچکی از این نکات در مقاله آورده شده اما شما می­توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه مقالات درج شده در سایت برتر نهال را مطالعه کنید و یا مشکل خاص و یا سوال خاص خود را با مشاوران ما مطرح کنید.

 

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال