ترساندن درخت گردو: ( و تاثیر آن بر پربار شدن درخت گردو)

ترساندن درخت گردو: ( و تاثیر آن بر پربار شدن درخت گردو)

در برخی موارد، شوک وارد کردن به درخت گردو می‌تواند به آن کمک کرده و به باردهی آنها افزوده شود، شوک فیزیکی و ترساندن درخت گردو می‌تواند در برخی عملکردهای گیاهی تأثیر مثبت بگذارد، روش‌های متفاوتی برای اجرای شوک در گیاهان وجود دارد، از جمله تکان دادن ساقه‌ها و برگ‌ها، تنش نوری، تغییر دما، استفاده از مواد شیمیایی، نفوذ مواد غذایی به داخل گیاه و استفاده از تکنیک‌های تکنولوژیکی مانند الکترو انتقال ژنتیکی و مهندسی ژنتیکی؛ البته تأثیر شوک بر روی باردهی درخت گردو به برخی عوامل بستگی دارد: رقم نهال گردو، شدت و نوع شوک، زمان اجرای شوک و شرایط رشد گیاه

ترساندن درخت نابارور

فرایند ترساندن یا شوک فیزیکی درخت گردو به منظور افزایش باردهی شامل چندین مرحله است، البته کارشناسان نهالستان معتقد هستند کشاورزان با خرید نهال گردو مرغوب و مدیریت صحیح، مانع از سال‌آوری و افت باردهی باغات گردو خواهند شد، مراحل ترساندن درخت نابارور گردو به شرح زیر است:

  • انتخاب درخت مناسب: ابتدا لازم است درخت گردویی را انتخاب کنید که در شرایط خوبی قرار دارد و قابلیت رشد و توسعه داشته باشد، درختی که به اندازه کافی سالخورده و سالم باشد انتخاب شود، درختانی که آلوده به بیماری هستند یا به مرگ تدریجی دچار شده‌اند، با شوک فیزیکی یا ترساندن نحات پیدا نمی‌کنند.
  • برنامه‌ریزی زمانبندی: برنامه‌ریزی و زمانبندی صحیح برای انجام فرآیند ترساندن ضروری است، بهتر است این فرایند در برهه‌هایی از زمان انجام شود که درخت در دوره استراحت قابل تحملی قرار دارد، معمولاً اواخر زمستان یا اوایل بهار قبل از بیدار شدن ریشه‌های نهال از خواب زمان مناسبی برای ترساندن درخت نابارور گردو است.
  • قطع شاخه‌های ضعیف: قبل از انجام ترساندن، شاخه‌های ضعیف و خراب باید قطع شوند، این کار باعث می‌شود تا درخت به مرور زمان بهره‌وری بهتری داشته باشد و منابع را برای رشد مثمر هدایت کند.
  • شروع ترساندن: در این مرحله، با استفاده از ابزار تیز و مناسب، بخشی از پوست درخت گردو از یک یا چند شاخه برداشت می‌شود. این عمل باعث برهم‌زدگی و استرس درخت می‌شود و از همان لحظه شروع به هیدرولیزاسیون (تجمع آب) در قسمت‌های باقیمانده می‌کند، از دیگر روش‌های ترساندن درخت ناباروری گردو باید به میخ زدن به تنه درخت، آیین تبر زنی نهال گردو، استفاده از هورمون‌های رشد به وسیله تزریق، قطع درختان اطراف هدف، اشاره کنیم.
  • ادامه ترساندن: پس از انجام اولین ترساندن، باید هر تعداد شاخه که می‌خواهید ترسانده شود، روزانه یا هر چند روز یکبار ترساندن خاصی انجام شود، این برهم‌زدگی و استرس درخت باعث تحریک رشد و تولید برگ و شاخه جدید می‌شود.
  • توجه به مراقبت و نگهداری: در طول فرایند ترساندن، درخت باید مورد نگهداری و مراقبت دقیق قرار گیرد. این شامل آبیاری منظم، محافظت در مقابل آفات و بیماری‌ها، و اعمال مواد غذایی مناسب می‌شود.

ترساندن درخت گردو: ( و تاثیر آن بر پربار شدن درخت گردو)

اجرای مناسب فرایند ترساندن درخت نابارور گردو می‌تواند به افزایش باردهی آن کمک کند و برای تداوم و بهبود محصول در آینده نیز تاثیرگذار باشد، در ادامه مقاله انواع روش‌های ترساندن درخت گردو را برای شما ارائه می‌دهیم، ولی توصیه می‌شود قبل از انجام هر روشی حتماً با کارشناسان نهالستان تماس گرفته و از آنها مشاوره بخواهید گاهی دلایل نابارور بودن درخت گردو به خاطر بیماری خاموش و ریشه‌ای درخت است.

شما قبل از هر روشی باید به آنالیز خاک باغ و آنالیز برگ درختان گردو بپردازید، وقتی مطمئن شدید هیچ ویروس، باکتری و قارچی یا آفتی به درخت شما نفوذ نکرده و تمامی ذخایر کوددهی، سمپاشی و روتین آبی را به خوبی انجام داده‌اید، همچنین از اصیل بودن نژاد درخت خود مطمئن هستید، آخرین راه درمان پیشنهادی برای شما ترساندن درخت بوده و رعایت استانداردهای لازم آن را انجام دهید.

تبر زنی درخت گردو

یکی از آیین‌های سنتی مردم کشور ایران که اکثراً در مناطق شمالی توسط کشاورزان عزیز انجام می‌شود آیین تبر زنی درخت گردو است، این آیین برای ترساندن درخت گردو جهت باردهی بیشتر انجام می‌شود، زمان آن شب یلدا و یک دهه بعد از آن بوده که درخت گردو به خواب زمستانی فرو رفته است.

در این آیین علاوه بر صاحب باغ حدود ۱۰ الی ۱۵ نفر افراد دیگر نیز کنار درخت نابارور گردو می‌ایستند، صاحب باغ با صدای بلند شکواییه خود را به درخت گردو و دوستان خود اعلام می‌کند که این درخت گردو باردهی خوبی نداشته و باغدار مجبور بوده هزینه زیادی را صرف رشد و سلامت آن کند پس ناچار از درخت گردو را قطع کند.

سپس تبر را برداشته و به چند شاخه آن ضربه تبر می‌زند، افرادی که کنار درخت هستند به حالت وساطت جلو آمده و از طرف درخت به صاحب باغ قول می‌دهند که در سال بعدی درخت گردو به خوبی باردهی خواهد داشت، کشاورز تبر خود را بر زمین گذاشت و با صدای بلند اعلام می‌کند که یک سال دیگر به درخت گردو فرصت باردهی می‌دهد.

ترساندن درخت گردو

تمامی این وقایع با صدای بلند و همهمه زیاد اتفاق می‌افتد، هیچ دلیل علمی و گیاه پزشکی برای اثبات این روش وجود ندارد ولی به خاطر ادامه‌دار بودن آیین تبر زنی درخت گردو، مطمئناً تاثیر مثبتی بر رشد و باردهی آن داشته است که اکثر کشاورزان هنوز این روش نیاکان خود را ادامه می‌دهند.

میخ زدن به درخت گردو

از دیگر روش‌هایی که مخصوص کشاورزان ایرانی بوده و علم باغداری و کشاورزی را به تعجب و شگفتی وادار کرده، روش میخ زدن به درخت گردو است، البته ما به هیچ عنوان روش میخ زدن به گردو را پیشنهاد نمی‌دهیم چون باعث ایجاد سوراخ در پوسته تنه درخت گردو شده و راه‌های نفوذ انواع باکتری، آفت و قارچ را به درون آن باز می‌کند.

ولی کسانی که به روش تجربی به بدنه درخت گردو میخ زده‌اند همیشه اعلام داشتند که تاثیر مثبتی بر باردهی حتی کیفیت آن نیز داشته است، هیچ توضیح علمی برای میخ زدن به درخت گردو وجود نداشته و تنها بر پایه اعتماد بر تجربه نیاکان و اجدادمان می‌توانیم این روش را انجام دهیم؛ در صورت انجام دادن این روش حداقل پانسمان و ضدعفونی کردن محل میخ زدن را به هیچ عنوان فراموش نکنید تا باعث بیمار شدن درخت گردو نشود.

قطع درختان خشک شده برای ترساندن درخت گردو

از دیگر روش‌ها برای ترساندن درخت گردو قطع درختان خشک شده اطراف آن یا قطع کردنش یک شاخه تنومند از درخت گردو است، کشاورز زمانی که می‌بیند چند همزمان به زندگی خاموش خود را ادامه داده و به باردهی اقتصادی نمی‌رسند به دنبال ضعیف‌ترین درخت در منطقه می‌گردد، سپس با صدای بلند ضربه‌های سنگین به درخت وارد کرد و از بار ندادن آن گلایه می‌کند.

در مرحله بعد به هر کدام از درخت‌ها ضربه‌ای تبر می‌زند و با اعلام اینکه یک سال دیگر به باردهی آنها فرصت می‌دهد فرایند ترساندن درخت گردو را به اتمام می‌رساند، در روش دوم کشاورز چند شاخه تنومند از درخت گردو را انتخاب کرده و آنها را قطع می‌کند، طبق نظر کشاورزان قطع کردن درخت کناری یا قطع کردن شاخه‌های تنومند یک درخت تاثیر بیشتری بر باردهی درختان در سال بعدی داشته است.

از لحاظ علمی اگر بخواهیم این فرایند را توضیح دهیم، با قطع درختان خشک شده یا هرس کردن شاخه‌های تنومند برای ترساندن درخت گردو، چون ریشه‌ها حالت تهاجمی نداشته و در دریافت مواد مغذی و رطوبت با یکدیگر رقابت نمی‌کنند بنابراین مواد غذایی کاملی به درخت گردو رسیده و انرژی بیشتری برای تولید میوه گردو دارد.

ترساندن درخت گردو

کود شیمیایی برای ترساندن درخت

با توجه به اهمیت حفاظت از محیط زیست و حیات درختان برای حفظ تعادل طبیعی و کاهش آلودگی هوا، استفاده از کود شیمیایی برای ترساندن درخت گردو  توصیه نمی شود. استفاده از کودهای شیمیایی  باعث آلودگی خاک، زمینه‌های خشک شدن، بیماری‌های جدی درختان و حتی آسیب به سلامتی انسان‌ها و حیوانات منجر شود، به جای آن، می‌توان از روش های طبیعی و قابل تجدید پذیر برای تغذیه و افزایش رشد درختان استفاده کرد. برخی از این روش ها عبارتند از:

  • کود ارگانیک (کود های حاصل از منابع طبیعی مانند کود حیوانی و زباله های کشاورزی)
  • کمپوست (تخمیر طبیعی مواد آلی)
  • آبیاری صحیح و منظم
  • حمایت از حشرات و جانوران مفید برای حفظ تعادل در باغچه و باغات.

بیشتر بخوانید: طراحی و احداث باغ گردو

البته ما در ادامه مقاله روش‌های استفاده از کد شیمیایی و هورمون‌های رشد جهت ترساندن درخت گردو را به طور کامل به شما توضیح می‌دهیم، بهتر است به هنگام خرید نهال گردو از کارشناسان مربوطه در مورد این فرایند اطلاعات بیشتری کسب کنید:

  • کود شیمیایی برای ترساندن درخت گردو

یکی از روش‌های استفاده از کود شیمیایی برای ترساندن درخت، استفاده از کود نیترات آمونیوم هست، نیترات آمونیوم یک ترکیب شیمیایی است که در آب قابل حل بوده و برای ترساندن درختان گردو می‌توان آن را به عنوان کود ریشه در نزدیکی ریشه‌های درخت اعمال کرد.

این کود شیمیایی با افزایش مقدار نیتروژن و آمونیوم در خاک، سبب افزایش رشد ریشه‌ها و در نتیجه تورم ریشه‌ها شده و قدرت جذب مواد غذایی را افزایش دهد،البته گاهاً نتیجه عکس نیست دارد چون این تورم ریشه‌ها ممکن است باعث خسارت به سیستم ریشه‌ای درخت گردو شده و در نتیجه درخت میزان مواد غذایی جذب شده درخت کاهش می‌یابد و در یک مدت کوتاه باعث خشک شدن آن خواهد شد.

  • هورمون‌های رشد برای ترساندن درخت گردو

استفاده از هورمون‌های رشد برای ترساندن درخت گردو به منظور افزایش باردهی بیشتر در روش‌های کاشت و پرورش درخت گردو استفاده می‌شود، هورمون‌های رشد مانند اسید اکسین و سیتوکینین‌ها به عنوان عوامل تنظیم‌کننده رشد و توسعه در گیاهان وجود دارند که می‌توانند روند رشد و توسعه درخت گردو را تسریع کنند.

با استفاده از هورمون‌های رشد، کشاورزان به شکل‌گیری ریشه‌های جدید و افزایش منابع تغذیه درخت نابارور گردو کمک می‌کند، البته این هورمون‌ها می‌توانند روند تخمیر، جوانه‌زنی و رشد جوانه‌های جانبی را نیز تسریع کنند، از نظر کارشناسان نهالستان استفاده از هورمون‌های رشد برای ترساندن درخت گردو یک روش تقریباً بی‌خطر و تاثیرگذار است.

ترساندن درخت گردو

برای استفاده از هورمون‌های رشد در ترساندن درخت گردو، ابتدا باید هورمون مناسب را انتخاب کرده و سپس به طور دقیق به شیوه و مقدار استفاده از آن پرداخت؛ عموماً هورمون‌ها به صورت محلول‌های اسپری یا محلول‌های غوطه‌وری موجود هستند که به روی قسمت‌های مورد نظر از درخت گردو اعمال می‌شوند.

به هر حال، قبل از استفاده از هورمون‌های رشد، بهتر است با متخصصان نهالستان مشورت کنید تا روش صحیح استفاده را براساس شرایط خاص منطقه خودتان بررسی و اجرا کنید، باید توجه داشت که استفاده از هورمون‌های رشد به تنهایی کافی نیست و با مراعات سایر عوامل مثل شرایط آب و هوایی، خاک و تغذیه مناسب همراه باشد تا به حاصل بهتر و باردهی بیشتری دست یافت.

خرید نهال گردو ژنوتیپ

برای تضمین سرمایه اولیه کشاورزان جهت احداث باغ گردو و اطمینان داشتن از باردهی بالای درخت گردو، خرید نهال گردو ژنوتیپ را توصیه می‌کنیم به دلایل زیر:

  1. مقاومت به شرایط آب و هوایی: نهال گردو ژنوتیپ مقاومت بالایی در برابر شرایط آب و هوایی مختلف دارد، یعنی در مناطقی با شرایط آب و هوایی سخت‌تر می‌توان نهال گردو را کاشت کنید.
  2. تنوع ژنتیکی: اصطلاح ژنتیک به مجموعه ژنوم‌ها و ویژگی‌های ژنتیکی می‌پردازد که در نهال گردو ژنتیک نیز وجود دارد، انتخاب یک نهال گردو ژنوتیپ به شما کمک کند تا از تنوع ژنتیکی بالا در باغ خود بهره‌برداری کنید و ویژگی‌های مطلوب را در گردوهای خود تقویت کنید.
  3. عملکرد بالا: نهال گردو ژنوتیپ عملکرد بالایی دارد.
  4. مقاومت به بیماری‌ها و آفات: نهال گردو ژنوتیپ، مقاومت بیشتری در برابر بیماری‌ها و آفات داشته دارند، این موضوع به شما کمک می‌کند تا بتوانید به طور طبیعی و بدون استفاده از سموم کشاورزی محصولات خود را پرورش دهید.
  5. رشد سریع: نهال گردو ژنوتیپ رشد سریعی داشته و در مدت زمان کوتاهی به بلوغ می‌رسد، یعنی زمانی کمتری برای دستیابی به محصولات وقت تلف می‌شود.
  6.  عملکرد طولانی مدت: گردو درختی است که می‌تواند برای مدت طولانی در باغ شما باقی بماند و همچنان محصولات با کیفیتی را تولید کند.
  7. منبع درآمد پایدار: نهال گردو ژنوتیپ می‌تواند به عنوان یک منبع درآمد پایدار برای شما عمل کند، محصولات گردو با قیمت بالا و بازار تقاضا بالا هستند و می‌توانند به شما درآمد بالایی برای سال‌ها به ارمغان بیاورند.
  8. منبع چربی گیاهی: گردو یکی از منابع غنی از چربی‌های گیاهی است. با خرید نهال گردو ژنوتیپ و کاشت آن می‌توانید چربی‌های گیاهی با کیفیت و سالم را در خانه خود تولید کنید.
  9.  ارزش تغذیه‌ای: محصولات گردو به عنوان یک منبع غنی از پروتئین، فیبر، ویتامین E، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌ها شناخته می‌شوند، با کاشت نهال گردو ژنتیک، می‌توانید به طور مستقیم از این ارزش تغذیه‌ای برای خود و خانواده خود بهره‌برداری کنید.

کلام آخر

ما در این مقاله سعی کردیم روش‌های تجربی و برخی روش‌های علمی در مورد ترساندن درخت گردو در اختیار شما قرار دهیم، البته کشاورزان به هنگام خرید نهال گردو توجه داشته باشند نهال گردو پربار و زود بازده را خریداری کنند که جهت ارتقا عملکرد آن احتیاجی به شوک‌های فیزیکی نباشد، چون برخی درختان گردو نسبت به شوک حساس هستند و در عملکرد آنها تغییرات منفی ایجاد می‌شود.

البته در بیشتر مواقع اثر شوک فیزیکی و ترساندن درخت گردو در طولانی مدت به تراکم و کیفیت باردهی گیاهان منجر شود؛ قبل از استفاده از شوک در درختان گردو لازم است اطلاعات کافی در مورد نژاد درخت گردو و شرایط رشد آنها به دست بیاورید تا تأثیر مناسبی بر باردهی آنها داشته باشد و به جای آسیب رساندن، به پرورش و نگهداری از درخت گردو به صورت علمی بپردازید

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال