هرس درخت زرشک: نکات ضروری قبل از هرس زرشک

هرس درخت زرشک: نکات ضروری قبل از هرس زرشک

نهال زرشک، نهالی با میوه‌های خوش رنگ و لعاب، مقاوم و بی دردسر است که خرید و پرورش آن به منظور احداث باغ بسیار سود آور و پربازده خواهد بود و پس از رسیدن سن بلوغ این نهال، منظره‌ای زیبا از ترکیب دو رنگ قرمز و سبز در باغ ایجاد خواهد شد که چشم هر رهگذری را به خود جلب می‌کند‌. در این مقاله قصد داریم به یکی از ساده‌ترین و در عین حال اصولی‌ترین شیوه‌های نگهداری نهال زرشک بپردازیم که برای ارقام نهال زرشک بسیار مثمر خواهد بود. بله درست حدس زده‌اید! هرس کردن یکی از مهم‌ترین شیوه‌های نگهداری ارقام نهال زرشک است که علاوه بر بالا بردن عمر اقتصادی درختان، مزایای ویژه‌ای برای سلامتی و بقای گونه دارد که عبارتند از:

  • حفظ تراکم درختان و مرتب بودن ظاهری گونه‌ها در باغ
  • افزایش عملکرد و بازدهی درختان زرشک
  • بهبود کیفیت محصولات و ایجاد بازاری رقابتی در زمینه فروش نهال زرشک

 هرس درخت زرشک

احتمال شما نیز در سایت‌ها و مقالات مختلف با این تیتر مواجه شده‌اید و مطالب گوناگونی را مطالعه کرده‌اید اما حقیقت آن است که بارزترین نکته در رابطه با هرس درخت زرشک این است که هر شاخه درخت بالغ زرشک در طول عمر خود تنها یکبار به بار خواهد نشست و این خاصیت ذاتی این نهال است؛ احتمالا اکنون دیگر متوجه خواهید شد که چرا محصولات تازه زرشک در بازار به صورت خوشه‌ای و با شاخه عرضه می‌شود. عرضه زرشک تازه با شاخه در بازار فروش دو دلیل دارد:

اولا میوه مدت زمان بیشتری تازه خواهد ماند؛ ثانیا در هنگام برداشت محصول، زرشک را با شاخه برداشت می‌کنند که همزمان عملیات هرس گونه را نیز انجام داده باشند، زیرا اغلب باغداران با تجربه می‌دانند که سال‌ بعدی که درخت زرشک به بار بنشیند شاخه‌های قدیمی قادر به میوه دهی نخواهند بود و تنها جیره غذایی شاخه‌های جدید و تازه روییده را محدود خواهند نمود، پس بهتر است هرس شوند که منابع غذایی شاخه‌های جوان و تازه محدود نشود.

معمولا در سال‌های ابتدایی کاشت نهال زرشک، باغداران عملیات‌های سنگینی برای هرس سالیانه نهال انجام نخواهند داد و با توجه به ارتفاع کمی که ارقام نهال زرشک در طول عمر خود می‌گیرند نیز نباید هرس.های غیر اصولی روی درختچه‌های کوتاه قامتت و نسبتا عریض صورت داد به همین منظور بنا به توصیه کارشناسان مجرب برتر نهال مطلوب است تا گونه را در سال‌های ابتدا هرس فرم دهی نمود تا ضمن گرفتن استحکام بیشتر، فرم و تنه اصلی درختچه نیز حفظ شود. احتمالا تاکنون نام هرس سندانی به گوشتان رسیده است! واژه‌ای نسبتا تخصصی که در عملیات‌های باغبانی بسیار رایج است و زمانی به کار می‌رود که یک درخت دارای چند تنه باشد. پس از گذشت ۴ الی ۵ سال از زمان کاشت نهال زرشک، درختچه‌های پهن چند تنه‌ای را مشاهده خواهید کرد که لازم است پاجوش‌های اضافه آن به کمک هرس سندانی حذف و بریده شوند تا شاهد تراکم درختچه‌های فرعی اطراف درختچه اصلی نباشیم و مطلوب است این عملیات هر ساله به صورت منظم تکرار شود تا تاثیر مثبت خود را نشان دهد.

هرس نهال زرشک

نحوه هرس درخت زرشک

اگر بخواهیم اندکی تخصصی‌تر در رابطه با نحوه هرس درخت زرشک صحبت کنیم، می‌توانیم مراحل و شیوه‌های اصلاح این درختان سودآور را در طی ۵ مرحله اصلی و حساس این گونه بیان کنیم:

  1. جداسازی کامل شاخه‌های بارده و دارای محصول از قسمت‌های انتهایی؛ که در این باره در قسمت‌های قبلی مقاله به تفصیل سخن گفتیم تنها نکته جامانده نیز آن است که این کار باید به وسیله قیچی باغبانی و تخصصی ضدعفونی شده صورت گیرد.
  2. حذف اصولی پاجوش‌های اصولی به منظور جلوگیری از متراکم شدن اطراف درختچه اصلی؛ اگر در خاطرتان باشد در این باره نیز مطالبی گفته شد و بهتر است بدانید که این کار با هدف دفع آفاتی همچون زنبور سرشاخه خوار و تقویت درختچه زرشک صورت می‌گیرد تا منابع غذایی ریشه محدود نشود.
  3. از بین بردن تنه جوش‌های فرعی روییده بر سطح تنه اصلی؛ اگر به درختچه‌های ۱ الی ۳ متری زرشک دقت کرده باشید مشاهده خواهید کرد که بر سطح تنه اصلی، تنه جوش‌هایی فرعی روییده است که برای حفظ سلامت درختچه، این تنه جوش‌ها تا ارتفاع حداقل ۴۵ الی ۵۰ سانتی متری از سطح زمین حذف شوند.
  1. جداسازی تنه‌های مرکز درختچه‌های زرشک؛ آیا تا کنون به این فکر کرده‌اید که چرا خرید نهال زرشک برای نواحی نسبتا خشک و کم آب شرق کشور همچون قائنات و خراسان توصیه می‌شود، علی رغم این که در این نواحی تابستان‌های خشک و کم بارش و همچنین وزش‌بادهای سخت و شدید را داریم؟ همانگونه که می‌دانید درختچه‌های زرشک تنها به صورت یک تنه‌ای رشد نمی‌کنند و در ظاهر دارای حداکثر ۵ تنه اصلی هستند که سبب ساز فرم اصلی درخت به سان دایره‌ای مدور خواهد شد. برای این کار تنه‌های اضافه را حذف و جداسازی می‌نماییم و تنها ۵ تنه را حفط می‌کنیم تا تا فضای داخل درختچه تو خالی باقی بماند؛ هدف اصلی از این طریقه هرس درخت زرشک آن است که:
  • ایجاد تهویه مناسب میان شاخه‌ها و تنه‌های درخت
  • کاهش تراکم تاج درختچه زرشک به منظور دریافت نور خورشید توسط قسمت‌های مرکزی گونه‌ها
  • افزایش تهویه و نوررسانی نیز خود سبب ساز افزایش عملکرد و بازدهی درختان زرشک خواهد شد.
  • شکل دادن و فرم دهی مدور به درختچه‌های زرشک سبب می‌شود تا شرایط برای برداشت محصول و همچنین کاهش دورریز محصولات فراهم باشد.
  • این فرم چند تنه‌ای و مدور سبب ایجاد سازگاری و مقاومت در هنگام وزش بادهای شدید در نواحی خشک و بیابانی خواهد شد.
  1. کاهش تراکم شاخه‌های نزدیک بهم در درختچه‌های نوپا و تازه بالغ: به منظور حفظ کیفیت محصولات در هنگام برداشت و همچنین عدم غبارگرفتگی شاخه‌ها، باغداران مجرب با کسب مشورت و راهنمایی از کارشناسان متخصص مراکز فروش نهال زرشک، اقدام به حدف و جداسازی شاخه‌های نزدیک به هم درختچه‌ها خواهند کرد تا همزمان به باروری درختان نیز کمک شود.

زمان هرس زرشک

حال که با شیوه‌های اصولی و تخصصی هرس درخت زرشک آشنا شدیم، به زمان هرس زرشک می پردازیم.

همان گونه که می‌دانید سازگارترین زمان برای انجام عملیات‌های هرس باغ را خود باغدار بنا به شرایط محیطی و آب و هوایی و همچنین میزان سلامت درختان باغ خود، تشخیص می‌دهد و اما کمک گرفتن از کارشناسان حرفه‌ای مراکز فروش نهال زرشک در این حیطه نیز در صحیح‌تر انجام دادن این فرآیند بی تاثیر نخواهد بود؛ چنانچه شما عزیزان در این زمینه نا آگاه و کم تجربه هستید، بهتر است بی گدار به آب نزنید و حتما به دنبال نهالستان‌هایی معتبر و رسمی با کادری حرفه‌ای باشید و پس از تحقیق فراوان و یافتن نهالستانی قابل اعتماد در این زمینه مشاوره بگیرید و سپس وارد عمل شوید. از جمله مهم‌ترین مواردی که باید در رابطه با آن مشاوره بگیرید:

  • بهترین زمان هرس کردن
  • بهترین شیوه هرس کردن درختان باغ با توجه به شرایط اقلیمی و سن درختان که این موارد پس از بازدید میدانی کارشناسان باید تشخیص داده شود.
  • شدت هرس سالیانه درختان و موارد دیگر…

هرس نهال زرشک

اغلب باغداران در هنگام مراجعه به نهالستان‌های معتبر در شهر و دیار خود ضمن پرسیدن سوالاتی از قبیل قیمت نهال زرشک و همچنین شیوه‌های مهم نگهداری و هرس آن در خصوص زمان دقیق و مطلوب این کار نیز سوالاتی می‌پرسند که در این خصوص در مقالات علمی تخصصی روز دنیا نیز مطالبی منتشر شده است که ما در این قسمت از مقاله به شرح ساده برخی از آنها می‌پردازیم‌.

در این مقالات بیان شده است که هیچ باغداری نمی‌تواند به صورت دقیق زمان سازگار برای هرس درخت زرشک را بیان کند زیرا این زمان بستگی به اقلیم منطقه، نوع و شدت هرس و همچنین میزان فاصله درختان از یکدیگر دارد؛ اما طبق تجربه بهترین موعد برای انجام هرس منظم سالیانه درختان خزان پذیر در فصل سرما یعنی از اوایل آبان ماه تا اواخر بهمن ماه است چرا که در این زمان ریشه درختان در خواب به سر می‌برد و امکان هرس آن وجود دارد، در واقع پس از شروع اولین نشانه‌های برگ ریزی درخت می‌توانید شروع به هرس نمایید و تا شروع گلدهی درختان زرشک فرصت این کار را خواهید داشت. هرس زمستانه یا هرس خشک و هرس تابستانه یا سبز نیز در دسته بندی کلی موعد سازگار هرس‌ قرار می‌گیرند و در مورد اول( هرس زمستانه) بهتر است اقدام به هرس فرم دهی و استحکام بخشی نماییم و در مورد دوم یعنی هرس تابستانه سبر بهتر است پس از برداشت محصولات اقدام به هرس باردهی نمایید.

در هنگام هرس درختچه‌های زرشک باید توجه داشته باشید که تنه درختان را زخمی نکنید و یا اینکه شاخه‌های جوان و سالم تازه جوانه زده را به اشتباه برش نزید و حتی الامکان برش‌ها به صورت اریب و عمودی باشد و حتی الامکان از خم‌کردن بی دلیل و شدید شاخه‌های درختچه زرشک خودداری نمایید تا درختانی سالم و پربازده‌تری داشته باشید. در انتهای مقاله که با اصولی‌ترین شیوه‌های هرس درختچه‌های زرشک که شیوه‌های نوین مکانیکی و شیمیایی بودند آشنا شدید مطلوب است تا با مراجعه به نهالستان‌های معتبر منطقه خود و پس از استعلام قیمت، فرآیند خرید را آغاز نمایید و پیش از آن از مشاوره رایگان کارشناسان مجرب نهالستان برتر نهال بهره ببرید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال