روغن وولک چیست و چه کاربردی دارد؟

روغن وولک چیست و چه کاربردی دارد؟

استفاده از برخی از مواد موثر با ویژگیهای طبیعی که بتواند در کنترل آفات موثر باشد از گذشته رواج داشته است، روغن ولک یکی از روغنهای طبیعی با ماده موثره ی پارافین است که از دیر باز برای کنترل فاز زمستانگذران آفات مهم در باغات مورد استفاده قرار می گرفت و امروزه از این روغن حتی برای تامین نیاز سرمایی در برخی از مناطق نیز استفاده می شود، در این مقاله به ویژگیها و کاربردهای روغن وولک بیشتر خواهیم پرداخت پس با ما همراه باشید.

روغن ولک چیست و چه کاربردی دارد؟

معرفی و مکانیسم اثر روغن وولک

روغن وولک در واقع نوعی پارافین امولسیون شونده است که با تاثیر تماسی بر روی آفات می تواند سبب مرگ آنها شود، آفاتی که در فاز زمستان گذران به سر می برند در صورتی که این روغن روی آنها ریخته شود نمی توانند تنفس داشته باشند و از بین می روند.

در سالهای اخیر کارایی مهم دیگری از این روغن نیز بهدست آمده و در بسیاری از باغات کشور از آن استفاده می شود و آن تامین نیاز سرمایی است، در برخی از مناطق کشور که به دلیل گرمایش زمین زمستان کوتاهتر شده و سرمای هوا در زمستان به حدی نیست که بتواند نیاز سرمایی درختان را تامین کند درختان در بهار به صورت نامنظم شکوفا می شوند، به طور مثال در باغات پسته ای که در شهرهای کویری مانند کرمان و یزد وجود دارد عدم تامین نیاز سرمایی بسیار اتفاق می افتد.

عدم تامین نیاز سرمایی در درختان پسته سبب می شود که جوانه های میوه دهنده به طور همزمان شکوفا نشوند و این موضوع به ویژه در مورد گرده افشانی پسته اختلال زیادی ایجاد می کند، درختان پسته دو پایه هستند و عدم همزمانی در شکوفایی گلهای نر وماده سبب پوک شدن پسته ها می شود اما روغن پاشی در زمستان سبب می شود با بسته شدن روزنه ها متابولیسم درخت افزایش پیدا کند و تمام جوانه ها به طور همزمان شکوفا شوند.

علاوه بر کنترل فاز زمستانگذران آفات و تامین نیاز سرمایی بسیاری از باغداران از این روغن برای افزایش حلالیت سموم دیگر در آب استفاده می کنند، در صورتی که سموم با حلالیت کمتر در آب را با روغن وولک ترکیب کنید پخش و پاشش برخی از سموم بهتر صورت می گیرد البته باید توجه داشت با توجه به تاثیری که این روغن بر بسته شدن روزنه ها دارد از ترکیب این روغن با سموم تنها می توان برای سم پاشیهای اواخر زمستان بهره برد که بیدار شدن درختان از خواب برای ما مساله ی مهمی نباشد.

در مورد درختانی که در مناطق سردسیر قرار دارند و احتمال سرمازدگی بهاره در آنها بالا است روغن پاشی زمستانه و یا ترکیب سم با روغن ولک می تواند منجر به بیدار شدن درختان از خواب شده و خطر سرمازدگی بهاره را افزایش دهد بنابراین در مورد استفاده از این روغن در مناطق سردسیر باید حتما با مشاوره از کارشناسان و در صورت لزوم این کار انجام گیرد.

آفات قابل کنترل با روغن وولک

آفاتی را که با استفاده از روغن وولک می توان کنترل کرد شامل آفات زیر هستند

1)شپشک‌ها

شپشکها که در مناطق نیمه گرمسیر و یا معتدل به صورت حشره ی کامل زمستانگذرانی می کنند در صورت سپر دار بودن سموم روی آنها موثر نیستند اما استفاده از روغن می تواند روی سپر موثر باشد و با جلوگیری از تنفس آنها سبب کنترل آنها می شود.

2)کنه‌ها

کنه ها آفات سرسختی هستند که به واسطه ی دامنه ی میزبانی وسیع روی علفهای هرز می توانند زمستانگذرانی کنند و در بهار با مساعد شدن شرایط آب و هوایی و باز شدن جوانه های درختان روی آنها مهاجرت می کنند، با استفاه از روغن پاشی زمستانه حتی روی علفهای هرز حاشیه ی باغ می توانید آنها را نابود کنید.

3)چوبخوارها

چوبخوارها که در برخی از گونه ها به صورت لارو دورن شاخه ها زمستان گذرانی می کنند اکسیزن مورد نیاز خود را از طریق سوراخ ورودی دالان لاروی به دست می آورند و روغن پاشی زمستانه با مسدود کردن این دالان علاه بر مسدود کردن راه تنفس لارو زمستان گذران راه خروج حشره ی کامل را نیز در بهار مسدود کرده و اجازه ی خروج به حشره ی کامل نمی دهد و همین امر سبب کنترل آفت در باغ می‌شود.

این روغن با مکانیسم اثر مسدود کردن راه تنفس و فلج کردن ماهیچه ی حشرات سبب مرگ طیف وسیعی از آفات می شود بدون اینکه مسمومیت خاصی برای مصرف کنندگان میوه داشته باشد چرا که در درجه ی اول طبیعی است و در درجه ی دوم در زمستان و زمانی که درخت میوه ندارد مورد استفاده قرار می گیرد.

زمان صحیح استفاده از روغن وولک به منظور کنترل آفات

با طولانی شدن طول روز و گرمتر شدن هوا دیاپوز آفات شکسته می شود و فعالیت خود را آغاز می کنند بنابراین بهترین زمان استفاده از این سم کمی قبل از بیدار شدن درختان از خواب زمستانه خواهد بود، دقت داشته باشید که با توجه به تاثیری که این روغن بر روی بیدار شدن درختان از خواب دارند استفاده ی زود هنگام از این روغن می تواند به خسارت سرمازدگی بهاره ی درختان دامن بزند.

بنابراین در زمان خرید نهال بهتر است با مشورت گرفتن از مشاوران با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه ی خود و زمان ژنتیکی بیدار شدن درختان خود از خواب تاریخ مناسب برای وولک پاشی را تنظیم کنید.

استفاده از روغن وولک برای تامین نیاز سرمایی درختان

تامین نیاز سرمایی درختان در برخی از مناطق با مشکل رو به روی می شود و برای جلوگیری از این مشکل روغن پاشی زمستانه توصیه می شود اما در این مورد توجه به تاریخ مناسب برای وولک پاشی بسیار اهمیت دارد چرا که روغن پاشی زود هنگام سبب خسارت سرمازدگی شکوفه ها و استفاده ی دیر هنگام از روغن در مورد تامین نیاز سرمایی بی اثر خواهد بود.

روغن ولک چیست و چه کاربردی دارد؟

در تعیین تاریخ ماسب برای روغن پاشی باید نکات زیر در نظر گرفته شود

1)شرایط آب و هوایی منطقه

شرایط آب و هوایی منطقه با منطقه ی دیگر متفاوت بوده و تنها کارشناسان بومی هر منطقه و یا کارشناسان فروش نهال هستند که این اختلاف را به خوبی درک می کنند و می توانند زمان مناسب برای وولک پاشی را تعیین کنند، در نظر داشته باشید که حتی در مناطقی که برای تامین نیاز سرمایی روغن پاشی توصیه می شود ممکن است در یک سال سرمای هوا در زمستان برای شکوفایی کافی باشد و نیازی به روغن پاشی نباشد بنابراین بهتر است در مورد تعیین تاریخ وولک پاشی مشاوره ی سالیانه دریافت کنید.

2)نوع و رقم درخت

کارشناسان فروش نهال معمولا به شما اطلاعاتی در رابطه با میزان نیاز سرمایی انواع درختان خواهند داد و شما را برای خرید ارقامی که با توجه به شرایط آب و هوایی و اقلیم منطقه ی شما توانایی تامین نیاز سرمایی آنها وجود دارد راهنمایی می کنند و در صورت نیاز به روغن پاشی زمستانه به شما در مورد تاریخ مناسب روغن پاشی اطلاعات لازم را خواهند داد.

اهمیت کیفیت روغن ولک و تشخیص روغن ولک با کیفیت

برندهای نامعتبر در تولید روغن وولک از مواد نفتی نظیر گازوئیل استفاده می کنند که سبب ایجاد گیاهسوزی و سرخشکیدگی درختان می شود و خسارت سنگینی به بار می آورد، بنابراین باید در انتخاب برند روغن وولک احتیاط زیادی به خرج داده و اکیدا از خرید روغن های ارزان قیمت که ممکن است ناخالصیهای نفتی داشته باشند خود داری کنید.

روغن ولک چیست؟

برای تشخیص کیفیت روغن وولک می توانید از معیارهای زیر استفاده کنید:

  • زمانی که در غلظت توصیه شده در آب حل می کنید این روغن باید دست کم به مدت 24 ساعت حالت محلول خود را حفظ کند و دو فاز نشود.
  • بوی مواد نفتی مانند گازوئیل ندهد.
  • یک ظرف بیست لیتری روغن وولک را اگر با ترازو وزن کنید در صورت اصل و با کیفیت بودن باید وزنی کمتر از 20 کیلو گرم داشته باشد و در واقع وزن آن از حجم آن باید کمتر باشد.

نکات مهم در مورد استفاده از روغن وولک

در مورد روغن وولک باید نکات زیر را در نظر داشته باشید

1)زمان استفاده

همانطور که پیش تر نیز عنوان شد زمان استفاده از روغن وولک بسیار با اهمیت است و در صورت استفاده ی دیر هنگام از این روغن امکان سرخشکیدگی در باغ افزایش پیدا می کند.

استفاده در زمان یخ بندان زمستانه و پس از بارندگی نیز همین تاثیر را داشته و سبب ایجاد سرخشکیدگی در درختان خواهد شد، علاوه بر اینها از این روغن در زمانی که جوانه ها تازه شروع به فعالیت کرده و در حال باز شدن هستند نیز نباید از روغن وولک استفاده شود چرا که باعث سوختن آنها می شود، بهترین زمان استفاده از این روغن دو تا سه هفته پیش از تورم جوانه ها است.

2)غلظت مناسب

معمولا استفاده از غلظتهای بالای روغن ولک در درختان به ویژه در درختان پسته سبب ترشح صمغ و سرخشکیدگی درختان می شود و همان تاثیری را دارد که استفاده ی دیر هنگام می گذارد.

3)برند روغن

استفاده از روغن‌های بی کیفیت که دارای مواد نفتی هستند سبب افزایش سر خشکیدگی و گیاهسوزی خواهد شد.

  • عدم استفاده از روغن برای گیاهان حساس:

برخی از گیاهان علفی و یا درختان به استفاده از روغن حساسیت نشان می دهند و نباید برای آنها از این روغن استفاده کرد.

کلام آخر  روغن وولک چیست و چه کاربردی دارد؟

دانستید که استفاده از روغن وولک در درختانی که به این روغن حساس نیستند علاوه بر کنترل آفات به تامین نیاز سرمایی و باز شدن همزمان جوانه ها کمک می کند اما در مورد استفاده از این روغن باید به برند، زمان استفاده و غلظت استفاده از روغن دقت کرده و از روغن پاشی در زمان شکوفه دهی، یخبندان زمستانه و پس از بارندگی خودداری کنید، برای دریافت قیمت نهال مقاوم به وولک پاشی و مشاوره برای احداث باغ خود می توانید با مشاوران ما در تماس باشد.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال