عناصر ریز مغذی مانند منیزیم با وجود نیاز کم گیاهان به آنها در رشد گیاهان بسیار موثر بوده و کمبود آنها میتواند مانند کمبود عناصر پر مصرف به گیاهان و درختان میوه خسارت وارد کند، در این مقاله شما را با نیاز درختان میوه و گیاهان به کود منیزیم و راههای تامین این عنصر بیشتر آشنا خواهیم کرد پس با ما همراه باشید.
قطعا نیاز گیاهان به هر عنصر به نقش و عملکرد آن عنصر در گیاه بر میگردد، در مورد عملکرد کود منیزیم میتوانیم موارد زیر را به آن نسبت دهیم:
با توجه به عملکردهایی که به عنصر منیزیم در گیاه نسبت دادیم میتوان به سادگی متوجه شد که این عنصر به صورت غیر مستقیم تاثیر بسیار مهمی بر رشد و باردهی گیاهان داشته و کمبود آن میتواند بر عملکرد درختان میوه تاثیر بسزایی بگذارد.
یکی از سادهترین راههای تشخیص کمبود یک عنصر در گیاهان توجه به علائم و نشانههای کمبود آن عنصر است، در مورد عنصر منیزیم باید گفت این عنصر در گیاهان بسیار متحرک بوده و بنابراین کمبود این عنصر نشانههای خود را ابتدا در برگهای پیر ظاهر میکند چرا که برگهای جوان عنصر مورد نیاز خود را میتوانند از برگهای پیر تامین کنند و در صورت ادامه دار بودن کمبود برگهای جوان نیز علائم کمبود را بروز خواهند داد.
علائم کمبود منیزیم در درختان میوه میتواند به صورت کاهش رشد و باردهی، کلروز و نکروز در حاشیهی برگها و همین طور لکههای کلروز ونکروز بین رگبرگی در گیاهان ظاهر شود، البته لازم به ذکر است که شدت و نحوهی بروز علائم در گیاهان مختلف و در شرایط مختلف و البته بسته به شدت کمبود میتواند متفاوت باشد و بنابراین تکیه کردن بر علائم نمیتواند راه درستی برای تعیین میزان نیاز درختان و گیاهان به این عنصر باشد.
عنصر منیزیم نیز مانند بسیاری از عناصر دیگر مورد نیاز گیاه به صورت طبیعی در ساختمان خاک وجود دارد اما این عنصر به دلایلی مانند شیوههای غلط کشاورزی مانند شیوههای غلط آبیاری و استفاده نکردن از تناوب در کشت و کشت یکنواخت در خاک دچار کمبود شده است، البته دلایلی دیگر نیز میتواند منجر به عدم جذب عنصر موجود در خاک شود و بنابراین با وجود اینکه عنصر در خاک وجود دارد اما جذب آن ممکن نباشد.
دلایلی مانند اسیدی بودن بافت خاک، بالا بودن عناصر دیگر مانند آلومینیوم در خاک، آهکی بودن خاک و بالا بودن عنصر کلسیم درخاک و همچنین بالا بودن عنصر پتاسیم در خاک میتواند مانع از جذب عنصر منیزیم از خاک شود، لازم به ذکر است که میزان جذب این عنصر توسط ریشهی گیاهان در زمستان نیز به واسطهی پایین بودن دمای خاک کاهش مییابد.
با توجه به اهمیت عنصر منیزیم در گیاهان باید به وجود این عنصر در خاک و قابلیت جذب آن توجه داشته باشید و دانستید که توجه به علائم نمیتواند برای شما راه گشا باشد، بنابراین برای تعیین کمبود و دلیل آن باید از آزمایش همزمان تجزیهی خاک و برگ استفاده کنید.
تجزیهی برگ به شما نشان میدهد که عنصر منیزیم به گیاه جذب شده است یا خیر و در صورت کمبود این عنصر در گیاه میتوانید با توجه به نتیجهی آزمون تجزیهی خاک متوجه شوید که آیا این عنصر در خاک وجود دارد یا خیر؟ در صورتی که عنصر در خاک وجود دارد اما جذب نشده است بنابراین برای تامین عنصر باید در درجهی اول به دنبال تامین عنصر از طریق محلول پاشی باشید و در درجهی دوم نیز باید به دنبال راهی برای اصلاح ایرادات خاک که مانع از جذب عنصر میشوند باشید.
توجه داشته باشید که این عنصر نقش اساسی در رشد گیاهان داشته و باغدارانی که قصد احداث باغ داشته باشند باید از میزان کافی این عنصر در خاک و قابلیت جذب آن اطمینان حاصل کنند، بنابراین قبل از خرید نهال با دریافت ازمایش تجزیهی خاک و نشان دادن آن به کارشناسان فروش نهال از کافی بودن این عنصر در خاک اطمینان حاصل کنید و در صورت ناکافی بودن حتما آن را در اختیار نهال تازه کاشته شده قرار دهید تا رشد و شروع باردهی آن به تاخیر نیوفتد.
کود حاوی منیزیم در بازار بسیار هستند که در این بخش شما را با برخی از مهمترین و پرمصرفترین کودهای منیزم دار آشنا خواهیم کرد، لازم به ذکر است که با توجه به تجربیاتی که در این سالهای اخیر به دست آمده شرایط بازار کودها نامناسب شده است و بسیار هستند از شرکتهایی که بهترین انگور دیم برای کاشت در مناطق که با کمبود آب مواجه هستند بسیار زیاد است، کاشت نهال انگور دیم در ایران خیلی رواج دارد، اگر قصد احداث باغ انگور دیم دارید انگور سیاه سردشت را در نظر بگیرید که یکی از بهترین انواع نهال انگور در ایران است،
پیش تر بیان کردیم که خاکهای آهکی و کلسیم دار مانع از جذب منیزیم خواهند شد و یکی از راههای کنترل اسیدیته در خاکهای قلیایی استفاده از عنصر گوگرد است، ترکیب سولفات منیزیم علاوه بر تامین همزمان دو عنصر گوگرد و منیزیم میتواند اسیدیتهی خاک را در خاکهای قلیایی برای جذب عنصر منیزیم مساعد کند.
بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد کود پتاسیم
تک عنصر منیزیم تنها برای مواردی استفاده میشود که شما تنها به این عنصر در تغذیهی گیاه نیاز داشته باشید و میتوانید این عنصر ار به صورت محلول پاشی در اختیار گیاه قرار دهید، محلول پاشی کود منیزیم و جذب عنصر از طریق برگ میتواند نیاز گیاهان را به صرت فوری برطرف نماید.
کود نیترات منیزیم میتواند نیاز گیاه را به صورت همزمان از دو عنصر نیتروژن و منیزیم تامین نموده و کمبود این دو عنصر را بر طرف نماید، نیترات فرم قابل حل و قابل جذب نیتروژن در آب بوده و به سرعت جذب میشود و منیزیم را نیز با خود به داخل گیاه خواهد برد.
برنامهی استفاده از کودها شامل مقدار و زمان صحیح استفاده از آنها میشود، در مورد مقدار مصرف که باغداران باید با توجه به نتیجهی آزمایش تجزیهی خاک و برگ میزان دقیق نیاز را با مشورت کردن با کارشناسان خاکشناس و یا مشاوران فروش نهال در نهالسانها پیدا کنند.
در مورد زمان استفاده نیز تنها نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که این عنصر در زمستان و در خاک سرد جذب نمیشود و بابراین محلول پاشی عنصر در طول فصل و یا استفاده از آن در آب آبیاری در طول فصل میتواند راهگشای تامین منیزیم مورد نیاز درختان شما باشد.
کلام آخر
منیزم برای رشد گیاهان عنصر بسیار ضروری بوده و بنابراین باغداران بای این عنصر را به ویژه در سالهای اول کاشت نهال در اختیار نهالهای خود قرار دهند، هر عاملی که سبب تاخیر در رشد نهال شود یمی تواند زمان شروع باردهی آن را نیز به تعویق بیاندازد، بنابراین از اهمیت دریافت آزمایش تجزیهی خاک قبل از کاشت نهال و مشورت کردن با کارشناسان ماهر غافل نشوید، برای دریافت مشاوره در خصوص نتیجهی آزمایش تجزیهی خاک و همچنین دریافت قیمت نهال برای احداث باغ خود میتوانید با کارشناسان مشاور ما در تماس باشید.
نظرات کابران