نحوه آبیاری نهال تازه کاشته شده در زمستان + فصل ها

نحوه آبیاری نهال تازه کاشته شده در زمستان + فصل ها

آبیاری نهال تازه کاشته شده در تمام فصل ها از مهمترین مواردی است که باید در نظر گرفته شود، آبیاری صحیح و مناسب، ویژگی های مثبتی را بر رشد و توسعه نهال‌ها دارد و کمک می کند تا بهترین شرایط را برای رشد سالمی فراهم سازد. در ادامه توضیحاتی درباره آموزش جامع نحوه آبیاری نهال تازه کاشته شده در تمام فصل ها آورده شده است:

آبیاری نهال تازه کاشته شده در تابستان

در فصل تابستان، به دلیل بالا بودن دما و بارش کمتر، نهال ها نیاز به آبیاری بیشتری دارند؛ باغداران هنگام آبیاری نهال گردو در تابستان، باید مطمئن شوند که آب به صورت قطره ای روی زمین ریخته می‌شود تا آب به طور کامل به ریشه نهال برسد. همچنین باید فاصله زمانی مناسبی بین آبیاری ها قرار داده شود تا خاک به خوبی خشک شده و اکسیژن به ریشه‌ها برسد.

آبیاری نهال تازه کاشته شده

آبیاری نهال تازه کاشته شده در پاییز

در فصل پاییز نهال گردو نیاز به آبیاری دارند، هدف آبیاری در پاییز ایجاد رطوبت در خاک است تا نهال بتواند به خوبی ریشه زنی کرده و قوت بگیرد، در این موقعیت باید فاصله آبیاری مناسب و با توجه به نوع خاکی که نهال کاشته شده است در نظر گرفته شود؛

آبیاری نهال تازه کاشته شده در زمستان

در زمستان که بارندگی زیاد است، نهال‌های گردو در بیشتر مناطق به دلیل رطوبت زمین نیاز به آبیاری کمتری دارند. در صورتی که منطقه شما بارندگی کمتری داشته باشد، باید برای آبیاری باغات گردو اقدامات لازم را انجام دهید، در این فصل، خاک را بهبود بخشیده و با استفاده از مواد آلی و کودهای مناسب، رطوبت زمین را برای نهال تأمین کنید.

آبیاری نهال تازه کاشته شده در بهار

در فصل بهار، با آغاز رشد برگ‌ها و گل‌ها، نهال گردو نیاز به آبیاری بیشتری دارند، در این موقعیت باید به روش آبیاری قطره ای و هم آبیاری سطحی توجه کنید؛ آبیاری قطره‌ای به ریشه‌ها کمک می‌کند تا بهره وری بیشتر را ایجاد می کند، در حالی که آبیاری سطحی، رطوبت را بهبود بخشیده و به رشد سریع تر نهال کمک می کند.

در آموزش جامع آبیاری نهال تازه کاشته شده در تمام فصل ها، باید توجه داشت که علاوه بر فصل‌ها، ویژگی‌های خاک، نوع نهال کاشته شده و شرایط آب و هوایی منطقه نیز تأثیرگذار بر آبیاری مناسب نهال‌ها هستند.

آبیاری نهال تازه کاشته شده

آبیاری نهال تازه کاشته شده در زمان گلدهی درخت گردو

استارت آب در فصل بهار به مرحله‌ای اطلاق می‌شود که شروع آبیاری به منظور تامین رطوبت مورد نیاز برای گیاهان در این فصل بهار است، در این فصل، معمولاً بارندگی‌ها کاهش یافته و دمای هوا افزایش می‌یابد، که باعث خشک شدن خاک و نیاز به آبیاری بیشتر می‌شود.

زمان استارت آبیاری در فصل بهار در هر نقطه جغرافیایی متفاوت باشد و به عواملی مانند شرایط اقلیمی، نوع خاک و نیاز آبی گیاهان بستگی دارد، استارت آب در برخی مناطق اواخر ماه اسفند و در برخی مناطق هفته اول فروردین ماه اتفاق می‌افتد.

قبل از بیدار شدن ریشه‌ها از خواب زمستانی، کشاورز با استارت آب میزان رطوبت خاک را برای تغذیه آنها بالانس کرده و آماده سازی می‌کنند، دومین نکته در آبیاری فصل بهار باید به آبیاری درختان میوه در زمان گلدهی درخت گردو، اشاره کنیم، هرگونه اشتباه در این دوره باعث صدمه به درختان گردو خواهد شد.

متخصصین نهالستان معتقدند که بعد از شروع استارت آب و چند دوره آبیاری که درختان گردو آماده شکوفه زنی و گلدهی هستند، باید میزان رطوبت خاک را به نحوی اندازه‌گیری کرد که در طول دوره گلدهی به هیچ عنوان آبیاری نکرد چون این دوره بسیار حساس بوده نوسانات آبیاری و دریافت رطوبت از خاک باعث ریزش گلبرگ‌های آن می‌شود‌. ‌

بهترین زمان آبیاری نهال تازه کاشته شده در تابستان

غروب بهترین زمان آبیاری نهال تازه کاشته شده در فصل تابستان است. اغلب افراد در هنگام غروب، فرصت کافی برای رسیدگی به باغچه را دارند. در ضمن مشکلات تابش مستقیم نور خورشید هم وجود ندارد. در این زمان آب به راحتی به زمین نفوذ کرده و تبخیر نمی شود.

آبیاری نهال تازه کاشته شده گردو در پاییز و زمستان

آبیاری باغات گردو در فصول مختلف متفاوت است، کشاورزان برای حفظ درختان خود از یخ زدگی باید به بررسی آبیاری درختان در پاییز و زمستان بپردازد به طور معمول آب در دمای کمتر از ۴ درجه سانتیگراد بسیار خنک و سرد شده و باعث صدمه به ریشه درختان گردو می‌شود، در فصل پاییز هر زمان که دمای هوا به کمتر از ۴ درجه سانتیگراد رسید باغدار موظف است آبیاری درخت گردو را قطع کند.

زمان مناسب برای قطع آبیاری درختان گردو در پاییز و زمستان بستگی به شرایط محلی و اقلیم منطقه مورد نظر دارد،  با این حال، در اکثر مناطق، قطع آبیاری در زمان پایان فصل پاییز اواسط آذر ماه اتفاق می‌افتد، در این زمان، دمای هوا کاهش یافته و نیاز آبی گیاهان به مرور زمان کاهش می‌یابد.

چون نزدیک به فصل زمستان هستیم و گیاهان به حالت استراحت و ذخیره انرژی برای زمستان می‌روند؛ ادامه آبیاری در این زمان باعث رشد غیرطبیعی گیاهان و بروز بیماری‌ها و مشکلات مرتبط با آبیاری زیاد می‌شود، از دلایل قطع آبیاری درختان گردو در فصل پاییز و زمستان عبارتند از:

  • در فصل پاییز و زمستان بیشتر مناطق باران می‌بارد و رطوبت زمین افزایش می‌یابد، این رخدادها شدت نیاز آبی درختان گردو را کاهش می‌دهد، اگر در منطقه شما در فصل پاییز و زمستان آبیاری یا بارش برف اتفاق نمی‌افتد حتماً از کارشناسان مربوطه کمک بخواهید تا شما را نسبت به برنامه آبیاری درختان گردو در پاییز و زمستان راهنمایی کند
  • درختان گردو در فصل پاییز و زمستان وارد فاز استراحت زمستانی می‌شوند، استراحت زمستانی به معنای توقف رشد نما، توقف جذب آب و انرژی و ذخیره شدن مواد غذایی در برگ‌ها و شاخه‌ها است، در این دوره مصرف آب توسط درختان به شدت کاهش می‌یابد و آبیاری نیازی ندارند؛ وقتی شما زمین را خیس می‌کنید چون ریشه‌ها قدرت جذب ندارند باعث ماند آب خاک و گلی شدن بستر درخت گردو می‌شوند که عامل اصلی شیوع بیماری‌های باکتریایی و قارچی است
  • جلوگیری از بیماری‌ها و قارچ‌زایی: رطوبت زیاد و سرما در فصل پاییز و زمستان باعث افزایش شدت بیماری‌ها و قارچ‌زایی درختان می‌شو؛ قطع آبیاری در این فصول، موجب کاهش رطوبت زمین و خشک شدن سطح خاک شده و احتمال بروز بیماری‌ها و قارچ‌زایی درختان گردو را کاهش می‌دهد.

آبیاری نهال تازه کاشته شده در پاییز

بهترین روش آبیاری نهال تازه کاشته شده گردو

برای آشنایی با بهترین روش آبیاری نهال گردو بهتر است با سیستم ریشه زایی نهال گردو آشنا باشید، نهالی گردو مخصوصاً نهال‌های ژنتیک و اصلاح شده ریشه زایی بسیار قوی و عمقی دارند که برای جذب رطوبت و عناصر مغذی به قسمت‌های زیرین زمین نفوذ کرده از آنجا تغذیه می‌کنند.

آبیاری باغات گردو به ۲ صورت سطحی و عمقی انجام می‌شود، برای آبیاری سطری شما می‌توانید از هر روشی استفاده کنید، ولی بهترین روش آبیاری نهال گردو به صورت عمقی استفاده از آبیاری قطره‌ای است.

در آبیاری قطره‌ای فشار آب بسیار کم بوده باغدار آن را تنظیم می‌کند و با قطرات و پشت سر هم به آرامی به لایه‌های زیرین خاک نفوذ کرده و ریشه‌های عمقی درخت گردو سیراب می‌شوند، از مزایای آبیاری قطره‌ای می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از آنجایی که محل پاشش آب دورتر از طوقه و تنه درخت است، بنابراین احتمال شیوع بیماری‌های باکتریایی و قارچی در طوقه و تنه درخت به صفر می‌رسد.
  • چون در آبیاری قطره‌ای برخلاف آبیاری غرقابی یا کرتی هیچ جریان آبی وجود ندارد، بنابراین احتمال انتقال عامل بیماری زا از درختی به درخت دیگر به صفر می‌رسد.
  • آبیاری قطره‌ای کاملاً قابل تنظیم بوده و کشاورز می‌تواند آن را برای مدت زمان خاصی تنظیم کند.
  • قدرت نفوذ آب در آبیاری قطره‌ای به سطح‌های زیرین زمین بیشتر از آبیاری کرتی و آبیاری غرقابی است، توجه داشته باشین که خشک بودن ریشه‌های زیرین درخت گردو باعث صدمه به آنها شده و در دراز مدت باعث مرگ تدریجی درخت گردو خواهد شد.

میزان آبیاری درخت گردو

برای تعیین میزان آب مورد نیاز درخت گردو باید خاطرنشان شویم که مهم‌ترین فاکتور جهت تامین میزان آبیاری درخت گردو سن آن و تاریخ خرید نهال گردو و کاشت آن در باغ است، نهال‌های جوان تازه کاشته شده تا چند ماه باید روزانه یا هفته‌ای دو بار آبیاری عمیق شوند چون ریشه این درختان ضعیف بوده و نمی‌توانند رطوبت را از خاک جذب کنند.

بعد از مشاهده علائم رشد و جوانه زنی در نهال تازه کاشته شده که نشانگر سازگاری ریشه با خاک باغ است می‌توانید آبیاری آن را به هفته یک بار کاهش دهید، به طور معمول توصیه می‌شود تا سن ۲ الی ۴ سالگی که درخت شروع به باردهی فاصله آبیاری ۷ روز یکبار باشد.

ولی از سنین ۵ به بعد می‌توانید این فاصله را به ۱۰ روز افزایش داده و زمانی که درخت گردو به بلوغ کامل رسید، نیاز آبی آن کاهش چشمگیری پیدا کرده و در ماه دو بار آبیاری عمیق نیاز آن را برطرف خواهد کرد، کشاورزان برای اطمینان خاطر باید خرید نهال گردو ژنوتیپ و پیوندی را اولویت خود قرار دهند که قدرت ریشه زایی قوی‌تری دارد.

جدول نیاز آبی درختان گردو

برای تشکیل جدول نیاز آبی درختان گردو، به عوامل زیر نیاز داریم:

۱. نوع خاک و درجه نفوذپذیری آن

۲. اقلیم نزدیک به درختان و میزان بارش در آن منطقه

جدول نیاز آبی درختان گردو

با توجه به این عوامل، جدول زیر تخمینی از نیاز آبی درختان گردو را نشان می‌دهد:

ارتفاع درخت گردو میزان بارش در سال( میلی متر) نیاز آبی درخت گردو در سال لیتر
۱_۳متر ۵۰۰_۷۰۰۰ میلی متر ۱۰۰۰-۲۵۰۰ لیتر
۴_۶ متر ۵۰۰_۷۰۰۰ میلی متر ۲۵۰۰-۴۰۰۰ لیتر
۷_۹ متر ۵۰۰_۷۰۰۰ میلی متر ۴۰۰۰-۵۰۰۰ لیتر
۱۰_۱۲ متر ۵۰۰_۷۰۰۰ میلی متر ۵۰۰۰-۶۰۰۰ لبتر

این جدول بر اساس ارتفاع درخت گردو و میزان بارش باران و برف در سال، نیاز آبی تقریبی درخت گردو را برای هر طبقه سنی مشخص می‌کند، به عنوان مثال، یک درخت گردویی با ارتفاع ۵-۶ متر که در یک منطقه آب و هوایی با بارش ۵۰۰-۷۰۰ میلی‌متر در سال قرار دارد، حدوداً بین ۲۵۰۰ تا ۴۰۰۰ لیتر آب در سال نیاز دارد، البته این جدول تخمینی بوده و برای نیاز دقیق‌تر به آب، توصیه می‌شود با کشاورزان محلی یا متخصصان نهالستان مشورت کنید.

کلام آخر
برای نگهداری و مراقبت از باغات گردو شما احتیاج به اطلاعات اکوسیستمی به روز شده دارید تا بر اساس آن بتوانید نیازهای آبی و تغذیه درختان گیاهی را برطرف سازید، توجه کنید هرگونه تنش آبی برای درختان گردو مضر است؛  منظور ما خشکی بیش از حد نیست.

بلکه رعایت نکردن فاصله بین دو آبیاری باعث ایجاد تنش آبی در باغات گردو می‌شود، حتماً بر اساس نژاد گردو، نوع خاک و اکوسیستم منطقه برنامه آبیاری مناسب را برای باغات خود انتخاب کنید، برای این منظور می‌توانید به هنگام خرید نهال گردو از متخصصین نهالستان کمک بخواهید، یا به سایت زیر مراجعه کنید:

 

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال