پوسیدگی ریشه درخت زردآلو چیست + عوامل ایجاد

پوسیدگی ریشه درخت زردآلو چیست + عوامل ایجاد

ریشه به عنوان قلب تپنده برای درختان و گیاهان عمل می کند و هر گونه اختلال در این سیستم می تواند منجر به ضعف و یا مرگ درخت شود، درختان زرد آلو در بسیاری از مناطق از عارضه ای به نام پوسیدگی ریشه رنج می برند که دلایل مختلفی می تواند منجر به ایجاد این پوسیدگی شود، در صورتی که در باغ زردآلوی خود با این عارضه دست به گریبان هستید می توانید با مطالعه ی این مقاله به نحوه ی کنترل آن در درخت بیمار و همچنین جلوگیری از آلوده شدن سایر درختان باغ خود پی ببرید پس با ما همراه باشید.

عامل ایجاد پوسیدگی ریشه

قارچها و شبه قارچهای خاکزاد مانند قارچ رزلینیا(عامل پوسیدگی سفید ریشه)، شبه قارچ فیتوفتورا(عامل گموز درختان زردآلو) و قارچ آرمیلاریا(عامل پوسیدگی بندکفشی درختان زردآلو) عامل ایجاد پوسیدگی ریشه، طوقه و یقه ی درختان زرد آلو هستند، اما این عوامل چگونه به درختان شما حمله کرده اند و چگونه می توانید درخت بیمار را درمان کنید و یا اینکه چگونه می توانید از ابتلای سایر درختان باغ به این بیماری جلوگیری کنید پرسشهایی است که در ادامه به پاسخ آن خواهیم پرداخت.

عوامل ایجاد بیماری پوسیدگی ریشه درخت زردآلو

  • تشخیص نوع قارچ آلوده کننده ی درختان زردآلو:

همانطور که پیش تر گفته شد سه گونه قارچ و شبه قارچ خاکزاد می توانند سبب ایجاد پوسیدگی در ناحیه ی طوقه، ریشه و یقه ی درختان شوند که این سه گونه قارچ و شبه قارچ را می توان به راحتی از روی علائم ظاهری که روی ریشه و طوقه ی درختان ایجاد می کنند تشخیص داد.

  • گموز زرد آلو:

گموز زرد آلو که در اثر حمله ی شبه قارچ فایتوفتورا به طوقه و ریشه ی درختان زرد آلو ایجاد می شود در اندام هوایی درختان علائم عمومی زردی، پژمردگی و کم برگ و باری و ریزش برگها را ایجاد می کند اما زمانی که خاک پای طوقه و ریشه ی درختان را کنار بزنید متوجه پوسیده شدن طوقه و قسمت ابتدایی ریشه می شوید.

پوسیدگی با این قارچ سیاه رنگ بوده و تنها بوی چوب نم خورده و پوسیده به مشام می رسد، در برخی از موارد شیره ی سیاه رنگی از قسمت طوقه ی درخت خارج می شود که به همین دلیل به این بیماری گموز گفته می شود، گموز به معنای شیره ی سیاه رنگ است.

با برداشتن ناحیه ی آلوده با چاقوی باغبانی به منطقه ای از طوقه ی درخت می رسید که بافت قهوه ای رنگ و سفید رنگ به صورت توامان وجود داشته و در واقع آن قیمت محل فعال قارچ روی درخت خواهد بود.

فایتوفتورا در قسمتهای عمیق ریشه فعالیت نمی کند و این شبه قارچ تنها در بیست سانتی متر ابتدایی خاک فعال بوده و با جریان آب سطحی به سادگی منتقل می شود، این بیمارگر در باغاتی که آب با ناحیه ی طوقه تماس مستقیم دارد شیوع بیشتری خواهد داشت.

  • پوسیدگی سفید ریشه:

عامل پوسیدگی سفید ریشه قارچ رزلینیا است که علائم آن از روی نام آن کاملا مشخص است، این بیماری که تحت عنوان پوسیدگی رزلینیایی نیز شناخته می شود در ناحیه ی طوقه، یقه و ریشه ایجاد پوسیدگی سفید رنگ می کند، علائم در اندام هوایی درخت عمومی بوده و به صورت زردی و پژمردگی درخت نشان داده می شود اما در بررسی ریشه متوجه پوسیدگی سفید رنگ در این نواحی و حتی ریشه های عمیق تر نیز می شوید.

  • پوسیدگی آرمیلاریایی و یا بند کفشی ریشه و طوقه زردآلو:

این بیماری که به وسیله ی قارچ آرمیلاریا ایجاد می شود علایم خود را مانند دو گونه دیگر در اندام هوایی به صورت زردی و کم برگ و باری درخت نمایان خواهد کرد اما در ناحیه ی طوقه و یقه شاهد پوسیدگی و ریسه های بند کفشی شکل قارچ خواهید بود.

در کنار طوقه و اطراف درخت دارای علائم در شرایط آب و هوایی مساعد معمولا شاهد رویش قارچهایی شبیه به قارچ خواکی هستید که اندام تولید مثل جنسی قارچ عامل بیماری پوسیدگی خواهد بود، با بررسی ریشه و طوقه نیز شاهد وجود ریسه های بند کفشی شکل و بافت پوسیده ی طوقه و ریشه خواهید بود.

بیماری پوسیدگی ریشه درخت زردآلو

بیمارگران طوقه و ریشه چگونه به باغ ما آمده اند؟

این پرسش در ذهن بسیاری از باغدارانی که با بیماری پوسیدگی ریشه در باغ زرد آلوی خود دست و پنجه نرم می کنند مطرح می شود که این بیماری از کجا وارد باغ ما شده است؟ در ادامه برخی از همترین راه های ورودی این بیمارگران به باغ شما را بررسی می کنیم.

  • خاک آلوده:

در زمان احداث باغ و قبل از خرید نهال زرد آلو در صورتی که خاک باغ از نظر سلامت مورد بررسی قرار نگرفته باشد می تواند این عوامل را در خود داشته باشد، شبه قارچ فیتوفتورا حتی به گیاهان زراعی نیز حمله می کند و این بیمارگر می تواند در بسیاری از خاکها و زمینهای زراعی و سبزی و صیفی کاری وجود داشته باشد.

در برخی از موارد باغداران برای اصلاح بافت خاک خود نیاز به آوردن خاک به زمین دارند و در صورتی که از خاک آلوده برای اصلاح بافت خاک زمین خود استفاده کنند این بیمارگران را با دست خود وارد باغ می کنند.

  • نهال آلوده:

از آنجایی که این بیمارگرها خاکزاد هستند بنابراین چنانچه مرکز فروش نهال زرد آلو و یا نهالستان از خاک آلوده برای تولید نهال استفاده کرده باشد و نهال آلوده به شما فروخته باشد شما با نهال آلوده می توانید باغ خود را آلوده کنید.

  • آب آلووده:

این بیمارگران به راحتی همراه با جریان آب سطحی منتقل می شوند، در صورتی که آب آبیاری باغ شما از مزارع و زمینهای آلوده عبور کند تا به باغ شما برسد این بیماری را به باغ شما منتقل خواهد کرد.

درمان پوسیدگی ریشه درخت زردآلو

درختان آلوده در باغ باید هر چه سریعتر درمان شوند و چنانچه بیش از نیمی از تنه ی درخت آلوده در منطقه ی طوقه پوسیده شده باشد آن درخت باید حذف شود.

به منظور درمان پوسیدگی ریشه درخت زردآلو را با چاقوی باغبانی به طور کامل حذف کرده و محل را با سم بردوفیکس بپوشانید، درخت آلوده را با سم ترکیبی متالاکسیل-مانکوزب پوشانده و درخت آلوده را با همین سم آبیاری کنید.

آبیاری درختان آلوده را از بقیه ی درختان جدا کرده و اجازه ندهید آب با طوقه ی درخت آلوده تماس پیدا کند، در صورتی که درختی را حذف می کنید محل را با آب مخلوط با سم آبیاری کرده و دست کم دو سال واکاری نکنید، در صورت نیاز به واکاری قبل از کاشت نهال جدید از خاک آزمایش بگیرید تا از سلامت خاک اطمینان داشته باشید.

درختان بیمار را با کودهای تقویتی مانند کودهای دارای عنصر پتاسیم و یا کودهای آلی مانند اسید هیومیک تقویت کرده و استفاده از کودهای ریشه زا نیز می تواند در تقویت و رشد ریشه های جدید بسیار موثر باشد.

جلوگیری از پوسیدگی ریشه درخت

در باغی که درخت و یا درختان بیمار وجود دارد بسیار اهمیت دارد که با راه های جلوگیری از پوسیدگی ریشه درخت آشنا باشید.، به منظور جلوگیری از انتشار بیماری در باغ در صورتی که از سیستم آبیاری سطحی استفاده می کنید جدا کردن آبیاری درختان آلوده از سالم بسیار اهمیت دارد، در صورتی که برای شما امکان داشته باشد تغییر سیستم آبیاری از سطحی به قطره ای بسیار موثر تر خواهد بود.

در صورتی که از سیستم آبیاری سطحی استفاده می کنید علاوه بر آبیاری جداگانه ی درختان آلوده جلوگیری از تماس آبی آبیاری با طوقه ی درختان سالم نیز بسیار اهمیت داشته و برای این منظور می توانید از سیستم آبیاری تشتکی نیز استفاده نمایید.

جلوگیری از بیماری پوسیدگی ریشه درخت زردآلو

جلوگیری از آلوده شدن باغ تازه تاسیس شده:

این بیماریهای خاکزاد می توانند از ابتدای تاسیس باغ با ما باشند و پیش تر راههای انتقال بیماری به باغ را برای شم بازگو کردیم بنابراین بسیار اهمیت دارد که با توجه به مسیرهای انتقال بیماری به باغ تمام آن مسیرها را مسدود کنید، علاوه بر این اقدامات با کاشت ارقام مقاوم زردآلو در باغ می توانید به کنترل این بیماری در باغ در صورت ورود کمک کنید.

با توجه به اینکه در سالهای اخیر ارقام پربار و تجاری زردآلو به صورت پیوندی به فروش می رسند و قیمت نهال زرد آلو در ارقام تجاری و پیوندی بالاتر است بنابرین در زمان خرید بسیار دقت داشته باشید که این ارقام بر پایه های مقاوم و مناسب پیوند خورده باشند، پیوند زدن زرد آلو بر هر پایه ای دلیل بر مناسب بودن و مقاوم بودن آن نخواهد بود.

استفاده از سیستم آبیاری قطره ای و یا آبیاری تشتکی در صورت آبیاری سطحی در باغ زرد آلو مانع از مرطوب شدن طوقه و بیمار شدن آن خواهد شد، در نظر داشته باشید که این بیماریها بیشتر در باغاتی که بافت خاک رسی و سنگین داشته باشند به دلیلی ماندگاری بیشتر آب پای طوقه شدت پیدا می کند و بنابراین اصلاح بافت خاک قبل از کاشت نهال بسیار اهمیت دارد، برای اصلاح بافت خاک رسی می توانید مقالات مرتبط با این موضوع را مطالعه نموده و یا از کارشناسان مشاور خاک شناس در این زمینه کمک بخواهید.

کلام آخر:

بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه ی درخت زرد آلو با عوامل مختلفی که می تواند این بیماری را ایجاد کند در واقع بیماریهای با منشا خاکزاد هستند که می توانند شما را از زمان احداث باغ با مشکل روبه رو کنند، برای جلوگیری از رو به رو شدن با این مشکل می توان به شما یک راهکار کلی داد و آن هم اجداث باغ نوین زرد آلو است، در رابطه با احداث باغ نوین و اصول آن مقالات بسیاری نگاشته شده است و شما می توانید با مراجعه به آنها این اصول را آموزش ببینید و یا اینکه می توانید از کارشناسان متخصص در این زمینه کمک بگیرید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال