درخت بادام – [از کاشت تا برداشت درخت بادام]

درخت بادام – [از کاشت تا برداشت درخت بادام]

یکی از محبوب­ترین محصولات باغی در بین مردم بادام است، بادام علاوه بر مصرف به عنوان آجیل و خشکبار در دستور پخت بسیاری از دسرها و غذاهای ایرانی جایگاه ویژه داشته و بنابراین از دسته محصولات باغی پرطرفدار با بازار فروش عالی است، به همین دلیل بسیاری از باغداران باغ خود را با کاشت درخت بادام احداث کرده و همواره در جستجوی راه­های دقیق و علمی برای نگهداری درخت بادام هستند به طوری که بیشترین باردهی را برای آنها به همراه داشته باشد.

چنانچه قصد احداث باغ بادام دارید و یا در جستجوی روش­های نوین و علمی برای مراقبت از درختان بادام در باغ خود هستید مطالعه­ی این مقاله را از دست ندهید، در این مقاله شما را با روش­های اصولی احداث باغ بادام و مراقبت از درختان بادام برای رسیدن به باردهی حداکثری با بالاترین کیفیت آشنا می­کنیم.

بهترین روش کاشت نهال بادام

اولین گام در راستای احداث باغ بادام کاشت نهال بادام است، ممکن است در گذشته باغداران خود با کاشتن بذر بادام در گلدان و نگهداری از آن نهال بادام از رقم مورد نظر خود را تهیه و در باغ خود می­کاشتند اما این روش دو ایراد بسیار بزرگ دارد، اول اینکه بسیار زمان بر و پر ریسک بوده و ممکن است در نهایت پس از گذشت چند ماه نهال سالم و کارآمد تولید نشود و دومین ایراد این است که برای احداث باغ وسیع و هکتاری این روش اصلا مقرون به صرفه نیست.

نحوه کاشت درخت بادام

نکته­ دیگری که در روش کاشت بذر و تولید نهال به وسیله­ی باغداران باید به آن توجه داشته باشید این است که بسیاری از ارقام بادام نیاز به گرده افشانی توسط ارقام دیگر داشته و همن امر سبب می­شود که بذر بادام نتواند نهال بادام دقیقا مشابه پایه­ی مادری تولید کند و شما پس از چند سال شاهد تفرق صفات و درخت بادامی خواهید بود که با انتظار شما فاصله­ی زیادی دارد.

بنابراین بهترین روش کاشت نهال بادام تهیه­ی نهال بادام آماده و پیوند خورده­ای است که از نهالستان­های معتبر کشوری تهیه شده باشد، نهال پیوند خوره­ی بادام معمولا از پیوند ارقام پربار و مقاومی مانند نهال بادام آذر خوشه­ای بر پایه­ی ارقام مقاومی مانند نهال بادام تلخ تولید شده و بنابراین در عین حال که باردهی بالا و با کیفیت خواهد داشت بلکه نسبت به شرایط مختلف آب و هوایی، شرایط آبی و همچنین آفات و بیماری­ها از خود مقاومت بالایی نشان داده و بنابراین هزینه­ی باغداری را برای باغداران کاهش می­دهد.

روش صحیح آبیاری درخت بادام

یکی از ویژگی­های مهم درختان بادام این است خود را با هر نوع شرایط آب و هوایی سازگار می­کنند و به همین دلیل است که شما درختان بادام را در باغات بیشتر استان­های کشور می­بینید، درختان بادام هم برای مناطق سردسیر و هم برای مناطق معتدله­ی گرمسیری مناسب هستند اما در مورد احداث باغات هکتاری بادام در مناطق با رطوبت نسبی بالای هوا باید احتیاط داشته باشید، درختان بادام در مناطقی که رطوبت نسبی هوا بالا باشد عملکرد خوبی ندارند.

با توجه به سازگاری بالای درخت بادام با شراط مختلف آب و هوایی ممکن است درخت بادام را در منطقه­ای بکارید که متوسط بارندگی در سال پایین و یا بالا باشد، در مناطقی که متوسط بارندگی در سال بیشتر از 300 الی 400 میلیمتر در سال باشد شما می­توانید با خرید نهال بادام مقاوم به کم آبی مانند نهال بادام آذر خوشه­ای باغ بادام را به صورت دیم احداث کنید.

بیشنر بخوانید: نحوه آبیاری درخت بادام

در مناطقی که متوسط بارندگی کمتر از 300میلیمتر باشد نیز بهتر است با انتخاب ارقام بادام متحمل به کم آبی باغ بادام را به صورت آبی احداث کنید.

کاشت درخت بادام

روش صحیح آبیاری درخت بادام در مناطق مختلف

در رابطه با شیوه­ی آبیاری باغ بادام در مناطق مختلف به طور کلی بهترین سیستم آبیاری سیستم تحت فشار به صورت قطره­ای و یا بابلر است، در مناطق گرمسیر که تابستان شرایط آب و هوایی بسیار گرم دارد تبخیر بالای آب آبیاری و همینطور تبخیر و تعرق درختان می­تواند خسارات بسیار زیادی را به بار آورد، در این شرایط بهترین سیستم آبیاری باغ بادام سیستم آبیاری قطره­ای زیر سطحی است.

سیستم قطره­ای زیر سطحی تحت تاثیر شرایط آب و هوایی گرم قرار نگرفته و در مناطق گرم و خشک راندمان بسیار بهتری دارد، در این سیستم درختان بادام کمتر در معرض خشکی و کم آبی قرار می­گیرند، در نظر داشته باشید که آبیاری نامناسب و کمتر از نیاز درختان به ویژه در فصل رشد سبب آسیب به تنه­ی درختان شده و ترک خوردن پوست تنه منجر به آلوده شدن درختان به بیماری شانکر باکتریایی می­شود.

نکته­ی بسیار مهم دیگر در مورد آبیاری درختان بادام این است که آبیاری کردن کمتر از نیاز درختان بادام را در برابر آفات چوبخوار مانند سوسک شاخک بلند رزاسه و همینطور آفات مکنده­ای مانند شته­ها بسیار آسیب پذیر می­کند، بنابراین با رعایت اصول آبیاری مانند استفاده از سیستم آبیاری مناسب و آبیاری با دور و حجم مناسب از آسیب پذیر شدن درختان خود جلوگیری کنید.

هرس درخت بادام

همه­ی باغداران عملیات مهم باغداری از جمله کود دهی، آبیاری و هرس را به خوبی می­شناسند، هرس درخت بادام تاثیر بسیار زیادی در افزایش رشد و باردهی این درختان دارد، هرس این درختان به چند هدف و در زمان­ها مختلف انجام می­شود که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

  • هرس سربرداری: هرس سربرداری درختان بادام باید بلافاصله پس از کاشت نهال بادام انجام شود، این نوع هرس به درخت بادام کمک می­کند تا در سال اول پس از کاشت نهال رشد رویشی سریع­تری داشته و بتواند به سرعت باردهی خود را آغاز کند، علاوه بر تسریع رشد رویشی و زود بازده شدن درخت بادام هرس سربرداری به فرم گیری درخت بادام کمک می­کند.
  • هرس کنترل کننده: این نوع هرس تنها با هدف کنترل آفات و بیماری­های گیاهی انجام می­شود، به عنوان مثال کنترل آفت سوسک شاخک بلند رزاسه تنها با هرس سرشاخه­های سبز خشک شده امکان پذیر است، در صورتی که از هرس این شاخه­ها در فصل رویش غافل شوید خسارت آفت سال به سال افزایش پیدا می­کند، آفات و بیماری­های سرشاخه­ای و برگی به طور معمول با هرس به خوبی کنترل می­شوند و در صورت نیاز سم پاشی نیز می­تواند تاثیر این عملیات در کنترل آفت و یا بیماری را بهبود ببخشد.

کاشت درخت بادام

نکته­ی مهمی که در مورد این نوع هرس باید در نظر داشته باشید این است که پس از انجام هرس کنترل کننده نباید به هیچ عنوان شاخه­های هرس شده را در باغ رها کنید، شاخه­ها باید به سرعت از باغ خارج شده و در اسرع وقت سوزانده شود، این شاخه­ها می­توانند به عنوان منبع اولیه­ی آفت و یا بیماری برای ابتلای درختان سالم عمل کنند.

  • هرس فرم دهی: این نوع هرس در سال­های اول پس از کاشت نهال در فصل پاییز و یا زمستان انجام شده و به فرم دهی به درختان بادام در سال­های بعد کمک می­کند، در نظر داشته باشید که داشتن فرم مناسب به دریافت نور بیشتر توسط شاخه­های بادام کمک کرده و از شیوع آفات و بیماری­ها در باغ بادام جلوگیری می­کند، هرس فرم دهی به صورت غیر مستقیم به افزایش باردهی درختان بادام کمک می­کند.

آفات و بیماریهای بادام درختی و  روش کنترل

برای داشتن باغ بادام سالم و پر بار نیاز است که یکی از مهم­ترین عوامل محدود کننده­ی باردهی که همان آفات و بیماری­های گیاهی است را کنترل کنید، برای کنترل موفقیت آمیز آفات و بیماریهای بادام درختی باید در درجه­ی اول با آنها آشنایی داشته باشید تا بتوانید به سرعت از حضور آنها اطمینان پیدا کرده و برای کنترل آنها اقدام کنید و در درجه­ی دوم باید با روش کنترل اصولی آنها آشنایی داشته باشید، در ادامه برخی از مهم­ترین آفات و بیماری­های باغ بادام را به شما معرفی می­کنیم.

  • بیماری لکه اجری بادام

این بیماری که یکی از مهم­ترین بیماریهای باغ بادام است یک بیماری قارچی است، این بیماری همراه با باد و باران و به کمک حیوانات از باغ آلوده به باغ سالم منتقل می­شود و درختان سالم را در اول بهار آلوده می­کند، برای کنترل این بیماری شما باید از آلوده شدن درختان در اول بهار جلوگیری کنید، سم پاشی پیشگیرانه با کمک سموم موثر قارچ کش برای باغاتی که آلودگی در سال گذشته در آنها مشاهده شده و یا باغاتی که در مجاورت باغات آلوده قرار دارند بسیار موثر خواهد بود.

در باغات آلوده هرس شاخه­های آلوده و جمع آوری برگ­های آلوده و ریخته کف زمین در پاییز و سوزاندن آنها به کنترل و کاهش بیماری در سال بعد کمک خواهد کرد.

  • بیماری گال باکتریایی طوقه و تنه

بیماری گال باکتریایی ممکن است همراه با نهال آلوده وارد باغ شما شده باشد و یا ممکن است در باغ شما از قبل حضور داشته باشد و به محض کاشت نهال با ریشه­ی زخمی به آن حمله می­کند، نشانه­ی مهم این بیماری ضعف و زردی و کاهش رشد درخت و ظهور گال از جنس پوست و چوب درخت بادام استف باکتری در محل گال حضور دارد و با زخمی کردن گال به راحتی پراکنده می­شود.

برای کنترل این بیماری در باغ تنها یک راه وجود دارد و آن حذف درخت آلوده و سوزاندن آن است، درخت آلوده سخت درمان و یا درمان ناپذیر بوده و در صورت باقی ماندن در باغ تنها زمینه­ی آلوده شدن سایر درختان را فراهم خواهد کرد.

  • بیماری شانکر باکتریایی شاخه و تنه

بیماری شاکر باکتریایی تنه­ی درخت بادام یکی از مهم­ترین بیماریهای درخت بادام به ویژه در مناطق گرمسیری است، در این مناطق که معمولا به دلیل کمبود منابع آبی توجه خوبی به آبیاری درختان نمی­شود و گرمای هوا نیز به عنوان یک عامل تشدید کننده سبب ایجاد ترک در تنه­ی درختان بادام می­شود، پس از ایجاد ترک در تنه­ی درختان بادام عامل باکتریایی بیماری به آنها نفوذ کرده و باغداران شاهد ترک­های نسبتا عمیق در تنه­ی درختان بادام هستند که از آن شیرابه­ی قهوه­ای رنگ و کدر خارج شده است.

این شیرابه حاوی باکتری بیمارگر بوده که در اثر آبیاری یا بارندگی می­تواند به درختان دیگر رسیده و از طریق زخم هرس و یا زخم آفتابسوختگی و حتی زخم ناشی از باز شدن جوانه­ها در اوایل بهار به درخت نفوذ کرده و سبب کاهش کمی و کیفی محصول بادام می­شود.

برای کنترل این بیماری باید در اوایل بهار به ویژه در باغات آلوده سم پاشی پیشگیرانه انجام شده و شاخه­های آلوده را هرس کرده و بسوازنید، توصیه می­شود برای کنترل اصولی این بیماری از اهمیت تغذیه و آبیاری اصولی درختان بادام غافل نشوید.

کاشت درخت بادام

  • آفت سوسک شاخک بلند رزاسه

سوسک شاخک بلند رزاسه در مناطق گرمسیر و سردسیر به ویژه در باغاتی که به خوبی و به درستی آبیاری نمی­شوند خسارت بیشتری وارد می­کند، این آفت سبب سبز خشک شدن سرشاخه­های جوانی میشود که قرار است باردهی درختان در سال آینده را تضمین کنند و بنابراین خسارت این آفت در باغات بادام شدید است، برای کنترل این آفت در درجه­ی اول باید به آبیاری اصولی درختان دقت داشته باشید، این آفت تنها به درختان بادام ضعیف و تحت تنش آبیاری حمله می­کند و در درجه­ی دوم باید سرشاخه­های آلوده و حاوی لارو را هرس کرده و بسوزانید.

  • آفات زنبور مغز خوار بادام

زنبور مغز خوار بادام در باغات آلوده می­تواند تا 90درصد کاهش محصول را به همراه داشته باشد، این زنبور که در اوایل بهار به میوه­های جوان و فندقی حمله می­کند تخم خود را درون میوه گذاشته و لارو با تغذیه از مغز میوه سبب پوک شدن میوه­های جوان می­شود، آفت درون خاک به صورت شفیره زمستان گذرانی می­کند، بنابراین یخ آب زمستانه­ی باغات بادام در مناطق بسیار سردسیر می­تواند آفت را برای سال آینده کنترل کند.

جمع آوری میوه­های آلوده و ریخته، باغ، شخم خاک­های درخت در فصل پاییز و سم پاشی درختان پس از ریزش گلبرگ­ها می­تواند در کنترل آفت موثر باشد.

  • آفت کنه تارعنکبوتی

کنه تارعنکبوتی یک آفت پلی سیکل و چند میزبانه است و بنابراین از میزبانان زراعی هم می­تواند به باغ بادام حمله کند، این آفت می­تواند با توجه به ضعف میزبان و شرایط آب و هوایی تا چندین سیکل در یک سال داشته باشد و بنابراین می­تواند بیشترین خسارت را به درختان بادام وارد کند، ظاهر خاک آلود برگ درختان از مهم­ترین نشانه­های آلودگی درخت به این آفت است و برای کنترل این آفت سم پاشی دوره­ای از اوایل بهار تا پاییز و همچنین تقویت درختان با آبیاری و کود دهی اصولی می­تواند موثر واقع شود.

  • آفت شته سبز هلو

شته نیز مانند کنه تارعنکبوتی یک آفت پلی سیکل و چند میزبانه است، شناسایی این آفت در باغ برای تمام باغداران ساده است، آفات مکنده سبز رنگی پشت برگ­ها تجمع داشته و سبب چسبناک شدن برگ درختان می­شوند، تردد مورچه­ها نیز از نشانه­های دیگر این آفت است و برای کنترل این آفت نیز باید همان اقداماتی را انجام دهید که برای کنترل کنه­ی تارعنکبوتی انجام می­دهید.

جمع بندی

اگر به دنبال یک درخت میوه با باردهی بالا و اقتصادی برای احداث باغ میوه­ی خود هستید درخت بادام می­تواند بهترین گزینه برای شما باشد، درخت میوه­یا کم دردسر و بسیار اقتصادی و سود بخش اما سود ده بودن آن تنها بستگی به این دارد که شما تا چه حد در مدیریت باغ موفق عمل کنید، چنانچه دشتن دانش کافی در زمینه­ی باغداری برای شما دشوار است می­توانید از مشاوره­های رایگان و سودمند سایت­های فروش نهال بادام استفاده نمایید، برای دریافت قیمت نهال بادام نیز می­توانید به این وبسایت­ها مراجعه نمایید و قیمت نهال را در مراکز مختلف با هم مقایسه کنید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال