کاشت درخت آلو [نحوه کاشت، بهترین زمان کاشت]

کاشت درخت آلو [نحوه کاشت، بهترین زمان کاشت]

هنر کاشت و پرورش نهال از نیکان ما به ارث رسیده است که نه تنها می‌تواند به عنوان منبع درآمد مستقل و پربازده محسوب گردد بلکه یک وسیله سرگرم کننده برای اوقات فراغت محسوب می‌شود که کافی است چاشنی نور، خاک، بذر و آب با یکدیگر ترکیب شوند تا شاهد رویش نهال زیبا باشیم و بتوانیم در سال‌های آتی آن را به درختی تنومند بدل سازیم و از طعم شیرینی محصول آن بهره ببریم.

برای کاشت درخت آلو کافی است چاشنی‌ها یا به اصطلاح نیاز‌های درخت آلو را فراهم کنیم تا شاهد رشد درختی پربار و قوی باشیم و از خوردن میوه شیرین آن کمال لذت را ببریم اگر تمایل دارید از این طعم شیرین بهره ببرید این مقاله را دنبال کنید.

معرفی درخت آلو

درخت آلو با نام علمی Prunus domestica و از خانواده گلسرخیان Rosaceae شناخته می‌شود که در مقایسه با سایر درختان میوه رشد سریع‌تری دارد و فضای زیادی را اشغال نمی‌کند و به اصلاح گیاه جمع و جوری است و به صورت درخت یا درختچه‌ای رشد می‌کند و دارای ارقام متنوعی است که میوه‌های آن گوشتی و شیرین دارای رنگ‌های متنوعی نظیر سبز، زرد، قرمز، بنفش و غیره است.

نیازهای ضروری برای رشد آلو

  • شرایط اقلیمی درخت آلو: آلو دارای ارقام بسیار متنوعی است که هر کدام با شرایط اقلیمی خاصی سازگاری شده‌اند، ودر مناطقی با عرض جغرافیایی 50-30 درجه شمالی تا جنوبی قابلیت کاشت دارد.

آلو در آب و هوای نیمه گرمسیری و معتدل عملکرد بهتری از خود نشان می‌دهد اما در مناطقی که دارای یخبندان شدید هستند دچار یخ زدگی می‌شود و از بین خواهد رفت از طرفی گل‌های آن به سرمای بهاره حساس هستند و پژمرده خواهند شد بنابراین در این مناطق باید رقم دیرگل کاشته شود.

کاشت درخت آلو

  • خاک مناسب درخت آلو: خاک آلو را باید از یک ماه قبل از کاشت درخت آلو آماده کنید تا غنی از مواد غذایی گردد، بهترین بافت خاکی برای آلو، بافت لومی و شنی است که زهکش مناسبی دارد و نسبتا دارای عناصر غذایی متنوعی است، باید دقت کنید از کاشت درخت آلو در خاک‌های سنگین یا خاکی که آب را در خود نگه می‌دارد و مدام مرطوب است، پرهیز کنید زیرا بازدهی آلو کاهش می‌یابد.

درخت آلو در خاک‌های اسیدی تا خنثی با PH در حدود 6.5- 5 بهترین عملکرد را خواهد داشت اما در خاک قلیایی رشد مناسبی ندارد اما اگر قصد کاشت درخت آلو در خاک قلیایی را دارید می‌توانید با افزودن ترکیبات گوگردی و سولفات آمونیوم PH آن را تنظیم کنید.

  • نور مناسب درخت آلو: درخت آلو آفتاب دوست است و باید نور کامل خورشید را دریافت کند و به طور متوسط به 8-10 ساعت در روز به نور خورشید نیاز دارد تا علاوه بر رشد رویشی در زمان میوه دهی با دریافت نور و گرما مناسب میوه‌ها رسیده و خوشرنگی را تولید کند.
  • دمای مناسب درخت آلو: رشد و بازدهی درخت آلو در آب و هوای معتدل مناسب است اما برای میوه دهی و عملکرد بهتر باید مدتی در دمای پایین قرار بگیرد زیرا سرما سبب از بین رفتن و شکستن شدن هورمون خواب می‌شود و درخت در بهار شروع به فعالیت می‌کند. رعایت آب و هوای مناسب برای کاشت نهال آلو بسیار ضروریست.

نیاز سرمایی آلو بسته به نوع رقم در دمای 7- درجه ساعت به مدت 1800-500 ساعت برطرف خواهد شد این درخت مقاومت بالای به سرمای زمستان دارد اما شکوفه‌های آن به سرمای بهاره حساس هستند و سبب ریزش و اختلال در نظم گلدهی خواهد شد بنابراین در مناطق سردسیری از ارقام دیرگل باید استفاده کرد.

  • آبیاری مناسب درخت آلو: انجام صحیح و درست آبیاری درخت آلو منجر به عملکرد بهتر آن خواهد شد اما آبیاری زیاد سپس پوسیدگی و از بین بردن ریشه‌ها می‌گردد، درخت آلو به طور متوسط بسته به شرایط اقلیمی منطقه و بافت خاک 3-2 بار در هفته به آبیاری نیاز دارد، آبیاری به روش‌های مختلفی انجام می‌شود بهترین روش آبیاری قطره‌ای است تا از تجمع آب پای درخت جلوگیری شود.
  • کوددهی درخت آلو: کوددهی درخت آلو به سن و اندازه درخت و نوع خاک بستگی دارد، آلو در سه سال اول پس از کاشت درخت آلو باید به طور اصولی تغذیه شود و توصیه می‌شود برای رشد رویشی بهتر از کودهای حاوی نیتروژن استفاده گردد.

زمان کوددهی تاثیر بسزایی در بازدهی محصول آلو دارد و تقویت درخت آلو در پاییز و زمستان سبب افزایش محصول در فصل رشد خواهد شد و کود مناسب برای درخت آلو، کود کامل یا 10-10-10 است و بهتر است در زمان کاشت درخت آلو جهت جلوگیری از ریشه سوزی نهال آلو کوددهی با استفاده از کمپوست صورت ‌گیرد و از مزیت‌های استفاده ازکمپوست می‌توان به حاصلخیزی خاک، حفظ رطوبت و بهبود زهکش خاک اشاره کرد.

روش‌های تکثیر آلو

تکثیر درخت آلو را می‌توان از طریق قلمه، بذر، خوابانیدن و پیوند تکثیر کرد که نهال حاصل از این روش‌ها دارای ویژگی‌های متفاوتی هستند برای تولید ارقام پیوندی آلو از نهال‌های بذری حاصل از بادام، هلو، زردآلو، خود آلو و گوجه می‌توان به عنوان پایه استفاده کرد و بر روی پایه ارقامی از آلو با باردهی بالا را پیوند ‌زد.

تکثیر نهال آلو

پیشنهاد می‌شود برای داشتن بهترین نهال آلو به نهالستان‌های معتبر مراجعه کنید زیرا ارقام پربازده را به روش صحیح تکثیر می‌کنند و نهال‌های تولید شده در این نهالستان‌ها در کوتاه‌ترین زمان به بیشترین بازدهی می‌رسند.

بهترین زمان برای کاشت نهال آلو

بهترین زمان برای کاشت نهال آلو در اوایل زمستان است زمانی که طوبت خاک به میزان کافی است و ریشه و جوانه‌ها هنوز در خواب هستند تا آسیبی به گیاه وارد نشود، درخت آلو زودتر از دیگر درختان گلدهی را آغاز می‌کند اما شکوفه‌های آن به سرمای زمستان حساس هستند بنابراین در مناطق آفتاب گیر بکارید و یا در صورت سرمای بیش از حد تمهیدات لازم مثل بستن پشم یا گونی در اطراف درخت به کار ببرید.

فاصله کاشت درخت آلو

براساس نوع رقم و میزان رویش ارقام مختلف، در خارج از ایران فاصله مناسب برای کاشت آلو را 7-5 متر در نظر می‌گیرند، و با رعایت تمام نکات توانسته‌اند به باردهی 35 تن در هکتار برسند اما در ایران این رقم از 3 تا 7 تن در هکتار فراتر نرفته است که می‌توان با کاشت ارقام اصلاح شده یا پیوندی، رعایت فواصل کاشت درخت آلو، مراقبت صحیح و اصولی و مشاوره گرفتن از نهالستان‌های معتبر به این مهم دست یافت.

در هنگام کاشت باید دقت کنید درختان فواصل نزدیک بهم نداشته نباشد تا شاخه‌ها سر درهم فرو نبرند زیرا درختان در زمان بلوغ نیاز فضای مناسب برای رشد و گسترش سیستم ریشه‌ای دارند و فاصله مناسب کاشت برای درخت آلو معادل 4 متر است اما این فاصله بسته به شیب زمین متفاوت خواهد بود.

فاصله کاشت آلو

کاشت نهال آلو

قبل از کاشت نهال آلو زمین را باید برای کاشت آماده کرد به این منظور هر گونه علف هرز موجود را از زمین خارج کرد و هر گونه بقایای گیاهی که ممکن است آلوده به هر گونه بیماری یا آفات باشند را از روی زمین حذف کرد سپس بر اساس آنالیز خاک از وضعیت عناصر غذایی موجود در خاک و بافت آن اطلاع پیدا کرد و بر اساس این اطلاعات اقدام به کوددهی کرد تا عناصر مورد نیاز برای رشد در اختیار نهال قرار گیرد.

در صورتی که در زمستان اقدام به کاشت نهال آلو می‌کنیم بهتر است در زمان انتقال نهال آلو به باغ ریشه‌ها را با گونی یا خرده چوب بپوشانیم تا از خشک شدن نهال جلوگیری کنیم سپس نهال‌ها را از قسمت ریشه را درون سطل آبی قرار دهید حداقل به مدت 2 ساعت در این وضعیت قرار گیرد تا آب به اندازه کافی جذب ریشه‌ها شود سپس از سطل آب خارج کنید خاک‌های اطراف ریشه به خوبی نرم شده‌اند و امکان چک کردن ریشه فراهم است.

باید با دقت ریشه را چک کنید ریشه‌های آسیب دیده و بیمار را حذف نمایید سپس ریشه را کامل باز و پخش کنید و در صورت نیاز در محلول‌های آغشته به قارچکش قرار دهید تا به خوبی ضدعفونی شوند.

حال گودالی حفر کنید به شکلی که عرض گودال دو برابر ریشه‌های باز شده نهال باشد و عمق آن به اندازه طول ریشه تا حد طوقه باشد، در کف گودال مقداری کود حیوانی پوسیده شده، ماسه و مقداری از خاک گلدان نهال بریزید سپس نهال را از سطل خارج کنید درون گودال بکارید و اطراف آن را با خاک پر کنید و با کمک پشت بیل خاک اطراف طوقه را فشرده کنید سپس آبیاری کنید.

بعد از آبیاری نهال، 5 دقیقه منتظر بمانید تا آب به درون خاک نفوذ کند و خاک خیس شود سپس با انگشت چک کنید و میزان نفوذ آب درون خاک را بررسی کنید اگر به عمق 3 سانتی متر نفوذ پیدا کرده بود آبیاری کافی بوده است در غیر این صورت مجددا آبیاری کنید.

در ادامه برای پایداری بهتر نهال و حفاظت در برابر بادهای شدید بهتر است چوبی ضخیم را به عنوان قیم انتخاب کنید و این چوب را در فاصله حداکثر 5 سانتی متری نهال قرار دهید چند سانتی متر از آن را درون خاک فرو ببرید و با یک طناب محکم چوب را به نهال وصل کنید و تا زمانی این قیم را حفظ کنید که تنه نهال قطور شود و با قیم برخورد کند نهال‌ها در سن 4-3 سالگی دیگر نیاز به قیم ندارند.

جمع بندی

اگر قصد کاشت درخت آلو را در باغ یا باغچه منزل‌تان را دارید قبل از هر چیزی باید از نیازهای آن برای رشد بهینه آشنا باشید پس در هنگام خرید نهال آلو از کارشناسان مجرب نهالستان‌های معتبر و یا با مراجعه به سایت نهالستان‌ها اطلاعات لازم در زمینه کاشت و پرورش نهال آلو را دریافت نمایید.

به غیر از داشتن این اطلاعات باید برای خرید نهال آلو به نهالستان‌های معتبر مراجعه کنید زیرا ارقام پیوندی و اصلاح شده با کیفیت در اختیار مشتری قرار می‌دهند و فروش نهال آلو در این نهالستان‌ها با شرایط ویژه‌ای مانند تخفیف، ارائه کارت گارانتی و فاکتور فروش توام است بنابراین قیمت نهال آلو مناسب و مقرون به صرفه برای خریدار خواهد بود، بعد از خرید مطمئن نهال، با اطمینان خاطر می‌توانید اقدام به کاشت نهال آلو کنید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال