آفات و بیماری‌های نهال زرشک

آفات و بیماری‌های نهال زرشک

اگر تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید، قول می‌دهیم که جامع‌ترین اطلاعات را در حیطه‌ی انواع مختلف آفات و بیماری‌های رایج در میان ارقام نهال زرشک را به دست آورید. رایج‌ترین سوال باغداران در هنگام خرید نهال زرشک از کارشناسان بخش فروش این است که ما چگونه می‌توانیم فات و بیماری‌های درختان زرشک را بشناسیم و پس از شناسایی از چه طریقی شروع به مبازره و از بین بردن آنها کنیم؟ در واقع این افراد با دانستن پاسخ این سوال دست خواهند یافت که نشانه‌های درختان زرشک آفت زده چیست و از چه طریقی می‌توان آنها را از ارقام درختان سالم جداسازی کرد؟

آفات و بیماری‌های نهال زرشک

اصولا آفات موجوداتی هستند که در صورت مستعد بودن ارقام نهال زرشک و یا ایده‌آل نبودن شرایط پرورش گونه‌ها به جان درختان ضعیف افتاده و تمام یا برخی از قسمت‌های درخت را درگیر می‌کنند به گونه‌ای که ممکن است تنه درخت، شاخه و برگ‌ها و یا حتی میوه‌ها و محصولات دچار آسیب و خسارات شوند.

بیماری‌های رایج در میان درختان زرشک نیز، امراضی هستند که ممکن است در اثر رطوبت کم یا زیاد، نوسانات دمایی بالا و همچنین ناکافی بودن منابع غذایی گیاه، درخت را درگیر کرده و در اغلب این موارد این بیماری‌ها را از طریق نشانه‌های ظاهری که از خود به جای می‌گذارند، می‌توان شناسایی نمود‌. تمام سعی ما در این مقاله بر آنست که شما را به صورت جامع و دقیق با تمامی این آفات و بیماری‌ها و همچنین شیوه‌های پیشگیری و مبارزه با آنها آشنا نماییم تا زیان‌های مالی فراوان گریبانگیر شما باغداران عزیز نشود.

مجموعه اقداماتی که باغدار در این حیطه باید صورت دهد، عبارتند از:

  • از همان ابتدای امر اقدام به خرید نهال زرشک سالم و مرغوب نماید و این امر میسر نخواهد شد مگر با مراجعه به مراکز معتبر فروش نهال زرشک شناسنامه دار
  • در وهله دوم نیز مطلوب است تا نهال زرشک در شرایط سازگار و ایده آل خود کاشته شود و سپس به صورت اصولی و مرتب تمامی نیازهای اکولوژیکی آن مرتفع شود.
  • سومین مرحله، مرحله‌ی کسب آگاهی در حیطه‌ی آفات و بیماری‌های نهال زرشک است که این خود یکی از اصلی‌ترین مراحل پیشگیری است.
  • در مرحله‌ی آخر نیز بهتر است تمامی شیوه‌های نوین مبارزه با آفات و بیماری‌ها اعم از سمپاشی و … را شناسایی و فرا بگیرید.

حال می‌پردازیم به معرفی آفات مخرب ارقام نهال زرشک و راه‌های مبارزه با هر یک:

  1. شته زرشک آفتی است که به جرات می‌توان گفت بیشترین آسیب را به درختان زرشک وارد خواهد کرد و از جمله نشانه‌های بروز آن نیز می‌توان به کاهش قدرت رشد نهال و یا خشک شدن ناگهانی اشاره کرد، همچنین در فصول سرد سال همچون فصل زمستان کلونی‌های (محل تجمع شته‌ها) سیاه رنگی بر سطوح شاخه‌ها مشاهده خواهد شد که نشانه بارزتری از وجود این آفت مخرب است. جالب است بدانید که با توجه به اثر تخریب بالای این آفت محققان سه شیوه‌ی مبارزاتی شیمیایی، فیزیکی و بیولوژیکی را برای آن معرفی کرده‌اند که در شیوه شیمیایی با استفاده از سموم شیمیایی و گیاهی اکسیر شته اقدام به از بین بردن آن نمود و در شیوه‌ی بیولوژیکی نیز از کفشدوزک‌ها که قاتلان اصلی شته‌ها محسوب می‌شوند برای مبارزه با شته کمک می‌گیرند، توجه داشته باشید که در باغاتی که کفشدوزک‌ها مشاهده می‌شوند نباید هیچگونه نگرانی در خصوص آفت شته داشت و یا از سموم شیمیایی قوی همچون کلرپیریفوس استفاده نمود.

آفات و بیماری‌های نهال زرشک

از جمله شیوه‌های فیزیکی در مبارزه با شته‌های نهال زرشک می‌توان به شیوه تله نوری و یا پاشیدن آب صابون و فلفل، آب تنباکو و… بر جوانه‌های درگیر درخت اشاره کرد.

● زنبور سرشاخه خوار که با نام علمی syrista prreyssi شناخته می‌شود، آفت اختصاصی دیگری برای ارقام نهال زرشک است که با توجه به تراکم بالای درختان زرشک در منطقه خراسان، به وضوح شاهد این آفت در این ناحیه خواهیم بود، مکانیسم عمل این آفت نیز به‌گونه‌ای که در اثر تغذیه بی رویه لاروهای این شته از شاخه‌های درخت، سبب پوک شدن شاخه‌ها و کاهش منابع غذایی آنها و در نتیجه افت شدید کیفیت محصولات درخت در سال‌های آتی خواهد شد.

  • کرم برگخوار زرشک، حشره‌ایست که در اوایل فصل بهار لارو‌های آن از تخم بیرون آمده و به صورت سیستم انگلی از برگ و میوه‌ی درخت تغذیه می‌کند و همچنان در زیر پوست درختان مخفی می‌شوند ودر طی فصول سرد سال تخم ریزی کرده و کاملا در طی سالیان بعدی درخت را درگیر خود می‌کند. با کمک گرفتن از سموم گیاهی در همان سال اول امکان پاکسازی و سالم سازی درخت وجود خواهد داشت؛ اما در سال‌های بعدی این امکان میسر نخواهد بود.
  • پروانه ابریشم باف نوع خاصی از آفات رایج میان ارقام نهال زرشک است که به درختان زینتی و گیاهان بسیاری حمله می‌کند و رشد آن نیز به صورت پلی فاز است. در نواحی شمالی کشور چنانچه مشاهده کردید، سطح درختان با سرعت بالایی در کوتاه‌ترین بازه زمانی در حال عریان شدن است بدون آن که متوجه حضوری آفتی شوید، مطمئن باشید که لاروهای این پروانه در طی ساعات شب به درختان زرشک حمله کرده و از برگ آنها تغذیه می‌کند و روزها در مخفیگاه خود پناه می‌گیرد‌. برای مبارزه با این آفت مهلک می‌توانید از شیوه‌های شیمیایی و فیزیکی استفاده کنید به گونه‌ای که در شیوه‌ی مبارزاتی فیزیکی می‌توانید از نوارهای کنفی، مقوایی و یا پارچه‌ای برای بستن و پوشانیده کردن اطراف درختان استفاده کنید.
  • مگس گیلاس، کنه انار و سپردار بنفش زیتون نیز از جمله آفاتی هستند که به باغات زرشک حمله نموده و سبب ساز خسارات می‌شوند اما زیان اقتصادی موارد نام برده شده در بالا به اندازه سایر آفات نیست؛ اما باز هم باید برای جلوگیری از شیوع آنها در باغ اقدامات پیشگیرانه‌ای صورت داد.

از جمله شایع‌ترین بیماری‌های رایج میان ارقام نهال زرشک نیز می‌توان به بیماری زنگ زرشک اشاره نمود که در دو نوع زنگ سیاه و زنگ زرد شیوع پیدا می‌کند و برای آشنایی بیشتر با عامل انتشار این بیماری و همچنین علائم آن بهتر است در ادامه نیز ما را همراهی کنید.

عامل اصلی شیوع بیماری زنگ درختان زرشک، قارچ‌های مخربی هستند که با نام علمی (قارچ Puccinia) شناخته می‌شوند و بر سطح برگ درختان می‌نشینند و در ابتدا سبب ایجاد تاول‌های رنگی در سطح برگ‌ها می‌شوند و سپس بعد از گذشت مدت اندکی تاول‌ها در تمام سطح برگ منتشر می‌شوند و رنگ کل برگ به رنک قهوه‌ای و نارنجی تغییر خواهد کرد به گونه‌ای امکان ریزش برگ‌ها نیز وجود خواهد داشت‌. جالب است بدانید که این گونه قارچی بیماری زا بر میوه‌ها نیر اثر خواهند گذاشت و سبب تغییر رنگ و ریزش آنها می‌شود. ممکن است این سوال برایتان ایجاد شود که این گونه قارچی خطرناک و کشنده چگونه به وجود می‌آید؟ بایستی بدانید که نوسانات دمایی مکرر و میزان رطوبت نسبی بالای منطقه و در برخی موارد وزش باد نیز مسبب ایجاد این بیماری و شیوع آن در باغات زرشک خواهد شد.

آفات و بیماری‌های نهال زرشک

سفیدک سطحی زرشک، زنگ سیاه گندم، انواع قارچ‌ها و … از جمله بیماری‌های رایج دیگری است که سبب افت کیفی محصولات و کاهش باردهی درختان می‌شود.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال