کوددهی درخت زیتون: نکات مهم کوددهی نهال زیتون

کوددهی درخت زیتون: نکات مهم کوددهی نهال زیتون

در این مقاله قصد داریم به یکی از مهم‌ترین و بارزترین مراحل داشت در هنگام احداث باغات زیتون بپردازیم، بله درست حدس زدید؛ مهم‌ترین مرحله داشت، نحوه کوددهی به درختان است که در این مقاله به بررسی صفر تا صد آن خواهیم پرداخت. صفر تا صد مراحل کوددهی به درختان زیتون شامل مراحلی حائز اهمیت است که لازم است تا با ترتیب خاصی صورت گیرد تا بازدهی بیشتری داشته باشد.

نحوه کوددهی درخت زیتون

  • اولین مرحله عبارت است از شناسایی کود مناسب و سازگار با نهال زیتون مورد نظر؛ در واقع در این مرحله ما به شناسایی نیازها و کمبودهای نهال زیتون پرداخته و در عین حال نیز به بررسی و شناسایی کودهای شیمیایی یا ارگانیک سازگار و در دسترس می‌پردازیم. ناگفته نماند که منابع مالی در دسترس نیز در انتخاب و شناسایی کود مطلوب برای ارقام نهال زیتون موثر است و از آن‌جایی که برخی کودها کمیاب و یا گران قیمت هستند، لازم است تا همواره این نکته را در نظر داشته باشیم.
  • در مرحله دوم نیز با توجه به بررسی‌هایی که از پیش کرده‌ایم می‌پردازیم به تعیین میزان کود مورد نیاز نهال زیتون، زیرا هر یک از ارقام نهال زیتون با توجه به سن و شرایط نگهداری و حتی بافت خاک و شرایط آبی محیط نیازهای متفاوتی خواهند داشت که بهتر است در هنگام خرید نهال زیتون این اطلاعات را بدون هیچ کم و کاستی از متصدی یا کارشناس فروش نهال زیتون دریافت نماییم تا دقیقا منطبق با نیاز گونه و نه کم‌تر و نه بیشتر، شروع به کوددهی نهال زیتون نماییم.
  • سومین مرحله که یکی دیگر از مهم‌ترین مراحل کوددهی به نهال زیتون است، نحوه کوددهی به گونه است که با روش‌های مختلفی صورت می‌گیرد؛ بسیاری از باغداران کم تجربه و تازه کار گمان می‌کنند که کود را با روشی غیر اصولی می‌توان به خاک پای نهال جوان افزود؛ این در حالی است که بسیاری از کود‌ها لازم است با آب یا حتی مواد شیمیایی و آلی دیگری ترکیب شوند تا اثر بخشی خود را به نمایش گذارند.

کوددهی درخت زیتون

برنامه غذایی درخت زیتون

در ادامه مقاله بهتر است اندکی تخصصی تر به این موضوع بپردازیم شاید بهتر باشد به تفکیک در خصوص کود مورد نیاز هر یک از ارقام نهال زیتون نیز سخن بگوییم تا مقاله جامع‌تری را در اختیار شما خوانندگان و کشاورزان عزیز قرار داده باشیم. نظر به این که درختان زیتون، درختانی بسیار مقاوم نسبت به خشکی، گرما و کم آبی هستند پس نیاز به فواصل نزدیک کوددهی نخواهند داشت اما همان مقادیر گفته شده نیز باید در موعد مشخص و میزان از قبل مشخص شده با توجه به نیاز نهال به گونه رسانیده شود.

بهتر است بدانید که کوددهی به نهال زیتون ممکن است با منظورها و هدف‌های متفاوتی صورت گیرد که در ادامه به بیان مهم‌ترین آنها خواهیم پرداخت:

  • به جرات می‌توان گفت که موثر‌ترین روش افزایش راندمان و بهره‌وری یک درخت میوه، روش افزودن کود به خاک گونه است پس اولین هدف را می‌توان بالابردن راندمان برداشت محصول دانست.
  • گاهی اوقات هدف از کوددهی به درختان زیتون آن است که خاک را تقویت کنیم تا ریشه‌های مستحکم‌تر و قوی‌تری را داشته باشیم، زیرا این امر سبب افزایش مقاومت و سازگاری درختان خواهد شد و طبیعتا با این روش می‌توان انتظار طول عمر بیشتری نیز از گونه داشت.

در راستای شناسایی و تعیین برنامه غذایی درخت زیتون بهتر است بافت خاک که بستر اصلی نهال است را در آزمایشگاه‌های معتبر مورد آزمایش و سنجش قرار دهیم زیرا از این طریق می‌توانیم به نوع کود و همچنین میزان مورد نیاز آن جهت غنی سازی خاک دست یابیم. در این گونه آزمایشات و ارزیابی‌های خاک می‌توان به کمبودهای خاک پی برد و در راستای غنی سازی آن به صورت دقیق و اصولی اقدام نمود.

به عقیده کارشناسان و متخصصان فروش نهال زیتون، کودهای بسیار زیادی وجود دارند که به رشد و بازدهی و حتی تقویت نهال زیتون کمک می‌کنند اما باید دید که کدام نوع کود تسریع بیشتری در این روند خواهد داشت.

شاید گمان کنید که قیمت نهال زیتون در برخی موارد بسیار بالاست این در حالی است که نیاز غذایی این گونه نهال‌ها با کودهای کمیاب و گران قیمتی تامین شده است که سبب درشتی میوه‌ها و بالا بردن کیفیت آنها شده است، شاید این سوال برایتان ایجاد شود که کوددهی ارقام نهال زیتون چه ارتباطی با برنامه غذایی دارد؟ برای پاسخ این سوال بهتر است بدانید که هر درخت نیازهایی دارد که یکی از آنها نیاز به کوداست و شباهت آن با برنامه غذایی آن است که باید برنامه منظم، جامع و اصولی داشته باشد تا مورد استفاده واقع شود.

علت  کوددهی درخت زیتون

معمولا به سه دلیل اساسی هر ساله باغداران عملیات کوددهی به نهال را پس از خرید نهال زیتون و کاشت آن انجام می‌دهند که سه علت کوددهی درخت زیتون عبارت است از

  1. افزایش بازدهی و بهبود عملکرد سالیانه درخت به ازای هر هکتار زمین
  2. تولید میوه‌های درشت در ارقام تجاری و بازار پسند
  3. افزایش مقاومت درختان زیتون و ممانعت از ریزش گل‌ها در شرایط سرما و وزش باد

قبل از شناسایی انواع مختلف کود شیمیایی و طبیعی مورد نیاز درختان زیتون باید بدانید که واحد اندازه گیری کود مصرفی سالیانه به ازای هر اصله نهال کیلوگرم در هکتار است پس مطلوب است در هنگام خرید نهال زیتون، کود سازگار را از همان نهالستان به میزان مورد نیاز تهیه نمایید.

عمومی‌ترین و شناخته شده‌ترین روش‌هایی که برای کوددهی نهال زیتون مورد استفاده قرار می‌گیرد، روش‌های

1• حفر چالکود

2• محلول پاشی در طی سه مرحله

است که در ادامه به شرح هر یک خواهیم پرداخت.

برای این گونه اقدامات در مرحله داشت بهتر است از متخصصان حرفه‌ای در این زمینه کمک بگیرید زیرا میزان مورد استفاده کود با توجه به میزان باروری باغ شما به صورت دقیق تعیین می‌شود، البته خرید نهال زیتون از نهالستان‌هایی معتبری همچون برتر نهال نیز در افزایش باروری باغ بی تاثیر نخواهد بود؛ برای مثال یک کارشناسان برای یک باغ تازه احداث شده زیتون با توجه به آنالیزهای صورت گرفته مقادیر کود مصرفی را چنین تعیین کرده است:

  • برخی کودها همچون کودهای حیوانی که منشا طبیعی دارند برای نهال زیتون بسیار مفید هستند اما نباید انتظار دریافت پاسخ سریع از این نوع کود‌ها را داشت زیرا کود حیوانی اثر خود را در دراز مدت به نمایش خواهد گذاشت و تنها به افزایش باروری و همچین میزان حاصلخیزی خاک کمک می‌کند. استفاده از این نوع کود باید سالیانه به ازای هر هکتار زمین در حدود ۵۰۰ کیلوگرم باشد.
  • کودهای دیگری همچون کودهای آمونیوم نیترات، سوپر فسفات، سولفات آهن و پتاسیم و گوگرد نیز به منظور تامین مواد معدنی و آلی همچون نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن و گوگرد هر یک حدود ۴۵۰ گرم به ازای هر هکتار زمین در فصل پاییز
  • اسید اوریک که اصلی ترین و حیاتی‌ترین نوع کود مورد نیاز درختان زیتون است نیز در حد لازم باید مورد استفاده قرار گیرد.

در صورتی که در هنگام خرید نهال زیتون با قیمت‌های متفاوتی مواجه شدید، عجله نکنید و پس از بررسی کلی ویژگی‌های نهال و شرایطی که در آن رشد و پرورش یافته است اقدام به خرید گونه با مناسب‌ترین قیمت نهال زیتون در بازار نمایید.

علت  کوددهی درخت زیتون

روش کودددهی درخت زیتون

در قسمت انتهایی مقاله خواهیم پرداخت به شیوه‌های مرسوم کوددهی به درختان زیتون:

اگر دقت کرده باشید در قسمت‌های قبلی گفته شد که شایع‌ترین روش‌های کود دادن به نهال زیتون روش حفر چالکود و روش محلول پاشی است اما بهتر است بدانید که انتخاب هریک از روش‌های گفته شده به نوع نژاد نهال و شرایط محیطی و بافت خاک دارد؛ لذا با توجه به موارد گفته شده می‌توان در موعد و زمان مقرر و سازگار از هر روش بهره گیری نمود.

در روش حفر چالکود که به ترتیب در فصول زمستان، بهار و تابستان صورت می‌گیرد باید به این صورت عمل نمود که در دوره اول که حساس‌ترین و مهم‌ترین دوره است یک سوم از میزان کل کود در نظر گرفته شده در در انتهای فصل زمستان زمانی که نهال از خواب زمستانی بیدار شده است به خاک اضافه نمود. در دوره دوم نیز در هنگام ریزش گلبرگ‌ها می‌توان یک سوم مرحله میانی را به خاک افزود و در دوره سوم که موعد سخت شدن و شکل گیری میوه‌ها است نیز یک سوم نهایی را در مرداد ماه می‌افزاییم. به منظور افزایش تاثیر کود‌های حفر شده در چالکود بهتر است با اندکی کود پوسیده دامی مخلوط شوند و سپس در انتهای چالکود قرار گیرند.

در روش محلول پاشی نیز با توجه به نژاد گونه از محلول عناصری همچون روی، بر و نیتروژن در موعد مشخص با غلظت ماکرو در طی سه مرحله استفاده می‌کنیم تا باغی پربازده و سرسبزتر داشته باشیم؛ از انتهای فصل تابستان تا اوایل پاییز پس از برداشت نهایی محصولات درخت اقدام به دوره اول محلول پاشی می‌کنیم و همچنین در انتهای فصل زمستان زمان تورم اولیه گل‌ها و جوانه‌ها، شروع به دوره دوم محلول پاشی نموده و سپس آخرین دوره محلول پاشی را نیز در میانه فصل بهار صورت می‌دهیم تا در فرآیند رشد میده‌ها تسریع چشمگیری را حاصل بخشیم.

توجه داشته باشید که کود دهی امری بسیار حساس است که باید توسط افراد با تجربه و مجرب صورت گیرد، در صورتی که برای کود دادن باغات بارور و غیربارور زیتون خود نیاز به مشاوره داشتید کافیست با کارشناسان نهالستان برترنهال ارتباط بگیرید تا به بهترین شکل شما را راهنمایی نمایند.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال