درخت انگور: اصول کاشت و نگهداری انگور

درخت انگور: اصول کاشت و نگهداری انگور

هیچ می­دانستید که ایران از نظر سطح زیر کاشت انگور در جهان رتبه­ی هفت را به خود اختصاص داده است؟ این رتبه قطعا به سادگی به دست نیامده و خبر خوب اینکه این رتبه قطعا قابل ارتقا و بهبود یافتن نیز هست، در پس زمینه­ی کسب این رتبه سال­ها تلاش و زحمت شبانه روزی باغداران اصول نگهداری و کاشت نهال انگور به صورت علمی و همچنین تلاش صاحبان نهالستان­ها در زمینه­ی تولید ارقام محبوب و بهبود یافته­ی انگور نهفته است.

در گذشته باغداران از ارقام قدیمی انگور استفاده می­کردند و شاید رسیدن به این مقام با باغداری به شیوه­ی سنتی و کهنه امکان پذیر نبود، اینکه باغداران پذیرفتند در زمینه­ی مدیریت باغات انگور خود تغییراتی ایجاد کرده و استفاده از ارقام تجاری انگور و اجرای سیستم­های نوین باغداری را در باغات انگور خود سرلوحه­ی کار قرار دادند توانست ایران را به این جایگاه برساند.

قطعا استفاده از علم روز باغداری در زمینه­ی باغداری انگور با کاهش خسارت آفات و بیماری­ها و کاهش هدر رفت منابع آبی و کودی و در عین حال حفظ ارزش خاک گرانبها و در نهایت استفاده از ارقامی که می­توانند باردهی بیشتری در واحد هکتار داشته باشند انقلاب بزرگی در باغات انگور ما ایجاد می­کنند و می­توانند علاوه بر ایجاد سود و درآمد بیشتر برای باغداران، ارز آوری بیشتری برای کشور نیز به همراه داشته و مشاغل بسیاری را برای جوانان ایجاد کند، در این مقاله شما را با اصول مهم و علمی در کاشت نهال انگور و نگهداری از یک باغ انگور به شما آموزش خواهیم داد.

اصول کاشت و نگهداری

انواع نهال انگور

برای کسی که قصد احداث باغ انگور داشته باشد مهم است که در رابطه با انواع نهال انگور اطلاعات کاملی داشته باشد، در یک دسته بندی کلی نهال­های انگور در دو دسته­ی بی دانه و دانه­دار قرار می­گیرد، شاید برای خریدارنی که قصد مصرف میوه­ی تازه­ی انگور را دارند داشتن هسته در انگور جالب نباشد اما خوب است بدانید صنعت روغن گیری از هسته­ی انگور در سال­های اخیر در کل دنیا بسیار پر تقاضا و پر طرفدار شده و بازار خوبی دارد، بنابراین هسته­ی انگور یک عضو بی مصرف از میوه­ی انگور نخواهد بود.

خوب است بدانید که بیش از 6000 رقم انگور در دنیا وجود داشته و به واسطه­ی سابقه­ی دیرینه­ی کاشت انگور در ایران تمامی این ارقام در کشور ما در دسترس باغداران قرار دارد و باغدارانی که قصد احداث باغ انگور داشته باشند می­توانند به سادگی از بین تمام ارقام تجاری و پر بار مناسب­ترین رقم را برای خود انتخاب نمایند.

بهترین نهال انگور

در نهالستان­های معتبر کشوری که کار عرضه­ی نهال به سراسر کشور و تمام استان­ها را انجام می­دهند بهترین نهال انگور را برای هر منطقه­ای با هر شرایط آب و هوایی تولید کرده و در اختیار کشاورزان قرار می­دهند، خوب می­دانید که انگور درخت میوه­ای است که در مناطق معندله سردسیری تا معتدله گرمسیری به راحتی رشد کرده و باردهی مطلوبی دارد و بنابراین در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی در انتخاب رقم انگور اهمیت بسیار زیادی دارد.

در چنین نهالستان­هایی مانند نهالستان برتر نهال ارقامی از انگور مانند نهال انگور سیاه سردشت شرابی، نهال انگور لعل،  نهال انگور ریش بابا زرد و سیاه، نهال انگور بیدانه زرد و سیاه و نهال انگور عسگری به عنوان ارقام پرفروش و پربار و البته پر طرفدار در بین باغداران معرفی شده و به فروش می­رسد.

ویژگی­های بهترین نهال­های انگور:

شاید از خود سوال کنید که چرا برخی از ارقام انگور تا این حد محبوب و پر فروش شده اند؟ در واقع ویژگی بهترین نهال انگور چیست که سبب پر فروش شدن آنها شده است؟ در ادامه برخی از ویژگی­های ارقام محبوب انگور را اشاره می­کنیم.

  • زود بازده بودن: ارقام محبوب انگور در سال اول تا سوم پس از کاشت نهال باردهی خود را آغاز می­کنند.
  • پر بار بودن: بسته به رقم بین 30 تا 60 تن باردهی در هکتار دارند.
  • مقاوم نسبت به شرایط کم آبی و خشکی: برخی از ارقام محبوب انگور به دلیل مقاومت نسبت به کم آبی در دیم کاری­های انگور مورد استفاده قرار می­گیرند.
  • محدودیت کم در ارتفاع از سطح دریا: ارقام محبوب معمولا محدودیت زیادی در ارتفاع منطقه از سطح دریا ندارند، لازم است بدانید این فاکتور تاثیر زیادی بر عملکرد درخت انگور داشته و شما باید هر نهال انگور را در منطقه­ای بکارید که سازگاری از این نظر داشته باشد.

بهترین نهال انگور

خرید نهال انگور

در زمان احداث باغ انگور و در مرحله­ی خرید نهال انگور نکات بسیار زیادی را باید در نظر داشته باشید، از انتخاب نهالستان معتبر و مناسب گرفته تا انتخاب نهال انگور مناسب و متناسب با شرایط اقلیمی و آب و هوایی و ارتفاع منطقه از سطح دریا باید در زمان خرید نهال انگور در نظر گرفته شود.

تنوع بالای ارقام و تنوع در ویژگی­های آنها باعث شده که کار انتخاب نهال انگور مناسب برای باغداران کار دشواری باشد اما جای نگرانی نیست چرا که لازم نیست شما در رابطه با تمام ارقام نهال انگور اطلاعات کامل داشته باشید، این اطلاعات را مشاوران فروش نهال انگور دارند و می­توانند با اطلاعاتی که از شرایط شما و شرایط اقلیمی، جغرافیایی و آب و هوایی شهر شما به دست می­آورند بهترین رقم نهال انگور را به شما پیشنهاد دهند.

کاشت نهال انگور

فرض کنید پس از انتخاب نهالستان مناسب و دریافت مشاوره و راهنمایی از مشاوران فروش نهال انگور رقم انگور مناسب را انتخاب کرده­اید حال برای کاشت نهال انگور به صورت اصولی باید نکات زیر را رعایت کنید.

  • تعیین تاریخ کاشت مناسب: باید با توجه به شرایط اقلیمی و رقم انگور فصل و تاریخ مناسب کاشت نهال انگور را تعیین کنید، در صورتی که نهال را در زمان نامناسب به زمین اصلی انتقال دهید قطعا پروژه­ی احداث باغ شما با شکست رو به رو خواهد شد.
  • آماده سازی زمین برای کاشت: پس از اینکه نهال را پیش خرید کرده و تاریخ مناسب را برای کاشت انتخاب کردید باید زمان کافی برای آماده سازی زمین داشته باشید، در مرحله­ی آماده سازی زمین شما باید از سلامت خاک باغ و همچنین میزان عناصر غذایی و وضعیت مطلوب خاک اطمینان حاصل کنید، در صورتی که شرایط خک مناسب نباشد و یا آلوده به افت و یا بیماری خاصی باشد باید مساعد سازی انجام شده و در نهایت چاله زنی را برای کاشت نهال انجام دهید.
  • کاشت نهال: در صورتی که در تاریخ مشخص شده مشکل خاصی از جمله شرایط نامساعد آب و هوایی و بارندگی وجود نداشته باشد باید نهال­ها را تحویل گرفته و در چاله­ها بارید، توجه داشته باشید که کودهای مورد نیاز در این زمان به چاله اضافه می­شوند.
  • هرس شاخه­های نهال انگور: همانطور که می­دانید هرس تاثیر زیادی در رشد و باردهی انگور دارد، نهال تازه کاشته شده باید هرس شود تا بتواند در سال اول رشد رویشی مطلوبی داشته باشد.
  • آبیاری نهال انگور: نهال تازه کاشته شده انگور باید به صورت روزانه و با حجم کم آبیاری شود و به مرور می­توانید دور آبیاری را افزایش دهید، در تعیین دور و حجم آبیاری باید به میزان و دور بارش و همچنین بافت خاک باغ خود نیز دقت داشته و از آبیاری بیش از اندازه­ی نهال تازه کاشته شده اجتناب کنید.

کاشت نهال انگور

هرس نهال انگور

یکی از اصول باغبانی بسیار مهم در باغات میوه به ویژه در باغات انگور هرس نهال انگور و در سالهای بعد هرس درخت انگور استف در بخش پیشین به اهمیت هرس نهال انگور تازه کاشته شده اشاره کردیم و دانستید که نهال تازه کاشته شده در صورتی که بخواهید در سال اول یا دوم پس از کاشت نهال باردهی خود را آغاز کند باید در زمان کاشت هرس شود، اما درختان انگور از جمله درختانی هستند که هر ساله به هرس منظم و مرتب نیاز دارد، در ادامه برخی از مزایای انجام هرس در درختان انگور را متذکر می­شویم.

  • فرم دهی درخت انگور

درخت انگور از جمله درختانی است که شاخه­های رونده دارد اما باردهی نیز در شاخه­های یک و دو ساله رخ می­دهد باغداران برای اینکه بتوانند رشد درخت انگور را کنترل کنند و باردهی را افزایش دهند باید هر ساله در زمستان هرس را به قصد فرم دهی درختان انجام دهند.

  • پیشگیری و کنترل آفات و بیماریهای انگور

بسیاری از آفات و بیماریهای انگور در شرایط کم نوری و کمبود تهویه که به ویژه در درختان انگور هرس نشده وجود دارد شدت پیدا می­کنند، به عنوان مثال بیماری قارچی سفیدک پودری و سفیدک کرکی انگور که می­تواند خسارت زیادی را نیز به هراه داشته باشد در صورتی که درختان هرس منظم و خوب داشته باشند اتفاق نمی­افتند و در صورتی که درختی درگیر این بیماری­ها شود با انجام هرس این بیماری­ها کنترل خواهند شد.

  • نظم بیشتر در باغ انگور

همانطور که پیش­تر نیز اشاره کردیم شاخه­های درخت انگور رونده است و در صورتی که هرس اصولی و منظم در باغ انجام نشود سبب می­شود که درختان انگور درهم تنیده شوند، این موضوع نه تنها برداشت میوه­ی انگور را توسط کارگران دشوار می­کند بلکه رفت و آمد در باغ و انجام امور باغبانی مانند کود دهی و آبیاری را نیز با مانع همراه می­کند، بنابراین هرس منظم و اصولی درختان انگور به ایجاد نظم بیشتر در باغ کمک خواهد کرد.

آفات و بیماری­های مهم انگور در ایران

درختان انگور متاسفانه می­توانند از دسته آسیب پذیرترین درختان میوه نسبت به آفات و بیماریها باشند، درصورتی که رقم مقاوم انتخاب کرده باشید جای نگرانی نیست اما شناخت آفات و بیماری­های مهم انگور در ایران می­تواند کمک بزرگی به شما در راستای کنترل آنها و یا حتی پیشگیری از ابتلای درختان به این آفات و بیماری­ها کند.

برای شناخت آفات و بیماری­های مهم انگور در ایران می­توانید به سایت نهالستان برتر نهال مراجعه کرده و مقالات مهم در این زمینه را مطالعه نمایی، اما قطعا برخی از آفات و بیماری­ها در باغات انگور بسیار شایع­تر و خسارت­زا تر هستند که داشتن آگاهی در رابطه با آنها اهمیت بیشتری دارد.

اشتباه نکنید پیشگیری از بیماری و آفت در باغ انگور به این معنا نیست که شما بدون آگاهی از اینکه یک آفت و یا بیماری در منطقه وجود دارد یا خیر هر ساله سم پاشی انجام دهید تا پیشگیری شود، این اقدام نتیجه­ی عکس داشته و باغ را حساس می­کند، شما باید علائم آلودگی را شناخته و با پایش منظم باغ در صورتی که یک یا چند درخت آلودگی نشان دادند به سرعت متوجه آلودگی شوید و از آلودگی کل باغ پیشگیری کنید.

بیماری­های مانند سفیدک پودری، سفیدک کرکی، بیماری ویروسی برگ بادبزنی که ناقل نماتدی دارد، بیماری لکه زاویه­ای برگ انگور و بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه از شایع­ترین بیماری­های انگور و آفاتی نظیر پسیل، کنه تارعنکبوتی، شته، زنجره مو و کرم ریشه خوار نیز از مهم­ترین آفات انگور به شمار می­روند.

شما می­توانید نام این آفات را در صفحه­ی اصلی سایت نهالستان برتر نهال جستجو کرده و اطلاعات مهم در رابطه با این آفات و بیماری­ها را پیش از اینکه باغتان با آنها درگیر شود به دست آورید.

آفات و بیماری­های مهم انگور در ایران

آبیاری درخت انگور دیم و آبی

موضوع مهم دیگری که در مدیریت باغ انگور برای به دست آوردن عملکرد بیشتر و با کیفیت­تر باید در نظر گرفته شود آبیاری درختان انگور دیم و آبی است، در مناطقی که متوسط بارندگی بیش از 300 میلیمتر باشد امکان کاشت انگور به صورت دیم وجود دارد اما در مورد باغات دیم باید پیش از کاشت آماده سازی زمین برای جمع آوری و ذخیره­ی آب ناشی از بارندگی به صورت اصولی انجام شده باشد، در این زمینه نیاز به دریافت مشاوره از کارشناسان متخصص خواهید داشت.

در مورد باغات آبی انگور نیز استفاده از سیستم آبیاری قطره­ای و یا بابلر و همچنین تنظیم دور آبیاری متناسب با فصل و سن درختان نکات مهمی است که باید در مورد آنها با یک مشاور ماهر مشورت کرده و آبیاری درختان را به صورت اصولی انجام دهید، توجه داشته باشید که تنش آبی درختان انگور سبب کاهش عملکرد و افزایش حساسیت درختان به آفات و بیماری­های انگور خواهد شد.

کلام آخر

با مطالع­ی این مقاله دریافتید که مدیریت باغ انگور با وجود اینکه ساده به نظر می­رسد اما یچیدگی­های خاص خود را داشته اما شما می­توانید به سادگی با دریافت مشاوره از مشاوران نهالستان برتر نهال به صورت رایگان سیر تا پیاز باغداری انگور خود را به ایشان سپرده و از آنها راهنمایی­های لازم را دریافت کنید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال