انواع کرم میوه ی (درخت) گردو + پیشگیری و کنترل

انواع کرم میوه ی (درخت) گردو + پیشگیری و کنترل

کرم خوردگی پوست و مغز میوه‌ی گردو یکی از رایج ترین مشکلاتی است که در باغات گردو در مناطق مختلف ایران سبب کاهش کمی و کیفی میوه ی گردو می­شود، آفات مختلفی هستند که در مرحله ی لاروی از میوه ی گردو تغذیه کرده و این خسارت را ایجاد می کنند، در این مقاله شایع­ترین آفات کرم خوردگی میوه و راه­های کنترل و یا پیشگیری از خسارت آنها در باغ گردو را به شما آموزش خواهیم داد.

انواع کرم میوه ی (درخت) گردو + پیشگیری و کنترل

آفات میوه ی گردو:

آفات گردو به بخشهای مختلف گردو از جمله ساقه، برگ و میوه حمله می کنند، به عنوان مثال آفات برگی مانند شته و کنه سبب ضعف در درخت گردو شده و کاهش عملکرد را به دنبال دارند و یا آفاتی که به ساقه ها حمله می کنند مانند کرم خراط سبب خشک شدن شاخه ها و کاهش کمی میوه می شوند، اما آفاتی که در مرحله ی لاروی از میوه ی گردو تغذیه می­کنند به طور مستقیم هم به کمیت و هم به کیفیت میوه خسارت وارد می­کنند.

خسارت کیفی که تغذیه ی لارو به میوه ی گردو وارد می­کند این است که لاروها با تغذیه از پوست سبز گردو مانع از جدا شدن پوست سبز از پوست چوبی در زمان رسیده شدن می‌شود و جدا نشدن پوست سبز سبب سیاه شدن مغز گردو خواهد شد، علاوه بر این خسارت کیفی تغذیه ی این آفات از میوه ی گردو سبب ریزش میوه ی کوچک و فندقی شده و خسارت کمی در باردهی را هم به دنبال خواهد داشت، در ادامه مهمترین آفاتی را که در باغات گردو به میوه ی گردو به صورت مستقیم خسارت وارد می­کند به شما معرفی خواهیم کرد.

بیشتر بخوانید : هر آنچه که باید در مورد آفت پروانه فری در باغ گردو بدانید! 

  • پروانه ی مغز خوار گردو:

این آفت همانطور که از نام آن پیدا است آفتی پروانه­ای است که تخم خود را روی میوه­های جوان گردو می­گذارد و لارو آن می تواند از پوست سبز میوه تغذیه کرده و خود را به مغز میوه ی گردو برساند، قبل از این که پوست چوبی ایجاد شده و مانع از ورود لارو به آن شود.

انواع کرم میوه ی (درخت) گردو + پیشگیری و کنترل

علائم خسارت پروانه­ی مغز خوار گردو در باغ:

قطعا اولین گام برای کنترل هر آفت در باغ گردو شناسایی وجود و خسارت آن در باغ است که به صورت عمده از روی علائم این امر امکان پذیر خواهد بود، سیاه شدن بخشی از پوست میوه ی گردو و چسبیدن آن به بافت چوبی، وجود لارو درون مغز گردو و سیاه شدن مغز گردو از علائم حضور این آفت در باغ گردو است.

اما یکی از بارزترین علائم حضور این آفت در باغ ریزش میوه های فندقی و جوان است که بخشی از پوست سبز آنها سیاه شده است، بنابراین در صورتی که این علائم را در باغ خود مشاهده می­کنید بهتر است گردوهای علائم دار را باز کرده و از تغذیه ی لارو درون آن اطمینان حاصل کنید چرا که دلایل دیگری نیز هستند که می­توانند سبب سیاه شدن پوست میوه و ریزش میوه­های فندقی شوند.

کنترل آفت پروانه­ی مغز خوار گردو:

چنانچه در یک سال علائم خسارت آفت مغز خوار گردو را مشاهده کردید نباید گمان کنید که در سال بعد این آفت خسارت نمی زند بلکه باید منتظر خسارت بیشتر آن باشید در صورتی که هیچ اقدامی برای کنترل آن در باغ نکرده باشید.

برای کنترل این آفت بهتر است بدانید که این آفت پیله های زمستان گذران خود را درون خاک تشکیل می دهد، در واقع لارو پس از گذراندن آخرین سن لاروی از میوه خارج شده و وارد خاک می شود و در آنجا تبدیل به شفیره می شود، به همین دلیل اولین راه عملی کنترل خسارت آفت در سال آینده می­تواند جمع آوری میوه­های ریخته روی زمین و سوزاندن آنها باشد.

برای از بین بردن شفیره­های زمستان گذران نیز شما می توانید از شخم و یخ آب زمستانه استفاده کنید، با شخم پای درختان و انجام یخ آب زمستانه بخش زیادی از جمعیت زمستان گذران آفت کنترل شده و سال آینده خسارت آفت کاهش پیدا خواهد کرد.

فرض کنید با وجود انجام عملیات شخم، یخ آب زمستانه و جمع آوری و انهدام میوه­های آلوده باز هم بخشی از جمعیت آفت جان سالم به در برده و در سال آینده به میوه­های گردو آسیب وارد کنند، برای کنترل و پیشگیری از خسارت احتمالی در سال آینده توصیه می­شود از تله­های نوری و فرمونی برای تشخیص حضور آفت در باغ و کنترل آنها استفاده کنید.

پروانه­های بالغ در صورت زنده ماندن شفیره­های زمستانگذران در دمای بالای 13 درجه و معمولا هنگام صبح زود فعالیت می­کنند، جفت گیری و تخم ریزی کرده و لاروها پس از 18 روز خارج شده و به سرعت از پوست میوه شروع به تغذیه کرده و خود را به مغز میوه می­رسانند.

استفاده از تله­های فرمونی اطراف تنه ی درخت که به صورت دایره ای اطراف تنه و در ارتفاع یک و نیم تا دو متر از سطح زمین نصب می شود می­تواند به خوبی افراد نر را جذب کرده و به دام بیاندازد و همین امر با ایجاد اختلال در جفت گیری مانع از تخم ریزی خواهد شد.

با وجود تله­های فرمونی باز هم تعدادی افراد ماده موفق به جفت گیری شده و تخم گذاری می­کنند و بنابراین برای جلوگیری از خسارت این لاروها قبل از ورود به میوه باید سم پاشی صورت بگیرد.

سم پاشی برای کنترل آفت پروانه ی مغز خوار گردو:

برای سم پاشی بهینه بهتر است تعداد پروانه های شکار شده در طول روز شمارش شده و بر اساس تعداد پروانه ی شکار شده سم پاشی صورت بگیرد.

  • تعداد پروانه ی شکار شده کمتر از 3 تا در 5 روز

استفاده از سموم تخم کش برای جلوگیری از تفریخ تخمهای گذاشته شده، بهترین زمان برای استفاده از سموم تخم کش دو روز پس از تاریخ پیک پرواز و در دمای بالاتر از 18 درجه ی سانتی گراد، توصیه می­شود سم پاشی به فاصله ی 8 روز بعد مجددا تکرار شود.

  • تعداد پروانه ی شکار شده کمتر از 3 تا در 12 روز:

استفاده از سموم لارو کش برای کنترل لاروهایی که هنوز به میوه وارد نشده­اند، بهترین زمان برای سم پاشی با سموم لارو کش 8 روز پس از رسیدن به آستانه ی خسارت است که بیشترین تاثیر را بر روی لاروها خواهد داشت.

شاید برای باغداران تعیین زمان پیک پرواز و آستانه ی خسارت در باغ دشوار و یا غیر ممکن باشد و بنابراین برای دسترسی به این تاریخ­ها توصیه می­شود از مشاوره ی مشاوران گیاهپزشک، کارشناسان حفظ نباتات استان و یا دست کم مشاوره ی مشاوران فروش نهال گردو در نهالستانها که ممکن است در این حیطه تجربه داشته باشند استفاده کرده و سموم مناسب را در زمان مناسب مورد استفاده قرار دهید تا بیشترین عملکرد را داشته باشد.

مگس میوه ی گردو:

انواع کرم میوه ی (درخت) گردو + پیشگیری و کنترل

مگسی از جنس Rhagoletis در دو گونه یCerasi  به میوه ی گیلاس و در گونه ی Cingulate به میوه ی گردو حمله خواهد کرد، این دو گونه مگس شباهت بسیار زیادی به هم داشته به طوری که ممکن است برخی این دو را یکی بدانند.

حشرات کامل با چشم یر مسلح کمی شبیه به مگس خانگی اما کوچکتر از مگس خانگی بوده و در قسمت انتهایی قفسه ی سینه از پشت دارای ناحیه ی زرد رنگ است، از مهمترین ویژگیهای ظاهری این آفت ان است که در صورت مشاهده با ذره بین روی بال­ها نوارهای تیره ای دیده می شود که شبیه به عدد 118 به فارسی است.

لاروهای ریز و کرمی رنگکه دارای قطعات دهانی مشکی هستند از تخمهای ریزی که روی پوست میوه گذاشته می شوند به سرعت خارج شده و در نهایت این آفت به صورت شفیره های کپسولی و سفت در خاک زمستان گذرانی خواهند کرد.

هر مگس بالغ صدها تخم گذاشته و هر تخم را تنها بر روی یک میوه قرار می­دهد و بنابراین هر مگس بالغ می تواند صدها میوه را آلوده کند، با توجه به خسارت بالایی که این آفت می­تواند به محصول گردو وارد کند بنابراین تمرکز بر کنترل آن در باغ بسیار مهم و تاثیر گذار خواهد بود.

بیشتر بخوانید: مگس پوست خوار گردو

کنترل مگس میوه ی گردو:

استفاده از تله­های فرمونی در اطراف تنه ی درختان گردو در دوره ی تخم گذاری این آفت با ایجاد اختلال در جفت گیری و تخم گذاری منجر به کنترل آفت خواهد شد، در صورت بالا بودن تعداد حشرات بالغ در باغ می­توانید در یک دوره ی سه روز از محلول اسپینوساد استفاده کنید و حتی می توانید اسپینوساد را با حشره کش موثر تر در دوره ی 7 روزه نیز جایگزین کنید.

در نظر داشته باشید که این افت تنها به پوست سبز میوه حمله کرده و کاری با مغز میوه ندارد بنابراین بیشترین خسارت این افت به صورت ریزش میوه های جوانف سیاه شدن پوست سبز میوه و جدا نشدن پوست سبز است که در نهایت کاهش کیفی میوه را به دنبال دارد.

با توجه به اینکه این آفت تنها به پوست سبز حمله می کند خرید نهال گردو حساس با پوست سبز نرم­تر زمینه را برای خسارت بیشتر آفت فراهم می­کند بنابراین بهتر است با کاشت ارقام مقاوم از خسارت این آفت در باغ خود از همان ابتدای احداث باغ پیشگیری کنید.

استفاده از محلول آمونیاک هر ماه یک بار و یا استفاده از آفت کش ماگت­های سیبی شارژ شده با کربنات آمونیوم که حشرات باغ را به خود جذب کرده و نابود می کند نیز در کنترل آفت موثر خواهد بود، .

نکته ی بسیار مهم در رابطه با این آفت ان است که طول دوره ی لاروی آفت می تواند دو ماه طول بکشد و در طول این دو ماه می تواند خسارت زیادی به باغ وارد کند بنابراین استفاده از تکنیک شخم و یخ آب زمستانه که به کنترل آفت زمستان گذران کمک می کند می­تواند تاثیر زیادی بر کاهش خسارت آفت در سال بعد داشته باشد.

جمع آوری و سوزاندن گردوهای ریخته و آسیب دیده کف باغ نیز می تواند بخش بزرگی از جمعیت آفت سال آینده را کنترل کند.

  • مگس میوه ی مدیترانه:

انواع کرم میوه ی (درخت) گردو + پیشگیری و کنترل

مگس میوه ی مدیترانه یک آفت قرنطینه­ای که در سال­های اخیر قرنطینه را در ایران شکسته و وارد کشور ما شده است توانسته به تعداد زیادی از محصولات باغی و سبزی و صیفی خسارت وارد کند، پلی فاژ بودن این آفت و تکامل نیافته بودن میزبانها با این آفت منجر به افزایش خسارت آن در کشاورزی ایران شده است.

خوب است بدانید ارجعیت میزبانی این آفت میوه ی انجیر و انار بوده و پس از آن به بسیاری از محصولات باغی هسته دار و دانه دار، سبزیجات و صیفی جات حمله می­کند، بنابراین در منطقه ای که درختان هسته دار و دانه دار، انار و انجیر وجود داشته باشد این آفت خسارت زیادی به میوه ی گردو وارد نخواهد کرد اما یک باغدار باید از احتمال خسارت این آفت به محصول خود اطلاع داشته باشد و چنانچه حضور مگس میوه ی مدیترانه در یک منطقه از طریق حفظ نباتات استان و منطقه به اثبات رسیده باشد باید برای جلوگیری از خسارت این افت در باغ خود هوشیار باشد.

برای کنترل این آفت تنها استفاده از تله های فرمونی از زمان تشکیل میوه های کوچک تا زمان برداشت میوه موثر خواهد بود، تله ها را باید به تعداد مناسب در واحد هکتار نصب کرده و به صورت دوره ای آنها را پایش کننید، تله هایی که خاک اندود شده باشند و یا آفت زیادی را شکار کرده باشند باید با تله های جدید جایگزین شوند، علاوه بر این موارد سم پاشی با غذای جذب کننده حشرات کامل مانند پروتئین هیدرولیزات نیز در واقع طعمه مسموم پاشی می­تواند موثر باشد.

کلام آخر:

با توجه به مطالب عنوان شده دانستید که ایجاد علائم سیاه شدن پوست سبز میوه و وجود کرم در میوه ی گردو تنها مربوط به یک آفت خاص نبوده و علاوه بر پروانه ی مغز خوار دو گونه مگس نیز می­توانند این علائم را ایجاد کنند، بنابراین این که بتوانید نوع آفت را به خوبی شناسایی کنید تاثیر زیادی در کنترل بهینه ی آفت خواهد داشت چرا که در شیوه ی اصولی کنترل هر سه آفت استفاده از تله های فرمونی در راس همه امور کنترلی قرار داشته و باید بدانید هر آفت فرمون مخصوص به خود را دارد.

برای اینکه آفت را به خوبی در باغ شناسایی کرده و از فرمون صحیح استاده کنید باید از راهنمایی­های مشاوران گیاهپزشک و یا کارشناسان حفظ نباتات شهر خود کمک بگیرید، اما به طور کلی توصیه می شود با استفاده از ارقام مقاوم گردو خسارت این آفات در باغ خود را به حداقل برسانید، برای اطلاع از قیمت نهال گردو مقاوم به افات میوه می­توانید با شماره‌های اعلام شده در وبسایت با کارشناسان ما در تماس باشید، ایشان می­توانند همچنین اطلاعات تکمیلی در رابطه با کنترل هر آفت را در اختیار شما بگذارند.

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال