5+1 رقم نهال آلبالو مناطق سردسیر که باید بشناسید

5+1 رقم نهال آلبالو  مناطق سردسیر که باید بشناسید

شرایط آب و هوایی در پیدایش انواع مختلف موجودات بر روی کره زمین نقش بسزایی داشته است به طوری که در هر نقطه از این کره خاکی با هر عرض جغرافیایی شاهد رشد و گسترش گیاهان و جانداران متنوعی هستیم این موضوع به خصوص در مورد گیاهان بسیار مهم‌تر است زیرا گیاهان توانایی حرکت ندارند و مجبورند شرایط نامساعد اقلیمی را تحمل کنند از همین رو در طبیعیت شاهد گیاهانی سازگار با اقلیم محل رویش خود هستیم.

در علم کشاورزی سازگاری گیاهان با شرایط آب و هوایی محل کاشت بسیار با اهمیت است به خصوص در کاشت درختان میوه به این موضوع باید دقت کامل شود زیرا درختان میوه عمر طولانی و محصول با ارزش‌تری دارند و باید بر اساس این موضوع اقدام به کاشت نهال کرد چنان چه قصد دارید درختان میوه را در مناطق سردسیری بکارید اهمیت این موضوع دو چندان می‌شود زیرا اگر درخت نتواند در برابر سرمای زمستان مقاومت کند قطعا از بین خواهد رفت.

در هنگام کاشت درخت آلبالو حتما به سازگاری آن با اقلیم منطقه دقت شود و از طرفی این درخت ذاتا آب و هوای سرد را برای رشد و نمو می‌پسندد و گزینه‌ای بسیار مناسب برای کاشت در آب و هوای سردسیری است اما این درخت دارای ارقام بسیار متنوعی است بنابراین فقط کافی است در هنگام انتخاب نهال آلبالو برای کاشت ارقام سردسیری آن را بشناسید.

ارقام سردسیری آلبالو

ویژگی‌های ارقام سردسیری درخت آلبالو

یک نهال آلبالو برای اینکه بتواند در مناطق سردسیری رشد و نمو داشته باشد سرما و دماهای زیر صفر درجه سانتی گراد را بتواند به مدت طولانی تحمل کند و از طرفی چون در مناطق سردسیری غالبا شاهد سرمای بهاره هستیم رقم مورد نظر برای کاشت درخت آلبالو در این مناطق باید دیرگل باشد تا از خطر این سرما مصون بماند و هم اینکه نیاز سرمایی این درخت با قرار گرفتن در دماهای منفی به مدت طولانی برطرف شود.

 

معرفی ارقام سردسیری درخت آلبالو

1.نهال آلبالو کلریس14

زادگاه نهال آلبالو کلریس 14 کشور دانمارک است و این نهال از تلاقی دو رقم فروهست و اوستیمر به وجود آمده است و مناطقی با اقلیم سرد و کوهستانی که 3000 متر از سطح دریا اختلاف ارتفاع دارند مساعد برای کاشت این نهال هستند و نیاز سرمایی این نهال در 1600-600 ساعت سرمای 7- درجه سانتی گراد برطرف می‌شود.

در ایران معمولا روی پایه آلبالو تلخ پیوند زده می‌شود و از ویژگی‌های آن به رشد کم نهال، مقاومت نسبی در برابر سرما، گرما، امراض و آفات اشاره کرد، ارتفاع این نهال بسته به مدیریت صحیح باغدار و شرایط اقلیمی محل کاشت در طی حیات 50 ساله آن به 4 تا 8 متر می‌رسد.

در اواخر تیر ماه سال سوم پس از کاشت نهال می‌توان منتظر باردهی آلبالو کلریس14 بود و میزان باردهی آن به 15 الی 20 تن در هکتار می‌رسد و میوه آن کروی، نسبتا کوچک به وزن 6-4 گرم، بافتی گوشتی، سفت، با طعمی ملس، به رنگ شرابی تیره است (به آلبالو‌‌هایی که رنگ تیره‌تری نسبت به بقیه ارقام دارند morello cherry می‌گویند) که در تهیه انواع شربت‌ها و نوشیدنی‌ها به کار گرفته می‌شود.

 

2.نهال آلبالوخوشه‌ای مورلو

اصالت و منشا این نهال کشور فرانسه است و از آن‌جا به سایر کشورهای دنیا وارد شده است و در حال حاضر ایران ششمین کشور تولید کننده این محصول در دنیا است و بارزترین ویژگی آن شباهت ظاهری آن به درخت گیلاس است اما فضای کمتری را در باغ اشغال می‌کند.

با توجه به نیاز سرمایی بالای این نهال به میزان 600 تا 1500 ساعت دمای 7- درجه سانتی گراد باید در مناطقی کاشته شود که این نیاز را برطرف سازند از همین رو مناطق سرد و کوهستانی یا مناطقی با اقلیم سردسیری مناسب‌ترین گزینه برای کاشت هستند و معمولا مناطقی با ارتفاع 2500-500 متر از سطح دریا می‌توانند این نیاز سرمایی را مرتفع سازند.

برای بهره مندی و عملکرد بیشتر از این نهال باید در زمان کاشت به فواصل کاشت 5 متری و عمق کاشت کاشت 80 سانتی متری، کاشت ارقام گرده زا مانند درخت گیلاس توجه کرد و بعد از رسیدگی و مراقبت اصولی، این نهال می‌تواند در سال سوم پس از کاشت باردهی داشته باشد و میوه‌های آن به صورت خوشه‌ای، کروی، توپر، سفت با طعمی ترش یا ملس بر روی شاخه‌ها تشکیل ‌شوند همچنین دم چوبی متصل به میوه‌ کوتاه است.

 

ارقام سردسیری آلبالو

3.نهال آلبالو مجاری

این نهال به دلیل مقاومت بالایی که به سرمای 25- درجه سانتی گراد دارد، دیرگل بودن، نیاز سرمایی 600 تا 1600 ساعت در دمای منفی 7 درجه سانتی گراد و نیاز به آب و هوای خنک و خشک برای رسیدگی میوه گزینه بسیار مناسب برای کاشت در مناطق سردسیری و کوهستانی برشمرده می‌شود.

نام این نهال نشان دهنده زادگاهش است و متعلق به کشور مجارستان است اما با وجود غیر بومی بودن این نهال با شرایط آب و هوایی کشور سازگار است و در مقابل شوری خاک از خود مقاومت نشان می‌دهد که این نهال در ایران روی پایه آلبالو تلخ قابل تکثیر است و به دلیل عدم نورگرایی شدید فاصله کاشت مناسب برای این نهال ۴ تا ۵ متر است.

از دیگر دلایل کاشت این نهال ارزشمند، ویژگی منحصر به فرد میوه آن است که نسبتا درشت به وزن 2 تا 3 گرم به رنگ قرمز تیره و طعمی مطلوب است که با رسیدن به سن بلوغ هر درخت می‌تواند 30 تا 40 کیلوگرم میوه بدهد که این عدد در هر هکتار معادل 20 تا 25 تن خواهد بود و نظر به اینکه عمر اقتصادی در حدود 45 تا 65 سال دارد بنابراین کاشت این نهال کاملا توجیه اقتصادی دارد.

 

4.نهال آلبالو گوشواره‌ای

این نهال در مناطق سرد و کوهستانی کشور آمریکا به خوبی رشد می‌کند و در دیگر مناطق دنیا نیز چنین اقلیمی را برای رشد ترجیح می‌دهد و در هر نقطه‌ای از دنیا قابلیت کاشت دارد به شرطی که در ارتفاع 100 تا 2000 متری از سطح دریا واقع شده‌ باشد و به سرمای 7- درجه سانتی گراد به مدت حداقل 600 و حداکثر 1600 ساعت برای تکمیل فاز خواب در زمستان نیاز دارد.

این نهال وارداتی به دلیل مقاومت بالایی که به سرما دارد به خوبی توانسته در مناطق سردسیری کشور خود را سازگار کند و برای سازگار بهتر آن در کشور بر روی پایه آلبالو تلخ پیوند می‌زنند.

 

میوه‌های این رقم درهمان سال اول بعد از کاشت بر روی درخت دیده می‌شوند و باردهی اقتصادی آن 15 تن در هکتار خواهد بود که به دلیل ته مزه تلخی که دارد بسیار مورد علاقه فعالان در حوزه صنایع غذایی است و این میوه را در تولید شربت، کمپوت و مربا به کار می‌گیرند از همین رو نباید نگران فروش این محصول بود.

ارقام سردسیری نهال آلبالو

5.نهال آلبالو فرانسوی

زادگاه این نهال کشور فرانسه است از آن جایی که بومی یک کشور سردسیری است بنابراین آب و هوای سرد در رشد و عملکرد بهتر آن بسیار موثر است زیرا در این مناطق نیاز سرمایی این نهال به مدت حداقل 600 و حداکثر 1200 ساعت دمای منفی 7 درجه سانتی گراد برآورده می‌شود.

همچنین این نهال دیررس است که به تبع دیرگل نیز خواهد بود بنابراین از خطر سرمای بهاره مصون خواهد ماند و از طرفی به گرما نیز مقاوم است و حداکثر نور خورشید را برای رسیدگی میوه به خود جذب می‌کند و برای اینکه حداکثر جذب نور خورشید را داشته باشد باید در فاصله‌های ۴ در ۴ متری کاشته شود.

میوه‌های این نهال خیلی زود بر روی شاخه‌های آن ظاهر می‌شوند و با رسیدن به سن بلوغ و برطرف شدن نیاز اکولوژیکی آن به میزان ۲۵ تن در هکتار محصول مرغوب تولید می‌کند و نهال آلبالو فرانسوی علاوه بر پرباری و زودبازده بودن، میوه آن نیز از کیفیت بالایی برخوردار است و وزنی معادل 5 تا 6 گرم، به رنگ قرمز تیره و ترش مزه دارد.

 

6.نهال آلبالو خوشه‌ای

کشور فرانسه تولید کننده و صادر کننده این نهال در دنیا است از همین رو مناطقی در دنیا که آب و هوای مشابه با این کشور را داشته باشند برای کاشت این نهال ایده آل هستند و می‌توان گفت اقلیم سردسیری گزینه شایسته برای کاشت و پرورش این نهال به حساب می‌آید.و سرما نه تنها به این رقم آسیبی وارد نمی‌کند بلکه مقاومت آن را در برابر تنش‌های محیطی افزایش می‌دهد.

اگر این نهال در نقاطی از دنیا کاشته شوند که 500 الی 2500 متر از سطح دریا فاصله دارند، نیاز سرمایی آن برطرف می‌شود و با پشت سرگذاشتن 600 الی 1600 ساعت در دمای 7- درجه سانتی گراد برای رشد و شکوفایی در بهار آماده می‌شود.

این نهال در سال سوم بعد از کاشت باردهی خواهد داشت که می‌توان با تغذیه مناسب در بازه کوتاه‌تری آن را به سن بلوغ نزدیک‌تر کرد و محصولی به میزان حداقل 20 تن در هکتار را بدست آورد.

این نهال دیرگل است بنابراین شکوفه‌های خود را از سرمای بهاره حفظ می‌کند که این شکوفه‌ها خود باروند اما کاشت رقم گرده زا سازگار تاثیر مثبتی روی راندمان محصول خواهد داشت به نحوی که بتوان در هر هکتار دست کم 20 تن محصول برداشت کرد.

از دیگر دلایل بازار پسندی بالای این نهال، کیفیت و مرغوبیت میوه آن است که این میوه درشت به وزن 5 تا 6 گرم، به رنگ قرمز تیره با دمی کوتاه که به صورت دسته‌ای یا خوشه‌ای بر روی شاخه‌های یک یا دو ساله به تعداد زیاد تولید می‌شود.

 

جمع بندی

مهمترین موضوعی که در زمان کاشت نهال باید به آن دقت کرد سازگاری نهال با آب و هوای منطقه است و اگر باغداران از این موضوع غافل شوند به احتمال زیاد خسارت هنگفتی به آن‌ها وارد خواهد شد فقط کافی است با توجه به این نکته اقدام به خرید نهال آلبالو کنند.

همانطور که گفته شد درخت آلبالو ذاتا آب و هوای سرد را می‌پسندد اما با شناخت ارقام سردسیری آن می‌توانید بهترین نهال آلبالو را خریداری کنید و نهالستان‌های معتبر ارقام مختلف این درخت را به فروش می‌رسانند و کارشناسان حاذق در این نهالستان‌ها در هنگام فروش نهال آلبالو اطلاعات مورد نیاز از جمله اقلیم منطقه، ارتفاع آن از سطح دریا و…از باغداران جویا می‌شوند و بر اساس این اطلاعات بهترین نهال آلبالو را به باغداران معرفی می‌کنند.

قیمت نهال‌ آلبالو یک موضوع بسیار مهم در زمان خرید نهال است و این نهالستان‌ها، نهال آلبالو را بر حسب ویژگی‌های نهال آلبالو، کیفیت، نحوه­ی تکثیر و داخلی یا وارداتی بودن آن ارزش گذاری می‌کنند و باغداران با خیال راحت می‌توانند هر نوع نهالی با قیمت مناسب در این نهالستان‌ها خریدداری کنند.

 

 

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال