سمپاشی نهال زیتون

سمپاشی نهال زیتون

زمانی که سخن از سمپاشی ارقام نهال زیتون به میان می‌آید فورا بحث شناسایی آفات رایج در میان درختان و باغات زیتون نیز به میان می‌آید، به دلیل اهمیت بالای این امر و رفع دغدغه شما باغداران عزیز تصمیم گرفته‌ایم که در این مقاله به صورت جامع به شناسایی آفات رایج در میان باغات زیتون و همچنین راه‌های مبارزه با این آفات و بیماری‌ها بپردازیم.

معمولا آفات رایج در میان ارقام نهال زیتون به بخش‌های مختلفی از نهال و میوه آسیب می‌رسانند؛ بخش‌هایی همچون برگ، ساقه، میوه و ریشه درختان که بهتر است برای رفع آفات و بیماری‌های هر قسمت از سموم ویژه و اختصاصی استفاده نماییم تا نتیجه مطلوب‌تری حاصل شود.

سمپاشی نهال زیتون

در بسیاری از نهالستان‌هاس معتبر و رسمی که دارای مجوز معتبر از جهاد کشاورزی هستند تمامی ارقام نهال زیتون کاملا سالم و شناسنامه دار و عاری از آفات و بیماری‌ها هستند، لذا در هنگام خرید نهال زیتون شما می‌توانید با خیالی آسوده سالم‌ترین ارقام نهال را خریداری نمایید و در محل زمین خود بکارید تا باغی آباد را احداث کرده باشید. در برخی موارد در برخی نهالستان‌ها علی رغم شناسنامه دار بودن نهال زیتون، باز هم گونه‌ها دچار آفات و بیماری‌ها هستند که در صورت خرید نهال زیتون نامرغوب و ناسالم ممکن است خسارات بسیار شدیدی را متحمل شوید که امکان جبران آن در برخی موارد امکان پذیر نباشد لذا مطلوب است تا از علائم ظاهری بیماری‌ها و آفات نیز آگاهی داشته باشید تا در هنگام مراجعه به مراکز فروش نهال زیتون، امکان تشخیص نهال سالم و ناسالم را داشته باشید و با آگاهی کامل اقدام به خرید نهال زیتون سالم و مرغوب نمایید.

همان گونه که می‌دانید برای انجام هر کاری بهتر است زمان مطلوبی را انتخاب کنیم تا اثربخشی مطلوب‌تری داشته باشد به همین منظور ما در این بخش از مقاله به مقوله گلد تایم سمپاشی ارقام نهال زیتون پرداخته‌ایم تا به تجربیات شما باغداران عزیز در خصوص این مرحله مهم از مراحل داشت باغات زیتون، افزوده باشیم. سمپاشی درختان زیتون را در تعریفی کلی مجموعه اقداماتی نامیده‌اند که به منظور

  • پیشگیری
  • کنترل
  • و دفع آفات و بیماری‌های رایج در میان درختان زیتون صورت می‌گیرد و بهتر است در موعد مناسب با سازگارترین نوع سموم و آفت‌کش‌ها صورت گیرد تا اثر بخشی مطلوب‌تری نیز داشته باشد؛ نکته حائز اهمیت در این میان اثر بسیار سو و مضری است که برخی از این سموم برای محیط زیست و سلامتی انسان ممکن است داشته باشد و توصیه می‌کنیم که حتی الامکان از سموم و آفت کش‌هایی با ترکیبات شیمیایی ساده‌تر (و نه پیچیده) استفاده نمایید و در هنگام استفاده نیز تمامی اصول و موارد ایمنی از جمله ماسک و دستکش مخصوص را نیز استعمال فرمایید.

برخی نهالستان‌های نامعتبر مدعی هستند که دلیل بالا بودن قیمت نهال زیتون ارائه شده توسط آنها، قیمت بالای سموم شیمیایی است که برای افزایش مقاومت ارقام نهال زیتون استفاده کرده‌اند؛ این در حالی است که سمپاشی قطعی‌ترین راه پیشگیری و ایمن سازی نهال زیتون در برابر آفات و بیماری‌های شایع نمی‌باشد و تنها می‌تواند به مقاوم سازیو ایمنی بیشتر درختان باغ شما کمک کند و بهتر است بدانید که تمامی مراحل داشت اعم از آبیاری اصولی، کوددهی، هرس کردن و…. همانند مرحله سمپاشی در مقاوم سازی درختان زیتون اهمیت دارند.

بدون شک در دوره رشد یکساله درختان آفات و بیماری‌هایی وجود دارند که گاها با روش‌های طبیعی و بسیار ساده‌ای همچون قرار گیری در زنجیره غذایی حشرات بزرگتر و شکارچی نما از بین خواهند رفت اما گاهی اوقات شدت درگیری درختان با این آفات و بیماری‌ها به حدی زیاد است که لازم است تا اقدامات جدی‌تری همچون روش‌های شیمیایی صورت بگیرد که آن هم بهتر است در زمان مقرر خود صورت بگیرد، نتایج تحقیقات کارشناسان کشاورزی در این حیطه (زمان سمپاشی) در یک دسته بندی جامع و کلی در جدول زیر آمده است که ما در این قسمت از مقاله به تفسیر جامعی از این دسته بندی خواهیم پرداخت.

سمپاشی نهال زیتون

انواع روش‌های سمپاشی

  • سمپاشی عمومی

سه مرحله دارد و توسط باغدار نیز می‌تواند انجام شود.

  • سمپاشی تخصصی

مراحل کاملا تخصصی و توسط افراد کاربلد باید صورت گیرد.

همان گونه که در جدول بالا مشاهده فرمودید سمپاشی عمومی که ساده‌ترین روش مقاوم سازی درختان است، زمانی صورت می‌گیرد که درختان زیتون با هیچ گونه آفات و بیماری درگیر نشده‌اند اما باغدار یا کشاورز قصد پیشگیری یا همان واکسیناسیون را دارد تا مانع درگیری درختان باغ با آفات و بیماری‌های شایع شود و خود شامل سه مرحله حساس و اساسی است که به توضیج مختصر هر مرحله خواهیم پرداخت؛ ناگفته نماند که این مرحله نیاز به تخصص خاصی ندارد و تنها با اندکی تجربه توسط خود باغدار نیز صورت خواهد گرفت‌‌.

  • سمپاشی‌های عمومی:

  1. سمپاشی در فصل زمستان که حساس‌ترین و مهم‌ترین مرحله سمپاشی عمومی است و به هیچ وجه نباید حذف شود زیرا در فصل زمستان برخی حشرات از خواب زمستانه بلند می‌شوند و به درختان حمله می‌کنند به همین علت توصیه می‌شود که در انتهای فصل زمستان زمانی که اولین نشانه‌های جوانه زنی (تاول‌های کوچک) در سطح شاخه‌ها پدیدار شد، فورا شروع به سمپاشی کنید. برای شناسایی بهترین سموم شیمیایی این دوره بهتر است آفات را شناسایی کنید که عبارتند از: کرم خراط، حشرات چوبخوار و… و با سمومی همچون بردوفیکس، مالاتیون و روغن امولوسیون که هم نقش قارچ کشی، حشره کشی و کنه کشی را همزمان دارند، اقدام به واکسینه کردن حداکثری درختان باغ نمایید.
  2. سمپاشی شکوفه ریز نیز به مرحله‌ای گفته می‌شود که پس از دوره گلدهی در فصل بهار، گلبرگ‌ها شروع به ریزش می‌کنند و درست در همین زمان احتمال حمله شته‌ها و کرم برگ‌خوار به حداکثر می‌رسد، پس باغدار در این مرحله نیز نباید بیکار بنشیند و به منظور مقابله با شته‌ها باید از سموم شته کش خاصی همچون پریمترین و کنفیدور استفادل کند تا مصونیت قابل قبولی ایجاد شود.
  3. سمپاشی در برهه رشد و رسیدن میوه‌ها نیز مرحله‌ی آخر سمپاشی عمومی است که در اکثر موارد این مرحله مقارن با گرمای هوای تابستانه می‌شود یعنی زمانی که وجود شته‌ها به اوج خود رسیدا است و همزمان احتمال حمله آفات جدید نیز وجود دارد پس مطلوب است تا مصونیت سازی را چندین برابری نماییم تا دچار آسیل و خسارات احتمالی نشویم و زمانی که شاهد درگیری باغ با آفت خاصی شدیم بهتر است وارد مرحله تخصصی سمپاشی شویم و اقدامات ویژه‌تری را صورت دهیم.●سمپاشی تخصصی نیز پس از مشاهده دقیق و شناسایی آفات و حشرات صورت می‌گیرد و حتما باید توسط افراد متخصص و کارشناس در این زمینه (گیاه پزشک) انجام شود زیرا کوچکترین اهمال کاری و بی تجربگی و کم دقتی سبب ایجاد خسارات جبران ناپذیری خواهد شد، همچنین در این روش از سموم پیچیده‌تری اسنفاده می‌شود که بهتر است ناشیانه مورد استفاده قرار نگیرد.

سمپاشی نهال زیتون

پیش از پرداختن به سموم مورد استفاده در فرآیند سمپاشی درختان زیتون به آشنایی با آفات و بیماری‌های شایع در میان این درختان می‌پردازیم که عبارتند از:

  • آفت پسیل زیتون شایع‌ترین آفت در میان این درختان است که به صورت برفک‌های سفید رنگ بر سطح شاخه‌ها و برگ‌ها مشاهده می‌شود و ناگفته نماند که با ساده‌ترین شیوه‌ها یعنی هرس اصولی و منظم و استفاده از کودهای نیتروژن دار می‌توان اقدام به پیشگیری و یا از بین بردن این آفت نمود.
  • آفت شپشک سیاه نهال زیتون نیز آفت دیگری است که نسبت پسیل رواج کمتری دارد اما در صورت ابتلا درختان به این نوع آفت خسارات سنگین‌تری متحمل باغدار خواهد شد، لذا توصیه می‌شود که در ابتدا با اقدامات پیشگیرانه همچون: انجام اصولی هرس، رعایت اصول بهداشتی باغداری و همچنین آبیاری و کوددهی به موقع از شیوع آن پیشگیری نموده و در صورت ابتلا نیز از رهنمودهای کارشناسان مجرب بهره گیری نمایید.
  • حشرات موذی همچون شب پره جوانه خوار نهال زیتون، شب پره چوبخوار زیتون و مگس زیتون نیز حشرات خطرناکی هستند که علاوه بر ایجاد خسارات به درختان و برگ‌ها به داخل میوه‌ها نیز نفوذ کرده و زمینه ساز افت کیفی محصولات خواهند شد؛ پس بهتر است بلافاصله پس از رسیدن میوه‌ها فورا شروع به برداشت آنها نمود تا زمینه ساز حمله این حشرات نشویم و در صورت ابتلا نیز بهتر است سمومی همچون مالاتیون، دیازینون و پاشیدن محلول‌های آهکی بر سطح درختان اقدام به پاکسازی باغات نماییم‌.
  • کرم خراط با نام علمی (زیوزورا پیورا) نیز سبب ایجاد آسیب‌های جدی به تنه و چوب درختان زیتون خواهد شد که با بهره‌گیری از روش‌های سمپاشی مرحله تخصصی می‌توان اقدام به از بین بردن آنها نمود؛ اقداماتی همچون سوزانیدن قسمت‌های درگیر درختان، کوددهی و هرس پاییزه اصولی و منظم و همچنین استفاده از خمیر آنتی تارلو در حفره‌های چوب می‌تواند در از بین بردن این آفت موثر واقع شود.

آفات و بیماری ‌های ارقام نهال زیتون بسیار متنوع و گسترده‌اند و این هنر و تجربه باغدار را نشان می‌دهد که تا چه اندازه می‌تواند در پیشگیری و یا مهار این آفات و بیماری‌ها موثر عمل کند، البته شیوه‌های مبارزاتی باغدار نیز در این راه بی‌تاثیر نخواهد بود اعم از شیمیایی و بیولوژیکی که هر یک تخصص و مواد انحصاری خاص خود را می‌طلبد و می‌تواند به پیشگیری از ورود هر گونه خسارت به باغات زیتون شما کمک کند. امیدواریم در این مقاله توانسته باشیم کمک شایانی در رابطه با شناسایی عوامل بیماری‌زا درختان زیتون و همچنین راه‌های مقابله با آن‌ها و زمان طلایی سمپاشی کرده باشیم.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال