لارو، حشره بید زرد رنگ درخت هلو

لارو، حشره بید زرد رنگ درخت هلو

بید حشره ای است که از الیاف با ترکیب چوب مانند انواع چوب و کاغذ تغذیه کرده و با خرد کردن این الیاف برای خود لانه سازی می کند، در میان آفاتی که به درختان میوه حمله می کنند نیز آفتی وجود دارد که به دلیل تراشیدن چوب و ریختن تراشه های چوب پای درخت در بین برخی از مردم به بید معروف شده است، این آفت دارای لاروهای زرد رنگی است که این خسارت را ایجاد می کنند.

در این مقاله ضمن معرفی دقیق این آفت به بررسی شیوه و نوع خسارت آفت و راه های کنترل اصولی آن در باغ هلو خواهیم پرداخت، پس اگر در باغ خود با خسارت این آفت رو به رو هستید مطالعه ی این مقاله را از دست ندهید.

لارو، حشره بید زرد رنگ درخت هلو

معرفی بید زرد رنگ هلو:

این آفت در مقالات و انتشارات معتبر علمی با نام کرم خراط و یا پروانه ی فری شناخته می شود، آفت کرم خراط پروانه ای است که در مرحله ی لاروی دارای لاروهای زرد نگی بوده و این لاروهای زرد رنگ به چوب درختان مختلف به ویژه درختان میوه در مناطق معتدل و سردسیری حمله می کند، این لارو دو سال از شاخه های درختان میوه تغذیه کرده و پس از دو سال تولید شفیره کرده و حشره ی کامل به صورت پروانه هایی درشت و سفید با خالهایی مشکی بر روی بالها ظاهر می شوند.

در مناطق سردسیری و معتدل قطعا باغداران این پروانه ها را در باغ خود و یا باغات دیگر مشاهده کرده اند، اما خسارت این آفت تنها به مرحله ی لاروی مربوط شده و جالب اینجاست که این آفت به دنبال درختان جوان و شاخه های جوان در درختان مسن می گردند و در طول دوران تغذیه ی خود به طور مداوم از شاخه خارج شده و در جستجوی شاخه های جوان تر و تازه تر روی شاخه های درختان خود را نشان می دهند.

لارو در طول مسیر تغذیه ی خود از بافت مرکزی شاخه چوب را تراشیده و تراشه ها را از دالان لاروی به بیرون می راند و از این رو در پای درختان آلوده تراشه های چوب می ریزد که به وضوح قابل مشاهده و تشخیص است.

نحوه ی خسارت آفت:

همانطور که پیش تر بیان شد حشره ی کامل یا پروانه ایجاد شده قدرت خسارت به درختان را نداشته و پروانه همواره در جستجوی گرده ی گل و شیره های نباتی است اما در مزحله ی لاروی با تغذیه از بافت مرکزی شاخه ها سبب قطع جریان آوندی شده و خشک شدن شاخه ها را در پی خواهد داشت.

نحوه ی ورود آفت به باغ:

این آفت در مرحله ی حشره ی کامل پروانه ای با قدرت پرواز نسبتا خوب است و می تواند از باغات آلوده به باغات سالم مجاور مهاجرت کرده و باغات سالم را درگیر کند، در ضمن از آنجایی که این آفت به دنبال درختان جوان و حساس می گردد مراکز فروش نهال هلو یا نهالستانها می تواند منبعی مناسب برای درگیر شدن نهال با این آفت باشند.

نکته ای که در زمان خرید نهال هلو باید به آن توجه داشت این است که خرید نهال هلو بیشتر از دو سال بسیار پر خطر است چرا که احتمال درگیر شدن نهال به آفات این چنینی را در نهالستان افزایش خواهد داد.

شناسایی حضور آفت در باغ:

اولین گام اساسی در کنترل آفت کرم خراط در باغ هلو شناسایی حضور و فعالیت آن در باغ است، به منظور شناسایی حضور این افت در باغ می توانید از روشهای زیر استفاده کنید:

  • شناخت آفت در مراحل مختلف زندگی:

به منظور اطلاع از حضور حشره ی کامل آفت در باغ می توانید با استفاده از تله های فرمونی پروانه های فری را شکار کرده و شناسایی کنید، لازم به ذکر است که تله ی فرمونی تنها قادر به شکار پروانه ی فری بوده و هیچ آفت دیگری را به خود جذب نمی کند و این در شناسایی حضور آفت در باغ بسیار کمک می کند.

به منظور شناسایی فعالیت لارو آفت در باغ نیز با دقت به شاخه ها می توانید لاروهای زرد رنگ با نقاط سیاه بر پشت بدن را مشاهده نمایید.

  • شناسایی حضور افت از روی علائم و نشانه های خسارت فعالیت:

لاروهای آفت با تغذیه از بافت مرکزی شاخه ها سبب خشک شدن شاخه های جوان درختان هلو شده و در مراحل پیشرفته تر به شاخه های مسن تر نیز حمله می کنند، تراشه های چوب پای درخت آلوده می ریزد و به دلیل آسیب به بافت چوب و آبکش علاوه بر تراشه های چوب پای درخت آلوده شیرابه های خاج شده نیز مشاهده می شود.

علاوه بر علائم ذکر شده می توانید شاخه های خشک شده ی جوان را جدا کرده و لارو را از مرکز آن بیرون آورده و شناسایی کنید، بنابراین شناسایی آفت هم از روی علائم و هم از روی مراحل مختلف لاروی و حشره ی کامل قابل شناسایی بوده و باغ درگیر با این آفت را می توان خیلی زود شناسایی کرد.

لارو، حشره بید زرد رنگ درخت هلو

کنترل آفت کرم خراط در باغ هلو

به منظور کنترل آفت کرم خراط در باغ هلو انجام اقدام زیر ضروری است:

  • هرس شاخه های خشکیده

شاخه های جوان و خشک شده را باید از زیر محل خشکیدگی هرس کرده و حتما بسوزانید، توجه داشته باشید که انبار کردن شاخه ای هرس شده در باغ با حذف نکردن آن تفاوتی نداشته و می تواند منجر به تکمیل سیکل زندگی آفت در حاشیه ی باغ شود.

  • از بین بردن لارو درون دالان لاروی:

به منظور از بین بردن لارو درون دالان لاروی می توان از خمیر آنتی تارلو استفاده کرد، خمیر آنتی تارلو را در ورودی دالان لاروی قرار دهید، این خمیر با متصاعد کردن گاز سمی و همچنین ممانعت از ورود هوا به درون دالان سبب مرگ لارو می شود.

علاوه بر استفاده از خمیر آنتی تارلو برخی از باغداران با استفاده از سیمهای مفتولی اقدام به کشتن لارو درون دالان لاروی می کنند اما این اقدام برای باغات وسیع کاری زمان بر و بدون دقت خوهد بود.

  • سم پاشی علیه حشرات کامل و لاروها:

سم پاشی علیه لاروها انجام نشدنی است چرا که لاروها درون بافت شاخه بوده و از دسترس سم به دور است و بنابراین سم پاشی بر آنها اثر ندارد، در رابطه با سم پاشی علیه حشرات کامل نیز معمولا کاری موثر نیست چرا که خروج حشرات کامل به تدریج رخ داده و ممکن است در تاریخی که سم پاشی انجام می شود کنترل موثری بر جمعیت آفت با سم پاشی رخ ندهد.

  • نصب تله های نوری و فرمونی:

نصب تله های نوری و فرمونی به تعداد مناسب در واحد هکتار می تواند اقدام بسیار مثبتی در جهت کنترل جمعیت این آفت در باغ هلو باشد، تله های فرمونی حشرات نر و تله های نوری حشرات نر و ماده را به خود جلب می کنند، تله های نوری و فرمونی را می توان مسموم کرد و آفت را به خوبی کنترل کرد.

لارو، حشره بید زرد رنگ درخت هلو

کلام آخر:

مهمترین نکته در رابطه با کنترل و یا پیشگیری از ابتلای درختان هلو به آفت کرم خراط این است این آفت و بسیاری از افات و بیماریهای دیگر این درختان به دنبال درختان ضعیف برای تغذیه می گردند و ارقام حساس و همچنین درختانی که از تغذیه و آبیاری صحیح برخوردار نباشند طعمه ی مناسب تری برای آنها به شمار می روند، بنابراین با خرید ارقام مقاوم و یا ارقام پیوند خورده بر پایه ی مقاوم و همچنین داشتن برنامه ی کودی و آبیاری مناسب درختان خود را در برابر حمله ی این آفات و سایر آفات و بیماریهای درختان هلو واکسینه کنید، به منظور دریافت مشاوره در رابطه با اجرای برنامه ی کودی و آبیاری صحیح و همچنین قیمت نهال هلو مقاوم در برابر این آفت خطرناک می توانید با کارشناسان مشاور ما در تماس باشید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال