میوه گلابی میوهای است که از درختان گلابی بدست میآید، گلابیها در انواع مختلفی موجود هستند و رنگها و طعمهای متنوعی دارند؛ این میوه دارای پوستی نازک، نرم و براق است و داخل آن چربی و دانههای شنی دارد؛ طعم گلابی عموماً شیرین و آبدار بوده و معمولاً به صورت تازه مصرف میشود؛ این میوه حاوی مقدار زیادی فیبر، ویتامین C، پتاسیم و آنتیاکسیدانهای قوی هست.
افراد میتوانند از گلابی به عنوان یکی از تنقلات سالم استفاده کنند و یا آن را به عنوان عنصری اصلی در دسرها، سالادها و آبمیوهها به کار ببرند، از گلابی میتوان برای تهیه مربا، ژله و کمپوت استفاده کرد؛ طبع گلابی به معنای خواص و اثراتی است که گلابی بر روی بدن و سلامتی دارد، از جمله خواص طبع گلابی میتوان به تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش التهاب، جلوگیری از بیماریهای قلبی، بهبود عملکرد گوارش و کنترل قند خون اشاره کرد.
طبع گلابی یک مفهوم در طب سنتی است که برای توصیف خواص و اثرات حرارتی و خنک کننده استفاده میشود، این طبع در ارتباط با ویژگیهای ارگانیسم بدن هست، طبع گلابی در طب سنتی به عنوان خنک و خشک به نظر میرسد و باعث تعادل در دما و حرارت بدن شده و مصرف گلابی به جهت خنک کنندگی بدن، معده و رودهها توصیه میشود.
با توجه به طبع گلابی در طب سنتی، میوه گلابی برای تعادل دادن طبع سرد و خشک یا تسکین وضعیت های مربوط به سردی و خشکی بدن مفید است؛ به طور کلی، مصرف گلابی برای درمان مشکلات مربوط به دستگاه گوارش مانند اسهال، عفونت های ادراری، تقویت سیستم ایمنی بدن و افزایش آب در بدن توصیه می شود.
در گذشته میوه گلابی را با نام امرود میشناختند، امروزه در کشور ما انواع نژادهای میوه گلابی عرضه میشود به طوری که شما در ۴ فصل سال شاهد فروش میوه گلابی با کیفیت در تنوع رنگ، اندازه و طعم هستید، چون کشاورزان ایرانی با خرید نهال گلابی از مراکز معتبر موفق شدند میوههای چهار فصلی را تولید کنند که کیفیت بالایی داشته باشند.
میوه گلابی حاوی ویتامینهای مختلفی است که برای سلامتی بدن مفید هستند. خواص گلابی که در میوه گلابی یافت میشوند عبارتند از:
علاوه بر خواص و ویتامین گلابی که در بالا اشاره کردیم، گلابی حاوی مقادیر قابل توجهی از مواد معدنی مانند پتاسیم، مس، منیزیم و فیبر نیز است، مصرف گلابی به عنوان بخشی از رژیم غذایی متعادل میتواند به کلیه آنتیاکسیدانها و ویتامینهای مورد نیاز بدن کمک کند و سلامت عمومی را افزایش دهد، البته میوههای تولید شده در داخل کشور خواص بیشتری دارند چون تکثیر و فروش نهال گلابی در نهالستان ایرانی بدون تراریخته هستند
میوه گلابی حاوی چندین آنتیاکسیدان مهم است که به شکل مواد مغذی در میوه وجود دارند. برخی از آنتی اکسیدانهای میوه گلابی عبارتند از:
آنتیاکسیدانهای میوه گلابی در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، القاء سرطان، بهبود سلامتی پوست و سلامتی عمومی بدن نقش مهمی دارند.
طب سنتی ایران تاثیر طبع (مزاج) سرد و خشک میوه گلابی را به عنوان یکی از خواص آن مورد بررسی قرار داده است، برای مثال، طبع سرد به معنای خنک کننده، طبع گرم به معنای گرم کننده بودن است؛ همچنین طبع خشک به کاهنده رطوبت در بدن اشاره دارد، البته مصرف کنندگان باید با مصلح میوه گلابی آشنا باشند.
میوه گلابی طبع سرد دارد، یعنی خوردن ۱ الی ۲ عدد گلابی باعث خنک کردن بدن و کاهش حرارت آن میشود، به همین دلیل، مصرف میوه گلابی در حالاتی مثل تب و تشنج، سوزش معده و قند خون بالا توصیه میشود؛ همچنین، میوه گلابی طبع خشک دارد یعنی آب بدن را کاهش داده و به خشکی بدن کمک میکند.
به همین دلیل، میوه گلابی برای کاهش استفراغ، رفلوکس معده و اسهال با خطر نشان داده شده است، مصرف میوه گلابی و دیگر مواد غذایی بر اساس طبع درمانی به تنهایی برای درمان بیماری کافی نیست و نیازمند مشاوره یک پزشک یا متخصص طب سنتی است.
طبع سرد و خشک میوه گلابی در طب سنتی اصولاً برای تعادل گرمای بدن مفید است و خواص ضد التهابی و ضدسرفهای دارد، این میوه شیرین و خشک بوده و رطوبت زیاد بدن را نابود میکند، در طب سنتی، از طبع سرد و خشک میوه گلابی به عنوان دارویی برای درمان سرماخوردگی، سرفه، آسم، التهاب ریه و تبهای مربوط به سرما استفاده میشود.
مصلح میوه گلابی بر طب سنتی خوراکیهای مرطوب و گرم هستند، از جمله این خوراکیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
البته زمانی از مصلح میوه گلابی استفاده میشود که فرد مصرف کننده دارای مزاج سرد باشد، چون سرد بودن مزاج مصرف کننده و میوه گلابی باعث صدمه به بافت درونی بدن آنها میشود، ولی کسانی که به طور ژنتیکی مزاج گرم و تر دارند احتیاج به مصرف مصلح میوه گلابی ندارند، و گلابی به خودی خود باعث معتدل شدن بدن آنها میشود.
میوه گلابی در ایران از دوران باستان کاشته و پرورش یافته است، اصولاً خاستگاه میوه گلابی در منطقههایی با آب و هوای گرم و خشک واقع در استانهای کرمان، یزد، سیستان و بلوچستان، خوزستان و برخی مناطق دیگر ایران است.
البته در مناطق کوهستانی و سردسیری کشور نیز نهال دیرگل و سردسیری گلابی کاشته میشود،ذخاستگاه میوه گلابی در ایران به چند منطقه مربوط شده و به طور گسترده در استان تهران و استان همدان کاشت میشود.
این مناطق به دلایل آب و هوایی سازگار و خاکی حاصلخیز به تولید گلابی مرغوب و با کیفیت شهرت دارند، در ایران گونههای مختلفی از گلابی تولید میشوند که برخی از معروفترین آنها شامل شاه گلابی، گلابی دم کج و گلابی مشو است.
از نظر برخی کارشناسان دیگر، خاستگاه میوه گلابی در ایران معمولاً در مناطق شمالی و غربی کشور هست، استانهایی مانند گیلان، مازندران، آذربایجان غربی و کردستان از مناطقی هستند که کشت این میوه در آنها رونق دارد.
از دلایل اصلی متنوع بودن میوه گلابی در کشور ایران باید به فروش نهال گلابی وارداتی و بومی توسط نهالستانهای معتبر اشاره کرد، گلابی از درختچههایی با ارتفاع کوتاه و شاخههای ضخیم و اختاپوسی برخوردار است که به راحتی میتواند در مناطق خشک و گرم رشد کند.
به دلیل شرایط آب و هوایی و خاک مناسب ایران، تولید میوه گلابی در این کشور بسیار موفق بوده و ایران را به یکی از کشورهای برجسته در تولید و صادرات گلابی تبدیل کرده است، بنابراین خرید نهال گلابی و احداث باغ گلابی به روشهای جدید و نوین کشاورزی به نفع باغداران خواهد بود.
میوه گلابی به عنوان یک میوه فصلی در بهار و تابستان با استقبال زیادی روبهرو است و به صورت تازه خوری و تهیه مربا، آبمیوه و ترشی استفاده میشود، کشاورزانی که به احداث باغ گلابی میپردازند از سودآور بودن این صنعت اطمینان کامل دارند.
مصرف میوه گلابی به عنوان یک منبع غذایی سالم و مغذی برای زنان در دوره شیردهی مفید است، چون گلابی یک منبع غنی از ویتامین C بوده و به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل کرده و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند، از این رو مصرف میوه گلابی در شیردهی به نفع بانوان است.
همچنین، گلابی حاوی مقدار قابل توجهی فیبر است که به هضم صحیح غذا کمک کرده و مشکلات مربوط به یبوست را در زنان شیرده حل میکند، در ضمن، گلابی حاوی مواد معدنی و ریزمغذی های مهمی مانند ویتامین K، پتاسیم، مس، و منیزیم است که برای حفظ سلامت استخوان و قلب لازم است.
در واقع مادران باردار برای استحکام سازی استخوانهای خود همچنین قوام شیر و تامین کلسیم آن به مصرف میوه گلابی در شیردهی توجه زیادی داشته باشند، مادران باردار برای تامین ریزمغذیهای مورد نیاز برای بدن میتوانند در دوران شیردهی میوه گلابی را مصرف کنند تا نیازهای مغذی خود و نیازهای رشد کودک را برطرف سازند.
مثرف میوه گلابی در دوران شیردهی به عنوان یک میان وعده سالم بسیار مفید بوده و مانند یک منبع طبیعی سبزیجات و فیبر عمل میکند، گلابی مادران شیرده را سیر کرده و اشتهای کاذب را از بین برده و از خوردن میزان زیادی غذا جلوگیری میکند تا مادران شیرده دچار اضافه وزن دوران شیردهی نشوند.
در مطالب بالا سعی کردیم در رابطه با طبع سرد و خشک میوه گلابی همچنین مصلح آن مطالب کاملی برای شما ارائه بدهیم، با توجه به تقاضای فراوان میوه گلابی در بازار داخلی و خارجی اکثر کشاورزان مشتاق خرید و کاشت نهال گلابی در مزارع خود هستند، حتی کسانی که خانه ویلایی دارند با کاشت نهال گلابی در حیاط خلوت خود از میوه ارزشمند آن استفاده میکنند، در ادامه مقاله مراحل خرید نهال گلابی و کاشت آن را به صورت علمی توضیح خواهیم داد:
کلام آخر
میوه گلابی دارای ارزش غذایی بالایی بوده و انواع ویتامینها و مواد معدنی در آن وجود دارد، آنتی اکسیدانهای موجود در میوه گلابی برای تمامی سنین مخصوصاً مادران باردار و شیرده مفید و ارزشمند است، تقاضای بالای میوه گلابی در بازار باعث شده تا باغداران زیادی به فکر خرید نهال گلابی و احداث باغ گلابی باشند.
مقالات مرتبط
نظرات کاربران