تبر زدن به درخت گردو به معنای بریدن قسمتی از شاخهها یا غدههای درخت گردو است، این کار عمدتاً برای شکل دهی به درخت، جلوگیری از رشد غیر منظم شاخهها، تنظیم تراکم برگها و افزایش عملکرد درخت صورت میگیرد؛ تبر زدن به درخت گردو ممکن است برای جلوگیری از گسترش بیماریها و آفات درختی نیز انجام شود، در ادامه به سوال « تبر زدن درخت گردو چه فوایدی دارد؟» جواب خواهیم داد.
تبر زدن یا هرس درخت گردو به جوانسازی گردو کمک میکند، تبر زدن درخت گردو فواید زیادی دارد که عبارتند از:
زمان تبر زدن درخت گردو بستگی به منطقه جغرافیایی، شرایط آب و هوایی و نوع و سن درخت دارد، به طور مثال درختان جوان کمتر از ۴ سال در سال یک بار هرس میشوند ولی درختانی که به بلوغ رسیدن در سال دو بار و گاهاً سه بار نیز هرس میشوند تا بازدهی مناسبی از خود داشته باشند.
بطور کلی، زمان تبر زدن درخت گردو در اواخر زمستان یا اوایل بهار، زمانی که درخت در حال آماده سازی برای رشد و تولید محصول جدید است. این زمان برای مهار رشد درخت و بالا بردن کیفیت و تولیدی پوسته گردوی آینده مهم است؛ البته هرس درختان گردو در اواخر فصل زمستان به دلیل عدم وجود برگ بر روی شاخه ها، آسانتر است.
البته بعد از اتمام دوره برداشت میوه گردو در فصل پاییز قبل از به خواب رفتن درختان به خواب زمستانی، کشاورزان میتوانند برخی از شاخههای شکسته و بیمار را حذف کنند، چون شاخههای بیمار و شکسته محل تجمع انواع آفات و بیماریها خواهند بود که در فصل بهار فعالیت خود را آغاز میکنند.
اگر خاک باغ شما حاصلخیز باشد مطمئناً درخت گردو رشد خیلی سریع داشته و در فصل تابستان نه تنها شاخههای آن بسیار پربار خواهد شد بلکه تاج بسیار شلوغ و درهمی را مشاهده خواهید کرد، وجود شاخههای علفی و اضافی در تاج درخت مانده از نفوذ نور خورشید به شاخههای پایینی شده و رشد میوههایی که در قسمت زیرین تاج قرار گرفتند را با مشکل روبرو میکند، بنابراین کشاورزان در فصل تابستان باید تمامی شاخههای علفی را حذف کنند تا درخت انرژی بیشتری به میوههای در حال رشد برساند.
شخم کردن خاک پای درخت یا همان بیل زدن پای درخت گردو، هم در کشاورزی سنتی و هم در کشاورزی مدرن جایگاه ویژه ای دارد؛ این کار باعث می شود که باکتریها و قارچهای زیر خاک از بین بروند و آسیبی به ریشه درخت نرسانند، همچنین باعث رسیدن هوا به ریشه درخت و در نتیجه، رشد بهتر آن خواهد شد.
برای اینکه بتوانید بهترین عملکرد را در رشد و خرید نهال گردو داشته باشید، باید با تمام تکنیکهای مراقبت از این درختان آشنا باشید؛ بیل زدن و شخم زدن خاک پای درخت هم یکی از این تکنیک ها است که می تواند مزایا و معایب زیادی برای درختان باغ گردو داشته باشد؛ شما باید قبل از انجام این کار، به خوبی مزایا و معایب آن را بسنجید، از نظر مهندسین نهالستان بیل زدن درخت گردو با مزایای زیر همراه هست:
اولین مزیت بیل زدن خاک پای درختان گردو، تجزیه سریعتر بقایای گیاهی اطراف درخت است، اگر این بقایا به موقع تجزیه نشوند، بستری خوبی برای رشد آفات و باکتری ها خواهند شد.
همانطور که در بخش قبلی هم گفتیم، با این کار، هوا به قسمت های زیرین ریشه رخت میرسد، بیماری و آفاتی که پای درخت جمع شده یا تخم گذاری کرده اند، از بین خواهند رفت.
علف های هرزی که در اطراف درختان گردو رشد میکنند، مواد مغذی موجود در خاک را از بین برده و مانع از رشد مناسب درخت گردو میشوند، بیل زدن خاک پای درخت، باعث از بین رفتن این علف ها خواهد شد.
بیل زدن درخت گردو باعث میشود که کود و مواد مغذی به تمام قسمتهای خاک پای درخت برسد و درخت شما، مواد مغذی مورد نیازش را به مقدار کافی دریافت کند.
کشاورزان با کمی کنار زدن خاک اطراف ریشه درخت گردو میتوانند به بررسی آن پرداخته و از سالم بودن ریشهها مطمئن شوند، ریشههای بیمار و آفت زده رنگ غیر طبیعی داشته به رنگ سیاه و یا سفید هستند.
برای انجام هرس درخت گردو کهنسال، ابتدا وضعیت و سلامتی درخت را بررسی کنید، اگر درخت ضعیف و بیمار است، بهتر است به جای هرس، آن را حذف کرده و با خرید نهال گردو سالم و شاداب بعد از چند سال میوههای با کیفیت برداشت کنید؛ بهترین زمان برای هرس درخت گردو در پایان زمستان و قبل از شروع فصل رشد است.
در این مرحله درخت در حال استراحت بوده و اثرات بیشتری از هرس دریافت میکند؛ شاخههای مریض، تلف شده یا مستعد بیماری را برش دهید و آنها را از درخت بردارید؛ این شاخهها ممکن است علائمی از آفات یا عفونت داشته و به سلامتی کل درخت آسیب میرسانند.
در هرس درخت گردو کهنسال، شاخههای قدیمی و ضعیف را فراموش نکنید، این شاخهها توانایی رشد و تولید میوه کمتری داشته و منبع عفونتها و آفات هستند، شاخههای چند ساله را کوتاهتر کنید تا درخت شکل و ساختار بهتری داشته باشد، این کار باعث افزایش نفوذ نور و هوا داخل تاج درخت کهنسال گردو میشود که منجر به رشد و توسعه بهتر درخت میشود.
در پایان هرس، شاخهها و آلایشهایی که از درخت برداشته شد را جمعآوری کرد و دور بریزید یا بسوزانید، اگر درخت ضعیف هست، نیاز به کندوکاوی ریشهها و اصلاح خاک خواهید داشت؛ توجه داشته باشید که هنگام هرس درخت گردو کهنسال، لازم است ابزارها و تیغهها را به دقت تیز کرده و ابزارهای مناسبی برای برش استفاده کنید.
از چالشهای مهم باغداری و کشاورزی، بار ندادن درخت گردو هست، علت بار ندادن درخت گردو به دلایل مختلفی اتفاق میافتد، این علتها شامل موارد زیر هست:
برای افزایش باردهی درخت گردو، لازم است به موارد فوق توجه کرده و اقدامات لازم را برای بهبود شرایط در نظر بگیرید.
کشاورزان با شناخت انواع درخت گردو پربار میتوانند نهالهای سازگار با منطقه را انتخاب کرده و باروری باغات خود را تا چند برابر افزایش دهند.
کلام آخر
ما در این مقاله علاوه بر معرفی انواع درخت گردو پربار شرایط تبر زنی و زمان مناسب تبر زنی را به شما ارائه کردیم، حتی شما با خرید نهال گردو ژنوتیپ باید از باغ گردو به خوبی محافظت کنید تا باردهی باغ شما دچار اشکال و آفت نشود، برای آشنایی با روش نگهداری و مراقبت از باغ گردو میتوانید به سایت زیر مراجعه کنید.
نظرات کابران