آشنایی با ارقام زودبازده و دیربازده آلو

آشنایی با ارقام زودبازده و دیربازده آلو

اگر یک باغدار تصمیم بگیرد یک باغ تجاری آلو را احداث کند باید یک طرح توجیهی و یک برنامه ریزی دقیق برای تمامی مراحل تولید آلو داشته باشد برای این منظور نیاز است اطلاعات دقیق در مورد اقلیم منطقه، روش اصولی آبیاری، کوددهی، هزینه‌ها و غیره داشته باشد و بعد از این مراحل باید رقم مناسبی از آلو را انتخاب کند که سازگاری بالا با اقلیم منطقه و شرایط نامساعد محیطی داشته باشد.

یکی از ویژگی‌های مهمی که در انتخاب آلو باید مد نظر قرار داد زود بازده یا دیر بازده بودن آن است زیرا با توجه به هزینه‌های بالا تولید باید به سراغ ارقام زود بازده رفت که در همان سال‌های ابتدایی پس از کاشت به باردهی اقتصادی می‌رسند و هزینه‌های تولید را در کمترین زمان جبران می‌کنند و یا ارقامی که دارای ویژگی بسیار مطلوب هستند و میوه آن بسیار محبوب و بازار پسند است و ارزش سرمایه گذاری بالایی دارد.

ازقام زودبازده و دیربازده آلو

مشخصات ارقام زود بازده آلو

یکی از مهمترین اهداف کاشت یک نهال برداشت هر چه سریع‌تر میوه آن است از همین رو مهندسان کشاورزی ارقام اصلاح شده یا پیوندی تولید کرده‌اند که برخلاف ارقام سنتی و بذری در همان سال‌های ابتدایی پس از کاشت میوه دهی را شروع می‌کنند و همچنین با داشتن رشد سریع در بازه زمانی کوتاه‌تری وارد مرحله بلوغ و میوه دهی می‌شوند و می‌توان به سود حاصل از فروش محصول دست یافت در ادامه ارقام زود بازده آلو را معرفی می‌کنیم.

 

معرفی ارقام زود بازده آلو

  • نهال آلو زرد بخارا: این رقم بومی ایران که اصالت و ریشه‌ آن به خراسان جنوبی می‌رسد که در طبخ غذا کاربرد دارد و جز ارقام پرفروش و پر طرفدار محسوب می‌شود دارای میوه‌ای به رنگ زرد به اندازه کوچک تا متوسط است که این نهال به طور معمول از سال دوم پس از کاشت نهال وارد فاز زایشی یا میوه دهی می‌شود و با رسیدن به سن بلوغ سالانه می‌تواند 50-40 تن محصول تولید کند و رقمی زود بازده و پربار بر شمرده می‌شود.

این نهال در آب و هوای سردسیری و نیمه سردسیری به خوبی رشد می‌یابد و رطوبت دوست است اما خشکی را نیز می‌تواند تحمل کند و برای تولید میوه بهتر و با کیفیت‌تر به نور مستقیم خورشید نیازمند است و نیاز سرمایی آن با دمای منفی7 درجه سانتی گراد به میزان 1200-700 ساعت برطرف خواهد شد.

برای تولید این رقم و سازگاری بیشتر، آن را بر روی زردآلو تلخ پیوند می‌زنند و باید در مناطقی کاشته شود که ارتفاع آن‌ها از سطح دریا به اندازه‌ای باشد که نیاز‌های نوری و سرمایی درخت تامین شود همچنین در هنگام کاشت آن باید از ارقام گرده افشان به منظور باردهی بیشتر استفاده کرد.

ازقام زودبازدهی و دیرباردهی

  • نهال آلو آنجلا: این نهال یکی از مرغوب‌ترین رقم‌های آلو به شمار می‌آید و کاشت آن با سوددهی بسیار زیادی توام است زیرا جز ارقام زود بازده محسوب می‌شود و پس از گذشت 2سال از زمان کاشت باردهی را آغاز می‌کند و درصورت وجود شرایط مناسب رشدی، در سال 5 پس از کاشت به باردهی اقتصادی 35 تن در هکتار می‌رسد.

میوه آلو آنجلا به شکل گرد به اندازه‌ی متوسط تا درشت با پوستی به رنگ بنفش تیره مایل به سیاه دیده می‌شود و قسمت گوشتی آن قرمز یا زرد روشن، هسته آن از قسمت گوشتی جدا و خوش مزه و آبدار است و زمان برداشت آن در اوایل مهر ماه زمانی که میوه کاملا رسیده است که با داشتن عمر مفیدی در حدود 45 سال و تولید میوه با کیفیت جز ارقام اقتصادی محسوب می‌شود.

رقم آلو آنجلا غیر بومی و زادگاه آن کشور آمریکا که در برخی از منابع کشور ژاپن عنوان شده است، این رقم دیررس است و نسبت به ارقام دیگر دیرتر به بازار عرضه می‌شود، این رقم را می‌توان به روش پیوند زنی بر روی پایه آلوچه وحشی و میروبالان تکثیر کرد.

از دیگر ویژگی‌های این نهال، در مقابل خشکی و سرما نیمه متحمل است و مناسب کاشت در مناطق معتدل و نیمه سردسیری با اختلاف ارتفاع حداکثر 800 متر از سطح دریا است، به سرمای بهاره حساسیت دارد و نیاز سرمایی آن در دمای 7- درجه سانتی گراد به مدت 800 ساعت رفع می‌شود.

 

  • نهال آلو بلک دیاموند: این رقم به نام الماس سیاه نیز نامیده می‌شود که پوست میوه این رقم به رنگ تیره با مزه ترش و بافت گوشتی آن قرمز رنگ وبا مزه شیرین است با ظاهری مجلسی و بسیار بازار پسند که در بازار با قیمت بالا به فروش می‌رسد.

نهال بلک دیاموند جز ارقام زود بازده به حساب می‌آید و اگر شرایط رشدی بهینه برای آن فراهم شود در سال اول یا دوم پس از کاشت شروع به میوه دهی می‌کند که در این شرایط حداکثر میزان باردهی آن 50 تن در هکتار برآورد می‌شود و به منظور افزایش عملکرد و باردهی، رقم گرده افشان سانتروزا به نسبت 1 به 10 در بین این رقم آلو می‌توان کاشت.

این رقم اقلیم سردسیری و نیمه سردسیری را می‌پسندد و دمای 25- تا 35 درجه سانتی گراد را تحمل می‌کند و این نهال برای شکوفایی و رشد بهتر در بهار به دمای 7- درجه سانتی گراد و به میزان حداقل 800 ساعت نیازمند است و در هر منطقه‌ای با هر ارتفاعی از سطح دریا به شرط تامین نیاز سرمایی و نوری قابلیت کاشت دارد.

 

مشخصات ارقام دیر بازده آلو

همیشه فاکتور زود بازده بودن در انتخاب نهال اولین معیار محسوب نمی‌شود و کیفیت بالای محصول، میزان باروری یا سازگاربودن رقم با اقلیم منطقه، مهم­تر از زود بازده بودن آن است زیرا باغدار نهایتا 1یا 2سال بیشتر منتظر می‌ماند در عوض محصولی با کیفیت و پرباری بدست می‌آورد و از طرفی با مدیریت صحیح باغ و رسیدگی اصولی می‌توان کمک به باردهی سریع‌تر رقم کرد.برای آشنایی با ارقام دیر بازده آلو این مطلب را دنبال کنید.

 

معرفی ارقام دیر بازده آلو

  • نهال آلو زرد ملایر: زادگاه و منشا این نهال همانطور که از نامش پیدا است کشور خودمان است و متعلق به شهرستان ملایر است به دلیل کیفیت بالا میوه، سازگاری با شرایط نامساعد اقلیمی، مقاومت بسیار زیاد در برابر کم آبی، طول عمر زیاد (70-60 سال)، پربار بودن رقمی محبوب در بین ارقام داخلی به شمار می‌آید و محصول آن به دلیل کیفیت بالا به کشورهای دیگر صادر می‌شود.

از خصوصیات میوه این نهال به شکل گرد، اندازه درشت، رنگ زرد ، با طعمی فوق العاده و آبدار می­توان اشاره کرد که به صورت تازه خوری، تهیه قیسی و در خشکبار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این نهال با گذشت 3 سال از زمان کاشت میوه دهی را آغاز می‌کند اما برای عرضه در بازار مناسب نیست اما با افزایش سن درخت به حداکثر باردهی دست می‌یابد پس رقمی دیر بازده شمرده می‌شود و در شرایط ایده آل برای رشد سالانه 70-60 تن در هکتار باردهی خواهد داشت که برای باردهی بیشتر نیاز به رقم گرده زا سازگار دارد که به نسبت 10 تا آلو زرد ملایر و 1 رقم گرده زا است.

این در نهال شرایط اقلیمی سردسیری و معتدل یا نیمه سردسیری بهترین عملکرد را از خود نشان می‌دهد و می‌تواند زمستان‌های سرد را تحمل کند و با گذراندن 1200 -500 ساعت سرمای 7- درجه سانتی گراد برای از بین بردن یا شکستن هورمون خواب در زمستان آماده می‌شود و به دلیل دیرگل بودن می‌تواند از سرمای بهاره بدون آسیب گذر کند.

 

  • نهال آلو آلینا: این نهال از کشورهای جنوب شرقی آسیا منشا گرفته است و به دلیل مقاومت بسیار بالا به سرما و کم آبی در سایر کشورهای دنیا از جمله ایران محبوب شده است این نهال سازگاری بالایی به شرایط اقلیمی مختلف دارد.

در مناطق سرد و معتدل با دریافت روزانه 8-6 ساعت نور بهترین رشد و بازدهی را خواهد داشت و نیاز سرمایی آلو آلینا با قرار گرفتن در دمای 7- درجه سانتی گراد به مدت 800-500 ساعت برطرف می‌شود بنابراین در مناطقی با ارتفاع 2000-300 متر از سطح دریا برای کاشت آن مناسب است.

این نهال بعد از سپری شدن 3 سال از زمان کاشت شروع به باردهی می‌کند اما تا سن بلوغ برای رسیدن به باردهی مطلوب باید صبر کرد و در صورت رسیدگی اصولی به آن با تولید 150-120 تن محصول در سال، سودآوری شیرین و فوق العاده‌ای نصیب باغدار خواهد کرد بنابراین جز ارقام دیر بازده اما بسیار پربار محسوب می‌شود.

 

  • نهال آلو تنگسل: این نهال اولین بار در کشورهای اروپایی کاشت ‌شده است و از آن جا به سایر نقاط دنیا ارسال گردیده است که در کشور ما به خصوص در استان خراسان مورد توجه باغداران قرار گرفته است.

این رقم از هم خانواده‌های درخت آلو است که از سال سوم بعد از کاشت میوه‌هایی به رنگ و اندازه زردآلو با پوستی شبیه هلو دارای پرز ریز با طعمی میخوش تولید می‌کند وعملکرد این رقم سالانه به میزان 30-40 تن در هکتار می‌رسد بنابراین جز ارقام دیر بازده اما پربار به شمار می‌آید که خود گرده افشان است اما برای افزایش باردهی می‌توان از ارقام گرده زا استفاده کرد.

از دیگر مشخصات این رقم، مقاومت بسیار بالای آن در برابر آفات و بیماری‌هاست همچنین در مقابل گرما و سرما (در محدود دمایی 40- تا 30 در جه سانتی گراد) نیز مقاوم است و در مناطق نیمه خشکی همچون خراسان به خوبی رشد می‌کند و با گذراندن سرمای 7- تا 0 درجه سانتی گراد به مدت 850-0 ساعت برای رشد در بهار آماده می‌شود که با کاشت در مناطقی با ارتفاع 2500- 200 متر از سطح دریا نیازهای دمایی و نوری این رقم تامین می‌شود.

ارقام زودبازده و دیربازده الو

جمع بندی

ارقام درخت آلو بسیار متنوع هستند که هر کدام دارای خصوصیت‌های خاص خود هستند که برای کاشت هر باغداری را وسوسه خواهند کرد یکی از این ویژگی‌ها زود بازده یا دیربازده بودن رقم است که این ویژگی می‌تواند جز اولویت‌های اول برای انتخاب یک رقم باشد که این بستگی به هدف شما از احداث باغ تجاری آلو دارد و با در نظر گرفتن این ویژگی می‌توانید در هنگام خرید نهال آلو بهترین انتخاب را داشته باشید.

برای اطمینان از انتخاب درست نهال آلو می‌توانید به نهالستان‌های معتبر مراجعه کنید زیرا نه تنها ارقام بسیار متنوع از آلو را عرضه می‌کنند بلکه کارشناسان مجرب فروش نهال با توجه به اقلیم منطقه و ویژگی‌های مورد انتظار شما از احداث باغ به درستی شما را برای انتخاب بهترین نهال آلو راهنمایی می‌کنند.

قیمت نهال آلو یکی دیگر از مشخصات مد نظر باغداران است که در نهالستان معتبر با در نظر گرفتن کیفیت نهال قیمت واقعی و بدون واسطه را به باغدار اعلام می‌کنند پس پیشنهاد می‌شود قبل از کاشت هر گونه نهالی با کارشناسان نهالستان‌های مجوز دار مشورت نمایید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال