با ارقام زودبازده و دیربازده درخت شلیل آشنا شوید!

با ارقام زودبازده و دیربازده درخت شلیل آشنا شوید!

مهمترین دلیلی که یک باغدار انرژی، زمان و سرمایه خود را صرف کاشت یک محصول می ‌کند این است که بتواند بعد از گذشت مدتی به سود قابل توجهی دست پیدا کند و تمام هزینه‌ها یی که بابت نگهداری و پرورش درختان خود صرف کرده است در کوتاه‌ ترین زمان ممکن به آن باز گردد که در این صورت نیاز است ارقام زود بازده برای کاشت انتخاب کند تا در همان سال های ابتدایی بعد از کاشت بتواند میوه برداشت کند.

 

ارقام زودبازده و دیر بازده درخت شلیل

گاهی باغدار یک رقم تجاری، خاص یا بسیار مقاوم را مد نظر دارد بنابراین حاضر است مدت زمان طولانی ‌تری در انتظار باردهی بماند تا سود بیشتری را کسب کند که به اصطلاح به این ارقام دیربازده می‌ گویند در مجموع می‌ توان گفت انتخاب نهال با عوامل بسیار زیادی در ارتباط است که یکی از آن‌ها زود بازده و دیر بازده بودن نهال است و در ادامه قصد داریم که شما را با ارقام زود بازده و دیر بازده شلیل آشنا کنیم.

 

آشنایی با ارقام زود بازده شلیل

1)نهال شلیل انجیری

نهال شلیل انجیری اولین بار توسط چینی ها به دنیا معرفی شد این نهال به دلیل داشتن میوه ای با شکل و طعمی بی نظیر در بین سایر ارقام شلیل از محبوبیت بالایی برخوردار است که پس از ورود به ایران به خوبی توانست خود را با شرایط آب و هوایی کشور سازگار کند و قابلیت کاشت در مناطق معتدل و گرم را داشته باشد.

این نهال بعد از سپری کردن 500 تا 1500 ساعت سرمای 7- درجه سانتی گراد آماده می‌ شود که در همان سال اول بعد از کاشت شروع به تولید میوه نوبرانه کند و پس از سال دوم به حداکثر راندمان یا باردهی یعنی 40 تا 50 تن در هر هکتار برسد.

2)نهال شلیل فانتازیا

این نهال تجاری، زود بازده و پربار در همان سال اول بعد از کاشت باردهی خود را آغاز می‌ کند و بعد از گذشت چند سال به حداکثر باردهی یعنی بیشتر از 45 تن در هر هکتار دست خواهد یافت و اگر شرایط بهینه برای رشد و باردهی داشته باشد این باردهی بین 12 تا 15 سال تکرار خواهد شد که می‌ توان گفت سودی چشمگیر به باغدار هدیه می ‌کند.

توجه داشته باشید که نهال شللیل فانتازیا را در مناطق نیمه گرمسیری و نیمه خشک که در ارتفاع 100 تا 2200 متر از سطح دریا واقع شده‌ اند بکارید تا نیاز سرمایی آن به خوبی تامین شود.

 

3)نهال شلیل سان گلد

نهال شلیل سان گلد به رقمی زود بازده و پربار شهرت دارد زیرا در همان سال نخست پس از کاشت میوه‌های خود را ارزانی باغدار می‌ کند که در طی حیات 22 ساله خود به مدت 15 سال، حداکثر باردهی یعنی 40 تن در هکتار را تجربه می ‌کند.

این نهال از آمریکای جنوبی وارد کشور شده است و به صورت پیوندی تکثیر می ‌شود و قادر است سرما و گرما را تحمل کند اما آب و هوای گرم تاثیر مثبتی روی کیفیت میوه‌های آن دارد اما این بدان معنا نیست که نیاز سرمایی آن در دمای 7- درجه سانتی گراد به مدت 15 تا 40 روز برآورده نشود.

4)نهال شلیل مغان

منشا این نهال شلیل مغان کشور پهناور چین است از مشخصات بارز این نهال شامل طول عمر طولانی در حدود 20 سال، مقاوم به گرما و تا حدی سرما، مناسب برای کاشت در اقلیم معتدل و نیمه گرمسیری، شروع باردهی از سال دوم پس از کاشت، زودرس بودن و قابلیت برداشت در اواخر تیر ماه، تناژ بالا به میزان 96 تن در هکتار، تولید میوه ای شیرین با پوستی زرد و نارنجی و قابل پیوند بر روی شفتالو، آلو زرد آلو است.

 

ارقام زودبازده و دیر بازده درخت شلیل

5)نهال شلیل سان کینگ

مزیت‌ های بی شمار در این نهال سبب شده که باغداران زیادی تمایل به کاشت آن داشته باشند یکی از این مزیت‌ها زود بازده بودن آن است زیرا باغدار می‌ تواند در همان سال اول بعد از کاشت میوه ‌های این نهال شلیل سان کینگ را بر روی شاخه های آن مشاهده کند و بعد از گذشت چند سال در صورت فراهم بودن شرایط مناسب برای رشد 35 تا 40 تن میوه مرغوب برداشت کند.

این نهال را باید در مناطق سردسیری و نیمه سردسیری کاشت زیرا دیر گل است بنابراین از خطر سرمای بهاره در امان است و برای شکستن فاز خواب به حداقل 700 ساعت و حداکثر 1000 ساعت دمای زیر منفی 7 درجه سانتی گراد نیاز دارد.

در مجموع می توان گفت این نهال علاوه بر داشتن مزیت های فراوان با داشتن عمر اقتصادی 15 ساله، باغدار را از کاشت آن خشنود خواهد شد.

 

6)نهال شلیل ایندپندس

باغدارانی که در مناطق سردسیری هستند برای کاشت این نهال شلیل ایندپندس تعلل نمی‌ کنند زیرا نه تنها با اقلیم این مناطق سازگار است و نیاز سرمایی در حدود 500 تا 1100 ساعت در دمای منفی 7 درجه سانتی گراد دارد بلکه زود بازده نیز هست و فقط یک سال بعد از کاشت گلدهی و میوه دهی را شروع می‌ کند اما این میوه نوبرانه به 3 سال زمان نیاز دارد که به بالاترین میزان خود یعنی 40 تن در هکتار برسد.

همچنین میوه‌ های شیرین و منحصر به فرد این نهال به دلیل کوتاه بودن قامت آن به راحتی قابل برداشت هستند و از طرفی بازار پسندی و قابلیت بالایی در انبارداری و نگهداری در سردخانه دارند.

 

7)نهال شلیل بیگ تاپ

اگر به دنبال رقمی از شلیل هستید که نه تنها سودی چشمگیر نصیب تان کند بلکه رقمی کم دردسر، پربار و مقاوم باشد نهال شلیل بیگ تاپ گزینه ی مناسبی است این نهال به خاطر اینکه بومی کشور است سازگاری بالایی با شرایط اقلیمی کشور دارد ولی آب و هوای معتدل و گرم را ترجیح می دهد همچنین می تواند دمای منفی.15 درجه سانتی گراد را تحمل کند.

این نهال خیلی زود و بعد از گذشت 1 سال از زمان کاشت شروع به میوه دهی می ‌کند و پس از 3 الی 4 سال به حداکثر میزان یعنی 60 تا 70 تن میوه در هکتار می رسد.

 

8)نهال شلیل کیوتا

نهال شلیل کیوتا از کشور فرانسه به سرتاسر دنیا صادر شد و پس ورود به ایران به منظور سازگاری بیشتر آن را روی آلوی وحشی و شفتالو پیوند زدند و آماده کاشت در مناطقی کردند که تغییرات اقلیمی ناگهانی دما دارند یعنی اینکه به یکباره دمای هوا سرد و یا گرم می‌شود.این نهال همانند سایر درختان شلیل برای شکوفایی در بهار نیاز دارد که 400 تا 2000 ساعت سرمای 7- درجه سانتی گراد را پشت سر بگذارد.

اگر بخواهیم به برخی از مزیت‌های این نهال اشاره کنیم می توان زود بازده بودن ( 1 تا 2 سال بعد از کاشت)، پربار بودن به میزان 50 تن در هکتار، رشد سریع، داشتن بنیه قوی و مقاوم به شرایط بد محیطی را بیان کنیم.

 

آشنایی با ارقام دیر بازده شلیل

1)نهال شلیل پیش رس

نهال شلیل پیش رس به دلیل تولید میوه ای خوش طعم و با کیفیت در زادگاه خود یعنی کشور چین برای صادرات به دیگر کشورها برگزیده شد که پس از ورود به ایران توانست خود را با آب و هوای معتدل و نیمه سردسیری کشور سازگار کند و در این مناطق بعد از گذراندن 60 هزار دقیقه سرمای 7- درجه سانتی گراد در زمستان خود را برای باردهی آماده سازد.

این نهال 2 الی 3 سال پس از انتقال به زمین اصلی زمان لازم دارد تا میوه ای نوبرانه تولید کند اما بعد از چند سال این میوه نوبرانه به بالاترین میزان یعنی 90 تن در هکتار خواهد رسید.

 

2)نهال شلیل سبز

این نهال شلیل سبز با اینکه اصالت آن متعلق به کشور کره جنوبی است اما سال های طولانی ست که خود را سازگار با مناطقی از کشور کرده است که آب و هوای معتدل و نیمه سردسیری دارند.میوه این نهال در زمانی که نارس است به رنگ سبز دیده می‌ شود و بعد از رسیدگی کامل رنگ پوست آن قرمز روشن و گوشت آن زرد رنگ می ‌شود و طعم خوشمزه و بافتی نرم و آبدار دارد.

این نهال بعد از گذشت 2 تا 5 سال از زمان انتقال به زمین شروع به گلدهی و میوه دهی می ‌کند اما اگر شرایط رشدی مساعدی داشته باشد به مرور زمان در هر 10 هزار متر مربع 10 هزار کیلو میوه تولید می کند.

ارقام زودبازده و دیر بازده درخت شلیل

کلام آخر

امروزه با توجه به هزینه‌ های بالا تولید دیگر نمی‌توان بدون اطلاعات لازم در مورد رقم مثل سازگاری آن با اقلیم منطقه، میزان باردهی در هر هکتار، شروع باردهی .و…اقدام به خرید نهال کرد زیرا باغدار علاوه بر هزینه‌ ای که بابت خرید نهال باید پرداخت کند می بایست چندین سال هزینه و انرژی صرف مراقبت و نگهداری از آن کند و در نهایت اگر نهال باردهی مطلوب و یا سازگاری لازم را نداشته می‌شود مجبور به حذف نهال خواهد شد.

بنابراین به باغداران پیشنهاد می‌ شود برای خرید نهال شلیل به نهالستان‌ های معتبری بروند که دارای مجوزهای لازم از سوی سازمان جهاد کشاورزی هستند زیرا فروش نهال در این نهالستان توسط مهندسان کار آزموده کشاورزی انجام می‌ گیرد و ارقام مختلف شلیل را به صورت پیوندی و اصلاح شده تولید و عرضه می‌کنند از همین رو چون بدون واسطه اقدام به تولید نهال با بالاترین کیفیت می ‌کنند پس قیمت نهال‌ شلیل تولیدی آن‌ ها نسبت به سایر نهال فروشی ‌ها مناسب تر است.

 

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال