پوسیدگی ریشه درخت گیلاس و راه های درمان

پوسیدگی ریشه درخت گیلاس و راه های درمان

پوسیدگی ریشه ی درخت گیلاس که در بسیاری از مناطق رواج دارد با ایجاد ضعف تدریجی در درختان و حتی خشک کردن آنها به ویژه در نهالهای جوان برای باغداران ایجاد دردسر می کند به یکی از بیماریهای مهم درخت گیلاس بدل شده است، در صورتی که با این بیماری مخرب در باغ خود دست و پنجه نرم می کنید و یا نگران سرایت بیماری از باغات مجاور به باغ خود هستید توصیه می کنیم مطالعه ی این مقاله را از دست ندهید.

علت پوسیدگی ریشه درخت گیلاس

پوسیدگی ربشه  گیلاس و یا گموز درختان گیلاس به وسیله ی یک شبه قارچ به نام فایتوفتورا ایجاد می شود، این شبه قارچ رطوبت دوست برای رشد و انتقال خود به رطوبت زیاد نیاز دارد و بنابراین در ادامه به علت پوسیدگی ریشه درخت گیلاس می پردازیم.

  • خاک سنگین

در باغات گیلاسی که خاک سنگین باشد یعنی درصد رس در خاک بالا باشد به دلیل اینکه قدرت جذب آب در خاک پایین است ماندگاری آب پای طوقه و ریشه ی درختان زیاد است، بنابراین در صورتی که این شبه قارچ حضور داشه باشد فرصت کافی برای نفوذ به ریشه و طوقه ی درختان گیلاس دارد.

درمان پوسیدگی ریشه درخت گیلاس

  • آبیاری سنگین و غرقابی:

آبیاری سنگین و غرقابی در باغ گیلاس دلیل دیگری برای ایجاد خسارت توسط این بیمارگر به شمار می رود، در نظر داشته باشید که این بیمارگر دارای اسپورهای تاژکداری است که می تواند با آب آبیاری جا به جا شود و در صورت استفاده از آبیاری غرقابی انتقال این بیماری با سرعت بیشتری صورت می گیرد.

  • تماس آب آبیاری با ریشه و طوقه

در سیستمهای آبیاری که در آن آب آبیاری با ریشه و طوقه ی درختان گیلاس به صورت مستقیم در تماس باشد این بیماری قطعا ایجاد دردسر خواهد کرد.

  • ضعف درختان بیمار

خرید نهال گیلاس حساس و تقویت نکردن درختان می تواند به خسارت این بیماری در باغ دامن بزند، در نظر داشته باشید که این بیماری باید از محل ریشه و طوقه وارد بافت گیاه شود و مقاوم و ضخیم بودن این ناحیه می تواند منجر به افزایش احتمال ورود بیمارگر شود.

  • وجود زخم روی ریشه و طوقه

در صورتی که در زمان کاشت نهال دقت کافی خرج نشود و ریشه ی نهال و یا طوقه ی آن زخمی باشد و یا در انتقال زخمی شود می تواند راه را برای ورد بیمارگر به طوقه و ریشه به راحتی باز کند.

شرایط ذکر شده در بالا تماما شرایطی بود که این بیمار گر برای ورود به درخت سالم احتیاج داشت، بهتر است بدانید وجود ترکیبی از این شرایط در باغ می تواند منجر به بیمار شدن درختان و ایجاد خسارت بسیار سنگین شود.

جلوگیری از بیماری پوسیدگی ریشه گیلاس

در صورتی که این بیماری در باغات مجاور شما وجود دارد و یا در حال احداث باغ گیلاس هستید و در رابطه با ابتلای درختان خود به این بیماری نگران هستید توصیه می شود اقدامات زیر را برای جلوگیری از بیماری پوسیدگی ریشه گیلاس انجام دهید.

  • نهال سالم

این بیماری یکی از مهمترین بیماریهایی است که می تواند با نهال آلوده وارد باغ شما شده و به همه ی درختان سرایت کند، بنابراین در انتخاب مرکز فروش نهال گیلاس دقت کافی را به خرج داده و مرکزی را برای خرید نهال انتخاب کنتید که از سلامت نهال تولید آن اطمینان دارید.

  • خاک سالم

این بیمارگر خاکزاد بوده و با انتقال خاک آلوده نیز می تواند وارد باغ شود، بنابراین در صورتی که نیاز به انتقال خاک به باغ خود دارید از خاک زمینهای زراعی و یا باغات درگیر استفاده نکرده و برای اطمینان از سلامت خاک از آن آزمایش بگیرید.

  • آب سالم:

این بیمارگر در آب با کمک اسپورهای تاژکدار خود منتقل می شود و وارد شدن آب آلوده ای که از منطقه ی آلوده عبور می کند به باغ شما می تواند بیماری را به باغ شما انتقال دهد، بنابراین در صورتی که از آب آبیاری استفاده می کنید که از باغات و یا مزارع دیگر عبور کرده و به باغ شما می رسد از سلامت آب اطمینان حاصل کنید.

  • اصلاح بافت خاک

در زمان احداث باغ توجه داشته باشید که بافت خاک رسی و سنگین علاو بر اینکه در رشد و باردهی درخت ایجاد اختلال می کند به ابتلای درختان به این بیماری نیز کمک می کند، بنابراین خاک زمین مورد نظر خود را به سمت لومی شدن پیش ببرید تا از خسارت بیماری در امان باشید.

پیشگیری پوسیدگی ریشه درخت گیلاس

  • اصلاح سیستم آبیاری

استفاده از سیستم آبیاری قطره ای برای جلوگیری از انتقال این بیماری و احتمال درگیر شدن درختان به این بیماری بسیار موثر است، در صورتی که امکان استفاده از این سیستم آبیاری را ندارید توصیه می شود آبیاری درختان را در سیستم آبیاری سطحی به صورت تشتکی طوری انجام دهید که آب با طوقه و ریشه ی درختان تماس پیدا نکند.

  • تقویت درختان

کود دهی به درختان با عناصری که بر اساس آزمون تجزیه ی خاک و برگ به آنها احتیاج دارند و به ویژه با کودهای پتاس دار در تقویت درختان و جلوگیری از بیمار شدن آنها بسیار کمک می کند.

  • پرالیناژ نهال در زمان کاشت

دانستید که وجود زخم در ناحیه ی طوقه و ریشه می تواند به شدت در بیمار شدن نهال پس از کاشت موثر باشد و در صورتی که نهال یک یا دو ساله به این بیماری مبتلا شود احتمال خشک شدن نهال پس از کاشت افزایش پیدا می کند، بنابراین توصیه می شود چه ریشه و طوقه ی نهال سالم باشد و چه نباشد ریشه و طوقه ی نهال را پیش ا کاشت در محلول پرالیناژ فرو برده و سپس آن را در چاله قرار دهید.

  • کود کاملا پوسیده ی دامی

دام از علف تغذیه می کند و بیمارگر فایتوفتورا می تواند در علوفه ای که برای تغذیه ی دام مورد استفاده قرار می گیرد وجود داشته باشد، از این رو استفاده از کود نپوسیده ی دامی می تواند منجر به ورود بیمارگر به باغ شود، با استفاده کردن از کود کاملا پوسیده ی دامی از ابتلای درختان خود به این بیماری پیشگیری کنید.

درمان پوسیدگی ریشه درخت گیلاس

برای درمان پوسیدگی ریشه درخت گیلاس باید نکات زیر را رعایت کنید:

  • قرنطینه ی درخت بیمار

درخت بیمار باید از نظر آبیاری از درختان دیگر جدا شود، در صورتی که از آبیاری قطره ای استفاده می کنید جای نگرانی نیست اما در صورتی که از آبیاری سطحی استفاده می کنید توصیه می شود در درجه ی اول آبیاری درخت بیمار را از سایر درختان جدا کرده و در درجه ی دوم آبیاری همه درختان را از هم تفکیک کنید، با ایجاد پشته اطراف طوقه و ریشه ی درختان می توانید از انتقال بیمارگر از طریق آب آبیاری از درخت بیمار به سالم به خوبی جلوگیری کنید.

  • بررسی شدت بیماری در درخت بیمار

درخت بیماری که بیش از نیمی از طوقه ی آن پوسیده باشد نباید در باغ باقی بماند و باید حذف شود و توصیه می شود واکاری دست کم به مدت یک سال انجام نشود.

  • حذف بافت آلوده و درمان

طوقه ی درختان بیمار را بررسی کنید، بافت پوسیده را بتراشید و حذف کرده و بسوزانید و طوقه را با بردو فیکس بپوشانید، خاک را دور طوقه بر نگردانید و اجازه دهید هوا بخورد و با ایجاد پشته اطراف طوقه و ریشه اجازه ی تماس آب آبیاری با طوقه ی درخت بیمار را ندهید، در نهایت آبیاری درخت آلوده را به صورت جداگانه از سایر درختان انجام دهید.

  • آبیاری درمانی:

در مورد درختان سالم و بیمار باید آبیاری درمانی و پیشگیراینه انجام شود، برای این کار آبیاری را با آب مخلوط با سمومی مانند الیت، فوزتیل آلومینیوم و یا مخلوط متالاکسیل مانکوزب انجام دهید.

کلام آخر

بیماری پوسیدگی ریشه در درختان گیلاس می تواند خسارت زیادی را به باغات گیلاس وارد کند اما برای جلوگیری از گسترش این بیماری در باغ خود بهتر است علائم هایی درختان را به صورت مدام در نظر داشته باشید و با مشاهده ی هر گونه زردی و کم برگ و باری ریشه و طوقه ی درختان را مورد بررسی قرار داده و در صورت مشاهده ی بافت پوسیده اقدامات کنترلی، پیشگیرانه و درمانی ذکر شده در این مقاله را انجام دهید اما به خاطر داشته باشید در صورتی که باغ گیلاس خود را به صورت اصولی و مدرن احداث کنید قطعا هیچ گونه نگرانی از ابتلای درختان خود به این بیماری و یا هر بیماری دیگر ندارید.

برای دریافت مشاوره در رابطه با اصول احداث مدرن باغ گیلاس و دریافت قیمت نهال گیلاس می توانید با مشاوران ما در تماس باشید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال