طراحی باغ گردو ( فاصله کاشت درخت گردو )

طراحی باغ گردو ( فاصله کاشت درخت گردو )

طراحی باغ در واقع اولین مرحله در احداث باغ خواهد بود، چه باغ با درختان زینتی باشد و چه باغ با درختان میوه ای مانند درخت گردو، در طراحی باغ نکته ای که بسیار اهمیت دارد در واقع بلوک بندی و در نظر گرفتن فاصله ی مناسب بین درختان گردو است، در این مقاله با تمرکز بر تعیین فاصله کاشت نهال گردو با جزئیات بیشتر طراحی دقیق و اصولی باغ گردو را برای شما شرح خواهیم داد.

طراحی باغ گردو ( فاصله کاشت درخت گردو )

مراحل مهم در طراحی باغ گردو:

در این بخش مراحل مهم در طراحی باغ گردو را یک به یک شرح می دهیم تا باغداران بتوانند با کمک گرفتن از این محتوا باغ گردوی خود را به صورت اصولی و مهندسی شده پیش ببرند.

  • مساحت باغ:

اولین نکته ای که در طراحی باغ باید در نظر گرفته شود و تمام مراحل بعدی با در نظر گرفتن آن انجام می شود مساحت کلی باغ است، در بهره برداری تجاری از باغات میوه به تجربه ثابت شده است که باغات میوه زیر دو هکتار نمی توانند توجیه اقتصادی داشته باشند، صرفه نظر از افرادی که قصد احداث باغ زیر دو هکتار را دارند باید بگوئیم برای باغات بزرگتر از دو هکتار احداث باید حتما به صورت طراحی شده انجام شود.

  • بهره گیری حداکثری از انرژی خاک:

همانطور که می دانید خاک بستری است که درختان در آن ریشه می دوانند و از طریق ریشه های خود آب و مواد غذایی را دریافت می کنند، هر نوع درخت میوه با توجه به قدرت و گسترش ریشه های خود نیازهای خاصی در رابطه با بستر خاک می طلبد.

در مورد درختان گردو باید گفت این درختان به اسیدیته ی خاک حساس هستند و بهترین اسیدیته برای رشد و پرورش درختان گردو اسیدیته ی خنثی است، علاوه بر آن درخت گرو مانند هر درخت میوه ی دیگری به مواد غذایی موجود در خاک برای رشد و باردهی خود نیاز دارد.

برآورده کردن احتیاجات غذایی درخت گردو از طریق خاک یکی از مهمترین کارهایی است که از پیش از خرید نهال گردو و کاشت آن در زمین در زمان طراحی باغ گردو باید انجام داد، برای اینکه بتوانید هم بافت خاک و هم میزان مواد غذایی موجود در خاک را برای کاشت نهال گردو مساعد کنید توصیه می شود از مخلوط کردن کود دامی پوسیده هنگام خاکورزی با زمین استفاده کنید.

خاک مناطق مختلف ایران اسیدیته و میزان عناصر غذایی متفاوتی دارد و برای آگاهی دقیق از آن بهتر است با انجام آزمایش تجزیه ی خاک و تهیه ی پروفیل از خاک ویژگیهای فیزیکی خاک را تعیین کرده و بر اساس آن کار بستر سازی را انجام دهید.

با توجه به نتیجه ی آزمایش از کودهای مناسب در ترکیب با خاک می توان استفاده کرد و یا برای صرفه جویی در هزینه ها می توانید کود را به تعداد چاله هایی که برای کاشت نهال می کنید در نظر بگیرید و آن را با کل خاک باغ ترکیب نکنید.

در صورتی که در پروفیل زنی از خاک متوجه حضور یک لایه ی سخت در عمق خاک شدید با توجه به عمق ریشه ی گردو باید با انجام شخم عمیق آن لایه را از بین ببرید، پس از انجام این عملیات می توانید وارد گام دومدر طراحی باغ گردو شوید.

  • شیب بندی زمین:

در اجرای باغات گردویی که آبیاری قرار است به صورت سطحی انجام شود و یا از سیستم آبیاری قطره ای با شیلنگ های غیر منعطف استفاده شود شیب بندی زمین ضروری است، شیب بندی باید به گونه ای انجام شود که جریان آب بتواند از سمت شیب بالا به سمت شیب پایین جریان پیدا کند و البته در اجرای سیستم آبیاری قطره ای با استفاده از شیلنگهای غیر منعطف هموار کردن پستی و بلندیهای زمین نیز از اهیمت زیادی برخوردار است.

پستی ها و بلندی ها و البته نا همواریهای زمین در مورد اجرای سیستم آبیاری قطره ای با شیلنگ و البته سیستم آبیاری سطحی می تواند ایجاد مشکل کند، بنابراین در صورتی که قصد اجرای یکی از این دو نوع سیستم آبیاری را دارید باید هموار کردن پستیها و بلندیها و حتی شیب بندی زمین را در زمان انجام عملیات خاکورزی در نظر داشته باشید.

  • اجرای سیستم آبیاری:

سومین مرحله در طراحی باغ گردو اجرای سیستم آبیاری استف در واقع قبل از کاشت نهال گردو باغدار باید بدانید که قرار است چه سیستم آبیاری را در باغ خود اجرا کند و با توجه به آن آماده سازی زمین را انجام داده و قبل از کاشت نهال گردو تاسیسات لازم را نصب کند.

در این بخش مزایا و معابی برخی از پر استفاده ترین انواع سیستمهای آبیاری را به شما متذکر می شویم تا به خوبی بتوانید بهترین نوع سیستم آبیاری را برای باغ خود انتخاب کنید.

  • سیستم آبیاری سطحی:

استفاده از این سیستم آبیاری به دلیل معایب بسیاری که دارد در کل دنیا منسوخ شده است، این سیستم آبیاری به رشد علفهای هر در باغ کمک کرده و سبب انتقال بیمارگرهای خاکزاد بین درختان می شود، به عنوان مثال نماتد بیمارگر ریشه گرهی که در صورت عدم وجود آبیاری سطحی سالیانه کمتر از چند سانتی متر می تواند در خاک حرکت کند در صورت وجود سیستم آبیاری سطحی در یک سال می تواند بخش بزرگی از باغ را درگیر کند.

بیماری پوسیدگی و یا گموز طوقه و ریشه ی درخت گردو نیز به همین صورت با استفاده از آبیاری سطحی می تواند به سرعت در باغ منتشر شده و تا شما متوجه انتشار بیماری شده و آن را کنترل کنید بخش بزرگی از درختان باغ خود را از دست داده اید.

علاوه بر کمک به رشد علفهای هرز و انتقال سریع بیمارگرهای خاکزاد این سیستم آبیاری هدر رفت زیادی در آب ایجاد می کند، از هدر رفت آب در مسیر آبیاری و جاهایی که هدف آبیاری نیستند تا هدر رفت آب به صورت تبخیر سطحی در روزهای گرم تابستان و البته خسارت بزرگ و نهایی را این سیستم آبیاری در تخریب خاک خواهد داشت.

فراموش نکنید که درختان گردو عمر مفید صد ساله داشه و سلامت بافت خاک در این عمر مفید و البته باردهی مطلوب این درختان اهمیت بسیاری دارد، حال اگر با استفاده از سیستم آبیاری غرقابی بافت خاک را تخریب کرده و مواد غذایی موجود در آن را مرتب شستشو دهید در شرایطی که درخت گردو در باغ دارید نمی توانید حتی عملیات اصلاح بافت خاک را انجام دهید و کمتری ضربه این روش آبیاری این است که نمی توانید از صد سال عمر مفید درختان باغ خود استفاده کنید.

طراحی باغ گردو ( فاصله کاشت درخت گردو )

  • سیستم آبیاری قطره ای:

این سیستم آبیاری با کمک دو نوع مختلف شیلنگ انجام می شود، یکی شیلنگهای غیر منعطف که در بسیاری از فضای سبزهای شهری می بینیم مورد استفاده قرار می گیرد و دیگری تیپهای آبیاری که شیلنگهای منعطفی هستند و به صورت توپی در بازار عرضه می شوند،هر دور این شیلنگها کار آبایری قطره ای را انجام می دهند با این تفاوت که به واسطه ی انعطاف پذیری تیپهای آبیاری می توان از این تیپها در زمینهای ناهموار هم استفاده کرد در صورتی که برای استفاده از شیلنگ آبیاری قطره ای باید از قبل زمین را به خوبی شیب بندی و هموار سازی کنید.

در وصف مزیتهای این سیستم آبیاری باید گفت تمام معایبی را که در سیستم آبیاری غرقابی و یا سطحی عنوان کردیم این سیستم آبیاری پوشش داده و از بین برده است، این سیستم آبیاری تنها یک عیب دارد و آن هم هزینه بر بودن سیستم آبیاری نسبت به سیستم سطحی است، اگر در سیستم آبیاری سطحی تنها هزینه ی هموار کردن خاک و طرحی مسیرهای عبور آب را دارید در این مورد باید هزینه ی خرید و نصب سیستمهای مورد نیاز را نیز در نظر بگیرید.

اما در نظر داشته باشی که این هزینه ها تنها یکبار انجام شده و در طول سالیان باغداری تنها باید در مسیر قسمتهای خراب شده و یا آسیب دیده را تعویض و یا تعمیر کنید اما با استفاده از سیستم آبیاری سطحی هزینه هایی که تنش آبی و انتقال بیمارگرها و رشد علفهای هرز و البته تخریب خاک و هدر رفت آب بر روی دست شما گذاشته و سال به سال افزایش پیدا می کند را حساب کنید که کار بسیار دشواری بوده و هزینه ی گرافی هم دارد.

  • حفر چاله ها با فاصله ی مشخص:

در طراحی باغ گردو در واقع یکی از مهمترین مراحل حفر چاله با فاصله ی مشخص خواهد بود، در نظر گرفتن فاصله ی درست بین درختان گردو مزیتهای زیر را به همراه دارد:

  • دریافت نور کافی:

می دانید که درختان گردو با استفاده از فرآیند فتوسنتز غذاسازی کرده و برای انجام این عمل نیاز به دریافت نور خورشید دارند، درختان گردو نیاز به دریافت 8 ساعت نور خودرشید در طول روز دارند که در صورتی که شیب زمین جنوبی باشد قطعا دریافت نور بیشتری خواهید داشت اما در زمینهای مسطح تنها رعایت فاصله ی مناسب بین درختان است که می تواند نور کافی را برای درخت گردو تامین کند، در صورتی که فاصله مناسب رعایت نشود درختان گردو بر هم سایه اندازی می کنند.

  • کاهش انتقال بیمارگرها و آفات:

قطعا هر چه درختان گردو به هم نزدیکتر باشند تماس برگ و شاخه های درختان باهم و از طریق زمینی تماس ریشه های آنها با هم می تواند بیماریها و آفات را با سرعت بیشتری به هم انتقال دهند در صورتی که برخی از آفاتی که قدرت پرواز ندارند و یا بیمارگرهای برگی در صورت تماس نداشتن درختان با هم سرعت انتقال بسیار کمتری دارند.

نکته ی دیگری که رعایت فاصله برای کاهش بیمارگرها و آفات دارد این است که در باغاتی که نور کافی به واسطه ی فاصله ی مناسب دریافت شده و البته تهویه ی خوبی در باغ برقرار باشد رطوبت سطحی به سرعت از شاخ و برگ درختان تبخیر شده و امکان رشد و توسعه ی آفات و بیماریهایی مانند بیماریهای باکتریایی و انواع شانکرها را نمی دهد، چر که بسیاری از بیماریها مانند بیماریهای باکتریایی به رطوبت سطحی و تهویه ی کم نیاز دارند.

  • عبور ومرور کارگران و ماشین آلات کشاورزی:

عبور و مرور کارگران و ماشین آلات کشاورزی در باغاتی که درختان به صورت متراکم کاشته شده باشند با دشواریهای زیادی رو به رو بده و امکان آسیب به شاخه های درختان در فاصله ی کم بسیار بالا می رود، بنابراین فاصله ی بین درختان نباید بسیار کم در نظر گرفته شود.

با توجه به اهمیتی که تعیین فاصله ی مناسب بین درختان دارد بیایید بررسی کنیم که چگونه می توان فاصله ی مناسب بین درختان گردو در طراحی باغ را تعیین کرد.

تعیین فاصله ی مناسب بین درختان گردو:

در تعیین فاصله ی مناسب بین درختان گردو عوامل زیر دخیل هستند.

  • زنتیک و یا رقم درخت گردو:

رقم گردو تاثیر بسزایی در تعیین فاصله ی مناسب بین درختان گردو دارد، هر رقم گردو با توجه به ارتفاع، حجم شاخساره و میزان گستردگی ریشه ای که دارد فاصله ی خاصی را هم برای کاشت دارد، به عنوان مثال نهال گردو ژنوتیپ برتر را می توانید به فاصله ی 6 متر از هم در بلوکهای مربعی و یا به فاصله ی 5 و 6 متر از هم به صورت مستطیلی بکارید، در حالی که برای کاشت ارقامی مانند نهال گردو چندلر بهتر است فاصله ی حداقل 7 متر دزمینهای مسطح را رعایت کنید.

  • شیوه ی تکثیر نهال:

در نهالهایی که به صورت پیوندی تکثیر شده اند رشد شاخساره و ریشه ی محدود تری دارند بدون اینکه از باردهی نها کاسته شود و از این رو ارقام پیوندی را می توان به فاصله ی کمتری از هم کاشت.

  • شیب زمین:

فاصله ی استانداری که برای درختان گردو در نظر گرفته می شود با در نظر گرفتن مسطح بودن زمین است، در صورتی که زمین شیب داشته باشد مخصوصا شیب جنوبی با توجه به اینکه شانس دریافت نور در این زمینها بیشتر می شود بنابراین می توان فاصله را کمتر در نظر گرفت و تراکم کاشت درختان را با توجه به میزان شیب بیشتر کرد.

  • بهره برداری حداکثری از زمین مورد نظر:

قطعا در نظر گرفتن فاصله ی بیشتر از حد استاندارد برای کاشت درختان گردو توصیه نمی شود چرا که علاوه بر اینکه امکان بهره برداری حداکثری باغدار از مساحتی که دارد را کم می کند بلکه با دریافت نور و گرمای اضافی می تواند به درختان گردو صدمه وارد کند.

با توجه به ویژگیهای مختلف و ژنتیکی هر رقم گردو و با در نظر گرفتن موارد عنوان شده بهتر است قبل از کاشت نهال گردو با دریافت مشاوره از مشاوران فروش نهال گردو فاصله ی مناسب بین درختان گردو را تعیین کرده و چاله ها را با در نظر گرفتن فاصله ی استاندارد حفر کنید

با توجه به اینکه فاصله ی بین درختان می تواند به نوعی تعیین کننده ی تراکم درختان در واحد هکتار باشد و در واقع می تواند منجر به کاهش و یا افزایش باردهی در واحد هکتار شود بنابراین یکی از دلایل اختلاف قیمت نهال گردو به همین مساله بر می گردد.

طراحی باغ گردو ( فاصله کاشت درخت گردو )

کلام آخر:

طراحی باغ گردو شامل مراحل آماده سازی زمین، اجرای سیستم آبایری مناسب و همینطور حفر چاله برای کاشت گردو برای کاشت نهال است، با توجه به اهمیت زیادی که در نظر گرفتن فاصله ی مناسب دارد باید با در نظر گرفتن فاصله ی مناسب بین درختان به باردهی حداکثری باغ خود کمک کنید، مشاوره های لازم برای طراحی باغ گردو و کاشت نهال گردو را می توانید از مشاوران ما و از طریق پل‌های ارتباطی ذکر شده در وبسایت برتر نهال بخواهید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال