در دوره گلدهی درختان میوه، آب قابلیت رشد و گلدهی درختان را افزایش میدهد؛ در زمان گلدهی، درختان نیاز به تامین آب کافی دارند تا تغذیه لازم برای گلدهی و تولید میوه را داشته باشند؛ در واقع، گیاهان در طول دوره گلدهی به کمبود آب حساس هستند و هر تغییر کوچک در تامین آب میتواند به کاهش میزان محصول و کیفیت میوه منجر شود؛ بنابراین، آب دادن به درخت شکوفه دار به طور منظم شرایط را برای رشد و تولید میوه فراهم میکند.
فصل بهار دورهای است که در آن نوسانات دمایی بسیار اتفاق افتاده و اگر کشاورز نتواند این نوسانات دمایی را به خوبی کنترل کند باعث صدمه به باغات میوه او خواهد شد، کارشناسان نهالستان به هنگام فروش نهال به کشاورزان تاکید زیادی به کسب آگاهی در مورد بهترین زمان آبیاری درختان میوه در بهار دارند؛از نکات مهم آبیاری در فصل بهار باید به موارد زیر اشاره کرد:
این نکات بهترین روشهای آبیاری درختان میوه در فصل بهار هستند، توجه داشته باشید که هر درخت ممکن است نیازهای متفاوتی داشته باشد، و نباید فراموش کرد بهترین زمان آبیاری درختان میوه در بهار زمان صبح و عصر است، ولی مطمئن باشید بعد از آبیاری برودت هوا اتفاق نیفتد که باعث یخ زدگی و سرمازدگی درختان میوه میشود.
بهتر است آبیاری درختان را صبح انجام دهید اگر امکان آبیاری در این بازه زمانی وجود ندارد غیر از صبح، بهترین زمان برای آبیاری درختان هنگام عصر است، انتخاب عصر برای آبیاری به دلایل متعددی انجام میشود،
در عصر شب، گیاهان در فعالیت کمتری قرار دارند و عملکرد سلولهای آنها کاهش مییابد، از این رو، آبی که در این زمان بر روی گیاهان ریخته میشود، بهتر و بیشتر جذب شده و توسط ریشهها هضم میشود.
در زمان عصر، دما در حال کاهش است و هوا کمتر خشک و گرم است. این شرایط باعث کاهش تبخیر آبی روی خاک و گیاهان میشود و میزان آبی که در نهایت به گیاهان میرسد بیشتر خواهد بود.
آبیاری در عصر کمک کند تا برگها و سایر بخشهای گیاهان خشک باشند که از رشد قارچها و بیماریهای گیاهی جلوگیری میکند.
غیر از صبح، بهترین زمان برای آبیاری درختان هنگام عصر است، چون انتخاب عصر برای آبیاری به حفظ آب و بهره برداری بهینه از منابع آبی، رشد و توسعه بهتر گیاهان و کاهش مخاطرات بیماریها کمک میکند، البته به این موضوع توجه داشته باشید، اگر اختلاف دمای شب و روز در منطقه شما بیشتر باشد و برودت هوا در شبها اتفاق بیفتد، نباید درختان را به هنگام عصر آبیاری کنید چون باعث سرمازدگی ریشه درخت شده و مشکلات زیادی به وجود خواهد آورد.
بیشتر بخوانید: علت ریختن شکوفه های زردآلو
زمان شروع آبیاری درختان میوه به عوامل مختلفی مانند نوع درخت میوه، شرایط آب و هوایی منطقه، نوع خاک و درصد رطوبت آن و همچنین شرایط هوایی فعلی بستگی دارد؛ برای هر نوع درخت میوه، زمان شروع آبیاری یا همان استارت آب متفاوت هست.
زمان شروع آبیاری درختان میوه، فصل بهار بوده و اولین زمانی است که نیاز به آبیاری دارند؛ در این زمان، درختان میوه دچار تنش آبی میشوند و برای ادامه رشد خود نیاز به آبیاری دارند. تاریخ دقیق اولین آبیاری بستگی به اکوسیستم منطقه، شرایط هوا و خاک و طول دوره خواب درختان میوه دارد.
چون اولین آبیاری بعد از بیدار شدن درختان از خواب زمستانی انجام میشود اگر درخت میوه زود گل بوده، اولین آبیاری اواخر اسفند ماه و اگر دیرگل باشد اواخر فروردین ماه اتفاق میافتد، در فصل تابستان و بهار، زمان آبیاری معمولاً در صبح زود یا شب است. در این زمانها، تبخیر آب کمتر بوده و درختان میوه از آب دریافتی بهره بیشتری میبرند.
در زمستان، به علت کاهش فعالیت رشدی درختان میوه، نیاز به آبیاری کمتر بوده و فاصله زمانی بین آبیاریها را افزایش داده و گاها قطع میکنند؛ درختان میوه باید قبل از فصل زمستان به میزان کافی آبیاری شوند تا بتوانند در طی این فصل به درستی زندگی کنند. برای تعیین زمان شروع آبیاری درختان میوه، بهتر است به منابع مربوطه یا متخصصین نهالستان مراجعه کنید تا در مورد شرایط خاص منطقه خودتان مشورت بگیرید.
برای جلوگیری از ریزش گل درختان میوه، مطمئن شوید که درختان میوه به میزان کافی آب و مواد غذایی از جمله نیتروژن، فسفر و پتاسیم دریافت میکنند؛ کودهای مخصوص میوه را میتوانید در دوره های مشخصی به درختان بدهید.
اطمینان حاصل کنید که pH خاک مناسب بوده و ساختار خاک مناسبی دارد تا دوره گلدهی درخت میوه به خوبی به پایان برسد، این می تواند شامل بررسی و اصلاح pH، افزودن مواد آلی و بهبود در دفع آب ریزشی موجود در خاک باشد؛ البته نباید تنظیم دمای محیط و خاک را فراموش کنیم.
تامین دمای مناسب در طول فصل گلدهی نقش مهمی در جلوگیری از ریزش گل دارد؛ دمای بسیار بالا یا بسیار پایین میتواند شکوفه درختان میوه را تحت تاثیر قرار داده و عدم رشد و ریزش آنها را به همراه داشته باشد، بهتر از خبرهای هواشناسی را دنبال کنید، در صورت برودت هوا در شب، با سوزاندن کاه و ایجاد دود مانع از نفوذ سرما به محوطه باغ شوید.
برای جلوگیری از ریزش گل درختان میوه، کنترل آفات و بیماریها لازم است، بررسی و کنترل آفات و بیماریهایی مانند سوختگی شکوفه، کپک سیاه و قارچ پودری می تواند به حفظ گلها و جلوگیری از ریزش آنها کمک کند.
جابجایی یا تکان خوردن درخت در طول دوره گلدهی منجر به ریزش گل میشود، در آخر سر توصیه میکنیم برای جلوگیری از ریزش گل درختان میوه از تقویت کنندههای طبیعی برای درختان خود استفاده کنید؛ تقویت کنندههای طبیعی مانند عسل و آب به روش محلولپاشی میتواند به قویتر شدن گلها و ماندگاری بیشتر آنها کمک کند.
یک کشاورز به هنگام خرید نهال باید با تمامی علائم بیماری و علائم کم ابی درخت آشنایی کافی داشته باشد تا بتواند اقدامات پیشگیرانه برای نجات درختان خود انجام دهد؛ بعضی از علائم کم آبی درخت به صورت عمومی عبارتاند از:
اگر علائم کم ابی درخت را مشاهده کردید باید نیاز آبی آن را بررسی کرده و در صورت لزوم اقدامات لازم مانند آبیاری مرتب و اعمال محافظتی به اندازه کافی را انجام داد.
بیشتر بخوانید: چرا شکوفههای گیلاس میریزد؟
همانطور که تشنگی باعث افت کیفیت عملکرد درختان میوه میشود زیادهروی در آبیاری نیز مشکلات خاص خود را خواهد داشت، عوارض زیاد آب دادن به درخت شامل موارد زیر میشود:
باید توجه داشت که درختان برای رشد و توسعه به مقدار مناسبی از آب نیاز دارند و زیاده روی در این مورد ممکن است به آنها آسیب برساند، حتماً به هنگام خرید نهال برنامه آبیاری آن را از نهالستان تحویل بگیرید تا با میزان آب مورد نیاز درخت آشنایی کافی داشته باشید.
کلام آخر
یکی از مقولههای مهم باغداری و کشاورزی آبیاری درختان میوه در زمان شکوفه دهی همچنین اولین آبیاری درختان در فصل بهار است، بارداران باید با نیاز آبی درختان میوه آشنای کامل داشته باشند تا باغات آنها دچار تنشهای آبی نشوند، شما برای مطالعه مجلات تخصصی و علمی همچنین آشنایی با خرید نهال به صورت اینترنتی و قیمت نهال میتوانید به این لینک مراجعه کنید.
نظرات کابران