با اصول حرفه‌ای کوددهی گیلاس آشنا شوید!

با اصول حرفه‌ای کوددهی گیلاس آشنا شوید!

اصول استاندارد کود دهی برای درخت گیلاس چیست؟

گیلاس یکی از میوه هایی است که باغداران با احداث باغ آن می‌توانند به یک درآمد ثابت و مناسب برسند، البته پربار بودن درخت گیلاس به نگهداری و میزان مدیریت کشاورز بستگی دارد، ما در ادامه سعی می‌کنیم علاوه بر معرفی  نهال گیلاس و بررسی میزان سوددهی آن یکی از مهمترین نکات مراقبتی آن یعنی کوددهی درخت گیلاس را برای شما توضیح دهیم مطمئنا کشاورزان که مدیریت صحیح و اصولی در آبیاری و کود دهی داشته باشند، به راحتی می‌توانند سالانه تناژ بالایی از میوه گیلاس را در هر هکتار برداشت کنند.

 

کوددهی درخت گیلاس قبل ۳ الی ۵ سالگی

امروزه درختان گیلاس به صورت پیوندی و اصلاح شده بر پایه یک درخت گیلاس مقاوم تکثیر و تولید می‌شوند، بنابراین مدت زمانی که طول می‌کشد تا یک درخت گیلاس به باردهی اقتصادی برسد ۳ الی ۵ سال است، برنامه کود دهی در تقسیم بندی اولیه به دو دسته تقسیم بندی می‌شود:

  1. کود دهی درخت گیلاس قبل از باروری و رسیدن به بلوغ رشدی
  2. کود دهی درخت گیلاس قبل از باروری و رسیدن به تکامل رشدیکوددهی گیلاس

نکته: البته قبل از توضیح در مورد نوع کود دهی در این دو دوره، باید بگوییم، منظور از کوددهی رساندن مواد مغذی مورد نیاز درخت برای تولید میوه با کیفیت گیلاس با طعم عالی و منحصر به فرد است، برخی از کشاورزان سعی می‌کنند با استفاده از کود مازاد بر نیاز درخت را تشویق به تولید بار بیش از اندازه از حد استاندارد کنند.

 

همین امر باعث می‌شود تا میوه ها از لحاظ ظاهری زیبا و درشت باشند، ولی طعم آنها تلخ بوده و ارزش غذایی مناسبی نداشته باشند، باغداران عزیز به هنگام کوددهی حتما سعی کنند تنها از کودهایی استفاده کنند که عناصر مغذی یک درخت را تامین کند، همین امر باعث می‌شود تا درصد سلامت میوه تولید شده افزایش پیدا کرده و به قول عامیانه بتواند یک میوه ارگانیک را تولید کند.

اگر مراحل احداث باغ تجاری به صورت علمی و بر اساس آخرین یافته های مهندسی کشاورزی انجام شود، مطمئناً کشاورزان قبل از منتقل کردن درخت گیلاس به محوطه باغ عملیات آنالیز خاک را انجام داده و همچنین خاک ورزی باغ را به صورت اصولی و استاندارد رعایت کرده‌اند، بنابراین بستری که درخت گیلاس در آن کاشته شده تا عمق ۲ متر دارای مواد مغذی مناسب و استاندارد خواهد بود.

درخت جوان تا یک سال اول کاشت ریشه های آن به صورت سطحی رشد می‌کند و از سال‌های بعدی رشد ریشه به صورت عمقی است، پس می تواند از خاک مغذی تغذیه کند که کشاورز با استفاده از کود دامی پوسیده و یا کود برگ آن را آماده سازی کرده است؛ از این رو در چند سال اول استفاده از کودهای شیمیایی چندان توصیه نمی‌شود، مگر این که خاک بسیار فقیر بوده و باغدار برای کمک به رشد شاخه و برگ درخت از کود استفاده کند.

بهترین زمان کوددهی درخت گیلاس

یکی از ویژگی‌هایی که رشد درخت گیلاس را تحت تاثیر قرار می‌دهد، تنبل بودن ریشه درخت گیلاس است، کوددهی این درخت کمی متفاوت تر از دیگر درختان میوه است، ریشه درخت گیلاس به اندازه ضعیف است که بیشتر بیماری‌هایی که این درخت را مورد تهدید قرار می‌دهد مربوط به کرم ریشه و دیگر بیماری ریشه ای است.

بنابراین کشاورز باید زمان مناسب کود دهی درخت گیلاس را بشناسد تا با قوی کردن ریشه درخت گیلاس مانع از خوردگی و شیوع بیماری‌های مختلف درخت گیلاس شود، هرچه ریشه درخت گیلاس قوی تر باشد، به همان اندازه نیاز باغدار برای خرید سموم و دیگر نهادها کاهش پیدا کرد از نظر علم پزشکی بهترین زمان برای کود دهی باغ درخت گیلاس

کوددهی گیلاس

  • اوایل فصل بهار است.
  • اوایل فصل پاییز است.

یکی از معمول‌ترین اشتباهاتی که باغداران مرتکب آن می‌شوند و کوددهی درخت گیلاس در فصل زمستان است، این اشتباه باعث می‌شود درخت گیلاس در فصل زمستان به رشد خود ادامه داده و به خواب زمستانی فرو نرود، بیدار بودن شاخه‌های درخت گیلاس باعث می‌شود به هنگام سرما و یخبندان دچار یخ زدگی شده و عملکرد مناسبی در فصل بهار نداشته باشد، البته در فصل زمستان و تابستان نیز کوددهی انجام می‌شود، ولی با شرایط کاملا متفاوت و کنترل شده تا به باغ درخت گیلاس آسیب وارد نشود.

همانطور که اشاره کردیم اوایل فصل پاییز برای کوددهی درخت گیلاس بسیار مناسب است در این بازه زمانی برگ‌های درخت ریزش کرده ولی ریشه به رشد خود ادامه می‌دهد، به همین خاطر مواد مغذی که در فصل پاییز دریافت می‌کند را برای گذراندن دوره سرمایی ذخیره سازی می‌کند، همچنین اوایل فصل بهار قبل از جوانه زنی درختان عملیات کود دهی درخت گیلاس انجام شود تا درخت با انرژی بیشتری بتواند مرحله باروری شکوفه ها را بگذراند.

علائم کمبود عناصر مغذی در خاک باغ گیلاس

در گذشته برای اینکه کشاورزان بفهمند خاک آنها به کود احتیاج دارد یا نه علائم ظاهری درختان را مورد بررسی قرار می‌دادند، امروزه با اینکه از آنالیز خاک و آنالیز برگ درختان برای تعیین کردن میزان عناصر مورد نیاز خاک باغ استفاده می‌کنند، باز هم توصیه شده باغداران همواره به علائم ظاهری درختان توجه داشته باشند تا با شناسایی کردن آنها بتوانند زمان استفاده از کود را تشخیص دهند.

  1. به طور معمول سرعت رشد شاخه های درخت گیلاس نسبت به دیگر درختان میوه بیشتر است، هر شاخه درخت گیلاس سالانه ۳۰ تا ۵۰ سانتی متر رشد می‌کند، اگر باغدار متوجه شد رشد سالیانه این درخت کاهش پیدا کرده است، مطمئنا باید از کود مورد نیاز مخصوص کود نیتروژن استفاده کند تا درخت گیلاس انرژی لازم و کافی برای رشد شاخه و برگ‌هایش دریافت کند.
  2. از دیگر نشانه کمبود عناصر خاک باغ گیلاس، معمولاً در همه درختان میوه یکسان است زرد شدن بی دلیل برگ درخت همچنین کوچک شدن آن است.
  3. باغداران اوایل فصل بهار باید جوانه‌های رویشی و تازه درختان را مورد بررسی قرار دهند، در صورت کاهش میزان جوانه دهی شاخه ها مطمعنا عناصر مورد نیاز خاک کاهش پیدا کرده است.
  4. در فصل میوه دهی حتماً به تناژ و اندازه میوه ها نیز توجه ویژه داشته باشید، هرگونه افتی در کیفیت و کمیت میوه گیلاس نشانگر تغذیه نامناسب درخت گیلاس است.
  5. مورد آخر که معمولا باغداران باید آن را مورد بررسی قرار دهند، قطر درخت گیلاس است، معمولاً قطر درخت گیلاس باید بیشتر از ۱۵ سانتی متر باشد، اگر چند سال از کاشت درخت گیلاس گذشته است و تنه نازکی دارد حتماً با کارشناسان مربوطه مشورت کنید تا کودهای دامی و طبیعی همچنین کود شیمیایی مناسبی را برای شما معرفی کنند.

 

کود مناسب در فصل بهار

با توجه به اینکه باغ کشاورز در مناطق گرمسیری و سردسیری قرار گرفته است، او باید دو تا سه هفته مانده به شکوفه دهی درختان را تشخیص داده و کود دهی باغ گیلاس را آغاز کند، برای درخت گیلاس باید یادآور شویم برخلاف دیگر درختان میوه میزان کود نیتروژن داری که برای باغات گیلاس استفاده می‌شود باید کنترل شده باشد، رشد درخت گیلاس کمی به به درخت فندق است، کوددهی بیش از حد باعث رشد علفی و شاخه‌های درخت گیلاس می‌شود.

کوددهی گیلاس

به خاطر همین است که توصیه می‌شود برای باغات گیلاس حتماً برنامه کوددهی مناسبی را رعایت کنید، چون به اضافه نه تنها باعث نه تنها شکوفه دهی درختان را افزایش نمی‌دهد، فقط به صورت انرژی در شاخه و برگ‌های آن ذخیره شده، شاخه و برگ آن را تکثیر می‌کنند، چنین درختانی سیستم دفاعی ضعیفی داشته و مورد حمله آفات مختلف قرار می‌گیرند، البته کوددهی در فصل بهار در چندین مرحله انجام می‌شود:

  1. کود مناسب در زمان تورم جوانه ها و قبل از جوانه دهی درخت گیلاس
  2. کود بعد از ریزش شکوفه ها
  3. کود مناسب بعد از فندقی شدن میوه

کوددهی درخت گیلاس در فصل تابستان

بهترین کودی که معمولا در فصل تابستان قبل از برداشت میوه‌ گیلاس استفاده می‌کنند، کود اسید هیومیک به رنگ قهوه ای بوده و حاوی عناصری مانند فسفر، گوگرد و ازت است، البته درصد هر کدام از آنها متفاوت بوده و باغدار بر حسب نژاد گیلاس با مهندسین کشاورزی مشورت کرده و سپس نژاد آنها را مشخص کند، البته برای مغذی کردن میوه های درخت گیلاس از عناصری مانند کلسیم، روی، منیزیم و مس استفاده می‌کنند.

معمولاً چند هفته قبل از اینکه عملیات برداشت میوه گیلاس را آغاز کنند، از کود پتاسیم با استفاده از روش محلول پاشی استفاده می‌کنند تا تاثیر بیشتری داشته باشد، پتاسیم یکی از عناصری است که در تولید میوه درشت و سنگین گیلاس تاثیر زیادی می‌گذارد، البته گاهی اتفاق می‌افتد که محلول پاشی کود پتاسیم در چندین دوره متوالی با فواصل چند هفته انجام می‌شود.

کود دهی فصل پاییز درخت گیلاس چگونه است

بعد از به اتمام رسیدن دوره برداشت میوه گیلاس معمولاً از کود فروت ست استفاده می‌کنند کود فروت ست حاوی مقادیری روی هست، درخت گیلاس با ذخیره کردن این عنصر در شاخه و برگ خود بهار سال آینده با انرژی بیشتری شکوفه دهی خود را آغاز می‌کند، یکی از مهمترین عناصری که باعث جوان دهی درخت گیلاس در فصل بهار می شود عنصر روی است.

البته در فصل پاییز علاوه بر کود فروت ست از کود پتاسیم نیز استفاده می‌کنند، چون کود پتاسیم تاثیر بسزایی در افزایش سیستم دفاعی درخت گیلاس دارد، مخصوصاً که سیستم دفاعی درخت گیلاس ضعیف تر از درختان میوه دیگر است، بنابراین باغداران به هیچ عنوان کود دهی در فصل پاییز را نباید فراموش کند، فراموش کردن کوددهی فصل پاییز علاوه بر اینکه سیستم دفاعی این درخت را ضعیف می‌کند، باعث می‌شود مواد مغذی لازم برای آغاز جوانه دهی و شکوفه دهی فصل بهار را تامین نکند.

کود فصل زمستان برای درخت گیلاس

نوعی کود دهی که معمولاً برای تمامی درختان میوه در فصل زمستان استفاده می‌کنند، چالکود است، البته در چالکود زمستان عناصر ضعیف شده مورد نیاز درخت را به کار می‌برند، در روش چالکود کود مورد نیاز با شخم زدن به صورت سطحی در نزدیکی درخت دفن می‌شود، تنها نکته ای که بارها به آن اشاره شده این است: در فصل زمستان نباید کود زیادی استفاده شود، چون مانع از خواب زمستانی این درخت می شود.

کوددهی گیلاس

استفاده از کود طیور برای درخت گیلاس

برای کوددهی باغات معمولاً توصیه می‌شود کود دامی پوسیده را به کار ببرند، ولی به خاطر متفاوت بودن آناتومی درخت گیلاس باغداران می‌توانند از کود طیور مخصوصا کود مرغی برای مغذی کردن خاک باغ استفاده کنند، ولی برای استفاده از کود تیو کشاورزان باید زمان مناسب آن را بشناسد معمولاً اوایل فصل بهار را برای استفاده از این کود توصیه می‌کنند چون فرصت کافی برای تجزیه کود مرغی وجود دارد، از تاثیرات مهم کود مرغی برای رشد درخت گیلاس عبارتند از:

  1. تاثیر مثبت آن بر گوشتالو بودن میوه گیلاس و درشت بودن آن
  2. کود مرغی باعث سبک شدن خاک اطراف درخت گیلاس می‌شود.

نکته: به هیچ عنوان کود دامی و کود طیور به صورت تازه در سطح خاک رها نکنید، چون باعث سوختن ریشه‌های درخت گیلاس می‌شود، حتماً از کود کهنه، خشک شده و پوسیده استفاده کنید‌.

 

کوددهی برای درخت گیلاس نه علف‌های هرز

از دیگر نکاتی که معمولا کشاورزان موظف هستند آنرا رعایت کنند کنترل رشد علف‌های هرز در باغ است،  همانطور که کود دهی درخت گیلاس باعث می‌شود‌ تا رشد درختان گیلاس با تسریع بخشد، مطمئناً علف‌های هرز موجود در باغچه نیز رشد سریعی را تجربه خواهند کرد.

البته باید تاکید کنیم در رقابت بین درختان گیلاس و علف‌های هرز برای جذب عناصر مورد نیاز همیشه علف های هرز هستند که پیروز شده و عناصر مغذی داخل خاک را جذب می‌کنند، برای جلوگیری از این موضوع تمیز کاری باغ را فراموش نکنید یا با استفاده از روش مالچ پاشی مانع از رشد علف هرز در محوطه باغ شوید.

 

کلام آخر

بحث کوددهی درخت گیلاس یک بحث کاملاً علمی است و کشاورزان بهتر است برای بهره وری بیشتر باغات گیلاس مرحله کود دهی آن را تحت نظر مشاوران گیاه پزشکی انجام دهند، هرچه اصول علمی کوددهی باغات گیلاس رعایت شود و همان اندازه طول عمر اقتصادی درخت گیلاس افزایش یافته و باغدار باردهی اقتصادی را تجربه خواهد کرد.

برای دریافت مشاوره رایگان و خرید نهال گیلاس اصلاح شده و  پیوندی به صورت اینترنتی و تضمینی می‌توانید به سای اینترنتی نهالستان تولید کننده و مجوز دار مانند برتر نهال مراجعه کنید، کارشناسان این نهالستان آماده ارائه مشاوره رایگان و بدون هزینه به شما هستند تا شما بتوانید مراحل کوددهی و تغذیه درخت گیلاس را با موفقیت به پایان برسانید. همچنین کارشناسان برتر نهال در زمینه قیمت نهال گیلاس و راهنمای خرید نیز در کنار شما هستند.

 

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال