درختان هلو معتدل + بررسی انواع بیماریهای مهم

درختان هلو معتدل + بررسی انواع بیماریهای مهم

نژاد درخت هلو معتدل در زیر مجموعه درختان برگریز قرار گرفته و ارتفاع چندان زیادی ندارد، اگر این درخت به صورت خودرو رشد کند و هیچ گونه هرس و سربرداری آن انجام نشود، نهایت ارتفاع آن ۷ متر است، گل‌های درختان هلو نژاد معتدل به رنگ صورتی بوده که پنج گلبرگ دارد، اکثر درختان در نواحی معتدل زودرس بوده و تا اواسط تابستان فصل برداشت آن به اتمام می‌رسد.

درختان هلو معتدل + بررسی انواع بیماریهای مهم

ویژگی بارز و مهم درخت هلو معتدل

درخت هلو دارای سه نژاد متفاوت گرمسیری، سردسیری و معتدل بوده و معمولا آن را با نام تجاری درختان زود گل، دیرگل و میان گل می شناسند، در این مقاله می‌خواهیم ویژگی‌های مهم و شناخته شده درخت هلو نزاد معتدل را برای شما بیان کنیم که باعث پرفروش نهال هلو شده است:

  1. درخت هلو نژاد معتدل از سال سومین باردهی اقتصادی خود را شروع می‌کند و این یکی بارزترین خصوصیات آن محسوب می‌شود، البته اولین گل دهی این درختان از سال اول و دوم دیده می‌شود.
  2. چون سازگاری درخت هلو با معتدل با زمستان‌های سرد بیشتر است، بنابراین عمر اقتصادی این درختان در این مناطق حداقل ۱۵ تا ۲۰ است.
  3. طبق بررسی‌های انجام شده و آزمایشات علمی مشخص شد میزان باردهی درخت هلو سالانه بین ۶۰ و ۸۰ تن متغیر است.
  4. درخت هلو نژاد معتدل نیز مانند دیگر نژادها در دو دسته بندی دارد، هسته جدا و هسته چسبیده تکثیر می‌شود.
  5. برای احداث باغات هلو نژاد معتدل بهتر است خاک باغ کمی خاصیت قلیایی داشته باشد.

 چرا رشد درخت هلو در نقاط معتدل قوی است؟

تحقیقات انجام شده مشخص شده مهمترین عامل بازدارنده برای رشد درخت هلو نوع آب و هوا همچنین میزان سازگاری درختان با محیط زیست باغ است با توجه به اینکه درختان هلو خواستار زمستان سرد و تابستان گرم و خنک است، در واقع خصوصیات مناطق معتدل برای احداث باغ هلو ارجحیت دارد.

درخت هلو می‌تواند دمای کمتر از منفی  ۲۵ درجه و گرمای بالاتر از ۳۰ را تحمل کند، البته در این مناطق نیز رشد می‌کند، ولی باعث افت کیفیت میوه های تولید شده می‌شود، البته به هنگام احداث باغ هلو معتدل باید توجه داشته باشید تا میزان رطوبت آن از ۵۰ درصد بیشتر نباشد، چون نمی‌تواند تحمل کند.

رطوبت و سرمای بیش از اندازه در فصل تابستان باعث می‌شود تا بیماری‌های قارچی و باکتریایی در باغ هلو افزایش چشمگیری داشته باشد، البته نباید سرمازدگی و یخ زدگی شاخه و شکوفه ‌ها را فراموش کنیم، خشکی و گرمای بیش از اندازه در فصل تابستان باعث تبخیر آب میوه و برگ درختان شده، نتیجه وزن و سایز میوه های تولید شده کاهش پیدا می‌کند همچنین در مناطق خشک آفت زدگی رواج بیشتری دارد.

البته همان میزان که سرمای زیاد برای درختان مضر است، ولی زمستان خنک نیز تأثیرات منفی بر روی عملکرد درخت هلو در فصل زمستان دارد، البته نیاز سرمایی درخت هلو نژاد معتدل کمتر از درختان سردسیری است، معمولا ۲۵۰ تا ۱۰۰۰ ساعت بازه دمایی ۰ تا ۱۰ درجه برای رفع نیاز سرمایی کافی بوده و گذراندن دوره سرمایی باعث می‌شود لقاح شکوفه‌ها سریعتر و در مدت زمان کوتاه‌تری انجام شده و باردهی بالایی تجربه کند.

همچنین گذراندن دوره سرمایی مانع از یخ زدگی شکوفه‌ها تا دمای منفی ۷ درجه در فصل بهار می‌شود، بارندگی زیاد و سرمای پایین تر از منفی ۷ درجه در زمان شکوفه دهی باعث می‌شود فرایند گرده افشانی باغات هلو را کاهش داده و مدت زمان آن را طولانی می‌کند، دمای مثبت ۳۵ درجه برای درختان هلو معتدل موضوع بوده و آسیب به زیادی به میوه های تولیدی وارد می‌کند.

ولی این موضوع را فراموش نکنید که درختان هلو معتدل برای رشد بهتر و تولید میوه با کیفیت حداقل به ۸ ساعت آفتاب مستقیم احتیاج دارند، البته به شیب زمین نیز توجه داشته باشید درختان هلو در شیب ۴ تا ۸ درصد باروری مناسب تری خواهند داشت، از دیگر نکات مهم برای احداث باغ تجاری هلو این است که این درختان در مقابل بادهای سرد بسیار ناتوان بوده و تنه آن سریعتر آسیب می‌بیند.

مهمترین اطلاعاتی که برای احداث باغ هلو یک کشاورز باید بداند

کشاورزانی که تصمیم جدی به خرید نهال هلو و احداث باغ آن گرفته اند مخصوصاً کشاورزان تازه کار موظف هستند اطلاعات جامع و کاملی در مورد درخت هلو معتدل و مراحل احداث باغ آن کسب کنند تا بر اساس آن بتوانند اقدامات لازم برای نگهداری و مراقبت از درختان هلو انجام دهند:

  • اطلاعات محیط زیستی منطقه را به دست آورده و بر اساس این اطلاعات و رقم مناسب درخت هلو را انتخاب کنند.
  • مهمترین نیاز منطقه را شناسایی کنند تا بر اساس نیاز منطقه و رقم تاثیرگذاری را خریداری کنند.
  • با نحوه پرورش و کاشت درخت خون معتدل آشنا شوند.
  • ارقام درختان هلو معتدل تجاری و سودده را برای احداث باغ هلو انتخاب کنند.
  • نیازهای رشد درخت هلو از جمله خاک، آبیاری، کوددهی و سمپاشی آن را به خوبی مطالعه کنند.
  • با هرس فرمدهی و باردهی آشنا باشند.
  • آفات و بیماری‌های درختان هلو معتدل را بشناسد.

مهمترین بیماری و آفت زدگی درخت هلو

به هنگام راه اندازی باغات درخت هلو در مناطق معتدل توصیه می‌شود، کشاورزان نهال هلو پیوندی و اصلاح شده بر پایه درخت شفتالو خریداری کنند، چون سیستم دفاعی این درختان در برابر انواع بیماری و آفت زدگی قدرتمند است، با این وجود کشاورزان جهت جلوگیری از شیوع و همه گیر شدن بیماری لازم است علائم و بیماری های پرریسک و مخرب درخت هلو را شناسایی کرده تا اقدامات پیشگیرانه لازم را انجام دهند.

شته: شته یک آفت همگی بوده، نه تنها درخت هلو بلکه انواع دیگر درختان میوه را تحت تاثیر قرار می دهد، با تجمع کردن بر روی برگ، شیره برگ و شاخه ها را مکیده و مواد سمی تولید می‌کند، درختانی که مورد هجوم شته قرار گرفته‌اند میوه کوچک و بدون کیفیت تولید می‌کند.

کنه های گیاهی: یکی از مخرب ترین آفات که خسارات شدیدی به باغ هلو وارد می‌کند کنه گیاهی است، کنه باعث از بین رفتن برگ درخت هلو شده و عمل فتوسنتز با اختلال روبرو می‌کند.

درختان هلو معتدل + بررسی انواع بیماریهای مهم

پوسیدگی ریشه و طوقه درخت هلو:

مهمترین علت پوسیدگی ریشه رطوبت بیش از اندازه یا خیس بودن خاک است، بستر غرقابی باعث پوسیدگی ریشه و طوقه شده همچنین سبب شیوع بیماری قارچی سفیدک پودری می‌شود.

شانکر سطحی و عمیق پوستی:

دلیل اصلی بیماری شانکر عامل باکتریایی شناخته شده است این عامل از طریق پوست زخمی و یا ترک خورده به بافت داخلی درخت نفوذ کرده و همانند سدی عمل می‌کند که مانع از رسیدن مواد مغذی از ریشه به قسمت‌های فوقانی درخت می‌شود، بیماری شانکر در شرایط حاد درمانی نداشته و کشاورز مجبور است درخت را از محوطه باغ حذف کند.

 انواع درختان هلو نژاد معتدل را بشناسید

در مناطق معتدل نه تنها می‌توان درختان میان گل را کاشت کرد، بلکه درختان دیرگل باروری بهتری از خود نشان می‌دهند، در صورتی که مناطق معتدل رو به گرمسیری باشد و تشنج‌های هوایی در ماه فروردین وجود نداشته باشد، باغداران قادر هستند نژاد زود گل هلو را در این مناطق احداث کنند، از سازگارترین نهال هلو در مناطق معتدل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نهال هلو زعفرانی زودرس

نهال هلو زعفرانی جزو ارقام پر فروش نهال هلو قرار گرفته، این درخت دیرگل بوده و اواخر فروردین گلدهی آن آغاز می‌شود، با توجه به دیرگل بودن می‌توان گفت زودرس نیز هست، چون ۴۰ تا ۶۰ روز پس از گلدهی میوه های آن کاملاً رسیده و کشاورز می‌تواند آن را به بازار ارائه دهد.

در واقع میوه هلو زعفرانی از اولین نژاد هلو است که باغدار در میادین میوه و تره بار آنرا می‌فروشد، از این رو خرید و فروش آن پر رونق است، از سال دوم باروری آن آغاز شده و در سال پنجم به باروری اقتصادی می‌رسد، پوست آن زرد و گوشت هلو زعفرانی قرمز با هسته جدا است، این درخت قدرت رشد بسیار قوی و سریع داشته از این رو  در هر هکتار بین ۷۰ تا ۷۵ تن میوه تولید می‌کند.

نهال هلو انجیری خونی

گلدهی نهال انجیری خونی ۱۰ تا ۱۵ روز دیرتر از نژادهای دیگر شروع می‌شود، منشأ اصلی آن مربوط به کشور چین و شمال شرقی آسیا بوده، میوه ای به شکل دونات به رنگ قرمز سرخ یا زرشکی تولید می‌کند که  دارای بافت سفت و طعم شیرین است، تنه درخت نهال هلو انجیری بسیار قوی و مستحکم است، این درخت ۱۵ سال دوره طلایی داشته در هر هکتار ۸۰ تومن میوه تولید می‌کند.

نهال هلو انجیری زعفرانی

نهال هلو انجیری نژاد های متفاوت دارد که از محبوب ترین آنها می‌توان به نژاد هلو زعفرانی اشاره کرد، از سال دوم گلدهی خود را آغاز می‌کند، درست است که گلدهی آن با تاخیر شروع شده ولی نسبت به سرمای بهاره مقاوم است، میوه تولید شده درخت هلو انجیری زعفرانی بسیار با کیفیت بوده و جز ارقام تجاری و صادراتی شناخته می‌شود، طول عمر درخت هلو زعفرانی تقریباً ۱۷ سال است و در هر هکتار ۷۵ تا ۸۰ تن میوه تولید می‌کند، خوشبختانه میوه هلو انجیری زعفرانی را تا مدت طولانی می توانید در یخچال یا سردخانه ها نگهداری کنید.

نهال هلو آلبرتا

نهال هلو اصلاح شده و پیوندی آلبرتا بر پایه درخت شفتالو مقاومت زیادی در برابر سرما و گرما از خود نشان می‌دهد، همچنین نسبت به نژادهای دیگر در برابر کم آبی و خشکسالی استقامت زیادی دارد، این درخت اصالتا مربوط به کشور آمریکا بوده و میوه آن درشت، سنگین وزن، شیرین و طعم مطلوب دارد، هر میوه درخت هلو آلبرتا بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ گرم وزن داشته و در هر هکتار ۸۰ تن میوه هلو برداشت می‌شود، برای کاشت درخت هلو آلبرتا هیچگونه محدودیت ارتفاع از سطح دریا وجود ندارد.

کلام آخر

کشاورزانی که سابقه طولانی در کشاورزی نداشته و می‌خواهند باغ تجاری و حرفه‌ای هلو را احداث کنند، مهمترین مرحله برای آنها خرید نهال هلو با کیفیت و اصیل است، زمان تهیه نهال هلو معتدل برای مناطقی که اقلیم معتدل دارد بهتر است به ظاهر درخت نیز توجه شود.

  1. برای احداث باغ تجاری باید درخت جوان بین یک تا دوساله خریداری شود.
  2. نهال هلو با کیفیت تنها یک شاخه مرکزی داشته و ارتفاع آن ببن نیم تا یک متر است، درختانی که چند شاخه دارند به اصطلاح درختان چهار یا پنج ساله هستند و بعد از کاشت سازگری زیادی با محوطه باغ از خود نشان نمی‌دهند.
  3. هیچگونه زخم، گره خوردگی، سیاهی و یا لارو حشرات در نهال هلو با کیفیت وجود ندارد، وجود کوچکترین آفت یا عامل بیماری زا در یک نهال باعث می‌شود بعد از مدتی آفت و بیماری عامل باکتریایی یا قارچی همگیر شود.
  4. ریشه درخت هلو هیچ گره خوردگی نداشته باشد، گره خوردگی در ریشه درخت هلو نشانگر پیر بودن نهال است که در یک جای تنگ رشد کرده است.
  5. به هنگام خرید حتما نهال شناسه دار را خریداری کنید، در شناسنامه نهال تمامی مشخصات مربوط به آن ثبت شده است.
  6. قبل از تهیه نهال هلو اطلاعات مربوط به زیست محیط منطقه مخصوصاً وزش باد، بارش سالانه باران، شیب زمین و ارتفاع زمین را در اختیار کارشناسان قرار دهید.

درختان هلو معتدل + بررسی انواع بیماریهای مهم

نهالستان‌های معتبر مانند برتر نهال این محصول را با کارت گارانتی به کشاورزان ارائه می‌دهند، البته مراکز تولید کننده مجوز رسمی خود را از وزارت جهاد کشاورزی دریافت کرده‌اند، بنابراین نماینده رسمی وزارتخانه جهاد کشاورزی هستند.

برای استعلام قیمت نهال هلو کافی است به سایت اینترنتی نهالستان مراجعه کرده و علاوه بر کسب اطلاعاتی در مورد قیمت این میوه ها می توانید با کارشناسان نهالستان مستقیماً تماس گرفته و مشکلات خود را از آنها به صورت رایگان و غیر پولی از بپرسید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال