تفاوت نهال سیب بذری و پیوندی

تفاوت نهال سیب بذری و پیوندی

استفاده از بذر سیب تنها راه تکثیر سیب نبوده و استفاده از روش تکثیر غیر جنسی پیوند نیز یکی از بهترین روشهای تکثیر نهال سیب است، این روزها تکثیر نهال سیب با استفاده از روش پیوند در نهالستانها باب شده است و ممکن است برای برخی از باغداران این سوال مطرح شود که چه دلیلی باعث شده این روش تکثیر بیشتر از روش تکثیر بذری مورد استفاده قرار گیرد، در این مقاله با ذکر تفاوت نهال سیب بذری و پیوندی به بررسی دلایل برتری روش تکثیر پیوندی به جای بذری خواهیم پرداخت.

تفاوت نهال سیب بذری و پیوندی

روش تکثیر بذری نهال سیب:

در روش تکثیر نهال سیب با استفاده از بذر باغداران و یا کارشناسان تکثیر در نهالستان بذر سیب از رقم مورد نظر را گرفته و برای تولید نهال مورد استفاده قرار می دهند، در ادامه مزایا و معایب استفاده از روش بذری در تکثیر نهال سیب را ذکر خواهیم کرد:

  • جوانه نزدن بذرها:

در روش بذری ممکن است برخی از بذرها به هر دلیلی قوه ی نامیه ی خود را از دست داده باشند و شخصی که از این روش برای تکثیر انبوه نهال استفاده می کند باید تعداد زیادی بذر را مورد استفاده قرار دهد تا بتواند از آن تعداد زیادی نهال تولید کند.

  • برخورداری از مجوعه ی خصوصیات بد و خوب نژاد مادری:

نهالی که از روش بذری برای تکثیر آن استفاده شده باشد مجموعهای از صفات خوب و بد درخت مادری را دارد به این صورت که اگر چنانچه درخت مادری نسبت به آفات و بیماریها حساس باشد این نهال بذری تولید شده نیز نسبت به آفات و بیماریها و یا حتی شرایط آب و هوایی و خاک حساس خواهد بود که این موضوع مورد پسند باغداران نخواهد بود.

  • شباهت نداشتن صد در صدی:

در مورد ویژگیهای ظاهری میوه باغداران دوست دارند میوه هایی از درخت سیب خود داشته باشند که صد در صد شبیه به رقمی باشد که انتخاب کرده اند، از آنجایی که برای گرده افشانی برخی از ارقام سیب از پایه ی گرده افشان در رقم دیگر استفاده می شود بنابراین بذر سیب تولید شده ممکن است به لحاظ ویژگیهای ظاهری میوه با پایه ی مادری متفاوت باشد.

  • زمان بر بودن:

برای اینکه بتوانند از بذر سیب نهالی تولید کنند که قابل انتقال به زمین اصلی و باغ باشد مدت زمان زیادی صرف می شود و برای مراکز فروش نهال سیب بحث صرفه جویی در زمان بسیار اهمیت دارد، در واقع در نهالستانها کارشناسان همواره به دنبال روشهایی از تکثیر هستند که بتوانند با استفاده از آن بهترین ارقام را در مدت زمان کوتاهتر بدون از دست دادن صفات خوب آن تولید کنند و با این تفاسیر استفاده از روش بذری ایده ی خوبی برای تولید ارقام تجاری نخواهد بود.

  • تولید پایه برای تکثیر پیوندی:

با همه این وجود در نهالستانها از این روش تکثیر برای تولید و تکثیر نهال پایه در تکثیر نهال سیب استفاده می شود، در روش پیوندی از یک رقم نهال سیب مقاوم و بومی برای پیوند زدن ارقام تجاری استفاده می شود که پایه را با استفاده از شیوه ی بذری تکثیر می کنند چرا که در مورد پایه دیگر بحث ویژگیهای ظاهری میوه مطرح نبوده و هدف بیشتر تولید نهالی با ویژگیهای مقاومتی بالا ست.

روش تکثیر پیوندی:

در روش تکثیر پیوندی که امروزه در بیشتر نهالسنتانهای کشور مورد استفاده قرار می گیرد، از یک نهال به عنوان پایه استفاده شده که نهال پایه به صورت بذری تکثیر می شود و بر روی پایه ارقام مختلف و تجاری پیوند زده می شود، چرایی استفاده از این روش در نهالستانها به مزیتهای این روش نسبت به روش بذری بر می گردد که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

  • شباهت صد در صدی:

در مورد نهال بذری ذکر کردیم که به دلیل گرده افشانی ممکن است میوه ای که از نهال بذری تولی می شود صد در صد به نهال مادری شباهت نداشته باشد و در باغداری تجاری برای باغداران شباهت صد در صدی میوه به نهال مادری بسیار اهمیت دارد و این یکی از مهمترین دلایل استفاده از روش پیوندی در تکثیر نهال سیب است.

  • سرعت بالای تولید نهال:

در نهالستانها چنانچه نهال بذری پایه به صورت انبوه تولید شود پیوند زدن آن به سرعت به وسیله ی متخصصان انجام شده و در سن دو سالگی بک نهال پیوند خورده آماده ی فروش است و این دلیل یعنی سرعت بالا در به بازار رسیدن نهال پیوندی یکی از دلایل محبوبت روش پیوندی برای نهالستانها است.

  • مقاومت بالا:

در روش تکثیر بذری ذکر کردیم که چنانچه سیب نهال مادری نسبت به بیماریها و آفات حساس باشد نهال سیب بذری تولید شده از ان نیز حساس خواهد بود و نمی تواند مقاومت داشته باشد، بسیاری از ارقام غیر بومی سیب که بسیار پر طرفدار و تجاری هم هستند به دلیل غیر بومی بودن مانند نهال سیب زرد و قرمز لبنانی نسبت به شرایط آب و هوایی و آفات و بیماریهای ایران حساس هستند.

حساسیت بالای این ارقام از یک طرف پربار بودن و زود بازده بودن ازین ارقام از سویی دیگر باغداران را بر سر دو راهی کاشت این ارقام در باغ خود قرار می دهد، بنابراین بهترین و ساده ترین راهکار برای افزایش مقاومت این ارقام به شرایط کشور ما پیوند زدن آن بر پایه های بومی و مقاوم خواهد بود.

تفاوت نهال سیب بذری و پیوندی

  • مقاومت به سرمای دیر رس بهاره:

سرمای دیر رس بهاره یکی از بزرگترین آفات درختان میوه ی معتدله ای است که در مناطق سردسیر و یا معتدل کاشته می شوند، در این مناطق معمولا یا زمستان طولانی تر شده و یا پس از شکوفا شدن درختان مجددا در اواخر نیمه ی اول فروردین ماه سرمای ناگهانی بروز می کند که سبب خشم شدن شکوفه ها خواهد شد، ارقام پیوندی سیب اکثر دیر گل بوده و نسبت به سرمای دیر رس بهاره و یا طولانی شدن زمستان در مناطق سردسیر از خود مقاومت نشان می دهند.

  • زود بازده تر هستند:

یکی دیگر از ویژگیهای بسیار مهم ارقام پیوندی زود بازده بودن آنها است، در مورد ارقام بذری شاید بیشتر از 5 سال باید منتظر شروع باردهی درخت سیب خود باشید و از آن طرف هم رسیدن به سن بلوغ باردهی قطعا با تاخیر رو به رو خواهد بود اما در مورد ارقام پیوندی اکثر ارقام در سال اول تا سوم باردهی آغاز می شود که این یک نکته ی بسیار مطلوب و مهم برای باغداران به شمار می رود چرا که بازگشت سرمایه ی صرف شده در احداث باغ زودتر برای ایشان رقم می خورد.

  • فاصله ی کاشت کمتر:

در زمان خرید نهال سیب یکی از نکاتی که کارشناسان مشاور به آن تاکید دارند رعایت فاصله ی مناسب در زمان کاشت نهال است، رعایت فاصله ی مناسب برای دریافت نور کافی، تهویه ی کافی و عبور و مرور راحت تر کارگران و ماشین آلات کشاورزی در نظر گرفته می شود، توجه داشته باشید که رعایت نکردن فاصله ی مناسب بین درختان سیب نه تنها از دریافت نور کافی ممانعت می کند بلکه سبب افزایش شیوع آفات و بیماریهای مهم در باغ سیب مانند آتشک سیب می شود که گسترش آنها در باغ خسارتی جبران ناپذیر وارد خواهد کرد..

در باغات میوه معمولا باغداران دوست دارند تا درختان را با تراکم بیشتری بکارند تا به باردهی بشتری در واحد هکتار دست پیدا کنند اما ارتفاع و حجم زیاد تاج درختان بذری این اجازه را به باغدران نداده و ایشان مجبورند فاصله ی بیشتری را بین درختان سیب در زمان کاشت نهال رعایت کنند.

ارقام پیوندی به دلیل حجم تاج محدود تر و ارتفاع محدود تری که در طول رشد نسبت به ارقام بذری دارند این اجازه را به باغداران می دهند که فاصله ی کاشت کمتری را بین درختان در نظر بگیرند و این مورد برای باغداران که می توانند به باردهی بیشتر در واحد هکتار دست پیدا کنند بسیار مطلوب خواهد بود.

  • باردهی بالا تر:

همانطور که می دانید ارقام تجاری و محبوب سیب درختی باردهی بسیار بالایی دارند و حساسیت آنها نسبت به شرایط اقلیمی ما است که برای کاشت آنها در مناطق مختلف ایران محدودیت ایجاد می کند و بنابراین پیوند زدن راهی شده برای استفاده از ای ارقام پر بار و زود بازده بدون اینکه از بابت غیر بومی بودن و حساس بودن آنها به شرایط کشورمان نگرانی داشته باشیم.

  • قیمت بالاتر:

یکی از دلایلی که ممکن است باغداران را در خرید نهال پیوندی دچار تردید کند قیمت نهال سیب پیوندی است که نسبت به نهال سیب بذری بالا تر خواهد بود، بالا تر بودن قیمت نهال سیب پیوندی توجیه شده است چرا که برای تکثیر نهال سیب پیوندی از یک نهال به عنوان پایه استفاده می شود که برای تکثیر آن هزینه و زمان صرف شده و از یک یپوندک هم برای تکثیر نهال مورد نظر اسفاده می شود، از طرفی روش تکثیر پیوندی دشوار و تخصصی بوده که سبب افزایش هزینه خواهد شد.

دلیل دیگر افزایش قیمت به دلیل آزمایشاتی است که برای تایید سالامت نهال پایه و پیوندک انجام می شود، بسیاری از بیماریها به ویژه بیماریهای ویروسی درخت سیب با استفاده از روش پیوند منتقل می شوند و از این رو تایید سلامت نهال پایه و درختی که از آن پیوند گرفته می شود بسیار اهمیت دارد از این رو در نهالستانها از آزمایشات پیشرفته ای برای تشخیص این موضوع استفاده می شود که هزینه بر خواهد بود.

شرایط خرید نهال پیوندی سیب:

دانستید که انتخاب نهال سیب پیوندی نسبت به نهال سیب بذری برتری و توجیه اقتصادی بیشتری دارد، پر بار بودن، زود بازده بودن، مقاوم بوده و با کیفت تر بودن میوه ی ارقام پیوندی مختصری از ویزگیهای مفید و قابل توجه این ارقام سیب است که قیمت بالای آنها را به خوبی توجیه خواهد کرد، اما آیا هر کسی که نهال پیوند تولید کند برای خرید ما می تواند گزینه ی مناسبی باشد؟

در ادامه شرایط خرید نهال سیب پیوندی را ذکر خواهیم کرد:

  • گواهی دار بودن:

نهالستانی که به شما نهال سیب پیودی می فروشد باید گواهی تایید سلامت را که نشان دهنده ی گذراندن آزمایشات مهم برای تایید سلانت نها است به شما ارائه کند،همانطور که ذکر شد روش پیوند می تواند بسیاری از بیماریهای ویروسی را مانند ویروس کتابی شدن تنه و شاخه ی درختان سیب را منتقل کندف این ویروس می تواند سالها خاموش بماند و با ناقل در باغ شما منتقل شود و به یکباره علائم در کل باغ شما ظاهر شده و شما مجبور باشد کل درختان باغ را بکنید.

  • شناسنامه دار بودن:

نهال سیب که تولید می شود باید حتما شناسنامه داشته باشد که اصلت و رقم آن را تایید کند، خری نهال از نهالستانهایی که شناسنامه برای نهال خود صادر نکرده باشند این ریسک را به همراه دارد که نهالی غیر از آن رقمی که انتظارش را درید به شما بفروشند.

  • سن نهال پیوندی حداکثر دو سال باشد:

بهترین سن برای خرید نهال سیب پیوندی دو ساله است، نه بیشتر و نه کمتر، نهال سیب دو ساله به خوبی در زمین جدی مستقر شده، به سرعت ریشه های خود را گسترش داده و در زمان مقرر می تواند باردهی خود را آغاز کند.

  • ضمانت نامه داشته بشد:

بهتر است خرید خود را از نهالستانهایی انجام دهید که برای نهال خود ضمانتنامه ارائه می کنند، این ضمانتنامه اطمینان خاطری برای باغداران خواهد بود که در صورت بروز هر گونه مشکل و یا صدمه دیده بودن نهال در زمان تحویل بتوانید نهال را مرجوع کرده و نهال سالم تحویل بگیرید.

  • مجوز دار بودن نهالستان:

نهالستانهای مجور دار تحت نظارت مهندسان و کارشناسان ارگانهای ذیصلاح مانند جهاد کشاورزی، سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی و سازمان حفظ نباتات کار کرده و از تخصص بالایی برای تولید ارقام پیوندی برخوردار هستند و قطعا ارقامی را که تولید می کنند هیچ گونه خطر زیست محیطی برای زیست بوم کشور ما نخواهند داشت، اما نهالستانهای بی مجوز ممکن است ارقام غیر بومی را تکثیر کنند که کاشت آن در کشور ما با خطرات زیست محیطی زیادی رو به رو باشد و برای باغدران در نهایت به صرفه نباشد.

تفاوت نهال سیب بذری و پیوندی

کلام آخر:

با توجه به ویژگیهای مثبت و منفی ذکر شده برای نهالهای بذری و پیوندی دریافتید که برای احداث باغ استفاده از نهال پیوندی بسیار اقتصادی تر و به صرفه تر خواهد بود هر چند قیمت نهال سیب بالا تر باشد اما برای خرید نهال سیب پیوندی باید ملاحظات ذگر شده از قبیل معتبر و مجوز دار بودن نهالستان را در نظر داشته باشید، با خرید از نهالستان معتبر و مجوز دار علاوه بر اطمینان خاطر داشتن از خرید خود می توانید از مزایای مشاوره و راهنمایی کارشناسان ماهر در احداث باغ خود نیز بهره ببرید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال