آبیاری فندق + بررسی فاکتور های مهم

آبیاری فندق + بررسی فاکتور های مهم

فندق یک درختچه زیبا و سر سبز و تقریبا کوتاه با ارتفاعی حدود پنج متر جزو درختان کوتاه قامت به حساب می آید که متعلق به خانواده Betulaceae است و بیان می­شود که بومی اروپا و آسیای غربی است سپس از قاره سبز به سایر نقاط مختلف جهان برده شده و کشت آن رواج یافته است و در ایران نیز در مناطق مختلفی فندق کشت و بهره برداری می­شود این درخت زیبا را علاوه بر باردهی و برداشت محصول فراوان برای زیبایی فضای سبز باغ نیز بی نظیر است و گاهی تنها برای ایجاد فضای سبز و زیبایی کشت می­شود.

درخت فندق نیز مانند سایر درختان میوه برای رشد بهینه و دارا بودن باردهی مطلوب نیازها و شرایط ویژه ی خویش را می طلبد تا بتواند با نهایت توان به گل برود و میوه دهی داشته باشد و می­داینم که یکی از اصلی­ترین و اساسی­ترین نیازهای هر درخت میوه­ای، آب است که بایستی به موقع و با روشی خاص آب مورد نیاز درختان فندق در اختیارشان قرار بگیرد تا بتوانند نهایت استفاده را از آبیاری انجام شده ببرند.

گرچه درخت فندق در زمره درختان مقاوم به شرایط نا مساعد محیطی قرار دارد اما نباید فراموش کنید مقاومت داشتن به شرایط نا مساعد هرگز به معنی بی نیاز شدن درخت فندق از نیازهای اساسی و اولیه خود مانند آب، کود و نور نخواهد بود بلکه این درختان در شرایط نا مساعد با کاهش رشد و میزان باردهی، بقا می­یابند از این رو برای داشتن درختانی پر بار بایستی نیازهای اساس آن را مورد توجه ویژه قرار دهید.

آبیاری فندق + بررسی فاکتور های مهم

آبیاری درختان فندق

آب از جمله نیازهای اساسی، اولیه و مهم درختان میوه مختلف از جمله فندق است به طوری که بدون وجود آب کشت درختان فندق عملا امری غیر ممکن و غیر اصولی است چرا که برای کشت هر درختی در هر منطقه ای ابتدا بایستی نیازهای اساسی آن مانند آب، خاک مناسب و شرایط آب و هوایی بهینه به نحو مطلوبی تامین شود سپس اقدام به کشت نهال و احداث باغ شود.

درخت فندق از جمله درختانی است که در برابر کم آبی و حتی بی آبی مقاومت قابل توجهی دارد اما با این وجود هرگز بدون دسترسی به منابع آبی کافی اقدام به کشت نهال فندق ننمایید چرا که هدف از کشت هر نهالی باردهی مناسب و حداکثری آن نهال است تا بتوانید از کشت درخت فندق به سود دهی قابل قبولی دست یابید.

درختان فندق دارای ریشه افشان گسترده­ای هستند از این رو رطوبت نسبی خاک و نیز ظرفیت نگه داری آب توسط خاکی که در آن کشت می­شوند بسیار حائز اهمیت است.و به طور کلی می توان گفت که میزان نیاز آبی درختان فندق حدود 10000متر مکعب به ازای یک هکتار باغ فندق است که بایستی با رعایت نظم و دور خاصی در اختیار درختان فندق قرار بگیرد

بنابراین توصیه می­شود در فصل رشد برای درختان فندق حدودا هر 4 الی 7 روز یک مرتبه آبیاری صورت بگیرد البته این فاصله ممکن است با توجه به شرایط آب و هوایی و جنس خاک و فاکتورها و عوامل دیگر تغییر کند و کمتر یا زیادتر شود

تاثیر رعایت دور آبیاری بر درختان فندق

دقت نمایید که برطرف نمودن هر یک از نیازهای درختان فندق اصول و شرایط ویژه­ای دارد که در صورت رعایت این فاکتورها است که می­توانید به باردهی قابل قبولی از درختان فندق خود دست یابید و گفتیم که یکی از نیازهای اساسی هر درختی از جمله فندق نیاز به آب و آبیاری است که بایستی آبیاری این درختان با رعایت اصول صحیح و توجه به نیازهای آبی درخت در زمان­های مختلف انجام شود تا راندمان آبیاری افزایش یابد.

یکی از فاکتورهای بسیار موثر در افزایش راندمان آب در درختان فندق، رعایت نظم و دور آبیاری است چرا که آبیاری در هر زمان بدون نظم و بدون توجه به نیاز درخت باعث کاهش راندمان آب در درخت خواهد شد و درخت را با تنش آبی مواجه خواهد کرد از این رو تاثیرات دور آبیاری به شرح زیر خواهد بود

  • مهم ترین تاثیر آبیاری منظم و رعایت دور آبیاری در درختان فندق گسترش مناسب و بهینه سیستم ریشه ای این درخت است و به عبارتی صحیح موجب می شود ریشه درختان فندق به نحو مطلوبی رشد یافته و قوی شوند و در نتیجه موجب افزایش جذب و گیرایی در درختان فندق خواهد شد.
  • با توجه به افزایش جذب رشد این درختان نیز افزایش خواهد یافته و به راحتی رشد خواهند کرد
  • در نهایت تمام این عوامل منجر به فزایش میزان باردهی و کیفیت میوه تولید شده خواهد شد یعنی باعث افزایش کمیت و کیفیت میوه به طور همزمان خواهد شد.

فاکتورهای موثر بر تعیین دور آبیاری و میزان نیاز آبی درختان فندق

برای تعیین میزان نیاز آبی درختان فندق و نیز مشخص نمودن دور آبیاری این درختان عوامل و فاکتورهای متعددی را بایستی در نظر قرار دهید تا بتوانید در این زمینه به درستی عمل کنید و بتوانید میزان آب کافی و البته به موقع در اختیار درختان فندق خود قرار دهید که مهم ترین فاکتورها را برخواهیم شمرد

  • خاک: بافت و جنس خاک تاثیر بسیار زیادی در تعیین مقدار نیاز آبی درختان فندق همچنین تعیین فواصل آبیاری دارد به طوری که در خاک­های سنگین که ظرفیت نگه داری آب بالایی دارند میزان نیاز آبی درختان کاهش یافته و بایستی درختان با فواصل بیشتری آبیاری گردند و در مقابل در خاک هایی که ظرفیت نگه داری آب کم است به طبع بایستی درختان با فواصل کمتر و میزان بیشتری آب ابیاری شوند.
  • شرایط آب و هوایی : یکی از فاکتورهای بسیار تاثیر گذار بر آبیاری نهال فندق شرایط جوی و میزان بارندگی موجود در منطقه است و بسیار واضح و مشخص است در مناطقی که میزان بارندگی و پراکندگی آن در طول سال مناسب است نیاز درختان فندق به آبیاری کاهش یافته و فواصل آبیاری ها نیز به تبع زیادتر خواهد شد.
  • سن درخت: دقت کنید درختان جوان­تر به میزان آب کمتر و البته با فواصل نزدیکتر آبیاری احتیاج دارند و با افزایش سن این درختان نیاز به آب نیز افزایش می باید از این رو به میزان آب بیشتر نیاز دارند و با توجه به مصرف حجم آب بیشتر، دورهای آبیاری نیز افزایش خواهد یافت.و فواصل آبیاری طولانی­تر خواهد شد
  • رقم نهال فندق: خوشبختانه امروزه نهالستان­های با تجربه نهال مختلف فندق با نیازهای آبی مختلف تولید می­کنند تا باغداران عزیز در نقاط مختلف کشور بتوانند با توجه به دسترسی خود به منابع آبی نهال و رقم ویژه منطقه خود را انتخاب نمایند.

آبیاری فندق + بررسی فاکتور های مهم

روش­های مختلف آبیاری درختان فندق

از گذشته تا کنون برای آبیاری درختان روش­های مختلفی وجود داشته که با توجه به گسترش علوم مختلف در همه زمینه­ها، روش­ها و سیستم­های آبیاری نیز گسترش و توسعه یافته و اکنون در کنار شیوه­های سنتی آبیاری روش­های مدرن نیز توسع یافته است که در باغات مختلف فندق با توجه به شرایط و امکانات موجود از روش های مختلف آبیاری به شرح زیر استفاده می­شود

  • روش های سنتی

روش­های آبیاری سنتی که از دیر باز در باغات و مزارع ایران استفاده شده است که شامل آبیاری غرقابی، جوی پشته ای و کرتی است که این روش­ها به دلیل معایبی که دارند کمتر مورد استفاده قرار می­گیرند برخی از معایب این روش­ها به شرح زیر است

  • هدر روی حجم عظیمی از آب در هر مرحله آبیاری
  • راندمان پایین آب مصرفی
  • کاهش منابع آبی
  • آب شویی خاک
  • غیر قابل اجرا در زمین­های شیبدار
  • افزایش بیماری­ها و پوسیدگی­های ریشه و طوقه به دلیل تماس مستقیم آب با طوقه و تنه درخت
  • خارج شدن حجم زیادی از منابع غذایی خاک از دسترس گیاه و فقیر شدن خاک از لحاظ منابع غذایی و افزایش هزینه­های کود دهی
  • روش­های مدرن آبیاری درختان فندق

با توجه به گسترش علم و تکنولوژی در حوزه­های مختلف و در بخش کشاورزی و باغبانی و با توجه به محدودیت منابع آبی در کشور باغداران عزیز بایستی به روش­های نوین و مدرن آبیاری باغات خود روی بیاورند و به منظور صرفه جویی در مصرف آب و افزایش راندمان آب در درختان خود از روش­های نوین آبیاری برای آبیاری درختان فندق خود استفاده کنند که به شرح زیر است

  • آبیاری تحت فشار قطره ای : در این روش آب به وسیله­ی لوله­هایی از جنس­های مختلف به پای درختان رسیده و با استفاده از نازل­های معینی به صورت قطره به پای درخت می­چکد که اندازه نازل و نیز تعداد نازل­ها با توجه به میزان نیاز آبی درخت متفاوت است و قابل تغییر و تنظیم است.
  • آبیاری تحت فشار بارانی ثابت : در این روش آب را به صورت قطرات ریز باران مانندی به وسیله آبپاش متعددی روی تاج درخت و سطح خاک می­پاشند و نیاز آبی درخت به وسیله خیس شدن سطح خاک و پای درخت و نیز اندام­های هوایی درخت تامین می­شود.که این آبپاش­ها ثابت هستند و قابلیت جا به جایی ندارند.
  • آبیاری بارانی نیمه متحرک: در این روش نیز آب مانند قطرات باران روی سطح درخت پاشیده می شود اما آبپاش­ها ثابت نبوده و قابلیت جا به جایی دارند و می­توانید آنها را برای درختان دیگر نیز استفاده کنید.

مزایای استفاده از روش­های مدرن آبیاری در درختان فندق

  • صرفه جویی در مصرف آب برای آبیاری درختان فندق
  • افزایش راندمان آب در آبیاری
  • قابل اجرا در زمین­های شیبدار برای احداث باغ
  • کنترل آفات و بیماری­های مختلف درختان فندق
  • کنترل علف­های هرز موجود در باغات فندق
  • عدم خاک شویی و فرسایش خاک
  • امکان استفاده از کودهای شیمیایی همراه با آب آبیاری برای کود دهی درختان فندق

نکات تکمیلی آبیاری درختان فندق

  • بهتر است که درختان فندق را در هنگام برداشت میوه که تقریبا مصادف با ماه­های شهریور و مهر است از آبیاری درختان فندق خود بپرهیزید
  • در اواخر پاییز و فصل زمستان با توجه به شرایط جوی و احتمال بارندگی ممکن است نیازی به آبیاری درختان فندق نباشد
  • در فصل زمستان با توجه به برودت دما آبیاری ممکن است سبب ایجاد سرمازدگی و یخ زدگی در درختان فندق شود پس این امر را مد نظر قرار دهید.
  • در مناطقی که میزان بارش قابل توجه است و البته پراکندگی آن نیز در طی سال مناسب است می توان درختان فندق را به صورت دیم کشت نمود و برای تامین آب مورد نیاز درختان فندق به بارش های جوی تکیه نمود.

آبیاری فندق + بررسی فاکتور های مهم

نتیجه گیری

فندق یکی از درختان و یا درختچه­های پر ارزش در میان سایر درختان است و احداث باغ فندق جز سرمایه گذاری­های پر سود و البته پر طرفدار تلقی می­شود از این رو توجه به نیازها و اصول باغداری این درختان نیز بسیار پر اهمیت است و یکی از نیازهای اساسی درختان فندق مانند سایر درختان نیاز به آب و مقوله آبیاری این درختان است.

توجه نمایید گرچه درختان فندق جزو درختان مقاوم به کم آبی هستند اما برای باردهی مطلوب و حداکثری بایستی از ایجاد تنش آبی به این درختان بپرهیزید و از رعایت اصول آبیاری این درختان پر ارزش غافل نشوید و برای این منظور بهتر است هنگام خرید نهال فندق از نهالستان­های معتبر و با سابقه در ارتباط با نیاز آبی رقم خریداری شده ی خویش اطلاعات لازم را از کارشناسان با تجربه فروش نهال کسب نمایید.

دقت کنید نهالستان های معتبر و مجوز دار علاوه بر کیفیت و سلامت نهال قیمت نهال را نیز برای شما تضمین می کنند و با خرید از این مراکز معتبر آسوده خاطر باشید که قمیت نهال آنها طبق نرخ مصوب است بنابراین برای باغداران بسیار مقرون به صرفه است

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال