توپاس چیست؟ نکات حیاتی که در مورد این سم باید بدانید

توپاس چیست؟ نکات حیاتی که در مورد این سم باید بدانید

سفیدکهای سطحی از جمله قارچهای بیمارگر و سرسخت گیاهی هستند که در گونه های مختلف بر روی درختان مثمر و غیر مثمر، گیاهان زراعی و سبزیجات و صیفی جات ایجاد بیماری می کنند و خسارت سنگینی به بار می آورند، توپاس یکی از سموم موثر بر روی سفیدکهای پودری است، در این مقاله شما را با سم توپاس، ویژگیها و نحوه ی استفاده از آن آشنا خواهیم کرد پس با ما همراه باشید.

سفیدک پودری چیست؟

حتما شما نیز با گاهی اوقات با علائم سفید شدن برگها در گیاهان مختلف از جمله درختان میوه روبه روشده اید، چیزی شبیه به پودر سفید رنگ رنگ که روی برگ را پوشانده و با کشیدن دست روی آن پاک می شود اما علائم زردی برگ زیر آن مشاهده می شود، این پودر سفید رنگ در واقع ریسه های قارچهای سفیدک پودری هستند.

قارچهای سفیدک پودری ریسه ای خود را روی سطح برگ توسعه داده و برای تغذیه از برگ اندامهایی میخ مانند به نام هوستوریوم تولید کرده و به داخل بافت گیاه می فرستند و تنها از طریق این هوستوریومها مواد غذایی و عناصر مورد نیاز خود را دریافت می کنند.

جالب است بدانید برخلاف بسیاری از بیمارگرهای قارچی که پارازیت اختیاری هستند این بیمارگر پارازیت اجباری بوده و بنابراین به هیچ عنوان روی محیط کشت مصنوعی و یا بدون میزبان در طبیعت زنده نمی ماند مگر اینکه تولید کلیستوتسیوم یا اندام مقاوم کرده باشد.

توپاس چیست؟

اندامهای مقاوم قارچهای سفیدک پودری می توانند در برگ و بقایای سال قبل زمستان را سپری کنند و در بهار با منقل شدن روی برگ و جوانه های تازه باز شده و پس از قرار گرفتن در معرض دما و رطوبت مناسب تولید ریسه کرده و مجددا سیکل زندگی خود را روی میزبان ادامه دهند.

این بیمارگرها به دلیل استفاده ی بی رویه و نادرست از سموم غیر مجاز و یا ناکارآمد و همچنین استفاده ی طولانی مدت از یک نوع سم حالت طغیانی پیدا کرده و در برخی از باغات تبدیل به یک بیمارگر سرسخت شده اند که نسبت به بسیاری از سموم مقاومت نشان می دهند و باغداران را کلافه کرده است، در ادامه روشهای اصولی کنترل سفیدک پودری و نحوه ی استفاده از سم توپاس برای کنترل این بیماری را آموزش خواهیم داد.

کنترل اصولی بیماری سفیدک پودری در باغات میوه

کنترل سفیدک پودری در باغات میوه بر چند اصل مهم استوار است که در ادامه بیان می شود.

  • از بین بردن بقایای درختان از سال قبل

همانطور که پیش تر نیز بیان شد این بیماری می تواند به صورت اندام مقاوم در برگهای ریخته شده باقی بماند و همین بقایا دشمن درختان شما در سال بعد خواهند شد، بنابراین از اهمیت جمع آوری و سوزاندن برگهای ریخته در پاییز به ویژه در باغاتی که آلودگی گزارش شده است غافل نشوید.

توپاس چیست؟

  • احداث باغ با نهال سالم

این بیماری قابلیت انتقال با نهال آلوده را دارد به طوری که این بیماری می تواند به صورت ریسه در جوانه های درختان در مناطق گرمسیری دوام بیاورد و نیازی به تشکیل کلیستوتسیوم ندارد بنابراین با خرید نهال سالم باغی عاری از آلودگی را احداث کنید تا هزینه های کنترل این بیماری نیز کاهش پیدا کند.

  • هرس شاخه های آلوده

در نظر داشته باشید که این بیماری در مراحل اولیه به صورت سرشاخه های آلوده نمایان می شود و در صورتی که باغ را به صورت مرتب پایش کنید با انجام هرس سرشاخه های آلوده می توانید این بیماری را  در باغ خود کنترل کنید.

  • تقویت و کود دهی

تقویت و کود دهی به درختان به ویژه با کودهای حاوی سیلیس و پتاسیم می تواند در کنترل بیماری و افزایش مقاومت درختان به بیماری موثر باشد اما در نظر داشته باشید که استفاده ی بی رویه از کودهای ازته در طول فصل باعث ترد و حساس تر شدن برگ درختان شده و آلودگی را تشدید خواهد کرد.

  • سم پاشی

استفاده از سموم شیمیایی می تواند آخرین راهکاری باشد که برای کنترل آفات و بیماریها مورد استفاده قرار می گیرد و معمولا زمانی که باغداران با وجود رعایت تمام نکات بالا باز هم قادر به کنترل آنها نبودند به سراغ کنترل شیمیایی خواهند رفت.

استفاده از سموم موثر مانند توپاس از ابتدای فصل و سپس به صورت دوره ای در باغاتی که آلودگی شدید از سال قبل گزارش شده است توصیه می شود اما توصیه می شود در سالهای متوالی از یک سم استفاده نشود و یک سال از توپاس و سال بعد از سم موثر دیگری مانند زینب استفاده شود تا مقاوم سازی به سم در جمعیت قارچ اتفاق نیوفتد.

معرفی قارچ کش توپاس:

توپاس که با نام پنکونازول نیز شناخته می شود و در واقع توپاس نام تجاری پنکونازول است قادر به کنترل سفیدکهای پودری از طریق دخالت در سنتز استرولهای قارچی خواهد بود، این قارچ کش با جلوگیری از سنتز ارگوسترول مانع از تشکیل هوستوریوم شده و منجر به مرگ قارچ سفیدک پودری خواهد شد.

این قارچ کش معمولا به میزان 50 تا 125 میلی لیتر در 800 تا 1600 لیتر آب حل شده و مورد استفاده قرار می گیرد، دز مصرفی به شدت بیماری و میزبان بستگی دارد، قطعا دز مصرفی در سبزیجات بسیار کمتر از درختان میوه خواهد بود، توصیه می شود سم پاشی دو هفته بعد و در صورت ادامه پیدا کردن بیماری در باغ تکرار شود.

در مخلوط کردن این سم با سموم دیگر ممانعتی وجود نداشته و در صورت لزوم می توانید با سایر سموم آفت کش و یا قارچ کش آن را مخلوط کنیدف به عنوانمثال در باغ سیبی که بیماری لکه سیاه و سفیدک پودری همزمان مشاهده می شود می توان دو قارچکش مانکوزب و پنتوکونازول را مخلوط کرده و برای کنترل این دو بیماری مورد استفاده قرار داد.

سم پاشی با توپاس معمولا 50 روز بعد از هرس به ویژه در باغاتی که این بیماری در سال قبل گزارش شده است توصیه می شود، در زمان احداث باغ مشاوران فروش نهال می توانند هشدارهای لازم در رابطه با ریسک این بیماری در منطقه ی شما و راه های اصولی کنترل آن را به شما بدهند، از این نکات بهره برده و باغی مقاوم و سالم با برنامه ی دقیق کنترل آفات و بیماریها احداث کنید تا خسارت آفات و بیماریها در باغ بیشتر از آستانه ی زیان اقتصادی نشود.

کلام آخر

توپاس چیست؟

دانستید که بیماری سفیدک پودری به عنوان یک پارازیت اجباری خسارات زیادی را در بسیاری از باغات وارد می کند اما خوب است بدانید خسارت این بیماری در باغاتی که به صورت بی رویه از سموم غیر موثر و یا غیر مجاز استفاده می کنند بسیار بیشتر است، استفاده از توپاس به صورت یک سال در میان می تواند مانع از ایجاد جمعیت مقاوم در سفیدکهای پودری شود، کارشناسان ما آماده ی ارائه ی اطلاعات به شما عزیزان در رابطه با قیمت نهال مقاوم به سفیدک پودری و همچنین راهکارهای اصولی کنترل این بیماری در منطقه و باغ مورد نظر شما هستند.

 

 

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال