درخت پسته: روش کاشت و نگهداری درخت پسته

درخت پسته: روش کاشت و نگهداری درخت پسته

یکی از انواع درختان میوه­ی تجاری و پر سود که در ایران به خوبی کاشته می­شود درخت پسته است، درخت پسته در عین حال که درخت مقاومی به شوری و کم آبی است اما در عین حال به دلیل تولید محصول گرن قیمت بسیار به مراقبت نیاز داشته و هر گونه کم توجهی به این درختان و یا عدم رعایت اصول کاشت نهال می­تواند منجر به متضرر شدن باغداران پسته شود،از این رو در این مقاله شما را با روش کاشت و نگهداری درخت پسته آشنا می­کنیم.

در رابطه با روش کاشت و نگهداری درخت پسته تمام نکات مهم و ضروری از زمان انتخاب نهال و خرید آن گرفته تا نکات مهم باغداری همگی بحث­های مفصلی هستند که در این مقاله شما با سرفصل­های آنها اشنا می­شوید و می­توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و یا دریافت راهنمایی در هر زمینه به سایت نهالستان برتر نهال مراجعه کرده و مقالات مرتبط را مطالعه کنید و یا با مشاورن ماهر در تماس باشید.

کاشت درخت پسته

روش تولید نهال پسته

در گذشته یک روش تولید نهال پسته به این صورت بود که نهالستان­ها نهال پایه و بذری را تولید می­کردند و باغداران در ابتدا نهال پایه را از نهالستان خریداری می­کردند، حتی ممکن بود خود باغداران اقدام به تولید نهال پایه کنند و این موضوع بسیار زمان بر و پر هزینه بود، در نهایت پس از چند سال از کاشت نهال پایه باغداران اقدام به پیوند زنی روی پایه می­کردند و پس از پیوند زنی نیز چند سال زمان نیاز بود که باردهی درخت پسته آغاز شود وحتی رسیدن به سن باردهی مفید از زمان کاشت پایه ممکن است تا ده سال طول بکشد.

با توجه به توضیحات داده شده به خوبی درمی­یابید که احداث باغ پسته کار هزینه برداری بوده است، گذشته از این تا زمانی که درخت به شروع بادهی می­رسید ممکن بود بر اثر خسارت آفات و بیماری­ها باردهی آن به تاخیر افتاده و هزینه­ی مضاعف روی دست باغداران بگذارند.

امروزه خوشبختانه این هزینه­ها نیاز نیست چرا که در نهالستان­های معتبر فروش نهال پسته به صورت پیوند خورده و آماده بوده و نهال پسته­ای که خریداری و کاشته می­شود می­تواند یک الی دو سال پس از کاشت باردهی خود را آغاز کند و در نتیجه رسیدن به سن باردهی پسته نیز زودتر اتفاق می­افتد.

خرید نهال پسته مرغوب

همانطور که در بخش پیشین به آن اشاره شد برای خرید نهال پسته مرغوب باغداران باید در درجه­ی اول به دنبال نهالستان معتبر باشند، در نهالستان­های معتبر ارقام تجاری پسته مانند پسته­ی بادامی­پسته­ی فندقی، پسته­ی کله قوچی، پسته احمد آقایی و غیره بر روی پایه­های بذری سالم و بدون آفت و بیماری پیوند زده می­شود، و نهال پیوند خورده­ی یک ساله به فروش می­رسد.

برای مشاهده­ی قیمت نهال پسته و مشاهده­ی خصوصیات ارقام مختلف پسته می­توانید به سایت نهالستان برتر نهال مراجعه کنید.

شرایط آب و هوایی کاشت پسته

یکی از دلایلی که ایران را تبدیل به یکی از بزرگترین تولید کننده­های پسته کرده است شرایط آب و هوایی کاشت پسته و شرایط مساعد خاک برای رشد پسته در بسیاری از شهرها و استان­های کشور ما است، پسته درختی معتدله است که برای شکوفایی در بهار نیاز به تامین نیاز سرمایی دارد اما این نیاز سرمایی در بیشتر ارقام حداکثر 1200 ساعت است و بنابراین در مناطق گرمسیر که دارای زمستان­های طولانی و دارای یخ بندان نیستند این درخت قابلیت کاشت دارد.

لازم به ذکر است که بسیاری از ارقام پسته نسبت به سرمای دیر رس بهاره حساس بوده و به همین دلیل کاشت پسته در مناطق با شرایط آب و هوای معتدل سردسیری که در بیشتر سال­ها سرمای دیر رس بهاره را تجربه می­کنند کاشت درخت پسته با ریسک بالایی همراه است.

ارتفاع مناسب برای کاشت پسته از سطح دریا معمولا پایین و حداکثر تا 2500 متر از سطح دریا خواهد بود، بنابراین با توجه به ارتفاع مناسب از سطح دریا نیز می­توان نتیجه گرفت که درخت پسته شرایط آب و هوای گرمسیری را بیستر می­پسندد.

طرز کاشت درخت پسته

نکته­ی بسیار مهمی که باید در مورد باغداری پسته بدانید این است که طرز کاشت درخت پسته تاثیر بسیار زیادی در موفقیت باغداری در سال­های آینده خواهد داشت، بنابراین رعایت نکاتی که در این بخش به آن اشاره می­شود اهمیت بسیار زیادی دارد.

انجام آزمایش خاک پیش از کاشت نهال پسته: درختان پسته خاک و آب شور را می­پسندند اما حد تحمل شوری این درختان کاملا مشخص است و برای اینکه بدانید شوری آب و خاک منطقه­ی شما برای کاشت پسته قابل قبول است یا خیر باید پیش از اقدام به کاشت نهال پسته از خاک و آب آبیاری آزمایش بگیرید.

با انجام آزمایش همچنین متوجه اسیدیته­ی خاک و میزان مواد غذایی در خاک شده و با توجه به کمبودهای خاک کود مورد نیاز در زمان کاشت را فراهم می­کنید، در این زمینه می­توانید از مشاوره برخوردار شوید.

چاله­های کاشت نهال را با عمق مناسب و فاصله­ی مناسب سه تا چهار متری از هم حفر کرده و نهال را کمی پایین تر از طوقه در چاله قرار دهید، طوقه­ی نهال پسته نباید زیر خاک قرار بگیرد، کود را نیز در مرحله­ی آخر در زمان پر کردن به چاله اضافه کرده و خاک را در اطراف ریشه با فشار پا یا بیل فشرده کنید.

شاخه­های آسیب دیده­ی نهال را هرس کرده و هرس سربرداری را برای رشد رویشی بهتر در سال اول انجام دهید، توجه داشته باشید که محل پیوند نیز نباید در تماس با آب و خاک قرار گیرد.

نحوه کاشت درخت پسته

هرس درخت پسته

علاوه بر هرس سربرداری که در زمان کاشت نهال انجام می­شود و به رشد و فرم گیری درخت پسته کمک می­کند، درخت پسته از دسته درختانی است که به هرس منظم سالیانه در فصل زمستان برای باردهی بهتر نیاز دارد، هرس درخت پسته همچنین به کنترل آفات و بیماری­های پسته کمک خواهد کرد اما تاثیر عمده­ی هرس باردهی افزایش باردهی درخت پسته در سال­های آتی خواهد بود.

هرس درخت پسته در زمستان

همانطور که دیدید هرس نهال پسته از اهمیت زیادی در بادهی این درختان برخوردار است و هرس درخت پسته در زمستان باید بر اساس اصول مهمی انجام شود، در درجه­ی اول بهتر است از متخصصان ماهر در زمینه­ی هرس کمک بگیرید، متخصصانی که بتوانند به خوبی سن شاخه­های درخت را تخمین زده و تنها شاخه­های پیر و فرسوده را هرس کند.

نکته­ی مهم دیگری که باید در نظر گرفته شود این است که زمان انجام هرس و پس از آن نباید بارندگی رخ دهد، بنابراین برای تعیین تاریخ هرس باید اطلاعات هواشناسی تا یک هفته قبل و بعد از انجام هرس را داشته باشید، توجه داشته باشید که وقوع بارندگی در باغاتی که بیماری­های مهم سرشاخه­ای مانند سرخشکیدگی پسیلومایسزی در آن وجود داشته باشد سبب گسترش سریع بیماری وآلودگی همه­ی درختان خواهد شد.

نکته­ی نهایی که در مورد هرس درختان پسته در زمستان باید در نظر داشته باشید این است که به هیچ عنوان شاخه­های هرس شده را نباید در کنار باغ حتی برای نصف روز انبار کرد و باید هر چه سریع­تر آنها را از باغ بیرون برده و در صورتی که در بین شاخه­های هرس شده شاخه­ی آلوده به افت و بیماری وجود داشت باید حتما شاخه­ها را بسوزانید.

تامین نیاز سرمایی پسته

در شرایط آب و هوایی که درختان پسته در ایران کاشته می­شوند در بسیاری از سال­ها ممکن است نیاز سرمایی درختان پسته تامین نشود و این عدم تامین نیاز سرمایی پسته نه تنها سبب کاهش باردهی و یا حتی عدم باردهی در سال آینده می­شود بلکه سبب حساس شدن درختان به آفات و بیماری­ها می­شود.

در این شرایط بر اساس شرایط آب و هوایی در زمستان باغداران باید حداکثر تا دهم اسفند ماه به فکر روغن پاشی روی درختان باشند، روغن پاشی با استفاده از روغن وولک می­تواند به تامین نیاز سرمایی درختان کمک کرده و درختان پسته در زمان مناسب بدون اینکه حتی از سرما زدگی بهاره آسیب ببینند شکوفا شده و باردهی مورد انتظار را خواهند داشت.

وولک پاشی همچنین سبب کنترل برخی از آفات و بیماری­های پسته خواهد شد و تاثیر بسیار مثبتی بر باغات پسته دارد اما روغن پاشی باید حتما با نیاز سنجی کارشناسان متخصص انجام شود و در صورتی که درختان به وولک پاشی نیاز داشته باشند این کار نباید انجام شود.

آفات و بیماری ­های درخت پسته

یکی از مهمترین عوامل محدود کننده­ی تولید میوه در باغات پسته آفات و بیماری­های پسته است، آفات و بیماری­های درخت پسته برای باغداران با تجربه شناخته شده هستند اما متاسفانه در بین باغداران پسته روش­های غیر اصولی و غیر علمی زیادی برای کنترل آنها رایج شده است که ممکن است تاثیر زیادی نداشته و یا حتی استفاده­ی نادرست از آنها سبب گیاهسوزی در درختان پسته شود، به عنوان مثال گوگرد پاشی برای کنترل پسیل که نتوانسته تاثیر مطلوبی هم داشته باشد.

بنابراین باید باغداران در درجه­ی اول شناخت خوبی در مورد آفات و بیماری­های پسته داشته باشند و در درجه­ی دوم باید با دریافت مشوره از مشاوران گیاهپزشک راهکارهای اصولی در مورد آنها اتخاذ کنند.

از جمله بیماری­های مهم درخت پسته می­توان به گموز درخت پسته  سر خشکیدگی پسیلومایسزی و ورتسیلیومی و همچنین ماسوی پسته اشاره کرد و از جمله مهم­ترین آفات پسته نیز می­توان به پسیل پسته، سن پسته، آفت کرمانیا و بسیاری دیگر از آفات چوبخوار و میوه خوار پسته اشاره کرد، برای آشنایی بیشتر با این آفات می­توانید مقالاتی با عنوان مهم­ترین آفات و بیماری­های پسته را جستجو و مطالعه کنید.

نگهداری درخت پسته

برداشت پسته

حتما می­دانید که برداشت پسته اهمیت زیادی در کیفیت پسته­ی خشک دارد، میوه­ی پسته باید در زمان رسیدگی کامل و بدون فوت وقت انجام شود، باقی ماندن پسته­ی رسیده روی درخت سبب می­شود پوسیدگی پوسته­ی نرم به درون میوه نفوذ کند و کیفیت میوه و همچنین طعم خوب میوه افت پیدا کند.

بنابراین مهم­ترین نکته­ای که باید در مورد برداشت میوه­ی پسته در نظر داشته باشید برداشت سریع و به موقع در زمان رسیدگی کامل میوه است.

فرآوری پسته

یکی از مشکلات مهم پسته­های تولید شده در ایران این است که عدم توجه کافی در فرآوری پسته سبب ایجاد سم آفلاتوکسین در میوه­های پسته شده و این سم سبب ریجکت بارهای صادراتی پسته خواهد شد، فرآوری پسته را باید به کارخانه­های معتبر و متخصص در این زمینه که کار فرآوری را به صورت مکانیزه انجام می­دهند بسپارید، در این کارخانجات پوستگیری، شستشو و خشک کردن پسته بدون خطا و فوت وقت انجام شده و اجازه­ی رشد قارچ آسپرژیلوس و تولید سم آفلاتوکسین را نخواهد داد.

بسته بندی پسته نیز از مراحل مهم در فرآوری پسته است، باغداران باید متناسب با بازاری که قرار است محصول خود را در آن عرضه کنند بسته بندی مناسب را انتخاب کنند، برای عرضه­ی پسته در بازارهای خارجی و صادرات پسته بسته بندی­های وکیوم شده و مناسب را باید انتخاب کنید تا زمان رسیدن به کشور مقصد کیفیت میوه کاهش پیدا نکند.

انبار داری پسته

یکی از مراحل مهم در توید پسته انبار داری پسته است، معمولا باغداران میوه­ی پسته را برای یک یا چند ماه نزد خود نگه می­دارند تا در زمان مناسب و با قیمت مناسب آن را به بازار عرضه کنند، نکته­ی مهم در مورد انبار داری پسته این است که در صورتی که انبار شرایط مطلوب نداشته باشد تولید افلاتوکسین در انبار نیز رخ داده و پسته­ها آلوده می­شوند.

انبار باید سرد و از همه مهم­تر خشک باشد، بنابراین نگهداری پسه در انبارهای گرم و نمور خانگی به شدت برای پسته مضر بوده وکیفیت پسته کاهش پیدا می­کند، در انبارهای گرم و نمور آفات و بیماری­های انباری نیز شدت بیشتری پیدا می­کنند و بنابراین نکته­ی دیگر در مورد انبار داری پسته این است که انبار باید عاری از آفات انباری باشد.

صادرات پسته ایران

تولید پسته در ایران بیش از نیاز مصرف داخلی بوده و بنابراین صادرات پسته ایران به عنوان بزرگترین تولید کننده در خاورمیانه و حتی جهان می­تواند ارزآوری خوبی برای کشور به همراه داشته باشد.

برای صادر کردن محصول پسته باید بدانید که ارقام صادراتی کدام ارقام هستند تا در زمان احداث باغ همان ارقام را در باغ خود استفاده کنید، نکته­ی دوم این است که باید رقمی را در باغ خود بکارید که علاوه بر کیفیت بالای میوه باردهی بالایی نیز داشته باشد تا سود صادرات محصول یک باغ افزایش پیدا کند، توجه داشته باشید مهم­ترین نکته در مورد صادرات موفقیت آمیز محصول پسته آلوده نبودن محصول به سم آفلاتوکسین است.

یک میوه پسته ممکن است در ظاهر کاملا سالم باشد اما آلوده به سم باشد و در مسیر تولید محصول سالم تنها برداشت به موقع، فرآوری صحیح پسته و انبار داری درست در انبار با شرایط مناسب است که می­تواند از تولید این سم جلوگیری کند، بنابراین اگر می­خواهد محصول صادراتی شما بازگشت نداشته باشد باید این نکات را رعایت کنید.

سود دهی درخت پسته

خوب می­دانید که سود دهی درخت پسته علاوه بر کیفیت و میزان تولید محصول آن درخت که البته به رقم پسته وابسته است به شیوه­ی درست باغداری نیز وابسته خواهد بود، در واقع هر چه مدیریت یک باغ اصولی­تر و علمی­تر باشد سود دهی باغ پسته بالاتر خواهد رفت، دقت داشته باشید که عدم آگاهی در مورد باغداری اصولی باغ پسته سبب ایجاد هزینه­های غیر ضرور در باغ شده و بنابراین از سود دهی درخت می­کاهد.

در صورتی که شما بدون نیاز سنجی اقدام به سم پاشی، کود دهی و آبیاری کنید تنها هزینه­ی این عملیات را روی دست خود گذاشته­اید بدون اینکه تاثیر مثبتی روی باردهی درخت داشته باشید، بنابراین با افزایش آگاهی در مورد باغداری پسته می­توانید هزینه­ها را کاهش داده و در نهایت سود دهی درخت پسته را افزایش می­دهید.

کلام آخر

نکات مهم باغداری پسته در این مقاله ذکر شد و توضیح مختصر در رابطه با آنها ارائه شد اما نکته­ی مهم و نهایی در مورد باغداری پسته این است که یک باغدار پسته باید حتما از مشاوره یک کارشناس خبره بهره مند شود تا تمام نکات مهم باغداری را به خوبی رعایت کند و سود دهی بالا را برای خود رقم بزند، برای دریافت مشاوره در این زمینه می­توانید با کارشناسان ما در سایت نهالستان برتر نهال در تماس باشید.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال