4 بیماری خطرناک درختان آلو + راه درمان

4 بیماری خطرناک درختان آلو + راه درمان

امروزه باغداری یکی از مشاغل پر سود به شمار می­رود و افراد زیادی مشتاق به فعالیت در این حیطه هستند باغداری یکی از زمینه­های مطمئن برای سرمایه گذاری است چرا که میوه­ها دارای سهم بسیار بزرگی در بازار صادرات محصولات کشور هستند. و نقش پر رنگی در ارز آوری برای کشور دارند.

آفات و بیماری های الو

 

با توجه ارزش اقتصادی باغ و درختان میوه و نیز با توجه به اینکه احداث یک باغ میوه نیازمند صرف زمان نسبتا طولانی و همچنین مخارج اولیه بالایی است بنابراین سلامت باغ و درختان میوه در میزان باردهی آنها بسیار تاثیر گذار است و دارای اهمیت شایان ذکری است و هر عاملی که سلامت درختان میوه را تحت تاثیر قرار دهد می­بایست شناسایی شده و کنترل گردد و یکی از عوامل مهمی که می­تواند سلامت و میزان باردهی درختان میوه را متاثر سازد حمله آفات و بیماری به باغ و درختان میوه است.

از این رو شناسایی آفات و بیماری­های مهم درختان میوه و راه­های کنترل آنها در افزایش سلامت باغ و درختان میوه و به تبعه آن میزان سود حاصل از باغداری بسیار حائز اهمیت است چرا که آفات و عوامل بیمارگر یکی از فاکتورهای مهم محدود کننده سود حاصل از باغداری است که حتی ممکن است یک باغ را به طور کامل نابود کند و زحمت چند ساله یک باغدار زایل گردد.

یکی از درختان بسیار مهم برای احداث یک باغ اقتصادی و سود آور آلو است که این میوه خوشمزه و پر طرفدار نیز دارای آفات و بیماری­های گوناگونی است که بایستی باغداران آنها را شناخته تا بتوانند به موقع در جهت کنترل آنها اقدام نمایند بنابراین در مقاله پیش رو برخی از مهم­ترین آفات و بیماری­های درختان آلو و نیز روش­های کنترل آنها را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

برخی از مهم­ترین آفات درختان آلو و نحوه کنترل آنها

درختان آلو جزو یکی از پر طرفدارترین درختان میوه برای احداث باغ در بین باغداران و سرمایه گذاران محسوب می­شود زیرا این درختان دارای باردهی بسیار چشم گیری هستند و میوه این درختان دارای بازار فروش بی نظیری هستند از این رو عوامل محدود کننده میزان باردهی آنها نیز بسیار مهم و قابل توجه است که یکی از آنها آفات مهم این درختان است که به مهم­ترین آنها اشاره خواهیم نمود.

1)کرم آلو

کرم آلو یکی از آفات مهم درختان هسته دار از جمله هلو، گیلاس، آلبالو و زرد آلو و به ویژه آلو است که این کرم دارای دو تا سه نسل در سال است و در اکثر مناطق کشور یافت می­شود حشره کامل کرم آلو پروانه­ای به طول 5 میلیمتر و عرضی حدود 9 تا 12 میلیمتر با بال­های باز استو می­توان گفت تقریبا شبیه حشره بالغ کرم سیب است.

رنگ این پروانه در نقاط مختلف کشور و میوه­ی مورد حمله متفاوت است اما غالبا کرم رنگ با رگه­های قهوه­ای است. کرم آلو زمستان را به صورت لارو درون پیله­های چرم مانند ضخیم سفید رنگ در داخل شکاف درختان، میوه­های ریخته شده پای درخت و یا باقی مانده­ی روی درخت و یا داخل خاک سپری می­کند.

خسارت کرم آلو

در بهار و پس از طی شدن زمستان لارو از پیله خارج شده و به حشره کامل تبدیل می­شود که این حشره بالغ با ظهور میوه­های آلو شروع به تخم ریزی می­کند و لارو نسل اول وارد میوه شده و از آن تغذیه می­نماید و ضمن تغذیه دالانی درون میوه ایجاد می­کند که دالان پر از فضولات آفت می­شود و ضمن تغذیه صمغی از میوه­های آفت زده نیز خارج می­شود که موجب جذب عوامل بیمارگر ثانویه نیز می­گردد.

میزان خسارت نسل دوم کرم آلو را حتی تا بیش از پنجاه درصد نیز برآورد می­کنند و میوه­هایی که مورد حمله این آفت قرار می­گیرند اصطلاحا کرم زده و غیر قابل استفاده هستند و اغلب ریزش می­کنند. کرم آلو علاوه بر میوه ممکن است سر شاخه­های جوان را نیز مورد تغذیه قرار دهد و موجب سر خشکیدگی شاخه­ ها شود.

آفات و بیماری‌های آلو

کنترل کرم آلو

با توجه به میزان خسارت این آفت و تاثیر آن بر کاهش کمیت و کیفیت میوه آلو کنترل آن از اهمیت ویژه­ای برخوردار است.که می­بایست تلفیقی از روش­ها را برای کنترل این آفت مهم استفاده نمود.

  • استفاده از یخ آب زمستانه و جمع آوری میوه­های آلوده از باغ به منظور از بین بردن فرم زمستان گذران این آفت
  • استفاده از قارچ­های پارازیتوئید این آفت از جمله قارچ بواریا و زنبور تریکوگراما برای کنترل بیولوژیکی این آفت
  • استفاده از تله­های فرمونی به منظور جلب حشرات ماده و جلوگیری از تخم ریزی آنها
  • استفاده از مقواهای لانه زنبوری در اطراف درخت به منظور جمع آوری لارو سن یک آفت
  • هرس شاخه­های آلوده در زمستان به منظور کاهش جمعیت اینوکولوم اولیه
  • تقویت درخت و استفاده از روش­های به زراعی
  • جلوگیری از ایجاد تنش آبی به درخت آلو ضعیف شدن آن
  • استفاده کنترل شده از کودهای ازته به منظور جلوگیری از رشد رویشی بیش از حد درخت
  • استفاده از کارت زرد به منظور شناسایی زمان پیک پرواز حشره و سم پاشی در زمان مناسب و موثر
  • در نهایت مبارزه شیمیایی و سم پاشی با سمومی مانند فوزالین، دیازینون، اتریمفوس و آزینفوس متیل هر یک به میزان مناسب توصیه شده در روی بسته بندی آنها با فرمولاسیون­های مختلف آنها

2)شته آرد آلود آلو

یکی دیگر از آفات مهم درختان هسته دار شته آرد آلود آلو است که این آفت تعداد نسل زیادی در طی یک فصل زراعی تولید می­کند. این شته زمستان را به صورت تخم در روی شاخه­های درختان مختلف که میزبان آن هستند از جمله هلو و زردآلو و سایر هسته داران سپری می­کند و با مساعد شدن شرایط محیطی در فصل بهار تخم­ها تفریخ شده و حشرات نسل اول به درختان آلو حمله می­کنند و سپس نسل­های بعدی تولید می­شوند.

این حشرات با تجمع در سطح زیرین برگ­ها و تغذیه از برگ­ها و شیره­ی گیاهی و نیز تغذیه از سرشاخه­های جوان موجب پیچیدگی برگ­ها و سرشاخه­های جوان، تغییر رنگ برگ­ها و در نهایت ریزش برگ­های درختان آلو می­شود که ضعف عمومی درخت را در پی خواهد داشت و موجب کاهش عملکرد درختان در واحد سطح خواهد شد.

همچنین این شته عسلکی ترشح می­کنند که خود موجب بروز عوامل ثانویه­ای همچون جذب عوامل بیمارگر ثانویه مانند قارچ دوده­ای فوماژین می­شود و این قارچ نیز به نوبه­ی خود موجب تضعیف درخت می­شود.

کنترل شته آرد آلود آلو

  • استفاده از روش­های به زراعی و تقویت درخت
  • استفاده از شکارگرهای طبیعی این آفت از جمله کفشدوزک هفت نقطه­ای و بالتوری
  • هرس شاخه­های آلوده در زمستان و جمع آوری آنها و انتقال آنها به بیرون از باغ به منظور کاهش جمعیت زمستان گذران
  • با به کار بردن سولفات روی 36% در روی درختان در فصل پاییز عمل برگ ریزی را تسریع کنید به این ترتیب در چرخه زندگی آفت اختلال ایجاد می­شود و جمعیت آن در سال آینده کاهش چشم گیری خواهد داشت.
  • کنترل شیمیایی و سم پاشی با سموم مناسب مانند مالاتیون به نسبت مناسب

3)سوسک سر شاخه خوار درختان رزاسه

این آفت در اکثر باغ­های میوه و نقاط مختلف ایران وجود دارد و خسارات زیادی به انواع باغ­های مختلف از جمله سیب، هلو، گلابی، آلبالو، زردآلو، گیلاس، گوجه سبز و آلو وارد می­کند، حشرات ماده کامل این آفت سیاه رنگ و حشرات نر قهوه­ای رنگ هستند، این حشرات دارای شاخک­های بلندی هستند و طول این حشرات حدودا 2.5 تا 3 سانتیمتر هستند.

آفت و بیماری‌های آلو

اما بایستی گفت که حشرات کامل این آفت خسارت رسان نیست و در واقع خسارت اصلی این سوسک مربوط به مرحله­ی لاروی آن است، این حشره تنها قادر است یک نسل در سال تولید کند و دارای چهار مرحله­ی مختلف در طول زندگی خود شامل تخم، لارو، شفیره و حشره کامل است، که زمستان گذرانی آن به صورت لاروهای سنین سه و چهار در شاخه­ها و تنه­های درختان میزبان انجام می­شود.

حشرات کامل این آفت از دانه­های گرده تغذیه می­کنند که خسارت چندانی ندارند اما لاروهای این آفت در فصل بهار و با بیدار شدن درختان از خواب زمستانی از تخم­ها تفریخ شده و وارد نسوج مختلف درخت شده و تغذیه خود را آغاز می­کند، این لاروها ابتدا سرشاخه­های جوان را مورد تغذیه قرار می­دهند و موجب پیچیدگی و خشکیدگی سرشاخه­های جوان می­شوند و سپس لاروهای سنین بالاتر با تغدیه از قسمت­های سخت­تر شاخه و تنه موجب قطع شدن آوندها و اختلال در مسیر شیره­ی گیاهی می­شوند و موجب ضعیف شدن درخت آلو می­گردد.

 

کنترل سوسک سرشاخه خوار درختان رزاسه

با توجه به این که این سوسک یکی از آفات مهم است بهتر است برای کنترل آن از روش­های مختلف استفاده نمود تا به بهترین صورت ممکن کنترل گردد

  • از آنجا که سوسک سرشاخه خوار درختان رزاسه بیشتر به درختان ضعیف حمله می­کند تقویت درختان و ممانعت ازضعیف شدن آنها مانع از حمله این آفت می­شود.
  • جلوگیری از تنش آبی به درختان آلو نیز یکی از راه­های کنترل این آفت است.
  • استفاده از گیاهان تله مانند خانواده چتریان موجب می­شود حشرات کامل روی این گیاهان تخم ریزی نموده و تخم-ها روی آن گیاهان تفریخ شوند و از همان گیاهان تغذیه نمایند، و از آنجا که این آفت تنها یک نسل در سال دارد خسارت آن در باغ آلو به میزان قابل توجهی کاهش می­یابد.
  • هرس شاخه­های آلوده برای از بین بردن فرم زمستان گذران
  • استفاده از ارقام مقاوم هنگام خرید نهال
  • استفاده از دشمنان طبیعی
  • مبارزه شیمیایی با سوسک سرشاخه خوار درختان رزاسه به دلیل این که لاروها در داخل نسوج گیاه هستند و ظهور حشرات بالغ نیز به تدریج صورت می­گیرد توصیه نمی­شود.

آفات و بیماری‌های آلو

معرفی برخی از بیماری­های مهم درختان آلو

بیماری­های مختلفی در نقاط مختلف ایران احداث باغ آلو را دچار چالش می­کند و میزان باردهی آن را تحت تاثیر قرار می­دهد و حتی ممکن سبب از بین رفتن کامل درختان شود، که برخی از مهم­ترین آنها نام خواهیم برد.

1)بیماری لکه غربالی درختان میوه هسته دار

لکه غربالی یکی از مهم­ترین بیماری­های درختان میوه هسته دار از جمله آلو در نقاط مختلف کشور است و خسارت­های زیادی به درختان وارد می­کند، عامل این بیماری قارچ Wilsonomyces carpophilus است که میزبان­های زیادی از جمله زردآلو، هلو، شلیل، بادام، دارد.

قارچ ایجاد کننده این بیماری به برگ­ها و میوه­ها حمله می­کند و علایم بیماری روی این قسمت از درخت آلو ظاهر می­شود، قارچ عامل بیماری باعث ایجاد لکه­هایی قرمز رنگ روی برگ­ها می­شود که به تدریج این لکه قهوه­ای و خشک شده و نکروز شده و می­ریزد و بارزترین علامت این بیماری که سوراخ شدن برگ­ها و حالت غربالی گرفتن میوه­ها و برگ­ها است ظاهر می­شود و وجه تسمیه این بیماری نیز هست، اما به سر شاخه-های درختان آلو حمله نمی­کند

قارچ Wilsonomyces carpophilus زمستان را در زخم­های روی درخت و یا جوانه­های آلوده باقی می­ماند و در فصل رشد مجددا چرخه زندگی را از سر گرفته و گسترش می­یابد.

آفات و بیماری‌های آلو

کنترل بیماری لکه غربالی درختان میوه هسته دار

  • با توجه با محل زمستان گذرانی این قارچ حذف شاخه­های آلوده تاثیر به سزایی در کاهش اینوکولوم اولیه در بهار دارد.
  • ارقام مقاوم نیز تاثیر بسیار زیادی در جلوگیری از ایجاد این بیماری و نیز گسترش آن دارد.
  • ضد عفونی کردن ابزار هرس با توجه نحوه انتشار عامل این بیماری
  • سم پاشی درختان با سم بردوفیکس با نسبت­های مناسب در چهار زمان اصلی شامل

در فصل پاییز زمانی که 70 درصد از برگ­های درختان می­ریزند

پیش از تورم جوانه­ها در اواخر زمستان و اوایل بهار

پس از ریزش گلبرگ­های گل­ها

آخرین مرحله پس از تشکیل میوه­ها

2)شانکر سیتوسپورایی درختان میوه هسته دار

یکی دیگر از بیماری­های مهم درختان هسته دار است که باعث ایجاد شانکر روی قسمت­های مختلف مانند سرشاخه­های جوان،شاخه­های قطورتر و مسن­تر و نیز تنه در درختان میوه هسته دار از جمله آلو می­شود، به طوری که رنگ قسمت­های آلوده شده توسط عامل بیماری تیره­تر از سایر قسمت­ها و بر آمده می­گردد.

در صورت پیشرفت این بیماری اندازه شانکر به تدریج افزایش می­یابد و ممکن است دور تا دور تنه را فرا بگیرد، اگر پوشت روی شانکرها را کنار بزنید اسپورهای مجتمع شده عامل بیماری به صورت کپک­های سفید رنگی دیده می­شود، اگر رطوبت هوا زیاد باشد قارچ عامل بیماری به صورت صمغ از محل شانکر بیرون زده و یکی از نشانه‌های بارز این بیماری همین تراوش صمغ به بیرون است.

کنترل شانکر سیتوسپورایی درختان میوه هسته دار

  • هرس شاخه­های آلوده از محلی پایین­تر از شانکر روی شاخه­ها
  • مدیریت صحیح تغذیه و آبیاری درختان آلو
  • جلوگیری از زخمی شدن تنه و شاخه درختان
  • استفاده از سم بردوفیکس با دوزهای مناسب برای کنترل این بیماری

4)پوسیدگی سفید ریشه درختان میوه هسته دار

این بیماری نیز یکی دیگر از بیماری­های مهم درختان هسته دار است که عامل این بیماری قارچ رزلینیا است و دامنه میزبانی بسیار وسیعی دارد و می­تواند به انواع درختان هسته دار و دانه دار، مرکبات و حتی مو نیز حمله کند و موجب زوال این درختان شود.

علایم بیماری به صورت زوال تدریجی و یا در مراحل پیشرفته بیماری موجب مرگ ناگهانی درختان می­شود و ممکن است باغ آلو به طور کامل نابود شود، درختان آلوی مبتلا به پوسیدگی سفید ریشه یک از سال پیش از مرگ به طور عجیبی میوه­ی بیشتری تولید می­کنند و سپس سبز خشک می­شوند به این صورت که در فصل رشد برگ­ها و میوه­ها به صورت ناگهانی خشک می‌شوند و از بین می­روند.

کنترل بیماری پوسیدگی سفید ریشه

  • یکی از مهم­ترین روش­های کنترل این بیماری استفاده از نهال سالم است.
  • احداث باغ آلو در زمین­هایی با خاک سبک و زهکشی مناسب
  • عدم کشت عمیق نهال آلو در هنگام احداث باغ آلو
  • حذف سریع درختان آلوده از باغ و همچنین ضدعفونی محل درخت آلوده با سموم مناسب
  • ضد عفونی ریشه­های نهال­های آلو با سموم مناسبی مانند توپسین ام پیش از کشت در زمین اصلی

 

 

پوسیدگی فایتوفترایی ریشه درختان هسته دار

یکی از مهم­ترین عوامل زوال و از بین رفتن درختان میوه هسته دار از جمله آلو پوسیدگی فایتوفترایی است که این بیماری توسط عوامل خاکزاد شبه قارچی به نام فایتوفترا ایجاد می‌شود، علایم بیماری در درختان آلو به این صورت است که برگ­های انها کوچک­تر از اندازه معمول، رنگ پریده و یا زرد هستند و دچار ریزش می­شوند، میوه­های درختان آلوده نیز آفتاب سوخته مانند و تیره­تر از حد معمول هستند و شاخه­ها خشکیده می­شوند.

در نهایت در درختان آلوده شاخه‌ها از بالا خشک می­شوند و درختان آلو دچار زوال تدریجی می‌شوند و از بین می­روند، اما اختصاصی­ترین نشانه بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه است و پوست قسمت پوسیده به رنگ قهوه­ای تغییر می­یابد و در نهایت دور تا دور درخت را فرا می­گیرد.

 

کنترل پوسیدگی فایتوفترایی درختان هسته دار

  • عدم استفاده از آبیاری غرقابی
  • جدا کردن آب آبیاری درختان آلوده از درختان سالم
  • استفاده از ارقام مقاوم
  • کشت درختان آلو در عمق مناسب
  • در صورت نیاز استفاده از سموم قارچ کش مناسب مانند متالاکسیل به صورت گرانول و یا محلول پاشی در خاک
  • ضد عفونی کردن طوقه درختان آلوده با محلول بردو فیکس به منظور جلوگیری از گسترش بیماری
  • استفاده از فوزتیل آلومینیوم برای محلول پاشی روی برگ­ها و اندام­های هوایی درختان آلوده و درختان سالم در باغ­هایی که نشانه بیماری هست.

 

کلام آخر

با توجه به نقش آفات و بیماری­ها در کاهش کمیت و کیفیت درختان آلو، اهمیت استفاده از ارقام مقاوم و البته نهال سالم به عنوان یکی از اولین قدم­ها برای کنترل خسارات آفات و بیماری­ها نباید نادیده گرفت از این رو خرید نهال آلو و انتخاب نهالستان یکی از مهم­ترین اقدامات در جهت احداث باغ سالم و عاری از بیماری است.

بنابراین برای این امر باید از نهالستان­های مجوز دار و با تجربه نهال خود را تهیه کنید تا هنگام فروش نهال، سلامت آنها را برای شما تضمین نمایند و ضمانت نامه به شما ارایه کنند و قیمت نهال آلو در آن نهاستان طبق قیمت مصوب باشد

مقالات مرتبط




نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با برترنهال